SAMSUNG SM-F741B Galaxy Z Flip6 Smart Phone User Manual

September 9, 2024
Samsung

SM-F741B Galaxy Z Flip6 Smart Phone

“`html

Product Information

Specifications:

  • Model: SM-F741B
  • Language: Dutch
  • Release Date: 08/2024
  • Website: www.samsung.com

Product Usage Instructions

Aan de slag (Getting Started)

Before using the device, familiarize yourself with the layout
and functions:

  • Charging the battery
  • Inserting Nano-SIM card and eSIM
  • Powering the device on and off
  • Initial setup
  • Understanding the screen

Apps en functies (Apps and Features)

Explore various apps and features:

  • Installing or removing apps

  • Using Galaxy AI

  • Utilizing different apps like Phone, Contacts, Camera,
    etc.

  • Accessing Samsung services such as Samsung Health, Samsung
    Notes, etc.

Instellingen (Settings)

Adjust device settings to suit your preferences:

  • Connecting to Wi-Fi, Bluetooth, NFC
  • Managing data usage
  • Customizing sound, display, and battery settings

FAQs (Frequently Asked Questions)

How can I extend the battery life of my device?

To extend battery life, try reducing screen brightness,
disabling unnecessary background apps, and enabling power-saving
mode.

How do I take a screenshot on the device?

To take a screenshot, press the Power button and Volume Down
button simultaneously.

How can I transfer data from my old device to this
one?

Use Smart Switch to transfer data from your old device to the
new one seamlessly.

“`

GEBRUIKERSHANDLEIDING

SM-F741B Dutch. 08/2024. Rev.1.1

www.samsung.com

Inhoud

Aan de slag
5 Apparaatindeling en -functies 10 De batterij opladen 16 Nano-SIM-kaart en eSIM 18 Het apparaat in- en uitschakelen 19 Eerste instelling 20 Samsung account 21 Gegevens overzetten vanaf uw vorige
apparaat (Smart Switch) 23 Het scherm begrijpen 35 Meldingenvenster 37 Flexstand (apparaat dichtgevouwen
gebruiken) 39 Schermafbeelding en schermrecorder 41 Tekst invoeren 43 Tekst extraheren
Apps en functies
44 Apps installeren of verwijderen 45 Galaxy AI 52 Telefoon 56 Contacten 59 Berichten 60 Camera 82 Galerij 87 AR-zone 93 Bixby

95 Bixby Vision 96 Multi window (Meerdere apps tegelijk
gebruiken) 99 Samsung Internet 100 Samsung Health 101 Samsung Notes 102 Samsung Members 102 Samsung Kids 103 Samsung Global Goals 103 Samsung TV Plus 103 Samsung Zoeken 103 Samsung Shop 104 Galaxy Shop 104 Galaxy Wearable 105 Agenda 106 Reminder (Meldingen ontvangen voor
actiepunten) 107 Spraakrecorder 108 Mijn bestanden (Bestanden bekijken en
beheren) 108 Klok 108 Calculator 109 Gaming Hub 110 Game Booster (Uw gameomgeving
configureren) 111 SmartThings 112 Inhoud delen 113 Music Share

2

Inhoud
115 Smart View (Op een tv-scherm spiegelen) 116 Koppeling met Windows (Het apparaat
gebruiken via een computerverbinding) 117 Google-apps
Instellingen
118 Introductie 118 Inloggen bij je Galaxy 118 Verbindingen
120 Wi-Fi 121 Bluetooth 123 NFC en contactloze betalingen 124 Gegevensbesparing 124 Toegestane netwerken voor apps 125 Mobiele hotspot 125 Meer verbindingsinstellingen 127 Verbonden apparaten 128 Galaxy AI 128 Standen en routines 128 Standen gebruiken 129 Gebruik van routines 129 Geluiden en trillen 130 Geluidskwaliteit en -effecten 131 Afzonderlijk app-geluid 131 Meldingen 132 Display 133 Vloeiende beweging 134 De schermstand wijzigen of de
displaykleur aanpassen 135 Batterij 135 Achtergrond en stijl

