EXTOL 8893405 Electric Planer User Manual

June 9, 2024
EXTOL

8893405 Electric Planer

8893405
Elektrický hoblík / CZ Elektrický hoblík / SK Elektromos gyalu / HU Elektrohobel / DE Electric Planer / EN Cepillo eléctrico / ES Pialla elettrica / IT Rabot électrique / FR
Version 10/2021

1 STOJAN NENÍ SOUCÁSTÍ DODÁVKY A NELZE JEJ OBJEDNAT. 2 Stojan nie je
súcasou dodávky a nie je mozné ho objedna. 3 Az állvány nem tartozéka a terméknek és nem lehet rendelni. 5 Der Ständer ist nicht
im Lieferumfang enthalten und kann nicht bestellt werden. 0 Thee stand is not included and cannot be ordered. 6 El bastidor no forma parte del suministro y no se puede pedir. I Il supporto
non fa parte della consegna e non può essere ordinato. F Support non inclu et sans possibilité de commander.

Pvodní návod k pouzití Preklad pôvodného návodu na pouzitie Az eredeti használati utasítás fordítása Übersetzung der ursprünglichen Bedienungsanleitung Translation of the original users manual Traducción del manual de uso original Traduzione del manuale per l’uso originale Traduction du mode demploi original

2 11 1 10 9 8
1 2
Obr. 2 / 2.ábra / Abb. 2 / Fig. 2

3 4 5 6 7
Obr. 1 / 1.ábra / Abb. 1 / Fig. 1
Obr. 3 / 3.ábra / Abb. 3 / Fig. 3

1

2

Obr. 4 / 4.ábra / Abb. 4 / Fig. 4

Max. 8 mm Obr. 5 / 5.ábra / Abb. 5 / Fig. 5
2

Obr. 6 / 6.ábra / Abb. 6 / Fig. 6

Obr. 7 / 7.ábra / Abb. 7 / Fig. 7

3
2 1
Obr. 8 / 8.ábra / Abb. 8 / Fig. 9

1
Obr. 9 / 9.ábra / Abb. 9 / Fig. 9

V V

Obr. 10 / 10.ábra / Abb. 10 / Fig. 10
3

Obr. 11 / 11.ábra / Abb. 11 / Fig. 11

45°
Obr. 12 / 12.ábra / Abb. 12 / Fig. 12

Obr. 13 / 13.ábra / Abb. 13 / Fig. 13

Obr. 14 / 14.ábra / Abb. 14 / Fig. 14

Obr. 15 / 15.ábra / Abb. 15 / Fig. 15

Úvod CZ
Vázený zákazníku, dkujeme za dvru, kterou jste projevili znacce Extol® zakoupením tohoto výrobku. Výrobek byl podroben testm spolehlivosti, bezpecnosti a kvality pedepsaných normami a pedpisy Evropské unie. S jakýmikoli dotazy se obrate na nase zákaznické a poradenské centrum:
www.extol.cz [email protected] Tel.: +420 577 599 777
Výrobce: Madal Bal a. s., Prmyslová zóna Píluky 244, 76001 Zlín, Ceská republika Datum vydání: 2. 5. 2019
I. Charakteristika ­ úcel pouzití
9 Hoblík Extol® Premium 8893405 s hoblovací síkou 110 mm je urcen k hoblování, srázení a drázkování deva, nap. trám a prken.
9 Nastavení úbru materiálu po 0,25 mm umozuje precizní odhoblování materiálu.
9 Hloubka hoblování (polodrázky) az 8 mm poskytuje vsestrannost pi vytváení drázek a hran.
9 Hoblík lze uchytit do stojanu hoblovací základnou smrem nahoru a komfortn jej pouzívat jako hoblovku pro drobnjsí hoblovací práce.
9 Odsávání prachu lze pipojit na pravou nebo levou stranu hoblíku díky pepínání odvodu prachu do pravé nebo levé koncovky.
9 Hoblíkem lze provádt vsestranné hoblovací práce.

Obr. 16 / 16.ábra / Abb. 16 / Fig. 16

4

5

CZ

II. Technické údaje
Objednávací císlo
Napájecí naptí/frekvence Píkon Otácky bez zatízení Hoblovací síka Nastavitelný úbr Hloubka polodrázky Hladina akustického tlaku; nejistota K Hladina akustického výkonu; nejistota K Hladina vibrací (soucet tí os); nejistota K
Hadicový adaptér Hmotnost (bez kabelu) IP Tída ochrany

