REMS 174011 R220 Cobra 32 Sewer Cleaning Machine Instruction Manual

June 5, 2024
REMS

174011 R220 Cobra 32 Sewer Cleaning Machine

REMS Cobra 22 REMS Cobra 32

deu Betriebsanleitung ………………………………………. 3
eng Instruction Manual …………………………………….. 7
fra Notice d’utilisation …………………………………… 11
ita Istruzioni d’uso………………………………………… 16
spa Instrucciones de servicio …………………………. 20
nld Handleiding……………………………………………… 24
swe Bruksanvisning ……………………………………….. 28
nno Bruksanvisning ……………………………………….. 32
dan Brugsanvisning ……………………………………….. 36 fin Käyttöohje……………………………………………….. 40 por Manual de instruções……………………………….. 44 pol Instrukcja obslugi…………………………………….. 48 ces Návod k pouzití………………………………………… 52 slk Návod na obsluhu ……………………………………. 56 hun Kezelési utasítás ……………………………………… 60 hrv Upute za rad…………………………………………….. 64 srp Uputstvo za rad ……………………………………….. 64 slv Navodilo za uporabo ………………………………… 68
ron Manual de utilizare …………………………………… 72 rus ……………….. 76 ell ……………………………………….. 80 tur Kullanim kilavuzu …………………………………….. 85 bul ……………….. 89 lit Naudojimo instrukcija………………………………. 93 lav Lietosanas instrukcija………………………………. 98 est Kasutusjuhend ………………………………………. 102

REMS GmbH & Co KG Maschinen- und Werkzeugfabrik Stuttgarter Straße 83 D-71332 Waiblingen Telefon +49 7151 1707-0 Telefax +49 7151 1707-110 www.rems.de

10 / 2015 172165 R

Fig. 1

1

2

4

5

6

Fig. 2

3

8

7

Fig. 3 10

9

ces

Peklad originálu návodu k pouzití

Obr. 1 ­ 3

1 Vodicí hadice
2 Ochranné zaízení 3 Spínac 4 Ovládací páka (soucasn slouzí
jako drzadlo pi penásení) 5 Spirála k cistní trubek

6 Nástroj k cistní trubek 7 Spojka se zakoncením T 8 Spojka s drázkou T 9 Kolík k rozpojování spirál
10 Bubnový adaptér (píslusenství)

Vseobecná bezpecnostní upozornní
VAROVÁNÍ Pectte si vsechny bezpecnostní pokyny a instrukce. Zanedbání dodrzování bezpecnostních pokyn a instrukcí mze být pícinou zásahu elektrickým proudem, pozáru a/nebo tzkých poranní.
Vsechny bezpecnostní pokyny a instrukce si uschovejte do budoucna.
Výraz ,,elektrické náadí” pouzívaný v bezpecnostních pokynech se vztahuje na elektrické náadí pohánné ze sít (se síovým kabelem) a na elektrické náadí pohánné akumulátorem (bez síového kabelu).

