naxa PTISK BRANNVARSLER KD-134A / KD-134A/10Y User Manual

June 6, 2024
NAXA

PTISK BRANNVARSLER KD-134A / KD-134A/10Y

NORSK

Modell: KD-134A og KD-134A/10Y
OPTISK BRANNVARSLER
Denne bruksanvisningen inneholder viktig informasjon om hvordan du installerer og håndterer brannvarsleren på riktig måte. Les gjennom hele bruksanvisning før installasjon, og ta vare på den for fremtidig referanse.
Nexas brannvarsler KD-134A er konstruert for å registrere røykpartikler og gi tidlig varsel hvis det skulle oppstå brann (forutsatt riktig plassering og vedlikehold).

TEKNISKE SPESIFIKASJONER

KD-134A

Batteri Batteritid

9 V brunstein Opptil 3 år

D-134A/10Y Batteri Batteritid

9 V litium Opptil 10 år

KD-134A og KD-134A/10Y

Alarmsignal

85 dB (A) ved 3 meter

Driftstemperatur

0­40 °C

Luftfuktighet

10­90 % RH

Sensitivitet røyk

0,08 ­ 0,18 db/m

EGENSKAPER
· Optisk sensor som detekterer glødende branner · LED-indikator for alarm og spenning · Advarsel for lavt batterinivå · Leveres med monteringstilbehør · 85 dB alarmsignal · Støvbeskyttelse følger med
VIKTIG
· Ikke fjern eller koble fra batteriet for å stoppe falske alarmer. Åpne vinduer eller ventiler luften rundt brannvarsleren for å stoppe alarmen, og/eller trykk på pauseknappen.
· Brannvarsleren er beregnet på eneboliger. · Denne brannvarsleren er ikke egnet for bruk i bygninger
som ikke brukes til boligformål. Brannvarsleren er ikke en erstatning for et fullverdig alarmsystem som kreves ifølge loven eller av brannvernmyndighetene. · Brannvarsleren oppdager forbrenningspartikler i luften (røyk). Den reagerer ikke på flammer eller gass. · Brannvarsleren er utformet for å avgi en alarm hvis en brann er under utvikling. · Brannvarsleren skal testes hver uke og byttes ut hvert tidende år.
PLASSERING AV BRANNVARSLEREN
En forutsetning for at brannvarsleren skal kunne varsle tidlig er at den er installert der brannen oppstår. Nexa anbefaler derfor at du installerer en brannvarsler i hvert rom og i alle etasjer.
Enetasjes bolig: For å få et minimumsnivå av beskyttelse plasseres alarmen i inngangspartiet mellom oppholdsrommene (inkludert kjøkkenet) og soverommene. Plasser den så nær oppholdsrommene som mulig, og sørg for at alarmen kan høres når du oppholder deg i soverommene. Se eksempel i figur 1.
Bolig med flere etasjer: For å få et minimumsnivå av beskyttelse plasseres én alarm i trappehuset (inngangsnivå) og ytterligere én alarm over trappeavsatsen i øverste etasje, samt én alarm i taket i kjelleren ved foten av trappen. Dette dekker kjelleren, men ikke krypkjeller og uinnredede loftsrom. Se eksempel i figur 2.
Montering i taket Ettersom varm røyk stiger og spres, anbefales det at du monterer den på et sentralt sted i taket. Unngå områder der luften ikke sirkulerer, f.eks. i hjørner. Hold den dessuten unna gjenstander som kan hindre fri luftstrøm. Plasser enheten minst 30 cm fra lysarmaturer eller interiørdetaljer som kan hindre røyk/varme i å nå frem til detektoren. Plasser den minst 1 meter fra veggen. Se figur 3A.
Veggmontering når montering i tak ikke er mulig Unngå å montere enheten langt inne i et hjørne. Plasser brannvarslerens øvre kant minst 15 cm og maksimalt 30 cm fra taket. Se figur 3A.

I skrånende tak På overflater som skråner eller tak som går opp i møne, skal detektoren monteres 90 cm fra høyeste punkt målt horisontalt, fordi stillestående luft under mønet kan hindre røyk fra å nå enheten. Se figur 3B.
OBS! For anbefalt/maksimal beskyttelse skal det monteres en alarm i hvert rom (unntatt kjøkken, bad og garasje). IKKE PLASSER EN ALARM I KJØKKENET eller på BADET, da matos eller damp kan aktivere alarmen. IKKE PLASSER EN ALARM I GARASJEN, da det er fare for at eksos vil aktivere den.

SOVEROM SOVEROM

BAD GANG

SOVEROM

SOVEROM

FIGUR 1. Enetasjes bolig

KØKKEN STUE

PLASSERING I TAK OG PÅ VEGG

TAK

Min. 1 m

BEST MIDT I ROMMET
FIGUR 3A

Min. 15 cm
Maks. 30 cm VEGG

90 cm
FIGUR 3B

MONTERING
1. Ta av monteringsplaten på baksiden av brannvarsleren ved å vri monteringsplaten mot klokken.
2. Sett i batteriet. Pass på polariteten (+/­). 3. Test brannvarsleren ­ se avsnittet TESTE 4. Installer monteringsplaten på valgt sted i taket. Vær
nøye med plasseringen av brannvarsleren. 5. Plasser brannvarsleren mot monteringsplaten, og vri
brannvarsleren mot klokken til den klikker på plass. 6. Trykk på testknappen for å kontrollere at
brannvarsleren fungerer som den skal.

