VOX HOPSBDT7815B3D Built In Oven and Hob Set User Manual

June 4, 2024
VOX

HOPSBDT7815B3D Built In Oven and Hob Set

“`html

Product Information

Specifications:

  • Model: HOPSBDT7815B3D
  • Intended Use: Built-in Oven and Hob Set
  • Designed for: Household cooking
  • Dimensions:
    • Minimum clearance with hood: 65 cm
    • Minimum clearance without hood: 70 cm
    • Oven installation width: 42 cm
    • Hob installation width: 42 cm

Product Usage Instructions:

Safety Instructions:

Before using the appliance, read the user manual carefully for
important safety information. Keep this manual for future
reference.

Warnings:

  • Children should not play with the appliance.

  • Do not leave cooking unattended as it may cause a fire.

  • Avoid storing items on the hob surfaces to prevent fire
    hazards.

  • If any surface is cracked, switch off the appliance to avoid
    electric shock.

Installation and Setup:

The appliances come with installation kits and can be installed
in suitable work surfaces with the provided dimensions.

Operating Guidelines:

Ensure children are supervised and kept away from the appliance
during use. Always monitor the cooking process.

Additional Information:

This appliance is designed only for cooking food and indoor
household use. Do not use it for any other purposes.

FAQ (Frequently Asked Questions):

Q: Can this appliance be used for heating rooms?

A: No, this appliance is specifically designed for cooking food
and should not be used for heating spaces.

Q: What should I do if the appliance surface is cracked?

A: Switch off the appliance immediately to prevent any electric
shock hazards and contact customer service for assistance.

“`

SR Ugraena rerna i podesavanje ploce / Korisnicko uputstvo SI Komplet vgradne pecice in grelne plosce/uporabniski prirocnik MK / PT Conjunto de Placa e Forno Embutido / Manual de Utilizador HR Komplet ugradbene penice i ploce za kuhanje / Korisnicki prirucnik EN Built-in Oven and Hob Set / User Manual
HOPSBDT7815B3D

Hvala, ker ste izbrali ta izdelek. Ta uporabniski prirocnik vsebuje pomembne varnostne informacije in navodila glede delovanja in vzdrzevanja naprave. Pred uporabo naprave si vzemite cas in preberite ta uporabniski prirocnik ter ga shranite za kasnejso uporabo.

Ikona

Tip OPOZORILO NEVARNOST ELEKTRICNEGA
UDARA POZAR SVARILO POMEMBNO/OPOMBA

Pomen Resna poskodba ali smrtna nevarnost
Tveganje za nevarno napetost Opozorilo; nevarnost pozara/vnetljivi materiali Tveganje za poskodbo ali poskodbo lastnine
Pravilno upravljanje sistema
1-SI

VSEBINA
1.VARNOSTNA NAVODILA…………………………………………………………………………………….. 3 1.1 Splosna varnostna opozorila ……………………………………………………………………………… 3 1.2 Za kuhanje s paro…………………………………………………………………………………………….. 5 1.3 Namestitvena opozorila …………………………………………………………………………………….. 6 1.4 Med uporabo …………………………………………………………………………………………………… 7 1.5 Med ciscenjem in vzdrzevanjem…………………………………………………………………………. 8 2.NAMESTITEV IN PRIPRAVA ZA UPORABO ………………………………………………………… 10 2.1 Navodila za monterja………………………………………………………………………………………. 10 2.2 Namestitev naprav………………………………………………………………………………………….. 10 2.3. Namestitev pecice …………………………………………………………………………………………..11 2.4 Elektricna povezava in varnost ………………………………………………………………………… 12 3.LASTNOSTI IZDELKA……………………………………………………………………………………….. 13 4.UPORABA IZDELKA …………………………………………………………………………………………. 15 4.1 Krmilniki grelne plosce…………………………………………………………………………………….. 15 4.2 Krmilniki pecice………………………………………………………………………………………………. 16 4.3 Tabela kuhanja ………………………………………………………………………………………………. 17 4.4 Za funkcijo pare ……………………………………………………………………………………………… 18 4.5 Uporaba digitalnega casovnika na dotik…………………………………………………………….. 19 4.6 Dodatki ………………………………………………………………………………………………………… 20 5.CISCENJE IN VZDRZEVANJE …………………………………………………………………………… 22 5.1 Ciscenje………………………………………………………………………………………………………… 22 5.2 Vzdrzevanje…………………………………………………………………………………………………… 23 6.ODPRAVLJANJE TEZAV IN PREVOZ …………………………………………………………………. 25 6.1 Odpravljanje tezav………………………………………………………………………………………….. 25 6.2 Prevoz ………………………………………………………………………………………………………….. 25
2-SI

1. VARNOSTNA NAVODILA
· Pred uporabo naprave natancno preberite vsa navodila in jih shranite na prirocnem mestu, ce jih boste potrebovali.
· Ta prirocnik je bil pripravljen za vec kot en model, zato vasa naprava morda nima nekaterih lastnosti, opisanih v prirocniku. Zato je posebej pomembno, da ste pri branju tega prirocnika se posebej pozorni na slike.
1.1 Splosna varnoStna opozorila · To napravo lahko uporabljajo otroci, stari 8 let ali
vec in osebe, ki imajo zmanjsane telesne, cutne ali umske zmoznosti ali so brez izkusenj in znanja, ce so pod nadzorom ali so prejele navodila za varno uporabo naprave in razumejo vpletena tveganja. Otroci se z napravo ne smejo igrati. Otroci ne smejo opravljati ciscenja ali vzdrzevanja naprave brez nadzora. OPOZORILO: Naprava in njeni dostopni deli postanejo vroci med uporabo. Pazite, da se ne dotaknete grelnih elementov. Otroci, mlajsi od 8 let, se ne smejo priblizevati napravi brez nadzora.
OPOZORILO: Nenadzorovano kuhanje na kuhalni plosci z mascobo ali oljem je lahko nevarno in lahko povzroci pozar. Pozara NIKOLI ne poskusajte pogasiti z vodo, ampak napravo izklopite in ogenj pokrijte s pokrovom ali pozarno odejo.
POZOR: Postopek kuhanja morate nadzorovati. Kratkotrajen postopek kuhanja morate neprekinjeno nadzorovati.
OPOZORILO: Nevarnost pozara: Na kuhalnih povrsinah ne shranjujte stvari.
3-SI

