IKEA 604.756.27 LAGAN Integrated Dishwasher 60 cm Instruction Manual

June 9, 2024
Ikea

604.756.27 LAGAN Integrated Dishwasher 60 cm

LAGAN

HR SI

RS

HRVATSKI Elektronicki korisnicki prirucnik dostupan je na www.ikea.com. Za vise informacija o potrosnji energije i drugim tehnickim podacima ovog proizvoda, pristupite sljedeoj web poveznici: https://eprel.ec.europa.eu

SLOVENSCINA Uporabniski prirocnik v elektronski obliki je na voljo na spletnem mestu www.ikea.com. Ce zelite vec informacij o porabi energije in drugih tehnicnih podatkih te naprave, kliknite/tapnite to povezavo: https://eprel.ec.europa.eu

SRPSKI Elektronski korisnicki prirucnik je dostupan na www.ikea.com. Za vise informacija o potrosnji elektricne energije i ostalim tehnickim podacima ovog proizvoda, posetite https://eprel.ec.europa.eu

HRVATSKI

6

SLOVENSCINA 20

SRPSKI

34

HRVATSKI

6

Sadrzaj

Sigurnosne informacije

6 Naputci i savjeti

13

Sigurnosne upute

9 Odrzavanje i cisenje

14

Postavljanje

10 Otklanjanje poteskoa

15

Opis proizvoda

11 Tehnicki podaci

17

Rukovanje

12 Briga o okolisu

17

Prva uporaba

12 IKEA Jamstvo

18

Svakodnevna uporaba

12

Promjene mogue bez prethodne najave.
Sigurnosne informacije

Prije instalacije i uporabe ureaja, pazljivo procitajte prilozene upute. Proizvoac ne odgovara za stete ili ozljede nastale neispravnom instalacijom i uporabom. Upute drzite uvijek zajedno s ureajem za buduu uporabu.
Sigurnost djece i nemonih osoba
· Djeca iznad 8 godina starosti te osobe smanjenih tjelesnih, osjetilnih ili umnih sposobnosti, odnosno nedovoljnog iskustva i znanja mogu korsititi ovaj ureaj samo ako ih se nadzire ili ako su upuene u sigurnu uporabu ureaja i razumiju ukljucene opasnosti.
· Ovaj ureaj mogu koristiti djeca izmeu 3 i 8 godina i osobe s poteskoama, ako su za to dobili propisne upute.
· Djecu mlau od 3 godine treba drzati podalje, osim ako su pod stalnim nadzorom.
· Djeca se ne smiju igrati s ureajem. · Djeca ne smiju obavljati cisenje i odrzavanje ureaja bez
nadzora. · Djeci u dobi od 3 do 8 godina dozvoljeno je puniti i prazniti
rashladne ureaje. · Svu ambalazu cuvajte podalje od djece i odlozite je na
odgovarajui nacin.

HRVATSKI

7

Opa sigurnost
· Ureaj je namijenjen uporabi u kuanstvu ili slicnoj primjeni kao sto su: – Kue za odmor; cajne kuhinje u trgovinama, uredima i ostalim radnim prostorima. – Gostinjske sobe u hotelima, motelima, prenoistima i ostalim stambenim prostorima. – Ugostiteljstvu i slicnoj primjeni van maloprodaje .
· Ova vrsta hladnjaka cesto se koristi u hotelima, uredima, studentskim domovima i kuama. Najprikladniji je za hlaenje i cuvanje hrane kao sto su voe i pia. Prednost su mu malene dimenzije, mala tezina, niska potrosnja elektricne energije i jednostavnost uporabe.
· Uklonite zapreke s ventilacijskih otvora na kuistu ureaja ili na ugradbenom ormariu.
· Nemojte rabiti mehanicke ureaje ili neka druga sredstva kako biste ubrzali proces odmrzavanja hladnjaka, osim onih koje preporuca proizvoac.
· Nemojte ostetiti sustav rashladnog sredstva. · Nemojte rabiti elektricne ureaje unutar spremnika za
hranu ovog ureaja, osim onih koje preporuca proizvoac. · Za cisenje ureaja nemojte rabiti prskanje vodom ili
vodenu paru. · Ureaj cistite vlaznom mekom krpom. Rabite samo prirodna
sredstva za cisenje. Nemojte rabiti abrazivna sredstva za cisenje, abrazivne spuzvice, otapala ili metalne predmete. · Eksplozivna sredstva kao sto su aerosolne limenke sa zapaljivim gorivom nemojte drzati u ureaju. · Zamjenu osteenog naponskog kabela elektricnog napajanja mora obaviti proizvoac, njegov ovlasteni servisni centar ili druga kvalificirana osoba kako bi se izbjegla opasnost. · Pri postavljanju ureaja provjerite da mrezni kabel nije zgnjecen ili osteen.

HRVATSKI

8

· Ne postavljajte vise prijenosnih uticnica ili prijenosnih izvora napajanja na straznjoj strani ureaja.
· Otvaranje vrata na duza vremenska razdoblja moze uzrokovati znacajno poveanje temperature u odjeljcima ureaja.
· Redovito cistite povrsine koje mogu doi u dodir s hranom i dostupnim sustavima odvodnje.
· Ocistite spremnike za cistu vodu ako se nisu koristili 48 sati; isperite vodovodni sustav prikljucen na vodovod ako voda nije bila povucena 5 dana.
· Skladistite sirovo meso i ribu u odgovarajue posude u hladnjaku kako ne bi bili u kontaktu s drugom hranom ili kapali na drugu hranu.
· Ako rashladni ureaj dulje vrijeme ostaje prazan, iskljucite ga, odmrznite, ocistite, osusite i ostavite vrata otvorena kako biste sprijecili stvaranje plijesni u ureaju.
· Prostori za zamrznutu hranu s dvije zvjezdice pogodni su za spremanje prethodno smrznute hrane, spremanje ili pravljenje sladoleda i pravljenje kockica leda.
· Odjeljci s jednom, dvije i tri zvjezdice nisu pogodni za zamrzavanje svjeze hrane.
· Ovaj rashladni ureaj nije prikladan za zamrzavanje namirnica. · Ovaj rashladni ureaj nije predvien da se koristi kao
ugraeni ureaj. · Ureaj je opremljen zaruljom za unutarnju rasvjetu. Jedina
dopustena usluga je zamjena rasvjetnog tijela. Obratite se ovlastenom servisnom centru. · UPOZORENJE: Kako biste izbjegli opasnost zbog nestabilnosti ureaja mora se fiksirati u skladu s uputama.

HRVATSKI

9

Sigurnosne upute

Postavljanje
Upozorenje! Ureaj moze instalirati samo kvalificirana osoba.
· Uklonite svu ambalazu i zastitne trake. · Nemojte instalirati ili rabiti osteeni ureaj. · Slijedite upute za instalaciju isporucene s
ureajem. · Uvijek pazite pri pomicanju ureaja jer je
tezak. Uvijek koristite sigurnosne rukavice i zatvorenu obuu. · Osigurajte nesmetani protok zraka oko ureaja. · Tijekom pomicanja hladnjaka, ne naginjite ga za vise od 45° u odnosu na uspravni polozaj. · Pricekajte barem 4 sata prije spajanja ureaja na elektricnu mrezu. Ovo je nuzno kako bi se ulje vratilo u kompresor. · Nemojte instalirati ureaj u blizini radijatora, kuhala, penica ili ploca za kuhanje. · Straznja strana ureaja mora biti postavljena uza zid. · Ne postavljajte ureaj na mjesto izravne sunceve svjetlosti. · Ne postavljajte ureaj na mjestima koja su previse vlazna ili hladna, kao sto su nadograeni prostori, garaze ili vinski podrumi. · Kada pomicete ureaj, podignite prednji rub kako biste izbjegli osteivanje poda.
Elektricno prikljucenje
Upozorenje! Rizik od pozara i elektricnog udara.
Upozorenje! Pri postavljanju ureaja provjerite da mrezni kabel nije zgnjecen ili osteen.
Upozorenje! Nemojte rabiti produzne letve niti produzne kabele.
· Ureaj mora biti uzemljen. · Sve elektricne spojeve mora obaviti
kvalificirani elektricar. · Provjerite jesu li parametri na nazivnoj
plocici kompatibilni s elektricnim ocjenama mreznog napajanja. U slucaju odstupanja, pozovite elektricara. · Uvijek rabite ispravno instaliranu uticnicu osiguranu od strujnih udara.

· Pripazite da ne ostetite elektricne dijelove (npr. utikac elektricnog napajanja, kabel napajanja, kompresor). Za zamjenu elektricnih dijelova kontaktirajte ovlasteni servisni centar.
· Elektricni kabel mora ostati ispod razine utikaca napajanja.
· Ureaj prikljucite na elektricno napajanje tek po zavrsetku instalacije. Osigurajte nesmetan pristup elektricnoj uticnici nakon instalacije.
· Nemojte povlaciti kabel napajanja kako biste iskopcali ureaj. Uvijek povlacite utikac napajanja.
· Samo za UK i Irsku. Ureaj je opremljen mreznim utikacem od 13 A. Ako je potrebno promijeniti osigurac mreznog utikaca, koristite samo 13 ASTA (BS 1362) osigurac.
Uporaba
Upozorenje! Rizik od ozljeda, opeklina, elektricnog udara ili pozara.
Ureaj sadrzi zapaljivi plin, izobutan (R600a), prirodni plin visoke razine kompatibilnosti s okolisem. Pazite da ne ostetite krug rashladnog sredstva koji sadrzi izobutan.
· Povrsina kompresora postaje vrua: Povrsina kompresora moze postati vrua tijekom normalnog rada. Ne dodirujte ga rukama.
· Nemojte mijenjati specifikacije ureaja. · Nemojte stavljati elektricne ureaje
(npr. aparate za izradu sladoleda) u ovaj ureaj osim ako to preporuca proizvoac. · U slucaju osteenje sustava rashladnog sredstva, pobrinite se da u prostoriji nema plamena niti izvora iskrenja. Prozracite prostoriju. · Ne dozvolite da plasticni dijelovi ureaja dou u dodir s vruim predmetima. · Ne stavljajte bezalkoholna pia u odjeljak za smrznutu hranu. To e stvoriti pritisak u spremniku pia. · Zapaljive plinove i tekuine nemojte stavljati u ureaj. · Zapaljive proizvode ili predmete koji su navlazeni zapaljivim proizvodima nemojte stavljati u ureaj, na njega niti u blizini ureaja.

HRVATSKI

10

· Ne dodirujte kompresor niti kondenzator. Oni su vrui.
· Ne uklanjajte i ne dirajte predmete iz odjeljka smrznute hrane ako su vam ruke mokre ili vlazne.
· Odmrznutu hranu ne treba stavljati u odjeljak sa smrznutom hranom.
· Slijedite upute za skladistenje na ambalazi smrznute hrane.
Unutarnja rasvjeta
Upozorenje! Rizik od elektricnog udara.
· Zarulja je samo za unutarnju rasvjetu ureaja. Ne koristite ga za osvjetljenje kue.
Odrzavanje i cisenje
Upozorenje! Rizik od ozljeda ili osteivanja ureaja.
· Prije odrzavanja, deaktivirajte ureaj i iskopcajte utikac elektricnog napajanja iz elektricne uticnice.

· Ureaj sadrzi ugljikovodike u rashladnoj jedinici. Odrzavanje i ponovno punjenje ureaja moze obavljati samo kvalificirana osoba.
· Redovito kontrolirajte odvod ureaja i po potrebi ga ocistite. Ukoliko je odvod zacepljen, odleena voda sakuplja se na dnu ureaja.
Odlaganje
Upozorenje! Rizik od ozljeda ili gusenja.
· Iskopcajte ureaj iz elektricne mreze. · Odrezite naponski kabel i odlozite ga u
otpad. · Uklonite vrata kako biste sprijecili da djeca
ili kuni ljubimci budu zatvoreni unutar ureaja. · Krug rashladnog sredstva i izolacijski materijali ovog ureaja ne sadrze ozon. · Izolacijska pjena sadrzi zapaljivi plin. Kontaktirajte nadleznu lokalnu upravu za informacije o ispravnim nacinima odlaganja ureaja. · Nemojte osteivati dio rashladne jedinice koji se nalazi u blizini izmjenjivaca topline.

Postavljanje

Upozorenje! Procitajte poglavlja o Sigurnosti.
Postavljanje
· Slijedite zasebne upute za montazu kako biste instalirali ovaj ureaj.
· Ne instalirajte na visokim temperaturama ili pri visokoj vlaznosti. Postavite tako da izbjegnete osteenje, vlazenje i hru.
· Ureaj treba biti postavljen u suh i prozracan unutarnji prostor cija ambijentalna temperatura odgovara klimatskom razredu naznacenom na nazivnoj plocici ureaja:

Klimatski razred SN N ST T

Ambijentalna temperatura +10°C do +32°C +16°C do +32°C +16°C do +38°C +16°C do +43°C

– ,,SN” oznacava da je ovaj rashladni ureaj namijenjen upotrebi na sobnoj temperaturi u rasponu od 10 °C do 32 °C.
– ,,N” oznacava da je ovaj rashladni ureaj namijenjen upotrebi na sobnoj temperaturi u rasponu od 16 °C do 32 °C.
– ,,ST” oznacava da je ovaj rashladni ureaj namijenjen upotrebi na sobnoj temperaturi u rasponu od 16 °C do 38 °C.
– ,,T” oznacava da je ovaj rashladni ureaj namijenjen upotrebi na sobnoj temperaturi u rasponu od 16 °C do 43 °C.
Kod nekih tipova ureaja mogu nastati problemi u radu ukoliko ih se rabi izvan njihovog raspona. Ispravan rad zajamcen je samo unutar naznacenog temperaturnog raspona. Ako imate bilo kakvih nedoumica oko instalacije, obratite se prodavacu, nasoj sluzbi za korisnike ili najblizem ovlastenom servisnom centru.

HRVATSKI

11

Smjestaj
· Kako biste osigurali najbolje performanse instalirajte ureaj podalje od izvora topline, poput radijatora, kotlova, izravne sunceve svjetlosti itd. Osigurajte da zrak moze slobodno cirkulirati oko straznjeg dijela kabineta.
Oprez! Za ispravan rad u prostoru temperature iznad 38°C, savjetuje se odmak od 30mm izmeu stijenki ureaja i ostalog namjestaja.
Elektricno prikljucenje
Oprez! NEMOJTE UKLANJATI KONTAKT UZEMLJENJA. NEMOJTE KORISTITI ADAPTER. NEMOJTE KORISTITI PRODUZNI KABEL. Nepridrzavanje ovih uputa moze rezultirati smrtnim slucajem, pozarom ili elektricnim udarom.

