MS ENERGY e20 Electric Scooter Instruction Manual

June 6, 2024
MS ENERGY

e20 Electric Scooter

,Z h Z :

, <ZZ Z

^Z <ZZ Z / Z ZZ ‘ <ZZ Z
/ Z ZZ
D<

SLO Navodila za uporabo
Garancijska izjava
035 21

SLO Navodila za uporabo
Garancijska izjava
CZ Návod k pouzití
Zárucný list
SK Návod pre pouzívanie
Zárucní list
PL Instrukcja obslugi
Deklaracja gwarancyjna
HU Használati utasítás
Jótállási jegy
RO Instruciuni de utilizare
Card de garantie
E’ /Z

,Z h Z
, <ZZ Z
‘ <ZZ Z
/ Z ZZ
035 21

HR 1

HR
DOBRODOSLI
Hvala sto ste kupili MS Energy elektricni skuter. Vazno je procitati uputstva za uporabu prije prve uporabe vaseg novog proizvoda. Kak bi sto bolje i u potpunosti koristili proizvod, molimo slijedite sve dane upute vrlo pazljivo, posebice dijelove navedene u poglavlju ,,Upozorenja i Sigurnost”. Pohranite upute za upotrebu na sigurno mjesto radi eventualne budue potrebe. Sigurni smo da e novi Elektricni skuter zadovoljiti vase potrebe.
Ovaj ureaj je proizveden u skladu s najvisim standardima, inovacijskim tehnologijama i namjenjen je maksimalnoj udobnosti korisnika.
Munja sa simbolom strelice unutar trokuta upozorava korisnika na prisutnost opasnog napona unutar proizvoda koji moze biti dovoljno jak da bi predstavljao opasnost od elektricnog udara. Usklicnik unutar trokuta upozorava korisnika na o prisutnosti vaznih uputa o rukovanju i odrzavanju u dokumentu prilozenom uz ureaj.
OPREZ OPASNOST OD ELEKTRICNOG UDARA
NE OTVARATI
Nemojte otvarati poklopac elektricnog punjaca ili bilo kojeg dijela elektricnog skutera. Ni u kojem slucaju korisniku nije dopusteno izvoditi radnje unutar elektricnih dijelova. Samo kvalificirani i ovlasteni serviser ima znanje i iskustvo za takav rad i poravke.
Glavni utikac koristi se za iskljucivanje Punaca baterije sa elektricnog napajanja.
Nepravilna zamjena baterije moze dovesti do opasnosti, ukljucujui zamjenu slicne ili iste vrste baterije. Nemojte izlagati baterije i punjac prekomjernoj toplini kao sto su direktna sunceva svjetlost, vatra ili slicno.
Molimo procitajte sljedee mjere zastite i sacuvajte ove upute za eventualnu buduu upotrebu. Uvijek slijedite sva upozorenja i sigurnosne upute.
2

HR
1. VAZNE SIGURNOSNE UPUTE
1. Nemojte koristiti elektricni skuter prije nego pazljivo procitate
upute i u potpunosti ih razumijete i nemojte posuivati skuter osobama koje nemaju znanje i iskustva za voznju.
2. Molimo da voznju vjezbate na otvorenom prostoru bez prometa u
prvoj brzini, a tek naknadno voznju u traci za bicikle.
3. UPOZORENJE! Maksimalna nosivost e-skutera je 120kg.
Za vrijeme voznje, kako bi sprijecili ozljede, uvijek primjenjujte sve potrebne sigurnosne mjere, ukljucujui nosenje zastitne kacige, rukavica, zastita za laktove i koljena i ostale zastitne opreme.
Nemojte koristiti skuter: – bez odgovarajue pripreme i treninga. – na javnim povrsinama i prometnicama! – brzinom koja nije prilagoena uvjetima na cesti, konfiguraciji terena i sl. – ako ste konzumirali alkohol ili druge opijate.
Elektricni skuter namijenjen je da ga koriste samo odrasle osobe. Djeca mlaa od 16 godina ne smiju voziti e-skuter. Vozac mora biti visi od 120cm i tezine vee od 20kg. Maksimalna tezina ne smije prelaziti 120kg.
Postujte lokalne propise za voznju skutera i uvijek dajte pjesacima prednost.
Kad koristite skuter, uvijek imajte na umu da se izlazete opasnosti gubitka kontrole, sudara ili pada sa skutera. U svrhu sto sigurnje voznje, procitajte i slijediti sve upute i upozorenja dana u ovoj uputi.
Romobil nije dizajniran za profesionalnu uporabu.
VOZNJA 4. Elektricni skuter je osobno vozilo za transport i dizajniran je samo
za prijevoz jedne osobe. Molimo da ne vozite putnike na ovom elektricnom skuteru.
5. Nemojte voziti elektricni skuter na javnim cestama ili povrsinama,
na nesigurnoj povrsini ili po velikim neravninama.
6. Molimo da prilikom voznje uvijek drzite obje ruke na upravljacu i
obje noge na povrsini za stajanje. Molimo vas da ne skacete na dasci 3

HR
skutera. Uvijek primjenite sve sigurnosne mjere kako bi sprijecili ozljede, padove i ostale opasne situacije.
7. Nemojte iskljucivati motor prilikom voznje. 8. Nemojte voziti:
Preko pragova visih od 3cm. Ovo moze uzrokovati ozljedu vozaca ili ostetiti mehaniku skutera.
Na gruboj ili neravnoj povrsini, molimo da usporite voznju ili potpuno zaustavite voznju.
Na skliskim povrsinama poput ulja ili leda.
Kada je temperatura niza od -5°C. Preko vode koja je dublja od 2cm da bi izbjegli osteenja
elektricnih dijelova vozila. U losim vremenskim uvjetima poput kise, snijega ili vjetra kako
bi sprijecili nesree. Ako vozite u ovakvim uvjetima, nikada nemojte premasivati brzinu od 10 km/h. 1. Nemojte koristiti ili pomicati skuter dok je prikljucen punjac. To moze uzrokovati osteenje kabela, punjaca i/ili konektora. 2. Nemojte voziti skuter ako postoji greska s baterijom ili bilo kojom drugom komponentom sustava. U suprotnom, mozete izgubiti kontrolu i zadobiti ozbiljne ozljede. 3. Pobrinite se da provjerite preostali kapacitet baterije prije none voznje. Svjetlo koje se napaja iz baterije e se ugasiti brzo nakon sto se preostali kapacitet baterije smanji do tocke u kojoj to vise nije mogue. Voznja bez svjetla moze poveati rizik od ozljeda 4. Preporuca se punjenje baterije kada je napunjenost baterije 30-70% ukupnog kapaciteta. Izbjegavajte potpuno praznjenje baterije skutera prije ponovnog punjenja. 5. Nemojte modificirati ili odstranjivati bilo koji dio. Nemojte instalirati neoriginalne dijelove ili dodatke. Ako to ucinite, oni mogu ostetiti proizvod, uzrokovati kvar ili poveati rizik od ozljeda. 6. Pripreme prije voznje: Nosite kacigu, rukavice i drugu zastitnu opremu prije voznje kako bi bili zastieni od ozljeda u slucaju pada ili nezgode.
4

HR
Provjerite vitalne dijelove skutera da li su pravilno pricvrseni, da nema labavih dijelova. Po potrebi pricvrstite labave dijelove prilozenim kljucevima. 7. Uvjeti za voznju: ambijentalna temperatura od -10 do 40°C, bez vjetra i po ravnim povrsinama; bez cestog pokretanja i kocenja. Deklarirana udaljenost koristenja moze varirati ovisno o kapacitetu baterije, uvjetima terena i optereenju. 8. Maksimalno optereenje: maksimalno optereenje e-skutera je 120kg; nemojte preoptereivati skuter jer to moze uzrokovati nezgode ili osteenje skutera. MS Energy ne preuzima odgovornost za nepravilnu uporabu, osteenja zbog nepravilne uporabe i nastale nezgode. 9. U slucaju ucestalog kocenja, pokretanja, penjanja uzbrdo, kretanja uz vjetar, po blatnim cestama, preoptereenja i slicno, potrosit e se velika kolicina elektricne energije i time e se smanjiti kapacitet pa preporucamo da izbjegavate gore navedene faktore pri voznji. 10. Ako se e-skuter nee koristiti dulji vremenski period, pobrinite se da bateriju dovoljno napunite i da ju nadopunjavate jednom mjesecno. 11. Obratite paznju: elektricni skuter se ne smije koristiti u vrlo vlaznim uvjetima (prolasci kroz duboku vodu i sl.) budui da, ukoliko voda ue u upravljac, kotac motora ili bateriju, moze uzrokovati neispravnost motora ili drugih elektricnih dijelova ili pozar! 12. Nemojte dozvoliti neovlasteno zbrinjavanje ili promjene na skuteru. Tvrtka nije odgovorna za nastale stete ili gubitke. 13. Stara ili neispravna baterija ne smije se nasumicno odloziti kako bi se izbjeglo zagaenje okolisa. 14. Pri rasklapanju skutera molimo da pritisnete rucku sustava za sklapanje dok ne klikne i pobrinite se da je na pravom mjestu.
PUNJAC
15. Nikada nemojte koristiti punjac baterije za punjenje drugih elektricnih ureaja.
16. Nemojte koristiti bilo koji drugi punjac osim isporucenog punjaca ili metodu punjenja kako bi punili baterije e-skutera. Uporaba bilo kojeg drugog punjaca moze dovesti do pozara, eksplozije ili stete na bateriji.
17. Ovaj punjac za baterije smiju koristiti djeca od 8 godina starosti pa
5

HR
na vise i osobe s fizickim, osjetilnim ili mentalnim osteenjima ili oni koji nemaju iskustva i znanja pri baratanju takvim ureajima, pod uvjetom da su pod nadzorom i da su dobili upute o sigurnom koristenju punjaca i da razumiju potencijalnu opasnost kojoj su izlozeni. Nemojte dozvoliti da se djeca igraju s punjacem baterija ili skuterom. Cisenje i odrzavanje ne smiju obavljati djeca bez nadzora. 18. Iako je punjac otporan na prskanje vode, nemojte ga odlagati u vlaznoj okolini, potapati u vodu ili druge tekuine. Nikada nemojte koristiti punjac ako su mu konektori mokri. 19. Nikada nemojte dodirivati utikac punjaca, utore i prikljucke za punjenje ili kontakte mokrim rukama. Izlazete se opasnosti elektricnog udara. 20. Nemojte dirati kontakte punjaca metalnim predmetima. Nemojte dozvoliti da bilo koji strani materijal ue u prikljucke i konektore, budui da to moze uzrokovati kratki spoj, elektricni udar, pozar ili stetu na punjacu baterije. 21. Redovno cistite prljavstinu i prasinu s utikaca i uticnice za punjenje na e-romobilu. Vlaga ili druge necistoe mogu smanjiti ucinkovitost izolacije i uzrokovati pozar. Zastitni gumirani poklopac na prikljucku za punjenje skutera mora uvijek biti pravilno zatvoren! U slucaju da je prikljucak za punjenje vlazan ili prljav, nemojte ukljucivati prikljucak za punjenje! Prvo u potpunosti ocistite utikac adaptera i uticnicu za punjenje na skuteru, osusite sve dijelove, a tek zatim prikljucite adapter! U suprotnom moze doi do kratkog spoja, iskrenja, pozara i izlazete se opasnosti od ozljede. 22. Nikada nemojte rastavljati ili modificirati punjac baterija. Mozete uzrokovati pozar ili pretrpjeti elektrosok. 23. Nemojte koristiti adaptere s vise utora ili produzne kabele. Koristenje adaptera ili slicnih ureaja moze uzrokovati veu struju od dozvoljene sto moze uzrokovati pozar ili osteenje ureaja. 24. Nemojte koristiti pinjac ako su kabeli zapetljani ili presavijeni. Nemojte spremati punjac na nacin da kabel zamotate oko tijela punjaca. Ukoliko je kabel osteen, to moze uzrokovati pozar ili mozete pretrpjeti elektricni udar.
6

HR
25. Cvrsto umetnite utikac kabela za punjenje u e-skuter i utikac u uticnicu napajanja. Ako ih se ne umetne do kraja, to moze uzrokovati pozar uzrokovan elektricnim praznjenjem ili pregrijavanjem.
26. Nemojte koristiti punjac blizu zapaljivih materijala ili plinova. Ovo moze uzrokovati pozar ili eksploziju.
27. Nikada ne pokrivajte punjac i ne stavljajte druge stvari na njega dok radi. Ovo moze uzrokovati unutarnje pregrijavanje i pozar.
28. Nemojte bacati punjac ili ga izlagati snaznim udarcima. U suprotnom, moze uzrokovati pozar ili elektrosok.
29. Ako se strujni kabel osteti, prestanite koristiti punjac i odmah kontaktirajte ovlasteni servis ili distributera za popravak.
30. Oprezno rukujte kabelom. Ukljucivanje punjaca u kui dok se e- skuter nalazi u vanjskom prostoru moze uzrokovati osteenje kabela zbog prignjecenja vratima ili prozorima.
31. Nemojte provlaciti kotace skutera preko strujnoga kabela ili
utikaca. U suprotnom, mozete ostetiti strujni kabel ili utor.
BATERIJA
32. Drzite bateriju i punjac podalje od dosega djece. 33. Nikada nemojte dozvolite da se baterija u potpunosti
isprazni. Napunite ju odmah ukoliko se to dogodi! 34. Baterija se nalazi u tijelu e-skutera i nije ju mogue
odstraniti. Meutim, nemojte dirati bateriju ili punjac tijekom punjenja. Budui da baterija i njen punjac dosegnu temperature izmeu 40­70°C tijekom punjenja, doticanje moze dovesti do opeklina prvoga stupnja. 35. Ako se kutija baterije osteti, pukne ili ako primijetite neobicne mirise, nemojte ju koristiti. Curenje tekuine iz baterije moze uzrokovati ozbiljne ozljede. Kontaktirajte ovlastenog distributera ili prodavaca. 36. Nemojte dovoditi kontakte utora punjaca u kratki spoj. Ukoliko se to dogodi, mozete uzrokovati grijanje ili zapaljenje baterije, a sto moze uzrokovati ozbiljne ozljede ili stetu imovine. 37. Nemojte rastavljati ili modificirati bateriju. Ukoliko to ucinite, to moze uzrokovati pregrijavanje ili zapaljenje baterije, ozbiljnu ozljedu ili stetu imovine.
7

HR
38. Ako ne koristiti elektricni romobil nekoliko mjeseci, napunite bateriju na 100% prije pohrane. Nadalje, savjetuje se ukljucenje skutera svaki mjesec, rad motora nekoliko minuta i ponovno punjenje baterije do 100%.
39. Nemojte bacati bateriju ili je izlagati udarcima. Ako to ucinite, mozete uzrokovati pregrijavanje baterije ili zapaljenje i time ozbiljen ozljede ili stetu imovine.
40. Nemojte odlagati bateriju u vatru ili ju izlagati izvorima topline. U suprotnom, mozete uzrokovati pozar ili eksploziju koja e rezultirati ozbiljnim ozljedama ili stetom imovine.
41. Kapacitet baterija a time vrijeme koristenja i prijeeni put moze biti smanjen ako koristite skuter u hladnim uvjetima, ispod 5°C.
42. Nemojte predugo odlagati romobil u prtljazniku automobila po vruem vremenu. Spremite bicikl i bateriju na hladno i suho mjesto
Napomene
U vrijeme kupovine molimo da odaberete i kupite model podoban za svoje potrebe za koje je vozac dovoljno vjest prije voznje. Da biste ispravno i sigurno koristili svoj skuter, molimo da pripazite na sljedee: 1. U procesu uporabe pripazite na provjeru statusa motora i druge
strukture i, ukoliko se pronae neki labavi spoj, isti je potrebno pravovremeno zategnuti ili popraviti. 2. Pri pokretanju ureaja ili dolaska do strme uzbrdice, odgurujui se nogom pomozite skuteru pokretanje sto je vise mogue kako biste smanjili snagu potrebnu za pokretanje i produzili vijek trajanja baterije, doseg voznje kao i kapacitet baterije. 3. Tijekom kisnih dana molimo da obratite pozornost na sljedee: kada je dubina vode vea od 3cm, postoji vjerojatnost da e u motor ili bateriju ui voda i time rezultirati kvarom. 4. Korisnici moraju koristiti samo punjac koje je isporucio proizvoac za punjenje baterije. Pri punjenju pripazite da su utikaci ispravno i u potpunosti ispravno prikljuceni. 5. Zabranjeno je stavljati druge predmete na prostor gdje se nalazi baterija na skuteru, budui da to moze uzrokovati pregrijavanje, a potrebno je odrzavati i dobre uvjete ventilacije.
8

HR

6. Molimo da odrzavate primjereni tlak u gumama (ako imate gume s punjene zrakom) tako da izbjegnete poveanje otpora pri voznji i veu potrosnju guma, kao i deformaciju naplatka.
7. Vozaci bi trebali postovati pravila prometa i brzina voznje bi uvijek trebala biti maksimalno 25km/h ili niza, ovisno o uvjetima.
8. Pri brzoj voznji ili voznji nizbrdo, kontrolirajte brzinu kako bi izbjegli nagla kocenja ili naglu promjenu sredista gravitacije, sto moze rezultirati opasnim situacijama.
9. Nakon duge voznje dopustite bateriji da se ohladi 30 minuta i zatim ju povezite na punjac. Ucinite istu stvar nakon voznje po hladnom vremenu.
10. Nemojte koristiti romobil po snijegu ili olujnom nevremenu!
VAZNO: Zastitni pokopac konektora za punjenje na e-skuteru uvijek mora biti ispravno postavljen na svoje mjesto, kako bi sprijecili ulazak vode ili prasine u konektor. U suprotnom, vlaga ili neistoe mogu uzrokovati kratki spoj i nesipravnost.
Prije svake voznje uvijek provjerite stanje e-romobila, da kojim slucajem nema labavih ili slobodnih dijelova. Ako pronaete bilo kakve labave dijelove, odmah ih zategnite prilozenim alatom!
Na taj ete nacin uvijek osigurati sigurnu voznju i duzi zivotni vijek vaseg romobila.

