GYS 014787 CUTTER 45 CT Arc Welding Battery Chargers and Body Repair Instructions

June 10, 2024
GYS

014787 CUTTER 45 CT Arc Welding Battery Chargers and Body Repair

Product Information:

The product is a cutting tool known as the “CUTTER 45 CT”
manufactured by GYS. The product code is CZ 1-17 and the user
manual version is 73502_V3_18/06/2021. The package includes the
cutting tool along with various accessories such as gas connectors
and different types of cutting objects with their respective
product codes. The product is designed to cut through different
types of materials with precision and accuracy.

Product Usage Instructions:

  1. Unpack the product and all its accessories from the
    package.

  2. Choose the appropriate cutting object based on the material
    that needs to be cut.

  3. Attach the selected cutting object to the CUTTER 45 CT using
    the respective product code.

  4. Connect the gas supply to the CUTTER 45 CT using the
    appropriate gas connectors (8mm or 10mm).

  5. Adjust the cutting parameters such as amperage and gas flow
    rate based on the material being cut.

  6. Hold the CUTTER 45 CT firmly and start cutting through the
    material by following the desired path.

  7. After use, turn off the gas supply and let the CUTTER 45 CT
    cool down before storing it in a safe place.

CZ 1-17

CUTTER 45 CT

73502_V3_18/06/2021

www.gys.fr

OBR-1 1

CUTTER 45 CT
6 5
3 9 7 8

OBR-2

42

12

3

10 Matière :
Épaisseur : mm
9

4

5

11

12

6

7

8

10

2

CUTTER 45 CT

CZ

BEZPECNOSTNÍ POKYNY
VSEOBECNÉ POKYNY
Ped pouzítí tohoto zaízení si pozorn pectte návod k obsluze. Neprovádjte na pístroji zádné údrzbové práce, ani zmny, pokud nejsou výslovn uvedeny v tomto návodu.
Výrobce nerucí za zranní nebo skody vzniklé neodbornou manipulací s tímto pístrojem. V pípad problém nebo dotaz ohledn správného pouzívání tohoto pístroje se obracejte na píslusným zpsobem kvalifikovaný a vyskolený personál.
PRACOVNÍ PROSTEDÍ
Pístroj je urcen výlucn pro postupy ezání uvedené na výkonovém stítku nebo v tomto návodu. Bezpodmínecn dodrzujte bezpecnostní pokyny. Výrobce nerucí za nedostatecné ci nebezpecné pouzivání.
Pi provozu, ale i pi skladování dbejte na to, aby pístroj byl umístn v prostedí, které neobsahuje kyseliny, plyny a dalsí zíravé látky. Dbejte na dobrou ventilaci pi pouzítí.
Rozsah provozovní teploty: Pouzití pi teplotách od -10 do +40 °C (+14 az +104 °F). Pi peprav a skladování -25 az +55°C (-13 az 131°F). Vlhkost vzduchu : 50% do teploty 40°C (104°F). 90% do teploty 20°C (68°F). Nadmoní výska: Nadmoská výska do 1000 m (3280 stop).
OSOBNÍ OCHRANNÉ VYBAVENÍ
Pouzivání plazmového ezacího zaízení mze být nebezpecné a mze zpsobit vázná zranní, za urcitých okolností i smrtelná. Pi plazmovém ezání je uzivatel vystaven ad mozných rizik, nap.: záení vycházející z oblouku, elektromagnetické rusení (osoby s kardiostimulátorem nebo se sluchátkem by se ped zacátkem prací v blízkosti svaovacího agregátu mly poradit s lékaem), úraz elektrickým proudem, hluk a výpary generované pi svaování. Bezpodmínecn dodrzujte následující bezpecnostní pokyny:
Osoby musí nosit ochranné oblecení, které zakrývá celé tlo, dobe izoluje, je suché, neholavé, v dobrém stavu a nemá zálozky.

Ochrana rukou vhodnými rukavicemi (elektricky izolujícími a chránicimi ped horkem).
Chrate své ocí speciální brýlemi/kuklou s dostatecnou ochranou (promnná dle pouzítí). Chrate své ocí pi operaci cistní. Pi tchto pracích nenoste kontaktní cocky.
Je pípadn nutno postavit kolem ochranné závsy pro ochranu dalsích osob proti oslnní oblouku a odletujícím jiskrám. Upozornte dalsí osoby na to, aby se nedívaly do oblouku ani do obrobku, a nosily vhodn ochranné oblecení.
Pokud je pi ezání pekrocena povolená hladina hluku, pouzívejte sluchátka s potlacením hluku (platí i pro vsechny osoby v prostoru ezání).
Dbejte na to, aby se do blízkosti pohybujících se cástí nedostaly vase ruce, vlasy, cásti odvu a náadí. V zádném pípad nedemontujte skí pístroje v dob, kdy je pístroj pipojen na elektrickou napájecí sí. Výrobce nerucí za zranní ani materiální skody vzniklé neodbornou manipulací s tímto pístrojem.
ezané cásti jsou po skoncení práce velmi horcí, proto pi manipulaci s ním bute opatrní a zabrate popálení. Hoák je teba ped kazdou opravou nebo cistním, píp. po kazdém pouzití nechat dostatecn zchládnout (po dobu min. 10 minut). Chladící jednotka má být zapnuta pi pouzítí vodochlazený hoák, aby kapalina nemohla zpsobit popálení. Je dlezité zabezpecit pracovisti ped opustním pro bezpecnosti osob a majetek .
EZNÉ VÝPARY A PLYNY