  1. Bezpecnost na pracovisti a) Udrzujte Vase pracovist cisté a dobe osvtlené. Nepoádek a neosvtlené
    pracovist mze mít za následek úraz. b) Nepracujte s elektrickým náadím v prostedí ohrozeném explozí, ve kterém
    se nacházejí holavé kapaliny, plyny nebo prach. Elektrické náadí produkuje jiskry, které mohou zapálit prach nebo páry. c) Bhem pouzívání elektrického náadí zabrate v pístupu dtem a ostatním osobám. Pi vyrusení byste mohli ztratit kontrolu nad pístrojem.
  2. Elektrická bezpecnost a) Pipojovací zástrcka elektrického náadí musí odpovídat zásuvce. Zástrcka
    nesmí být zádným zpsobem mnna. S uzemnným elektrickým náadím nepouzívejte zádné zástrckové adaptéry. Nezmnné zástrcky a vhodné zásuvky snizují riziko zásahu elektrickým proudem. b) Vyvarujte se tlesného kontaktu s uzemnnými povrchy nap. trubek, topení, sporák a lednicek. Existuje zvýsené riziko zásahu elektrickým proudem, kdyz je Vase tlo uzemnné. c) Chrate elektrické náadí ped destm nebo vlhkem. Proniknutí vody do elektrického náadí zvysuje riziko zásahu elektrickým proudem. d) Nepouzívejte kabel k úcelm, pro které není urcen, pro nosení a zavsení elektrického náadí nebo pro vytahování zástrcky ze zásuvky. Chrate kabel ped horkem, olejem, ostrými hranami nebo pohybujícími se cástmi pístroje. Poskozené nebo zamotané kabely zvysují riziko zásahu elektrickým proudem. e) Pracujete-li s elektrickým náadím venku, pouzívejte pouze prodluzovací kabely, které jsou vhodné i pro práci v exteriéru. Pouzití prodluzovacího kabelu vhodného pro venkovní pouzití snizuje riziko zásahu elektrickým proudem. f) Je-li provoz elektrického náadí ve vlhkém prostedí nevyhnutelný, pouzijte proudový chránic. Pouzití proudového chránice snizuje riziko zásahu elektrickým proudem.
  3. Bezpecnost osob a) Bute pozorní, dávejte pozor na to, co dláte a pistupujte k práci s elek-
    trickým náadím s rozumem. Nepouzívejte elektrické náadí, kdyz jste unaveni nebo pod vlivem drog, alkoholu nebo lék. Moment nepozornosti pi pouzití elektrického náadí mze mít za následek závazná poranní. b) Noste osobní ochranné pomcky a vzdy ochranné brýle. Nosení osobních ochranných pomcek jako jsou maska proti prachu, protiskluzová bezpecností obuv, ochranná helma a ochrana sluchu podle druhu a pouzití elektrického náadí snizuje riziko poranní. c) Zabrate bezdcnému uvedení do provozu. Ujistte se, ze je elektrické náadí vypnuté, díve nez ho pipojíte na napájení elektrickým proudem a/ nebo akumulátor, uchopíte ho nebo penásíte. Prst na spínaci pi penásení elektrického náadí nebo zapnuté náadí pi zapojení do elektrické sít, mze být pícinou úrazu. d) Odstrate nastavovací nástroje nebo montázní klíce ped zapnutím elektrického náadí. Nástroj nebo klíc nacházející se v otácející se cásti náadí mze zpsobit poranní. e) Vyvarujte se abnormálního drzení tla. Snazte se o bezpecný postoj a neustále udrzujte rovnováhu. Tak mzete mít náadí v neocekávaných situacích lépe pod kontrolou. f) Noste vhodné oblecení. Nenoste volné oblecení ani sperky. Chrate vlasy, oblecení a rukavice ped pohyblivými cástmi. Volné oblecení, sperky nebo dlouhé vlasy mohou být zachyceny pohyblivými cástmi.
  4. Pouzívání elektrického náadí a zacházení s ním a) Nepetzujte náadí. Pouzívejte pro práci elektrické náadí k tomu urcené.
    Vhodným elektrickým náadím pracujete lépe a bezpecnji v uvedeném výkon nostním rozsahu. b) Nepouzívejte elektrické náadí, jehoz spínac je vadný. Elektrické náadí, které není mozné zapnout a vypnout, je nebezpecné a musí být opraveno. c) Vytáhnte zástrcku ze zásuvky a/nebo odstrate akumulátor díve, nez provedete nastavení náadí, vymníte soucásti píslusenství nebo náadí odlozíte. Tato preventivní opatení zabrání bezdcnému spustní elektrického náadí. d) Nepouzívané elektrické náadí uschovejte mimo dosah dtí. Nenechávejte náadí pouzívat osoby, které s ním nejsou obeznámeny nebo necetly tyto 52

ces

pokyny. Elektrické náadí je nebezpecné, kdyz je pouzíváno nezkusenými osobami.
e) Starejte se o elektrické náadí pecliv. Pezkousejte, zda pohyblivé cásti náadí bezvadn fungují a neváznou, zda cásti nejsou zlomené nebo poskozené tak, aby to negativn ovlivovalo funkci elektrického náadí. Poskozené cásti nechte ped pouzitím náadí opravit. Pícinou mnoha úraz je spatn udrzované elektrické náadí.
f) Udrzujte ezné nástroje ostré a cisté. Pecliv osetované ezné nástroje s ostrými eznými hranami mén váznou a je snazsí je vést.
g) Pouzívejte elektrické náadí, píslusenství, vlozné nástroje atd. podle tchto pokyn. Zohlednte pitom pracovní podmínky a provádnou cinnost. Pouzívání elektrického náadí k jiným nez stanoveným úcelm mze zpsobit nebezpecné situace.

  1. Servis a) Elektrické náadí nechte opravovat jen kvalifikovaným odborným personálem
    a jen s originálními náhradními díly. Tím zajistíte, ze bezpecnost pístroje zstane zachována.