8893405
230-240 V~50 Hz 1 000 W 16 000 min-1 110 mm 0-3 mm (po 0,25 mm) az 8 mm 94 dB; K=±3 dB(A) 105 dB; K=±3 dB(A) ah = 4,7 m/s2, K=±1,5 m/s2 (hlavní rukoje) ah = 11,6 m/s2, K=±1,5 m/s2 (pední rukoje) vnitní (35,5 mm), vnjsí (39,2 mm) 4,1 kg 20 II

y Deklarovaná souhrnná hodnota vibrací a deklarovaná hodnota emise hluku se zmila v souladu se standardní zkusební metodou a smí se pouzít pro porovnání jednoho náadí s jiným. Deklarovaná souhrnná hodnota vibrací a deklarovaná hodnota emise hluku se smí také pouzít k pedbznému stanovení expozice.
· VÝSTRAHA
y Emise vibrací a hluku bhem skutecného pouzívání náadí se mze lisit od deklarovaných hodnot v závislosti na zpsobu, jakým se náadí pouzívá, zejména jaký se opracovává druh obrobku.
y Je nutné urcit bezpecnostní mení k ochran obsluhující osoby, která jsou zalozena na zhodnocení expozice ve skutecných podmínkách pouzívání (pocítat se vsemi cástmi pracovního cyklu, jako je cas, po který je náadí vypnuto a kdy bzí naprázdno krom casu spustní).

III. Soucásti a ovládací prvky

Obr. 1, Pozice-popis 1) Výstup prachu s hadicovým adaptérem 2) Provozní spínac 3) Tlacítko pro odjistní provozního spínace 4) Hlavní rukoje 5) Tlacítko pro pepínání odvodu prachu
(napravo nebo nalevo) 6) Kryt emene

  1. Sroub pro zajistní bocního vodítka nebo hloubkového dorazu
  2. Drázka ve tvaru ,,V” pro zkosení hran 9) Stupnice hloubky úbru deva v mm
  3. Sroub pro nastavení hloubky úbru 11) Pední rukoje

CZ

6

IV. Píprava hoblíku k pouzití
· VÝSTRAHA
y Ped uvedením stroje do provozu si pectte celý návod k pouzití a ponechte jej pilozený u výrobku, aby se s ním obsluha mohla seznámit. Pokud výrobek komukoli pjcujete nebo jej prodáváte, pilozte k nmu i tento návod k pouzití. Zamezte poskození tohoto návodu. Výrobce nenese odpovdnost za skody ci zranní vzniklá pouzíváním pístroje, které je v rozporu s tímto návodem. Ped pouzitím pístroje se seznamte se vsemi jeho ovládacími prvky a soucástmi a také se zpsobem vypnutí pístroje, abyste jej mohli ihned vypnout v pípad nebezpecné situace. Ped pouzitím zkontrolujte pevné upevnní vsech soucástí a zkontrolujte, zda njaká cást pístroje jako nap. bezpecnostní ochranné prvky nejsou poskozeny, ci spatn nainstalovány nebo zda nechybí na svém míst. Za poskození se rovnz povazuje poskozená ci zpuchelá izolace pívodního kabelu. Pístroj s poskozenými nebo chybjícími cástmi nepouzívejte a zajistte jeho opravu ci náhradu v autorizovaném servisu znacky Extol®- viz kapitola Servis a údrzba nebo webové stránky v úvodu návodu.
· VÝSTRAHA
y Sestavování ci servisní úkony hoblíku provádjte pi odpojeném pívodu el. proudu.
NASTAVENÍ MOCNOSTI ÚBRU
y Mocnost úbru nastavte otácením sroubu (1) umístním dílku na stupnici sroubu ped sipku (2) dle obr. 2. Jeden dílek pedstavuje mocnost úbru 0,25 mm, picemz lze nastavit mocnost úbru v rozsahu 0-3 mm. Otácení sroubu ovlivuje hloubku noze, který frézuje materiál.
· UPOZORNNÍ
y Pro dosazení optimálního výsledku hoblování (vzhledu povrchu) by mocnost úbru na jeden prtah nemla být více nez cca 1,7 mm (zálezí na tvrdosti hoblovaného deva). V pípad poteby dosazení vtsí mocnosti úbru, nez je uvedeno výse, je nutné prtah nkolikrát opakovat pro dosazení pozadované hloubky.
y Optimální nastavení hloubky vzhledem ke kvalit povrchu hoblovaného materiálu provete na vzorku materiálu.