Kou vznikající pi svaování obsahuje skodlivé plyny a výpary. Zajistit dostatek cerstvého vzduchu, mze být nutné pouzívat zpsobilý dýchací pístroj. Pokud nedostacuje vtrání, pouzijte ochrannou dýchací kuklu s pívodem vzduchu. V pípad nejasností, zda dostacuje výkon odsávacího zaízení, porovnejte namené emisní hodnoty skodlivin s povolenými limity.

Pozor: pi ezání v malých prostorách je nutno monitorovat práci v bezpecné vzdálenosti ezání kov obsahující olovo, kadmium, zinek, rtu a

berylium mze být skodlivé. Odstrate mastnoty, které pokrývají cásti urcené ke svaování.

Lahve lze uskladnit pouze v otevených nebo dobe vtraných prostorech. Mjte na pamti, ze plynové láhve smí být pouze ve svislé poloze. Zajistte

je proti pevrhnutí ádným upevnním kpojezdovému vozíku. Neprovádejte ezací práce v blízkosti oleje nebo barvy.

3

CUTTER 45 CT

CZ

NEBEZPECÍ POZÁRU A VÝBUCHU
Chrate dostatecn celý prostor ezání. Bezpecnostní vzdálenost k holavým materiálm ciní minimáln 11 m. Mjte vzdy v pohotovosti vhodný, pezkousený hasicí pístroj.
Jiskry a horké cástecky mohou proniknout do okolí i malými strbinami a otvory. Pijmte proto odpovídající opatení, aby nevzniklo nebezpecí zranní nebo pozáru. Udrzujte osoby, horlavé látky a zásobniky pod tlakem do dostatecné bezpecnostní vzdálenosti. Neprovádjte ezacské práce na uzavených zásobnících nebo potrubních rozvodech, ve kterých by mohly být zbytky holavého obsahu (olej, palivo, plyn…). Tyto je nutno naped vyprázdnit a dkladn vycistit. Pi brousení pracujte vzdy na odvrácené stran od tohoto pístroje a od holavých materiál.
ÚRAZ ELEKTRICKÝM PROUDEM
Svaovací agregát smí být pipojen pouze k uzemnné elektrické napájecí síti. Jako jisticí prvky pouzívejte pouze doporucený typ pojistek. Pouzivání svaovacího zaízení mze být nebezpecné a mze zpsobit vázná zranní, za urcitých okolností i smrtelná.
Nedotýkejte se zádných díl v pístroji nebo na nm (hoáky, klesti, obvody, elektrody), které jsou pod naptím. Ped demontází kryt odpojte zaízení od sít. Po odpojení sít vyckejte asi 2 minuty, aby se mohly vybít kondenzátory. Nikdy se nedotýkejte soucasn hoáku a zemnicí svorky. Poskozené kabely a hoák smí vymovat pouze kvalifikovaný a vyskolený personál. Dimenzovat prrez kabel podle aplikace. Noste vzdy suchý ochranný odv. Vzdycky noste izolacní boty.
KLASIFIKACE PÍSTROJE PODLE ELEKTROMAGNETICKÉ KOMPATIBILITY
Pístroje patí tíd A a nejsou urceny k pouzití v obytných oblastech, ve kterých je elektrická energie odebírána z veejné sít, dodávající nízké naptí. Pi zajisování elektromagnetické kompatibility u pístroj tídy A mze v tchto oblastech dojít k problémm, jak z dvodu spojených s vodici, tak i k problémm z dvodu vzniku rusivých signál.
Zaízení odpovídá smrnici CEI 61000-3-11. Zaízení odpovídá smrnici CEI 61000-3-12.
ELEKTROMAGNETICKÁ POLE
Prchod elektrického proudu v nkterých vodivých cástech zpsobuje vznik lokalizovaných elektromagnetických polí (EMF). ezací proud zpsobuje elektromagnetickou poli v okolí svaovacího obvodu.
Elektromagnetická pole mohou ovlivovat cinnost nkterých zdravotních zaízení (nap. pacemaker, respirátor, kovových protéz apod.) Proto je teba pijmout nálezitá ochranná opatení vci nositelm tchto zaízení. Napíklad zakázat jejich pístup do prostoru pouzití ezacího pístroje.
Vsichni uzivatelé by mli pouzívat následující postupy, aby minimalizovali expozici elektromagnetickým polím z ezacího obvodu: · umístte ezací kabely k sob – pokud mozno je zajistte svorkou; · Postavte se (trup a hlava) co nejdále od ezacího obvodu; · nikdy neomotávejte kabely kolem tla; · neumisujte tlo mezi ezací kabely. Oba ezací kabely drzte na stejné stran tla; · Pipojte zptný kabel k obrobku co nejblíze k ezané plose; · Nepracujte vedle zdroje ezného proudu, nesedejte si na nj ani se o nj neopírejte; · pi peprav spínaný zdroj nevypínejte.
Osoby s kardiostimulátorem by nemly pracovat se zaízením bez souhlasu lékae. Vystavení elektromagnetickým polím pi ezání mze mít dalsí dosud neznámé úcinky na zdraví.