Bezpecnostní pokyny pro elektrické stroje na cistní potrubí
VAROVÁNÍ Pectte si vsechny bezpecnostní pokyny a instrukce. Zanedbání dodrzování bezpecnostních pokyn a instrukcí mze být pícinou zásahu elektrickým proudem, pozáru a/nebo tzkých poranní.
Vsechny bezpecnostní pokyny a instrukce si uschovejte do budoucna. Pipojujte k síti a provozujte elektrický stroj na cistní potrubí pouze
prostednictvím proudového chránice 30 mA (ochranný spínac FI). Hrozí nebezpecí zásahu elektrickým proudem. Pipojujte elektrický stroj na cistní potrubí pouze k zásuvce s ochranným vodicem. Hrozí nebezpecí zásahu elektrickým proudem. Bhem práce s elektrickým strojem na cistní potrubí na vlhké podlaze noste boty s gumovou podrázkou, nap. gumové holínky. Tyto boty mají izolacní úcinek a chrání ped pípadným zásahem elektrickým proudem. Elektrické cásti stroje na cistní potrubí a osoby v pracovní oblasti stroje se musí nacházet mimo dosah vody. Hrozí nebezpecí zásahu elektrickým proudem. Pi cistní potrubí mzete narazit na skrytá elektrická vedení. Rovnz je mozné, ze v pípad poskozeného potrubí vyjede cisticí spirála z potrubí a narazí na skryté nebo v zemi ulozené elektrické vedení. Hrozí nebezpecí zásahu elek trickým proudem. K vedení tocivých spirál pouzívejte pouze vodicí rukavice s nýty (obj. c. 172611 nebo 172612). V pípad pouzití nevhodných rukavic, nap. z gumy, kze nebo podobných materiál, pípadn volné látky, hrozí nebezpecí zranní. Neprovozujte elektrický stroj na cistní potrubí bez ochranného zaízení (2) a na nm upevnné vodicí hadice (1). Hrozí nebezpecí zranní následkem pevrácení vycnívající spirály na cistní potrubí (5), kdyz nástroj na cistní potrubí narazí na odpor a zablokuje se. Pouzívejte pouze schválené a píslusn oznacené prodluzovací kabely s dostatecným prezem vedení minimáln se schváleným druhem ochrany podle bodu 1.5. Elektrické hodnoty schválené tídy ochrany. Pouzívejte prodluzovací kabely do délky 10 m s prezem vedení 1,5 mm², od 10 do 30 m s prezem vedení 2,5 mm². Pravideln kontrolujte, zda není poskozené pívodní vedení elektrického stroje na cistní potrubí a prodluzovací kabely. V pípad poskození je nechte vymnit kvalifikovaným odborníkem nebo nkterou z autorizovaných smluvních servisních dílen REMS. Nepouzívejte elektrický stroj na cistní potrubí, pokud je poskozený. Vzniká nebezpecí úrazu. Dti a osoby, které na základ svých fyzických, smyslových ci dusevních schopností nebo své nezkusenosti ci nevdomosti nejsou s to tento elektrický stroj na cistní potrubí bezpecn obsluhovat, jej nesmjí pouzívat bez dozoru nebo pokyn odpovdné osoby. V opacném pípad vzniká nebezpecí chybné obsluhy a zranní.

Vysvtlení symbol

VAROVÁNÍ
UPOZORNNÍ OZNÁMENÍ

Nebezpecí se stedním stupnm rizika, které by mohlo pi nerespektování mít za následek smrt nebo tzká zranní (nevratná).
Nebezpecí s nízkým stupnm rizika, které by pi nerespektování mohlo mít za následek lehká zranní (vratná).
Vcné skody, zádné bezpecnostní upozornní! Zádné nebezpecí zranní.

Ped pouzitím ctte návod k pouzití

Pouzijte ochranu sluchu

Elektrické náadí odpovídá tíd ochrany I Ekologická likvidace Znacka shody CE

ces

1. Technická data
Pouzití odpovídající urcení
VAROVÁNÍ
Pouzívejte elektrické stroje na cistní potrubí REMS Cobra 22 a REMS Cobra 32 pouze k cistní potrubí a kanál. Vsechna dalsí pouzití neodpovídají urcení, a jsou proto nepípustná.

1.1. Rozsah dodávky
Cobra 22 Set 16: Elektrický stroj na cistní potrubí, vodicí hadice, 5 dlených spirál 16 × 2,3 m v kosi na spirály, pímý vrták 16, soudkový vrták 16, ozubený listový vrták 16/25, kolík k rozpojování spirál 16, 1 pár vodicích rukavic, kufr z ocelového plechu
na sadu nástroj, návod k obsluze.
Cobra 22 Set 22: Elektrický stroj na cistní potrubí, vodicí hadice, 5 dlených spirál 22 × 4,5 m v kosi na spirály, pímý vrták 22, vytahovací vrták 22, nálevkovitý vrták 22, ozubený kízový vrták 22/35, kolík k rozpojování spirál 22, 1 pár vodicích rukavic, kufr z ocelového plechu na sadu nástroj, návod k obsluze.
Cobra 22 Set 16 + 22: Elektrický stroj na cistní potrubí, vodicí hadice, 5 dlených spirál 16 × 2,3 m v kosi na spirály, pímý vrták 16, soudkový vrták 16, ozubený listový vrták 16/25, kolík k rozpojování spirál 16, 5 dlených spirál 22 × 4,5 m v kosi na spirály, pímý vrták 22, vytahovací vrták 22, nálevkovitý vrták 22, ozubený kízový vrták 22/35, kolík k rozpojování spirál 22, 2 páry vodicích rukavic, kufr z ocelového
plechu na sadu nástroj, návod k obsluze.
Cobra 32 Set 32: Elektrický stroj na cistní potrubí, vodicí hadice, 4 dlené spirály 32 × 4,5 m v kosi na spirály, pímý vrták 32, vytahovací vrták 32, nálevkovitý vrták 32, ozubený kízový vrták 32/45, kolík k rozpojování spirál 22/32, 1 pár vodicích rukavic, kufr na sadu nástroj, návod k obsluze.
Cobra 32 Set 22 + 32: Elektrický stroj na cistní potrubí, vodicí hadice, 5 dlených spirál 22 × 4,5 m v kosi na spirály, pímý vrták 22, vytahovací vrták 22, nálevkovitý vrták 22, ozubený kízový vrták 22/35, kolík k rozpojování spirál 22, 4 dlené spirály 32 × 4,5 m v kosi na spirály, pímý vrták 32, vytahovací vrták 32, nálevkovitý vrták 32, ozubený kízový vrták 32/45, kolík k rozpojování spirál 22/32, 2 páry vodicích rukavic, kufr z ocelového plechu na kazdou sadu nástroj, návod k obsluze.
Cobra 32 Set 16 + 22: Elektrický stroj na cistní potrubí, vodicí hadice, 5 dlených spirál 16 × 2,3 m v kosi na spirály, pímý vrták 16, soudkový vrták 16, ozubený listový vrták 16/25, kolík k rozpojování spirál 16, 5 dlených spirál 22 × 4,5 m v kosi na spirály, pímý vrták 22, vytahovací vrták 22, nálevkovitý vrták 22, ozubený kízový vrták 22/35, kolík k rozpojování spirál 22, 2 páry vodicích rukavic, kufr z ocelového
plechu na kazdou sadu nástroj, návod k obsluze.