Pribor i komponente:
Slijedei pribor i dijelovi trabaju biti unutar pakiranja:

Uputa za uporabu s jamstvenom izjavom 1x

Vijci (samo e10)

2x

Prirucni alat

1xset

Adapter za punjenje

1x

9

HR

2. OSNOVNI DIJELOVI I NAZIVI

e10

1

2

3

5

4

6

7

20 19
18
e20

8
15 17 16
1 2 5 6

9 10 11 12 14 13
3 4 7 8 9

10
22 21

20

19 18 17

16

11 12 13 14 15
10

1. Rucica straznje disk kocnice 2. LCD Zaslon s kontrolerom 3. Prednje LED svjetlo 4. Rucica prednje disk kocnice 5. Tipke: Truba & Tempomat 6. Kukica za pricvrsenje osovine
upravljaca kod rasklapanja 7. Poluga brzine i Multi-funkcijska
tipka 8. Rucica ucvrsenja rasklopnog
mehanizma 9. Ucvrsenje rasklopnog mehanizma 10. Prednji amortizer 11. Prednja Disk kocnica 12. Zracna guma 13. Reflektirajua traka 14. Prikljucak za punjac baterije 15. Straznja Disk kocnica 16. Straznji amortizer 17. Zracna guma 18. Motor 19. Straznje pozicijsko/stop LED svjetlo 20. Otvor zakljucavanja rasklopljenog
upravljaca
1. Rucica straznje disk kocnice 2. LCD Zaslon s kontrolerom 3. Prednje LED svjetlo 4. Rucica prednje disk kocnice 5. Tipke: Truba & Tempomat 6. Kukica za pricvrsenje osovine
upravljaca kod rasklapanja 7. Poluga brzine i Multi-funkcijska
tipka 8. Preklopni mehanizam upravljaca 9. Rucica ucvrsenja visine upravljaca 10. Rucica ucvrsenja rasklopnog
mehanizma 11. Ucvrsenje rasklopnog mehanizma 12. Prednji amortizer 13. Prednja Disk kocnica 14. Zracna guma 15. Reflektirajua traka 16. Prikljucak za punjac baterije 17. Straznja Disk kocnica 18. Straznji amortizer 19. Zracna guma 20. Motor 21. Straznje pozicijsko/stop LED svjetlo 22. Otvor zakljucavanja rasklopljenog
upravljaca

HR

3. POSTAVLJANJE (SKLAPANJE/RASKLAPANJE)
1. Pritisnite straznji blatobran i podignite upravljac.

2

4

3 1

2. Potpuno uspravite upravljac
3. Otvorite rucicu ucvrsenja rasklopnog mehanizma i povucite obruc za ucvrenje mehanizma prema dolje.
4. Zatvorite rucicu tako da ona u potpunosti cvrsto stegne rasklopni mehanizam.
5. Jos jednom provjerite da je upravljac cvrst i da se ne trese. Ukoliko upravljac nije cvrst, dodatno pritegnite rucicu i ponovite korake 3 i 4.

Sastavljanje upravljaca (koraci 6-7) ­ samo e10 model

6

7

Rasklopite romobil (koraci 1.-5.) 6. Postavite cijevi upravljaca u predviene utore; Cvrsto zategnite prilozene
vijke odgovarajucim sesterokutnim kljucem. Za jaci okretni moment u kljuc mozete staviti okruglu cijev (polugu) radi vee sile zatezanja. 7. Na cijevi upravljaca navucite gumene rucke, podesite polozaj prekidaca i kocnica i cvrsto pritegnite odgovarajuim kljucem.
11

Sastavljanje upravljaca (koraci 8-11) ­ samo model e20 Rasklopite romobil (koraci 1.-5.)
8 8. Otpustite rucica ucvrsenja visine upravljaca
9. Ugodite zeljenu visinu. Paznja: Dubina umetanja upravljaca ne smije biti manja od 2,5 puta promjera cijevi upravljaca.
10. Ponovo cvrsto pritegnite rucicu.
11

HR
9

11. Podignite upravljac i on e se automatski zakljucati. 12. Podesite polozaj prekidaca i kocnica i cvrsto pritegnite odgovarajuim
kljucem
12
12

HR
4. PUNJENJE
Napomena: Prije prve uporabe napunite bateriju! 1. Odstranite gumenu zastitnu kapicu s prikljucka za punjenje.
2. Prvo umetnite utikac za punjenje u prikljucak na romobilu. Zatim punjac ukljucite u uticnicu napajanja! Napomena: Molimo pazljivo poravnajte urez na utikacu i uticnici! Tijekom postupka punjenja LED oznaka na punjacu svijetlit e crveno. Kad je baterija napunjena, LED indikator punjaca svijetli zeleno. Nakon zavrsetka punjenja najprije odspojite punjac iz uticnice napajanja, a zatim odvojite utikac za punjenje iz romobila.
3. Zatvorite gumeni zastitni poklopac!

1

2

3

VAZNO: Zastitni pokopac konektora za punjenje na e-romobilu uvijek mora biti ispravno postavljen na svoje mjesto, kako bi sprijecili ulazak vode ili prasine u konektor. U suprotnom, vlaga ili neistoe mogu uzrokovati kratki spoj i nesipravnost. Temperatura okolnog prostora utjece na vrijeme punjenja. Vise temperature okoline uzrokovat e dulje vrijeme punjenja E-romobil nikada nemojte ostavljati na punjacu bez nadzora!
13

HR
5. POCETAK UPORABE

Electricna truba (3) Tempomat (4)

Rucica brzine (1) Ukljucenje / Multifunkcijska tipka (2)

1. Rucica brzine:

Pritisnite rucicu za kontrolu brzine romobila.

2. Ukljucenje / Multifunkcijska tipka

1x kratki pritisak Ukljuc.: 1x Kratki pritisak za ukljucivanje romobila.

Iskljuc.: Pritisnite i drzite pritisnutu tipku 3 sekunde za

iskljucenje e-romobila.

Kada je romobil ukljucen:

1x kratki pritisak: Ukljucenje prednjeg i straznjeg svjetla

2x kratki pritisak: promjena moda brzine (mod1: max brzina 9km/h, mod2:

max brzina 20km/h, mod3: max brzina 25km/h)

4x kratki pritisak: Promjena moda pocetka voznje: Zero (romobil kree cim

pritisnete rucicu brzine) / No-zero (brzina romobila mora biti

0km/h za aktivaciju motora)

5x kratki pritisak: Ukljuc./Iskljuc. opcije tempomata: Kada je funkcija

Tempomata omoguena, oznaka tempomata svijetlit e na

zaslonu; Tada za ukljucenje Tempomata, odrzavajte stalnu

brzinu najmanje 2 sek i zatim pritisnite tipku Tempomat (4).

Romobil e odrzavati stalnu brzinu.

6x kratki pritisak: Promjena: KM/H u MPH i obrnuto.

3. Elektricna truba: Pritisnite tipku (3) za ukljucenje zvucne signalizacije (trube)

4. Tempomat:

Pritisnite tipku za ukljucivanje automatskog Tempomata.

Odrzavajte stalnu brzinu najmanje 2 sek i zatim pritisnite

tipku. Romobil e odrzavati konstantnu brzinu postavljenu u

trenutku pritiska na tipku.

Za iskljucenje Tempomata pritisnite rucicu kocnice.

Zaslon

Prikaz brzine Jedinica brzine

6x pritisnite tipku Ukljucenje / Multifunkcija za promjenu jedinice km/h ili mph.
14

HR

Tempomat oznaka: 5x pritisnite tipku Ukljucenje / Multifunkcija za

omogucavanje ukljucenja Tempomata.

Speed mode:

(App postavka: Accelerate mode: Throttle) 2x

pritisnite tipku Ukljucenje / Multifunkcija za

promjenu moda brzine (1-3).

Zelena oznaka oznacava ECO mod voznje.

Mod odgurivanja: (App postavka: Accelerate mode: Slide) Za

ukljucenje moda odrzavanja brzine

odgurivanjem, 2x pritisnite tipku Ukljucenje /

Multifunkcija) za prebacivanje brzine

Odgurivanjem ili za vraanje u standardni mod.

Svjetlo

1x pritisnite tipku Ukljucenje / Multifunkcija za

Uklj./Isklj. prednjeg i straznjeg svjetla.

App signal

Kad je romobil povezan s Aplikacijom, oznaka e

svijetliti na zaslonu.

GPS signal

Ako je romobil opremljen GPS-om, oznaka GPS-

a e svijetliti kada GPS radi (opcija).

Oznaka greske Ako skuter ima elektronicki kvar, oznaka greske

e se upaliti. Problem mozete provjeriti na

stranici ,,Rjesavanje problema”.

Start mod:

4x pritisnite tipku Ukljucenje / Multifunkcija za

odabir Zero (romobil kree cim pritisnete rucicu

brzine) / No-zero (brzina romobila mora biti

0km/h za aktivaciju motora).

Zakljucavanje

Romobil se moze zakljucati putem Aplikacije.

Kada je romobil zakljucan (nije ga mogue

ukljuciti), oznaka zakljucavanja biti e prikazana

na zaslonu.

Status baterije: Za duzi vijek trajanja baterije, preporucujemo da

bateriju napunite nakon sto se prikazu 2 oznake.

,,Boost Power Mod”
Standardna maksimalna brzina e-skutera je do 25km / h. U veini slucajeva ta je brzina dovoljna za sigurnu i ugodnu voznju. Preporucujemo da uvijek koristite ovaj standardni
nacin brzine.
Ako je potrebno, mozete ukljuciti poseban mod “Boost Power mode” koji poveava maksimalnu brzinu do 35 km/h (e10) i 40 km/h (e20).
Za Ukljuc./Iskljuc. ,,Boost Power moda”: 8x pritisnite tipku Ukljucenje / Multifunkcija. Vazno: Prije ukljucivanja ovog moda, provjerite zakonska ogranicenja u vasem podrucju. Strogo se pridrzavajte svih sigurnosnih upozorenja i ogranicenja i postujte sva prometna pravila. Uvijek prilagodite brzinu uvjetima na cesti. Tempomat: Za pravilno aktiviranje Tempomat funkcije, drzite konstantnu brzinu minimalno 2 sekunde, a tek zatim pritisnite tipku ,,Tempomat”. U suprotnom, moze se dogoditi da e romobil nastaviti ubrzavati.
Za iskljucivanje tempomata pritisnite rucicu kocnice.

15

HR
6. UPORABA APLIKACIJE
Za laksu i ugodniju voznju i koristenje dodatnih funkcija vaseg e-romobila, mozete instalirati posebnu aplikaciju na svoj mobilni ureaj i povezati romobil i mobilni ureaj putem Bluetooth veze. Za instalaciju Aplikacije: 1. Na Google Play Store trgovini ili iOS App Store potrazite
aplikaciju ” MS Energy e ” i instalirajte aplikaciju na vas mobilni ureaj. 2. Omogucite Bluetooth povezivanje na vasem mobilnom ureaju. 3. Pokrenite App ,, MS Energy e” kako bi se povezali na romobil. U Aplikaciji, mozete: a. Ukljuciti/Iskljuciti svjetlo b. Zakljucati romobil c. Promijeniti mod brzine d. Vidjeti trenutnu brzinu romobila e. Vidjeti ODO razdaljinu, Status baterije, Trenutnu potrosnju, struju i
temperaturu kontrolera.
16

HR

Upotrijebite upravljacku plocu Aplikacije za upravljanje romobilom, a specificne su funkcije slijedee:

LOCK

: Pritisnite Lock (Zakljucavanje) tipku, postavite lozinku za zakljucavanje romobila.

Oprez: Nakon zakljucavanja romobila, jedino tocnim unosom lozinke mozete otkljucati romobil! Zapamtite unesenu lozinku!

SETTINGS

: Pritisnite Setting (Postavke) oznaku u gornjem desnom zaslona za ugaanje Tempomata, Moda brzine, Moda Zero/NoZero , Moda ubrzanja.

SPEED

: Pritisnite tipku Speed (Brzina) za promjenu Moda brzine (1-3).

LIGHT

: Pritisnite tipku Light (Svjetlo) za Uklj./Isklj. svjetla na romobilu.

Putem aplikacije mogua je nadogradnja software-a romobila (ako postoji). Pritisnite na opciju Firmware update (Azuriranje firmvera) za provjeru i azuriranje firmvarea.

Poruka zakljucavanja

Izbornik Postavki

17

HR
7. UPUTE ZA VOZNJU
Prije voznje
Odaberite stazu za voznju u skladu s vasim znanjem, spretnosu i mogunostima. Rasklopite e-skuter prema danim uputama (Rucica zakljucavanja upravljaca mora
biti ispravno postavljena i zakljucana!). Za vrijeme voznje, kako bi sprijecili ozljede, uvijek
primjenjujte sve potrebne sigurnosne mjere, ukljucujui nosenje zastitne kacige, rukavica, zastita za laktove i koljena i ostale zastitne opreme
Voznja
Pritisnite tipku za ukljucenje dulje od 3 sek.. Brzina se tvornicki postavlja u prvi stupanj prijenosa.
Zbog sigurnosti, elektricni skuter ima sigurno pokretanje sto znaci da se motor moze pokrenuti samo kada je brzina vozila iznad 0 (Non Zero mod rada). To sprjecava pokretanje motora kada se slucajno pritisne rucica za ubrzavanje. Kako bi poceli voznju, stavite jednu nogu na plocu za stajanje na skuteru, a drugu na tlo i odgurnite skuter kao sto biste ucinili s klasicnim skuterom. Kada se skuter pokrene i kada mu je brzina iznad 0, lagano pocnite koristiti rucku za ubrzavanje da biste pokrenuli motor. Kada se motor pokrene, stavite drugu nogu na dasku za stajanje i nastavite voznju. Ako zelite, mozete promijeniti “Non Zero” (kretanje odgurivanjem) u ,,Zero Start” (kretanje Iz stajanja) mod rada. Za vise informacija provjerite poglavlje 4 “POCETAK UPORABE” ili izbornik postavki u aplikaciji.
Pri voznji prilagodite stupanj brzine izmeu 1 i 3 (2x kratki pritisak tipke), koristite kocnicu i svjetla (1x kratki pritisak tipke) u skladu s uvjetima voznje i u skladu sa situacijom.
Kada otpustite rucicu za ubrzanje, skuter e automatski lagano usporavati koristei tu energiju za lagano punjenje baterije (regeneracija). Za potrebu jaceg kocenja, pritisnite rucice kocnice kojima ete aktivirati straznju elektricnu kocnicu i prednju i straznju disk kocnicu.
UPOZORENJE: Budite svjesni mogunosti nepredvidivih i nenadanih prepreka na svom putu i kontrolirajte brzinu.
Kocenje
Istovremeno Koristite rucice prednje i straznje kocnice za aktivaciju straznje elektricne kocnice i straznje disk kocnica (aktiviraju se istovremeno, pritiskom rucice) i prednje disk kocnice . Uvijek pazite i prilagodite brzinu da se mozete sigurno zaustaviti.
Sto je vei pritisak, to je snaznija sila kocenja. Budite svjesni da snazno kocenje moze rezultirati nesreama zbog klizanja kotaca, gubitka ravnoteze i pada. Snazno
18

HR

kocenje moze uzrokovati i osteenja guma ili kotaca.

Sigurnost voznje

Izbjegavajte voznju po kisi. Nikada nemojte voziti skuter po lokvama vode dubljima od 2 cm!

Nemojte prekomjerno ubrzavati vozei nizbrdo

Kada nailazite na prepreke kao sto su pragovi, rupe i ostale neravnine, prilagodite brzinu ili potpuno zaustavite skuter. Nailazite li na neravnine, usporite voznju (5-10 km/h) i lagano kocite dok u potpunosti ne prilagodite vasu brzinu uvjetima.

Pripazite kada nailazite na horizontalne prepreke, kao sto su okviri vrata, dizala i sl.

Za vrijeme voznje pazite da ne udarate e-skuterom u zapreke (rubnjake i sl.). Takva osteenja ne podlijezu jamstvu.

Za vrijeme dok gurate e- skuter, nemojte pritiskati rucicu za ubrzanje.

Za vrijeme voznje nemojte spustati noge na tlo prije nego se u potpunosti zaustavite.

Nemojte vjesati ili prevoziti teske predmete.

19

Nemojte ciniti nagle pokrete, naglo skretati ili koristiti skuter gdje to nije prikladno zbog guzve ili drugih vozila ili pjesaka.

HR
Nemojte naglo mijenjati smijer kretanja, osobito ako se kreete u guzvi.

Nemojte prevoziti druge osobe ili djecu.

Nemojte voziti e-skuter bez ruku ili preko prepreka ili stepenica.

8. UPORABA I ODRZAVANJE
Kotaci i drugi mehanicki dijelovi
Elektricni skuter koristi kotace od elasticne gume. Kada se oni potrose ili probuse, potrebno ih je pravovremeno zamijeniti.
Kontaktirajte svog sluzbenog distributera ili servis za zamjenu istrosenih guma. Zamjena guma ne podlijeze jamstvu!
Pregledajte svoj skuter i njegove kotace svaki mjesec i provjerite jesu li vijci dovoljno zategnuti. Ako su labavi, zategnite ih. Time e vas skuter imati dulji vijek trajanja, a voznja e biti sigurnija i ugodnija.
Baterija
Elektricni skuter opremljen je baterijom od litij-polimera. Prosjecni zivotni vijek baterije je 400 ciklusa punjenja (svaki ciklus podrazumijeva punjenje od 0 do 100% kapaciteta). Pod normalnom uporabom i odrzavanjem, zivotni vijek baterije moze dosegnuti vise od 600 ciklusa s minimalnim smanjenjem trajanja baterije.
Prije prvog koristenja skutera, molimo da napunite bateriju do kraja.
20

HR
Izbjegavajte potpuno praznjenje baterije svojeg skutera prije punjenja. Uvijek se pobrinite da je minimalno 10% napunjena. Za zadovoljavajue performanse i sigurnu voznju, baterija mora biti minimalno 50% puna.
Nemojte ostavljati svoj elektricni skuter sa znacajno ispraznjenom baterijom dulje vrijeme. Napunite bateriju cim je prije mogue.
Pri pohranjivanju skutera na duzi vremenski period, pobrinite se da je baterija barem 40-50 % puna. Savjetuje se punjenje skutera minimalno jednom u 30 dana.
Uvijek koristite samo originalni punjac koji odgovara modelu skutera. Nemojte ostavljati svoj elektricni skuter na hladnoi ispod nule ili pod izravnom
suncevom svjetlosu. Drzite skuter u suhom okruzenju. Negativni okolisni uvjeti mogu ostetiti kapacitet baterije i ostale sklopove. Baterije litijevog polimera moraju se tretirati s iznimnim oprezom. Neprimjereno punjenje, osteenje ili pregrijavanje moze rezultirati pozarom. Nemojte ostavljati svoj elektricni skuter na punjenju bez nadzora. Nemojte ostavljati elektricni skuter na punjenju preko noi. Uvijek nadzirite punjenje elektricnog skutera i izbjegavajte prekomjerno punjenje baterije. Nemojte koristiti, puniti ili ostavljati osteenu bateriju bez nadzora i slijedite protokole za odlaganje.
Punjac
Zasebni punjac koji se isporucuje uz skuter ima funkciju tempiranja zastite od punjenja.
Upute za punjenje
Otvorite pokrov utora za punjenje na elektricnom skuteru i umetnite konektor punjaca u utor za punjenje.
Umetnite utikac punjaca u uticnicu napajanja (AC100V-240V, 50/60Hz) Svjetlo punjaca je crveno i time oznacava da je punjenje u tijeku; kada se svjetlo
punjaca prebaci u zeleno, to znaci da je baterija potpuno napunjena. Kada punite bateriju, stavite skuter u suhi i prozraceni okolis. Nakon punjenja, obavezno vratite zastitni gumeni pokrov u utor za punjenje na
skuteru! Ulazak prasine, vode ili drugih stranih predmeta u utor za punjenje moze rezultirati osteenjem skutera!
Disk kocnica
Ako vasa kocnica koci prejako, mozete prilagoditi disk kocnicu tako sto ete odvinuti vijak za ucvrsenje sajle, lagano okrenite vijak, otpustite sajlu i ponovno pritegnite vijak. Ako smatrate da je kocnica preslaba, na isti nacin lagano nategnite sajlu. Za fino ugaanje kocnice, nije potrebno natezati sajlu, ve samo okrenite vijak za fino ugaanje.
Vibracije i pomicanje rucke upravljaca
Ako primijetite da je cijev rucke upravljaca labava i da se trese tijekom voznje, molimo zategnite sve vijke na mehanizmu zakljucavanja upravljaca.
21

HR

9 RJESAVANJE PROBLEMA

Ako vas skuter ne radi kao obicno ili se cini kao da je u kvaru, molimo da pazljivo procitate ovaj dio. Korisnik moze samostalno rijesiti mnoge svakodnevne probleme. Ova jednostavna procedura pomaze pri obnavljanju stabilnih uvjeta strujnih krugova. Molimo da kontaktirate Sluzbu za korisnike proizvoaca ako se problem ne rijesi ili ako imate drugih briga.