OPOZORILO: Ce je povrsina razpokana, izklopite napravo, da ne pride do elektricnega udara.
· Pri modelih, ki imajo pokrov grelne plosce, pred uporabo ocistite vsa razlitja in pocakajte, da se stedilnik ohladi, sele nato zaprite pokrov.
· Naprave ne upravljajte z zunanjim casovnikom ali locenim sistemom za daljinski nadzor.
· Med uporabo se bo naprava segrela. Pazite, da se ne dotaknete grelnih elementov znotraj pecice.
· Po zelo kratkem casu uporabe rocaji postanejo vroci.
· Za ciscenje povrsin pecice ne uporabljajte abrazivnih cistil, saj lahko opraskajo povrsino, kar lahko povzroci razbitje steklenih vrat ali poskodbo povrsin.
· Za ciscenje naprave ne uporabljajte parnih cistilnikov. OPOZORILO: Da se izognete moznosti
elektricnih udarov, pred zamenjavo luci poskrbite, da je naprava izklopljena.
POZOR: Med kuhanjem ali pecenjem so lahko dostopni deli vroci. Kadar je naprava v uporabi, poskrbite, da se ji otroci ne priblizujejo.
· Vasa naprava je proizvedena v skladu z ustreznimi lokalnimi in mednarodnimi standardi in predpisi.
· Vzdrzevanje in popravila smejo izvajati le pooblasceni serviserji. Namestitev in popravila, ki jih izvede nepooblasceni serviser, so lahko nevarna. Kakrsno koli spreminjanje specifikacij naprave je lahko nevarno. Neprimerna varovala grelne plosce lahko povzrocijo nesrece.
· Pred prikljucitvijo naprave preverite, da so lokalni pogoji distribucije (narava plina in plinskega tlaka
4-SI

ali elektricne napetosti in frekvence) in specifikacije naprave zdruzljivi. Specifikacije za to napravo so navedene na etiketi. POZOR: Ta naprava je zasnovana samo za peko hrane in je namenjena le za notranjo uporabo v gospodinjstvu. Ne sme uporabljati za druge namene, kot je npr. negospodinjska uporaba ali v poslovnem okolju ali za ogrevanje prostorov.
· Naprave po poskusajte dvigniti ali premakniti z vlecenjem rocajev na vratih pecice.
· Sprejeti so bili vsi mogoci ukrepi za zagotavljanje vase varnosti. Ker se lahko steklo zlomi, bodite previdni pri ciscenju, da stekla ne opraskate. Poskrbite, da s pripomocki ne boste udarjali ali trkali po steklu.
· Pazite, da med namestitvijo napajalni kabel ni zagozden. Ce je napajalni kabel poskodovan, ga mora zamenjati proizvajalec, serviser ali podobna usposobljena oseba, da bi se izognili tveganjem.
· Medtem ko so vrata pecice odprta, otroci ne smejo plezati po vratih ali sedeti na njih.
· Poskrbite, da se otroci in domace zivali ne bodo zadrzevali v blizini naprave.
1.2 za kuhanje S paro · Pred zacetkom delovanja pecice je treba vodo
natociti v rezervoar za vodo. · Ko je pecica vroca, ne dodajajte vode v rezervoar za
vodo. · Ko so vrata pecice odprta, lahko iz notranjosti uhaja
para. Pri odpiranju vrat pecice bodite previdni, saj lahko pride do nevarnosti opeklin. · Zaradi kuhanja s paro lahko v pecici ostane vlaga. Ker lahko vlaga povzroci korozijo, poskrbite, da se
5-SI

notranjost pecice po kuhanju posusi. · V pecici za kuhanje s paro uporabite pitno vodo.
Namesto vode ne uporabljajte vnetljivega alkohola ali trdnih snovi s trdnimi delci. · Za kuhanje s paro uporabljajte posode iz nerjavecega jekla. · Ce na koncu vsakega kuhanja s paro v rezervoarju za vodo ostane nekaj vode, ga je treba ocistiti, preostale vode pa ne smete uporabiti pri naslednjem kuhanju. 1.3 nameStitvena opozorila · Naprave ne uporabljajte, preden ni dokoncno namescena. · Napravo mora namestiti pooblasceni serviser. Proizvajalec ni odgovoren za skodo, ki bi jo lahko povzrocila neustrezna postavitev in namestitev s strani nepooblascenih oseb. · Ko je naprava razpakirana, preverite, da se med prevozom ni poskodovala. V primeru okvare naprave ne uporabljajte in se nemudoma obrnite na pooblasceni servis. Ker so materiali embalaze (najlon, spenjaci, stiropor itd.) lahko nevarni za otroke, jih nemudoma zberite in odstranite. · Napravo zascitite pred vplivi iz okolja. Ne izpostavljajte je soncu, dezju, snegu, prahu ali preveliki vlagi. · Materiali, ki obdajajo napravo (npr. kuhinjske omarice) morajo biti sposobni vzdrzati temperaturo najmanj 100 °C. · Da se izognete pregrevanju, naprave ne smete namestiti za dekorativna vrata.
6-SI

1.4 med uporabo
· Pri prvi uporabo pecice lahko opazite rahel vonj. To je popolnoma normalno in je posledica izolacijskih materialov na grelnih elementih. Predlagamo, da pred prvo uporabo pecico pustite prazno in jo za 45 minut nastavite na najvisjo temperaturo. Poskrbite, da bo okolje, v katerem je namescen izdelek, dobro prezraceno.
· Po koncanem pecenju vrata pecice previdno odprite. Vroca para iz pecice lahko povzroci opekline.
· Med delovanjem v napravo ali v blizino naprave ne dajajte vnetljivih ali gorljivih materialov.
· Za odstranjevanje hrane iz pecice uporabljajte rokavice za pecico.
· Pecice v nobenem primeru ne oblozite z aluminijasto folijo, saj lahko pride do pregrevanja.
· Med kuhanjem ne postavljajte posode ali pekacev neposredno na dno pecice. Podstavek se zelo segreje in na izdelku lahko pride do poskodb. Stedilnika ne pustite nenadzorovanega, medtem
ko kuhate s trdo ali tekoco mascobo. Pri mocnem segrevanju se lahko vnamejo. Nikoli ne vlivajte vode na ogenj, ki ga povzroci olje. Namesto tega izklopite stedilnik in ponev pokrijte s pokrovom ali pozarno odejo. · Ponve vedno polozite na sredino kuhalne plosce,
rocaje pa obrnite na varno mesto, da jih ni mogoce prevrniti ali zgrabiti. · Ce izdelka dlje casa ne boste uporabljali, izklopite glavno krmilno stikalo. · Pazite, da so krmilni gumbi naprave vedno v polozaju »0« (ustavljeno), ko naprave ne
7-SI