1.2. Objednací císla REMS Cobra 22 pohonná jednotka s vodící hadicí REMS Cobra 32 pohonná jednotka s vodící hadicí
Bubnový adaptér Cobra 22/8 Bubnový adaptér Cobra 32/8 Vodicí rukavice, pár Vodicí rukavice s nýty, levá Vodicí rukavice s nýty, pravá Ochranná hadice Cobra 22 Ochranná hadice Cobra 32 Upínací celist 16 (sada)

172000 174000
170011 170012 172610 172611 172612 044110 044105 174101

Spirály k cistní trubek Spirála k cistní trubek 8 × 7,5 m Spirála k cistní trubek 16 × 2,3 m Spirála k cistní trubek 22 × 4,5 m Spirála k cistní trubek 32 × 4,5 m Spirála 16 × 2,3 m (5 kus) ve spirálovém kosi Spirála 22 × 4,5 m (5 kus) ve spirálovém kosi Spirála 32 × 4,5 m (4 kus) ve spirálovém kosi Spirála k cistní trubek S 16 × 2 m Spirála k cistní trubek S 22 × 4 m Spirála k cistní trubek S 32 × 4 m Spirála k cistní trubek s dusí 16 × 2,3 m Spirála k cistní trubek s dusí 22 × 4,5 m Spirála k cistní trubek s dusí 32 × 4,5 m Redukce spirál 22/16
Redukce spirál 32/22
Spirálový kos 16 (prázdný) Spirálový kos 22 (prázdný) Spirálový kos 32 (prázdný) Kolík k rozpojování spirál 16
Kolík k rozpojování spirál 22/32

170200 171200 172200 174200 171201 172201 174201 171205 172205 174205 171210 172210 174210 172154
174154
171150 172150 174150 171151
172151

Nástroje k cistní trubek Pímý vrták 16 Pímý vrták 22 Pímý vrták 32
Soudkovitý vrták 16

171250 172250 174250 171265

ces

Soudkovitý vrták 22
Soudkovitý vrták 32
Nálevkovitý vrták 16
Nálevkovitý vrták 22
Nálevkovitý vrták 32
Vytahovací vrták 16
Vytahovací vrták 22
Vytahovací vrták 32
Ozubený listový vrták 16/25 Ozubený listový vrták 22/35 Ozubený listový vrták 22/45 Ozubený listový vrták 32/55 Kízový listový vrták 16/25 Kízový listový vrták 16/35 Kízový listový vrták 22/35 Kízový listový vrták 22/45 Kízový listový vrták 22/65 Kízový listový vrták 32/45 Kízový listový vrták 32/65 Kízový listový vrták 32/90 Kízový listový vrták 32/115 Vidlicová ezací hlava 16 Kízová vidlicová ezací hlava 16 Ozubená vidlicová ezací hlava 22/65 Ozubená vidlicová ezací hlava 32/65 Ozubená vidlicová ezací hlava 32/90 Korunka k ezání koen 22/65 Korunka k ezání koen 32/65 Korunka k ezání koen 32/90 etzový odstedivý odstraovac necistot 16, hladké clánky etzový odstedivý odstraovac necistot 16, clánky s trny etzový odstedivý odstraovac necistot 22, hladké clánky etzový odstedivý odstraovac necistot 22, clánky s trny etzový odstedivý odstraovac necistot 32, hladké clánky etzový odstedivý odstraovac necistot 32, clánky s trny REMS CleanM

172265
174265
171270
172270
174270
171275
172275
174275
171280 172280 172281 174282 171290 171291 172290 172291 172293 174291 174293 174295 174296 171305 171306 172305 174305 174306 172310 174310 174311 171340 171341 172340 172341 174340 174341 140119

1.3. Pracovní rozsah
REMS Cobra 22 Spirála Ø 8 mm (max. pracovní délka 10 m) Spirála Ø 16 mm (max. pracovní délka 40 m) Spirála Ø 22 mm (max. pracovní délka 70 m)
REMS Cobra 32 Spirála Ø 8 mm (max. pracovní délka 10 m) Spirála Ø 16 mm (max. pracovní délka 40 m) Spirála Ø 22 mm (max. pracovní délka 100 m) Spirála Ø 32 mm (max. pracovní délka 70 m)