SIMPTOMI Neuspjela promjena brzine ili preniska maksimalna brzina
Motor ne radi
Prijeena distanca s jednim punjenjem baterije je manja od ocekivanog
Punjac ne puni

MOGUA RJESENJA

Niska voltaza baterije Glavna rucka u kvaru Los upravljac

Napunite bateriju do kraja Zamijenite glavnu rucku i
upravljac

Losa glavna rucka

·

Losa brava elektricnih vrata

i kontaktna tocka

·

Los upravljac

Manjak tlaka u gumi

Nedovoljno punjenje ili

punjac u kvaru

Baterija je osteena ili joj je

istekao vijek trajanja

Ucestalo naglo kretanje ili

otezana voznja,

preoptereenje

Zice punjaca su labave ili osteene

Zamijenite glavnu rucku i upravljac Ponovno provjerite sve kabele i kontakte.
Guma je puna zraka Baterija je istrosena Zamijenite punjac Zamijenite bateriju
Ponovno provjerite sve kabele i kontakte

PRIKAZ GRESKE 00 Greska rucice brzine 01 Greska E-kocnice
02 Greska na kontroleru
04 Greska senzora motora
05 Greska zaslona
06 Greska tipke Ukljuc. 07 Alarm previsoke temperature 08 Greska Tempomata

MOGUI RAZLOG
Provjerite da li je rucica brzine u pocetnom (nultom) polozaju ili provjerite kabel rucice brzine
Provjerite je li kocnica vraena u pocetni polozaj ili je provjerite kabele kocnice.
Iskljucite i ponovo ukljucite romobil ili odspojite utikac baterije, a zatim ponovno prikljucite bateriju za provjeru. Ako problem i dalje postoji, kontaktirajte ovlasteni servis.
Iskljucite i ponovo ukljucite romobil ili odspojite utikac baterije, a zatim ponovno prikljucite bateriju za provjeru. Ako problem i dalje postoji, kontaktirajte ovlasteni servis
Provjerite sve kabele zaslona, brzine i kocnica. Odspojite utikac baterije kontrolera, a zatim ga ponovno prikljucite. Ako problem i dalje postoji, kontaktirajte ovlasteni servis.
Molimo provjerite je li romobil zakljucan aplikacijom ili daljinskim kljucem.
Temperatura kontrolera je previsoka. Zaustavite voznju i pricekajte neko vrijeme da se kontroler ohladi. Ako i dalje imate problema, mozda je neispravan senzor temperature.
Molimo provjerite tipku Tempomata ili utikac kabela za punjenje.

22

HR

10. Tehnicke Specifikacije

Model Tip Napon baterije
Kapacitet baterije
Napon / Struja punjenja Vrijeme punjenja Snaga motora Max brzina Doseg
Kontroler
Rama
Velicina kotaca Kocnice Dimenzije Dimenzije (sklopljeno) Maksimalno optereenje Tezina Neto/Bruto

e10

e20

Electric Scooter 10″

Electric Scooter 10″

48V, 65 chells

48V, 91 chells

Lithium 12.5Ah s

Lithium 17.5Ah s

regenerativnim

regenerativnim

punjenjem

punjenjem

AC 100-240V / DC 54,6V, AC 100-240V / DC 54,6V,

2A

2A

6-7h

8-9h

450W, Straznji motor bez 500W, Straznji motor bez

cetkica

cetkica

25 km/h / 35km/h 25 km/h / 40km/h

30-40km

60-70km

LCD Zaslon (Brzina, Bat Status, Trip distance, Svjetlo Uklj/Isklj……), …), “MS ENERGY e” App

Legura celika Prednji/Straznji
amortizeri
10″

Aluminij Prednji/Straznji
amortizeri
10″

Mehanicke Disk kocnice Mehanicke Disk kocnice

112 x 50 x 115 cm

118 x 58 x 128 cm

112 x 50 x 50 cm

118 x 20 x 50 cm

120 kg

20,0/23 kg

21,0/24,0 kg

Budui da se proizvod kontinuirano poboljsava, specifikacija i upute mogu se mijenjati bez posebne obavijesti.

  • Moze varirati ovisno o uvjetima voznje, konfiguraciji terena, tezini vozaca, pritisku zraka u gumama, temperaturi itd.
    ** Mogue jedino u “Boost Power Modu” rada.

23

HR
Odlaganje u otpad stare elektricne i elektronicke opreme
Proizvodi oznaceni ovim simbolom oznacavaju da proizvod spada u grupu elektricne i elektronicke opreme (EE proizvodi) te se ne smije odlagati zajedno s kunim i glomaznim otpadom. Zbog toga ovaj proizvod treba odloziti na oznaceno sabirno mjesto za prikupljanje elektricne i elektronicke opreme. Pravilnim odlaganjem ovog proizvoda sprijeciti ete mogue negativne posljedice na okolis i ljudsko zdravlje, koje bi inace mogli biti ugrozeni zbog neodgovarajueg odlaganja istrosenog proizvoda. Recikliranjem materijala iz ovog proizvoda pomoi ete sacuvati zdrav zivotni okolis i prirodne resurse. Za detaljne informacije o sakupljanju EE proizvoda obratitet se M SAN Grupi d.d. ili prodavaonici u kojoj ste kupili proizvod. Vise informacija mozete pronai na www.elektrootpad.com i [email protected], te pozivom na broj: 062 606 062
Odlaganje potrosenih baterija
Provjerite lokalne propise u vezi odlaganja potrosenih baterija ili nazovite lokalnu sluzbu za korisnike kako bi dobili upute o odlaganju starih i potrosenih baterija. Baterije iz ovog proizvoda ne smiju se bacati zajedno s kunim otpadom. Obavezno odlozite stare baterije na posebna mjesta za odlaganje iskoristenih baterija koja se nalaze na svim prodajnim mjestima gdje mozete kupiti baterije.
EU Izjava o sukladnosti
M SAN grupa d.d. ovime izjavljuje da je proizvod u skladu s Direktivama:
Machinery Directive 2006/42/EC RED Directive 2014/53/EU RoHS Directive 2011/65/EU.
Cjeloviti tekst EU izjave o sukladnosti dostupan je na sljedeoj internetskoj adresi: www.msan.hr/dokumentacijaartikala
24

SRB Korisnicko utstvo
Izjava o saobraznosti
, <ZZ Z

‘ <ZZ Z
/ Z ZZ
035 21

SRB 1

SRB
DOBRODOSLI
Zahvaljujemo na kupovini elektricnog skutera. Vazno je procitati uputstva za upotrebu pre prve upotrebe vaseg novog proizvoda. Kako biste sto bolje i u potpunosti upotrebljavali proizvod, molimo sledite sva data uputstva vrlo pazljivo, posebno delove navedene u poglavlju ,,Upozorenja i sigurnost”. Sacuvajte uputstva za upotrebu na sigurnom mestu radi eventualne budue potrebe. Sigurni smo da e novi elektricni skuter da zadovolji vase potrebe.
Ovaj ureaj je proizveden u skladu s najvisim standardima, inovacijskim tehnologijama i namenjen je maksimalnoj udobnosti korisnika.
Munja u okviru trougla upozorava korisnika na postojanje opasnog napona unutar proizvoda koji moze da bude dovoljno jak da predstavlja opasnost od elektricnog udara. Uzvicnik u okviru trougla upozorava korisnika na uputstva o rukovanju i odrzavanju, prilozena uz ureaj.
OPREZ OPASNOST OD ELEKTRICNOG UDARA!
NE OTVARATI!
Nemojte otvarati poklopac elektricnog punjaca ili bilo kog dela elektricnog skutera. Ni u kom slucaju korisniku nije dozvoljeno da vrsi radnje unutar elektricnih delova. Samo kvalifikovani i ovlaseni serviser ima znanje i iskustvo za takav rad i poravke.
Glavni utikac koristi se za iskljucivanje punjaca baterije sa elektricnog napajanja.
Nepravilna zamena baterije moze dovesti do opasnosti, ukljucujui zamenu slicne ili iste vrste baterije. Nemojte izlagati baterije i punjac prekomernoj toploti kao sto su direktna sunceva svetlost, vatra ili slicno.
Procitajte sledee mere zastite i sacuvajte ova uputstva za eventualnu buduu upotrebu. Uvek sledite sva upozorenja i sigurnosna uputstva.
2

SRB
1. VAZNA SIGURNOSNA UPUTSTVA
1. Nemojte koristiti elektricni skuter pre nego pazljivo procitate uputstva i u potpunosti ih razumete i nemojte da pozajmljujete skuter osobama koje nemaju znanje i iskustva za voznju.
2. Molimo da voznju vezbate na otvorenom prostoru bez saobraaja u prvoj brzini, a tek naknadno voznju u traci za bicikle.
3. UPOZORENJE! Maksimalna nosivost e-skutera je 120kg. Za vreme voznje, kako biste sprecili ozlede, uvek primenjujte sve potrebne bezbednosne mere, ukljucujui nosenje zastitne kacige, rukavica i ostale zastitne opreme. Nemojte da koristite e-skuter: – bez odgovarajue pripreme i obuke. – na javnim povrsinama i putevima. – brzinom koja nije prilagoena uslovima na putu, konfiguraciji terena i sl. – ako ste konzumirali alkohol ili druge opijate. Elektricni skuter je dizajniran samo za odrasle osobe. Ovo vozilo ne smeju koristiti osobe mlae od 16 godina. Vozac mora da bude visi od 120cm i tezine vee od 20kg. Maksimalna tezina ne sme prei 120kg. Pridrzavajte se lokalnih propisa za voznju skutera i uvek dajte prednost pesacima. Kad koristite skuter, imajte na umu da se izlazete riziku gubitka kontrole, sudara ili pada sa skutera. U svrhu sigurne voznje, procitati i slediti sva uputstva i upozorenja data u ovom prirucniku. Skuter nije dizajniran za profesionalnu upotrebu.
VOZNJA
4. Elektricni skuter je licno transportno vozilo i dizajniran je samo za prevoz lica. Molimo vas da ne vozite putnike na ovom elektricnom skuteru.
5. Nemojte da vozite elektricni skuter na nesigurnoj povrsini ili izvan puta.
6. Molimo da prilikom voznje uvek drzite obe ruke na upravljacu i obe noge na povrsini za stajanje. Molimo vas da ne skacete na dasci.
3

SRB
7. Nemojte da iskljucujete motor za vreme voznje. 8. Nemojte pokusavati da vozite:
Preko pragova visih od 3cm. Ovo moze uzrokovati povredu vozaca ili ostetiti skuter.
Na gruboj ili neravnoj povrsini, molimo da usporite voznju ili potpuno zaustavite voznju.
Na klizavim povrsinama poput ulja ili leda.
Kada je temperatura niza od -5°C. Preko vode koja je dublja od 3cm da bi izbegli osteenja
elektricnih delova vozila. U losim vremenskim uslovima poput kise, snega ili vetra da bi
sprecili nesree. Ako vozite u ovim uslovima, nikada nemojte da premasujete brzinu od 10 km/h. 1. Nemojte da koristite ili pomerate skuter dok je prikljucen punjac baterije. To moze da izazove osteenje kabla, punjaca i/ili konektora. 2. Nemojte zapocinjati voznju skutera ako postoji greska s baterijom ili bilo kojom drugom komponentom sistema. To moze da prouzrokuje gubitak kontrole i teske povrede. 3. Pobrinite se da proverite preostali kapacitet baterije pre none voznje. Svetlo koje se napaja iz baterije e da se ugasi brzo nakon sto se preostali kapacitet baterije smanji do tacke u kojoj to vise nije mogue. Voznja bez svetla moze poveati rizik od povreda. 4. Preporucuje se punjenje baterije kada je napunjenost baterije 30-70% ukupnog kapaciteta. Izbegavajte potpuno praznjenje baterije skutera pre ponovnog punjenja. 5. Nemojte modifikovati ili odstranjivati bilo koji deo. Nemojte instalirati neoriginalne delove ili dodatke. Ako to ucinite, oni mogu da ostetete proizvod, uzrokuju kvar ili poveaju rizik od povreda. 6. Pripreme pre voznje: potrebno je staviti kacigu, rukavice i drugu zastitnu opremu pre voznje radi zastite od povreda. Proverite vitalne delove skutera da li su pravilno pricvrseni, da nema labavih delova. Po potrebi pricvrstite labave delove prilozenim kljucevima.
4

SRB
7. Uslovi za voznju: Temperatura okoline: od -10 do 40°C, bez vetra i po ravnom putu; bez cestog pokretanja i kocenja, opsta preena udaljenost moze da bude 20 do 30km (u zavisnosti od kapaciteta baterije, uslova terena i optereenja).
8. Maksimalno optereenje: maksimalno dopusteno optereenje e- skutera je 120kg. Nemojte da preoptereujete skuter jer to moze da uzrokuje nezgode ili osteenje skutera. MS Energy ne preuzima odgovornost za nepravilnu upotrebu, osteenja zbog nepravilne upotrebe i nastale nezgode.
9. U slucaju ucestalog kocenja, pokretanja, uspinjanja, voznje pri jakom vetru, blatnjavim putevima, preoptereenju i sl., potrosnja baterije bie uveana, sto e uticati na maksimalnu moguu preenu udaljenost s jednim punjenjem baterije. Preporucujemo da izbegavate navedene faktore u voznji.
10. Ako se e-skuter nee koristiti duze vreme, pobrinite se da bateriju dovoljno napunite i da je dopunjavate jednom mesecno.
11. Obratite paznju: elektricni skuter ne sme da se koristiti u vrlo vlaznim uslovima (prolasci kroz duboku vodu i sl.) budui da, ako voda ue u upravljac, motor ili bateriju, moze da uzrokuje kvar motora ili drugih elektricnih delova ili pozar!
12. Nemojte dozvoliti neovlaseno servisiranje ili promene na skuteru. Proizvoac nije odgovoran za nastale stete ili gubitke.
13. Stara ili neispravna baterija ne sme da se nasumicno odlaze kako bi se izbeglo zagaenje okoline.
14. Pri rasklapanju vozila molimo da pritisnete rucku sistema za sklapanje dok ne klikne i pobrinite se da je na pravom mestu.
PUNJAC
15. Ne upotrebljavajte punjac baterije za punjenje drugih elektricnih ureaja.
16. Nemojte da koristite bilo koji drugi punjac osim isporucenog punjaca ili metodu punjenja kako bi punili baterije e-skutera. Upotreba bilo kog drugog punjaca moze da dovede do pozara, eksplozije ili stete na bateriji.
17. Ovaj punjac baterije mogu koristiti deca uzrasta od 8 godina ili starija, osobe s telesnim, senzornim ili mentalnim osteenjem ili s nedostatkom potrebnog iskustva ili znanja, pod uslovom da su pod nadzorom i upuene u nacin upotrebe punjaca baterije i da potpuno razumeju potencijalne opasnosti. Nemojte dopustiti deci da se igraju punjacem baterije. Cisenje i odrzavanje ne smeju da obavljaju deca ukoliko nisu pod nadzorom.
5

SRB
18. Iako je punjac baterije otporan na vlagu, nije dopusteno prskanje ili potapanje punjaca u vodu ili druge tecnosti. Osim toga, ne upotrebljavajte punjac baterije ukoliko su prikljucni kablovi vlazni ili mokri.
19. Ne dodirujte utikac punjaca, prikljucak ili spojeve mokrim rukama. Moze doi do strujnog udara.
20. Ne dodirujte kontakte i prikljucke na punjacu metalnim predmetima. Zastitite prikljucke punjaca i baterije od ulaska bilo kakvih necistoa ili stranih tela, jer to moze da izazove strujni udar, pozar ili osteenje punjaca baterije.
21. Redovno cistiti prasinu s utikaca i prikljucaka. Vlaga ili necistoa moze smanjiti efikasnost izolacije i izazvati pozar. Zastitni gumirani poklopac na prikljucku za punjenje skutera mora uvek da bude pravilno zatvoren! U slucaju da je prikljucak za punjenje vlazan ili prljav, nemojte ukljucivati prikljucak za punjenje! Prvo potpuno ocistite utikac adaptera i uticnicu za punjenje na skuteru, osusite sve delove, a tada tek prikljucite adapter! U suprotnom moze da doe do kratkog spoja, varnicenja, pozara i izlazete se opasnosti od ozlede!
22. Nemojte rastavljati ili prepravljati punjac baterije. Mozete izazvati pozar ili strujni udar.
23. Ne upotrebljavajte adaptere sa vise uticnica ili produzne kablove. Upotreba adaptera sa vise uticnica ili slicnih ureaja moze premasiti nazivnu snagu i izazvati pozar.
24. Ne koristiti kabl ukoliko je zapetljan ili namotan. Nemojte ostavljati punjac tako sto ete kabl da namotate na kuiste punjaca. Ukoliko je kabl osteen, to moze da izazove pozar ili strujni udar.
25. Cvrsto prikljucite utikac napajanja i utikac punjaca u uticnicu. Ukoliko utikaci nisu potpuno i ispravno prikljuceni, mogu izazvati pozar usled elektricnog praznjena ili pregrevanja.
26. Ne upotrebljavajte punjac baterije u blizini zapaljivih materijala ili gasova. To moze da izazove pozar ili eksploziju.
27. Ne pokrivajte punjac baterije i ne stavljajte predmete na punjac za vreme punjenja. To moze dovesti do unutrasnjeg pregrevanja i izazvati pozar.
28. Nemojte bacati punjac ili ga izlagati nepovoljnim vremenskim uticajima. Moze doi do pozara ili strujnog udara.
6

SRB
29. Ako je utikac napajanja osteen, prestanite sa upotrebom, kontaktirajte sa ovlastenim servisom ili prodavcem.
30. Pazljivo rukujte kablom napajanja. Prikljucivanje punjaca baterije koji se nalazi unutar prostorije dok je bicikl smesten napolju, moze dovesti do osteenja ili nagnjecenja kabla napajanja vratima ili prozorom.
31. Nemojte prelaziti tockovima skutera ili gaziti preko kabla ili utikaca
za napajanje. Moze da doe do osteenja kabla napajanja ili prikljucka.
BATERIJA
32. Drzite bateriju i punjac van domasaja dece. 33. Nikada nemojte dozvolite da se baterija u potpunosti
isprazni. Napunite je odmah ukoliko se to desi! 34. Baterija se nalazi u telu e-skutera i nije mogue ukloniti
je. Uprkos tome, nemojte da dirate bateriju ili punjac tokom punjenja. Budui da baterija i njen punjac dosegnu temperature izmeu 40­70°C tokom punjenja, doticanje moze da dovede do opekotina prvoga stepena. 35. Ako se kutija baterije osteti, pukne ili ako primetite neobicne mirise, nemojte je koristiti. Curenje tecnosti iz baterije moze da uzrokuje ozbiljne povrede i stete. Kontaktirajte ovlasenog distributera ili prodavca. 36. Nemojte dovoditi kontakte slotova punjaca u kratki spoj. Ukoliko se to desi, moze da doe do grejanja ili zapaljenja baterije, a sto moze uzrokovati ozbiljne povrede ili stetu imovine. 37. Nemojte rastavljati ili modifikovati bateriju. Ukoliko to cinite, to moze da uzrokuje pregrevanje ili zapaljenje baterije, ozbiljnu povredu ili stetu imovine. 38. Ako ne koristiti elektricni skuter nekoliko meseci, napunite bateriju na 100% pre ostavljanja. Takoe, savetuje se ukljucenje skutera svaki mesec, rad motora nekoliko minuta i ponovno punjenje baterije do 100%. 39. Nemojte bacati ili udarati bateriju. To moze da izazove grejanje ili paljenje baterije izazivajui ozbiljne povrede ili stetu na imovini.
7