uporabljate. · Pladenj nagnite, ko ga potegnete ven. Ko hrano
jemljete iz pecice, pazite, da je ne razlijete ali da vam ne pade. · Ko so vrata pecice odprta, nanje nicesar ne postavljajte. To lahko povzroci neravnovesje pecice ali poskoduje vrata. · Brisac, krp ali oblacil ne obesajte na napravo ali njene rocaje. 1.5 med ciscenjem in vzdrzevanjem · Pred izvajanjem kakrsnega koli ciscenja ali vzdrzevanja poskrbite, da bo naprava izklopljena iz omrezja. · Ne odstranite krmilnih gumbov, da bi ocistili nadzorno plosco. · Da bi ohranili ucinkovitost in varnost naprave, vam priporocamo, da vedno uporabljate originalne rezervne dele in da poklicete nase pooblascene serviserje, ce je to potrebno. · Ne poskusajte postrgati ostankov vodnega kamna, ki lahko nastanejo na tleh pecice. V nasprotnem primeru se dno pecice poskoduje. · Da bi raztopili vodni kamen, ki lahko nastane na dnu pecice, po vsakih 2 ali 3 uporabah na dno pecice nalijte 200-250 ml belega kisa z najvec 6-odstotnim delezem kisline in pocakajte 30 minut. Nato jo ocistite z vlazno krpo.
8-SI

Izjava o skladnosti CE Zagotavljamo, da so nasi izdelki skladni z ustreznimi evropskimi direktivami, sklepi in predpisi ter zahtevami, ki so navedene v referencnih standardih.
Ta naprava je bila zasnovana za uporabo pri kuhanju doma. Vsaka druga uporaba (kot je ogrevanje prostora) je neprimerna in nevarna.
Navodila za uporabo se nanasajo na vec modelov. Opazite lahko razlike med temi navodili in svojim modelom. Odlaganje stare naprave
Ta simbol na izdelku ali embalazi oznacuje, da z izdelkom ne smete ravnati kot z obicajnimi gospodinjskimi odpadki. Predati ga morate na ustrezno zbiralni mesto za recikliranje elektricne in elektronske opreme. S pravilnim odlaganjem tega izdelka boste pomagali prepreciti morebitne negativne posledice na okolje in zdravje ljudi, do cesar lahko pride v primeru neustreznega odstranjevanja tega izdelka. Za bolj podrobne informacije o recikliranju tega izdelka se obrnite na lokalni mestni urad, sluzbo za odlaganje gospodinjskih odpadkov ali trgovca, pri katerem ste izdelek kupili.
9-SI

2. NAMESTITEV IN PRIPRAVA ZA UPORABO
OPOZORILO: To napravo mora namestiti pooblasceni serviser ali usposobljen tehnik v skladu z navodili v tem prirocniku in v skladu z veljavnimi lokalnimi predpisi. · Nepravilna namestitev lahko povzroci skodo in poskodbo, za katero proizvajalec ne prevzema nobene odgovornosti, garancija pa ne velja. · Pred namestitvijo preverite, da so lokalni pogoji distribucije (elektricna napetost in frekvenca) in nastavitev naprave zdruzljivi. Pogoji nastavitve za to napravo so navedeni na etiketi. · Upostevati je treba zakone, odloke, direktive in standarde, ki veljajo v drzavi uporabe (varnostni predpisi, ustrezno recikliranje v skladu s predpisi itd.). · Ce izdelek vsebuje odstranljiva vodila za police (resetke) in uporabniski prirocnik vkljucuje recepte, kot je jogurt, je treba resetke odstraniti in pecica mora delovati v dolocenem nacinu kuhanja. Informacije o odstranitvi zicne police so vkljucene v razdelek CISCENJE IN VZDRZEVANJE.
2.1 navodila za monterja Splosna navodila · Odstranite embalazni material z
naprave in dodatkov ter preverite, da naprava ni poskodovana. Ce sumite, da obstaja kakrsna koli poskodba, naprave ne uporabljajte in se nemudoma obrnite na pooblascenega serviserja ali usposobljenega tehnika. · Poskrbite, da v neposredni blizini naprave ni vnetljivih ali gorljivih materialov kot so zavese, olja, krpe, itd., ki hitro zagorijo. · Delovna povrsina in pohistvo, ki obkroza napravo mora biti izdelano iz materialov, ki so odporni na temperature nad 100 °C. · Ce je nad napravo namescena napa ali kuhinjska omarica, mora biti med povrsino stedilnika in kuhinjsko omarico/ napo spodaj prikazana varnostna razdalja.

Najmanj 65 cm (z napo) Najmanj 70
cm (brez nape)

Najmanj 42 cm

GRELNA PLOSCA

Najmanj 42 cm

· Naprave ne namescajte neposredno nad pomivalni stroj, hladilnik, zamrzovalnik, pralni stroj ali susilni stroj.

2.2 nameStitev naprav Naprave imajo prilozen komplete za namestitev in jih je mogoce namestiti v delovne povrsine ustreznih dimenzij. Dimenzije za namestitev grelne plosce in pecice so podane v nadaljevanju. Dimenzije za namestitev grelne plosce

A1 (mm)

590

E1 (mm)

490

B1 (mm)

520 najmanj F1 (mm)

50

C1 (mm)

41

najmanj G1 (mm) 50

D1 (mm)

560

Dimenzije za namestitev pecice

A2 (mm) 557 B2 (mm) 550 C2 (mm) 595 D2 (mm) 575 I2(mm) 25

E2 (mm) najmanj F2 (mm)
najmanj G2/J2 (mm)
H2 (mm)

574 560-580
555/5 600

SI – 10

A1 C1
D1
G1 I2
H2

B1 E1 F1
F2 A2
G2
E2

B2 C2

J2
Namestitev grelne plosce · Prilozen enostranski samolepilni
tesnilni trak namestite okoli celotnega spodnjega roba stedilnika. Ne raztegujte ga.
Nosilec za namestitev delovne povrsine

D2

C2

Samolepilni tesnilni trak
· 4 nosilce delovne povrsine privijte na stranske stene naprave.
· Napravo vstavite v odprtino. 2.3. Namestitev pecice · Po vzpostavitvi elektricnih povezav
pecico vstavite v kuhinjsko omarico, tako da jo potisnete naprej. Odprite vrata pecice in vstavite dva vijaka v luknji na okvirju pecice. Medtem ko se okvir izdelka dotika lesene povrsine kuhinjske omarice, privijte vijake.