NASTAVENÍ HOBLOVACÍ SÍKY y Pokud je nutné dodrzet stejnomrnou hoblovací síku,
k jejímu nastavení pouzijte hoblík s dodávaným bocním dorazem dle obr. 3.
y Bocní doraz na hoblík nainstalujte dle obr. 4 a zajistte jej sroubem (1) dle obr. 4. Pozadovanou hoblovací síku nastavte pojezdem a poté pojezd zajistte kídlovou maticí umístnou vespod bocního dorazu (obr.4, pozice 2).
NASTAVENÍ HLOUBKY POLODRÁZKY y Hoblík svým provedením umozuje vytváet hloubku
polodrázky v rozsahu az 8 mm dle obr. 5.
· UPOZORNNÍ
y Hloubka polodrázky by mla být provádna tak, aby dosazení vtsí hloubky polodrázky nebylo provedeno jednorázovým hoblováním, ale rozdleno na nkolik prtah. Pi hoblování polodrázky by nemlo docházet ke slysitelnému petízení motoru a zetelnému poklesu otácek.
y Je-li potebné dodrzet stejnomrnou síku polodrázky, lze hoblík pouzívat soucasn také s bocním dorazem (obr. 3).
PIPOJENÍ ODSÁVÁNÍ PRACHU y Tlacítko pro pepínání odvodu prachu do koncovky na levé
ci pravé stran (obr.1, pozice 5) pepnte dle pozadavku, na kterou stranu odvodu má být odvádn prach. Do otvoru výstupu prachu vlozte hadicový adaptér pro pipojení hadice externího odsávání prachu (obr.1, pozice 1).
y Pi práci pouzívejte externí odsávání prachu, protoze jeho vdechování je zdraví skodlivé, zejména z chemicky osetených materiál. Prach z tvrdých dev je povazován za karcinogen.
y Pi práci pouzívejte certifikovanou ochranu dýchacích cest s dostatecnou úrovní ochrany. Pro obrábní mkkých dev bez chemického osetení respirátor s filtracní úcinností FFP2, pro obrábní tvrdých a chemicky osetených dev respirátor s filtracní úcinností FFP3.
y K odsávání prachu pouzijte prmyslový vysavac pro technický prach.
SESTAVENÍ STOJANU

  1. K základn pisroubujte stojky a ádn je zajistte (obr. 6).
  2. Skrze otvor v horní cásti stojky ke stojkám pisroubujte hoblík, který je vybaven otvorem na kazdé stran

7

CZ

hoblíku a pisroubujte k nmu i bocní doraz s pisazením k hoblovací základn a také odklápcí kryt hoblovací hlavy hoblíku s vratnou pruzinou dle obr.7. Následn k hoblíku pipojte externí odsávání prachu prostednictvím hadicového adaptéru (obr.1, pozice 1).
· VÝSTRAHA
y Pesvdcte se o pevném zajistní vsech cástí na hoblíku.
· VÝSTRAHA
y Pesvdcte se, ze se kryt hoblovací hlavy na vratné pruzin po vychýlení vrací zpt, aby kryl hoblovací hlavu. Pokud se kryt hoblovací hlavy samovoln nevrací, nesmí být stojan pouzit a musí být nahrazen za bezvadný originální kus výrobce.
3) Na stisknutý provozní spínac (bez pipojení napájecího kabelu do zásuvky s el. proudem) navléknte plastovou cást ve tvaru písmene ,,C” pro zajistní provozního spínace ve stisknuté poloze, aby mla obsluha ob ruce volné pro práci (obr. 8).
· UPOZORNNÍ
y Plastová cást tvaru písmena ,,C” pro zajistní provozního spínace ve stisknuté poloze smí být pouzita pouze pro pouzívání hoblíku se stojanem. Pi drzení hoblíku v ruce (rucním hoblování) nesmí být provozní spínac ve stisknuté poloze zajistn.
V. Zpsob práce

  1. Ped uvedením hoblíku do chodu nejprve ádn hoblovaný materiál zajistte upevnním vhodnými upínacími prostedky a zkontrolujte, zda v hoblovaném materiálu nejsou cizorodé pedmty, nap. hebíky apod. a zda materiál neobsahuje odstípnuté cásti, které by se mohly po kontaktu s rotující hoblovací hlavou vymrstit a zranit osoby.
  2. Prohlédnte hoblovací základnu, pevné zajistní hoblovacího noze a zda není poskozen a je-li ostrý. Je-li nz uvolnn, utáhnte jej montázním klícem nebo je- li poskozen, nahrate jej za bezvadný originální kus výrobce dle postupu uvedeném v kapitole Údrzba a servis. Neostrý nz nechte odborn nabrousit. Poskozený nz nesmí být opraven.