SRB
40. Nemojte bacati bateriju u vatru ili izlagati je izvorima toplote. U protivnom, moze doi do pozara ili eksplozije izazivajui ozbiljne povrede ili stetu na imovini.
41. Kapacitet baterija a time vreme korisenja i prevaljeni put moze da bude manji ako koristite skuter u hladnim uslovima, ispod 5°C.
Napomene
E-skuter dizajniran je i izraen na osnovu originalnog skutera u kombinaciji sa potraznjom na trzistu, pa je prevozno sredstvo sa posebnim funkcijama i namenama. Za vreme kupovine, molimo da odaberete i kupite model koji odgovara vasim potrebama a vozaci moraju da imaju iskusne vozacke vestine. Radi pravilne upotrebe i bezbednosti, obratite paznju na sledee: 1. Za vreme upotrebe, obratiti paznju na stanje pricvrsenosti motora, viljuske i svih ostalih delova. Ako pronaete neucvrseni ili labavi deo, obavezno ga ponovno pricvrstite pre pocetka voznje. 2. Pri pokretanju ili nailasku na uspon na putu, koristiti odgurivanje nogama za pomo sto je vise mogue, kako bi se smanjila potrosnja i povealo trajanje baterije i tako produzio mogui put. 3. Za vreme kisnih dana, obratiti posebnu paznju na sledee: kada dubina vode prelazi 3cm, verovatno je da e se motor ili baterija natopiti vodom sto e dovesti do kvara. 4. Za punjenje baterije mora da se koristi punjac isporucen od strane proizvoaca. Za vreme punjenja pazite da su utikaci u potpunosti ispravno prikljuceni. 5. Zabranjeno je stavljati druge predmete na prostor gde se nalazi baterija na skuteru, budui da to moze uzrokovati pregrevanje, a potrebno je da odrzavate i dobre uslove ventilacije. 6. Uvek proveravajte i odrzavajte odgovarajui pritisak vazduha u gumama (ako vas model poseduje gume s vazduhom) kako bi se izbeglo poveanje otpora za vreme voznje i lako trosenje guma i deformacija obruca tocka. 7. Vozaci bi trebali postovati pravila saobraaja i brzina voznje uvek bi trebala da bude maksimalno 25km/h ili niza, zavisno od uslova.
8

SRB

8. Pri brzoj voznji ili voznji nizbrdo, kontrolisite brzinu kako bi izbegli nagla kocenja ili naglu promenu sredista centra gravitacije, sto moze da dovede do opasnih situacija.
9. Nakon duge voznje dopustite bateriji da se ohladi 30 minuta i tek tada je prikljucite na punjac. Ucinite istu stvar nakon voznje po hladnom vremenu.
10. Nemojte da koristite skuter u olujnim ili sneznim uslovima!
VAZNO: Zastitni pokopac konektora za punjenje na e-skuteru uvek mora da bude ispravno postavljen na svoje mesto, kako bi sprecio ulazak vode ili prasine u konektor. U suprotnom, vlaga ili neistoe mogu da uzrokuju kratak spoj i kvar.
Pre svake voznje uvek proverite stanje e-trotineta, da kojim slucajem nema labavih ili nepricvrsenih delova. Ako pronaete bilo kakve labave delove, odmah ih zategnite prilozenim alatom! Na taj nacin ete uvek obezbediti sigurnu voznju i duzi zivotni vek vaseg trotineta.

Pribor i komponente:
Sledei pribor i delovi trebaju biti unutar pakovanja:

Uputstvo za upotrebu sa Izjavom o

saobraznosti

1x

Vijci (samo e10)

2x

Prirucni alat

1x set

Adapter za punjenje

1x

9

SRB

2. OSNOVNI DELOVI I NAZIVI

e10
1

2

3

5

4

6

7

20 19
18
e20

8
15 17 16
1 2 5 6

9 10 11 12 14 13
3 4 7 8 9

10
22 21

20

19 18 17

16

11 12 13 14 15
10

1. Rucica zadnje disk kocnice 2. LCD Ekran sa kontrolerom 3. Prednje LED svetlo 4. Rucica prednje disk kocnice 5. Tasteri: Sirena & Tempomat 6. Kukica za pricvrsenje osovine
upravljaca kod rasklapanja 7. Poluga brzine i Multi-funkcijski
taster 8. Rucica ucvrsenja rasklopnog
mehanizma 9. Ucvrsenje rasklopnog mehanizma 10. Prednji amortizer 11. Prednja Disk kocnica 12. Prednja guma punjena vazduhom 13. Reflektujua traka 14. Prikljucak za punjac baterije 15. Zadnja Disk kocnica 16. Zadnji amortizer 17. Zadnja guma punjena vazduhom 18. Motor 19. Zadnje pozicijsko/stop LED svetlo 20. Otvor za zakljucavanje osovine
upravljaca kod sklapanja
1. Rucica zadnje disk kocnice 2. LCD Ekran sa kontrolerom 3. Prednje LED svetlo 4. Rucica prednje disk kocnice 5. Sirena & Tempomat 6. Kukica za pricvrsenje osovine
upravljaca kod rasklapanja 7. Poluga brzine i Multi-funkcijska
tipka 8. Preklopni mehanizam upravljaca 9. Rucica ucvrsenja visine upravljaca 10. Rucica ucvrsenja rasklopnog
mehanizma 11. Ucvrsenje rasklopnog mehanizma 12. Prednji amortizer 13. Prednja Disk kocnica 14. Prednja guma punjena vazduhom 15. Reflektujua traka 16. Prikljucak za punjac baterije 17. Zadnja Disk kocnica 18. Zadnji amortizer 19. Zadnja guma punjena vazduhom 20. Motor 21. Zadnje pozicijsko/stop LED svetlo 22. Otvor za zakljucavanje osovine
upravljaca kod sklapanja

SRB

3. POSTAVLJANJE (SKLAPANJE/RASKLAPANJE)
1. Pritisnite zadnji blatobran i podignite upravljac.

2

4

3 1

2. Potpuno uspravite upravljac
3. Otvorite rucicu za ucvrsenje rasklopnog mehanizma i povucite obruc za ucvrsenje mehanizma na dole.
4. Zatvorite rucicu tako da ona u potpunosti cvrsto stegne rasklopni mehanizam.
5. Jos jednom proverite da je upravljac cvrst i da se ne trese. Ukoliko upravljac nije cvrst, dodatno pritegnite rucicu i ponovite korake 3 i 4.

Sastavljanje upravljaca (koraci 6-7) ­ samo e10 model

6

7

Rasklapanje trotineta (koraci 1.-4. sa suprotnim operacijama i redosledom) 6. Postavite cevi upravljaca u predviene otvore; Cvrsto zategnite prilozene
vijke odgovarajucim inbus kljucem. Za jaci okretni moment kljuc mozete staviti u neku okruglu cev (polugu) radi vee sile zatezanja. 7. Na cevi upravljaca navucite gumene rucke, podesite polozaj prekidaca i kocnica i cvrsto zategnite odgovarajuim kljucem.
11

SRB

Sastavljanje upravljaca (koraci 8-11) ­ samo model e20 Rasklapanje trotineta (koraci 1.- 4. sa suprotnim operacijama i redosledom)

8 8. Otpustite rucicu za ucvrsenje visine upravljaca

9

9. Podesite zeljenu visinu. Paznja: Dubina umetanja upravljaca ne sme biti manja od 2,5 puta duzine cevi upravljaca.

10. Ponovo cvrsto zategnite rucicu.

11

11. Podignite upravljac i on e se automatski zakljucati. 12. Podesite polozaj prekidaca i kocnica i cvrsto pritegnite odgovarajuim
kljucem
12
12

SRB
4. PUNJENJE
Napomena: Pre prve upotrebe napunite bateriju! 1. Uklonite gumenu zastitnu kapicu sa prikljucka za punjenje.
2. Prvo prikljucite punjac u prikljucak na trotinetu. Zatim punjac ukljucite u uticnicu napajanja! Napomena: Molimo pazljivo poravnajte urez na utikacu i uticnici! Tijekom postupka punjenja LED oznaka na punjacu svijetlit e crveno. Kad je baterija napunjena, LED indikator punjaca svijetli zeleno. Nakon zavrsetka punjenja najprije odspojite punjac iz uticnice napajanja, a zatim odvojite utikac za punjenje iz romobila.
3. Zatvorite gumeni zastitni poklopac!

1

2

3

VAZNO: Zastitni pokopac konektora za punjenje na e-romobilu uvijek mora biti ispravno postavljen na svoje mjesto, kako bi sprijecili ulazak vode ili prasine u konektor. U suprotnom, vlaga ili neistoe mogu uzrokovati kratki spoj i nesipravnost. Temperatura okolnog prostora utjece na vrijeme punjenja. Vise temperature okoline uzrokovat e dulje vrijeme punjenja E-romobil nikada nemojte ostavljati na punjacu bez nadzora!
13

SRB
5. POCETAK UPOTREBE

Electricna truba Tempomat (4)

Rucica brzine (1) Ukljucenje / Multifunkcijski taster

1. Rucica brzine:

Pritisnite rucicu za kontrolu brzine skutera.

2. Ukljucenje / Multifunkcijski taster

1x kratki pritisak Ukljuc.: 1x Kratki pritisak za ukljucivanje skutera.

Iskljuc.: Pritisnite i drzite pritisnut taster 3 sekunde za

iskljucenje e-trotineta.

Kada je romobil ukljucen:

1x kratki pritisak: Ukljucenje prednjeg i straznjeg svjetla

2x kratki pritisak: promena moda brzine (mod1: max brzina 9km/h, mod2:

max brzina 20km/h, mod3: max brzina 25km/h)

4x kratki pritisak: Promena moda pocetka voznje: Zero (skuter kree cim

pritisnete rucicu brzine) / No-zero (brzina skutera mora da

bude vea od 0km/h za aktivaciju motora)

5x kratki pritisak: Ukljuc./Iskljuc. opcije tempomata: Kada je funkcija

Tempomata omoguena, oznaka tempomata svetli na

ekranu; Tada za ukljucenje Tempomata, odrzavajte stalnu

brzinu najmanje 2 sek i zatim pritisnite taster Tempomat (4).

Skuter e odrzavati stalnu brzinu.

6x kratki pritisak: Promena: KM/H u MPH i obrnuto.

3. Elektricna sirena: Pritisnite taster (3) za ukljucenje zvucne signalizacije (sirene)

4. Tempomat:

Pritisnite taster za ukljucivanje automatskog Tempomata.

Odrzavajte stalnu brzinu najmanje 2 sek i zatim pritisnite

taster. Skuter e odrzavati konstantnu brzinu postavljenu u

trenutku pritiska na taster.

Za iskljucenje Tempomata pritisnite rucicu kocnice.

Ekran

Prikaz brzine Jedinica brzine

6x pritisnite taster Ukljucenje / Multifunkcija za promenu jedinice km/h ili mph.
14

SRB

Tempomat oznaka: ,,Speed” rezim:
Odgurivanje:
Svetlo App signal GPS signal Oznaka greske Start rezim:
Zakljucavanje Status baterije:

5x pritisnite taster Ukljucenje / Multifunkcija za omogucavanje ukljucenjaTempomata. (App postavka: Accelerate mode: Throttle) 2x pritisnite taster Ukljucenje / Multifunkcija za promenu rezima brzine (1-3). Zelena oznaka oznacava ECO mod voznje. (App postavka: Accelerate mode: Slide) Za ukljucenje rezima odrzavanja brzine odgurivanjem, 2x pritisnite taster Ukljucenje / Multifunkcija za prebacivanje brzine Odgurivanjem ili za vraanje u standardni rezim.
1x pritisnite taster Ukljucenje / Multifunkcija za Uklj./Isklj. prednjeg i straznjeg svetla.
Kad je skuter povezan s Aplikacijom, oznaka e svetliti na ekranu.
Ako je skuter opremljen GPS-om, oznaka e svetliti kada GPS radi. (Opcija, ne svi modeli)
Ako skuter ima elektronicki kvar, prikazat e se oznaka greske. Problem mozete proveriti na stranici ,,Resavanje problema”. 4x pritisnite taster Ukljucenje / Multifunkcija za odabir Zero (skuter kree cim pritisnete rucicu brzine) / No- zero (brzina skutera mora da bude vea od 0km/h za aktivaciju motora). Skuter moze da se zakljuca putem Aplikacije. Kada je skuter zakljucan (nije ga mogue ukljuciti), oznaka zakljucavanja biti e prikazana na ekranu. Za duzi vek trajanja baterije, preporucamo da bateriju napunite nakon sto se prikazu 2 oznake.

,,Boost Power Mod”
Standardna maksimalna brzina e-skutera je do 25km/h. U veini slucajeva ta je brzina dovoljna za bezbednu i ugodnu voznju. Preporucamo da uvek koristite ovaj standardni rezim brzine. Ako je potrebno, mozete ukljuciti poseban rezim “Boost Power mode” koji poveava maksimalnu brzinu do 35 km/h (e10) i 40 km/h (e20). Za Ukljuc./Iskljuc. ,,Boost Power rezima”: 8x pritisnite taster Ukljucenje / Multifunkcija. Vazno: Pre ukljucivanja ovog rezima, proverite zakonska ogranicenja u vasem podrucju. Strogo se
pridrzavajte svih bezbednosnih upozorenja i ogranicenja i postujte sva prometna pravila. Uvek
prilagodite brzinu uslovima na putu.
Tempomat: Za pravilno aktiviranje Tempomat funkcije, drzite konstantnu brzinu minimalno 2 sekunde, a
tek zatim pritisnite taster ,,Tempomat”. U suprotnom, moze da se dogodi da e skuter nastaviti ubrzavati.
Za iskljucivanje tempomata pritisnite rucicu kocnice.

15

SRB
6. UPOTREBA APLIKACIJE
Za laksu i ugodniju voznju i korisenje dodatnih funkcija vaseg e-romobila, mozete instalirati posebnu aplikaciju na svoj mobilni ureaj i povezati skuter i mobilni ureaj putem Bluetooth veze. Za instalaciju Aplikacije: 1. Na Google Play Store trgovini ili iOS App Store potrazite
aplikaciju ” MS Energy e ” i instalirajte aplikaciju na vas mobilni ureaj. 2. Omogucite Bluetooth povezivanje na vasem mobilnom ureaju. 3. Pokrenite App ,, MS Energy e” da bi se povezali na skuter. U Aplikaciji, mozete: a. Ukljuciti/Iskljuciti svetlo b. Zakljucati skuter c. Promeniti rezim brzine d. Vidjeti trenutnu brzinu skutera e. Vidjeti ODO udaljenost, Status baterije, Trenutnu potrosnju, struju i
temperaturu kontrolera.
16

SRB

Koristite pocetnu stranu aplikacije za podesavanje sledeih funkcija:

LOCK

: Pritisnite Lock (Zakljucavanje) taster, postavite lozinku za zakljucavanje skutera.

Oprez: Nakon zakljucavanja, jedino tacnim unosom lozinke mozete otkljucati skuterl! Zapamtite upisanu lozinku!

SETTINGS

: Pritisnite Setting (Postavke) oznaku za podesavanje Tempomata, Rezima brzine, Rezima starta voznje: Zero/NoZero , Rezima ubrzanja.

SPEED

: Pritisnite taster Speed (Brzina) za promenu Rezima brzine (1-3).

LIGHT

: Pritisnite taster Light (Svetlo) za Uklj./Isklj. svetla na skuteru.

Putem aplikacije mogua je nadogradnja softvera skutera (ako postoji). Pritisnite na opciju Firmware update (Azuriranje firmvera) za proveru i azuriranje firmvera.

Poruka zakljucavanja

Stranica Postavki

17

SRB
5. UPUTSTVA ZA VOZNJU
Pre voznje
Izaberite stazu koja e odgovarati vasem znanju, vestini i sposobnostima. Rastavite e-skuter u skladu sa datim uputstvima (Rucica brave mora biti pravilno
postavljena i zakljucana!). Tokom voznje, da biste sprecili povrede, uvek
preduzimajte sve potrebne mere predostroznosti, ukljucujui nosenje sigurnosne kacige, rukavica, lakta i zastite kolena i druge zastitne opreme.
Voznja
Pritisnite taster za ukljucenje. Brzina se fabricki postavlja u prvi stepen prenosa.
Zbog sigurnosti, elektricni skuter ima sigurno pokretanje sto znaci da motor moze da se pokrene samo kada je brzina vozila iznad 0. To sprecava pokretanje motora kada se slucajno pritisne rucica za ubrzavanje. Da bi zapoceli voznju, stavite jednu nogu na plocu za stajanje na skuteru, a drugu na tlo i odgurnite skuter kao sto biste ucinili s klasicnim skuterom. Kada se skuter pokrene i kada mu je brzina iznad 0, lagano pocnite koristiti rucicu za ubrzavanje da biste pokrenuli motor. Kada se motor pokrene, stavite drugu nogu na dasku za stajanje i nastavite voznju. Ako zelite, mozete promeniti “Non Zero” (kretanje odgurivanjem) u ,,Zero Start” (kretanje iz stajanja) rezim rada. Za vise informacija proverite poglavlje 4 “POCETAK UPOTREBE” ili Meni postavki u aplikaciji. Pri voznji prilagodite stepen brzine izmeu 1 i 3 ((2x kratki pritisak tastera), koristite svetla i zvono prema uslovima na putu i prema situaciji.
Kada otpustite rucicu za ubrzanje, skuter e automatski lagano da usporava koristei tu energiju za lagano punjenje baterije (regeneracija). Za potrebu jaceg kocenja, pritisnite rucice kocnice kojom ete aktivirati straznju elektricnu kocnicu i prednju i zadnju disk kocnicu.
UPOZORENJE: Budite svesni mogunosti nepredvidivih nenadanih prepreka na svom putu i kontrolisite brzinu.
Kocenje
Koristite rucku za prednju elektricnu i zadnju disk kocnicu za kocenje (aktiviraju se istovremeno, pritiskom rucice). Uvek pazite i prilagodite brzinu da se mozete sigurno zaustaviti.
Sto je vei pritisak, to je snaznija sila kocenja. Budite svesni da snazno kocenje moze da dovede do nesree zbog klizanja tockova, gubitka ravnoteze i pada. Snazno kocenje moze da uzrokuje i osteenja guma ili tockova.
18

SRB
Sigurnost voznje
Izbegavajte voznju po kisi. Nikada nemojte voziti skuter po vodi dubljoj od 2 cm!

Nemojte prekomerno ubrzavati vozei nizbrdo

Kada nailazite na prepreke kao sto su pragovi, rupe i ostale neravnine, prilagodite brzinu ili potpuno zaustavite skuter. Nailazite li na neravnine, usporite voznju (5-10 km/h) i lagano kocite dok u potpunosti ne prilagodite vasu brzinu uslovima puta.

Pripazite kada nailazite na horizontalne prepreke, kao sto su okviri vrata, liftovi i sl.

Za vreme voznje pazite da ne udarate e-skuterom u prepreke (ivicnjake i sl.). Za takva osteenja ne vazi garancija.

Za vreme dok gurate e-skuter, nemojte da pritiskate rucicu za ubrzanje.

Za vreme voznje nemojte da spustate noge na tlo pre nego sto se u potpunosti zaustavite.

Nemojte da vesate ili prevozite teske predmete.

19

Nemojte ciniti nagle pokrete, naglo skretati ili koristiti skuter gde to nije prikladno zbog guzve ili drugih vozila ili pesaka.