135 Thema’s 136 Startscherm 136 Vergrendelscherm en AOD
137 Ontgrendelen verlengen 137 Always On Display (informatie
weergeven als het scherm is uitgeschakeld) 138 Coverscherm 139 Beveiliging en privacy 140 Gezichtsherkenning 142 Vingerafdrukherkenning 144 Veilige map 147 Veilige Wi-Fi 148 Samsung Pass 151 Locatie 151 Veiligheid en noodsituaties 152 Accounts en back-up 152 Samsung Cloud 153 Google 153 Geavanceerde functies 155 Bewegingen en gebaren 155 Effecten video-oproep 156 Dual Messenger 157 Digitaal welzijn en ouderlijk toezicht 157 Apparaatonderhoud 158 Apps 159 Algemeen beheer 160 Toegankelijkheid 160 Softwareupdate 161 Info telefoon

3

Inhoud
Kennisgevingen voor gebruik
162 Voorzorgsmaatregelen voor het gebruik van het apparaat
165 Opmerkingen over de inhoud van de verpakking en de accessoires
166 Waterbestendigheid behouden 167 Situaties waarin het apparaat oververhit kan
raken en oplossingen
Bijlage
171 Toegankelijkheid 186 Problemen oplossen 191 De batterij verwijderen
4

Aan de slag

Apparaatindeling en -functies
Luidsprekeropening Microfoon
Nabijheids-/ lichtsensor
SIM-kaartlade
Hoofdscherm

Luidspreker Camera aan de voorzijde
Volumeknop
Zijknop (sensor voor vingerafdrukherkenning)

Aansluiting koptelefoon/ multifunctionele aansluiting (USB Type-C)

5

Aan de slag

GPS-antenne
Camera aan de achterzijde

Nabijheids-/ lichtsensor

Microfoon Flitser
Coverscherm

NFC-antenne/ Spoel voor draadloos opladen

Luidspreker Microfoon

Hoofdantenne Luchtkanaalopening

· Het apparaat werkt mogelijk niet goed op een plaats met magnetische storing.
· Uw apparaat bevat magneten. Houd het uit de buurt van creditcards, geïmplanteerde medische apparatuur en andere apparaten die door magneten kunnen worden beïnvloed. Zorg er in het geval van medische apparaten voor dat u uw apparaat op meer dan 15 cm afstand houdt. Stop met het gebruik van uw apparaat als u vermoedt dat er storing is met uw medische apparaat en raadpleeg uw arts of de fabrikant van het medische apparaat. De locatie van de magneten wordt aangeduid met de kleur grijs in de apparaatafbeelding.
· Als u een medisch implantaat in uw hart hebt, doet u uw apparaat niet in een zak in de buurt van uw implantaat, zoals een borstzak of een binnenzak van uw jas.
· Houd een veilige afstand tussen uw apparaat en voorwerpen die kunnen worden beïnvloed door magneten. Voorwerpen zoals creditcards, passbooks, toegangskaarten, instapkaarten of parkeerkaarten kunnen worden beschadigd of onbruikbaar worden door de magneten in het apparaat.
· Vouw het apparaat niet in de richting van de achterzijde. Dit beschadigt het apparaat.

6

Aan de slag
· Vouw het apparaat dicht voordat u het in een tas stopt of opbergt. Berg het apparaat niet opengevouwen op; de kans bestaat dan dat een ander voorwerp het scherm bekrast of doorboort, of dat er schermschade ontstaat.
· Druk niet met een hard of scherp voorwerp, zoals een pen of vingernagel, op het scherm of de cameralens aan de voorzijde. Als u dit wel doet, kunnen er krassen, deuken of andere beschadigingen aan het scherm ontstaan.
· Oefen geen overmatige druk uit op het gebied waar het scherm wordt gevouwen. Als u dit wel doet, kan het scherm beschadigd raken.
· Vouw het apparaat niet open door het met uw vingers open te forceren of door er een ander voorwerp tussen te steken. Als u dit wel doet, kunnen er krassen, deuken of andere beschadigingen aan het scherm ontstaan.
· De beschermfolie die is bevestigd op het hoofdscherm, is een folie die exclusief is ontworpen voor vouwbare apparaten. Ter bescherming van het scherm raden we u aan de folie niet te verwijderen. Als u de beschermfolie verwijdert, kan het hoofdscherm beschadigd raken.
· Breng geen beschermfolie of stickers aan die niet zijn goedgekeurd door Samsung. Als u dit wel doet, kan het scherm beschadigd raken.
· Wees voorzichtig, want de coating van de beschermlaag van het scherm kan los komen bij herhaalde aanraakacties (bijvoorbeeld vegen over het scherm).
· Wanneer u het apparaat dichtvouwt, moet u geen voorwerpen, zoals kaarten, munten of sleutels, tussen de schermen plaatsen, want dit kan beschadigingen veroorzaken.
· Blootstelling aan kleine deeltjes, zoals zand, kan leiden tot beschadiging van het apparaat, zoals krassen of deuken in het scherm.
· Wanneer u de luidspreker gebruikt, zoals bij het afspelen van mediabestanden, moet u het apparaat niet te dicht bij uw oor houden.
· Stel de cameralens niet bloot aan sterke lichtbronnen, zoals rechtstreeks zonlicht. Als de cameralens hieraan wordt blootgesteld, kan de beeldsensor van de camera beschadigd raken. Beschadigde beeldsensoren kunnen niet worden gerepareerd en leiden tot puntjes of vlekken in foto’s.
· Als u het apparaat gebruikt wanneer het glas of het hoofdgedeelte van acryl gebroken is, riskeert u verwondingen. Gebruik het apparaat pas weer nadat het is gerepareerd bij een Samsung Servicecenter of een geautoriseerd servicecenter.
7