Ce je pecica namescena pod grelno plosco: · Debelina delovne povrsine ter razdalje
med grelno plosco in pecico morajo biti enake tistim, prikazanim na slikah, da omogocajo krozenje zraka.

SI – 11

K

M

L

najmanj K (mm)
najmanj L (mm)

25 najmanj M (mm) 49 5

pomocjo vtica, uporabite prekinjevalec stikala za vse pole (z vsaj 3 mm kontaktnega prostora), da boste izpolnjevali varnostne predpise. · Naprava je zasnovana za napajanje 220-240 V ~ in 380-415 V 3 N ~. Ce je vase napajanje drugacno, se obrnite na pooblascenega serviserja ali usposobljenega elektricarja. · Napajalni kabel (H05VV-F) mora biti dovolj dolg, da ga lahko prikljucite v napravo, tudi ce naprava stoji na sprednji strani kuhinjske omarice. · Prepricajte se, da so vsi prikljucki dovolj pritrjeni. · Napajalni kabel pritrdite v kabelsko sponko in zaprite pokrov. · Prikljucek prikljucne omarice se nahaja na prikljucni omarici.

2.4 elektricna povezava in varnoSt OPOZORILO: Elektricno povezavo te naprave mora izvesti pooblasceni serviser ali usposobljen elektricar v
skladu z navodili v tem prirocniku in v skladu z veljavnimi lokalnimi predpisi.
OPOZORILO: NAPRAVA MORA BITI OZEMLJENA. · Preden napravo prikljucite na elektricno napajanje, preverite skladnost nazivne napetosti naprave (odtisnjene na identifikacijski ploscici naprave) z razpolozljivo omrezno napetostjo, omrezno elektricno ozicenje pa mora biti sposobno obvladati nazivno moc naprave (prav tako navedeno na identifikacijski ploscici).
· Med namescanjem uporabite samo izolirane kable. Nepravilna prikljucitev lahko poskoduje napravo. Ce je omrezni kabel poskodovan in ga je treba zamenjati, mora to opraviti usposobljena oseba.
· Ne uporabljajte adapterjev, vec vticnic in/ali podaljskov.
· Napajalni kabel ne sme biti v blizini vrocih delov naprave in ga ne smete upogibati ali stiskati. Drugace se lahko kabel poskoduje in povzroci kratek stik.
· Ce naprava z omrezjem ni povezana s

N

PE

45

N

PE

45

3 21 L3 L2 L1

3 21 L

· Namestitev rumeno-zelenega ozemljitvenega kabla mora biti izvedena s pomocjo vijaka in podlozke, ki se nahajata v torbi z dokumenti, kot je prikazano na sliki. Ta postopek izvedite, ko je pecica namescena.

A Matica

B Ozemljitveni kabel

C Podlozka

D Vijak

AB C
D

SI – 12

3. LASTNOSTI IZDELKA
Pomembno: Specifikacije za izdelek se razlikujejo in videz vase naprave se lahko razlikuje od naprave, prikazane na slikah v nadaljevanju. Seznam delov:

1. Nadzorna plosca

1

2. Rocaj na vratih pecice

3. Vrata pecice

2

3

Seznam delov

4. Elektricni grelnik
4

Nadzorna plosca

5

5

6

7

8

5. Nadzorna plosca 6. Kontrolni gumb za funkcijo pecice 7. Casovnik 8. Termostatski gumb pecice

13-SI

5

5

4. UPORABA IZDELKA
4.1 krmilniki grelne plosce Keramicen grelnik Keramicen grelnik upravlja 6-stopenjski gumb. Keramicen grelnik se upravlja z obracanjem kontrolnega gumba v zeleno nastavitev. V blizini vsakega kontrolnega gumba je simbol, ki prikazuje grelnik, ki ga gumb nadzoruje. Prizgana/ugasnjena lucka na nadzorni plosci kaze, ce je kateri od keramicnih grelnikov v uporabi.

Polozaj gumba 0

Funkcija Polozaj Off (izklopljeno)

1

Polozaj ohranjanja toplote

2-3

Polozaj segrevanja pri nizki

temperaturi

4-5-6

Polozaj za kuhanje, pecenje in vrenje

Pomembno: Smer vrtenja gumba se lahko razlikuje glede na specifikacije izdelka. Dvojni in ovalni grelniki (ce so na voljo) Dvojni in ovalni grelniki imajo dve obmocji segrevanja. Ce zelite aktivirati zunanje obmocje dvojnega/ovalnega grelnika, gumb obrnite v polozaj . Obe zunanji obmocji se bosta vklopili. Ce zelite deaktivirati zunanje obmocje dvojnega/ovalnega grelnika, gumb obrnite v polozaj »Off«. Obe zunanji obmocji se bosta izklopili. Indikator preostale toplote (ce je na voljo)
Po uporabi grelne plosce bo v steklokeramicni plosci shranjena toplota, imenovana preostala toplota. Ce je raven preostale toplote vecja od +60 °C, bo indikator preostale toplote aktiven za obmocje kuhanja, ki je segreto nad to temperaturo.

Ce je napajanje grelne plosce prekinjeno, medtem ko je indikator preostale toplote vklopljen, bo opozorilna lucka utripala, ko bo napajanje zopet na voljo. Zaslon bo svetil, dokler se preostala toplota ne zniza ali dokler ene izmed obmocij kuhanja ne aktivirate.
Namigi in nasveti Pomembno: Kadar keramicne grelnike uporabljate pri visjih temperaturnih nastavitvah, se lahko
obmocja segrevanja vklapljajo in izklapljajo. To se dogaja zaradi varnostne naprave, ki preprecuje pregrevanje stekla. Pri visokih temperaturah je to normalno in ne poskoduje grelne plosce, povzroci pa le majhne zakasnitve pri casih kuhanja.
OPOZORILO: · Obmocja kuhanja nikoli ne uporabljajte brez ponev. · Uporabljajte samo ponve z ravnim in dovolj debelim dnom. · Preden posodo postavite na grelno plosco, se prepricajte, da je dno suho. · Ko obmocje kuhanja deluje, je pomembno, da pazite, da je posoda pravilno postavljena v sredini obmocja kuhanja. · Ce zelite prihraniti energijo, nikoli ne uporabljajte posode, ki ima drugacen premer od grelne plosce.