SRB
Nemojte naglo menjati smer kretanja, posebno ako se kreete u guzvi.

Nemojte da prevozite druge osobe ili decu.

Nemojte voziti e-skuter bez ruku ili preko prepreka ili stepenica.

7. UPOTREBA I ODRZAVANJE
Tockovi i drugi delovi
Elektricni skuter koristi tockove od elasticne gume. Kada se oni potrose ili probuse, potrebno je da ih pravovremeno zamenite.
Kontaktirajte svog ovlasenog distributera za zamenu istrosenih guma. Pregledajte svoj skuter i njegove tockove svaki mesec i proverite jesu li svi zavrtnji
dobro zategnuti. Ako su labavi, zategnite ih. Time e vas skuter imati duzi vek trajanja, a voznja e da bude sigurnija i ugodnija.
Baterija
Elektricni skuter opremljen je baterijom od litijum-polimera. Prosecni zivotni vek baterije je 400 ciklusa punjenja (svaki ciklus podrazumeva punjenje od 0 do 100% kapaciteta). Pod normalnom upotrebom i odrzavanjem, zivotni vek baterije moze da dosegne i vise od 600 ciklusa s minimalnim umanjenjem kapaciteta baterije.
Pre prvog korisenja skutera, molimo da napunite bateriju do kraja. Izbegavajte potpuno praznjenje baterije svojeg skutera pre punjenja. Uvek se
20

SRB
pobrinite da je minimalno 10% napunjena. Za zadovoljavajue performanse i sigurnu voznju, baterija mora da bude minimalno 50% puna. Nemojte da ostavljate svoj elektricni skuter sa znacajno ispraznjenom baterijom duze vreme. Napunite bateriju sto je pre mogue. Pri odlaganju skutera na duze vreme, pobrinite se da je baterija barem 40-50 % puna. Savetuje se punjenje skutera minimalno jednom u 30 dana. Uvek koristite samo originalni punjac koji odgovara modelu skutera. Nemojte da ostavljate svoj elektricni skuter na hladnoi ispod nule ili pod direktnom suncevom svetlosu. Drzite skuter u suvom okruzenju. Negativni uslovi okoline mogu da ostete bateriju ili da smanje kapacitet baterije, te da ostete ostale sklopove skutera. Baterije litijum- polimera moraju da se tretiraju s posebnim oprezom. Neprimereno punjenje, osteenje ili pregrevanje moze da dovede do pozara. Nemojte ostavljati svoj elektricni skuter na punjenju bez nadzora. Nemojte ostavljati elektricni skuter na punjenju preko noi. Uvek nadzirite punjenje elektricnog skutera i izbegavajte prekomerno punjenje baterije. Nemojte da koristite, punite ili ostavljate osteenu bateriju bez nadzora i sledite protokole za odlaganje.
Punjac
Zasebni punjac koji se isporucuje uz skuter ima funkciju tempiranja zastite od punjenja.
Uputstva za punjenje
Otvorite gumeni poklopac slota za punjenje na elektricnom skuteru i umetnite konektor punjaca u slot za punjenje.
Umetnite utikac punjaca u uticnicu napajanja (AC100V-240V, 50/60Hz) Svetlo punjaca je crveno i time oznacava da je punjenje u toku; kada se svetlo
punjaca prebaci u zeleno, to znaci da je baterija potpuno napunjena. Kada punite bateriju, stavite skuter u suvu i provetrenu okolinu. Nakon punjenja, obavezno vratite zastitnu gumenu kapicu u slot za punjenje na
skuteru! Ulazak prasine, vode ili drugih stranih predmeta u slot za punjenje moze da dovede do osteenja skutera!
Disk kocnica
Ako vasa kocnica koci prejako, mozete podesiti disk kocnicu tako sto ete odviti zavrtanj za ucvrsenje sajle pomou prilozenog kljuca, lagano okrenite zavrtanj, otpustite sajlu i ponovo pritegnite zavrtanj. Ako smatrate da je kocnica preslaba, na isti nacin lagano nategnite sajlu. Za fino podesavanje kocnice, nije potrebno natezati sajlu, ve samo okrenite sraf za fino podesavanje.
Vibracije i pomeranje rucke upravljaca
Ako primetite da je cev rucke upravljaca labava i da se trese tokom voznje, molimo zategnite zavrtanj na mehanizmu zakljucavanja upravljaca.
21

SRB

9 RESAVANJE PROBLEMA

Ako vas skuter ne radi kao obicno ili u slucaju pojave nepravilnosti, procitajte ovo poglavlje. Mnogi operativni problemi mogu da se rese od strane korisnika bez posete servisu. Ova jednostavna procedura pomaze u ponovnom uspostavljanju stabilnog stanja strujnog kruga. Kontaktirajte sa korisnickom podrskom proizvoaca ako problem nije resen ili ako postoje druge nejasnoe.

SIMPTOMI

MOGUA RJESENJA

Nemogunost promene Slab baterijski napon

brzine ili preniska

Losa upravljacka rucka

najvea brzina

Los upravljac

Potpuno napuniti bateriju Zameniti upravljacku rucku,
upravljac

Motor ne radi

Losa glavna rucka

·

Losa brava elektricnih vrata

i kontaktne tacke

·

Los upravljac

Zamenite glavnu rucku i upravljac Ponovno proverite sve kontakte i delove.

Manjak pritiska u gumi

Nedovoljna kilometraza posle jednokratnog punjenja baterije

Nedovoljno punjenje ili punjac u kvaru
Baterija je osteena ili joj je

istekao vek trajanja Cesti kvarovi pri

pokretanju, preoptereenje

Guma je puna vazduha Baterija je dotrajala ili Zamenite punjac Zamenite bateriju

Punjac ne puni

Zice punjaca su labave ili Ponovo proverite sve

osteene

kontakte i delove

PRIKAZ GRESKE 00 Greska rucice brzine 01 Greska E-kocnice
02 Greska na kontroleru
04 Greska senzora motora
05 Greska ekrana
06 Greska tastera za Ukljucenje 07 Alarm previsoke temperature 08 Greska Tempomata

MOGUI RAZLOG
Proverite da li je rucica brzine u pocetnom (nultom) polozaju ili proverite kabl rucice brzine
Proverite da li je kocnica vraena u pocetni polozaj ili je proverite kablove kocnice.
Iskljucite i ponovo ukljucite skuter ili odspojite utikac baterije, a zatim ponovno prikljucite bateriju za proveru. Ako problem i dalje postoji, kontaktirajte ovlaseni servis.
Iskljucite i ponovo ukljucite skuter ili odspojite utikac baterije, a zatim ponovno prikljucite bateriju za proveru. Ako problem i dalje postoji, kontaktirajte ovlaseni servis
Proverite sve kablove ekrana, brzine i kocnica. Odspojite utikac baterije kontrolera, a zatim ga ponovno prikljucite. Ako problem i dalje postoji, kontaktirajte ovlaseni servis.
Molimo proverite da li je skuter zakljucan aplikacijom ili daljinskim kljucem.
Temperatura kontrolera je previsoka. Zaustavite voznju i sacekajte neko vreme da se kontroler ohladi. Ako i dalje imate problema, mozda je neispravan senzor temperature.
Molimo proveerite taster Tempomata ili utikac kabla za punjenje.

22

SRB

9 Tehnicke Specifikacije

Model Tip Napon baterije
Kapacitet baterije
Napon / Struja punjenja Vreme punjenja Snaga motora Max brzina Opseg voznje
Kontroler
Ram Velicina tockova Kocnice Dimenzije Dimenzije (sklopljeno) Maksimalno optereenje Tezina Neto/Bruto

e10

e20

Electric Scooter 10″

Electric Scooter 10″

48V, 65 chells

48V, 91 chells

Lithium 12.5Ah s

Lithium 17.5Ah s

regenerativnim

regenerativnim

punjenjem

punjenjem

AC 100-240V / DC 54,6V, AC 100-240V / DC 54,6V,

2A

2A

6-7h

8-9h

450W, Zadnji motor bez 500W, Zadnji motor bez

cetkica

cetkica

25 km/h / 35km/h 25 km/h / 40km/h

30-40km

60-70km

LCD Ekran (Brzina, Bat Status, Trip distance, Svetlo Uklj/Isklj……), “MS ENERGY e” App

Celik / Prednji/Zadnji amortizeri
10″

Aluminij / Prednji/Zadnji amortizeri
10″

Mehanicke Disk kocnica Mehanicke Disk kocnica

112 x 50 x 115 cm

118 x 58 x 128 cm

112 x 50 x 50 cm

118 x 20 x 50 cm

120 kg

20,0/23 kg

21,0/24,0 kg

Kako se proizvod kontinuirano poboljsava, specifikacija i uputstva mogu se menjati bez posebnog obavestenja.

  • Moze da varira u zavisnosti od uslova voznje, konfiguracije terena, temperature itd.
    ** Mogue jedino u “Boost Power rezimu” rada.

23

SRB
Odlaganje u otpad stare elektricne i elektronske opreme
Proizvodi oznaceni ovim simbolom oznacavaju da proizvod spada u grupu elektricne i elektronske opreme (EE proizvodi) te ne sme da se odlaze zajedno s kunim i krupnim otpadom. Zbog toga ovaj proizvod treba odloziti na oznaceno sabirno mesto za prikupljanje elektricne i elektronske opreme. Pravilnim odlaganjem ovog proizvoda spreciete mogue negativne posledice na okolinu i ljudsko zdravlje, koje bi inace mogli biti ugrozeni zbog neodgovarajueg odlaganja istrosenog proizvoda. Reciklazom materijala iz ovog proizvoda pomoi ete u sacuvanju zdrave zivotne sredine i prirodnih resursa. Za detaljne informacije o sakupljanju EE proizvoda obratite se prodavnici u kojoj ste kupili proizvod.
Odlaganje potrosenih baterija
Proverite lokalne propise u vezi sa odlaganjem potrosenih baterija ili nazovite lokalnu sluzbu za korisnike da bi dobili uputstva o odlaganju starih i potrosenih baterija. Baterije iz ovog proizvoda ne smeju da se bace zajedno s kunim otpadom. Obavezno koristite posebna mesta za odlaganje iskoristenih baterija koja se nalaze na svim prodajnim mestima gde mozete da kupite baterije.
Izjava o usaglasenosti
MS Industrial Ltd. izjavljuje da je proizvod usaglasen sa Direktivama:
Machinery Directive 2006/42/EC RED Directive 2014/53/EU RoHS Directive 2011/65/EU. Za izjavu o usaglasenosti, kontaktirajte KimTec d.o.o., Viline vode bb, Slobodna zona Beograd L12/4, 11000 Beograd Telefon: 011 20 70 600, fax: 011 2070 854, 011 3313 596 E-mail: [email protected]
24

D<

035 21

MK 1

MK

MS Energy . . , , ,, “. . .
, .
. .

. . .
. , . , .
. .
2

MK

  1. 1. .
    2. , .
    3. ! – 120 . , , , , . – ! : – . – ! – , . – . . 16 . 120cm 20. 120. . , , . , . .

4. . .
5. .
3

MK
6. . .
7. . 8. :
3cm. .
, .
. -5°C. 3cm
. , ,
, , 10 km/h. 1. . , / . 2. . , . 3. . . . 4. 30-70% . . 5. . . , , .
4

MK
6. : , . , . .
7. : -10 40C, ; , 20 30 ( , ).
8. : e- 120kg; 120kg, .
9. , , , , , , , .
10. e- , .
11. : ( ) , , !
12. . .
13. .
14. .

15. .
16. -.
5

MK
, . 17. 8 , , . . . 18. , , . , . 19. , . . 20. . , , , . 21. . . ! , ! , , , ! , , ! 22. . . 23. . .
6

MK
24. . . , .
25. – . .
26. . .
27. . .
28. . , .
29. , .
30. . .
31.
. .

32. . 33.
. ! 34. – . , . 40­70°C , . 35. , , .
7

MK
. . 36. . , , . 37. . , , . 38. , 100% . , , 100%. 39. . , . 40. . . 41. , 5°C. 42. . .

E- . . , : 1.
, , .
8

MK
2. , , ..
3. : 3cm, .
4. . .
5. , , .
6. ( ) , .
7. 25km/h , .
8. , , .
9. 30 . .
: ! , ! , , , ! , , ! , . , ! .
9

MK

:

1x

2x

1x

1x

10

MK

e10

1

2

3

5

4

6

7

20 19
18

8 15
17 16

9 10
11 12 14 13

1. 2. LCD 3. LED 4. 5. : & 6.
7. –
8.
9.
10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. Straznje pozicijsko/stop LED svjetlo 20.

e20

1 2

5

6

10
22 21

20

19 18 17

16

3 4 7 8 9
11 12 13 14 15

1. 2. LCD 3. LED 4. 5. : & 6.
7. –
8.
9.
10.
11.
12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. / LED 22.

11

MK

3. (/)
1. .

2

4

3 1

2. 3.
. 4.
. 5. .
, 3 4.

( 6-7) ­ e10

6

7

( 1.-5.) 6. ;
. . 7. , .
12

MK

( 8-11) ­ e20

( 1.-5.)

8 8.

9

9. .

:

2,5

.

10. .

11

11. . 12.
.
12
13

MK
4.
: ! 1.
2. . . LED . , LED . , .
3. !

1

2

3

: , . . . . !
14

MK

(3) (4)

(1)
/ (2)

1. :

.

2. /

1x : .: 1x

.

.: 3

.

:

1x :

2x : (mod1: max

9km/h, mod2: max 20km/h, mod3: max

25km/h)

4x : : Zero

(

) / No-zero (

0km/h )

5x : ./. :

,

;

, 2

(4).

.

6x : : KM/H MPH .

3. : (3)

()

4. :

. 2

.

.

.

15

MK

6x /

km/h

mph.

: 5x /

.

Speed : ( : Accelerate mode:

Throttle) 2x /

(1-

3).

ECO .

: ( : Accelerate mode: Slide)

. 2x

/

1x ./

./. .

App ,

.

GPS GPS, GPS

GPS . (,

)

,

.

,, “.

Start :

4x /

Zero (

) / No-zero (

0km/h a

).

.

( ),

.

: ,

2

,,Boost Power Mod”

25km / h.

.

.

16

MK
, “Boost Power mode” 35 km/h (e10) 40 km/h (e20). ./. ,,Boost Power moda”: 8x / . : , . . . : , 2 , ,,”. , . .
5.
, Bluetooth .
: 1. Google Play Store , IOS App Store
” MS Energy e ” .
2. Bluetooth .
3. ,, MS Energy e” . , a. / b. c. d. e. ODO , , , .
17

MK

, :

LOCK

: Lock (), .
: , ! !

SETTINGS

: Setting () , , Zero/NoZero , .

SPEED

: Speed () (1-3).

LIGHT

: Light () ./. .

18

MK
( ). Firmware update ( ) .

19

MK
7.

. ( !). , , , , , .

. .
, 0. . , , . 0, . , . , “Non Zero” Start ,,Zero Start” . 4 ” ” .
1 3, .
, (). , .
.

( , ) . .
, .
, . .
20

MK

.

, , . , (5- 10 km/h) .
­ .

, ,
­ , .

.

.

21

, .

MK
, .

.

– .

. , .
.
. , .

-. 400 ( 0 100% ). , 600 .
, .
. 10% . , 50% .
22

MK
. .
, 40-50% . 30 .
.
. . .
. , . . . . , .

.

.
(AC100V-240V, 50/60Hz) :
, . , . , ! , !

, , , . , , . , , .

, .
23

MK

9

, . . . .

,

.

00 01 –
02
04
05
06 . 07 08

() .
.
, . , .
, . ,
, . , . , .
.
. . , .
.

24

MK

/ Max

– /

e10

e20

Electric Scooter 10″

Electric Scooter 10″

48V, 65 chells

48V, 91 chells

Lithium 12.5Ah

Lithium 17.5Ah

AC 100-240V / DC 54,6V, AC 100-240V / DC 54,6V,

2A

2A

6-7h

8-9h

450W, 500W,

25 km/h / 35km/h 25 km/h / 40km/h

30-40km

60-70km

LCD (, ,

, Trip , ./…..),

“MS ENERGY e”

/

/

10″

10″

112 x 50 x 115 cm

118 x 58 x 128 cm

112 x 50 x 50 cm

118 x 58 x 55 cm

120 kg

20,0/23 kg

21,0/24,0 kg

, . * , .
** ,, ” “Boost Power Mod”.

25

MK

( ) . . , . . .

. . .
EU
M SAN .. :
Machinery Directive 2006/42/EC RED Directive 2014/53/EU RoHS Directive 2011/65/EU.
: www.msan.hr/dokumentacijaartikala
26

SLO Navodila za uporabo
Garancijska izjava
035 21

SL 1

SL
DOBRODOSLI
Zahvaljujemo se vam za nakup elektricnega skuterja MS Energy. Pred prvo uporabo novega izdelka je pomembno prebrati navodila za uporabo. Za najboljso in popolno uporabo izdelka pazljivo upostevajte vsa navodila, ki so navedena, zlasti tista, ki so navedena v razdelku “Opozorila in varnost”. Navodila za uporabo shranite na varno mesto za poznejso uporabo. Prepricani smo, da bo novi Elektricni skuter ustrezal vasim potrebam.
Ta naprava je izdelana v skladu z najvisjimi standardi, inovativnimi tehnologijami in je namenjena maksimalnemu udobju uporabnika.
Strela s simbolom puscice v trikotniku opozarja uporabnika na prisotnost nevarne napetosti v izdelku, ki je lahko dovolj mocna, da predstavlja nevarnost elektricnega udara. Klicaj v trikotniku, opozori uporabnika na prisotnost pomembnih navodil za obratovanje in vzdrzevanje v dokumentu, prilozenemu k napravi.
POZOR
NEVARNOST ELEKTRICNEGA UDARA NE ODPIRAJ
Ne odpirajte pokrova polnilnika akumulatorja ali katerega koli dela elektricnega kolesa. Uporabnik v nobenem primeru ne sme izvajati del znotraj elektricnih delov. Samo kvalificiran in pooblascen serviser ima znanje in izkusnje za taksno delo.
Glavni vtic se uporablja za odklop polnilca akumulatorja iz napajanja.
Nepravilna zamenjava akumulatorja lahko povzroci nevarnost, vkljucno z zamenjavo podobne ali iste vrste akumulatorja. Akumulatorja ne izpostavljajte prekomerni vrocini, na primer neposredni soncni svetlobi, ognju ali podobnemu.
Prosimo preberite naslednje zascitne ukrepe in ta navodila shranite za nadaljnjo uporabo. Vedno upostevajte vsa opozorila in varnostna navodila.
2