· VÝSTRAHA
y Pi práci pouzívejte certifikovanou ochranu zraku, sluchu, dýchacích cest a rukavice s dostatecnou úrovní ochrany.
3) Ped pipojením hoblíku ke zdroji el. proudu nejprve ovte, zda naptí a frekvence v zásuvce odpovídá rozsahu 230-240 V ~50 Hz. Hoblík lze pouzívat v tomto rozsahu naptí a pi této frekvenci.
· UPOZORNNÍ
y Hoblovací základna hoblíku je v zadní cásti opatena oprnou patkou (obr.9, pozice 1), která zamezuje kontaktu hoblovacího noze s hoblovaným povrchem a tím tak brání poskození povrchu hoblovaného materiálu ostím hoblovacího noze. Pro vysunutí oprné patky je nutné hoblík nadzvednout.
4) Hoblík uchopte obma rukama za pední a hlavní rukoje a pední cástí hoblovací základny umístte na hoblovaný povrch, aby hoblovací nz nebyl v kontaktu s hoblovaným materiálem, protoze hoblovací nz musí pijít do kontaktu s hoblovaným materiálem az pi otáckách.
· UPOZORNNÍ
y Hoblování musí být provádno po smru vláken deva (viz obr. 10), nikoli napíc, jinak to mze vést k nebezpecným situacím.
5) Je-li hoblík pouzíván s bocním dorazem, bocní doraz pisate k hran hoblovaného materiálu (obr. 3).
6) Hoblík uvete do chodu stisknutím tlacítka pro odjistní provozního spínace a pak teprve provozní spínac.
7) Hoblík vete bez pítlaku pimenou rychlostí vzhledem k materiálu a hloubce úbru.
Pokud bude hoblík veden pílis rychle, bude docházet k petzování hoblíku za nizsích otácek, coz se projeví horsí kvalitou hoblovaného povrchu a mze to zpsobit poskození pístroje.
y Dosazení vtsí hloubky hoblování není mozné provést jedním prtahem hoblíku, ale nkolika prtahy, protoze by to vedlo k petízení hoblíku se spatným vzhledem povrchu.
y Pílis pomalé vedení hoblíku mze vést ke spálení povrchu deva.

CZ

8

y Optimální rychlost vedení hoblíku vzhledem k nastavenému úbru provete praktickou zkouskou na vzorku téhoz materiálu.
ZKOSENÍ HRAN y Na hoblovací základn jsou hoblovací drázky tvaru pís-
mene ,,V” pro zkosení hran (obr. 11). Jedna mensí drázka a jedna vtsí.

  1. Pesvdcte se o pevném zajistní obrobku.
  2. Hoblík uchopte za pední a zadní rukoje a uvete jej do chodu bez kontaktu s obrobkem.
  3. Do ,,V” drázky hoblovací základn vete hranu obrobku pod úhlem 45° (obr. 12).
    VYPNUTÍ HOBLÍKU- ODSTAVENÍ Z PROVOZU y Pro vypnutí hoblíku uvolnte provozní spínac a vyckej-
    te, az se hoblovací hlava zastaví a poté hoblík s vysunutou oprnou patkou na spodní cásti hoblovací základny postavte na pevnou rovnou plochu.
    POUZÍVÁNÍ HOBLOVACÍHO STOJANU JAKO HOBLOVKY
  4. Hoblík pipojte ke zdroji el. proudu pro uvedení do chodu, az kdyz je stojan kompletní s pevn zajistnými soucástmi a provozním spínacem zajistným ve stisknuté poloze plastovou cástí tvaru písmene ,,C” viz obr. 8.
  5. Obrobek polozte na hoblovací základnu hoblíku ped ochranný samovratný kryt hoblovací hlavy ze strany vyznacené sipkou na obr. 8 aniz by byl v kontaktu s hoblovacím nozem a pilozte jej k bocnímu dorazu. Následn jej podél bocního dorazu a za stálého drzení na hoblovací základnu pimenou rychlostí vete k hoblovací hlav a neperusovan jej protáhnte pes hoblovací hlavu po celé délce.
    · VÝSTRAHA
    y Pi hoblování udrzujte ruce v bezpecné vzdálenosti od rotujícího hoblovacího noze.
    · VÝSTRAHA
    y Pi hoblování s pouzitím stojanu je z bezpecnostních dvod zakázáno provádt následující cinnosti:
    a) neprbzné hoblování (jakékoli hoblování, které nezahrnuje celou délku obrobku)

b) zahloubení, cepování nebo tvarování
c) hoblování velmi prohnutého deva, u kterého je nedostatecný kontakt s hoblovací základnou.
y Jakákoli cást hoblovací hlavy, která se práv nepouzívá k hoblování, musí být zakryta ochranným krytem.
3) Pro vypnutí hoblíku nejprve odpojte pívodní kabel hoblíku od zdroje el. proudu a teprve poté z provozního spínace odejmte plastové ,,C” drzící provozní spínac zajistný ve stisknuté poloze.
VI. Bezpecnostní pokyny pro hoblíky
a) Ped odlozením náadí je nutné pockat do úplného zastavení hoblovací hlavy. Odkrytá rotující hoblovací hlava se mze do styku s podlozkou, dsledku cehoz mze dojít ke ztrát kontroly a váznému zranní.
b) Elektromechanické náadí je nutno drzet za izolované úchopové povrchy, protoze hoblovací hlava se mze dotknout pívodu hoblíku. Proíznutí ,,zivého” vodice mze zpsobit, ze se neizolované kovové cásti elektromechanického náadí stanou ,,zivými” a mohou vést k úrazu uzivatele elektrickým proudem.
c) Pouzijí se svorky nebo jiný praktický zpsob, kterým se zabezpecí a podepe obrobek na stabilní základn. Drzení obrobku rukou nebo proti tlu vede k jeho nestabilit a mze vést ke ztrát kontroly
VII. Dalsí bezpecnostní pokyny
Pístroj za chodu vytváí elektromagnetické pole, které mze negativn ovlivnit fungování aktivních ci pasivních lékaských implantát (kardiostimulátor) a ohrozit zivot uzivatele. Ped pouzíváním tohoto náadí se informujte u lékae ci výrobce implantátu, zda mzete s tímto pístrojem pracovat.