4

CUTTER 45 CT

CZ

DOPORUCENÍ PRO POSOUZENÍ OBLASTI A EZACÍHO ZAÍZENÍ
OBECNÁ OPATENÍ Uzivatel je odpovdný za instalaci a pouzívání obloukového ezacího zaízení v souladu s pokyny výrobce. Pokud se objeví elektromagnetické rusení, pak uzivatel, s pomocí výrobce, odpovídá za nalezení správného esení. V mnoha pípadech postací ezovací pracovist ádn uzemnit. V nkterých pípadech bude nutné elektromagneticky odstínit ezací zdroj. Kazdopádn je nutné snízit úrove elektromagnetického rusení na co nejnizsí hodnotu.
Posouzení oblasti ezu Ped instalací zaízení pro obloukové ezání by ml uzivatel posoudit mozné elektromagnetické problémy v okolí. Je teba vzít v úvahu následující skutecnosti: a) pítomnost jiných napájecích, ovládacích, signálních a telefonních kabel nad, pod a v blízkosti zaízení pro ezání obloukem; b) rozhlasové a televizní pijímace a vysílace c) pocítace a jiná ídicí zaízení d) kritické bezpecnostní vybavení jako nap. bezpecnostní kontroly prmyslového vybavení e) Zdraví osob v okolí, pedevsím pak osob s kardiostimulátory nebo naslouchadly, atd… f) zaízení pouzívané pro kalibraci nebo mení g) odolnost ostatních materiál v zivotním prostedí Uzivatel musí zajistit, aby ostatní pístroje pouzívané v místnosti byly kompatibilní. To si mùze vyzádat dalsí ochranná opatení h) denní dobu, kdy se má kácení nebo jiné cinnosti provádt.
Velikost prostoru, který je v tchto pípadech zapotebí brát v úvahu, závisí na konstrukci budovy a ostatních cinnostech,které zde budou provozovány. Hranice tohoto prostoru mohou zasahovat i mimo území podniku.
Hodnocení ezacího zaízení Krom posouzení plochy lze k identifikaci a esení poruch vyuzít i posouzení zaízení pro ezání obloukem. Posouzení emisí by mlo zahrnovat mení in situ, jak je uvedeno v clánku 10 normy CISPR 11. Úcinnost opatení na snízení rizika lze také potvrdit mením na míst.
DOPORUCENÍ OHLEDN METOD KE SNÍZENÍ EMITOVANÝCH RUSIVÝCH ELEKTROMAGNETICKÝCH POLÍ
a. Veejná elektrická napájecí sí: Plazmové ezací zaízení by mlo být pipojeno k veejné elektrické síti podle doporucení výrobce. V pípad, ze se vyskytne rusení rozhlasového píjmu, je nutné provést dalsí odrusovací opatení, jakým mze být filtrace hlavního napájecího pívodu Pívodní kabel je zapotebí kvli odstínní ulozit do kovového kanálu, nebo podobného zakrytování. Toto elektrické odstínní se musí provést po celé délce kabelu. Stínní by mlo být pipojeno ke zdroji ezacího proudu, aby byl zajistn dobrý elektrický kontakt mezi vedením a krytem zdroje ezacího proudu. b. Údrzba zaízení pro obloukové ezání : Obloukové ezací zaízení by mlo být podrobeno bzné údrzb podle doporucení výrobce. Pokud je zaízení v provozu, musí být vsechna pístupová dvíka uzavena a krytky nálezit upevnny na svých místech. Na zaízení se nesmí provádt zádné zmny s výjimkou zmn a seízení uvedených v pokynech výrobce. Údrzba a seizování podle doporucení výrobce se týká zejména dráhy oblouku a prvk pro jeho stabilizaci. c. Kabely ezání: Pouzit co nejkratsí svaovací kabely a vést kabely pohromad u podlahy. d. Ekvipotenciální vazba : vsechny kovové díly svaovacího pracovist by mly být pospojovány. Pesto i v takovém pípad existuje nebezpecí úrazu elektrickým proudem, pokud se dotkneme soucasn elektrody a kovového dílce. Uzivatel musí být izolován od kovových pedmt. e. Uzemnní ezaného obrobku : Pokud ezaný obrobek není uzemnn z dvodu elektrické bezpecnosti nebo z dvodu jeho velikosti a umístní, napíklad trupy lodí nebo konstrukcní ocel v budovách, mze uzemnné pipojení v nkterých pípadech, ale ne vzdy, snízit emise. Zde je vsak zapotebí postupovat opatrn, aby se uzemnním obrobku nezvýsilo riziko úrazu obsluhy, anebo riziko poskození jiných elektrických zaízení. Pokud je to nutné, mlo by být spojení odezávané cásti se zemí provedeno pímo, ale v nkterých zemích, které toto pímé spojení neumozují, by mlo být spojení provedeno pomocí vhodného kondenzátoru zvoleného podle vnitrostátních pedpis. f. Ochrana a stínní : Selektivní ochrana a stínní ostatních kabel a zaízení v okolí mze omezit problémy s rusením. U speciálních aplikací lze zvázit ochranu celé ezné plochy.
PEPRAVA A TRANZIT SOUCASNÉHO ZDROJE EZÁNÍ
ezací agregát je mozno pohodln zvedat nosnými popruhy za horní stranu pístroje. Nesmíte vsak podcenit jeho vlastní hmotnost. Pístroj není urcen k manipulaci pomocí jeábu nebo k zavsení.
Pi pesunu nikdy nevlecte pístroj uchopením za hoák nebo kabely. Pístroj smí být transportován pouze ve svislé poloze. Netransportujte zaízení nad osobami nebo vcmi.
INSTALACE, UMÍSTNÍ
· Pístroj stavte na podklad s náklonem do maximálního úhlu 10°. · Dbejte na dosatecný prostor kolem ezacího zdroje pro dobré vtrání a pístup k ovládacím prvkm. · Nepouzivejte zarízení v prostorách, ve kterých se nachází kovové prachové cástecky, které by mohly být vodivé. · Chrate pístroj ped destm a pímým slunecním záením. · Zaízení má stupe krytí IP23, coz znamená, ze : – je chránn ped prnikem cizích tles prmru > 12,5mm – Ochrana proti desti smuje pod úhlem 60° ke svislici. Toto zaízení mze tedy být pouzivan venku v souladu s tídou krytí IP23. Vedení napájení, svaovacího proudu, svazky hadic svaovacích hoák a svazky propojovacích hadic úpln odvite.
Výrobce nerucí za zranní nebo vcné skody zpsobené neodbornou manipulací s tímto pístrojem.
5