Aan de slag
· Als er stof of vreemde materialen in de microfoon, luidspreker of ontvanger komen of als deze onderdelen worden afgedekt, kan het geluid van het apparaat uitvallen of kunnen bepaalde functies niet werken. Als u probeert het stof of vreemde materialen met een scherp voorwerp te verwijderen, kan het apparaat worden beschadigd en kan het uiterlijk worden aangetast.
· Laat het apparaat niet vallen, dit kan leiden tot schade aan het scherm, zwarte vlekken in het scherm of kapotte pixels. Dit kan ook leiden tot schade aan het gebied waar het scherm dubbelvouwt: interne scheuren.
· U ziet mogelijk een vouw in het midden van het hoofdscherm. Dit is een normale eigenschap van het apparaat.
· In de volgende gevallen kunnen verbindingsproblemen optreden en kan de batterij leeg raken: ­ Als u metaalstickers in het antennegebied van het apparaat bevestigt ­ Als u een cover van metaal op het apparaat bevestigt ­ Als u het antennegebied van het apparaat met uw handen of andere objecten bedekt terwijl u bepaalde functies gebruikt, zoals oproepen of de mobiele gegevensverbinding
· Als het apparaat is dichtgevouwen en wordt bedekt door een deel van uw lichaam, zoals uw handen, kunnen radiogolven worden verstoord, waardoor Bluetooth, Wi-Fi en andere netwerken geen soepele verbinding hebben.
· Als de luchtkanaalopening of het gebied rond de camera aan de achterzijde en de zijknop worden bedekt door een accessoire, zoals een beschermfolie of sticker, kunnen er ongewenste geluiden optreden tijdens gesprekken of het afspelen van media.
· Bedek het gebied van de nabijheids-/lichtsensor niet met accessoires, zoals stickers of een klep. Als u dit wel doet, werkt de sensor mogelijk niet goed.
· Het lampje bovenop het apparaat kan tijdens oproepen knipperen vanwege de nabijheidssensor.
8

Aan de slag

Hardkeys
Knop
Zijknop
Zijknop + knop Volume omlaag

Functie · Als het apparaat uit staat, houdt u deze knop ingedrukt om het apparaat aan
te zetten. · Indrukken om het scherm in te schakelen of te vergrendelen. · Houd deze knop ingedrukt om een gesprek met Bixby te starten. Raadpleeg
Bixby gebruiken voor meer informatie. · Twee keer indrukken of ingedrukt houden om de door u ingestelde app of
functie te openen. · Gelijktijdig indrukken om een schermafbeelding te maken. · Gelijktijdig ingedrukt houden om het apparaat uit te schakelen.

De zijknop instellen
Selecteer een app of functie door twee keer op de zijknop te drukken of de zijknop ingedrukt te houden. Open de Instellingen, tik op Geavanceerde functies Zijknop en selecteer vervolgens de gewenste optie.
Softkeys

Knop Recent

Knop Terug

Startknop
Wanneer u het scherm inschakelt, worden de softkeys aan de onderzijde van het scherm weergegeven. Raadpleeg Navigatiebalk (softkeys) voor meer informatie.