Ø trubky 10 ­ 50 (75) mm Ø trubky 20 ­ 100 mm Ø trubky 30 ­ 150 mm
Ø trubky 10 ­ 50 (75) mm Ø trubky 20 ­ 100 mm Ø trubky 30 ­ 150 mm Ø trubky 40 ­ 250 mm

1.4. Pocet pracovních otácek Pracovní veteno

REMS Cobra 22 740 min¹

REMS Cobra 32 520 min¹

1.5. Elektrické hodnoty Sít’ové naptí Píkon Jmenovitý proud
Perusovaný provoz Ochranná tída

230 V~; 50 Hz 750 W 3,3 A
S3 40% 4/10 min IP 34 F

230 V~; 50 Hz 1050 W 5,8 A
S3 40% 4/10 min IP 44 F

1.6. Rozmry (D × S × V) Pohonná jednotka

535 × 225 × 535 mm 21″ × 8,9″ × 21″

1.7. Hmotnosti REMS Cobra 22 pohonná jednotka
REMS Cobra 32 pohonná jednotka
Sada nástroj 16 Sada nástroj 22 Sada nástroj 32 Sada spirál 5 × 16 × 2,3 m ve spirálovém kosi Sada spirál 5 × 22 × 4,5 m ve spirálovém kosi Sada spirál 4 × 32 × 4,5 m ve spirálovém kosi

535 × 225 × 595 mm 21″ × 8,9″ × 23,4″
19,1 kg (42,2 lb) 24,6 kg (54,6 lb) 1,8 kg (4,0 lb) 2,3 kg (5,1 lb) 1,9 kg (4,2 lb) 7,4 kg (16,4 lb) 20,6 kg (45,7 lb) 26,3 kg (58,4 lb)

1.8. Hladina hluku Emisní hodnota na pracovisti

REMS Cobra 22 75 dB (A)

REMS Cobra 32 75 dB (A)

1.9. Vibrace
Prmrná efektivní hodnota zrychlení

2,5 m/s²

2,5 m/s²

Udávaná hodnota emisní hodnota kmitání byla zmena na základ normovaných zkusebních postup a mze být pouzita pro porovnání s jiným pístrojem. Udávaná hodnota emisní hodnoty kmitání mze být aké pouzit k úvodnmu odhadu perusení chodu.

UPOZORNNÍ

Emisní hodnota kmitání se mze bhem skutecného pouzití pístroje od jmeno-

vitých hodnot odlisovat, a to v závislosti na druhu a zpsobu, jakým bude pístroj

pouzíván. V závislosti na skutecných podmínkách pouzití (perusovaný chod)

mze být zádoucí, stanovit pro ochranu obsluhy bezpecnostní opatení.

53

ces

2. Uvedení do provozu
2.1. Elektrické pipojení
VAROVÁNÍ
Vnujte pozornost síovému naptí! Ped pipojením elektrického stroje na cistní potrubí se pesvdcte, zda naptí uvedené na výkonovém stítku odpovídá naptí sít. Na stavenistích, ve vlhkém prostedí, ve vnitních i vnjsích prostorech nebo u srovnatelných typ instalace provozujte elektrický stroj na cistní potrubí pouze prostednictvím proudového chránice (ochranný spínac FI), který perusí pívod energie, jakmile svodový proud do zem pekrocí 10 mA za 300 ms. Pi pouzití prodluzovacího kabelu dbejte na prez vedení potebný pro výkon elektrického stroje na cistní potrubí. Prodluzovací kabel musí být schválený pro druh ochrany podle bodu 1.5. Elektrické údaje.