SOVEROM TRAPPE- BAD AVSATS

KØKKEN GANG

STUE

Minimum beskyttelse

TESTE
· Test både før og etter installasjon for å være sikker på at den fungerer.
· Teste kun med testknappen. Bruk aldri åpen ild, da dette kan skade brannvarsleren.
· Test brannvarslerne rutinemessig 4 gang/år.
TESTE BRANNVARSLEREN · TRYKK på og hold inne testknappen i 3 sekunder, slipp. · Brannvarsleren avgir et alarmsignal, og rød LED-
indikator blinker fort.

KJELLER FIGUR 2. Bolig med flere etasjer

Maksimal / anbefalt beskyttelse

DRIFT
· Rød LED blinker én gang/minutt for å vise at batteriet er ladet og status er OK.
· Ved alarm avgir enheten et høyt pulserende signal, og den røde LED-en blinker fort.
· Ved lavt batterinivå avgir brannvarsleren et kort signal én gang/minutt.

VANLIGE ÅRSAKER OG HVORDAN FALSK ALARM SKAL UNNGÅS
En brannvarsler detekterer og reagerer på røykpartikler i luften. Røykpartiklene får brannvarsleren til å utløse en alarm. Denne funksjonen innebærer at brannvarsleren også reagerer på støvpartikler, fuktighet eller andre partikler i form av pollen, insekter, m.m. Disse faktorene er som oftest årsaken til en falsk alarm.
BRANNVARSLERENS GARANTI
Denne brannvarsleren har en begrenset garanti på 3 år mot produksjonsfeil. (Gjelder fra kjøpsdatoen.) Batteriet dekkes ikke av garantien. Garantiansvaret er begrenset til verdien av en tilsvarende brannvarsler. Defekte brannvarslere skal leveres tilbake til forhandleren sammen med en beskrivelse av problemet. Godkjent reklamasjon erstattes med en ny brannvarsler av samme eller likeverdig type. Ved reklamasjon må det fremvises en kvittering som bekrefte kjøpsdatoen.
VEDLIKEHOLD OG RENGJØRING
Brannvarsleren skal rengjøres regelmessig og minst to ganger i året. Rengjør brannvarsleren ved å støvsuge utvendig langs åpningen mot det optiske kammeret slik at støv og smuss forsvinner.
VIKTIG: Ikke prøv å åpne brannvarsleren for å rengjøre den innvendig, da det vil føre til at garantien blir ugyldig.
GJENVINNING
· Enheten består hovedsakelig av materialer som kan gjenvinnes.
· Ikke kast emballasjen, enheten og innholdet i emballasjen sammen med husholdningsavfallet, men følg gjeldende bestemmelser.
· I henhold til EU-direktiv 2002/96/EF om avfall fra elektrisk og elektronisk utstyr (WEEE), skal dette produktet resirkuleres.
· Hvis du ønsker mer informasjon, kan du ringe forhandleren eller den lokale myndigheten som er ansvarlig for avfallshåndtering

FEILKILDE
Damp og fuktighet. Det kan oppstå en falsk alarm hvis brannvarsleren er plassert for nær bad, vaskerom eller andre steder med høy luftfuktighet.
Støv og smuss. Ettersom luften passerer fritt gjennom deteksjonskammeret, vil brannvarsleren trekke til seg en del støv og pollenpartikler. Dette kan føre til en falsk alarm. Brannvarsleren kan også bli mer følsom pga. dette, noe som kan føre til uønsket alarm.

TILTAK
Plasser brannvarsleren minst 2 meter fra bad, vaskerom eller andre steder der høy luftfuktighet kan forekomme.
Støvsug brannvarsleren regelmessig, bruk et munnstykke av plast slik at elektronikken ikke blir skadet. Unngå å montere brannvarslerne på steder med mye støv og smuss. Sett gjerne en “hette” over brannvarsleren, eller fjern den fullstendig, når du skal utføre oppussingsarbeid i hjemmet.

Trekk, støv og luftstrømmer. En falsk alarm kan skyldes at brannvarsleren er plassert for nær dører, vinduer, ventilasjonssystemer, vifter, luftkanaler, varmepumper eller lignende. Dette kan føre til at støvpartikler virvles opp og inn i deteksjonskammeret.

Brannvarslere skal ikke installeres der det er trekk, i nærheten av vinduer og dører, ventilasjon, vifter, luftkanaler, varmepumper eller lignende. Finn en bedre plassering for brannvarsleren, lenger unna trekk og luftstrømmer.

Temperaturvariasjoner kan føre til kondens i deteksjonskammeret. For eksempel hvis brannvarsleren plasseres i et rom der vinduet åpnes for utlufting om vinteren, nær utganger, balkongdører eller steder der temperaturen veksler mellom varm og kald.

Unngå å montere brannvarslere i rom med raske temperaturvekslinger eller nær vinduer og dører som ofte åpnes og lukkes. Flytt brannvarsleren til et sted med en jevnere og mer stabil temperatur.

Ufordelaktig plassering. Feil plassering i et ustabilt innendørs- Plasser brannvarslere minst 5 meter fra peiser, ovner eller

miljø, trekk, nær elektriske apparater (EMC) og belysning kan andre varmeapparater. 2 meter fra ventilasjonskanaler,

føre til en falsk alarm.

varmepumper og klimaanlegg. 1 meter fra lamper og lysrør.

Testknapp

TEST

Produsent: Nexa Trading AB, Sverige
Ytelseserklæringen (DoP) er tilgjengelig på nettsiden vår ­ www.nexa.se

14
1134 NEXA Trading AB Datavägen 37B 436 32 Askim, Sweden 13311/KD-134A NEXA13311-CPR-001 EN14604:2005/AC:2008 Brandvarnare för hushållsbruk

Batteri

Read User Manual Online (PDF format)

Loading......

Download This Manual (PDF format)

Download this manual  >>

NAXA User Manuals

Related Manuals