Prije prikljucivanja, provjerite da napon i frekvencija prikazani na nazivnoj plocici ureaja odgovaraju elektricnom napajanju u kuanstvu.
Ureaj mora biti uzemljen. Utikac elektricnog napajanja opremljen je za to predvienim kontaktom. Ukoliko elektricna uticnica u kuanstvu nije uzemljena, ureaj spojite na zasebno uzemljenje u skladu s vazeim propisima i prema savjetu kvalificiranog elektricara.
Proizvoac ne preuzima nikakvu odgovornost u slucaju nepridrzavanja gore navedenih sigurnosnih mjera opreza. Ovaj ureaj je u skladu s direktivama EEZ.

Opis proizvoda
Prije uporabe ureaja pazljivo procitajte Upute za uporabu.

1 Police za pohranu 2 Odjeljak za smrznutu hranu
s tri zvjezdice 3 Regulator temperature i
unutarnje osvjetljenje 4 Podesiva kutija za pohranu
5 Ladica za voe i povre
6 Nazivna plocica

12

3

4

6 5

HRVATSKI

12

Rukovanje

Ukljucivanje
Spojite mrezni utikac u uticnicu. Podesite regulator temperature na srednju vrijednost (pogledajte ,,Regulacija temperature”).
Kad prvi put upotrebljavate ureaj, postavite ga na hladniju temperaturu i ukljucite ga bez umetanja hrane sve dok se automatski ne zaustavi na postavljenoj temperaturi. Obicno je potrebno 2 ili 3 sata, zatim postavite regulator temperature na zeljenu postavku i stavite hranu u ureaj.
Iskljucivanje
Kako biste iskljucili ureaj, zakrenite regulator temperature na poziciju ,,ISKLJUCIVANJE”.
Prije dodavanja hrane dajte ureaju vrijeme da se potpuno ohladi. Najbolje je pricekati 24 sata prije umetanja hrane.

Regulacija temperature
Temperatura se regulira automatski. Za rukovanje ureajem, primijenite sljedee korake: · Zakrenite regulator temperature prema
nizim postavkama kako biste postigli minimalnu hladnou. · Zakrenite regulator temperature prema visim postavkama kako biste postigli maksimalnu hladnou.
Srednja postavka je obicno najprikladnija.
Podesite postavku temperature imajui u vidu da temperatura unutar ureaja ovisi o: · sobnoj temperaturi · ucestalosti otvaranja vrata · kolicini pohranjene hrane · lokaciji ureaja.
Vazno! Ako je sobna temperatura visoka ili je ureaj ispunjen velikom kolicinom hrane, a temperatura je postavljena na najnizu postavku, ureaj e mozda neprekidno raditi sto e prouzrociti stvaranje leda na straznjoj stijenci. U tom se slucaju mora postaviti visa temperatura koja e omoguiti automatsko odmrzavanje i samim tim smanjenu potrosnju energije.

Prva uporaba

Cisenje unutrasnjosti
Prije prve uporabe ureaja, operite unutrasnjost i sve unutarnje pomone dijelove mlakom vodom i neutralnim sapunom kako biste uklonili karakteristican miris novog proizvoda, zatim ih temeljito osusite.

Vazno! Nemojte koristiti sredstva za cisenje ili abrazivne praskove koji mogu ostetiti zavrsni sloj.

Svakodnevna uporaba
Pokazatelj temperature

Ovaj ureaj prodaje se u Francuskoj. U skladu s propisima koji vrijede u ovoj zemlji, mora biti opremljen donjim odjeljkom hladnjaka koji oznacava njegovu najhladniju zonu.

HRVATSKI

13

Naputci i savjeti

Zvukovi pri normalnom radu
Sljedei zvukovi su normalni pri radu ureaja: · Tihi zvuk grgljanja i mukanja iz spiralnih
cijevi za vrijeme pumpanja rashladnog sredstva. · Zvuk zujanja i pulsiranja kompresora za vrijeme pumpanja rashladnog sredstva. · Iznenadni zvuk pucketanja iz unutrasnjosti ureaja uzrokovan termickim sirenjem (prirodna fizicka pojava koja nije opasna).
Naputci za stednju energije
· Nemojte cesto otvarati vrata niti ih ostavljati otvorenima duze nego sto je neophodno.
· Ako je temperatura okoline visoka i postavljena je vrlo niska unutarnja temperatura, a aparat je potpuno napunjen, kompresor moze raditi neprekidno, uzrokujui mraz ili led na isparivacu. Ako se to dogodi, postavite unutarnju temperaturu na topliju kako bi se omoguilo automatsko odmrzavanje i tako ustedjela potrosnja elektricne energije.
Naputci za cuvanje svjeze hrane
· Nemojte u hladnjak stavljati toplu hranu ili tekuine koje isparavaju;
· Hranu poklopite ili zamotajte, posebno ako ima jak okus.
· Smjestite hranu tako da zrak moze neometano kruziti oko nje.
Naputci za cuvanje hrane
Korisni naputci: · Meso (sve vrste): zamotajte u odgovarajuu
ambalazu i stavite na staklenu policu iznad ladice za povre. Spremite meso najvise 1-2 dana. · Kuhana hrana, hladna jela: pokrijte i stavite na bilo koju policu. · Voe i povre: temeljito ocistite i stavite u posebnu ladicu. Banane, krumpir, luk i cesnjak ne smiju se cuvati u hladnjaku ako se ne zapakiraju. · Maslac i sir: stavite u posebnu nepropusnu posudu ili zamotajte u aluminijsku foliju ili polietilensku vreicu kako biste iskljucili sto vise zraka. · Boce: zatvorite poklopcem i stavite na policu za boce na vratima, ili (ako je dostupna) na stalak za boce.

Upozorenja
· Vea kolicina hrane i dulje razdoblje drzanja vrata otvorenima zahtijeva veu potrosnju elektricne energije, sto takoer moze uzrokovati kvarove.
· Ponovno ukljucite utikac u razmaku od preko deset minuta.
· Ne cuvajte napitak u boci u odjeljku za smrznutu hranu kako biste sprijecili da se hladnjak pokvari i osteti.
· Za vrijeme nestanka elektricne energije, vrata otvarajte sto je manje mogue.
· Za vrijeme odleivanja, nikada nemojte rabiti ostre ili metalne predmete kako biste uklonili led s povrsine isparivaca jer ga tako mozete ostetiti.
· Ne dodirujte mokrim rukama hranu i posude u odjeljku za smrznutu hranu kako biste sprijecili ozebline.
Cuvanje zamrznute hrane
· Prilikom prvog pokretanja ili nakon razdoblja izvan uporabe, prije stavljanja proizvoda u odjeljak neka ureaj radi najmanje 2 sata na hladnijim postavkama.
· Kada zatvarate paket, ne smijete dozvoliti ulaz niti izlaz zraka ili vlage. U suprotnom, miris i okus hrane mogao bi se prosiriti hladnjakom, a zamrznute namirnice mogle bi se isusiti.
· Napomena: Nikada ne stavljajte flasiranu hranu ili pie u odjeljak za smrznutu hranu.
· Za najbolje performanse, ostavite dovoljno prostora u odjeljku sa smrznutom hranom da zrak kruzi oko pakiranja. Takoer, ostavite dovoljno mjesta u prednjem dijelu kako bi se vrata mogla cvrsto zatvoriti.
Naputci za cuvanje zamrznute hrane
Za postizanje najvee ucinkovitosti ovog ureaja, trebali biste:
· Provjeriti da je trgovac adekvatno cuvao unaprijed zamrznute namirnice;
· Obavezno osigurajte da se zamrznute namirnice prebace iz skladista hrane u odjeljak za smrznutu hranu u najkraem moguem roku.
· Nemojte cesto otvarati vrata niti ih ostavljati otvorenima duze nego sto je neophodno.
· Jednom odmrznuta, hrana se brzo kvari te se ne moze ponovo zamrzavati;

HRVATSKI

14

· Nemojte prekoraciti rok za cuvanje koji je propisao proizvoac.
Upozorenje! Kod slucajnog odmrzavanja, na primjer zbog nestanka struje, ako je struja iskljucena duze od vrijednosti koja je prikazana na grafikonu tehnickih karakteristika u ,,vremenu porasta”, odmrznuta hrana mora se brzo konzumirati.

Odmrzavanje
Duboko zamrznuta ili zamrznuta hrana moze se prije uporabe odmrznuti u odjeljku hladnjaka ili na sobnoj temperaturi, ovisno o raspolozivom vremenu.
Mali komadii se mogu kuhati i smrznuti, izravno iz odjeljka za smrznutu hranu: u ovom e slucaju kuhanje trajati duze.

Odrzavanje i cisenje

Upozorenje! Procitajte poglavlja o Sigurnosti.
Opa upozorenja
Oprez! Ureaj iskopcajte iz napona prije obavljanja bilo kakvih radnji vezanih za odrzavanje.
Ovaj ureaj sadrzi ugljikohidrate u rashladnoj jedinici; odrzavanje i punjenje mora obaviti ovlasteni tehnicar.
Pomoni dijelovi i ostali dijelovi ureaja nisu namijenjeni pranju u stroju za pranje posua.
Cisenje unutrasnjosti
Prije prve uporabe ureaja, unutrasnjost i sve unutarnje dodatke treba oprati mlakom vodom i neutralnim sapunom kako bi se uklonio karakteristican miris novog proizvoda, zatim ih je potrebno temeljito osusiti.
Oprez! Nemojte koristiti sredstva za cisenje ili abrazivne praskove koji mogu ostetiti zavrsni sloj.
Cisenje vanjskog dijela hladnjaka/zamrzivaca
Ocistite vanjski dio vrata hladnjaka/zamrzivaca neabrazivnom krpom namocenom u toplu vodu i blagi sapun ili deterdzent za cisenje, posebno namijenjen za ovaj ureaj.
Prvo ukljucivanje
Oprez! Prije ukljucivanja elektricnog utikaca u uticnicu i ukljucivanja ureaja po prvi puta, ostavite ureaj u uspravnom polozaju barem 4 sata. Ovo e osigurati dovoljno vremena kako bi se ulje vratilo u kompresor. U suprotnom, moze doi do osteenja kompresora ili drugih elektronickih dijelova.

Povremeno cisenje
Oprez! Nemojte povlaciti, pomicati ili osteivati cijevi i/ili kabele unutar ormaria.
Oprez! Nemojte ostetiti rashladni sustav.
Oprez! Kada pomicete ormari, podignite prednji rub kako biste izbjegli osteivanje poda.
Opremu je potrebno redovito cistiti: 1. Unutrasnjost i pomone dijelove cistite
mlakom vodom i neutralnim sapunom. 2. Redovito provjeravajte brtve vrata i brisite ih
kako bi bile ciste i bez naslaga. 3. Isperite i temeljito posusite. 4. Ako je mogu pristup, kondenzator i
kompresor na straznjoj strani ureaja ocistite cetkom. Ovo e poboljsati ucinkovitost ureaja i smanjiti potrosnju energije.
Razdoblja mirovanja
Kada se ureaj ne rabi duze vrijeme, slijedite ove upute: 1. Iskopcajte ureaj iz elektricne mreze. 2. Uklonite svu hranu. 3. Odledite (ukoliko je potrebno) te ocistite
ureaj i sve dodatke. 4. Ocistite ureaj i sve dodatke. 5. Ostavite vrata otvorena kako biste sprijecili
neugodne mirise.
Oprez! Ako zelite da ureaj ostane ukljucen, zamolite nekoga da ga provjeri kako bi se sprijecilo da se hrana iznutra pokvari u slucaju nestanka struje.
Odmrzavanje odjeljka za hlaenje
Proces odmrzavanja je automatski: otopljeni mraz sa straznje strane unutrasnjosti ulijeva se u posudu za kapanje s vanjske strane i automatski e ispariti.

HRVATSKI

15

Odmrzavanje odjeljka za smrznutu hranu
Zbog sezonskih promjena moze nastati debeli sloj mraza. Kako biste rucno odmrznuli odjeljak, pridrzavajte se sljedeeg.
· Okrenite gumb termostata u polozaj ISKLJUCIVANJE i ostavite otvorena vrata odjeljka za smrznutu hranu.
· Izvadite svu hranu, ladicu za kockice leda i policu ili prebacite u odjeljak hladnjaka.

· Krpom ocistite i obrisite otopljeni led. · Nakon odleivanja, zakrenite kotaci
termostata na prethodni polozaj.
Oprez! Kako ne biste ostetili stjenku odjeljka za smrznutu hranu ne koristite ostre predmete za uklanjanje mraza ili odvajanje smrznute hrane.

Otklanjanje poteskoa

Upozorenje! Procitajte poglavlja o Sigurnosti.

Sto uciniti ako… Problem
Ureaj ne radi. Ureaj je bucan. Zarulja ne svijetli.
Kompresor radi bez prestanka.
Temperatura u ureaju je preniska/previsoka.

Mogui uzrok

Rjesenje

Ureaj je iskljucen.

Ukljucite ureaj.

Elektricni utikac nije ispravno ukopcan u uticnicu.

Ispravno ukljucite elektricni utikac u uticnicu.

Ureaj nema energije. Nema napona u elektricnoj uticnici.

Ukopcajte neki drugi ureaj u elektricnu uticnicu. Obratite se kvalificiranom elektricaru.

Ureaj nema potrebnu potporu.

Provjerite da li ureaj stabilno stoji.

Zarulja je u kvaru.

Obratite se najblizoj IKEA robnoj kui.

Temperatura nije ispravno podesena.

Pogledajte poglavlje ,,Rukovanje”.

U isto vrijeme ubacen je velik broj prehrambenih proizvoda.

Pricekajte nekoliko sati te zatim ponovo provjerite temperaturu.

Sobna temperatura je previsoka.

Proucite tablicu klimatskih razreda na nazivnoj plocici.

Namirnice pohranjene u hladnjak bile su previse tople.

Dozvolite namirnicama da se ohlade na sobnu temperaturu prije pohranjivanja.

Vrata nisu ispravno zatvorena.

Pogledajte ,,Zatvaranje vrata”.

Temperatura nije pravilno postavljena. Podesite visu/nizu temperaturu.

Vrata nisu ispravno zatvorena.

Pogledajte ,,Zatvaranje vrata”.

Temperatura namirnica je previsoka.

Dopustite da se temperatura namirnica spusti na sobnu temperaturu prije pohranjivanja.

Mnogi prehrambeni proizvodi se ubacuju istovremeno.

U isto vrijeme umetnite manje prehrambenih proizvoda.

Debljina leda je iznad 4-5 mm.

Odledite ureaj.

Vrata su bila cesto otvarana.

Otvarajte vrata samo kad je nuzno.

U ureaju nema cirkulacije hladnog zraka.

Provjerite da u ureaju postoji cirkulacija hladnog zraka.

HRVATSKI

16

Problem Hrana u odjeljku hladnjaka se zamrzava
Hrana u odjeljku hladnjaka nije hladna.
Otopljeni led curi preko odjeljka unutra ili na pod.
Dolazi do nakupljanja unutarnje vlage.
Vrata se ne zatvaraju u potpunosti.