9

Aan de slag
De batterij opladen
Laad de batterij op voordat u deze voor het eerst gebruikt of als u de batterij gedurende langere tijd niet hebt gebruikt.
Opladen met kabel
Sluit de USB-kabel aan op de USB-voedingsadapter en sluit de kabel aan op de multifunctionele aansluiting van het apparaat om de batterij op te laden. Als de batterij volledig is opgeladen, koppelt u de oplader los van het apparaat.
Draadloos opladen
Het apparaat is uitgerust met een interne spoel voor draadloos opladen. U kunt de batterij opladen met een draadloze oplader (afzonderlijk verkrijgbaar). Vouw het apparaat op voordat u de batterij oplaadt. Plaats de achterkant van het apparaat in het midden van de draadloze oplader om de batterij op te laden. Als de batterij volledig is opgeladen, koppelt u het apparaat los van de draadloze oplader. De geschatte oplaadtijd wordt op het meldingenvenster weergegeven. De werkelijke oplaadtijd is gebaseerd op de aanname dat het apparaat niet wordt gebruikt en is afhankelijk van de oplaadomstandigheden. Draadloos opladen werkt mogelijk niet goed afhankelijk van het type accessoire of cover. Voor stabiel draadloos opladen kunt u het beste de cover of het accessoire verwijderen van het apparaat.
10

Aan de slag
Plaats het apparaat in de juiste positie (zoals te zien is in de afbeelding) om te controleren of de verbinding goed is. Als u dit niet doet, wordt het apparaat mogelijk niet goed opgeladen, of raakt het oververhit.
Spoel voor draadloos opladen Voorzorgsmaatregelen voor draadloos opladen Als u de voorzorgsmaatregelen niet volgt, kan het apparaat mogelijk niet correct worden opgeladen, oververhit raken of kunnen het apparaat en de betreffende kaart beschadigd raken. · Plaats het apparaat niet op de draadloze oplader terwijl er een creditcard of RFID-kaart
(Radio-Frequency Identification) (zoals een OV-chipkaart of keycard) tussen de achterkant van het apparaat en de cover is geplaatst. · Plaats het apparaat niet op de draadloze oplader wanneer geleidend materiaal, zoals metalen voorwerpen en magneten, tussen het apparaat en de draadloze oplader is geplaatst. · Als u de draadloze oplader gebruikt in gebieden met zwakke netwerksignalen, kunt u uw netwerk mogelijk niet langer ontvangen. · Gebruik door Samsung goedgekeurde draadloze opladers. Als u andere draadloze opladers gebruikt, wordt de batterij mogelijk niet goed opgeladen. · Als u een standaard voor een draadloze oplader gebruikt, is het mogelijk dat uw apparaat niet correct is bevestigd of niet goed wordt opgeladen. Het wordt aanbevolen om een draadloze oplader te gebruiken.
11

Aan de slag
Snel opladen
Gebruik een supersnelle oplader of snelle oplader. Als u de functie voor snel draadloos opladen wilt gebruiken, gebruikt u een oplader en componenten die de functie ondersteunen. U kunt de verbindingsstatus van de oplader controleren door Instellingen te openen en te tikken op Batterij.
· Als snel opladen niet werkt, opent u Instellingen, tikt u op Batterij Oplaadinstellingen en controleert u of de gewenste functie is ingeschakeld. Controleer ook of de USB-kabel en de USB-voedingsadapter correct zijn aangesloten.
· U kunt de batterij veel sneller opladen terwijl het apparaat of het scherm is uitgeschakeld. · Als de draadloze oplader een interne ventilator heeft, kan de ventilator tijdens het snel draadloos
opladen mogelijk lawaai produceren. Voeg een routine toe om de functie voor snel draadloos opladen in te stellen zodat deze automatisch wordt uitgeschakeld op de ingestelde tijd met Routines. Als de functie voor snel draadloos opladen uitgeschakeld is, zal het geluid van de ventilator van de oplader worden gedempt en het indicatorlampje worden gedimd.
Batterij draadloos delen
U kunt met de batterij van uw telefoon een ander apparaat opladen. U kunt zelfs tijdens het opladen van uw telefoon een ander apparaat opladen. Afhankelijk van het type accessoire of de gebruikte cover kan het zijn dat de functie voor batterij draadloos delen niet goed werkt. Verwijder alle gebruikte accessoires en covers voordat u deze functie gebruikt.
1 Open het meldingenvenster, veeg omlaag en tik vervolgens op (Batterij draadloos delen) om deze
functie in te schakelen. Als u (Batterij draadloos delen) niet kunt vinden in het deelvenster Snelle instellingen, tikt u op Bewerken en sleept u de knop erover om het toe te voegen.
2 Vouw de telefoon dubbel. 3 Plaats het andere apparaat in het midden van uw telefoon, met de achterkanten tegen elkaar.