2.2. Ovládání a volba spirály na cistní potrubí Stroje REMS Cobra pracují s dlenými spirálami, které mohou být podle poteby pipojovány k sob. Ke stroji REMS Cobra 22 se dodává sada náadí a spirál 16 ci 22 nebo ob. Ke stroji REMS Cobra 32 se dodává sada náadí a spirál 22 ci 32 nebo ob. Spirály na cistní potrubí mohou být pouzívány se strojem bez úprav.
Na stroji REMS Cobra 32 se mze v pípad upínacích celistí 16 (píslusenství) pouzívat také sada náadí a spirál 16. Odstrate ochranné zaízení (2). Sroubovákem zatlacte pruzné pouzdro az na doraz. Vysute upínací celist úpln dopedu a zvednte ji prostednictvím válcového kolíku dozadu. Namontujte upínací celist 16 (sada). Zasute upínací celist 16 do systémového drzáku, zatlacte pruzné pouzdro az na doraz a nasute upínací celist na válcový kolík.
Spirály na cistní potrubí jsou speciáln kalené a velmi pruzné. Pomocí bezpecnostních spojek s drázkou T lze spirály bleskov prodlouzit, píp. zkrátit. K tomu zasute tmen T (7) bokem do drázky T (8). Pruzinový pítlacný kolík na stran tmenu blokuje spojku. Pi rozpojování spojky zatlacte pruzinový pítlacný kolík dlicím kolíkem spirál (9) dozadu a vysute tmen T z drázky T. Spirály a nástroje na cistní potrubí jsou vhodné i do stroj na cistní potrubí jiných výrobc. Jako píslusenství se ke strojm REMS Cobra 22 a REMS Cobra 32 dodává buben adaptéru se spirálou Ø 8 mm, délky 7,5 m (viz 3.4.).
OZNÁMENÍ
Nepouzívejte spirály na cistní potrubí s poskozeným pruzinovým pítlacným kolíkem. Tmen T spojky (7) se po zablokování nesmí vysunout rukou bez dlicího kolíku spirál (9) z drázky T spojky (8). Jinak mze bhem cistní potrubí následkem otácení dojít k rozpojení spojky spirál a nástroje na cistní potrubí. Spirály a/nebo nástroj na cistní na potrubí pak zstanou v potrubí.
Volba velikosti spirály závisí na prmru cistného potrubí. Podklady najdete v kapitole 1.3.
Volba typu spirály závisí na délce a poloze cistného potrubí a na druhu pedpokládaného ucpání. Standardní spirála na cistní potrubí se pouzívá pro univerzální cistní potrubí. Je velmi pruzná, a proto je mimoádn vhodná pro úzká kolena nebo pro nkolik na sebe navazujících kolen. V pípad mimoádn obtízn odstranitelných ucpání, nap. k rozezání koen, se doporucuje pouzívat spirálu na cistní potrubí S se silnjsím spirálovým drátem (píslusenství). Ve spirále na cistní potrubí s dusí (píslusenství) je zapracované plastové jádro (duse) odolné vci povtrnostním vlivm a psobení teploty, které zabrauje usazování necistot uvnit spirály nebo zachycování dlouhých vláken ve vinutí spirály.

2.3. Výbr vhodného nástroje na cistní potrubí
2.3.1. Pímý vrták Pouzívá se jako první nástroj, kterým se zjisuje pícina ucpání prostednictvím odbru vzorku. Pouzívá se i v pípad úplného ucpání zpsobeného textilem, papírem, kuchyským odpadem a podobn, aby byl zajistn prtok vody.

2.3.2. Soudkový vrták Díky velké pruznosti se pouzívá pro lehké ucpání textilem a papírem. Vytvoený
soudek usnaduje postup v úzkých kolenech.

2.3.3. Nálevkovitý vrták Pouzívá se zejména na ucpání textilem a papírem. Díky velkému rozsahu je
vhodný zejména pro vtsí prmry potrubí. Pouzívá se také jako vytahovací
nástroj pro spirály, které zstaly v potrubí.

2.3.4. Vytahovací vrták Pouzívá se k vytahování spirál, které bhem cistní zstaly v potrubí. S
prodlouzeným zahnutým záchytným ramenem. Není vhodný k vrtání.

2.3.5. Ozubený listový vrták Pouzívá se k navrtávání potrubí zanesených tuky nebo kaly. Ke spojce je
pinýtovaný (není pájený ani svaovaný), proto nedochází k deformaci list
vyrobených z kalené pruzinové oceli.

2.3.6. Ozubený kízový vrták Univerzáln pouzitelný na ucpání vsech druh, také usazenin (nap. vápenité
usazeniny na vnitní stran potrubí). Ke spojce je pinýtovaný (není pájený ani
svaovaný), proto nedochází k deformaci list vyrobených z kalené pruzinové
oceli. Doporucuje se pouzívat se spirálami na cistní potrubí S.