9

CZ

VIII. Význam znacení na stítku
SN:
Ped pouzitím hoblíku si pectte návod k pouzití. Pi práci pouzívejte vhodné ochranné rukavice s dostatecnou úrovní ochrany. Pi práci pouzívejte certifikovanou ochranu zraku a sluchu s dostatecnou úrovní ochrany. Pi práci pouzívejte certifikovanou ochranu dýchacích cest s dostatecnou úrovní ochrany. Pro obrábní mkkých dev bez chemického osetení respirátor s filtracní úcinností FFP2, pro obrábní tvrdých a chemicky osetených dev respirátor s filtracní úcinností FFP3. Symbol elektroodpadu, viz dále.
Zaízení II. tídy ochrany.
Odpovídá píslusným pozadavkm EU. Tabulka 1

IX. Obecné bezpecnostní pokyny pro elektrické náadí
· VÝSTRAHA!
Je nutno pecíst vsechny bezpecnostní pokyny, návod k pouzívání, obrázky a pedpisy dodané s tímto náadím. Nedodrzení veskerých následujících pokyn mze vést k úrazu elektrickým proudem, ke vzniku pozáru a/nebo k váznému zranní osob.
Veskeré pokyny a návod k pouzívání se musí uschovat, aby bylo mozné do nich pozdji nahlédnout.
Výrazem ,, elektrické náadí” ve vsech dále uvedených výstrazných pokynech je mysleno elektrické náadí napájené (pohyblivým pívodem) ze sít, nebo elektrické náadí napájené z baterií (bez pohyblivého pívodu).

  1. BEZPECNOST PRACOVNÍHO PROSTEDÍ
    a) Pracovist je nutné udrzovat v cistot a dobe osvtlené. Nepoádek a tmavé prostory bývají pícinou nehod.
    b) Elektrické náadí se nesmí pouzívat v prostedí s nebezpecím výbuchu, kde se vyskytují holavé kapaliny, plyny nebo prach. V elektrickém náadí vznikají jiskry, které mohou zapálit prach nebo výpary.
    c) Pi pouzíváni elektrického náadí je nutno zamezit pístupu dtí a dalsích osob. Bude-li obsluha vyrusována, mze ztratit kontrolu nad provádnou cinností.
  2. ELEKTRICKÁ BEZPECNOST
    a) Vidlice pohyblivého pívodu elektrického náadí musí odpovídat síové zásuvce. Vidlice se nesmí nikdy jakýmkoliv zpsobem upravovat. S náadím, které má ochranné spojení se zemí, se nesmí pouzívat zádné zásuvkové adaptéry. Vidlice, které nejsou znehodnoceny úpravami, a odpovídající zásuvky omezí nebezpecí úrazu elektrickým proudem.
    b) Obsluha se nesmí tlem dotýkat uzemnných pedmt, jako nap. potrubí, tlesa ústedního topení, sporáky a chladnicky. Nebezpecí úrazu elektrickým proudem je vtsí, je-li vase tlo spojeno se zemí.

CZ

10

c) Elektrické náadí se nesmí vystavovat desti, vlhku nebo mokru. Vnikne-li do elektrického náadí voda, zvysuje se nebezpecí úrazu elektrickým proudem.
d) Pohyblivý pívod se nesmí pouzívat k jiným úcelm. Elektrické náadí se nesmí nosit nebo tahat za pívod, ani se nesmí tahem za pívod odpojovat vidlice ze zásuvky. Pívod je nutné chránit ped horkem, mastnotou, ostrými hranami nebo pohyblivými cástmi. Poskozené nebo zamotané pívody zvysují nebezpecí úrazu elektrickým proudem.
e) Je-li elektrické náadí pouzíváno venku, musí se pouzít prodluzovací pívod vhodný pro venkovní pouzití. Pouzíváni prodluzovacího pívodu pro venkovní pouzití omezuje nebezpecí úrazu elektrickým proudem.
f) Pouzívá-li se elektrické náadí ve vlhkých prostorech, je nutné pouzívat napájení chránné proudovým chránicem (RCD). Pouzívání RCD omezuje nebezpecí úrazu elektrickým proudem.
Pojem ,,proudový chránic (RCD)” mze být nahrazen pojmem ,,hlavní jistic obvodu (GFCI)” nebo ,,jistic unikajícího proudu (ELCB)”.
3) BEZPECNOST OSOB
a) Pi pouzívání elektrického náadí musí být obsluha pozorná, musí se vnovat tomu, co práv dlá, a musí se soustedit a stízliv uvazovat. Elektrické náadí se nesmí pouzívat, je-li obsluha unavena nebo pod vlivem drog, alkoholu nebo lék. Chvilková nepozornost pi pouzívání elektrického náadí mze vést k váznému poranní osob.
b) Pouzívat osobní ochranné pracovní prostedky. Vzdy pouzívat ochranu ocí. Ochranné pomcky jako nap. respirátor, bezpecnostní obuv s protiskluzovou úpravou, tvrdá pokrývka hlavy nebo ochrana sluchu, pouzívané v souladu s podmínkami práce, snizují nebezpecí poranní osob.
c) Je nutno vyvarovat se nemyslnému spustní stroje. Je nutno se ujistit, ze je spínac ped zapojením vidlice do zásuvky a/nebo pi pipojování bateriové soupravy, zvedáním ci penásením náadí v poloze vypnuto. Penásení náadí s prstem na spínaci nebo zapojo-
11