CUTTER 45 CT

CZ

ÚDRZBA / POKYNY
· Vypnte zaízení, odpojte je od napájecí sít a vyckejte 2 minuty ped zahájením práce na zdroji. Uvnit, naptí a proudy jsou vysoké a nebezpecné. Údrzbu a opravy smí provádt pouze kvalifikovaný personál. Doporucujeme provádt rocní údrzbu.
1 – Údrzba vzduchového filtru : · Vzduchový filtr je nutné pravideln cistit. Stisknte opakovan oranzové tlacítko, který je pod filtrem. · Demontáz : – Odpojte pívod vzduchu. – Narazte nápadku otocte kryt proti smru hodinových rucicek (45°). – Odeberte kryt. – Filtracní vlozka je bilá, ji ocistit nebo nahradit jestli nutné (obj. císlo 039735).
2 – Pravidelná údrzba : · Je nutné provádt pravidelnou udrzbu vycistjící uvnit zaízení tlakovým vzduchem. Nechejte provádt kvalifikovaným personálem pravidelné kontroly elektrických spojení s izolovaným nástrojem. · Pravideln kontrolujte stav síového pipojovacího vedení. Je-li poskozeno, musí být vymnno výrobcem, jeho servisem nebo kvalifikovanou osobou, aby se zamezilo vzniku ohrození. · Neuzavírejte ventilacní otvory zaízení, musí být zajistna cirkulace vzduchu. · Zkontrolujte stav hlavice hoáku (trhliny nebo holé kabely). · Zkontrolujte, zda díly podléhající opotebení jsou správn namontovány a zda nejsou pílis opotebeny.
· Tento zdroj ezacího proudu nepouzívejte k rozmrazování potrubí, dobíjení baterií/akumulátor nebo spoustní motor.

MONTÁZ – POUZITÍ VÝROBKU
Instalaci smí provádt pouze zkusený personál povený výrobcem. Bhem instalace se ujistte, ze je generátor odpojen od sít.

SOUCÁSTÍ DODÁVKY

Obj. c.. 014787 –

CUTTER 45 CT Obj. c.. 013629
TPT 40 4 m

Obj. c.. 062962
MT 70 6 m

2 m – 10 mm²

Startovací balícek

Pipojky plynu

8 mm + 10 mm

8 mm + 10 mm

8 mm + 10 mm

Dodavaná zaízení jsou kompatibilná pouze s tímto pístrojem. Pro dosazení optimálního nastavení výrobku se doporucuje pouzívat ezací kabely dodané s pístrojem.

POPIS ZAÍZENÍ (VIZ OBR. 1)
1- Uzivatelské rozhrání 2- Pipojka plazmového hoáku 3- Knoflík upravení tlaku 4- Pipojka kabelu ukostení 5- Rukoje

6- Napájecí kabel 7- Filtr 8- Pepínac ZAP-VYP 9- Místo plynové koncovky 10- Dvíka pro instalaci sestavy CNC (volitelný, obj. císlo 039988

OVLÁDÁCÍ PANEL (VIZ OBR. 2)

1- Kontrolka tepelné ochrany

7-

Kontrolka ezání prolamovaných plech s automatickým spustním pilotního oblouku

2- Kontrolka «zákrok na hoák»

8- Potenciométr nastavení proudu

3- Kontrolka provozní poruchy

9- Indikátor tlaku

4- Kontrolka ezání plného plechu

10- Kontrolka «nedostatecný tlak»

5- Tlacítko volby rezimu

11- Tlacítko «test a nastavení vzduchového tlaku»

6-

Kontrolka ezání plného plechu se zámknutí spínace pro delsí ezy.