Mogui uzrok

Rjesenje

Kotaci termostata postavljen je na previse hladnu postavku.

Okrenite gumb termostata na nizu postavku (visu temperaturu).

Pohranjena hrana dodiruje napajanje rashladnog sredstva ili straznju stijenku hladnjaka.

Pomaknite hranu dalje od straznje stijenke.

Ventilacijski otvori odjeljka su zacepljeni. Osigurajte nesmetani protok zraka Ovo sprjecava strujanje hladnog zraka. unutar ureaja.

Vrata su precesto otvarana ili nisu pravilno zatvarana.

Izbjegavajte cesta otvaranja vrata hladnjaka.

Velika kolicina hrane je upravo bila dodana u hladnjak ili u odjeljak hladnjaka.

Ubudue pohranjujte manje kolicine hrane odjednom.

Pozicija kotacia termostata podesena je Zakrenite kotaci termostata na

na prenisku postavku.

visu postavku (niza temperatura).

Zacepljen je izlaz za odvod.

Alatom za cisenje uklonite zacepljenje.

Ventilacijski otvori hladnjaka su zacepljeni.

Osigurajte nesmetani protok zraka unutar ureaja.

Vrata se cesto otvaraju.

Izbjegavajte cesta otvaranja vrata hladnjaka.

Hrana nije ispravno zapakirana.

Pobrinite se da je hrana ispravno zapakirana.

Temperatura nije pravilno postavljena u Zakrenite kotaci termostata na

uvjetima okruzenja.

visu postavku (niza temperatura).

Police nisu u ispravnom polozaju.

Pobrinite se da su police u ispravnom polozaju.

Brtve na vratima su prljave.

Ocistite brtve vrata.

Ureaj nije u ravnini.

Pobrinite se da ureaj stoji ravno.

Ukoliko vas ureaj nakon navedenih provjera jos uvijek ne radi ispravno, kontaktirajte najblizu IKEA trgovinu.
Zatvaranje vrata 1. Ocistite brtve vrata. 2. Ukoliko je potrebno, podesite vrata.
Pogledajte zasebne Upute za sastavljanje. 3. Ukoliko je potrebno, zamijenite neispravne
brtve vrata. Kontaktirajte odjel za korisnicku podrsku.

Zamjena svjetiljke Ureaj je opremljen zaruljom za unutarnju rasvjetu.
Jedina dopustena usluga je zamjena rasvjetnog tijela.

HRVATSKI

17

Tehnicki podaci

Kategorija proizvoda Vrsta proizvoda Tip ureaja Dimenzije proizvoda Visina Sirina Dubina Neto zapremina Hladnjak Odjeljak za smrznutu hranu s tri zvjezdice Sustav za odleivanje Hladnjak Odjeljak za smrznutu hranu

Hladnjak Samostojei
832 mm 550 mm 570 mm
97,0 l 16,0 l
automatski rucno

Broj zvjezdica

Vremenu porasta Potrosnja energije Razina buke Energetski razred Napon Frekvencija

9 sati 175 kWh/god 39 dB , C F 220 – 240 V 50 Hz

Broj artikla i serijski broj nalaze se na nazivnoj plocici na lijevoj unutarnjoj strani ureaja.

Broj artikla (8-znamenkasti broj)
Serijski broj (pocinje sa SN, 22-znamenkasti broj)

XXX.XXX.XX
Slika sluzi samo u ilustrativne svrhe

Briga o okolisu
Reciklirajte materijale sa simbolom . Stavite ambalazu u odgovarajue kontejnere kako biste je reciklirali. Pomozite u zastiti okolisa i zdravlja ljudi recikliranjem otpada elektricnih i elektronickih ureaja. Ureaje oznacene

simbolom nemojte odlagati s kuanskim otpadom. Proizvod vratite vasem lokalnom reciklaznom centru ili kontaktirajte opinski ured.

HRVATSKI

18

IKEA Jamstvo

Koliko dugo je IKEA jamstvo valjano?
Ovo jamstvo vrijedi 2 godina od originalnog datuma kupnje Vaseg ureaja u IKEA. Kao dokaz kupnje potrebno je imati originalni racun. Usluga servisiranja u jamstvenom roku ne produzuje jamstveni rok ureaja.
Tko izvrsava servisne usluge?
Davatelj usluga IKEA pruzit e uslugu putem vlastitih servisnih sluzbi ili ovlastene mreze partnera.
Sto je pokriveno ovim jamstvom?
Ovo jamstvo pokriva kvarove na ureaju nastale kao posljedica gresaka u konstrukciji ili materijalima od datuma kupovine od IKEA-e. Ovo jamstvo odnosi se samo na kunu uporabu. Izuzeci su navedeni pod naslovom ,,Sto nije pokriveno ovim jamstvom?” Pod jamstvenim rokom, troskovi za uklanjanje kvarova, kao npr. popravci, dijelovi, troskovi rada i transportni troskovi su obuhvaeni jamstvom, pod uvjetom da je ureaj dostupan za popravak bez posebnih izdataka. Na ove uvjete primjenjuju se smjernice EU (br. 99/44/EZ) i odgovarajui lokalni propisi. Zamijenjeni dijelovi postaju vlasnistvo IKEA-e.
Sto e IKEA uciniti kako bi rijesila problem?
Davatelj usluga imenovan od strane tvrtke IKEA pregledat e proizvod i prema vlastitom nahoenju odluciti je li pokriven ovim jamstvom. Ako se smatra pokrivenim, dobavljac usluga IKEA ili njezin ovlasteni servisni servis putem vlastitih servisnih operacija, tada e, prema vlastitom nahoenju, popraviti neispravni proizvod ili ga zamijeniti istim ili slicnim proizvodom.
Sto nije pokriveno ovim jamstvom?
· Istrosenost pri normalnoj uporabi. · Namjerna osteenja ili osteenja nastala
uslijed nemarnosti, nepostivanja uputa za rad, neispravne instalacije ili ukopcavanje na pogresan napon, kao posljedica kemijskih ili elektrokemijskih reakcija, hre, korozije ili prodora vode, koja obuhvaaju ali se ne ogranicavaju na osteenja prouzrocena pretjeranom kolicinom kamenca u vodovodu i abnormalnim uvjetima okolisa. · Potrosni dijelovi ukljucujui baterije i zarulje.

· Nefunkcionalni i dekorativni dijelovi koji ne utjecu na normalnu uporabu ureaja, ukljucujui bilo kakve ogrebotine ili mogue razlike u boji.
· Slucajna osteenja prouzrocena stranim predmetima ili tvarima i cisenjem ili deblokiranjem filtara, sustava za ispustanje vode ili ladica za sredstvo za pranje.
· Osteenja sljedeih dijelova: staklokeramike, pribora, kosara za posue i pribora za jelo, dovodnih i odvodnih cijevi, brtvi, zarulja i poklopaca za zarulje, zaslona, gumbova, kuista i dijelova kuista. Osim ako se moze dokazati da su ta osteenja prouzrocena greskama u proizvodnji.
· Slucajevi u kojima nije pronaena greska tijekom posjeta tehnicara.
· Popravci koji nisu izvrseni od strane nasih pruzatelja usluga i/ili ugovorno ovlastenih servisnih partnera ili ako se nisu koristili originalni rezervni dijelovi.
· Popravci prouzroceni pogresno izvrsenim instalacijama ili instalacijama koje nisu u skladu sa specifikacijom.
· Uporaba ureaja u ne-kuanske, odnosno profesionalne svrhe.
· Osteenja prouzrocena prijevozom. Ako kupac preveze proizvod u svoj dom ili na neku drugu adresu, IKEA nije odgovorna za bilo kakvu stetu koja moze nastati tijekom prijevoza. Meutim, ako IKEA isporuci proizvod na adresu kupca za dostavu, tada e osteenje proizvoda koje nastane tijekom isporuke biti pokriveno ovim jamstvom.
· Troskovi izvoenja prve instalacije IKEA ureaja. Meutim, ako dobavljac usluga tvrtke IKEA ili njegov ovlasteni servisni servis popravi ili zamijeni ureaj pod uvjetima ovog jamstva , davatelj usluga ili njegov ovlasteni servisni servis ponovno e instalirati popravljeni ureaj ili zamjenu, ako je potrebno.
Ovo se ogranicenje ne odnosi na radove bez gresaka koje obavlja kvalificirani strucnjak koristei nase originalne dijelove kako bi ureaj prilagodio tehnickim sigurnosnim specifikacijama druge zemlje EU.

HRVATSKI

19

Primjena lokalnih zakona
IKEA jamstvo daje vam odreena zakonska prava koja pokrivaju ili premasuju lokalne zahtjeve. Meutim, ovi uvjeti ne ogranicavaju ni na koji nacin potrosacka prava zajamcena lokalnim zakonodavstvom.
Podrucje valjanosti
Za ureaje koji su kupljeni u jednoj od zemalja Europske unije i odneseni u drugu zemlju u Europskoj uniji, usluge e biti pruzene u okviru uvjeta jamstva koji se normalno primjenjuju u novoj zemlji. Obveza izvrsenja usluga u okviru jamstva postoji samo ako je ureaj instaliran u skladu s:
· tehnickim specifikacijama zemlje u kojoj se podnosi zahtjev pod jamstvom;
· Uputama za montazu i Sigurnosnim informacijama u Uputama za uporabu.
Postprodajna sluzba za IKEA ureaje:
Ne ustrucavajte se kontaktirati IKEA postprodajnu sluzbu te: 1. podnijeti zahtjev za servisiranje pod ovim
jamstvom; 2. zatraziti pojasnjenja o ugradnji IKEA ureaja
u namjenski kuhinjski namjestaj IKEA. Sluzba nee pruziti pojasnjenja koja se odnose na: · cjelokupnu instalaciju kuhinje IKEA; · prikljucke za struju (ako ureaj dolazi bez
utikaca i kabela), vodu i plin jer ih mora izvesti ovlasteni servisni inzenjer. 3. zatraziti pojasnjenja o sadrzaju i korisnickim prirucnicima i specifikacijama IKEA ureaja. Kako bismo osigurali da vam mozemo pruziti najbolju pomo pazljivo procitajte odjeljak Upute za montazu i/ili Korisnicki prirucnik unutar ove knjizice prije nego sto nas kontaktirate.

Kako doi do nas ako trebate nasu uslugu
Prije nego sto nas pozovete, uvjerite se da kod sebe imate IKEA broj artikla (8-znamenkasti kôd) i serijski broj (22-znamenkasti broj koji se moze nai na nazivnoj plocici) za ureaj za koji vam je potrebna nasa pomo.
SACUVAJTE RACUN! To je vas dokaz o kupnji i potreban vam je za valjanost jamstva. Imajte na umu da racun prikazuje i naziv i broj IKEA artikla (8-znamenkasti kôd) za svaki kupljeni ureaj.
Trebate li dodatnu pomo? Za sva dodatna pitanja koja nisu vezana za razdoblje nakon prodaje vasih ureaja, molimo kontaktirajte nas najblizi IKEA prodajni centar. Savjetujemo vam da pazljivo procitate dokumentaciju koja se odnosi na ureaj prije nego sto nas kontaktirate.
Imajte na umu da samostalni ili neprofesionalni popravci mogu imati sigurnosne posljedice i ponistiti jamstvo.
Sljedei rezervni dijelovi bit e dostupni 7 godina nakon ukidanja modela: termostati, temperaturni senzori, strujne ploce, izvori svjetlosti, kvake na vratima, sarke na vratima, ladice i kosare. Imajte na umu da su neki od ovih rezervnih dijelova dostupni samo profesionalnim serviserima i da nisu svi rezervni dijelovi relevantni za sve modele.
Brtve na vratima bit e dostupne 10 godina nakon sto se model prestane proizvoditi.

SLOVENSCINA

20

Kazalo
Varnostni podatki Varnostna navodila Namestitev Opis izdelka Delovanje Prva uporaba Vsakodnevna uporaba

20 Napotki in nasveti

27

23 Nega in ciscenje

28

24 Odpravljanje napak

29

25 Tehnicni podatki

31

26 Okoljevarstveni zadrzki

32

26 IKEA Garancija

32

26

Predmet spremembe brez predhodnega obvestila.
Varnostni podatki

Pred namestitvijo in uporabo naprave pozorno preberite prilozena navodila. Proizvajalec ni odgovoren za poskodbe in skodo, ki nastanejo zaradi nepravilne namestitve ali uporabe. Navodila vedno hranite skupaj z napravo.
Varnost otrok in ranljivih oseb
· Otroci, starejsi od 8 let, osebe z zmanjsanimi telesnimi, senzoricnimi ali psihicnimi sposobnostmi ter osebe brez izkusenj in znanja lahko uporabljajo napravo le, ce so pod nadzorom ali so dobili navodila o varni uporabi naprave in se zavedajo nevarnosti.
· Otroci med 3. in 8. letom starosti ter osebe z zelo obsirnimi in kompleksnimi posebnimi potrebami lahko napravo uporabljajo samo, ce so prejeli ustrezna navodila.
· Otroci, mlajsi od 3 let, naj ne hodijo v blizino naprave, ce niso pod neprestanim nadzorom.
· Otroci se ne smejo igrati z napravo. · Otroci ne smejo izvajati ciscenja in uporabniskega
vzdrzevanja naprave brez nadzora. · Otrokom med 3. in 8. letom starosti ni dovoljeno nalagati in
prazniti naprav za hlajenje.

SLOVENSCINA

21

· Vso embalazo hranite zunaj dosega otrok in jo ustrezno zavrzite.
Splosna varnost
· Naprava je namenjena za uporabo v gospodinjstvu in podobnih primerih, kot so: – Kmetijska posestva; kuhinjski prostori za osebje v trgovinah, pisarnah in drugih delovnih okoljih – Gostje v hotelih, motelih in objektih, v katerih ponujajo nocitev in zajtrk, ter v ostalih podobnih stanovanjskih okoljih – Gostinstvo in podobna uporaba.
· Taksen tip hladilnika se pogosto uporablja v hotelih, pisarnah, studentskih domovih in stanovanjih. Najbolj primeren je za hlajenje in shranjevanje hrane, na primer sadja in pijace. Njegove prednosti so majhnost, majhna teza, nizka elektricna poraba in enostavna uporaba.
· Ne prekrivajte odprtin za prezracevanje na ohisju naprave ali v napravi.
· Za pospesitev odtajanja ne uporabljajte mehanskih naprav ali drugih postopkov, temvec upostevajte priporocila proizvajalca.
· Ne poskodujte hladilnega kroga. · Ne uporabljajte elektricnih naprav znotraj predelov za
shranjevanje hrane v napravi, razen ce jih je odobril proizvajalec. · Za ciscenje naprave ne uporabljajte vodnih razprsil in pare. · Napravo ocistite z vlazno mehko krpo. Uporabljajte samo nevtralne detergente. Ne uporabljajte abrazivnih izdelkov, abrazivnih cistil, topil ali kovinskih predmetov. · V napravi ne shranjujte eksplozivnih snovi, kot so plocevinke aerosola z vnetljivimi snovmi.