vání vidlice náadí se zapnutým spínacem mze být pícinou nehod.
d) Ped zapnutím náadí je nutno odstranit vsechny seizovací nástroje nebo klíce. Seizovací nástroj nebo klíc, který zstane pipevnn k otácející se cásti elektrického náadí, mze být pícinou poranní osob.
e) Obsluha musí pracovat jen tam, kam bezpecn dosáhne. Obsluha musí vzdy udrzovat stabilní postoj a rovnováhu. To umozní lepsí kontrolu nad elektrickým náadím v nepedvídaných situacích.
f) Oblékat se vhodným zpsobem. Nenosit volné odvy ani sperky. Obsluha musí dbát, aby mla vlasy a odv dostatecn daleko od pohyblivých cástí. Volné odvy, sperky a dlouhé vlasy mohou být zachyceny pohybujícími se cástmi.
g) Jsou-li k dispozici prostedky pro pipojeni zaízení k odsávání a sbru prachu, je nutno zajistit, aby se taková zaízení pipojila a správn pouzívala. Pouzití tchto zaízení mze omezit nebezpecí zpsobená vznikajícfm prachem.
h) Obsluha nesmí dopustit, aby se kvli rutin, která vychází z castého pouzívání náadí, stala samolibou, a zacala ignorovat zásady bezpecnosti náadí. Neopatrná cinnost mze ve zlomku vteiny zpsobit závazné poranní.
4) POUZÍVÁNÍ A DRZBA ELEKTRICKÉHO NÁADÍ
a) Elektrické náadí se nesmí petzovat. Je nutné pouzívat správné elektrické náadí, které je urcené pro provádnou práci. Správné elektrické náadí bude lépe a bezpecnji vykonávat práci, pro kterou bylo konstruováno.
b) Nesmí se pouzívat elektrické náadí, které nelze zapnout a vypnout spínacem. Jakékoliv elektrické náadí, které nelze ovládat spínacem, je nebezpecné a musí být opraveno.
c) Ped jakýmkoliv seizováním, výmnou píslusenství nebo ped uskladnním elektrického náadí je nutno vytáhnout vidlici ze síové zásuvky a/nebo odejmout bateriovou soupravu z elektrického náadí, je-li odnímatelná. Tato preventivní bezpecnostní opatení omezují nebezpecí nahodilého spustní elektrického náadí.
CZ

d) Nepouzívané elektrické náadí je nutno skladovat mimo dosah dtí a nesmí se dovolit osobám, které nebyly seznámeny s elektrickým náadím nebo s tmito pokyny, aby náadí pouzívaly. Elektrické náadí je v rukou nezkusených uzivatel nebezpecné.
e) Elektrické náadí a píslusenství je nutno udrzovat. Je teba kontrolovat seízení pohybujících se cástí a jejich pohyblivost, soustedit se na praskliny, zlomené soucásti a jakékoliv dalsí okolnosti, které mohou ohrozit funkci elektrického náadí. Je-li náadí poskozeno, ped dalsím pouzitím je nutno zajistit jeho opravu. Mnoho nehod je zpsobeno nedostatecn udrzovaným elektrickým náadím.
f) ezací nástroje je nutno udrzovat ostré a cisté. Správn udrzované a naostené ezací nástroje s mensí pravdpodobností zachytí za materiál nebo se zablokují a práce s nimi se snáze kontroluje.
g) Elektrické náadí, píslusenství, pracovní nástroje atd. je nutno pouzívat v souladu s tmito pokyny a takovým zpsobem, jaký byl pedepsán pro konkrétní elektrické náadí, a to s ohledem na dané podmínky práce a druh provádné práce. Pouzívání elektrického náadí k provádní jiných cinností, nez pro jaké bylo urceno, mze vést k nebezpecným situacím.
h) Rukojeti a chopové povrchy je nutno udrzovat suché, cisté a bez mastnot. Kluzké rukojeti a úchopové povrchy neumozují v neocekávaných situacích bezpecné drzení a kontrolu náadí.
5) SERVIS
a) Opravy elektrického náadí je nutno svovat kvalifikované osob, která bude pouzívat identické náhradní díly. Tímto zpsobem bude zajistna stejná úrove bezpecnosti elektrického náadí jako ped opravou.