12- Kontrolka probíhájícího testu tlaku

6

CUTTER 45 CT

CZ

PIPOJENÍ SÍOVÉHO NAPTÍ
Pístroj je vybaven zástrckou 16A s ochranným zemnicím kontaktem (typu EEC7/7), která se pipojuje k jednofázové zásuvce 230V (50-60Hz) s uzemnním. Proudový odbr (I1eff) pi maximálním výkonu je uveden na typovém stítku stroje. Zkontrolujte, zda je napájení a jeho ochrana (pojistka a/nebo jistic) kompatibilní s proudem potebným k pouzití. V nkterých zemích je teba pouzít jiný typ zástrcky, pi kterých je zajistno, ze pístroj bude fungovat i pi maximálním zatízení.
Pro intenzivní pouzití je vhodnjsí pouzít zásuvku 25 nebo 32 A chránnou jisticem 25 nebo 32 A.
Pro provoz výrobku pi maximálním výkonu (45 A) je nutný napájecí zdroj 230 V. Napájení 110 V omezí výstupní proud výrobku na 30 A.
Pozor! Nikdy neperusujte napájení pi zatízení svaovacího zdroje.

PIPOJENÍ NA GENERÁTOR
Tyto spotebice lze provozovat s generátory za pedpokladu, ze pomocný zdroj 230 V mze dodávat nezbytné mnozství elektiny Generátor musí splovat následující pozadavky: – Maximální spickové stídavé naptí je nizsí nez 400 V. – frekvence se pohybuje v rozmezí od 50 do 60Hz – Efektivní stídavé naptí je vzdy vyssí nez 230Vac ±15%. Tyto podmínky je nutné kontrolovat, protoze mnoho generátor produkuje vysoké napové spicky, které mohou poskodit zaízení.

POUZÍTÍ PRODLUZOVACÍHO KABELU

Prodluzovací kabel musí mít velikost a prrez v souladu s naptím zaízení. Pouzit prodluzovací kabel v souladu s pokyny národních norem.

Naptí napájení

Dlka a prrez prodluzovacího kabelu (<45m)

230 V

6 mm²

PIPOJENÍ PLYNU
Lze pouzít stlacený vzduch z kompresoru nebo z tlakové láhve. V obou pípadech je nutné nainstalovat redukcní ventil schopný dodávat plyn do filtru proudového zdroje. Pístroj je vybaven integrováným filtrem (5m). Pokud se v dsledku místních podmínek dostává do vzduchového systému vlhost, olej, anebo jiné znecistní, pouzijte filtracní vlozku (ref. 039728).

Pokud zásobování plynem nefunguje dobe, snizuje se rychlost i kvalita ezu, zmensuje se síla materiálu, který lze proíznout a zkracuje se zivotnost spotebních díl hoáku.
Pro optimální výkonnost, stlacený vzduch má být v souladu s tídou ISO8573-1, kvality 1.2.2. Maximální bod vypaování má být -40 °C. Maximální mnozství oleje (aerosol, kapalina a pára) by mlo být 0,1 mg/m3.

Pouzijte hadici pro inertní plyny o vnitním prmru 9,5 mm. Napojte ji na plynovou pípojku.

Doporucený vstupní tlak pi cirkulaci vzduchu je 5 az 7 bar.

Dbejte na to, aby tlak na vstupu do filtru nepesáhnul hodnotu 9 baru. V pípad pekrocení této hranice mze pouzdro filtru explodovat.

7

CUTTER 45 CT

CZ

KONFIGURACE HOÁKU (MT-70)
Viz. tabulky na boku zdroje pro vybr správných díl.
Nastavení hoáku : – Pipojte hoák k dodanému konektoru. – V konfiguraci pracovní stanice nejsou nutné zádné zmny.

Rucní provoz

Pro ezání :
K dispozici je ada spotebního materiálu: – malé práce s tryskou 20-50 A oznacenou «45 A»

20-50 A

037557

037564 (x 5)

037571 (x 5)

Strojní provoz

20-50 A

037557

037564 (x 5)

037571 (x 5)

037601 037601

037625 037649

KONFIGURACE HOÁKU (TPT-40)
Hoáky jsou vzduchochlazené a nepozádujou zádný specifický chladící systém.
1 – ZIVOTNOST SPOTEBNÍHO MATERIÁLU
Cetnost výmny spotebního materiálu závisí na ad faktor:
· Tlouska ezaného kovu. · Prmrná délka ezání. · Kvalita vzduchu (pítomnost oleje, vhlkosti nebo jiných hmot). · Vrtání nebo ezání od okraje kovu. · Vzdálenost mezi hoákem a obrobkem pi ezání
Za bzných podmínek pouzívání : – Pi rucním ezání se elektroda opotebovává jako první.
Spotební materiál pro hoák

040236

040212

040175

040168

Ochranná tryska

Tryska

Difuzér

Elektroda

2 – INSTALACE SPOTEBNÍHO MATERIÁLU HOÁKU:
Ped výmnou spotebního materiálu odpojte pístroj ze sít.
Abyste mohli hoák pouzívat, je teba nainstalovat kompletní sadu spotebního materiálu ve správném poadí: elektroda, difuzor, tryska a ochranná tryska.