SLOVENSCINA

22

· Da se izognete nevarnostim, mora poskodovan elektricni kabel zamenjati proizvajalec, pooblasceni servisni center ali podobno usposobljena oseba.
· Ob namescanju naprave poskrbite, da se napajalni kabel se zatakne ali poskoduje.
· Ne postavljajte vec prenosnih vticnic ali prenosnih napajalnikov na zadnji strani naprave.
· Dolgotrajnejse odpiranje vrat lahko povzroci bistveno povisanje temperature znotraj predelov naprave.
· Redno cistite povrsine, ki prihajajo v stik s hrano, in dostopne sisteme za odvajanje.
· Ocistite zbiralnike za vodo, ce niso bili uporabljeni 48 ur; izperite vodni sistem, ki je prikljucen na dovod vode, ce voda ni bila crpana 5 dni.
· Surovo meso in ribe shranjujte v ustreznih posodah v hladilniku, tako da ne bodo prisli v stik z drugimi zivili ali kapljali nanje.
· Ce je naprava za hlajenje dlje casa prazna, jo izklopite, odmrznite, ocistite, posusite in pustite odprta vrata, da preprecite nastanek plesni znotraj naprave.
· Predeli za shranjevanje zamrznjenih zivil z dvema zvezdicama so primerni za shranjevanje predhodno zamrznjenih zivil, za shranjevanje ali izdelavo sladoleda in izdelavo ledenih kock.
· Predeli z eno, dvema ali tremi zvezdicami niso primerni za zamrzovanje svezih zivil.
· Ta hladilna naprava ni primerna za zamrzovanje zivil. · Ta naprava za hlajenje ni namenjena za uporabo kot
vgrajena naprava. · Naprava je opremljena z lucko za notranjo osvetlitev.
Napravo za osvetlitev lahko zamenja samo servisni center. Obrnite se na pooblascen servisni center. · OPOZORILO: Da se izognete nevarnosti zaradi nestabilnosti naprava, mora biti naprava pritrjena v skladu z navodili.

SLOVENSCINA

23

Varnostna navodila

Namestitev
Opozorilo! Napravo sme namestiti samo usposobljena oseba.
· Odstranite vso embalazo in transportne vijake. · Poskodovane naprave ne namescajte in ne
uporabljajte. · Upostevajte navodila za namestitev,
prilozena napravi. · Vedno bodite previdni ob premikanju
naprave, saj je tezka. Vedno uporabljajte zascitne rokavice in zaprto obutev. · Zagotovite zadosten pretok zraka okoli naprave. · Ko hladilnik premikate, ga ne nagnite za vec kot 45° od navpicnega polozaja. · Pocakajte vsaj 4 ure preden prikljucite napravo na napajanje. V tem casu bo olje odteklo nazaj v kompresor. · Naprave ne namescajte v blizino radiatorjev ali kuhalnikov, pecic ali grelnih plosc. · Zadnji del naprave mora biti postavljen ob zid. · Naprave ne namescajte na neposredno soncno svetlobo. · Naprave ne namescajte v prostore, ki so prevlazni ali prehladni, kot so gradbeni prizidki, garaze ali vinske kleti. · Ko napravo premikate, dvignite sprednji rob, da ne opraskate tal.
Elektricna povezava
Opozorilo! Nevarnost pozara in elektricnega udara.
Opozorilo! Ob namescanju naprave poskrbite, da se napajalni kabel se zatakne ali poskoduje.
Opozorilo! Ne uporabljajte adapterjev z vec vtici in podaljsevalnih kablov.
· Naprava mora biti ozemljena. · Vse elektricne povezave mora izvesti
usposobljen elektricar. · Prepricajte se, da so parametri na napisni
ploscici zdruzljivi z elektricnimi nazivnimi vrednostmi omreznega napajanja. Ce temu ni tako, poklicite elektricarja. · Zmeraj uporabljajte pravilno namesceno vticnico, ki je zavarovana pred elektricnimi udari.

· Poskrbite, da ne poskodujete elektricnih komponent (npr. vtikaca, napajalnega kabla, kompresorja). Za zamenjavo elektricnih komponent se obrnite na pooblascen servisni center ali elektricarja.
· Napajalni kabel naj bo nizje od vticnice. · Vtikac prikljucite v vticnico sele ob koncu
namestitve. Prepricajte se, da lahko po namestitvi dostopate do vtikaca. · Ko zelite izkljuciti napravo, nikoli ne vlecite za napajalni kabel. Zmeraj povlecite za vtikac. · Velja samo za Zdruzeno kraljestvo in Irsko. Ta naprava ima vgrajen 13-A vtic. Ce je treba zamenjati varovalko omreznega vtica, uporabite samo 13-A varovalko, tipa ASTA (BS 1362).
Uporaba
Opozorilo! Nevarnost poskodb, opeklin, elektricnega udara ali pozara.
Naprava vsebuje vnetljiv plin izobutan (R600a), naravni plin z visoko ravnijo okoljske zdruzljivosti. Bodite previdni, da ne poskodujete hladilnega kroga, ki vsebuje izobutan.
· Povrsina kompresorja postane vroca: Povrsina kompresorja lahko postane vroca pri normalnem delovanju. Ne dotikajte se je z rokami.
· Ne spreminjajte tehnicnih zahtev naprave. · V napravo ne postavljajte nobenih
elektricnih naprav (npr. naprav za izdelavo sladoleda), razen tistih, ki jih je proizvajalec dolocil za primerne. · V primeru poskodbe hladilnega kroga se prepricajte, da v prostoru ni plamena in virov vziga. Prezracite prostor. · Pazite, da se vroci predmeti ne dotaknejo plasticnih delov naprave. · Ne shranjujte brezalkoholnih pijac v predelu za zamrznjena zivila. To bo povzrocilo pritisk na posodo s pijaco. · V napravi ne shranjujte vnetljivih plinov in tekocin. · Ne puscajte vnetljivih ali vlaznih izdelkov z vnetljivo vsebino v blizini naprave ali na napravi. · Ne dotikajte se kompresorja ali kondenzatorja. Oba sta vroca.

SLOVENSCINA

24

· Ne odstranjujte in ne dotikajte se predmetov iz predela za zamrznjena zivila z mokrimi ali vlaznimi rokami.
· Odtaljenih zivil ne smete dati nazaj v predel za zamrznjena zivila.
· Upostevajte navodila glede shranjevanja na embalazi zamrznjenih zivil.
Notranja osvetlitev
Opozorilo! Nevarnost elektricnega udara.
· Luc je namenjena samo za notranjo osvetlitev naprave. Ne uporabljajte je za osvetlitev doma.
Nega in ciscenje
Opozorilo! Nevarnost poskodb ali skode na napravi.
· Pred vzdrzevanjem deaktivirajte napravo in izvlecite vtikac iz vticnice.
· Naprava vsebuje v hladilni enoti ogljikovodike. Enoto lahko vzdrzujejo in ponovno polnijo samo usposobljene osebe.

· Redno pregledujte odtok naprave in ga po potrebi ocistite. Ce je odtok zamasen, se bo na dnu naprave nabirala odtaljena voda.
Odlaganje
Opozorilo! Nevarnost poskodbe ali zadusitve.
· Izkljucite napravo iz napajanja. · Odrezite napajalni kabel in ga odvrzite. · Odstranite vrata in preprecite otrokom in
domacim zivalim, da se zaprejo v notranjost naprave. · Hladilni krog in izolacijski materiali naprave so ozonu prijazni. · Izolacijska pena vsebuje vnetljiv plin. Za informacije o pravilnem odlaganju naprave kontaktirajte obcinsko oblast. · Ne poskodujte dela hladilne enote, ki je v blizini toplotnega izmenjevalnika.

Namestitev

Opozorilo! Glejte poglavja o varnosti.
Postavitev
· Pri namestitvi te naprave upostevajte navodila za sestavljanje, ki so bila prilozena loceno.
· Naprave ne namestite v prostoru z visoko temperaturo ali vlago. Napravo postavite tako, da je ne izpostavljate poskodbam. Izberite mesto, na katerem bo naprava zascitena pred vlago in rjavenjem.
· Napravo namestite v suh in dobro prezracen prostor, kjer se temperatura okolice ujema s klimatskim razredom, navedenim na napisni ploscici:

Klimatski razred SN N ST T

Temperatura okolice +10°C do +32°C +16°C do +32°C +16°C do +38°C +16°C do +43°C

– Oznaka »SN« oznacuje, da je naprava za hlajenje namenjena uporabi pri temperaturi okolice od 10 °C do 32 °C.
– Oznaka »N« oznacuje, da je naprava za hlajenje namenjena uporabi pri temperaturi okolice od 16 °C do 32 °C.
– Oznaka »ST« oznacuje, da je naprava za hlajenje namenjena uporabi pri temperaturi okolice od 16 °C do 38 °C.
– Oznaka »T« oznacuje, da je naprava za hlajenje namenjena uporabi pri temperaturi okolice od 16 °C do 43 °C.
Pri uporabi naprave zunaj tega obmocja lahko pri nekaterih modelih pride do tezav pri delovanju. Pravilno delovanje je zagotovljeno samo v dolocenem temperaturnem obmocju. Ce imate vprasanja glede namestitve, se obrnite na prodajalca, naso sluzbo za pomoc strankam ali na najblizji pooblascen servisni center.

SLOVENSCINA

25

Mesto postavitve
· Za zagotovitev najboljsega delovanja napravo namestite dovolj oddaljeno od virov toplote, kot so radiatorji, bojlerji, neposredna soncna svetloba itd. Prepricajte se, da lahko zrak prosto krozi na zadnji strani omarice.
Pozor! Da bi zagotovili pravilno delovanje pri temperaturah nad 38 °C, priporocamo, da pustite vsaj 30 mm prostora na vsaki strani naprave.
Elektricna povezava
Pozor! NE ODSTRANJUJTE OZEMLJITVE. NE UPORABLJAJTE ADAPTERJA. NE UPORABLJAJTE PODALJSEVALNEGA KABLA. Neupostevanje teh navodil lahko povzroci smrt, pozar ali elektricni udar.

Preden napravo prikljucite, se prepricajte, da se napetost in frekvenca na ploscici za tehnicne navedbe ujemata z napajanjem v vasem gospodinjstvu.
Naprava mora biti ozemljena. V ta namen je na voljo prikljucek napajalnega kabla. Ce vticnica ni ozemljena, napravo prikljucite na loceno ozemljitev, ki je v skladu s trenutnimi uredbami, in se posvetujte z usposobljenim elektricarjem.
V primeru neupostevanja zgornjih varnostnih navodil, proizvajalec zavraca vso odgovornost. Naprava je v skladu z direktivami evropske gospodarske skupnosti (EGS).

Opis izdelka
Pred uporabo naprave pazljivo preberite navodila za uporabo.

1 Police za shranjevanje 2 Predel za zamrzovanje s tremi
zvezdicami 3 Regulator temperature in
notranja osvetlitev 4 Skatla za shranjevanje 5 Predal za sadje in zelenjavo
6 Ploscica za tehnicne navedbe

12

3

4

6 5

SLOVENSCINA

26

Delovanje

Vklop
Prikljucite vtikac v vticnico. Regulator temperature nastavite na srednjo nastavitev (glejte »Regulacija temperature«).
Ob prvem delovanju naprave le-to nastavite na hladnejso temperaturo in jo pustite delovati brez nalaganja zivil vanjo, dokler se samodejni ne ustavi na nastavljeni temperaturi. To obicajno traja 2 ali 3 ure, nato pa nastavite regulator temperature na zeleno nastavitev in nalozite zivila v napravo.
Izklop
Za izklop naprave obrnite regulator temperature v polozaj »IZKLOP«.
Pocakajte, da se naprava v celoti ohladi, in sele nato pricnite z nalaganjem zivil. Najboljse, da pocakate 24 ur in sele nato vstavite hrano

Regulacija temperature
Temperatura se regulira samodejno. Za uporabo naprave sledite naslednjim navodilom: · Za minimalno hlajenje, obrnite regulator
temperature na najnizjo nastavitev. · Za maksimalno hlajenje, obrnite regulator
temperature na najvisjo nastavitev.
V vecini primerov je srednja nastavitev najbolj primerna.
Pri prilagajanju nastavitve temperature upostevajte, da je temperatura znotraj naprave odvisna od naslednjega: · temperatura prostora · pogostost odpiranja vrat · kolicina hrane v hladilniku · postavitev naprave.
Pomembno! Previsoka temperatura okolice in napolnjenost naprave lahko skupaj z najnizjo nastavitvijo temperature v napravi povzrocita, da naprava nenehno hladi, kar pa povzroca nabiranje ledu na zadnji strani. V tem primeru morate nastaviti visjo temperaturo, da omogocite samodejno odtajanje in s tem manjso porabo energije.

Prva uporaba
Ciscenje notranjosti Pred prvo uporabo z mlacno vodo in nevtralnim milom ocistite notranjost naprave in vse notranje pripomocke ter jih dobro posusite, da odstranite vonj po novem izdelku.

Pomembno! Ne uporabljajte detergentov ali abrazivnih materialov v prahu, saj bodo le-ti poskodovali povrsino.

Vsakodnevna uporaba
Indikator temperature

Naprava je naprodaj v Franciji. Skladno s predpisi, ki veljajo v tej drzavi, mora biti indikator temperature naveden v spodnjem predelu hladilnika, ki oznacuje najhladnejse obmocje v njem.

SLOVENSCINA

27

Napotki in nasveti

Normalni zvoki med delovanjem
Naslednji zvoki so normalni med delovanjem: · Neizrazito klokotanje in kipenje iz tuljav pri
crpanju hladila. · Grgrajoc in pulzirajoc zvok iz kompresorja
pri crpanju hladila. · Nenaden zvok razbijanja znotraj naprave, ki
ga povzroca toplotna razsiritev (naraven in nenevaren pojav).
Napotki za varcevanje z energijo
· Ne odpirajte vrat prepogosto in jih ne puscajte predolgo odprtih.
· Ce je temperatura okolice visoka in je nastavljena zelo nizka notranja temperatura, ko je naprava polno nalozena, bo morda kompresor neprekinjeno deloval, kar bo povzrocilo nastanek zmrzali ali ledu na izparilniku. V tem primeru nastavite notranjo temperaturo na toplejso, da omogocite samodejno odtajanje in s tem varcujete s porabo energije.
Napotki za shranjevanje svezih zivil
· V hladilniku ne shranjujte tople hrane ali tekocine, ki izpareva.
· Zivilo pokrijte ali ovijte, zlasti ce ima mocen okus.
· Hrano postavite tako, da zrak prosto krozi okoli nje.
Napotki za hlajenje
Uporabni napotki: · Meso (vse vrste): ovijte ga v ustrezno
embalazo in ga postavite na stekleno polico nad predalom za zelenjavo. Meso hranite najvec 1 do 2 dni. · Kuhana hrana, hladne jedi: pokrijte in postavite na poljubno polico. · Sadje in zelenjava: temeljito ocistite in postavite v posebni predal. Banan, krompirja, cebule in cesna ne smete hraniti v hladilniku, ce niso pakirani. · Maslo in sir: postavite v posebno nepredusno posodo ali ovijte v aluminijasto folijo ali politensko vrecko, da odstranite cim vec zraka. · Steklenice: pokrijte s pokrovom in postavite na polico za steklenice v vratih ali (ce je na voljo) na drzalo za steklenice.