Posoda z okroglim dnom

Majhen premer posode

Dno posode ni na sredini

· Ne uporabljajte posode z grobim dnom, saj lahko opraska keramicno povrsino.

SI – 14

· Ce je mogoce, na posodo vedno namestite pokrovko.
· Med delovanjem naprave je lahko temperatura dostopnih delov visoka. Med delovanjem grelne plosce in dokler se po uporabi popolnoma ne ohladi naj se otroci in zivali ne priblizujejo plosci.
· Ce na kuhalni plosci opazite razpoko, jo nemudoma izklopite, zamenja pa naj jo pooblasceno servisno osebje.
4.2 krmilniki pecice Kontrolni gumb za funkcijo pecice Gumb obrnite v polozaj ustreznega simbola zelene funkcije pecenja. Za podrobnosti razlicnih funkcij glejte »Funkcije pecice«. Termostatski gumb pecice Ko izberete funkcijo pecenja, z obracanjem tega gumba nastavite zeleno temperaturo. Lucka termostata pecice bo svetila kadar koli termostat deluje z namenom segrevanja pecice ali ohranjanja temperature. Funkcije pecice * Funkcije pecice se lahko razlikujejo in so odvisne od modela.
Lucka pecice: Prizgala se bo samo lucka pecice. Svetila bo med celotnim trajanjem kuhanja.
Funkcija gretja spodaj: Termostat in opozorilne lucke pecice bodo vkljucene, spodnji grelni element bo zacel delovati. Funkcija spodnjega gretja je popolna za segrevanje pice, saj se vrocina dviga z dna pecice in segreva hrano s spodnje strani navzgor. Ta funkcija je primernejsa za segrevanje hrane kot kuhanje. Funkcija gretja zgoraj: Termostat in opozorilne lucke pecice bodo vkljucene, zgornji grelni element bo zacel delovati. Toplota, ki jo oddaja zgornji grelni element, skuha zgornjo stran hrane. Ta funkcija je popolna za cvrtje zgornje strani skuhane

hrane in segrevanje hrane. Funkcija staticnega kuhanja: Termostat in opozorilne lucke pecice bodo vkljucene, spodnji in zgornji grelni elementi bodo zaceli delovati. Funkcija staticnega kuhanja
oddaja toploto in zagotavlja enakomerno kuhanje hrane. To je popolno za pripravo peciva, tort, testenin, lazanj in pic. Priporocamo predgretje pecice za 10 minut in pri tej funkciji je najbolje kuhati samo na eni polici.
Delovanje ventilatorja: Termostat in opozorilne lucke pecice se vkljucijo, zgornji in spodnji grelni element in ventilator zacnejo delovati. Ta funkcija je dobra za pecenje peciva. Za kuhanje v pecici poskrbita zgornji in spodnji grelni element, ventilator pa zagotavlja krozenje zraka, zaradi cesar bo hrana rahlo zapecena. Priporoceno je predgrevanje pecice za pribl. 10 minut. Pri tej funkciji lahko uporabite funkcijo kuhanja v pari. Za podrobnosti preberite besedilo »Uporaba funkcije pare«. Funkcija zara: Termostat in opozorilne lucke pecice bodo vkljucene, grelni element zara bo zacel delovati. Funkcija se uporablja za pecenje in prazenje hrane. Uporabite zgornje police pecice. Rahlo ocistite zicno resetko z oljem, da se hrana ne lepi nanje in postavite hrano na sredisce resetke. Pod hrano naj bo vedno pladenj, da ujame kapljice olja ali mascobe. Priporoceno je predgrevanje pecice za pribl. 10 minut. Opozorilo: Pri pecenju z zarom morajo biti vrata pecice zaprta in temperatura pecice prilagojena na 190 °C. Funkcija zara in ventilatorja: Termostat in opozorilne lucke pecice bodo vkljucene, grelni element zara in ventilator zacneta delovati. Funkcija je popolna za pecenje debelejsih kosov hrane. Uporabite zgornje

SI – 15

police pecice. Rahlo ocistite zicno resetko z oljem, da se hrana ne lepi nanje in postavite hrano na sredisce resetke. Pod hrano naj bo vedno pladenj, da ujame kapljice olja ali mascobe.
Opozorilo: Pri pecenju z zarom morajo biti vrata pecice zaprta in temperatura pecice prilagojena na 190 °C.
Funkcija Turbo: Termostat in opozorilne lucke pecice bodo vkljucene, grelni obroc in ventilator zacneta delovati. Funkcija turbo enakomerno razprsi toploto v pecici, tako da se vsa hrana na vseh mrezicah kuha enakomerno. Priporoceno je predgrevanje pecice za pribl. 10 minut. Pri tej funkciji lahko uporabite funkcijo kuhanja v pari. Za podrobnosti preberite besedilo »Uporaba funkcije pare«.
3D-funkcija: Vklopijo se termostat in opozorilne lucke pecice, grelni obroc ter zgornji grelni element, spodnji grelni element in ventilator pa zacnejo delovati. 3D-funkcija enakomerno in hitro razprsi toploto v pecici, tako da se vsa hrana na vseh resetkah enakomerno spece. Cas kuhanja bo krajsi kot pri drugih funkcijah. Priporoceno je predgrevanje pecice za pribl. 10 minut. Poleg tega bo zaradi te funkcije vase pecivo bolj puhasto in mehko. Pri tej funkciji lahko uporabite funkcijo kuhanja v pari. Za podrobnosti preberite besedilo »Uporaba funkcije pare«. VapClean: Nastavite funkcijo pecice na staticno delovanje pri 90 °C za uporabo funkcije VapClean. Polijte 200-250 ml vode na pladenj, ki je na podnozju pecice. Zazenite pecico in funkcija Vapclean bo delovala priblizno 30­60 minut in pripravila vaso pecico za enostavno ciscenje.