X. Údrzba a servis
· VÝSTRAHA
y Ped servisními a údrzbovými úkony hoblíku odpojte pívod elektrického proudu od zdroje el. proudu.
DEMONTÁZ HOBLOVACÍCH NOZ y Pi manipulaci s hoblovacím nozem vzdy pouzívejte
vhodné ochranné rukavice, aby nedoslo k poranní ostím noze.
y Pi manipulaci s hoblovací hlavou a nozi bute opatrní, abyste zabránili zranní ci poskození noz.

  1. Hoblík postavte na pevnou rovnou plochu a otocte jej hoblovací základnou smrem nahoru.
  2. Opatrn pootácejte hoblovací hlavou, aby doslo k odhalení upínacích sroub úchytu hoblovacího noze.
  3. Za drzení hoblovací hlavy povolte ti upínací srouby úchytu noze pomocí dodaného klíce ve smru oznaceném sipkou dle obr. 13.
    · VÝSTRAHA
    y Mze dojít k nezádoucímu otocení hoblovací hlavy, coz mze zpsobit zranní.
  4. Z úchytu noze vysute hoblovací nz dle obr. 14. Hoblovací hlava má dva hoblovací noze a pro pístup k druhému nozi je nutné hlavou otocit. Z hoblovací hlavy a z noze kartáckem nebo tlakovým vzduchem odstrate vsechny ulplé necistoty a prach.
  5. Hoblovací nz je oboustranný a pokud je jedna strana tupá, lze jej obrátit a pouzívat druhou ostrou stranou. Hoblovací noze musí být otoceny oba soucasn nebo vymnny oba soucasn. Pokud jsou noze poskozeny, nelze je opravovat a musí být nahrazeny za nové oba soucasn.
    · UPOZORNNÍ
    y V pípad výmny pouzívejte vzdy originální noze výrobce daného modelu hoblíku.
  6. Nz musí být zasunut do úchytu dle obr. 14 tak, aby plochá cást noze smovala k pední cásti hoblíku a konec druhé strany noze (hrana s ostím) musí být na stejné úrovni jako hrana úchytu, která nz drzí (obr. 14). Oba noze musí být úchytu vyrovnány ve stejné rovin po

CZ

12

celé své délce s pesahem ostí dle pvodního nastavení, jinak bude hoblík nadmrn vibrovat, coz zpsobí jeho poskození a ohoblovaný povrch nebude vzhledov pkný a rovnomrný.
7) Po usazení hoblovacího noze v úchytu jej ádn zajistte otácením sroub v opacném smru nez je v obr. 13.
VÝMNA HNACÍHO EMENU
y V pípad poteby výmny hnacího emene odsroubujte kryt hoblíku na stran dle obr.15. emen musí být na hnacím a hnaném kole nasazen tak, aby byl ádn usazen ve vsech drázkách obou kol hoblíku.
VÝMNA UHLÍKOVÝCH KARTÁC
y Pokud je bhem pouzívání pístroje patrné jiskení, nebo je-li jeho chod nepravidelný, nechte v autorizovaném servisu znacky Extol ® zkontrolovat opotebení uhlíkových kartác (servisní místa naleznete na webových stránkách v úvodu návodu nebo u prodejce). Kontrolu a výmnu uhlík neprovádjte sami, nebo je nutný zásah do elektrické cásti pístroje. Pro pístup k uhlíkovým kartácm je nutné demontovat kryt na stran hoblíku dle obr.16. Uhlíky je nutné vymnit originálními kusy výrobce pro daný model náadí, nejlépe oba soucasn.
y Udrzujte cisté vtrací otvory motoru. Zanesené otvory brání proudní vzduchu, coz mze vést k poskození pístroje ci dokonce k pozáru v dsledku nedostatecného chlazení proudem vzduchu.
y K cistní lze pouzít kartácek nebo textilii pípadn tlakový vzduch.
y Pravideln kontrolujte, zda není zanesený odvod prachu (místo pipojení externího odsávání prachu. K cistní lze pouzít kartácek nebo jiný mechanický prostedek setrný k náadí.
y K cistní nepouzívejte zádné agresivní cistící prostedky a organická rozpoustdla. Vedlo by to k poskození plastového krytu pístroje. Musí být zamezeno, aby se kapalina nedostala do elektrické cásti pístroje.