Opozorila pri uporabi
· Kolicina hrane v hladilniku in cas, ko so vrata odprta, vplivata na vecjo porabo energije, ki lahko privede do nepravilnega delovanja.
· Vtic ponovno priklopite v intervalu vec kot deset minut.
· Usteklenicene pijace ne shranjujte v predelu za zamrznjena zivila, saj lahko poci in poskoduje hladilnik.
· V primeru izpada napajanja cim manj odpirajte vrata.
· Pri odtajanju nikoli ne uporabljajte ostrih ali kovinskih predmetov za odstranjevanje ledu na povrsini izparilnika, saj ga lahko poskodujete.
· Da preprecite ozebline, se zivil in posod v predelu za zamrznjena zivila ne dotikajte z mokrimi rokami.
Shranjevanje zamrznjenih zivil
· Ob prvem zagonu naprave ali po obdobju neuporabe pustite napravo delovati vsaj 2 uri na hladnejsi nastavitvi, preden vanjo zlozite izdelke.
· Ko zapirate in zatesnite embalazo, morate prepreciti vstop in izstop zraka ali vlage. Ce tega ne naredite, se lahko vonj hrane razsiri po hladilniku, poleg tega se lahko zmrznjena hrana posusi.
· Opomba: Nikoli ne postavljajte usteklenicene hrane ali pijace v predel za zamrznjena zivila.
· Za najboljso zmogljivost v predelu za zamrznjena zivila pustite dovolj prostora za krozenje zraka okrog embalaz. Prav tako pustite dovolj prostora spredaj, tako da se lahko vrata tesno zaprejo.
Napotki za shranjevanje zamrznjene hrane
Za najboljse delovanje naprave upostevajte naslednje:
· Prepricajte se, da je bila komercialno zamrznjena hrana pravilno shranjena.
· Poskrbite, da zamrznjena zivila prenesete iz trgovine do predela za zamrznjena zivila v najkrajsem moznem casu.
· Ne odpirajte vrat prepogosto in jih ne puscajte predolgo odprtih.
· Ko je hrana odtaljena, se bo pokvarila hitreje in je ne morete ponovno zamrzniti.

SLOVENSCINA

28

· Hrane ne shranjujte po roku uporabe, ki ga doloci proizvajalec hrane.
Opozorilo! V primeru nenamernega odtajanja, na primer zaradi izpada napajanja, ce je napajanje izklopljeno dlje casa od vrednosti, prikazane na tabeli s tehnicnimi lastnostmi pod moznostjo »cas segrevanja«, morate odmrznjeno hrano hitro zauziti.

Odtajanje
Globoko zamrznjena ali zamrznjena zivila lahko pred uporabo odtalite v hladilnem predelu ali pri sobni temperaturi, odvisno od casa, ki ga imate na voljo.
Manjse kose lahko skuhate se zamrznjene, takoj ko jih vzamete iz predela za zamrznjena zivila: v tem primeru bo kuhanje trajalo dalj casa.

Nega in ciscenje

Opozorilo! Glejte poglavja o varnosti.
Splosna opozorila
Pozor! Pred kakrsnimkoli vzdrzevanjem napravo izkljucite iz napajanja.
Naprava vsebuje ogljikovodike v hladilni enoti; zaradi tega mora vzdrzevanje in ponovno polnjenje izvesti pooblascena tehnicna oseba.
Pripomocki in deli naprave niso primerni za pomivanje v pomivalnem stroju.
Ciscenje notranjosti Pred prvo uporabo z mlacno vodo in nevtralnim milom ocistite notranjost in vse notranje pripomocke ter jih dobro posusite, da odstranite vonj po novem izdelku.
Pozor! Ne uporabljajte detergentov ali abrazivnih materialov v prahu, saj bodo le-ti poskodovali povrsino.
Ciscenje zunanjosti hladilnika/zamrzovalnika Ocistite zunanjost vrat hladilnika/zamrzovalnika z neabrazivno krpo, navlazeno s toplo vodo in blagim milom ali detergentom, ki je posebej namenjen za ciscenje naprave.
Prvi vklop
Pozor! Preden vstavite vtikac v vticnico in prvic vkljucite napravo, jo pustite vsaj 4 ure v navpicnem polozaju. To je dovolj casa, da se olje prelije nazaj v kompresor. V nasprotnem primeru lahko poskodujete kompresor ali elektronske komponente.

Redno ciscenje
Pozor! Ne vlecite, premikajte ali poskodujte cevi in/ali kablov znotraj naprave.
Pozor! Ne poskodujte hladilnega sistema.
Pozor! Ko napravo premikate, dvignite sprednji rob, da ne opraskate tal.
Napravo redno cistite: 1. Z mlacno vodo in nevtralnim milom ocistite
notranjost in pripomocke. 2. Redno preverjajte tesnila na vratih in jih
cistite tako, da niso umazana. 3. Dobro izperite in posusite. 4. Ce lahko, s scetko ocistite kondenzator in
kompresor na zadnji strani naprave. To bo izboljsalo delovanje naprave in zmanjsalo elektricno porabo.
Obdobje nedelovanja
Ko naprave dalj casa ne boste uporabljali, upostevajte naslednja opozorila: 1. Izkljucite napravo iz napajanja. 2. Odstranite vso hrano. 3. Po potrebi odtalite in ocistite napravo in vse
pripomocke. 4. Ocistite napravo in vse pripomocke. 5. Pustite vrata odprta, da preprecite
neprijetne vonjave.
Pozor! Ce zelite napravo pustiti vklopljeno, prosite nekoga, da jo obcasno preveri, da preprecite kvarjenje zivil v napravi v primeru izpada napajanja.
Odtajanje hladilnega predela
Odtajanje se izvaja samodejno: staljena zmrzal na zadnji steni stece v pladenj za iztekanje na zunanji strani, kjer scasoma samodejno izpari.

SLOVENSCINA

29

Odtajanje predela za zamrznjena zivila
Zaradi sezonskih sprememb lahko nastane debela plast ledu. Za rocno odtajanje upostevajte sledece:
· Gumb termostata zasukajte v polozaj IZKLOP in vrata predela zamrzovalnika pustite odprta.
· Odstranite vso hrano, pladenj za ledene kocke in polico ali jih prestavite v hladilni

predel. · S krpo ocistite in obrisite odtaljen led. · Po odtalitvi obrnite gumb termostata na
prejsnjo nastavitev.
Pozor! Da se izognete poskodovanju stene predela za zamrznjena zivila, ne uporabljajte ostrih predmetov za odstranjevanje ledu ali locevanje zamrznjenih zivil.

Odpravljanje napak

Opozorilo! Glejte poglavja o varnosti.

Kaj narediti, ce … Tezava
Naprava ne deluje.

Mozen vzrok Naprava je izkljucena. Vtikac ni pravilno prikljucen v vticnico.
Naprava se ne napaja. V vticnici ni napetosti.

Naprava je glasna.

Naprava ni primerno podprta.

Luc ne deluje.

Luc je pokvarjena. Temperatura ni nastavljena pravilno. Naenkrat je bilo vstavljenih vec zivil.

Kompresor neprestano deluje.
Temperatura v napravi je prenizka/previsoka.

Temperatura prostora je previsoka.
Zivilski izdelki, ki so bili postavljeni v hladilniki, so bili pretopli.
Vrata niso pravilno zaprta. Temperatura ni pravilno nastavljena. Vrata niso pravilno zaprta.
Temperatura zivilskih izdelkov je previsoka.
Naenkrat je bilo vstavljenih vec zivil. Debelina ledu je vec kot 4­5 mm.
Vrata se prepogosto odpirajo.

V napravi ni krozenja hladnega zraka.

Resitev
Vkljucite napravo.
Pravilno prikljucite vtikac v vticnico.
Prikljucite drugo elektricno napravo v vticnico. Obrnite se na usposobljenega elektricarja.
Preverite, ali je naprava na ravni povrsini.
Kontaktirajte najblizjo prodajalno IKEA.
Glejte poglavje “Delovanje”.
Pocakajte nekaj ur in nato ponovno preverite temperaturo.
Glejte tabelo klimatskih razredov na napisni ploscici.
Pocakajte, da se zivilski izdelki ohladijo na sobno temperaturo, preden jih shranite v hladilnik.
Glejte “Zapiranje vrat”.
Nastavite visjo/nizjo temperaturo.
Glejte “Zapiranje vrat”.
Preden postavite hrano v hladilnik, pocakajte, da temperatura hrane pade na sobno temperaturo.
Vstavite manj zivil naenkrat.
Odtalite napravo.
Odprite vrata samo, ce je to potrebno.
Poskrbite, da bo v napravi prisotno krozenje hladnega zraka.

SLOVENSCINA

30

Tezava Hrana v hladilnem predelu zmrzuje.
Hrana v hladilnem predelu ni hladna.
Stopljena zmrzal se izteka po notranjosti predela ali tleh.
V notranjosti se nabira vlaga.
Vrata se ne zaprejo do konca.

Mozen vzrok
Termostat je nastavljen na prehladno nastavitev.
Hrana se dotika zadnje stene hladilnika.
Prezracevalne odprtine v predelu so ovirane. To preprecuje krozenje hladnega zraka. Prepogosto odpirat vrata ali pa se le-ta ne zaprejo pravilno. V hladilnik ali hladilni predel ste polozili preveliko kolicino hrane.
Termostat je nastavljen prenizko.
Odprtina odtoka je ovirana.
Prezracevalne odprtine na hladilniku so ovirane. Vrata se pogosto odpirajo.
Hrana ni pravilno zapakirana.
Temperatura ni pravilno nastavljena glede na okoljske pogoje.
Police niso na pravilnih polozajih.
Tesnila vrat so umazana.
Naprava ni izravnana.

Resitev
Gumb termostata zasukajte na nizjo nastavitev (visja temperatura).
Pomaknite hrano vstran od zadnje stene.
Prepricajte se, da lahko zrak znotraj krozi.
Ne odpirajte vrat prepogosto.
Ne postavljajte toliko hrane naenkrat v hladilnik.
Obrnite termostat na visjo nastavitev (nizja temperatura).
Uporabite cistilni lijak, da odstranite oviro.
Prepricajte se, da lahko zrak znotraj krozi.
Ne odpirajte vrat prepogosto.
Prepricajte se, da je hrana pravilno zapakirana.
Obrnite termostat na visjo nastavitev (nizja temperatura).
Prepricajte se, da so police na pravilnem polozaju.
Ocistite tesnila na vratih.
Prepricajte se, da je naprava namescena na ravno povrsino.

Ce naprava, potem ko ste preverili zgornje napotke, se vedno ne deluje pravilno, kontaktirajte najblizjo trgovino IKEA.
Zapiranje vrat
1. Ocistite tesnila na vratih. 2. Ce je potrebno, prilagodite vrata. Glejte
locena navodila za sestavljanje. 3. Ce je potrebno, zamenjajte poskodovana
tesnila vrat. Obrnite se na sluzbo za poprodajne storitve.

Zamenjava zarnice Naprava je opremljena z lucko za notranjo osvetlitev.
Napravo za osvetlitev lahko zamenja samo servisni center.

SLOVENSCINA

31

Tehnicni podatki
Kategorija izdelka Vrsta izdelka Vrsta namestitve Dimenzije izdelka Visina Sirina Globina Neto prostornina Hladilnik Predel za zamrzovanje s tremi zvezdicami Sistem odtajanja Hladilnik Predel za zamrznjena zivila
Klasifikacija z zvezdico
Cas segrevanja Poraba energije Raven hrupa Energijski razred Napetost Frekvenca

Hladilnik Prostostojec
832 mm 550 mm 570 mm
97,0 l 16,0 l
Samodejno Rocno
9 ur 175 kWh/a 39 dB , C F 220­240 V 50 Hz

Stevilka artikla in serijska stevilka se nahajata na napisni ploscici na notranji levi strani naprave.
Stevilka artikla (8-mestna koda)
Serijska stevilka (zacne se s SN, 22-mestna koda)

XXX.XXX.XX
Slika samo za referenco

SLOVENSCINA

32

Okoljevarstveni zadrzki

Reciklirajte materiale s simbolom . Embalazo odlozite v primerne zabojnike za recikliranje. Pomagajte varovati okolje in zdravje ljudi z recikliranjem odpadnih elektricnih in elektronskih

naprav. Izdelkov, oznacenih s simbolom , ne zavrzite med gospodinjske odpadke. Izdelek vrnite v lokalno enoto za recikliranje ali kontaktirajte maticni obcinski urad.

IKEA Garancija

Kako dolgo velja garancija IKEA?
Garancija je veljavna 2 let od prvotnega dneva nakupa vase naprave IKEA. Originalen racun je zahtevan kot dokaz o nakupu. Ce bo servis opravljen pod garancijo, to ne bo podaljsalo garancijske dobe naprave.
Kdo bo servisiral napravo?
Servis bo zagotovil serviser IKEA preko lastnih servisnih dejavnosti ali mreze pooblascenih servisnih partnerjev.
Kaj ta garancija pokriva?
Garancija pokriva napake naprave, ki so posledica napake pri izdelavi ali v materialih, od datuma nakupa v IKEA. Garancija velja izkljucno za domaco uporabo. Izjeme so navedene v poglavju “Cesa ta garancija ne pokriva?” V casu garancije so pokriti stroski odstranitve napake, npr. popravila, rezervni deli, delo in poti, upostevajoc, da je naprava na voljo za popravilo brez posebnih izdatkov. V teh pogojih veljajo smernice EU (st. 99/44/ES) in ustrezni lokalni predpisi. Zamenjani deli postanejo last podjetja IKEA.
Kaj bo IKEA storila za odpravo tezave?
Serviser, ki ga doloci IKEA, bo pregledal izdelek in se po lastni presoji odlocil, ali tezavo krije garancija. Ce se smatra, da jo krije garancija, potem bo serviser IKEA ali njegov pooblascen servisni partner preko lastnih servisnih dejavnosti po lastni presoji okvarjeni izdelek bodisi popravil ali ga zamenjal z enakim ali primerljivim izdelkom.