SL
1. POMEMBNA VARNOSTNA NAVODILA
1. Preden natancno preberete navodila in jih razumete v celoti, ne uporabljajte elektricnega skuterja, zato skuterja ne izposojajte osebam, ki nimajo znanja in izkusenj pri voznji.
2. Prosimo, da vadite voznjo na odprtem prostoru brez prometa v prvi hitrosti in sele nato po voznji po kolesarski stezi.
3. OPOZORILO! Najvecja obremenitev e-skuterja je 120kg. Vedno upostevajte vse potrebne varnostne ukrepe, vkljucno z nosenjem zascitne celade, rokavic in druge zascitne opreme, da preprecite poskodbe med voznjo. Ne uporabljajte e-skuterja na javnih povrsinah ali cestah! Vozila ne uporabljajte: – brez ustrezne opreme in predhodne vaje. – na javnih povrsinah in prometnih cestah! – s hitrostjo, ki ni prilagojena pogojem na cesti, lastnostih terena ipd. – po uzivanju alkohola ali drog. Elektricni skuter je namenjen samo odraslim. Tega vozila ne smejo uporabljati osebe, mlajse od 16 let Voznik mora biti visok vec kot 120 cm in tehtati vec kot 20 kg. Najvecja teza ne sme presegati 120 kg. Upostevajte lokalne predpise za voznjo s skuterji in vedno dajte prednost pescem. Ko uporabljate e-skuter, ne pozabite, da tvegate izgubo nadzora, trcenje ali padec z e-skuterja. Za varno voznjo preberite in upostevajte vsa navodila in opozorila v tej navodili. Skiro ni oblikovan za profesionalno uporabo.
VOZNJA
4. Elektricni skuter je osebno prevozno sredstvo in je namenjen samo prevozu ene osebe. Prosimo, da ne vozite potnikov na tem elektricnem skuterju.
5. Ne vozite elektricnega skuterja na nevarni povrsini ali zunaj ceste. 6. Med voznjo vedno drzite obe roki na krmilu in obe nogi na povrsini
za stanje. Prosimo, ne skacite na deski. 7. Med voznjo motorja ne izklapljajte.
3

SL
8. Ne poskusajte voziti: Cez robove visje kot 3 cm. To lahko povzroci poskodbo voznika ali poskoduje skuter. Na grobi ali neravni cesti, upocasnite voznjo ali popolnoma ustavite voznjo. Na spolzkih povrsinah, kot sta olje ali led. Ko je temperatura nizja od -5° C. Cez vodo, ki je globlja od 2 cm, da se izognete poskodbam elektricnih delov vozila. V slabih vremenskih razmerah, kot so dez, sneg ali veter, da se preprecijo nesrece. Ce vozite v teh pogojih, ne presegajte hitrosti 10 km / h.
1. Ne uporabljajte ali premikajte skuterja, ko je polnilnik prikljucen. To lahko povzroci poskodbe kabla, polnilnika in / ali prikljucka.
2. Ne vozite skuterja, ce je prislo do napake na akumulatorju ali kateri koli drugi komponenti sistema. V nasprotnem primeru lahko izgubite nadzor in dobite resne poskodbe.
3. Pred nocno voznjo preverite preostalo zmogljivost akumulatorja. Lucka, ki se napaja iz akumulatorja se bo hitro izklopila, ko se bo preostala zmogljivost akumulatorja zmanjsala na tocko, kjer delovanje ni vec mogoce. Voznja brez luci lahko poveca nevarnost poskodb.
4. Priporocljivo je, da akumulator polnite, ko je napolnjenost akumulatorja 30-70% skupne zmogljivosti. Izogibajte se popolnemu izpraznjenju akumulatorja skuterja pred ponovnim polnjenjem.
5. Ne spreminjajte ali odstranjujte nobenega dela. Ne namescajte neoriginalnih delov ali dodatne opreme. Ce to storite, lahko poskodujete izdelek, povzrocite okvaro ali povecate tveganje poskodb.
6. Priprave pred voznjo: Pred voznjo nosite celado, rokavice in drugo zascitno opremo, da se zascitite pred poskodbami ali nesrecami. Preverite, ali so vitalni deli skiroja pravilno pritrjeni, da ni ohlapnih delov. Po potrebi pritrdite ohlapne dele s prilozenimi kljuci.
4

SL
7. Pogoji za voznjo: Pri temperaturi okolice -10 do 40C, brez vetra in po ravnih cestah; brez pogostega zagona in zaviranja lahko celotna razdalja uporabe znasa od 20 do 30 km (glede na zmogljivost akumulatorja, stanje tal in obremenitev).
8. Najvecja obremenitev: Maksimalna obremenitev e-skuterja je 120kg; ce pride do nesrece z vec kot 120 kg tovora, podjetje ne prevzema nobene odgovornosti.
9. V primeru pogostega zaviranja, zagonov, vzpenjanja, gibanja po vetru, blatnih cestah, preobremenitev in podobno, se porabi veliko elektricne energije in se zmanjsa zmogljivost, zato vam priporocamo, da se izogibate zgoraj navedenim dejavnikom.
10. Ce e-skuterja ne uporabljate daljse obdobje, poskrbite, da je akumulator dovolj poln in ga enkrat mesecno polnite.
11. Upostevajte: Elektricnega skuterja ne smete uporabljati v zelo vlaznih razmerah (cez globoko vodo itd.), saj lahko voda, ce pride v krmilo in kolo motorja, povzroci motnje v delovanju motorja ali drugih elektricnih delov!
12. Ne dovolite nepooblascene oskrbe ali spreminjanje skuterja. Druzba ni odgovorna za skodo ali izgubo.
13. Starega ali pokvarjenega akumulatorja se ne sme nakljucno odstraniti, da bi se izognili onesnazevanju okolja.
14. Ko razstavljate vozilo, pritisnite rocaj sistema za razstavljanje, dokler ne klikne in se prepricajte, da je na pravem mestu.
POLNILNIK
15. Nikoli ne uporabljajte polnilnika za polnjenje drugih elektricnih naprav.
16. Za polnjenje akumulatorja e-skuterja ne uporabljajte nobenega drugega polnilnika, razen prilozenega polnilnika in nobenega drugega nacina polnjenja. Uporaba drugega polnilnika lahko povzroci pozar, eksplozijo ali poskodbe akumulatorja.
17. Ta polnilnik baterij lahko uporabljajo otroci, stari 8 let in vec, ter osebe s fizicnimi, cutnimi ali dusevnimi motnjami ali osebe, ki nimajo izkusenj in znanja pri ravnanju s takimi napravami, ce so pod nadzorom in imajo navodila za varno uporabo polnilnika. in razumejo potencialno nevarnost, ki so jim izpostavljene. Otrokom ne dovolite, da se igrajo s polnilnikom ali skuterjem. Ciscenje in vzdrzevanje ne smejo opraviti otroci brez nadzora.
18. Ceprav je polnilnik vodotesen, ga ne odlagajte v vlaznem okolju, ga ne potapljajte v vodo ali druge tekocine. Poleg tega nikoli ne uporabljajte polnilnika, ce so njegovi prikljucki mokri.
5

SL
19. Nikoli se z mokrimi rokami ne dotikajte vtica polnilnika, rez, kontaktov za polnjenje ali stikov. S tem se izpostavljate nevarnosti elektricnega udara.
20. Stikov polnilnika se ne dotikajte s kovinskimi predmeti. Ne dovolite, da v prikljucke in konektorje pridejo tuje snovi, saj lahko to povzroci kratek stik, elektricni udar, pozar ali poskodbo polnilnika.
21. Redno cistite prah iz vtica za napajanje. Vlaga ali druge necistoce lahko zmanjsajo ucinkovitost izolacije in povzrocijo pozar. Zascitni gumijasti pokrovcek na polnilnem prikljucku e-skiroja mora biti vedno pravilno zaprt! Ce je polnilni prikljucek vlazen ali umazan, ga ne vkljucujte v elektriko! Najprej popolnoma ocistite vtikac adapterja in vticnico za polnjenje na e-skiroju, posusite vse dele in sele nato prikljucite adapter! Ce tega ne storite, lahko pride do kratkega stika, iskrenja, pozara in nevarnosti poskodb!
22. Nikoli ne razstavljajte ali spreminjajte polnilnika akumulatorja. S tem lahko povzrocite pozar ali elektricni udar.
23. Ne uporabljajte adapterjev z vec rezami ali podaljskov. Uporaba adapterjev ali podobnih naprav lahko povzroci vecji tok, kot je dovoljeno, kar lahko povzroci pozar ali poskodbo naprave.
24. Ne uporabljajte klesc, ce so kabli zviti ali prepognjeni. Polnilnika ne polnite tako, da kabel ovijete okoli ohisja polnilnika. Ce je kabel poskodovan, lahko povzroci pozar ali lahko pride do elektricnega udara.
25. Vtic polnilnega kabla dobro vstavite v e-skuter in ga prikljucite v vticnico. Ce ni popolnoma vstavljen, lahko to povzroci pozar, ki ga povzroci elektricno praznjenje ali pregrevanje.
26. Polnilnika ne uporabljajte v blizini vnetljivih materialov ali plinov. To lahko povzroci pozar ali eksplozijo.
27. Nikoli ne prekrivajte polnilnika in nanj ne polagajte drugih stvari. To lahko povzroci notranje pregrevanje in pozar.
28. Ne mecite polnilnika ali ga izpostavljajte mocnim udarcem. V nasprotnem primeru lahko povzrocite pozar ali elektricni udar.
29. Ce je napajalni kabel poskodovan, prenehajte uporabljati polnilnik in se takoj obrnite na pooblascenega serviserja ali prodajalca za popravilo.
30. Previdno ravnajte s kablom. Preklapljanje polnilnika v hisi, ko je e- skuter zunaj, lahko poskoduje kabel, ce se ga pripre z vrati ali oknom.
6

SL
31. Kolesa skuterja ne vlecite preko napajalnega kabla ali vtica. V
nasprotnem primeru lahko poskodujete napajalni kabel ali rezo.
AKUMULATOR
32. Akumulator in polnilnik hranite izven dosega otrok. 33. Nikoli ne dovolite, da bi se akumulator popolnoma
izpraznil. Ce se to zgodi, ga takoj napolnite! 34. Akumulator je v telesu e-skuterja in ga ni mogoce
odstraniti. Med polnjenjem se ne dotikajte akumulatorja ali polnilnika. Ker akumulator in polnilnik med polnjenjem dosezeta temperaturo med 40-70 ° C, lahko stik povzroci opekline prve stopnje. 35. Ce je akumulatorska skatla poskodovana, razpokana ali ce opazite nenavadne vonjave, je ne uporabljajte. Puscanje akumulatorja lahko povzroci resne poskodbe. Obrnite se na pooblascenega posrednika ali prodajalca. 36. Ne naredite na kablu polnilnika kratkega stika. Ce se to zgodi, lahko povzroci, da se akumulator ogreje ali vname, kar lahko povzroci resne poskodbe ali materialno skodo. 37. Akumulatorja ne razstavljajte ali spreminjajte. V tem primeru lahko pride do pregrevanja ali vziga akumulatorja, hudih telesnih poskodb ali materialne skode. 38. Ce elektricnega skuterja ne uporabljate vec mesecev, ga pred polnjenjem napolnite 100%. Poleg tega svetujemo, da vsak mesec vklopite skuter, za nekaj minut vklopite motor in napolnite akumulator do 100%. 39. Akumulatorja ne mecite in je ne izpostavljajte udarcem. Ce to storite, lahko pride do pregrevanja akumulatorja ali vziga, kar lahko povzroci resne poskodbe ali materialno skodo. 40. Akumulatorja ne odvrzite v ogenj in ga ne izpostavljajte virom toplote. V nasprotnem primeru lahko povzrocite pozar ali eksplozijo, ki lahko povzroci resne poskodbe ali materialno skodo.
7

SL
Opombe
E-skuter je zasnovan na osnovi originalnega skuterja v kombinaciji s trznimi zahtevami in velja za prevozno sredstvo s posebnimi funkcijami in uporabami. V casu nakupa izberite in kupite model, ki ustreza vasim potrebam in je primeren voznikovi spretnosti za voznjo po cesti. Ce zelite pravilno in varno uporabljati skuter, upostevajte naslednje: 1. Pri uporabi pazite, da preverite stanje motorja in druge konstrukcije, in ce odkrijete zrahljane povezave, jih je treba pravocasno zategniti ali popraviti. 2. Ko zazenete napravo ali ko se strmo vzpenjate, mu pomagajte tako, da cim bolj zmanjsajte moc, ki jo potrebujete za delovanje in podaljsajte zivljenjsko dobo in zmogljivost akumulatorja. 3. V dezevnih dneh bodite pozorni na naslednje: Ko je globina vode vecja od 3 cm, obstaja verjetnost, da bo voda vstopila v motor in tako povzrocila okvaro. 4. Uporabniki morajo uporabljati samo polnilnik, ki ga dobite pri proizvajalcu polnilnika baterij. Med polnjenjem se prepricajte, da so vtici pravilno in popolnoma prikljuceni. 5. Prepovedano je namescanje drugih predmetov na prostor kjer je akumulator, saj lahko to povzroci pregrevanje, saj je potrebno vzdrzevati dobre pogoje prezracevanja. 6. Prosimo, vzdrzujte ustrezen tlak v pnevmatikah (ce imate pnevmatike, napolnjene z zrakom), da se izognete vecji odpornosti pri voznji in povecani obrabi pnevmatik, kot tudi deformaciji platisc. 7. Vozniki morajo spostovati prometna pravila, vozna hitrost mora biti vedno najvec 25 km / h ali nizja, odvisno od cestnih razmer. 8. Med hitro voznjo ali voznjo navzdol, uravnavajte hitrost, da se izognete nenadnemu zaviranju ali nenadni spremembi tezisca, kar lahko povzroci nevarne situacije. 9. Po dolgi voznji pustite, da se akumulator ohladi vsaj za 30 minut in ga sele nato prikljucite na polnilnik. Naredite enako tudi po voznji v hladnem vremenu.
8

SL
POMEMBNO: Zascitni gumijasti pokrovcek na polnilnem prikljucku e- skiroja mora biti vedno pravilno zaprt, da prepreci vstop vode ali prahu v prikljucek. Ce je polnilni prikljucek vlazen ali umazan, ga ne vkljucujte v elektriko! Najprej popolnoma ocistite vtikac adapterja in vticnico za polnjenje na e-skiroju, posusite vse dele in sele nato prikljucite adapter! Ce tega ne storite, lahko pride do kratkega stika, iskrenja, pozara in nevarnosti poskodb.
Vedno preverite stanje e-skuterja pred vsako voznjo, tako da ni prostih ali ohlapnih delov. Ce najdete ohlapne dele, jih takoj privijte s prilozenim orodjem!
Tako boste na skiroju vedno zagotovili varno voznjo in njegovo daljso zivljenjsko dobo.

Pribor in sestavni deli:
V paketu morajo biti vkljuceni naslednji dodatki in deli:
Navodila za uporabo z garancijsko izjavo 1x

Vijaki (samo e10)

2x

Prirucni alat

1x

Adapter za polnjenje

1x

9

SL

2. OSNOVNI DELI IN IMENA

e10

1

2

3

5

4

6

7

20 19
18
e20

8
15 17 16
1 2 5 6

9 10 11 12 14 13
3 4 7 8 9

10
22 21

20

19 18 17

16

11
12
13 14 15

1. Rocica zadnje disk zavore 2. LCD zaslon s krmilnikom 3. LED sprednja luc 4. Rocica sprednje disk zavore 5. Tipki: Hupa in tempomat 6. Kljuka za pritrditev krmilne gredi
med razstavljanjem 7. Hitrostna rocica in vecnamenska
tipka 8. Rocica za pritrditev razstavnega
mehanizma 9. Pritrditev razstavnega mehanizma 10. Sprednji blazilnik 11. Sprednja disk zavora 12. Zracna pnevmatika 13. Odsevni trak 14. Prikljucek za polnilnik baterij 15. Zadnja disk zavora 16. Zadnji blazilnik 17. Zracna pnevmatika 18. Motor 19. Zadnja pozicijska luc/Stop LED lucka 20. Odprtina za zaklepanje
razstavljenega krmila
1. Rocica zadnje disk zavore 2. LCD zaslon s krmilom 3. LED sprednja luc 4. Rocica sprednje disk zavore 5. Tipki: Hupa in tempomat 6. Kljuka za pritrditev krmilne gredi
med razstavljanjem 7. Hitrostna rocica in vecnamenska
tipka 8. Zlozljivi mehanizem krmila 9. Rocica za pritrditev visine krmila 10. Rocica za pritrditev razstavnega
mehanizma 11. Pritrditev razstavnega mehanizma 12. Sprednji blazilnik 13. Sprednja disk zavora 14. Zracna pnevmatika 15. Odsevni trak 16. Prikljucek za polnilnik baterij 17. Zadnja disk zavora 18. Zadnji blazilnik 19. Zracna pnevmatika 20. Motor 21. Zadnja pozicijska luc/Stop LED lucka 22. Odprtina za zaklepanje
razstavljenega krmila

10

SL

3. NASTAVITEV (SESTAVLJANJE/RAZSTAVLJANJE)
1. Pritisnite na zadnji blatnik in dvignite krmilo.

2

4

3 1

2. Popolnoma dvignite krmilo. 3. Odprite pritrdilno rocico mehanizma za zlaganje in povlecite obroc
mehanizma navzdol. 4. Zaprite rocico, da popolnoma zategne mehanizem za razstavljanje.
5. Se enkrat preverite, ali je krmilo trdno in se ne trese. Ce krmilo ni trdno, dodatno privijte rocico in ponovite 3. in 4. korak.

Sastavljanje krmila (koraka 6-7) ­ samo model e10

6

7

Razstavljanje skiroja (koraki 1.-5.) 6. Namestite cevi krmila v predvidene reze; Prilozene vijake trdno privijte z
ustreznim sestkotnim kljucem. Za mocnejsi navor lahko v kljuc za vecjo zategovalno silo vstavite okroglo cev (rocico). 7. Potegnite gumijaste rocaje na cevi krmila, prilagodite polozaj stikal in zavor ter trdno zategnite s primernim kljucem.
11

Sestavljanje krmila (koraki 8-11) ­ samo model e20

Razstavite skiro (koraki 1.-5.)

8. Spustite rocico za nastavitev visine krmila

8

9. Prilagodite zeleno visino.

Pozor: Globina vstavljanja krmila ne sme biti manjsa od 2,5-kratnega premera cevi krmila.

10. Ponovno cvrsto privijte rocico.

11

SL
9

11. Dvignite krmilo ni krmilo se bo samodejno zaklenilo.
12. Prilagodite polozaj stikala in zavor ter trdno zategnite z ustreznim kljucem
12

12

SL
4. POLNJENJE
Opomba: Pred prvo uporabo napolnite baterijo! 1. Odstranite gumijasto zascitno kapico s prikljucka za polnjenje.
2. Najprej vstavite vtic za polnjenje v prikljucek na skiroju. Zatem polnilnik vkljucite v vticnico napajanja! Opomba: Prosimo, da pazljivo poravnate utore na vticu in vticnici! Med polnjenjem bo LED oznaka na polnilniku svetila rdece. Ko se baterija napolni, LED lucka polnilnika sveti zeleno. Ko je polnjenje koncano, najprej izkljucite polnilnik iz elektricne vticnice, nato pa polnilni vtic odklopite iz skiroja.
3. Zaprite gumijasti zascitni pokrov!

1

2

3

POMEMBNO: Zascitni pokrov polnilnega prikljucka na e-skiroju mora biti vedno pravilno namescen, da v prikljucek ne prideta voda ali prah. V nasprotnem primeru lahko vlaga ali umazanija povzrocita kratek stik in okvaro.
Temperatura okolice vpliva na cas polnjenja. Visje temperature okolice bodo povzrocile daljsi cas polnjenja.
Nikoli ne puscajte e-skiroja na polnilniku brez nadzora!
13

5. ZACETEK UPORABE
Elektricna hupa (3) Tempomat (4)

SL
Rocica hitrosti (1) Vklop / Multifunkcijska tipka (2)

1. Rocica hitrosti: Pritisnite rocico za kontrolo hitrosti skiroja.

2. Vklop / Multifunkcijska tipka

1x kratki pritisk Vkl.:

1x Kratki pritisk za vklop skiroja.

Izkl.:

Pritisnite in drzite pritisnjeno tipko 3 sekunde za

izklop e-skiroja.

Ko je skiro vkljucen:

1x kratki pritisk: Vklop sprednje in zadnje luci.