Telefoon

Galaxy Watch

Galaxy Buds

12

Aan de slag
4 Wanneer u klaar bent met opladen, verwijdert u het andere apparaat van uw telefoon.
Gebruik geen koptelefoon tijdens het delen van de batterijvoeding. Dit kan gevolgen hebben voor apparaten in de buurt. · Uw telefoon bevat magneten. De locatie van de spoel voor draadloos opladen kan per apparaat
verschillen. Plaats de apparaten in de juiste positie (zoals te zien is in de afbeelding) om te controleren of de verbinding goed is. Anders kan het apparaat verschuiven door de hellingshoek of de magnetische kracht. · Sommige functies zijn niet beschikbaar tijdens het delen van voeding. · Alleen apparaten die draadloos opladen ondersteunen, kunnen met deze functie worden opgeladen. Sommige apparaten kunnen niet worden opgeladen. Ga naar de Samsung- website om de apparaten te bekijken die ondersteuning bieden voor de functie Batterij draadloos delen. · Verplaats of gebruik beide apparaten niet tijdens het opladen. · De voeding die aan het andere apparaat is geleverd, kan lager zijn dan de voeding die door uw telefoon met dit andere apparaat is gedeeld. · Als u het andere apparaat oplaadt terwijl uw telefoon wordt opgeladen, kan de oplaadsnelheid afnemen of kan het zijn dat het apparaat niet goed wordt opgeladen, afhankelijk van het type oplader. · De oplaadsnelheid of -efficiëntie kan variëren afhankelijk van de toestand van de telefoon of de omgeving.
De limiet voor het delen van stroom
U kunt instellen dat het apparaat met het delen van stroom moet stoppen wanneer het resterende batterijvermogen onder een bepaald niveau zakt. Open Instellingen, tik op Batterij Batterij draadloos delen Limiet batterij en stel vervolgens de limiet in.
13

Aan de slag
Batterijverbruik verminderen
Uw apparaat beschikt over verschillende opties waarmee u het verbruik van de batterij kunt verminderen. · Optimaliseer het apparaat met de functie voor apparaatonderhoud. · Schakel het scherm uit door op de zijknop te drukken wanneer het apparaat niet wordt gebruikt. · Schakel de energiebesparende stand in. · Sluit overbodige apps. · Schakel de Bluetooth-functie uit wanneer deze niet wordt gebruikt. · Schakel de automatische synchronisatie uit voor apps die moeten worden gesynchroniseerd. · Verminder de tijd voor achtergrondverlichting. · Verminder de helderheid van het scherm.
Tips en voorzorgsmaatregelen voor het opladen van de batterij
Gebruik alleen een door Samsung goedgekeurde batterij, oplader en kabel die speciaal zijn ontworpen voor uw apparaat. Als u een incompatibele batterij, oplader of kabel gebruikt, kan dit ernstig letsel of schade aan uw apparaat veroorzaken. · Als u de oplader onjuist aansluit, kan dit aanzienlijke schade aan het apparaat veroorzaken.
Schade veroorzaakt door verkeerd gebruik, valt niet onder de garantie. · Gebruik alleen de USB Type-C-kabel die bij het apparaat is geleverd. Het apparaat raakt mogelijk
beschadigd als u een micro-USB-kabel gebruikt. · Als u het apparaat oplaadt terwijl de multifunctionele aansluiting nat is, kan het apparaat
beschadigd raken. Maak de multifunctionele aansluiting zorgvuldig droog voordat u het apparaat oplaadt.
14