NÁHRADNÍ DÍLY K OBJEDNÁNÍ V PÍPAD POTEBY

Náhradní díl Hoblovací noze
emen Uhlíky

Objednávací císlo 8893405A 8893405B 8893405C

XI. Skladování

Tabulka 2

y Ocistný pístroj skladujte na suchém míst mimo dosah dtí s teplotami do 45°C. Náadí chrate ped pímým slunecním záením, sálavými zdroji tepla, vlhkostí a vniknutím vody.

XII. Likvidace odpadu
OBALOVÉ MATERIÁLY
y Obalové materiály vyhote do píslusného kontejneru na tídný odpad.
y Nepouzitelný výrobek nevyhazujte do smsného odpadu, ale odevzdejte jej k ekologické likvidaci. Dle smrnice (EU) 2012/19 nesmí být elektrozaízení vyhazováno do smsného odpadu, ale odevzdáno k ekologické likvidaci do zptného sbru elektrozaízení. Informace o sbrných místech a podmínkách zptného sbru elektrozaízení obdrzíte na obecním úad.
XIII. Zárucní lhta a podmínky
y Na výrobek se vztahuje záruka (odpovdnost za vady) 2 roky od data prodeje. Pozádá-li o to kupující, je prodávající povinen kupujícímu poskytnout zárucní podmínky (práva z vadného plnní) v písemné form dle zákona.
ZÁRUCNÍ A POZÁRUCNÍ SERVIS
Pro uplatnní práva na zárucní opravu zbozí se obrate na obchodníka, u kterého jste zbozí zakoupili. Pro pozárucní opravu se mzete také obrátit na nás autorizovaný servis.
Nejblizsí servisní místa naleznete na www.extol.cz. V pípad dotaz Vám poradíme na servisní lince 222 745 130.

13

CZ

EU Prohlásení o shod
Pedmt prohlásení-model, identifikace výrobku:
Extol® Premium 8893405 Hoblík elektrický 1000 W, 110 mm Výrobce: Madal Bal a.s. · Bartosova 40/3, CZ-760 01 Zlín · ICO: 49433717
prohlasuje, ze výse popsaný pedmt prohlásení je ve shod s píslusnými harmonizacními právními pedpisy Evropské unie: 2006/42 ES; (EU) 2011/65; (EU) 2014/30; Toto prohlásení se vydává na výhradní odpovdnost výrobce.
Harmonizované normy (vcetn jejich pozmujících píloh, pokud existují), které byly pouzity k posouzení shody a na jejichz základ se shoda prohlasuje: EN 62841-1:2015; EN 62841-2-14:2015; EN 55014-1:2017; EN 55014-2:2015; EN IEC 61000-3-2:2019;
EN 61000-3-3:2013; EN IEC 63000:2018
Kompletaci technické dokumentace (2006/42 ES) provedl Martin Senký se sídlem na adrese spolecnosti Madal Bal a.s., Prmyslová zóna Píluky 244, 760 01 Zlín, Ceská republika. Technická dokumentace (2006/42 ES) je k dispozici na výse uvedené adrese spolecnosti Madal Bal, a.s.
Místo a datum vydání EU prohlásení o shod: Zlín 12.12.2018
Jménem spolecnosti Madal Bal, a.s.:
Martin Senký clen pedstavenstva spolecnosti

Úvod SK
Vázený zákazník, akujeme za dôveru, ktorú ste prejavili znacke Extol® kúpou tohto výrobku. Výrobok bol podrobený testom spoahlivosti, bezpecnosti a kvality predpísaným normami a predpismi Európskej únie. S akýmikovek otázkami sa obráte na nase zákaznícke a poradenské centrum:
www.extol.sk Fax: +421 2 212 920 91 Tel.: +421 2 212 920 70
Distribútor pre Slovenskú republiku: Madal Bal s.r.o., Pod gastanmi 4F, 821 07 Bratislava Výrobca: Madal Bal a. s., Prmyslová zóna Píluky 244, 76001 Zlín, Ceská republika Dátum vydania: 2. 5. 2019
I. Charakteristika ­ úcel pouzitia
9 Hoblík Extol® Premium 8893405 s hobovacou sírkou 110 mm je urcený na hobovanie, zrázanie a drázkovanie dreva, napr. trámov a dosiek.
9 Nastavenie úberu materiálu po 0,25 mm umozuje precízne odhobovanie materiálu.
9 Hbka hobovania (polodrázky) az 8 mm poskytuje vsestrannos pri vytváraní drázok a hrán.
9 Hoblík je mozné uchyti do stojana hobovacou základou smerom hore a komfortne ho pouzíva ako hobovacku na drobnejsie hobovacie práce.
9 Odsávanie prachu je mozné pripoji na pravú alebo avú stranu hoblíka vaka prepínaniu odvodu prachu do pravej alebo avej koncovky.
9 Hoblíkom je mozné vykonáva vsestranné hobovacie práce.

CZ

14

15

SK

References

Read User Manual Online (PDF format)

Loading......

Download This Manual (PDF format)

Download this manual  >>

EXTOL User Manuals

Related Manuals