Cesa ta garancija ne pokriva?
· Normalne obrabe. · Namenske ali malomarne skode, skode,
povzrocene zaradi neupostevanja navodil za uporabo, nepravilne namestitve ali povezave na nepravilno napetost, skode, povzrocene zaradi kemicne ali elektrokemicne reakcije, rje, korozije, ali skode zaradi vode, vkljucno z, a ne omejeno na skodo, povzroceno zaradi prevelike kolicine vodnega kamna v vodi, in skode, nastale zaradi neobicajnih okoljskih pogojev. · Potrosnih delov, vkljucno z baterijami in zarnicami. · Nefunkcionalnih in dekorativnih delov, ki ne vplivajo na normalno rabo naprave, vkljucno s praskami in moznimi spremembami barv. · Nakljucne skode, povzrocene s tujimi predmeti ali snovmi ali ciscenjem oziroma ciscenjem filtrov, sistemov za odvajanje ali predalov z mili. · Skode na naslednjih delih: keramicnem steklu, dodatkih, loncenini in kosaricam za pribor, ceveh za dovajanje in odvajanje, tesnilih, luceh in pokrovih za luci, zaslonih, gumbih, ohisjih in delih ohisij. Razen ce se dokaze, da je bila ta skoda povzrocena zaradi napak v proizvodnji. · Primerov, pri katerih tehnik ob obisku ne odkrije nobene napake. · Popravil, ki jih ne izvedejo serviserji, ki jih dolocimo mi, in/ali pooblascen servisni pogodbeni partner, ali ce so bili uporabljeni neoriginalni deli. · Popravil, ki so potrebna zaradi nepravilne namestitve, ki ne uposteva specifikacij. · Uporabe naprave v nedomacem okolju, npr. profesionalna uporaba.

SLOVENSCINA

33

· Skode pri prevozu. Ce kupec prevaza izdelek domov ali na drug naslov, IKEA ne odgovarja za skodo, ki bi lahko pri tem nastala. Vendar pa, ce izdelek na naslov kupca dostavi IKEA, potem skodo, ki bi lahko pri tem nastala, pokriva ta garancija.
· Stroska za izvedbo prve namestitve naprave podjetja IKEA. Vendar pa, ce pod pogoji garancije napravo popravi serviser, ki ga doloci IKEA, ali pooblascen servisni partner, potem bo popravljeno napravo, ce je to potrebno, tudi on ponovno namestil ali bo namestil nadomestno napravo.
Ta omejitev ne velja za delo brez napak, ki ga izvede usposobljen strokovnjak z uporabo nasih originalnih delov, da bi prilagodil napravo specifikacijam za tehnicno varnost v drugi drzavi EU.
Veljava drzavne zakonodaje
Garancija IKEA zagotavlja posebne pravne pravice, ki pokrivajo ali presegajo lokalne zahteve. Vendar pa ti pogoji v nobenem smislu ne omejujejo potrosnikovih pravic, opisanih v lokalni zakonodaji.

3. ce zelite pojasnila glede vsebine prirocnika za uporabo in specifikacij naprave IKEA.
Da vam lahko ponudimo najboljso pomoc, prosimo, pozorno preberite navodila za sestavljanje in/ali prirocnik za uporabo, preden nas kontaktirate.
Kako nas kontaktirati, ce potrebujete nase storitve
Preden nas poklicete, imejte pri sebi vedno stevilko artikla IKEA (8-mestna koda) in serijsko stevilko (22-mestna koda, ki jo najdete na napisni ploscici) za napravo, za katero potrebujete naso pomoc.
SHRANITE RACUN! To je dokaz o nakupu in pogoj za uveljavitev garancije. Na racunu sta navedena tudi ime in stevilka artikla IKEA (8-mestna koda) za vsako kupljeno napravo.

Obmocje veljavnosti
Za naprave, kupljene v eni izmed drzav EU in prepeljane v drugo drzavo EU, bodo storitve zagotovljene v okviru garancijskih pogojev, znacilnih za novo drzavo. Dolznost zagotoviti storitve v okviru garancije obstaja le, ce naprava ustreza in je namescena v skladu z/s:
· Tehnicnimi specifikacijami drzav, v kateri je vlozen garancijski zahtevek;
· Navodili za sestavljanje in varnostnimi navodili prirocnika za uporabo.
Namenska poprodajna storitev za naprave IKEA:
Na sluzbo za poprodajne storitve IKEA se obrnite: 1. ce zelite vloziti zahtevek za servis pod to
garancijo; 2. ce zelite pojasnilo glede namestitve naprave
IKEA v namenskem kuhinjskem pohistvu IKEA. Storitev ne zagotavlja pojasnil, povezanih z/s: · splosno namestitvijo kuhinje IKEA; · prikljucitvijo na elektricno napajanje (ce je
naprava dobavljena brez vtica in kabla), na vodo in plin, saj mora te prikljucitve izvesti pooblascen servisni inzenir.

Potrebujete dodatno pomoc?
Za vsa dodatna vprasanja, ki niso povezana s poprodajno storitvijo za napravo, se obrnite na telefonski center najblizje prodajalne IKEA. Priporocamo, da preden nas kontaktirate, pozorno preberete vso dokumentacijo naprave.
Upostevajte, da ima lahko samopopravilo ali nestrokovno popravilo posledice za varnost in lahko razveljavi garancijo.
Naslednji rezervni deli bodo na voljo 7 let po ukinitvi proizvodnje modela: termostati, temperaturni senzorji, tiskana vezja, svetlobni viri, kljuke za vrata, tecaji vrat, pladnji in kosare. Upostevajte, da so nekateri od teh rezervnih delov na voljo samo profesionalnim serviserjem in da vsi rezervni deli niso ustrezni za vse modele.
Tesnila vrat bodo na voljo se 10 let od ukinitve modela iz proizvodnje.

SRPSKI

34

Sadrzaj
Informacije o bezbednosti Bezbednosna uputstva Postavljanje Opis proizvoda Rad ureaja Prvo korisenje Svakodnevna upotreba

34 Saveti

41

37 Odrzavanje i cisenje

42

38 Resavanje problema

43

39 Tehnicke informacije

45

40 Informacije u vezi sa zastitom zivotne sredine 46

40 Garancija kompanije IKEA

46

40

Moze da se menja bez najave.
Informacije o bezbednosti

Pazljivo procitajte prilozena uputstva pre postavljanja i upotrebe ureaja. Proizvoac nije odgovoran ukoliko pogresno postavljanje i upotreba dovedu do povrede i osteenja. Uvek drzite uputstva uz aparat za buduu upotrebu.
Bezbednost dece i ugrozenih osoba
· Deca od 8 godina i starija, kao i osobe sa smanjenim fizickim, culnim ili mentalnim sposobnostima ili bez dovoljnog iskustva i znanja mogu da koriste ovaj ureaj samo ako su pod nadzorom ili su im data uputstva u vezi sa korisenjem ureaja na bezbedan nacin i ako razumeju opasnosti koje pri tome postoje.
· Ovaj ureaj smeju da koriste deca uzrasta izmeu 3 i 8 godina i osobe sa izrazenijim i slozenijim invaliditetima, pod uslovom da su pravilno obuceni za upotrebu.
· Deca mlaa od 3 godine ne treba da se priblizavaju ureaju ako nisu neprekidno pod nadzorom.
· Deca ne smeju da se igraju ureajem. · Deca ne smeju da ciste i odrzavaju ovaj ureaj bez nadzora. · Deca uzrasta od 3 do 8 godina smeju da stavljaju stvari u
rashladne ureaje i da ih iz njih uzimaju. · Drzite svu ambalazu van domasaja dece i pravilno je
odlozite.

SRPSKI

35

Opsta bezbednost
· Ovaj ureaj namenjen je za upotrebu u domainstvu i slicnim sredinama kao sto su: – Farme, cajne kuhinje koje upotrebljavaju zaposleni u prodavnicama, kancelarijama i ostalim radnim prostorima; – Gosti u hotelima, motelima, smestajima na bazi noenja sa doruckom i drugim vrstama smestaja; – Ketering i slicne nemaloprodajne potrebe.
· Ovaj tip frizidera je u sirokoj upotrebi na mestima kao sto su hoteli, kancelarije, studentski domovi i domainstva. Uglavnom je pogodan za hlaenje i cuvanje hrane kao sto su voe i pia. Njegove prednosti su mala velicina, mala tezina, mala potrosnja elektricne energije i jednostavna upotreba.
· Ventilacioni otvori na kuistu ureaja ili elementu u koji je ugraen ne smeju biti blokirani.
· Nemojte koristiti mehanicke ureaje ili druga sredstva za ubrzavanje postupka odmrzavanja osim onih koje je preporucio proizvoac.
· Pazite da ne ostetite sistem rashladnog sredstva. · Nemojte koristiti elektricne ureaje u odeljcima za cuvanje
namirnica u ovom ureaju ako nisu preporuceni od strane proizvoaca. · Nemojte cistiti ureaj rasprsenom vodom i parom. · Ureaj cistite vlaznom mekom krpom. Koristite iskljucivo neutralni deterdzent. Nemojte koristiti abrazivna sredstva, abrazivne jastucie za cisenje, rastvarace ili metalne predmete. · Nemojte u ovom ureaju drzati eksplozivna sredstva poput limenki spreja sa zapaljivim punjenjem. · Ako je strujni kabl osteen, proizvoac ili ovlaseni servisni centar ili slicna kvalifikovana osoba mora da ga zameni kako bi se izbegla opasnost.

SRPSKI

36

· Vodite racuna da prilikom postavljanja ureaja ne ustinete i ne ostetite strujni kabl.
· Nemojte postavljati produzne kablove ni prenosive izvore napajanja iza ureaja.
· Ako duze vreme budete drzali vrata otvorenim, temperatura u odeljcima ureaja moze znatno da poraste.
· Redovno cistite povrsine ureaja koje dospevaju u kontakt sa namirnicama i dostupnim sistemima za ceenje.
· Cistite rezervoare za vodu ako nisu koriseni 48 sati; ispirajte sistem za vodu koji je povezan sa dovodom vode ako voda nije povlacena 5 dana.
· Sirovo meso i ribu drzite u odgovarajuim posudama u frizideru da ne bi dolazili u kontakt sa drugim namirnicama i da ne bi kapali na njih.
· Ako e se rashladni ureaj drzati praznim duze vreme, iskljucite ga, odledite ga, ocistite ga, osusite ga i ostavite vrata otvorenim da se u ureaju ne bi stvarala bu.
· Odeljci za zamrznute namirnice sa dve zvezdice su pogodni za cuvanje ve smrznutih namirnica, cuvanje i pravljenje sladoleda i pravljenje kockica leda.
· Odeljci sa jednom, dve i tri zvezdice nisu pogodni za zamrzavanje svezih namirnica.
· Ovaj rashladni ureaj nije pogodan za zamrzavanje namirnica.
· Ovaj rashladni ureaj nije namenjen da se koristi kao ugradni ureaj.
· Ureaj je opremljen sijalicom za osvetljavanje unutrasnjosti. Ureaj za osvetljavanje sme da se menja samo u servisu. Obratite se ovlasenom servisu.
· UPOZORENJE: Da ne bi nastala opasnost zbog nestabilnosti ureaja, on mora da se fiksira prema uputstvima.

SRPSKI

37

Bezbednosna uputstva

Postavljanje
Upozorenje! Samo kvalifikovana osoba sme da postavi ovaj ureaj.
· Skinite svu ambalazu i zavrtnje koji se koriste tokom transporta.
· Nemojte postavljati ili koristiti osteeni ureaj. · Pratite uputstvo za postavljanje koje ste
dobili uz ureaj. · Budite pazljivi uvek kad premestate ureaj,
jer je tezak. Uvek nosite zastitne rukavice i zatvorenu obuu. · Proverite da li vazduh moze da struji oko ureaja. · Ne naginjite frizider tokom premestanja za vise od 45° od uspravnog polozaja. · Sacekajte najmanje 4 sata pre prikljucivanja ureaja na elektricno napajanje. Na taj nacin se omoguava da se ulje vrati u kompresor. · Nemojte postavljati ureaj blizu radijatora, sporeta, rerni ili ugradnih ploca. · Zadnji deo ureaja mora biti postavljen uza zid. · Nemojte postavljati ureaj na direktnu suncevu svetlost. · Nemojte postavljati ovaj ureaj na mesta koja imaju mnogo vlage ili koja su mnogo hladna, kao sto su gradilista, garaze ili vinski podrumi. · Prilikom pomeranja ureaja, podignite prednji kraj kako ne bi doslo do grebanja poda.
Povezivanje na elektricnu mrezu
Upozorenje! Opasnost od pozara i strujnog udara.
Upozorenje! Vodite racuna da prilikom postavljanja ureaja ne ustinete i ne ostetite strujni kabl.
Upozorenje! Nemojte koristiti adaptere sa vise uticnica i produzne kablove.
· Ureaj mora biti uzemljen. · Sve elektricne spojeve treba da poveze
kvalifikovani elektricar. · Vodite racuna da parametri na nazivnoj
plocici odgovaraju parametrima strujnog kola. Ako to nije slucaj, pozovite elektricara. · Uvek koristite pravilno ugraenu uticnicu sa zastitom od strujnog udara.

· Pazite da ne ostetite elektricne komponente (npr. utikac, kabl za napajanje, kompresor). Za zamenu elektricnih komponenti kontaktirajte ovlaseni servis.
· Strujni kabl mora biti ispod nivoa utikaca. · Po zavrsetku postavljanja prikljucite utikac
strujnog kabla u uticnicu. Proverite da li nakon postavljanja postoji pristup utikacu. · Pri izvlacenju utikaca iz uticnice ne vucite za kabl. Uvek uhvatite i izvucite utikac. · Samo za UK i Irsku. Ovaj ureaj je opremljen prikljuckom za el. energiju snage 13 A. Ako je potrebno zameniti osigurac prikljucka, koristite samo ASTA (BS 1362) osigurac snage 13 A.
Upotreba
Upozorenje! Opasnost od povrede, opekotina, strujnog udara ili pozara.
Ovaj ureaj sadrzi zapaljivi gas izobutan (R600a), prirodni gas koji ima izuzetna ekoloska svojstva. Pazite da ne ostetite sistem rashladnog sredstva u kom je izobutan.
· Povrsina kompresora postaje vrua: Povrsina kompresora moze postati vrua tokom normalnog rada. Nemojte je dirati rukama.
· Nemojte menjati specifikacije ovog ureaja. · Nemojte stavljati elektricne ureaje
(npr. aparate za sladoled) u ureaj, osim ako je proizvoac naveo da je to mogue. · Ako doe do osteenja u sistema rashladnog sredstva, proverite da u prostoriji nema plamena i izvora paljenja. Provetrite prostoriju. · Nemojte dozvoliti da vrui predmeti dodiruju plasticne delove ureaja. · Ne stavljajte gazirana pia u odeljak za zamrznute namirnice. To e stvoriti pritisak na posudu sa piem. · Nemojte stavljati zapaljive gasove i tecnosti u ureaj. · Nemojte stavljati zapaljive proizvode ili predmete nakvasene zapaljivim proizvodima u ureaj, pored njega ili na njega. · Ne dodirujte kompresor ili kondenzator. Oni su vrui. · Ne vadite i ne dodirujte namirnice iz odeljka za zamrznute namirnice mokrim ili vlaznim rukama.