2.3.7. Vidlicová ezací hlava

Velikost 16 s jedním listem jako vidlicová ezací hlava, se dvma listy jako

kízová vidlicová ezací hlava, z kalené pruzinové oceli k odstranní lehkého

54

az silného zanesení kaly nebo odolného zamastní. Velikost 22 a 32 s ozubeným,

ces
vymnitelným listem jako ozubená vidlicová ezací hlava, z kalené pruzinové oceli, vsestrann pouzitelná, nap. k odstranní nános a k rozdrcení (rozmlnní) koen.
2.3.8. ezac koen Nástroj s kalenou, vymnitelnou pilovou korunou, eze vped i vzad. Speciáln pro potrubí prorostlé koeny. Doporucuje se pouzívat se spirálami na cistní potrubí S.
2.3.9. etz pro odstedivé omílání Nejdlezitjsí nástroj pro závrecné cistní potrubí odstraující tuk a usazeniny (nap. vápenité usazeniny na vnitní stran potrubí). etz pro odstedivé omílání s hladkými clánky na citlivé potrubí, nap. z plastu. etz pro odstedivé omílání s ostnatými clánky na litinové nebo betonové potrubí.
3. Provoz
3.1. Prohlídka/odstranní ucpání Umístte elektrický stroj na cistní potrubí 30 ­ 50 cm ped otvor cistného potrubí.
Zkontrolujte, jestli je namontované ochranné zaízení (2) na drzáku upínacích celistí a vodicí hadice (1) na spirále. Pokud ne, namontujte je!
Vodicí hadice zabrauje pevrácení spirály, kdyz se zablokuje nástroj, tlumí kmitání spirály na cistní potrubí a zachycuje necistoty ze spirály.
Zasute spirálu na cistní potrubí (5) spojkovou stranou drázkou T (8) dopedu do elektrického stroje na cistní potrubí tak, aby asi 50 cm dlené spirály vycnívalo ze stroje. Nikdy nespojujte více dlených spirál soucasn. Nástroj na cistní potrubí (6) pipojte k volnému konci spirály na cistní potrubí, tzn. zboku ho zasute do drázky T ve spirále na cistní potrubí tak, aby spojka zaklapla. Jako první nástroj pouzijte pímý vrták. Zasute nástroj a spirálu na cistní potrubí do cistné trubky. Spínacem (3) na elektrickém stroji na cistní potrubí zapnte pravý chod (poloha spínace ,,1″). Rukou vytahujte spirálu ze stroje na cistní potrubí a zasouvejte do cistného potrubí, az vznikne oblouk.
VAROVÁNÍ
Noste vhodné vodicí rukavice!
Druhou rukou siln tlacte nosnou a pítlacnou páku (4) dol, az se spirála na cistní potrubí (5) zacne otácet. Díky pruzné síle spirály na cistní potrubí vznikne potebný posuvný tlak. Jakmile se oblouk zplostí, vytáhnte nosnou a pítlacnou páku (4) nahoru. Spirála na cistní potrubí se ihned zastaví. Rukou znovu posute spirálu na cistní potrubí, az vznikne oblouk. Znovu siln zatlacte nosnou a pítlacnou páku (4) dol, az se oblouk zplostí. Popsaný postup opakujte. Podle poteby pipojte dalsí spirály na cistní potrubí, dokud se nedostanete k ucpání a neodstraníte ho.
Je dlezité, abyste po dosazení ucpaného místa (vznikne odpor) posouvali spirálu na cistní potrubí (5) jen velmi opatrn (po centimetrech). Pokud se spirála na cistní potrubí zablokuje, musí se nosná a pítlacná páka (4) ihned vytáhnout nahoru, jinak mze dojít ke zlomení spirály na cistní potrubí.
Pokud se i pesto nástroj na cistní potrubí (6) zablokuje v ucpaném míst, uvolnte ho opakovaným krátkodobým pepínáním levého chodu (poloha spínace ,,R”) a pravého chodu (poloha spínace ,,1″). Levý chod pouzívejte pouze k tomuto úcelu. Vsechny ostatní práce vcetn vytahování spirály na cistní potrubí se provádí v pravém chodu.
3.2. Vytahování spirály na cistní potrubí Také vytahování spirály na cistní potrubí (5) se provádí v pravém chodu. Rotující spirálu na cistní potrubí vytáhnte z potrubí tak, aby se vytvoil oblouk. Uvolnte nosnou a pítlacnou páku (4) a zasute spirálu na cistní potrubí zpt do elektrického stroje na cistní potrubí. Znovu pitlacte nosnou a pítlacnou páku a vytahujte rotující spirálu z potrubí tak, aby se znovu vytvoil oblouk. Opakujte postup, az se dlená spirála úpln zasune do elektrického stroje na cistní potrubí, píp. do vodicí hadice a mzete rozpojit spojku dalsí dlené spirály. Odpojenou dlenou spirálu vytáhnte z elektrického stroje na cistní potrubí a z vodicí hadice. Postup opakujte, dokud nevytáhnete z potrubí vsechny dlené spirály.
3.3. Cistní potrubí Protoze na vytazeném pímém vrtáku zstávají zbytky necistot, lze zpravidla ucinit závr o dvodu ucpání a zvolit pimen vhodný nástroj (viz 2.3.) aby doslo pi dalsím cistní k úplnému vycistní celého prezu potrubí.
3.4. Buben adaptéru se spirálou na cistní potrubí 8 mm (píslusenství) Demontujte ochranné zaízení (2) a vodicí hadici (1). Namontujte buben adaptéru (obr. 3) (10) se spirálou na cistní potrubí Ø 8 mm. Buben adaptéru obsahuje integrované upínací celisti pro spirálu na cistní potrubí Ø 8 mm. Zpsob práce s touto spirálou na cistní potrubí je stejný jako se spirálami na cistní potrubí Ø 16, 22 a 32.
4. Údrzba
VAROVÁNÍ
Ped provádním oprav vytáhnte vidlici ze zásuvky! Tyto práce mohou provádt pouze kvalifikovaní odborníci.
4.1. Údrzba REMS Cobra je bezúdrzbový. Loziska hnacího hídele mají trvalou nápl maziva. Proto není nutné stroj mazat. Po kazdém pouzití vycistte REMS Cobra, spirály a nástroje na cistní potrubí, zejména upínací celisti a prostor

ces
kolem nich. Rovnz vycistte spojky tmenu T (7) a drázky T (8) spirál (5) a nástroj (6) na cistní potrubí. Vycistte pruzinový pítlacný kolík tmenu T spojky (7) a zkontrolujte správnou funkci. Siln znecistné kovové soucásti vycistte nap. cisticem stroj REMS CleanM (obj. c. 140119), poté je opatete ochranou proti korozi. Plastové cásti (nap. kryty) cistte pouze cisticem stroj REMS CleanM (obj. c. 140119) nebo jemným mýdlem a vlhkým hadrem. Nepouzívejte cisticí prostedky pro domácnost. Ty obsahují mnoho chemikálií, které by mohly plastové cásti poskodit. Pro cistní plastových cástí v zádném

ces
pípad nepouzívejte benzín, terpentýnový olej, edidla nebo podobné výrobky. Dbejte na to, aby kapaliny nikdy nevnikly dovnit elektrického stroje na cistní potrubí. Nikdy neponoujte elektrický stroj na cistní potrubí do kapaliny.
4.2. Inspekce/opravy Tyto práce mohou provádt pouze kvalifikovaní odborníci a musí se pi nich pouzívat pouze originální náhradní díly.