Ochranná tryska

Tryska

Difuzér

Elektroda

Hoák :

8

CUTTER 45 CT

CZ

NASTAVENÍ TLAKU PLYNU

Je vslmi dlezité správn nastavit tlak plynu, abyste mli optimální výkonnost a zivotnost spotebních díl.
Doporucuje se zkontrolovat/upravit tlak v pípad : – zmny místa pipojení nebo pneumatické instalace – zmny délky hoáku – zmny typu spotebního materiálu – pochybností

Stisknte tlacítko

, z hoáku nepetrzit proudí vzduch, LED diody sloupcového grafu se rozsvítí a ukazují hodnoty tlaku na vstupu do hoáku.

Povytazením knoflík odaretujte, a ho otocte pro nastavování pozadováného tlaku. Knoflík opt zatlacte.

Tlak závisí na : – délku hoáku (delsí hoák vyzaduje vyssí tlak, aby se vyrovnal pokles tlaku zpsobený délkou) – typ ezání nebo drázkování (drázkovací spotební materiál vyzaduje nizsí tlak). – pro nastavení optimálního laku viz. pokyny v pirucce hoáku, nebo indikace uvedené na pístroje.

Doporucený tlak vzduchu:

6 m 12 m

ezání 5.2 bar / 75 Psi 5.5 bar / 80 Psi

NASTAVENÍ EZACÍHO PROUDU

Abyste mli optimální výkonnost a zivotnost spotebních díl, dbejte na nastavení proudu v souladu se spotebními díly.

– ezací trysku 20-50 A : respektujete proud mezi 20 a 50 A. Nastavení pouze otocením potenciométru proudu (OBR 2 – 8).
VOLBA REZIMU EZÁNÍ

Volba rezimu ezání se provádí pomocí výbrového tlacítka

.

ezání plných plech Jedná se o nejcastji pouzívaný rezim. Spust’te oblouk stisknutím na tlacítko hoáku. Perusení oblouku uvolnním tlacítka, nebo sám od sebou. Pro znovu vytvoení oblouku, uvolnte a znovu stisknte tlacítko.

ezání perforovaných plech Tento rezim funguje stejn jako první rezim s výjimkou pípadu ucpání: oblouk se sám znovu spustí, dokud je spous stisknutá. Ten rezim je komfortnjsí, protoze usetí uzivatelovi neustále uvolnit a stisknout tlacítko.

ezání dlouhých délek V tomto rezimu mze obsluha bhem ezání uvolnit spous a ezání bude pokracovat, dokud spous znovu nestisknete nebo dokud ji «neodemknete». tento rezim usetí uzivatelovi únavu a umozuje trochu vzdalit ruku od obrobku.
OPERACE EZÁNÍ
1- Po stisknutí spoust se vytvoí oblouk: pilotní oblouk. Ten je oblouk slabého proudu zapálící se mezi elektrodou a tryskou, který umozuje spustit ezání obrobku.
2- Dotykem pilotního oblouku s obrobkem, ezacka automaticky nastartuje ezání. Vzduch proudí mezí elektrodou a obrobkem, a pístroj automaticky zvýsuje proud oblouku do nastavovaného výkonu.
3- Po skoncení ezy (samoperusení nebo uvolnní tlacítka), oblouk zastaví, a vzduch neustále foukne po nkolika sekundách pro chlazení hoáku a díl.
9

RUCNÍ EZ OD HRANY OBROBKU:

CUTTER 45 CT

1 Dbejte na spolehlivé pipojení uzemovací svorky. Nasate hoák na hranu materiálu s hubicí smrovanou svisle.

2 ez zacínejte a vyckejte na okraji materiálu do té doby, nz ho oblouk zcela proízne.

3 Poté pokracujte v ezu. Pokuste drzet stálou rychlost.
PROPALENÍ OTVORU : 1 Dbejte na spolehlivé pipojení uzemovací svorky. Hoák nasad´te v sikmé poloze (30°) na obrobku.
2 Proved´te zapálení udrzující hoák v sikmé poloze (30°) na obrobku. Otocte pomalu hoák do kolmé polohy (90°).
Zajistte hoák a pokracujte ve stisknutí 3 spoustce. Propálení materiálu poznáte podle proudu jisker, který vyslehne na
spodní tran obrobku.
4 Poté pokracujte v ezu. Pokuste drzet stálou rychlost.
10