SRPSKI

38

· Odmrznute namirnice ne treba vraati u odeljak za zamrznute namirnice.
· Pratite uputstva za cuvanje navedena na ambalazi sa zamrznutom namirnicom.
Unutrasnje osvetljenje
Upozorenje! Rizik od strujnog udara.
· Sijalica sluzi samo za osvetljenje unutrasnjosti ureaja. Ne koristite je kao rasvetu u domainstvu.
Odrzavanje i cisenje
Upozorenje! Opasnost od povreda ili osteenja ureaja.
· Pre odrzavanja iskljucite ureaj i utikac izvadite iz strujne uticnice.
· Ovaj ureaj sadrzi ugljovodonike u jedinici za hlaenje. Samo kvalifikovana osoba sme da vrsi odrzavanje i dopunu jedinice.
· Redovno proveravajte odvod ureaja i po potrebi ga cistite. Ako je odvod zacepljen, odmrznuta voda e se skupljati na dnu ureaja.

Odlaganje
Upozorenje! Rizik od povrede ili gusenja.
· Ureaj iskljucite iz elektricne mreze. · Isecite strujni kabl i bacite ga. · Uklonite vrata da biste sprecili da se dete ili
kuni ljubimac zatvori unutar ureaja. · Sistem rashladnog sredstva i izolacioni
materijali u ovom ureaju nisu stetni po ozon. · Izolaciona pena sadrzi zapaljive gasove. Pitajte opstinske organe kako da pravilno odlozite aparat. · Nemojte uzrokovati osteenje delova jedinice za hlaenje koji se nalazi u blizini toplote.

Postavljanje

Upozorenje! Procitajte poglavlja koja se odnose na bezbednost.
Pozicioniranje
· Prilikom postavljanja ovog ureaja postujte zasebna uputstva za sklapanje.
· Nemojte ga postavljati na mesto sa visokom temperaturom ili vlaznosu. Postavite ga na mestu gde nee trpeti osteenja, vlagu i koroziju.
· Postavite ureaj na suvo mesto sa dobrom ventilacijom u kome sobna temperatura odgovara klimatskoj klasi oznacenoj na nazivnoj plocici ureaja:

Klimatska klasa SN N ST T

Temperatura okoline Od +10 °C to +32 °C Od +16 °C to +32 °C Od +16 °C to +38 °C Od +16 °C to +43 °C

– ,,SN” oznacava da je ovaj rashladni ureaj namenjen za korisenje na temperaturama okoline od 10 °C do 32 °C.
– ,,N” oznacava da je ovaj rashladni ureaj namenjen za korisenje na temperaturama okoline od 16 °C do 32 °C.
– ,,ST” oznacava da je ovaj rashladni ureaj namenjen za korisenje na temperaturama okoline od 16 °C do 38 °C.
– ,,T” oznacava da je ovaj rashladni ureaj namenjen za korisenje na temperaturama okoline od 16 °C do 43 °C.
Moze doi do pojave odreenih problema u radu na nekim tipovima modela kada rade van ovog opsega. Ispravan rad moze da se garantuje samo u okviru navedenog temperaturnog opsega. Ako imate nedoumice u vezi sa postavljanjem, obratite se prodavcu, nasoj korisnickoj sluzbi ili najblizem ovlasenom servisu.

SRPSKI

39

Lokacija
· Da bi ureaj najbolje radio, postavite ga podalje od izvora toplote kao sto su radijatori, bojleri, direktna sunceva svetlost itd. Vodite racuna da vazduh moze slobodno da struji oko zadnje strane ugradnog elementa.
Oprez! Da bi se garantovalo pravilno funkcionisanje na temperaturi okoline iznad 38 °C, savetuje se da postoji razmak od 30 mm izmeu strana aparata i okolnog namestaja.
Povezivanje na elektricnu mrezu

Pre prikljucivanja u struju, proverite da li napon i frekvencija na plocici odgovaraju elektricnom napajanju u vasem domu.
Ureaj mora biti uzemljen. Utikac na strujom kablu ima kontakt za tu svrhu. Ako vasa kuna elektricna uticnica nije uzemljena, spojte ureaj na odvojeno uzemljenje u skladu sa vazeim propisima, uz konsultaciju sa ovlasenim elektricarom.
Proizvoac odrice svaku odgovornost ukoliko nisu preduzete gore navedene bezbednosne mere. Ovaj ureaj je usklaen sa direktivama EEZ.

Oprez! NEMOJTE UKLANJATI KONTAKT ZA UZEMLJENJE. NEMOJTE KORISTITI ADAPTER. NEMOJTE UPOTREBLJAVATI PRODUZNI KABL. Nepostovanje ovih uputstava moze dovesti do smrti, pozara ili strujnog udara.

Opis proizvoda
Pazljivo procitajte uputstvo za rad pre upotrebe ureaja.

1 Police za namirnice 2 Odeljak za zamrznute
namirnice sa tri zvezdice 3 Regulator temperature i
unutrasnje svetlo 4 Promenljiva kutija za
skladistenje 5 Fioka za voe i povre
6 Plocica

12

3

4

6 5

SRPSKI

40

Rad ureaja

Ukljucivanje
Prikljucite utikac strujnog kabla u strujnu uticnicu. Podesite regulator temperature na srednje podesavanje (Pogledajte odeljak ,,Regulacija temperature”).
Pri prvom ukljucivanju ureaja, podesite ga na nizu temperaturu i ostavite ga da radi bez namirnica u njemu dok se automatski ne zaustavi na zadatoj temperaturi. To obicno traje 2­3 sata; nakon toga podesite regulator temperature na zeljenu vrednost i stavite namirnice u ureaj.
Iskljucivanje
Za iskljucivanje ureaja, okrenite regulator temperature u polozaj ,,iskljucivanje”.
Ostavite ureaj da se potpuno ohladi pre dodavanja hrane. Nabolje je da sacekate 24 sata pre nego sto stavite hranu.

Regulacija temperature
Temperatura se automatski regulise. Za rad sa ureajem, postupite na sledei nacin: · Za dobijanje minimalne hladnoe okrenite
regulator temperature prema nizim vrednostima. · Za dobijanje maksimalne hladnoe okrenite regulator temperature prema visim vrednostima.
Srednja vrednost je obicno najpogodnija.
Prilikom podesavanja temperature imajte u vidu da temperatura unutar ureaja zavisi od: · temperature sobe · ucestalosti otvaranja vrata · kolicine skladistenih namirnica · mesta gde je ureaj postavljen.
Vazno! Ako je temperatura okoline visoka ili je ureaj napunjen, ali je podesen na najnizu temperaturu, moze neprekidno da radi i stvara inje na zadnjem zidu. U tom slucaju morate da podesite visu temperaturu da bi ureaj mogao automatski da se otapa, cime se smanjuje potrosnja struje.

Prvo korisenje

Cisenje unutrasnjosti
Pre prve upotrebe ureaja, operite unutrasnjost i sve unutrasnje elemente toplom vodom i neutralnim sapunom kako biste uklonili tipican miris novog proizvoda, i dobro ga osusite.

Vazno! Nemojte koristiti deterdzente i abrazivna sredstva jer mogu da ostete zavrsni sloj.

Svakodnevna upotreba
Indikator temperature

Ovaj ureaj se prodaje u Francuskoj. Prema propisima koji vaze u vasoj zemlji, u donjem odeljku frizidera mora da postoji oznaka za njegovu najhladniju zonu.

SRPSKI

41

Saveti

Zvukovi pri normalnom radu
Sledei zvukovi su normalni tokom rada: · Slabo grgoljanje i zvuk mehuria u cevima
tokom pumpanja rashladnog sredstva. · Strujanje i pulsirajui zvuk iz kompresora
tokom pumpanja rashladnog sredstva. · Iznenadni zvuk pucketanja iz unutrasnjosti
ureaja uzrokovan termickom dilatacijom (prirodna i bezopasna fizicka pojava).
Saveti za ustedu energije
· Nemojte cesto otvarati vrata ili ih ostavljati otvorena duze nego sto je to stvarno potrebno.
· Ako je temperatura okoline visoka a ureaj je podesen na najnizu temperaturu i napunjen do kraja, kompresor moze da radi neprekidno i tako stvara inje i led na isparivacu. Ako se to desi, podesite na malo visu temperaturu da bi se omoguilo automatsko odmrzavanje i smanjila potrosnja struje.
Saveti za hlaenje svezih namirnica
· Nemojte u frizideru drzati tople namirnice ili tecnosti koje isparavaju;
· Pokrivajte ili zamotavajte namirnice, narocito ako imaju jak miris;
· Stavite namirnice tamo gde vazduh moze slobodno da kruzi oko njih.
Saveti za hlaenje
Korisni saveti: · Meso (sve vrste): umotajte u odgovarajue
pakovanje i stavite ga na staklenu policu iznad fioke za povre. Meso cuvajte najvise 1­2 dana. · Kuvana hrana, hladna jela: pokrijte i stavite na ma koju policu. · Voe i povre: dobro ih ocistite i stavite ih u namensku fioku. Banane, krompir, crni i beli luk ne smeju da se drze u frizideru ako nisu upakovani. · Puter i sir: stavite ih u namensku posudu koja ne propusta vazduh ili ih umotajte u aluminijumsku foliju ili polietilensku kesu, tako da izbacite sto je mogue vise vazduha. · Flase: zatvorite poklopcem i stavite u korpicu za flase na vratima ili (ako je dostupna) na policu za flase.

Mere opreza prilikom upotrebe
· Sto vise namirnica stavite u njega i sto cese i na duze otvarate vrata, to frizider trosi vise struje, sto moze dovesti cak i do kvara.
· Ponovo stavite utikac u struju posle intervala duzeg od deset minuta.
· Ne cuvajte flasirane napitke u odeljku za zamrznute namirnice, da ne bi doslo do loma flase i osteenja frizidera.
· Tokom nestanka struje vrata otvarajte sto manje.
· Prilikom odmrzavanja, nikada ne koristite ostre ili metalne predmete za uklanjanje inja na povrsini isparivaca jer e ostetiti isparivac.
· Ne dodirujte namirnice ni posude u odeljku za zamrznute namirnice mokrim rukama, da ne biste dobili promrzline.
Cuvanje zamrznutih namirnica
· Prilikom prvog ukljucivanja ili posle nekog perioda nekorisenja, ostavite ureaj da radi bar 2 sata na hladnijoj temperaturi pre nego sto u njega stavite proizvode.
· Kada zatvorite i zapecatite pakovanje, ne smete dozvoliti ulaz ili izlaz vazduha i vlage. Ako doe do toga, mozete osetiti sirenje mirisa i ukusa hrane u frizideru i moze doi do susenja smrznute hrane.
· Napomena: Ne stavljajte flasirane namirnice i napitke u odeljak za zamrznute namirnice.
· Za najbolje radne karakteristike, u odeljku za zamrznute namirnice treba ostaviti dovoljno prostora za cirkulaciju vazduha oko paketa. Takoe, ostavite dovoljno prostora u prednjem delu kako bi vrata mogla dobro da se zatvore.
Saveti za cuvanje zamrznutih namirnica
Za postizanje najboljih performansi ureaja, pridrzavajte se sledeeg:
· Proverite je li prodavac pravilno cuvao zamrznutu hranu koju ste kupili;
· Zamrznute namirnice treba preneti iz prodavnice u odeljak za zamrznute namirnice u sto kraem roku.
· Nemojte cesto otvarati vrata ili ih ostavljati otvorena duze nego sto je to stvarno potrebno.
· Nakon sto ste ih odmrznuli, namirnice se brzo kvare i ne mogu se ponovo zamrzavati;

SRPSKI

42

· Nemojte cuvati namirnice duze od roka koji je proizvoac naveo.
Upozorenje! Ako doe do nezeljenog odmrzavanja, na primer usled nestanka struje, ako struje nije bilo duze od perioda navedenom u tehnickim karakteristikama pod ,,vreme porasta temperature”, odmrznute namirnice treba konzumirati sto pre.

1Otapanje
Duboko zamrznuta i zamrznuta hrana se pre upotrebe mogu otopiti u frizideru ili na sobnoj temperaturi, u zavisnosti od toga koliko vremena imate.
Manje komade je mogue spremati i zamrznute, izvaene direktno iz odeljka za zamrznute namirnice. Priprema u tom slucaju traje duze.

Odrzavanje i cisenje

Upozorenje! Procitajte poglavlja koja se odnose na bezbednost.
Opsta upozorenja Oprez! Pre svakog odrzavanja iskljucite ureaj iz struje. Ovaj ureaj sadrzi ugljovodonike u jedinici za hlaenje; odrzavanje i punjenje stoga moze obavljati samo ovlaseni tehnicar. Pribori i delovi ureaja nisu pogodni za pranje u masinama za pranje sudova.
Cisenje unutrasnjosti Pre prve upotrebe aparata, unutrasnjost i sav unutrasnji pribor operite mlakom vodom i neutralnim sapunom kako biste uklonili tipican miris novog proizvoda, a zatim ga dobro osusite.
Oprez! Nemojte koristiti deterdzente i abrazivna sredstva jer mogu da ostete zavrsni sloj.
Cisenje spoljasnjosti frizidera/zamrzivaca Ocistite spoljasnjost vrata frizidera/zamrzivaca neabrazivnom krpom namocenom u toploj vodi sa blagim sapunom ili deterdzentom za cisenje posebno dizajniranim za ureaj.
Prvo ukljucivanje
Oprez! Pre stavljanja utikaca u uticnicu i ukljucivanja ureaja po prvi put, ostavite ga da stoji uspravno najmanje 4 sata. To ostavlja dovoljno vremena da se ulje vrati u kompresor. U suprotnom se kompresor ili elektronske komponente mogu ostetiti.
Redovno cisenje
Oprez! Nemojte vui, pomerati ili ostetiti cevi i/ili kablove u ureaju.

Oprez! Pazite da ne ostetite rashladni sistem.
Oprez! Prilikom pomeranja ureaja podignite prednji kraj da ne biste izgrebali pod. Opremu treba redovno cistiti: 1. Ocistite unutrasnjost i pribor mlakom vodom i neutralnim sapunom. 2. Redovno proveravajte i cistite zaptivke na vratima da biste bili sigurni da su ciste i bez naslaga. 3. Dobro isperite i osusite. 4. Ako im se moze pristupiti, kondenzator i kompresor u zadnjem delu ureaja cistite cetkom. Taj postupak e poboljsati rad ureaja i ustedeti elektricnu energiju.
Period nekorisenja
Ako ureaj neete koristiti duze vreme preduzmite sledee mere opreza: 1. Iskljucite ureaj iz elektricnog napajanja. 2. Izvadite sve namirnice. 3. Odmrznite (ako je potrebno) i ocistite ureaj
i sav pribor. 4. Ocistite ureaj i sav pribor. 5. Ostavite vrata otvorena kako biste sprecili
stvaranje neugodnih mirisa.
Oprez! Ako zelite da ureaj ostane ukljucen, zamolite nekog da ga povremeno proveri, da se namirnice u njemu ne bi pokvarile u slucaju nestanka struje.
Odleivanje odeljka frizidera
Odleivanje je automatsko: otopljena tecnost na zadnjem unutrasnjem zidu tece u tacnu za vodu koja je otvorena ka spolja, pa automatski isparava.