5. Poruchy

5.1. Porucha: Elektrický stroj na cistní potrubí nebzí. Pícina: Vadné pipojovací vedení.
Elektrický stroj na cistní potrubí je vadný.

Náprava:
Nechte vymnit pipojovací vedení odborným personálem nebo autorizovanou smluvní servisní dílnou REMS.
Nechte elektrický stroj na cistní potrubí zkontrolovat/opravit autorizovanou smluvní servisní dílnou REMS.

5.2. Porucha: Spirála na cistní potrubí (5) se neotácí, i kdyz je nosná a pítlacná páka (4) zatlacená dol.

Pícina:

Náprava:

Nástroj uvázl v ucpaném míst. Upínací celisti jsou vadné.

Opakovaným, krátkodobým pepínáním smru otácení mezi levým chodem (poloha spínace ,,R”) a pravým chodem (poloha spínace ,,1″) pomocí spínace (3) uvolnte nástroj na cistní potrubí.
Vymte upínací celisti (viz 2.2.) nebo je nechte vymnit v autorizované smluvní servisní díln REMS.

5.3. Porucha: Spirála (5) anebo nástroj na cistní potrubí (6) zstaly v potrubí. Pícina: Spojka není spojená.
Pruzinový pítlacný prvek spirály na cistní potrubí (5) tmenu T spojky (7) je vadný.
Otvor pro zajistní pruzinového pítlacného prvku drázky T (8) ve spojce je znecistný nebo poskozený.
Spirála na cistní potrubí (5) je zlomená.

Náprava: Ped pouzitím zkontrolujte spojku, zda je ádn zajistná. Pouzijte vratný vrták
a vytáhnte z potrubí spirálu(y) (5) anebo nástroj (6) na cistní potrubí. Vymte spirálu na cistní potrubí.
Vycistte otvor, píp. spirálu na cistní potrubí (5) a/nebo vymte nástroj na cistní potrubí (6).
Pouzijte vratný vrták a vytáhnte z potrubí spirálu(y) (5) a/nebo nástroj (6) na cistní potrubí. Zlomená spirála na cistní potrubí se nesmí pouzívat.

6. Likvidace
Elektrické stroje na cistní potrubí nesmí být po skoncení zivotnosti likvidovány s domovním odpadem. Musí být ádn zlikvidovány podle zákonných pedpis.
7. Záruka výrobce
Zárucní doba ciní 12 msíc od pedání nového výrobku prvnímu spotebiteli. Datum pedání je teba prokázat zasláním originálních doklad o koupi, jez musí obsahovat datum koup a oznacení výrobku. Vsechny funkcní vady, které se vyskytnou bhem doby záruky a u nichz bude prokázáno, ze vznikly výrobní chybou nebo vadou materiálu, budou bezplatn odstranny. Odstraováním závady se zárucní doba neprodluzuje ani neobnovuje. Chyby, zpsobené pirozeným opotebováním, nepimeným zacházením nebo spatným uzitím, nerespektováním nebo porusením provozních pedpis, nevhodnými provozními prostedky, petízením, pouzitím k jinému úcelu, nez pro jaký je výrobek urcen, vlastními nebo cizími zásahy nebo z jiných dvod, za nz REMS nerucí, jsou ze záruky vylouceny.
Zárucní opravy smí být provádny pouze k tomu autorizovanými smluvními servisními dílnami REMS. Reklamace budou uznány jen tehdy, pokud bude výrobek bez pedchozích zásah a v nerozebraném stavu pedán autorizované smluvní servisní díln REMS. Nahrazené výrobky a díly pechází do vlastnictví firmy REMS.
Náklady na dopravu do servisu a z nj hradí spotebitel.
Zákonná práva spotebitele, obzvlást jeho nároky na záruku pi chybách vci prodejci, zstávají touto zárukou nedotcena. Tato záruka výrobce platí pouze pro nové výrobky, které budou zakoupeny v Evropské unii, v Norsku nebo ve Svýcarsku a tam pouzívány.
Pro tuto záruku platí nmecké právo s vyloucením Dohody Spojených národ o smlouvách o mezinárodním obchodu (CISG).
8. Seznamy díl
Seznamy díl viz www.rems.de Ke stazení Soupisy náhradních díl.

55

References

Read User Manual Online (PDF format)

Loading......

Download This Manual (PDF format)

Download this manual  >>

REMS User Manuals

Related Manuals