CZ

CUTTER 45 CT

CZ

BEZPECNOST

Zásahy na hoák Obsluha bude muset pracovat s hoákem a jeho píslusenstvím (výmna spotebního materiálu, odpojení hoáku).
Pokud je ezacka zapnuta, kontrolka «zákrok na hoák» (OBR 2 – 2) se svití a upozoruje, ze zákrok se mze provádt bezpecn. Po instalaci hoáku/díl, kontrolka se zhasne a ezacka je znovu hotová. Pokud je pistroj funkcní (ezání) ale kontrolka neustále svití, vrat’te produkt do servisního stediska pro kontrolu.
Nedostatecný tlak Indikátor «Nedostatecný tlak» (OBR 2 – 10) se rozsvítí, pokud je tlak pílis nízký pro správnou funkci nebo pokud není k ezacce pipojen vzduch. Pipojit hadici vzduchu du konektoru, který je na zadním panelu zdroje (OBR 1 – 9) a, jestli svicení kontrolky trvá, stisknte tlacítko «test a nastavení tlaku» (OBR 2 – 11) a otocte knoflík (OBR 1 – 3) az máte správný tlak (viz. «nastavení tlaku»)
Teplotní ochrana V pípad pehátí (nedodrzení provozních faktor nebo dlouhodobé pouzívání pi okolní teplot nad 40 °C) se plazmová ezacka zastaví, aby se zajistilo chlazení Rozsvítí se indikátor tepelné ochrany (obr. 2 – 1), který signalizuje, ze k perusení provozu doslo z dvodu pehátí. Kontrolka vypne, kdyz je pístroj hotový.
Porucha provozu.

PORUCHY, PÍCINY, ODSTRANNÍ

Zobrazení poruch

ZÁVADY

Zákrok na hoák

Problém s díly
Tlak vzduchu je pílís nízký
Teplotní ochrana Peptí Podptí Výpadek fáze Porucha ventilátoru
Elektrický obvod není sestaven Porucha relé výkonu

PÍCINY Hoák odpojen Spotební díly jsou odmontované
Elektroda není v kontaktu s tryskou
Elektroda se neodtáhne
Plynová hadice není pipojena, nebo tlak vzduchu je skutecn nízký. Intenzivní pouzití (pekrocení pracovního cyklu) Dostatecná ventilace zdroje není zajistna. Naptí je pílís vysoké a mze poskodit zdroj Naptí je pílís nízký pro uspokojivý vysledek Výpadek fáze
Ventilátor nefunguje
Ventilátor neotací na spravnou rychlosti
Elektroda není v kontaktu s tryskou
Relé výkonu nevypne

ESENÍ
Pekontrolovat a znovu pipojit hoák Zkontrolujte, ze vsechny díly jsou montované, a také utazení trysky Zkontrolujte, ze vsechny díly jsou montované, a je nahradit jestli nutné Zkontrolovat, jestli elektroda není spojovala s tryskou, jestli eloektroda je mobilní, vymnit díly jestli nutné. Zkontrolovat pipojení hadice, zapnout kompresor, zkontrolovat tlak na vstupu ezacky. Ponechejte pístroj zapnutý, dokud se chladne a kontrolka se vypne. Instalaci zmte, abyste zajistili dobrou ventilaci
Kontrola napájecí instalace kvalifikovaným technikem.
Zkontrolovat zda ventilátor je blokovaný cízím tlsem Zkontrolovat pipojení, nahradit ventilátor jestli nutné Zkontrolujte pítomnost a stav spotebních díl Je nahradit jestli nutné. Zapnte znovu pístroj a zkuste znovu.
Vrate produkt do servisního stediska

Oblouk zastaví po 3 sekundy ezání

Zadný proud detektovan v zemnící klesti

Zkontrolujte pipojení zemnící klest na obrobku.

Zdroj nezapne

Chybí elektrické napájení

Zajistte, ze napájecí kabel je správn pipojen, a hlavní spínac nastaven do polohy I.
Zkontrolovat, jestli je primární jistic vypadlý.

Pilotní oblouk zastaví rychle

Opotebné díly

Zkontrolujte stav díl a je nahradit jestli

nutné

11

CUTTER 45 CT

CZ

Oblouk zastaví pi ezání

Pedcasné opotebování díl

Pílis nízká rychlost ezání tenkých plech Spatný kontakt na zemnicí svorce Hoák je pílis daleko od obrobku ezací proud nevyhovuje pouzité díly Nevyhovující tlak vzduchu Vlhký vzduch

Snízit proud / Zvýsit rychlost pohybu.
Zkontrolujte pipojení zemnící klest na obrobku.
Pouzivejte tercík a udrzte ho v kontaktu s obrobkem.
Viz. kapitola «Nastavení ezacího proudu».
Viz. kapitola «Nastavení tlaku plynu».
Proplachujte filtracní systém zdroje a sít. Namontovat volitelný filtracní jednotku obj. císlo 039728.

ZÁRUKA
Sluzby výrobce poskytnuté v zárucní dob se týkají výhradn výrobních vad a závad materiálu, které se objeví bhem 24 msíc po zakoupení zaízení (doklad o koupi).
Záruka se nevztahuje na : · Poskození pi transportu. · Opotebitelné díly (nap. kabely, svorky, distancní podlozky atd.), : kabely, svorky, atd…). · Poskození vzniklých neodborným pouzítím (pad, tvrdý náraz, neautorizovaná oprava…). · Poruchy v závislosti s prostedím (znecístní, rez, prach…).
V pípad poruchy zaslete prosím jednotku zpt do Vaseho dodavatele a pilozte: – kupní doklad (faktura, atd….) – podrobný popis poruchy