Aan de slag
· Om stroom te besparen moet u de oplader loskoppelen wanneer u deze niet gebruikt. De oplader beschikt niet over een aan/uit-schakelaar. U moet daarom de oplader loskoppelen van het stopcontact wanneer u deze niet gebruikt, om te voorkomen dat u energie verspilt. De oplader moet in de buurt van het stopcontact blijven tijdens het opladen en eenvoudig te bereiken zijn.
· Als u een oplader gebruikt, wordt het aangeraden om een goedgekeurde oplader te gebruiken die garandeert dat het apparaat goed wordt opgeladen.
· Als de batterij volledig leeg is, kan het apparaat niet direct worden ingeschakeld wanneer de oplader is aangesloten. Laat een lege batterij enkele minuten opladen voordat u probeert het apparaat in te schakelen.
· Wanneer u netwerk-apps, apps waarvoor een verbinding met een ander apparaat is vereist of meerdere apps tegelijk gebruikt, raakt de batterij snel leeg. Als u wilt voorkomen dat er geen stroom meer is tijdens een gegevensoverdracht, moet u deze apps pas gebruiken nadat de batterij volledig is opgeladen.
· Als u een andere voedingsbron dan de oplader gebruikt, zoals een computer, kan dit zorgen voor een lagere oplaadsnelheid vanwege een lagere stroomvoorziening.
· U kunt het apparaat tijdens het opladen blijven gebruiken, maar hierdoor kan het wel langer duren voordat de batterij volledig is opgeladen.
· Als de stroomvoorziening instabiel is wanneer het apparaat wordt opgeladen, functioneert het scherm mogelijk niet. Als dit gebeurt, koppelt u de oplader los van het apparaat.
· Tijdens het opladen kunnen het apparaat en de oplader warm worden. Dit is normaal en heeft geen nadelige invloed op de levensduur of prestaties van het apparaat. Als de batterij warmer wordt dan normaal, houdt de oplader mogelijk op met opladen.
· Als uw apparaat niet goed oplaadt, kunt u met het apparaat en de oplader naar een Samsung Servicecenter of een geautoriseerd servicecenter gaan.
15

Aan de slag

Nano-SIM-kaart en eSIM
Plaats de SIM- of USIM-kaart of download de eSIM die door uw serviceprovider is verstrekt. Een eSIM is een geïntegreerde digitale SIM en daardoor anders dan een fysieke nano-SIM-kaart. Om twee telefoonnummers of serviceproviders voor één apparaat te gebruiken, downloadt u nog een eSIM.
· eSIM is mogelijk niet beschikbaar, afhankelijk van de regio, serviceprovider of het model. · Mogelijk zijn sommige diensten die een netwerkverbinding vereisen, niet beschikbaar, afhankelijk
van de serviceprovider. · Het gebruik van zowel een nano-SIM-kaart als een eSIM of twee eSIM’s kan in sommige gebieden
leiden tot lagere gegevensoverdrachtssnelheden.

De SIM- of USIM-kaart plaatsen

1

2

3

4

16

Aan de slag
1 Keer het apparaat om zodat de camera aan de achterzijde omhoog is gericht. 2 Steek de pin voor uitwerpen in het gaatje op de lade om de lade te ontgrendelen. 3 Trek de lade voorzichtig uit de sleuf van de lade. 4 Plaats de SIM- of USIM-kaart in de lade met de goudkleurige contacten naar beneden gericht en druk de
SIM- of USIM-kaart voorzichtig in de lade om deze vast te zetten.
5 Schuif de lade terug in de sleuf van de lade.
· Gebruik alleen een nano-SIM-kaart. · Zorg ervoor dat u de SIM- of USIM-kaart niet kwijtraakt en dat anderen deze niet gebruiken.
Samsung is niet verantwoordelijk voor schade of ongemak veroorzaakt door zoekgeraakte of gestolen kaarten. · De pin voor uitwerpen moet loodrecht op het gaatje staan. Anders kunt u het apparaat beschadigen. · Als de kaart niet stevig in de lade zit, kan de SIM-kaart uit de lade vallen. · Als u de lade in uw apparaat plaatst terwijl de lade nat is, kan uw apparaat beschadigd raken. Zorg altijd dat de lade droog is. · Plaats de lade zo ver mogelijk in de ladesleuf om te voorkomen dat er vocht in uw apparaat terechtkomt.
Een eSIM downloaden
Open de Instellingen en tik op Verbindingen SIM-beheer eSIM toevoegen. Als een mobiel abonnement is gevonden, volgt u de instructies op het scherm om de eSIM te downloaden. Als u een QR-code van uw serviceprovider hebt ontvangen, opent u de Instellingen, tikt u op Verbindingen SIM-beheer eSIM toevoegen QR-code scannen, en scant u vervolgens de QR-code.
17