4.3 tabela kuhanja

Funkcija

Jedi

Staticni

Ventilator

Listnato pecivo Torta Piskoti
Enoloncnica Piscanec
Listnato pecivo Torta Piskoti
Enoloncnica Piscanec
Listnato pecivo Torta Piskoti
Enoloncnica Mesne kroglice
na zaru Piscanec
Kotlet

2 – 3 – 4 2 – 3 – 4 2 – 3 – 4
2 2 – 3 – 4 2 – 3 – 4 2 – 3 – 4 2 – 3 – 4
2 2 – 3 – 4 2 – 3 – 4 2 – 3 – 4 2 – 3 – 4
2
7-

  • 6 – 7

170-190 170-190 170-190 175-200
200 170-190 150-170 150-170 175-200
200 170-190 150-170 150-170 175-200
200
190 200

Turbo

Pecenje na zaru

Goveji zrezek

6 – 7

200

*ce je na voljo, kuhajte s pecenim piscancjim nabodalom.

35-45 30-40 30-40 40-50 45-60 25-35 25-35 25-35 40-50 45-60 35-45 30-40 25-35 40-50
10-15
50-60 15-25
15-25

SI – 16

Kruh Hrana

4.4 za funkcijo pare

Funkcija

Polozaj Temp. Kolicina vode

resetke (C)

(ml)

Cas dodajanja vode (min.)

Cas kuhanja (min) (pribl.)

Funkcija

ventilatorja +

3

200

para

100

Pred uporabo pecice.

30-50

Teza (pribl. teza hrane
v g) 820

Zapecene testenine

Funkcija

ventilatorja +

3

200

para

200

Pred uporabo pecice.

30-40

1500

Pecivo

Krompir

Piscanec

Turbo + para

3

180

150

Pred uporabo pecice.

30-40

500

Funkcija

ventilatorja +

3

200

para

250

Pred uporabo pecice.

45-60

500

Turbo + para

3

220

200

Pred uporabo pecice.

60-70

2000

Funkcija

ventilatorja +

3

180

para

300

Pred uporabo pecice.

100-110

1000

Important: Zgoraj navedeni casi so pridobljeni v laboratorijskih pogojih in se lahko razlikujejo glede na omrezno napetost in kolicino kuhane hrane.
Pomembno: Ko je pecica vroca, ne dodajajte vode v rezervoar za vodo.

Zrezek

17-SI

4.5 uporaba digitalnega caSovnika na dotik

3. Po nekaj sekundah bo pika prenehala utripati in bo ostala osvetljena.

Opis funkcije Samodejno pecenje Rocno pecenje Kljucavnica Minutni stevec Nacin delovanja Za zmanjsanje casa Za povecanje casa Prikaz casovnika

Kljucavnica Zaklepanje tipk se samodejno aktivira, ko casovnika ne uporabljate 7 sekund. Simbol ” ” se prikaze in ostane osvetljen. Za odklepanje gumbov casovnika pritisnite in drzite gumb “MODE” 2 sekundi. Nato lahko izvedete zeleno operacijo. Casovna nastavitev zvocnega opozorila Cas zvocnega opozorila lahko nastavite na kateri koli cas med urama “”00:00” in “23:59” . Zvocno opozorilo je le za opozorilne namene. Pec se s to funkcijo ne bo aktivirala.
1. Pritisnite tipko “MODE”. Simbol ” ” bo zacel utripati in na zaslonu se prikaze “000”.

Nastavitev casa Pred zacetkom uporabe pecice morate nastaviti cas. Po vzpostavitvi elektricne povezave bosta na zaslonu utripala simbola ” “A” in 00:00″ ali “12:00”.
1. Pritisnite tipko “MODE” 2 sekundi, da izkljucite zaklepanje tipk in pika na sredini zaslona bo zacela utripati.

2. Izberite zeleno casovno obdobje s tipkama”+” in “-“, medtem ko ” ” utripa. 3. Simbol ” ” bo ostal osvetljen, cas bo shranjen in opozorilo bo nastavljeno.

2. Z uporabo tipk “+” in “-” nastavite cas, medtem ko utripa pika.

Ko casovnik pride do nic, boste zaslisali zvocno opozorilo in na zaslonu bo zacel utripati simbol “. Pritisnite katero koli tipko, da zaustavite zvocno opozorilo. Pritisnite MODE” 2 sekundi, simbol ” ” izgine in prikazana bo ura. Polavtomatska nastavitev casa (obdobje

SI – 18

pecenja) Ta funkcija vam pomaga peci fiksno casovno obdobje. Nastavite lahko casovno obdobje od 0 do 10 ur. Hrano pripravite za pecenje in jo polozite v pecico. 1. S pomocjo kontrolnih gumbov izberite zeleno funkcijo pecenja in temperaturo.
2. Pritiskajte “MODE”, dokler na zaslonu ne vidite “stop” simbola. Simbol “A” bo utripal.
3. Izberite zeleno casovno obdobje kuhanja s tipkama “+” in “-“.
4. Trenutni cas se bo ponovno pojavil na zaslonu, simboli A”, in ” ” pa bodo ostali osvetljeni.
Ko casovnik pride do nic, se bo pecica izklopila in zaslisali boste zvocno opozorilo. Simbol “A” bo utripal. Oba kontrolna gumba obrnite v polozaj “0” in na casovniku pritisnite katero koli tipko, da ustavite opozorilni zvok. Pritisnite “MODE” 2 sekundi, simbol “A” izgine in casovnik se vrne na rocno delovanje. Nastavitev zvoka Ce zelite prilagoditi glasnost zvocnega opozorilnega zvoka, medtem ko je prikazan trenutni cas dneva, pritisnite tipki “+” in “-“, in pika na sredini zaslona zacne utripati. Pritisnite “MODE” za prikaz trenutnega zvoka. Potem boste ob vsakem pritisku gumba “-” zaslisali drugacen signal. Obstajajo tri razlicne vrste signalnih zvokov. Izberite zeleni zvok in ne pritiskajte nobenega drugega gumba. Po kratkem casu bo izbrani zvok shranjen. 4.6 dodatki Zicna resetka EasyFix Pred prvo uporabo pripomocke temeljito

ocistite s toplo vodo, cistilnim sredstvom in mehko cisto krpo.