SRPSKI

43

Odleivanje odeljka za zamrznute namirnice
Moze da se stvori debeo sloj inja, zavisno od promena vremena. Da biste rucno odledili:
· Okrenite regulator termostata u iskljucen polozaj i ostavite otvorena vrata odeljka za zamrznute namirnice.
· Izvadite sve namirnice, posudu za kocke leda i police iz njega i prebacite ih u odeljak frizidera.

· Ocistite i obrisite istopljeno inje krpom. · Nakon odmrzavanja, okrenite dugme
termostata u prvobitni polozaj.
Oprez! Da biste sprecili osteenja zidova odeljka za zamrznute namirnice, ne koristite ostre predmete za obijanje leda ni razdvajanje zaleenih namirnica.

Resavanje problema

Upozorenje! Procitajte poglavlja koja se odnose na bezbednost.

Sta ako… Problem
Ureaj ne radi. Ureaj je bucan. Sijalica ne radi.
Kompresor neprekidno radi.
Temperatura u ureaju je preniska/previsoka.

Mogui uzrok Ureaj je iskljucen. Utikac nije ispravno prikljucen u strujnu uticnicu. Ureaj ne radi. Nema napona u strujnoj uticnici. Ureaj ne stoji pravilno. Sijalica je neispravna. Temperatura je neispravno podesena. Uneli ste mnogo namirnica odjednom.
Sobna temperatura je previsoka.
Namirnice stavljene u ureaj su bile pretople.
Vrata nisu pravilno zatvorena. Temperatura nije pravilno podesena. Vrata nisu pravilno zatvorena.
Temperatura namirnica je previsoka.
Uneli ste mnogo namirnica odjednom. Debljina inja je vea od 4­5 mm. Vrata se cesto otvaraju.
U ureaju ne cirkulise hladan vazduh.

Resenje
Ukljucite ureaj.
Pravilno prikljucite utikac u strujnu uticnicu.
Prikljucite drugi elektricni ureaj u strujnu uticnicu. Obratite se ovlasenom serviseru.
Proverite da li ureaj stoji stabilno.
Obratite se najblizoj prodavnici IKEA.
Pogledajte odeljak ,,Rad ureaja”.
Pricekajte nekoliko sati, pa ponovno proverite temperaturu.
Pogledajte grafikon klimatske klase na plocici.
Ostavite namirnice da se ohlade do sobne temperature pre skladistenja.
Pogledajte poglavlje ,,Zatvaranje vrata”.
Podesite na visu/nizu temperaturu.
Pogledajte poglavlje ,,Zatvaranje vrata”.
Ostavite namirnice da se ohlade na sobnu temperaturu pre skladistenja.
Unosite manje namirnica odjednom.
Odmrznite ureaj.
Vrata otvarajte samo kada je neophodno.
Uverite se da u ureaju ima cirkulacije hladnog vazduha.

SRPSKI

44

Problem Hrana u frizideru se zamrzava.
Hrana u frizideru nije hladna. Tecnost od otopljenog leda curi unutar odeljka ili na pod. Unutar ureaja se stvara vlaga.
Vrata se ne zatvaraju potpuno.

Mogui uzrok

Resenje

Dugme termostata je podeseno na previse hladno.

Okrenite regulator termostata na nizu vrednost (visu temperaturu).

Hrana dodiruje rashladni deo u zadnjem delu frizidera.

Udaljite hranu od zadnjeg dela.

Ventilacioni kanali su blokirani u odeljku. To sprecava cirkulisanje hladnog vazduha.

Proverite da li vazduh unutra moze da cirkulise.

Vrata se cesto otvaraju ili nisu pravilno zatvorena.

Izbegavajte cesto otvaranje vrata frizidera.

Odjednom ste stavili puno namirnica u frizider.

Stavljajte manje proizvoda istovremeno.

Polozaj termostata je podesen na prenisko.

Okrenite dugme termostata na vise podesavanje (nizu temperaturu).

Izlaz za vodu je zacepljen.

Ocistite mlazom vode izlaz ha vodu.

Ventilacioni kanali u frizideru su blokirani.

Proverite da li vazduh unutra moze da cirkulise.

Vrata se cesto otvaraju.

Izbegavajte cesto otvaranje vrata frizidera.

Namirnice nisu ispravno umotane.

Bolje umotajte namirnice.

Temperatura nije pravilno podesena u odnosu na okruzenje.

Okrenite dugme termostata na vise podesavanje (nizu temperaturu).

Police nisu na svom mestu.

Uverite se da su police na svom mestu.

Zaptivke vrata su prljave.

Ocistite zaptivke vrata.

Ureaj nije horizontalan.

Proverite da li je ureaj horizontalno postavljen.

Ako vas ureaj ni nakon obavljanja gore navedenih provera i dalje ne radi ispravno, kontaktirajte ovlaseni servis.
Zatvaranje vrata 1. Ocistite zaptivke vrata. 2. Ako je potrebno, podesite vrata. Pogledajte
zasebna uputstva za sklapanje. 3. Ako je potrebno, zamenite neispravne
zaptivke vrata. Obratite se ovlasenom postprodajnom servisu.

Zamena sijalice Ureaj je opremljen sijalicom za osvetljavanje unutrasnjosti.
Ureaj za osvetljavanje sme da se menja samo u servisu.

SRPSKI

45

Tehnicke informacije
Kategorija proizvoda Tip proizvoda Tip postavljanja Dimenzije proizvoda Visina Sirina Dubina Neto zapremina Frizider Odeljak za zamrznute namirnice sa tri zvezdice Sistem odmrzavanja Frizider Odeljak za zamrznute namirnice
Klasa ureaja
Vreme porasta temperature Potrosnja elektricne energije Nivo buke Energetska klasa Napon Frekvencija

Frizider Samostojei
832 mm 550 mm 570 mm
97,0 l 16,0 l
automatski rucno
9 sati 175 kWh/a 39 dB , C F 220­240 V 50 Hz

Broj artikla i serijski broj nalaze se na nazivnoj plocici, sa unutrasnje leve strane ureaja.
Broj artikla (8-cifreni kôd)
Serijski broj (pocinje sa SN, 22-cifreni kôd)

XXX.XXX.XX
Slika sluzi samo kao referenca

SRPSKI

46

Informacije u vezi sa zastitom zivotne sredine

Reciklirajte materijale obelezene simbolom . Stavite ambalazu u odgovarajuu kantu za reciklazu. Doprinesite zastiti okoline i zdravlja ljudi ­ reciklirajte elektricne i elektronske

aparate. Ureaje oznacene simbolom ne bacajte zajedno sa kunim otpadom. Proizvod odnesite na lokalno mesto za reciklazu ili kontaktirajte nadleznu sluzbu.

Garancija kompanije IKEA
Koliko traje garancija kompanije IKEA?
Ova garancija vazi 2 godina od prvobitnog datuma kupovine ureaja u prodavnici IKEA. Kao dokaz kupovine treba priloziti originalni fiskalni isecak. Ako se servisira aparat pod garancijom, to nee produziti garantni rok.
Ko e obaviti servis?
IKEA obezbeuje servisiranje preko svojih servisa ili preko mreze ovlasenih servisera ­ partnera.
Sta je pokriveno ovom garancijom?
Ova garancija pokriva neispravnosti aparata prouzrokovane losom izradom ili greskama u materijalu od dana kupovine u prodavnici IKEA. Ova garancija vazi samo za proizvode koji se koriste u domainstvu. Izuzeci su navedeni pod naslovom ,,Sta nije pokriveno ovom garancijom?” U garantnom roku pokrie se troskovi otklanjanja kvarova, npr. popravke, delovi, rad i putni troskovi, pod uslovom da je ureaj dostupan za popravku bez posebnih troskova. Po ovim uslovima, vaze lokalni zakoni i smernice EU (Br.99/44/EG). Zamenjeni delovi postaju svojina kompanije IKEA.
Sta e IKEA uraditi da resi problem?
Ovlaseni serviser kompanije IKEA e pregledati proizvod i ima diskreciono pravo da odluci da li je utvreni kvar obuhvaen garancijom. Ako se smatra obuhvaenim, serviser kompanije IKEA ili njegov ovlaseni servisni partner e zatim, po sopstvenoj odluci, popraviti proizvod ili ga zameniti novim ili slicnim proizvodom.

Sta nije pokriveno ovom garancijom?
· Uobicajeno habanje. · Steta pricinjena namerno ili iz nehata,
steta pricinjena jer nisu uzeta u obzir uputstva za upotrebu, nepravilna ugradnja ili prikljucivanje na nedozvoljeni elektricni napon, steta prouzrokovana hemijskom ili elektrohemijskom reakcijom, ra, korozija ili steta prouzrokovana vodom, ukljucujui, izmeu ostalog, visok sadrzaj kamenca u vodi, steta prouzrokovana abnormalnim uslovima koji se pojavljuju u okruzenju. · Potrosni delovi, ukljucujui baterije i sijalice. · Nefunkcionalni i dekorativni delovi koji ne uticu na uobicajeno korisenje aparata, ukljucujui ogrebotine i mogue razlike u boji. · Slucajna steta pricinjena stranim predmetima ili supstancama, kao i cisenje ili deblokiranje filtera, odvodnog sistema ili fioka za deterdzent. · Steta pricinjena sledeim delovima: staklokeramici, dodatnoj opremi, korpama za kuhinjsko posue i pribor za jelo, dovodnom i odvodnom crevu, zaptivkama, sijalicama i poklopcima lampica, displeju, dugmadi, kuistima i delovima kuista. Osim u slucaju kada se moze dokazati da su uzrok tih kvarova greske u proizvodnji. · Slucajevi u kojima nije doslo do kvara mogu da se nau tokom posete tehnicara. · Popravke koje nije izvrsio ovlaseni serviser i/ili ugovorni partner ovlasenog servisa ili kada nisu koriseni originalni delovi. · Popravke zbog loseg postavljanja ili postavljanja koje nije izvrseno u skladu sa specifikacijama. · Korisenje aparata van domainstva, tj. profesionalna upotreba.

SRPSKI

47

· Steta pricinjena prilikom transporta. Ako klijent prevozi proizvod do svoje kue ili na drugu adresu, IKEA ne snosi odgovornost za osteenja nastala tokom transporta. Meutim, ako IKEA isporuci proizvod na adresu za isporuku koju je naveo kupac, onda osteenja proizvoda nastala tokom isporuke potpadaju pod ovu garanciju.
· Troskovi prvog postavljanja ureaja kompanije IKEA. Takoe, ako IKEA serviser ili njegov ovlaseni servisni partner popravi ili zameni ureaj shodno odredbama garancije, serviser ili njegov ovlaseni servisni partner ponovo postavlja popravljeni ureaj ili zamenski ureaj, po potrebi.
Ovo ogranicenje ne vazi za rad odraen bez greske koji je obavio kvalifikovani strucnjak koristei originalne delove da bi prilagodio ureaj tehnickim specifikacijama za bezbednost koje vaze u drugoj drzavi EU.
Kako se primenjuju zakoni zemlje
Garancija kompanije IKEA vam daje odreena zakonska prava koja obuhvataju obaveze po lokalnom zakonu ili ih prevazilaze. Meutim, ti uslovi ni na koji nacin ne ogranicavaju prava potrosaca predviena lokalnim zakonima.
Podrucje vazenja
Za aparate koji su kupljeni u jednoj zemlji EU i koji su odneti u drugu zemlju servis e se obezbediti u okviru garantnih uslova koji su uobicajeni u toj drugoj zemlji. Obaveza servisiranja u okviru garancije postoji samo ako ureaj zadovoljava i ako je postavljen u skladu sa:
· tehnickim specifikacijama zemlje u kojoj je podnesen garantni zahtev;
· uputstvom za montazu i bezbednosnim informacijama iz Uputstva za upotrebu.
Namenski postprodajni servis za ureaje kompanije IKEA:
Slobodno se obratite postprodajnom servisu kompanije IKEA: 1. da podnesete zahtev za servis po osnovu
ove garancije; 2. da biste zatrazili pojasnjenje postupka
postavljanja ureaja kompanije IKEA u namenski kuhinjski namestaj kompanije IKEA. Servis ne daje dodatna pojasnjenja ako se radi o sledeem:

· opsta ugradnja kuhinja kompanije IKEA; · povezivanje na elektricnu (ako se
masina isporucuje bez utikaca i kabla), vodovodnu i gasovodnu mrezu, jer to mora da obavi ovlaseni serviser. 3. da biste zatrazili pojasnjenje sadrzaja korisnickih prirucnika i specifikacija ureaja kompanije IKEA. Da bismo vam pomogli na najefikasniji nacin, pazljivo procitajte uputstva za sklapanje i/ili korisnicki prirucnik u ovoj brosuri pre nego sto nas kontaktirate.
Kako da doete do nas ako vam je potreban nas ovlaseni servisni centar
Pre nego sto nas pozovete, treba da imate pri ruci broj IKEA artikla (8-cifreni kôd) i serijski broj (22-cifreni kôd sa nazivne plocice) ureaja za koji vam treba pomo.
CUVAJTE FISKALNI ISECAK! To je vas dokaz o kupovini neophodan da bi garancija vazila. Imajte u vidu da se na priznanici nalaze i IKEA naziv i broj proizvoda (8-cifreni kôd) za svaki od kupljenih ureaja.
Treba li vam dodatna pomo? Za sva pitanja koja se ne ticu postprodajnog servisa vasih ureaja obratite se kol-centru najblize prodavnice IKEA. Preporucujemo da pazljivo procitate dokumentaciju ureaja pre nego sto nas kontaktirate.
Imajte u vidu da samostalna ili nestrucna popravka moze da ima posledice po bezbednost i da ponisti garanciju.
Sledei rezervni delovi e biti dostupni u toku od 7 godina od prekida proizvodnje datog modela: termostati, senzori temperature, stampane ploce, izvori svetlosti, kvake, sarke vrata, tacne i korpe. Imajte u vidu da su neki od ovih rezervnih delova dostupni samo profesionalnim serviserima, kao i da nisu svi rezervni delovi relevantni za sve modele.
Zaptivke vrata e biti dostupne u roku od 10 godina nakon prestanka proizvodnje datog modela.

© Inter IKEA Systems B.V. 2020

AA-2241351-4

References

Read User Manual Online (PDF format)

Loading......

Download This Manual (PDF format)

Download this manual  >>

Related Manuals