12

NAHRÁDNÍ DÍLY

CUTTER 45 CT
1

16

18

17

19 3
20

15 10

12

11

13 14

1 Rukojet’ 2 Ventilátor 3 Deska elektromagnetické kompatibility 4 Filtr 5 Kabelový prchod 6 Spínac zap./vyp.

7 CNC konektor – plný plech

8 Pojistky

9 Elektromagnetický ventil

10 Indukcnost PFC

11 Pipojka kabelu ukostení

12 Mízka ventilátoru

13 Výkonový transformátor

14 Výstupní tlumivka

15 Pipojka hoáku

16 Ovládácí panel

17 Knoflík potenciometru

18 Deska ovládání

19 Hlavní deska

20 Deska ízení

Zemnicí svorka s kabelem

Napájecí kabel

Hoák Innotec TPT-40 se spotebním materiálem

Hoák MT-70 bez spotebního materiálu

2 9

4
5
6
7
8
56048 50999 97771C 71457 71148 51075 95623ST 56120 42222 63691 51469 51011 63804 63737 71733 51980 73017 97496C 97768C 97769C 71941 21462 060753 037502
13

14

51980

97496 20

97769 2

I-

IGBT

I+

20 PRESSION

10

-HT

+HT

PFC

PFC

PFC

ALIM/MESURE

4 M 50999
FAN
EV
42222 EV

6

64459

10

10

6

7

97768

3

IGBT TRP-

TRP+

+HT -HT PFC PFC

PFC

97771

TORCHE

2

64674

71733

+HT SELF

+HT RED

63691

63804

PM 51469

63737

ALIM/MESURE

51075

21462

ELEKTRICKÁ SCHÉMA

CUTTER 45 CT

CUTTER 45 CT

TECHNICKÉ VLASTNOSTI
PLASMA CUTTER Primární Naptí napájení Frekvence napájení Jistic Sekundární Naptí naprázdno Jmenovitý výstupní proud (I2) Konvencní výstupní naptí (U2)
Zatzovatel pi 40°C (10 min)* Norma IEC60974-1.

CUTTER 45 CT

110 V +/- 15%

230 V +/- 15%

50 / 60 Hz

32 A

16 A

Imax 100%
60%

15 30 A 86 92 V
25 % 17 A 21 A

320 V

15 45 A 86 98 V
50 % 32 A 41 A

Provozní tlak Prtok vzduchu (5 bar) Provozní teplota Skladovací teplota Tída krytí Rozmry (D x S x V) Hmotnost
*Pracovní cykly se provádjí podle normy IEC60974-1 pi teplot 40 °C a v cyklu 10 min. Pi intenzivním pouzívání (> pracovní cyklus) se mze aktivovat tepelná ochrana, v takovém pípad oblouk zhasne a na displeji se zobrazí ikona . Nechte pístroj pipojený, aby se mohl ochladit, az kontrolka zhasne. Zdroj s klesající výstupní charakteristikou.

5 > 7 bar

115 l/min

185 l/min

-10° +40°C

-20° +55°C

IP23

48 x 37 x 23 cm

15 kg

15

CUTTER 45 CT

VYSVTLENÍ SYMBOL

Pozor! Pectete si prosím pozorn tento návod k obsluze ped pouzítím.

1 f1
f2
IEC60974-1 IEC60974-10
Tída A

Jednofázový mnic transformátoru s usmrovacem Pístroj spluje pozadavky norem IEC60974-1 a IEC60971-10 tídy A.

Plazmové ezání

IP23
U0 X(40°C)
I2 A U2 V Hz
U1 I1max I1eff

Vhodné pro ezání v prostedí se zvýseným rizikem úrazu elektrickým proudem. Nicmén by zdroj nemusel být nutn provozován v tchto oblastech.
Ochrana ped pístupem k nebezpecným cástem pevných tles o prmru > 12,5 mm a ochrana ped destm smujícím pod úhlem 60° ke svislici. Trvalý ezací proud. Naptí naprázdno Pracovní cyklus podle IEC60974-1 (10 minut – 40 °C).
Odpovídající konvencní ezací proud
Ampér Píslusné svaovací naptí Volt Hertz Jednofázové napájení 50 nebo 60Hz Naptí napájení Maximální napájecí proud (efektivní hodnota). Maximální skutecný napájecí proud. Zaízení odpovídá evropským smrnicím. EU prohlásení o shod je k dispozici na nasich webových stránkách (viz titulní strana)
V souladu s normou EAC.

Produkt pro tídný sbr odpadu podle evropské smrníce 2012/19/UE. Nelikvidujte toto zaízení do domácího odpadu!

Zaízení odpovídá marockým smrnicím. Prohlásení o shod C (CMIM) je k dispozici na nasich webových stránkách (viz titulní strana). Zaízení odpovídá britským smrnicím. Prohlásení o shod Spojeného království je k dispozici na nasich webových stránkách (viz hlavní strana).

Produkty pro tídný sbr odpadu

Kompatibilní s generátory. Informace o teplot (tepelná ochrana)

16

GYS SAS 1, rue de la Croix des Landes
CS 54159 53941 SAINT-BERTHEVIN Cedex
FRANCE
17

Read User Manual Online (PDF format)

Loading......

Download This Manual (PDF format)

Download this manual  >>

GYS User Manuals

Related Manuals