7

6

5

4

3 T2

2

T1

1
· Vstavite pripomocek v pecico v pravilnem polozaju.
· Med pokrovom ventilatorja in pripomocki naj bo vsaj 1 cm prostora.
· Bodite pazljivi pri odstranjevanju posode in/ali pripomockov iz pecice. Vroci obroki ali pripomocki lahko povzrocijo opekline.
· Pripomocki se lahko z vrocino deformirajo. Ko se ohladijo, se bodo vrnili v originalno obliko in videz.
· Pladnje in mrezice lahko namestite na vsak nivo od 1 do 7.
· Iztegljivo vodilo lahko postavite na nivo T1, T2.
· Nivo 3 priporocamo za kuhanje na enem nivoju.
· Nivo T2 priporocamo za kuhanje na enem nivoju z iztegljivimi vodili.
· Nivo 2 in nivo 4 priporocamo za kuhanje na dveh nivojih.
· Mrezica vrtljivega raznja mora biti namescena na nivoju 3.
· Nivo T2 se uporablja za namescanje mrezice vrtljivega raznja z iztegljivimi vodili.
****Pripomocki se lahko spremenijo glede na kupljen model.

Globoki pladenj Globoki pladenj je najbolj primeren za pripravo enoloncnic. Za pravilno namestitev pladnja ga polozite na katero koli polico in ga potisnite do konca.

SI – 19

Odstranjevanje notranjega stekla
Pred ciscenjem steklo vrat pecice odstranite, kot je prikazano spodaj. 1. Steklo potisnite v smeri B in ga sprostite iz lokacijske konzole (x). Steklo povlecite v smeri A.

Plitki pladenj Plitki pladenj je najboljsi za peko sladic. Za pravilno namestitev pladnja ga polozite na katero koli polico in ga potisnite do konca.

A x
B
Menjava notranjega stekla: 2. Steklo potisnite naprej in pod lokacijsko konzolo (y) v smeri B.

B

Zicna mreza Zicna mreza je najboljsa za peko na zaro ali obdelavo zivil v posodah, primernih za uporabo v pecici.

y
3. Steklo namestite pod lokacijsko konzolo (x) v smeri C.

x

C

OPOZORILO Mrezo namestite na katero koli polico v notranjosti pecice in jo pravilno potisnite do konca.

Ce so vrata pecice izdelana iz troslojnega stekla, je tretji sloj stekla mogoce odstraniti enako kot drugega. Odstranjevanje vrat pecice
Pred ciscenjem stekla vrat pecice, odstranite vrata pecice, kot je prikazano spodaj. 1. Odprite vrata pecice.

SI – 20

5. CISCENJE IN VZDRZEVANJE

2. S pomocjo izvijaca odprite zaklepni zapah (a) do koncnega polozaja.
a
3. Zapirajte vrata, dokler niso skoraj v popolnoma zaprtem polozaju, in jih odstranite, tako da jih povlecete proti sebi.
Odstranjevanje resetke Ce zelite odstraniti resetko, jo povlecite kot je prikazano na sliki. Ko jo sprostite s sponk (a), jo dvignite navzgor.

5.1 ciscenje OPOZORILO: Napravo izklopite in pocakajte, da se ohladi, sele nato zacnite s ciscenjem.
Splosna navodila · Preverite, ali so cistilni materiali ustrezni
in priporoceni s strani proizvajalca, preden jih uporabite na pecici.
· Uporabite kremaste cistilce ali tekoca cistila, ki ne vsebujejo delckov. Ne uporabljajte jedkih (korozivnih) krem, abrazivnih cistilnih praskov, debele zicnate volne ali trdega orodja, saj lahko poskodujejo povrsine stedilnika.
Ne uporabljajte cistil, ki vsebujejo delce, saj lahko slednji opraskajo steklo, emajlirane in/ali prebarvane dele vase naprave.
· Ce pride do izlivanja katere koli tekocine, jo takoj ocistite, da se izognete poskodbam delov.
Za ciscenje katerih koli delov naprave ne uporabljajte parnih cistilnikov.
Ciscenje notranjosti pecice · Notranjost emajliranih pecic se najbolje
ocisti, ko je pecica topla.
· Po vsaki uporabi obrisite pecico z mehko krpo, namoceno v milnico. Nato pecico ponovno obrisite z mokro krpo in jo osusite.
· Da boste pecico lahko popolnoma ocistili, boste obcasno morali uporabiti tekoc cistilni material.

a
Ciscenje keramicnega stekla Keramicno steklo lahko drzi tezke pripomocke, vendar lahko poci, ce ga udarimo z ostrim predmetom.
SI – 21

OPOZORILO: Keramicne kuhalne plosce – Ce je povrsina razpokana, izklopite napravo, da preprecite pojav elektricnega udara, in poklicite servis. · Za ciscenje steklokeramicnega stekla uporabite kremasto ali tekoce cistilo. Steklo nato sperite in temeljito osusite s suho krpo.
Ne uporabljajte cistilnih materialov, namenjenih kovini, saj lahko poskodujejo steklo.
· Ce se v dnu ali prevlekah posode uporabljajo snovi z nizkim taliscem, lahko poskodujejo steklokeramicno kuhalno plosco. Ce na steklokeramicno kuhalno plosco padejo plastika, aluminijasta folija, sladkor ali sladka zivila, jih cim prej varno postrgajte z vroce povrsine. Ce se te snovi stopijo, lahko poskodujejo steklokeramicno kuhalno plosco. Kadar kuhate zelo sladke jedi, kot je marmelada, predhodno nanesite plast ustreznega zascitnega sredstva, ce je mogoce.
· Prah na povrsini odstranite z mokro krpo.
· Kakrsne koli spremembe barve keramicnega stekla ne bodo vplivale na strukturo ali trpeznost keramike in se ne pojavijo zaradi spremembe v materialu.
Spremembe barve keramicnega stekla se lahko pojavijo zaradi stevilnih razlogov: 1. Razlita zivila niso bila ociscena s povrsine. 2. Uporaba nepravilne posode na grelni plosci povzroci razjedanje plosce. 3. Uporaba napacnih cistilnih materialov Ciscenje steklenih delov · Steklene dele naprave redno cistite.
· Za ciscenje notranjosti in zunanjosti steklenih delov uporabite cistilno sredstvo za steklo. Nato jih sperite in temeljito osusite s suho krpo.
Ciscenje emajliranih delov · Emajlirane dele naprave redno cistite. · Emajlirane dele obrisite z mehko krpo,
namoceno v milnico. Nato jih ponovno obrisite z mokro krpo in jih osusite. Emajliranih delov ne cistite, ko so se vroci od kuhanja. Kisa, kave, mleka, soli, vode, limone ali paradiznikovega soka ne puscajte v