2x kratki pritisk: Sprememba nacina hitrosti (mod1: hitrost 9km/h, nacin 2:

4x kratki pritisk:
5x kratki pritisk:
6x kratki pritisk: 3. Elektricna hupa: 4. Tempomat:

najvecja hitrost 20km/h, nacin 3: najvecja hitrost 25km/h) Sprememba nacina zagona: Zero (skiro se zazene takoj, ko pritisnete rocico za hitrost) / No- zero (hitrost skiroja mora biti> 0 km / h, da aktivirate motor) Vkl./Izkl. moznosti tempomata: Ko je funkcija tempomata omogocena, na zaslonu zasveti indikator tempomata; Nato za zagon tempomata vsaj 2 sekundi vzdrzujte konstantno hitrost in nato pritisnite tipko Tempomat (4). Skiro bo vzdrzeval konstantno hitrost. Sprememba: KM/H v MPH in obratno. Pritisnite tipko (3) za vklop zvocne signalizacije (hupe) Pritisnite tipko, da vklopite samodejni tempomat. Vzdrzujte konstantno hitrost vsaj 2 sekundi in nato pritisnite tipko. Skiro bo ohranil stalno hitrost, nastavljeno v casu pritiska na tipko. Za izklop tempomata pritisnite zavorno rocico..

Zaslon

Prikaz hitrosti
Enota hitrosti 6x pritisnite tipko Vklop / Multifunkcija za zamenjavo enot km/h ali mph.
14

SL

Zaslon

Tempomat:

5x pritisnite tipko Vklop / Multifunkcija za

omogocanje vklopa Tempomata.

Speed mode:

(Nastavitve aplikacije: Accelerate mode: Throttle) 2x

pritisnite tipko Vklop / Multifunkcija za spremembo

nacina hitrosti (1-3).

Zelena oznaka oznacuje ECO nacin voznje.

Nacin odrivanja: (Nastavitve aplikacije: Accelerate mode: Slide) Vklop

nacina, da z odrivanjem lahko kontrolirate hitrost. 2x

pritisnite tipko za Vklop / Multifunkcija da preklopite

nacin odrivanja v standardni nacin.

Luc

1x pritisnite tipko Vklop / Multifunkcija za Vklj./Izkl.

sprednje in zadnje luci.

App signal

Ko je skiro povezan z Aplikacijo, se bo oznaka zasvetila

na zaslonu.

GPS signal

Ce je skiro opremljen z GPS-om, bo oznaka GPS-

svetila, ko GPS deluje (moznost, ne vsi modeli)

Oznaka napake Ce ima skiro elektronsko napako, bo zasvetila oznaka

napake. Tezavo lahko preverite na strani ,,Resevanje

tezav”.

Start nacin:

4x pritisnite tipko Vklop / Multifunkcija za izbiro Zero

(skiro se zazene, takoj ko pritisnete rocico hitrosti) /

No-zero (hitrost skiroja mora biti za aktivacijo motorja

0km/h).

Zaklepanje

Skiro se lahko zaklene preko Aplikacije. Ko je skiro

zaklenjen (ni ga mogoce vklopiti), oznaka zaklepanja

se bo prikazala na zaslonu.

Status baterije: Za daljso zivljenjsko dobo baterije priporocamo, da

baterijo napolnite potem, ko se prikazeta 2 oznaki.

,,Boost Power nacin”
Standardna najvecja hitrost e-skiroja je do 25 km/h. V vecini primerov je ta hitrost dovolj za varno in udobno voznjo. Priporocamo, da vedno uporabljate ta obicajni nacin hitrosti. Po potrebi lahko vklopite poseben nacin “Boost Power mode”, ki poveca najvecjo hitrost na 35 km/h (e10) in 40 km/h (e20). Za Vklop / izklop “Boost Power mode”: 8-krat pritisnite tipko Vklop / Multifunkcija.
Pomembno: Preden vklopite ta nacin, preverite pravne omejitve na vasem obmocju. Strogo upostevajte vsa varnostna opozorila in omejitve ter upostevajte vsa prometna pravila. Hitrost vedno prilagodite cestnim razmeram.
Tempomat: Ce zelite pravilno aktivirati funkcijo tempomata, drzite najmanj 2 sekundi konstantno hitrost in sele nato pritisnite gumb “Tempomat”. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da bo skiro se naprej pospeseval. Za izklop tempomata pritisnite zavorno rocico.

15

SL
6. UPORABA APLIKACIJE
Za lazjo in udobnejso voznjo in uporabo dodatnih funkcij vasega e-skiroja lahko na svojo mobilno napravo namestite posebno aplikacijo in skiro in mobilno napravo povezete prek Bluetootha. Za namestitev Aplikacije: 1. V Google Play Store trgovini ali IOS App Store poiscite aplikacijo
” MS Energy e ” in namestite aplikacijo na vaso mobilno napravo. 2. Omogocite Bluetooth povezavo na vasi mobilni napravi. 3. Zazenite App ,, MS Energy e” , da se povezete s skirojem. V Aplikaciji lahko a. Vklopite/Izkolite luc b. Zaklenete skiro c. Zamenjate nacin hitrosti d. Vidite trenutno hitrost skiroja e. Vidite ODO razdaljo, Status baterije, Trenutno porabo, stanje baterije in
temperaturo krmilnika.
16

SL

Uporabite nadzorno plosco Aplikacije za upravljanje skiroja, specificne funkcije so naslednje:

LOCK

: Pritisnite tipko Lock (Zaklepanje), nastavite geslo za zaklepanje skiroja.

Pozor: Po zaklepanju skiroja lahko skiro odklenete samo z vnosom pravilnega gesla! Zapomnite si vneseno geslo!

SETTINGS

: Pritisnite Setting (Nastavitve) oznako v zgornjem desnem kotu zaslona, da prilagodite tempomat, nacin hitrosti, nacin Zero / NoZero, nacin pospesevanja

SPEED

: Pritisnite tipko Speed (Hitrost) za spremembo nacina hitrosti (1-3).

LIGHT

: Pritisnite tipko Light (Luc) za Vkl./Izkl. Luci na skiroju.

Preko aplikacije je mogoce nadgraditi programsko opremo skiroja (ce obstaja). Kliknite moznost Posodobitev vdelane programske opreme, da preverite in posodobite vdelano programsko opremo.

Sporocilo zaklepanja

Meni nastavitev

17

SL
NAVODILA ZA VOZNJO
Pred voznjo
Izberite ustrezen polozaj za voznjo. Razstavite elektricni skuter v skladu z navodili. (Kovinski zatici v stikalni napravi
morajo biti do konca v rezah, zaklepni vzvod pa morate zategniti do konca!) Med voznjo vedno upostevajte vse varnostne
ukrepe, da preprecite poskodbe, vkljucno z nosenjem zascitne celade, rokavic, komolcev in kolena ter druge zascitne opreme.
Voznja
Pritisnite gumb za vklop. Hitrost je tovarnisko nastavljena na prvo prestavo.
Zaradi varnosti je elektricni skuter varno zagnan, kar pomeni, da se motor lahko zazene le, ce je hitrost vozila nad 0. To preprecuje zagon motorja, ko je rocica za plin pomotoma pritisnjena. Ce zelite zaceti voziti, postavite eno nogo na stojalo na skuterju, drugo pa na tla in potisnite skuter, kot bi to storili s klasicnim skuterjem. Ko se skuter zazene in ko je hitrost nad 0, rahlo zacnite uporabljati rocico za plin, da zazenete motor. Ko se motor zazene, postavite se drugo nogo na stojalo in nadaljujte voznjo.
Ce zelite, lahko spremenite “Non Zero Start” v nacin “Zero Start”. Za vec informacij si oglejte poglavje 4 “ZACETEK UPORABE” ali meni z nastavitvami v aplikaciji.
Med voznjo nastavite prestavno razmerje med 1 in 3, uporabite luci glede na razmere na cesti in glede na situacijo.
Zavedajte se funkcij tempomata. Ta funkcija se aktivira, ko rocico za plin drzite v enakem polozaju vec kot 5 sekund. Tempomat se izklopi s pritiskom zavorne rocice.
· Ko sprostite rocico za pospesevanje, se bo skuter samodejno rahlo upocasnil in s to energijo pocasi napolnil baterijo (regeneracija). Za mocnejse zaviranje pritisnite zavorne rocice, da aktivirate elektricno zavoro in kolutnih zavor.
OPOZORILO: Zavedajte se moznosti nepredvidljivih nepricakovanih ovir na poti in kontrolirajte hitrost.
Zaviranje
Istocasno uporabite rocice sprednje in zadnje kolutne zavore. Vedno pazite in nastavite hitrost, da se lahko varno ustavite.
Visji kot je pritisk, mocnejsa je zavorna sila. Zavedajte se, da lahko zaradi hudega zaviranja pride do nesrece zaradi zdrsa koles, izgube ravnovesja in padca. Mocno zaviranje lahko povzroci tudi poskodbe pnevmatik ali koles.
18

SL
Vrnost pri voznji
Izogibajte se voznji v dezju. Nikoli ne vozite skuterja v luzah,
globjih od 2 cm!

Med voznjo navzdol ne pospesujte sunkivito

Ko naletite na ovire, kot so pragovi, luknje in druge nepravilnosti, prilagodite hitrost ali popolnoma zaustavite skuter. Ce naletite na nepravilnosti, upocasnite (5-10 km / h) in rahlo zavirajte, dokler hitrosti ne prilagodite popolnoma pogojem.

Bodite previdni, ko se

priblizujete

vodoravnim

oviram, kot so okvirji vrat,

dvigala itd.

Med voznjo bodite previdni, da e- skuterja ne poskodujete z ovirami (robniki itd.). Taksna skoda ne bo upostevana pri garanciji.

Med potiskanjem e-skuterja ne pritiskajte rocice za plin.

Med voznjo ne spuscajte nog na tla, preden se v celoti zustavite.

Ne obesajte in ne prevazajte tezkih predmetov.

19

Ne delajte nenadnih gibov, ne zavijajte nenadno ali uporabljajte skuterja, kjer ni primerno zaradi gnece, drugih vozil ali pescev.

SL
Ne spreminjajte smeri gibanja naglo, zlasti pri gneci.

Ne prevazajte drugih oseb ali otrok.

Ne vozite e-skuterja brez rok ali preko ovir ali stopnic.

8. UPORABA IN VZDRZEVANJE
Kolesa in drugi deli
Elektricni skuter uporablja elasticna gumijasta kolesa. Ko se obrabijo ali preluknjajo, jih je treba pravocasno zamenjati.
Za zamenjavo obrabljenih pnevmatik se obrnite na lokalnega distributerja. Vsak mesec preglejte svoj skuter in kolesa in se prepricajte, da so vijaki dovolj
priviti. Ce so ohlapni, jih privijte. Tako boste svojemu skuterju podaljsali zivljenjsko dobo in voznjo naredili varnejso in prijetnejso
Akumulator
Elektricni skuter je opremljen z litij-polimernim akumulatorjem. Povprecna zivljenjska doba akumulatorja je 400 ciklov polnjenja (vsak cikel pomeni polnjenje od 0 do 100% zmogljivosti). Pri normalni uporabi in vzdrzevanju lahko zivljenjska doba akumulatorja doseze vec kot 600 ciklov z minimalnim zmanjsanjem trajanja akumulatorja.
20

SL
Pred prvo uporabo skuterja napolnite akumulator do konca. Izogibajte se polnemu praznjenju akumulatorja skuterja pred ponovnim
polnjenjem. Vedno poskrbite, da je napolnjen vsaj 10%. Za dobro delovanje in varno voznjo mora biti akumulator poln vsaj 50%. Elektricnega skuterja ne puscajte dlje casa z mocno izpraznjenim akumulatorjem. Akumulator napolnite cim prej. Ce skuter shranjujete za dlje casa, se prepricajte, da je akumulator poln vsaj 40- 50%. Priporocljivo je, da skuter polnite vsaj enkrat v 30 dneh. Vedno uporabljajte samo originalni polnilnik, ki ustreza modelu vasega skuterja. Ne puscajte elektricnega skuterja na mrazu pod niclo ali pod neposredno soncno svetlobo. Skuter naj bo v suhem okolju. Negativni okoljski pogoji lahko poskodujejo zmogljivost akumulatorja in druga vezja. Litij polimerni akumulator je treba obravnavati zelo previdno. Nepravilno polnjenje, poskodbe ali pregrevanje lahko povzrocijo pozar. Ne puscajte elektricnega skuterja na nenadzorovanem polnjenju. Elektricnega skuterja ne pustite polniti cez noc. Vedno spremljajte moc elektricnega skuterja in se izogibajte prekomernemu polnjenju akumulatorja. Ne uporabljajte, polnite ali pustite poskodovan akumulator brez nadzora in sledite protokolom za odstranjevanje.
Polnilnik
Z locenim polnilnikom, ki je prilozen skuterju, je omogocena funkcija casovne zascite za polnjenje.
Navodila za polnjenje
Odprite pokrov prikljucka za polnjenje na elektricnem skuterju in vstavite prikljucek polnilnika v rezo za polnjenje.
Vtaknite vtic polnilnika v vticnico (AC100V-240V, 50/60Hz) Lucka polnilnika sveti rdece in oznacuje, da je polnjenje v teku; Ko lucka polnilnika
zasveti zeleno, to pomeni, da je akumulator popolnoma napolnjen. Med polnjenjem akumulatorja postavite skuter v suho in prezraceno okolje. · Po polnjenju vrnite zascitni gumijasti pokrov v rezo za polnjenje na skuterju!
Vstop prahu, vode ali drugih tujih predmetov v rezo za polnjenje lahko poskoduje skuter!
Disk zavora
Ce vasa zavora zavira premocno, lahko kolutno zavoro prilagodite tako, da s prilozenim kljucem odvijete zadrzevalni vijak kabla, rahlo zasukate vijak, sprostite kabel in ponovno privijte vijak. Ce menite, da je zavora presibka, nanesite rahlo obremenitev na kabel. Za natancno nastavitev zavore ni potrebno zategniti kabla, samo zavrtite vijak za fino nastavitev.
Vibracija in premikanje krmila
Ce opazite, da je cev krmila ohlapna in se med voznjo trese, privijte vse vijake na mehanizmu za zaklepanje krmila.
21

SL

9. RESEVANJE TEZAV

Ce vas skuter ne deluje kot obicajno ali se zdi, da je v okvari, preberite to poglavje. Uporabnik lahko sam resui stevilne vsakodnevne tezave. Ta preprost postopek pomaga obnoviti stabilne trenutne pogoje vezja. Ce tezava ni odpravljena ali imate druge pomisleke, se obrnite na servisno sluzbo.

SIMPTOMI
Neuspesna sprememba hitrosti ali prenizke maksimalna hitrost

Nizka napetost akumulatorja
Glavni rocaj v okvari Slabo krmilo

MOZNE RESITVE
Napolnite akumulator do konca.
Zamenjajte glavni rocaj in krmilo

Motor ne deluje
Prevozena razdalja z enim polnjenjem akumulatorja je nizja od pricakovane

Slaba glavna rocica Slaba elektricna kljucavnica
in kontaktna tocka Slabo krmilo
Prenizek pritisk v pnevmatikah
Nezadostno polnjenje ali polnilec v okvari
Akumulator je poskodovan ali je zivljenjska doba akumulatorja potekla
Obcasno nenadno gibanje ali tezavnost voznje, preobremenitev

· Zamenjajte glavni rocaj in krmilo
· Ponovno preverite vse kable in kontakte.
Pnevmatika je polna zraka Akumulator je izrabljen Zamenjajte polnilnik Zamenjajte akumulator

Polnilnik ne polni

Zice polnilnika so ohlapne Ponovno preverite vse kable

ali poskodovane

in kontakte

PRIKAZ NAPAK
00 Napaka rucice hitrosti 01 Napaka E-zavore
02 Napaka krmilnika
04 Napaka senzorja motorja
05 Napaka zaslona
06 Napaka tipke tipke za vklop. 07 Alarm za visoko temperaturo 08 Napaka Tempomata

MOZNI RAZLOG
Preverite, ali je prestavna rocica v zacetnem polozaju (nic), ali preverite kabel prestavne rocice
Preverite, ali je zavora vrnjena v zacetni polozaj, ali jo preverite z zavornimi kabli.
Skuter izklopite in znova vklopite ali odklopite konektor akumulatorja, nato pa znova prikljucite akumulator, da preverite. Ce tezava ni odpravljena, se obrnite na pooblasceni servisni center.
Skuter izklopite in znova vklopite ali odklopite prikljucek akumulatorja, nato pa znova prikljucite akumulator, da preverite. Ce tezava ni odpravljena, se obrnite na pooblasceni servisni center
Preverite vse kable zaslona, hitrosti in zavor. Odklopite prikljucek baterije krmilnika in ga nato ponovno prikljucite. Ce tezava ni odpravljena, se obrnite na pooblasceni servisni center.
Prepricajte se, da je skuter zaklenjen z aplikacijo ali daljinskim kljucem.
Temperatura regulatorja je previsoka. Nehajte voziti in pocakajte nekaj casa, da se regulator ohladi. Ce imate se vedno tezave, je temperaturni senzor morda okvarjen.
Preverite gumb za nadzor hitrosti ali vtic polnilnega kabla.

22

SL

10 Tehnicne specifikacije

Model Tip Napetost akumulatorja
Kapaciteta akumulatorja
Napetost / polnilni tok Cas polnjenja: Moc motorja Najvisja hitrost Doseg
Krmilnik
Rama Velikost koles Zadnja zavora Dimenzije Dimenzije zlozenega Najvecja obremenitev Bruto / neto teza

e10

e20

Electric Scooter 10″

Electric Scooter 10″

48V, 65 chells

48V, 91 chells

Lithium 12.5Ah z

Lithium 17.5Ah z

regenerativnim

regenerativnim

polnjenjem

polnjenjem

AC 100-240V / DC 54,6V, AC 100-240V / DC 54,6V,

2A

2A

6-7h

8-9h

450W, Zadnji motor brez 500W, Zadnji motor brez

scetk

scetk

25 km/h / 35km/h 25 km/h / 40km/h

30-40km

60-70km

LCD zaslon (hitrost, stanje akumulatorja, raven

moci, potovanje razdalja, luc vklopljena./ Izklop.),

“MS ENERGY” App

Jeklo

Aluminij

Sprednji/Zadnji blazilniki Sprednji/Zadnji blazilniki

10″

10″

Mehanska Disk zavora Mehanska Disk zavora

112 x 50 x 115 cm

118 x 58 x 128 cm

112 x 50 x 50 cm

118 x 58 x 55 cm

120 kg

20,0/23 kg

21,0/24,0 kg

Ker se izdelek nenehno izboljsuje, se specifikacije in navodila lahko spremenijo brez posebnega opozorila.

  • Lahko se razlikuje glede na pogoje voznje, konfiguracijo terena, temperaturo itd.
    ** Mozno samo v “Boost Power Mode”.