stiku z emajliranimi deli dlje casa. Ciscenje delov iz nerjavnega jekla (ce obstajajo) · Dele naprave iz nerjavnega jekla redno
cistite. · Dele iz nerjavnega jekla obrisite z
mehko krpo, namoceno v milnico. Nato jih temeljito osusite s suho krpo.
Delov iz nerjavnega jekla ne cistite, ko so se vroci od kuhanja. Kisa, kave, mleka, soli, vode, limone ali paradiznikovega soka ne puscajte v stiku z deli iz nerjavnega jekla dlje casa. Ciscenje barvanih povrsin (ce je na voljo) · Liste paradiznika, paradiznikove paste, kecap, limona, oljni derivati, mleko, sladka hrana, sladke pijace in kavo je treba takoj ocistiti s krpo, namoceno v toplo vodo. Ce teh madezev ne cistite in pustite, da se posusijo na povrsinah, na katerih so, jih NE drgnite s trdimi predmeti (konicastimi predmeti, jeklenimi in plasticnimi cistilnimi zicami, povrsinsko skodljivo gobo za posodo) ali s cistilnimi sredstvi, ki vsebujejo visoko vsebnost alkohola, sredstva za odstranjevanje madezev, razmascevalci, povrsinske abrazivne kemikalije. V nasprotnem primeru lahko na prasno barvanih povrsinah pride do korozije in lahko pride do madezev. Proizvajalec ne odgovarja za skodo, nastalo zaradi uporabe neprimernih cistilnih sredstev ali metod.
5.2 vzdrzevanje OPOZORILO: Vzdrzevanje naprave mora izvesti samo pooblascen serviser ali usposobljen tehnik.
Menjava luci pecice OPOZORILO: Napravo izklopite in pocakajte, da se ohladi, sele nato jo ocistite.
· Odstranite stekleno leco, nato odstranite zarnico.
· Na mesto stare zarnice (230 V, 15-25 W, tipa E14) namestite novo zarnico (odporno na temperaturo 300 °C).
· Ponovno namestite stekleno leco in vasa pecica je pripravljena za uporabo.

SI – 22

· Izdelek vsebuje vir svetlobe razreda energijske ucinkovitosti G.
· Vir svetlobe, ki ga koncni uporabnik ne more zamenjati. Potrebna je poprodajna servisna storitev.
· Prilozený svetelný zdroj nie je urcený na pouzitie v iných aplikáciách.
Zamenljiv vir svetlobe s strani profesionalca
Luc je zasnovana izkljucno za uporabo v gospodinjskih napravah za kuhanje. Ni primerna za razsvetljavo prostorov. · Ne poskusajte postrgati ostankov vodnega kamna, ki lahko nastanejo na tleh pecice. V nasprotnem primeru se dno pecice poskoduje. · Da bi raztopili vodni kamen, ki lahko nastane na dnu pecice, po vsakih 2 ali 3 uporabah na dno pecice nalijte 200­ 250 ml belega kisa z najvec 6-odstotnim delezem kisline in pocakajte 30 minut. Nato jo ocistite z vlazno krpo.
SI – 23

6. ODPRAVLJANJE TEZAV IN PREVOZ

6.1 odpravljanje tezav
Ce imate z napravo po pregledu teh osnovnih korakov za odpravljanje tezav se vedno tezave, se obrnite na pooblascenega serviserja ali usposobljenega tehnika.

Tezava

Verjeten vzrok

Resitev

Grelne plosce ali kuhalnih obmocij ni mogoce vklopiti.

Ni napajanja.

Preverite varovalko v gospodinjstvu za napravo. S preizkusom drugih naprav preverite, ali je prislo
do prekinitve elektricnega toka.

Ce se pecica ne vklopi.

Napajanje je izklopljeno.

Preverite, ali je na voljo napajanje. Prav tako preverite, ali ostale kuhinjske naprave delujejo.

Ni toplote oziroma pecica se ne segreje.
Pecenje v pecici je neenakomerno.

Nadzor temperature pecice ni pravilno nastavljen.
Vrata pecice so ostala odprta.
Police v pecici so nepravilno namescene.

Preverite, ali je gumb za nadzor temperature pecice pravilno nastavljen.
Preverite, ali uporabljate priporocene temperature in polozaje polic.
Vrat ne odpirajte pogosto, razen ce pecete jedi, ki jih je treba obracati. Ce vrata pogosto odpirate, se notranja temperatura zniza, kar vpliva na rezultate
pecenja.

Luc pecice (ce je na voljo) ne deluje.

Luc je pokvarjena. Elektricno napajanje je prekinjeno ali izklopljeno.

Luc zamenjajte v skladu z navodili. Prepricajte se, da je elektricno napajanje vkljuceno
v stenski vticnici.

Gumbov casovnika ni mogoce ustrezno pritisniti.

Med gumbi casovnika so ujeti tujki.
Model na dotik: kontrolna plosca je vlazna.
Nastavljena je funkcija zaklepanja tipk.

Odstranite tujke in poskusite znova. Odstranite vlago in poskusite znova. Preverite, ali je nastavljena funkcija zaklepanja tipk.

Ventilator pecice (ce obstaja) je hrupen.

Police v pecici se tresejo.

Preverite, ali je pecica uravnotezena. Preverite, ali se police in pekaci ne tresejo oziroma
ali so v stiku s hrbtno plosco.

6.2 prevoz
Ce morate izdelek prepeljati, uporabite originalno embalazo izdelka in ga nesite v originalni skatli. Upostevajte znake za prevoz na embalazi. Vse samostojne dele prilepite na izdelek, da preprecite poskodbe izdelka med prevozom.
Ce nimate originalne embalaze, pripravite nosilno skatlo, da je naprava, se posebej pa zunanje povrsine izdelka, zascitena pred zunanjimi vplivi.

24-SI

Read User Manual Online (PDF format)

Loading......

Download This Manual (PDF format)

Download this manual  >>

Related Manuals