23

SL
Odstranjevanje stare elektricne in elektronske opreme
Izdelki oznaceni s tem simbolom oznacujejo, da izdelek sodi v kategorijo elektricne in elektronske opreme (EE izdelkov) in se ne sme odlagati kot gospodinjski in kosovni odpad. Zato je treba ta proizvod odstraniti v oznacenem zbirnem mestu za zbiranje elektricne in elektronske opreme. S tem ko izdelek pravilno odlagate, boste preprecili morebitne negativne vplive na okolje in zdravje ljudi, ki bi jih sicer lahko povzrocilo nepravilno odlaganje izrabljenega izdelka. Z recikliranjem materialov iz tega izdelka boste pripomogli k ohranitvi zdravega okolja in naravnih virov. Za podrobnejse informacije o zbiranju EE izdelkov se obrnite na prodajalno, kjer ste izdelek kupili.
Odlaganje odpadnih baterij
Preverite lokalne predpise za odlaganje odpadnih baterij ali poklicite lokalno sluzbo, da bi dobili navodila o odstranjevanju starih in izrabljenih baterij. Baterij iz tega izdelka se ne sme zavreci skupaj z gospodinjskimi odpadki. Stare akumulatorja obvezno odlozite le na posebnih prostorih za odlaganje rabljenih baterij, ki so na voljo v vseh trgovinah, kjer lahko kupite akumulatorja.
EU Izjava o skladnosti
M SAN grupa d.d. izjavlja, da je izdelek skladen z direktivami:
Machinery Directive 2006/42/EC RED Directive 2014/53/EU RoHS Directive 2011/65/EU.
Celotno besedilo EU izjave o skladnosti je na voljo na spletnem naslovu: http://doc.msan.hr/dokumentacijaartikala
24

CZ Návod k pouzití
Zárucný list
035 21

CZ 1

CZ
VÍTEJTE
Dkujeme Vám, ze jste si zakoupili elektrickou kolobzku MS Energy. Ped prvním pouzitím vaseho nového výrobku si pozorn pectte návod k obsluze. Abyste mohli výrobek co nejlépe a dokonale pouzívat, dodrzujte prosím pecliv vsechny uvedené pokyny, zvlást ty z kapitoly ,,Upozornní a bezpecnost”. Ulozte návod na bezpecné místo, abyste jej mohli v budoucnu kdykoliv pouzít. Jsme si jisti, ze elektrická kolobzka vyhoví vsem vasim potebám.
Tento spotebic je vyroben v souladu s nejvyssími standardy, inovacními technologiemi a je urcený k maximálnímu pohodlí uzivatele.
Symbol blesku s hrotem sípu uvnit trojúhelníku upozoruje uzivatele na pítomnost nebezpecného naptí uvnit spotebice, které mze být dostatecn silné na to, aby pedstavovalo nebezpecí úrazu elektrickým proudem. Vykicník uvnit trojúhelníku upozoruje uzivatele na pítomnost dlezitých pokyn k obsluze a údrzb v návodu k obsluze spotebice.
POZOR NEBEZPECÍ ÚRAZU ELEKTRICKÝM PROUDEM
NEOTEVÍRAT Neotevírejte kryt nabíjecky nebo jakékoli cásti elektrické kolobzky. Uzivateli není v zádném pípad dovoleno provádt jakýkoli zásah do elektrických soucástí. Tyto úkony a opravy mze vykonávat pouze kvalifikovaný autorizovaný servisní technik s potebnými znalostmi a zkusenostmi.
Hlavní síová vidlice se pouzívá k odpojení nabíjecky baterie z napájení.
Nesprávná výmna baterie, stejn jako její výmna za podobný nebo tentýz typ, mze vést k nebezpecí. Nevystavujte baterii a nabíjecku pílis velkému teplu jako je pímý slunecní svit, ohe a podobn.
Pectte si prosím následující bezpecnostní pokyny a návod si uschovejte pro eventuální budoucí pouzití. Vzdy dodrzujte veskerá upozornní a bezpecnostní pokyny.
2

CZ
1. DLEZITÉ BEZPECNOSTNÍ POKYNY
1. Nepouzívejte elektrickou kolobzku díve, nez si pecliv pectete návod a zcela mu neporozumíte, a také nepjcujte kolobzku osobám, které nemají znalosti a zkusenosti s jízdou.
2. Prosíme vás, abyste jízdu nacvicovali pi zaazené první rychlosti na oteveném prostranství bez dopravy a teprve poté vyzkouseli jízdu v jízdním pruhu pro cyklisty.
3. POZOR! Maximální uzitecné zatízení e-skútru je 120kg. Vzdy pijmte veskerá nezbytná bezpecnostní opatení, vcetn nosení ochranné pilby, rukavic a jiného ochranného vybavení, abyste pedesli zranní pi ízení. Nepouzívejte e-skútr ve veejných prostorách nebo na cestách! Nejezdte bez ádného tréninku. Nejezdte ve vysokých rychlostech, na nerovném terénu nebo na svazích. Nejezdte po konzumaci alkoholu nebo drog! Elektrická kolobzka je konstruována pouze pro dosplé. Osoby mladsí 16 let toto vozidlo nesmjí ídit. Jezdec by ml být vysoký pes 120 cm a musí vázit více nez 20 kg. Maximální hmotnost je 120 kg. Musíte dodrzovat místní zákony a dát pednost chodcm. Kdykoli jedete tímto vozidlem, riskujete zranní v dsledku ztráty kontroly, kolize a pádu. Abyste mohli bezpecn jezdit, musíte si pecíst a dodrzovat vsechny pokyny a varování v uzivatelské pírucce Není urcen na profesionální pouzití
JÍZDA
4. Elektrická kolobzka je dopravní prostedek a je navrzena pro pepravu pouze jedné osoby. Prosíme vás, abyste na této elektrické kolobzce nevozili spolujezdce.
5. Nepouzívejte elektrickou kolobzku na nebezpecném povrchu nebo mimo silnici.
6. Prosíme vás, abyste bhem jízdy drzeli ob ruce na ídítkách a
3

CZ
obma nohama stáli na plosin k stání. Prosíme vás, abyste po plosin neskákali. 7. Nevypínejte motor za jízdy. 8. Nepokousejte se jezdit: Pes prahy vyssí nez 3 cm. Mohlo
by dojít k zranní idice nebo poskození kolobzky. Na nerovném nebo hrubém terénu, zpomalte nebo jízdu zcela peruste. Na kluzkém povrchu jako je olej nebo led. Kdyz je teplota nizsí nez -5 °C. Pes vodu, která je hlubsí nez 2 cm, abyste se vyhnuli poskození elektrických cástí vozidla. Pi spatných povtrnostních podmínkách jako je dés, sníh nebo vítr, abyste pedesli nehod. Pokud jezdíte v takovýchto podmínkách, nikdy nepekracujte rychlost 10 km/h. 1. Nepouzívejte kolobzku ani s ní nepohybujte, dokud je pipojená k nabíjecce. Mohlo by dojít k poskození kabelu, nabíjecky a/nebo konektoru. 2. Nejezdte na kolobzce, pokud doslo k závad na baterii nebo jakékoli jiné cásti systému. V opacném pípad mzete ztratit kontrolu nad ízením a pivodit si vázné zranní. 3. Vzdy zkontrolujte zbývající kapacitu baterie ped nocní jízdou. Svtlo, které je napájeno z baterie, zhasne brzy poté, co zbývající kapacita baterie klesne na úrove, která k svícení není dostacující. Jízda bez svtla mze zvýsit nebezpecí zranní. 4. Doporucuje se nabíjet baterii, kdyz celková kapacita baterie klesne na 30-70 %. Dbejte na to, aby nedoslo k úplnému vybití baterie ped dalsím nabíjením. 5. Nemodifikujte nebo neodstraujte zádné soucásti. Neinstalujte neoriginální soucásti nebo píslusenství. Pokud tak uciníte, mze dojít k poskození výrobku, závad nebo zvýsení nebezpecí zranní. 6. Píprava ped jízdou: Noste pilbu, rukavice a dalsí ochranné pomcky pi jízd, abyste byli chránni ped zranním v pípad pádu nebo nehody. Stav své kolobzky vzdy zkontrolujte a ujistte se, ze jsou vsechny cásti správn upevnné. Pokud je to nutné, nezapomete ped jízdou dotáhnout vsechny uvolnné díly
4

CZ
7. Podmínky k jízd: okolní teplota od -10 do 40°C, bezvtí, rovná silnice; bez castého rozjízdní a brzdní mze být dojezd 20 az 30 km (v souladu s kapacitou baterie, terénními podmínkami a zatízením).
8. Maximální zatízení: maximální zatízení elektrokolobzky je 120 kg; pokud dojde k nehod, pi níz bylo zatízení vyssí nez 120 kg, nepebírá firma zádnou zodpovdnost.
9. V pípad castého brzdní a rozjízdní, pi jízd do kopce, jízd proti vtru, po zablácených cestách, pi petízení a podobn dojde k vysoké spoteb elektrické energie a snízení dojezdové vzdálenosti, proto doporucujeme, abyste se pi jízd vyhýbali výse uvedeným faktorm.
10. Pokud elektrickou kolobzku nebudete pouzívat delsí dobu, dbejte na to, abyste baterii dostatecn nabili a dobíjeli ji jednou msícn.
11. Pamatujte na to, ze elektrická kolobzka se nesmí pouzívat v podmínkách vysoké vlhkosti (prjezdy hlubokou vodou apod.) vzhledem k tomu, ze pokud se voda dostane do ídítek a motoru, mze zpsobit závadu motoru a jiných elektrických cástí!
12. Nedovolte neoprávnnou likvidaci nebo modifikace kolobzky. Firma neodpovídá za vniklé skody nebo ztráty.
13. Stará nebo vadná baterie nesmí být odhozena kdekoliv, aby nedoslo k zamoení zivotního prostedí.
14. Pi rozlození kolobzky stisknte pácku sklopného systému, dokud neklikne, a dbejte na to, aby se nacházela na správném míst.
NABÍJECKA
15. Nikdy nepouzívejte nabíjecku baterie k nabíjení jiných elektrických zaízení.
16. Nepouzívejte zádnou jinou nabíjecku krom té, kterou doporucil výrobce, nebo jinou metodu nabíjení baterie elektrické kolobzky. Pouzití jakékoli jiné nabíjecky mze vést k pozáru, výbuchu nebo poskození baterie.
17. Tuto nabíjecku baterií smjí pouzívat dti starsí 8 let a osoby s poskozením fyzických, smyslových nebo mentálních schopností nebo s nedostatkem znalostí a zkuseností k obsluze tohoto zaízení pod podmínkou, ze jsou pod dohledem a ze obdrzely pokyny k bezpecnému pouzívání nabíjecky a jsou si vdomy potenciálního nebezpecí, kterému jsou vystaveny. Nedovolte dtem, aby si hrály s nabíjeckou baterií nebo s kolobzkou. Cistní a údrzbu nesmjí provádt dti bez dohledu.
5

CZ
18. Pestoze je nabíjecka vododolná, nenechávejte ji ve vlhkém prostedí a neponoujte ji do vody nebo jiných tekutin. Nikdy nepouzívejte nabíjecku, pokud má mokré konektory.
19. Nikdy se nedotýkejte mokrýma rukama síové vidlice nabíjecky, konektor a pípojek pro nabíjení nebo kontakt, abyste se nevystavili nebezpecí úrazu elektrickým proudem.
20. Nedotýkejte se kontakt nabíjecky kovovými pedmty. Zabrate vniknutí jakéhokoli cizího materiálu do pípojek a konektor, nebo by mohlo dojít ke zkratu, úrazu elektrickým proudem, pozáru nebo poskození nabíjecky.
21. Pravideln cistte napájecí zástrcku DC adaptéru a nabíjecí port na kolobzce. Vlhkost, prach nebo jiné cástice mohou snízit úcinnost izolace a zpsobit pozár nebo poskození skútr! Ochranný konektor na nabíjecím portu na kolobzce musí být vzdy ádn uzaven! V pípad, ze je nabíjecí port mokrý nebo spinavý, nezapojujte konektor DC adaptéru! Nejprve dkladn ocistte zástrcku adaptéru a zásuvku kolobzky, vysuste vsechny cásti a poté zástrcku adaptéru nabíjení!
22. Nikdy nerozebírejte nebo nemodifikujte nabíjecku. Mzete zpsobit pozár nebo si pivodit úraz elektrickým proudem.
23. Nepouzívejte adaptéry s více zdíkami nebo prodluzovací kabely. Pouzívání adaptéru nebo podobných zaízení, která dodávají vtsí proud, nez je dovolený, coz mze vést k pozáru nebo poskození zaízení.
24. Nepouzívejte nabíjecku, pokud jsou kabely zamotané nebo pehnuté. Neukládejte nabíjecku tím zpsobem, ze kabel omotáte kolem nabíjecky. Pokud je kabel poskozený, mohlo by dojít k pozáru, nebo mzete utrpt úraz elektrickým proudem.
25. Pevn zasute zástrcku napájecího kabelu do elektrokolobzky a síovou vidlici do elektrické zásuvky. Pokud nebudou zasunuty az do konce, mze dojít k pozáru zpsobenému elektrickým výbojem nebo pehátím.
26. Nepouzívejte nabíjecku v blízkosti holavých materiál nebo plyn. Mohlo by dojít k pozáru nebo výbuchu.
27. Nikdy nepokrývejte nabíjecku a nestavte na ni jiné pedmty, dokud je v provozu. Mohlo by dojít k pehátí a pozáru.
6

CZ
28. Neházejte s nabíjeckou ani ji nevystavujte silným nárazm, aby nedoslo k pozáru nebo úrazu elektrickým proudem.
29. Pokud dojde k poskození napájecího kabelu, ihned pestate nabíjecku pouzívat a kontaktujte autorizovaný servis nebo prodejce s zádostí o opravu.
30. S kabelem zacházejte pozorn. Zapojení nabíjecky v dom, zatímco kolobzka se nachází venku, mze zpsobit poskození kabelu v dsledku piskípnutí dvemi nebo okny.
31. Nepejízdjte koly kolobzky pes kabel nebo zástrcku, abyste
neposkodili napájecí kabel nebo zástrcku.
BATERIE
32. Uchovávejte baterii a nabíjecku mimo dosah dtí. 33. Nikdy nenechte baterii zcela vybít. Pokud k tomu dojde,
ihned ji nabijte! 34. Baterie se nachází v tle kolobzky a není mozné ji
vyjmout. Pi nabíjení se nedotýkejte baterie ani nabíjecky, nebo baterie a její nabíjecka dosahují v prbhu nabíjení teplot v rozmezí 40­70°C a kontakt s nimi mze zpsobit popáleniny prvního stupn. 35. Pokud dojde k poskození obalu baterie, prasknutí nebo pokud zpozorujete neobvyklý zápach, nepouzívejte baterii. Únik tekutiny z baterie mze zpsobit závazná zranní. Kontaktujte autorizovaného distributora nebo prodejce. 36. Nezkratujte kontakty nabíjecky. Pokud k tomu dojde, mze dojít zahátí nebo zapálení baterie, coz mze zpsobit vázná zranní nebo skodu na majetku. 37. Nerozebírejte nebo nemodifikujte baterii. Pokud tak uciníte, mzete zpsobit pehívání nebo vzplanutí baterie, vázné zranní nebo skodu na majetku. 38. Pokud elektrickou kolobzku nepouzíváte nkolik msíc, nabijte baterii ped ulozením na 100 %. Doporucuje se nastartovat kolobzku kazdý msíc, nechat motor nkolik minut bzet a poté znovu dobít baterii na 100 %.
7

CZ
39. Neházejte s baterií ani ji nevystavujte nárazm, nebo mzete zpsobit pehívání baterie nebo vzplanutí a tím vázná zranní nebo skodu na majetku.
40. Neodhazujte baterii do ohn ani ji nevystavujte zdrojm tepla, nebo by mohlo dojít k pozáru nebo výbuchu s následnými váznými zranními nebo skodou na majetku.
41. Kapacita baterie a vzdálenost se mohou snízit, pokud pouzíváte E- kolobzku v chladném pocasí, pod 5 °C.
42. E-kolobzku neskladujte pílis dlouho v horkém pocasí v kufru auta. Kolobzku skladujte na chladném a suchém míst.
Poznámky
Elektrokolobzka je konstruována na základ pvodní kolobzky v kombinaci s pozadavky trhu a je povazována za dopravní prostedek se specifickými funkcemi a pouzitím. Pi nákupu si prosím vyberte a kupte model, který vyhovuje vasim potebám a který budete dostatecn ovládat, nez vjedete na silnici. Abyste správn a bezpecn pouzívali kolobzku, dbejte prosím na následující: 1. Bhem pouzívání kontrolujte stav motoru a jiných soucástí a v pípad, ze narazíte na uvolnný spoj, jej ihned utáhnte nebo opravte. 2. Pi rozjezdu kolobzky nebo pi strmém stoupání pomáhejte kolobzce odrázením nohou, abyste snízili sílu potebnou k pohonu kolobzky a prodlouzili zivotnost baterie a její kapacitu. 3. Pi destivých dnech pamatujte na to, ze pokud je hloubka vody vyssí nez 3 cm, je pravdpodobné, ze se do motoru dostane voda, která zpsobí závadu. 4. Uzivatelé musejí pouzívat pouze nabíjecku, kterou k nabíjení baterie dodal výrobce. Pi nabíjení dbejte na to, aby byly konektory správn a úpln zapojené. 5. Je zakázáno vkládat jiné pedmty do prostoru, kde se na kolobzce nachází baterie, nebo by to mohlo zpsobit pehátí, proto je teba udrzovat dobré ventilacní podmínky. 6. Udrzujte prosím pimený tlak v pneumatikách (pokud máte pneumatiky plnné vzduchem), abyste zabránili zvýsenému odporu pi jízd a vtsímu opotebení pneumatik, jakoz i deformaci ráfk.
8

CZ

7. idic musí dodrzovat pravidla silnicního provozu a rychlost jízdy by vzdy mla být maximáln 25 km/h nebo nizsí, v závislosti na dopravní situaci.
8. Pi rychlé jízd nebo jízd z kopce kontrolujte rychlost, abyste se vyhnuli náhlému brzdní nebo náhlé zmn smru jízdy, nebo to mze vést k nebezpecným situacím.
9. Po dlouhé jízd nechte baterii 30 minut vychladnout a poté ji pipojte k nabíjecce. Totéz udlejte i po kazdé jízd v chladném pocasí.

DLEZITÉ: Ochranný kryt nabíjecího konektoru e-skútru musí být vzdy ádn usazen, aby se zabránilo vniknutí vody nebo prachu do konektoru. V opacném pípad mze vlhkost nebo necistoty zpsobit zkrat a poruchu:
Ped kazdou jízdou vzdy zkontrolujte, zda je e-kolobzka v dobrém stavu, zda nemá njaké uvolnné cásti. Pokud najdete uvolnné díly, ihned je utáhnte dodaným náadím. Tímto zpsobem vzdy zajistíte bezpecnou jízdu a delsí zivotnost.

Píslusenství a komponenty:
Zkontrolujte prosím veskeré píslusenství.

Uzivatelská pírucka

1x

Srouby (pouze model e10) 2x

Sestihranný klíc

1x

Adaptér nabíjecky

1x

9

CZ

2. ZÁKLADNÍ CÁSTI A NÁZVY

e10

1

2

3

5

4

6

7

20 19
18
e20

8
15 17 16
1 2 5 6

9 10 11 12 14 13
3 4 7 8 9

10
22 21

20

19 18 17

16

11 12 13 14 15
10

1. Rukoje zadní kotoucové brzdy 2. LCD displej s ovladacem 3. Pední LED svtlo 4. Rukoje pední kotoucové brzdy 5. Tlacítka klaksonu a tempomatu 6. Zajisovací hák pro sklopný
mechanismus 7. Rukoje plynu a multifunkcní
spínac 8. Pezka 9. Skládací mechanismus 10. Pední zavsení 11. Pední kotoucová brzda 12. Pneumatika 13. Reflexní páska 14. Port pro nabíjení bateri

Read User Manual Online (PDF format)

Loading......

Download This Manual (PDF format)

Download this manual  >>

MS ENERGY User Manuals

Related Manuals