Aan de slag
SIM-beheer
Open de Instellingen en tik op Verbindingen SIM-beheer. · SIM-kaarten: activeer de SIM-kaart die u wilt gebruiken en pas de SIM-kaartinstellingen aan. · eSIM’s: download of activeer de eSIM. · Voorkeurs-SIM’s: selecteer deze optie om specifieke SIM-kaarten te gebruiken voor bepaalde functies, zoals spraakoproepen, wanneer twee kaarten zijn geactiveerd. · Gegevenswisseling: instellen dat het apparaat een andere SIM-kaart gebruikt voor dataservices als de gewenste SIM-kaart geen verbinding kan maken met het netwerk. Er kunnen extra kosten in rekening worden gebracht wanneer u deze functie gebruikt. · Meer SIM-instellingen: pas de oproep- of eSIM-instellingen aan.
Het apparaat in- en uitschakelen
Houd u aan waarschuwingen en aanwijzingen van geautoriseerd personeel op plaatsen waar het gebruik van draadloze apparaten aan beperkingen onderhevig is, bijvoorbeeld in vliegtuigen en ziekenhuizen.
Knop Volume omlaag Zijknop
Het apparaat inschakelen
Houd de zijknop een aantal seconden ingedrukt om het apparaat in te schakelen.
18

Aan de slag
Het apparaat uitschakelen 1 Als u het apparaat wilt uitschakelen, houdt u de zijknop en de knop Volume omlaag tegelijkertijd
ingedrukt. Of open het meldingenvenster, veeg omlaag en tik vervolgens op .
2 Tik op Uitschakelen.
Als u het apparaat opnieuw wilt opstarten, tikt u op Opnieuw opstarten. Als u wilt instellen dat het apparaat wordt uitgeschakeld wanneer u de zijknop ingedrukt houdt, tikt u op Instellingen Zijknop en tikt u onder Houd ingedrukt op Menu Uitschakelen.
Geforceerd opnieuw opstarten
Als uw apparaat vastloopt en niet reageert, houdt u de zijknop en de knop Volume omlaag meer dan 7 seconden tegelijkertijd ingedrukt om het apparaat opnieuw op te starten.
Noodoproepen en medische gegevens
U kunt een noodoproep plaatsen of de door u opgeslagen medische gegevens bekijken. Houd tegelijk de zijknop en de knop Volume omlaag ingedrukt en tik vervolgens op Noodoproep of Medische gegevens. U kunt ook het meldingenvenster openen, omlaag vegen en vervolgens op Noodoproep of Medische gegevens tikken.
Voor het beheren van uw medische informatie en contacten voor noodgevallen, opent u de Instellingen en tikt u op Veiligheid en noodsituaties.
Eerste instelling
Wanneer u het apparaat voor het eerst inschakelt of na het herstellen van de fabrieksinstellingen, volgt u de instructies op het scherm om uw apparaat in te stellen.
Als u geen verbinding met een Wi-Fi-netwerk maakt, kunt u mogelijk enkele apparaatfuncties niet instellen tijdens de eerste installatie.
19

Aan de slag
Samsung account
Met een Samsung account kunt u gebruikmaken van diverse Samsung-diensten die worden aangeboden via mobiele apparaten, tv’s en de Samsung-website. Als u wilt zien welke services u kunt gebruiken met uw Samsung account, gaat u naar account.samsung.com.
1 Open Instellingen en tik op Inloggen bij je Galaxy.
U kunt ook de Instellingen openen en op Accounts en back-up Accounts beheren Account toevoegen Samsung account tikken.
2 Meld u aan bij uw Samsung account. Als u geen Samsung account hebt, tikt u op Wachtwoord vergeten
of geen account? Account maken.
Uw ID opzoeken en uw wachtwoord resetten
Als u uw Samsung account-ID of wachtwoord bent vergeten, tikt u op Wachtwoord vergeten of geen account? Id vergeten of Wachtwoord vergeten op het aanmeldingsscherm van uw Samsung account. U kunt uw ID zoeken of uw wachtwoord resetten nadat u de vereiste informatie hebt ingevoerd.
Afmelden bij uw Samsung account
Wanneer u zich afmeldt bij uw Samsung account, worden uw gegevens zoals contactpersonen of gebeurtenissen ook verwijderd van uw apparaat.
1 Open de Instellingen en tik op Accounts en back-up Accounts beheren. 2 Tik op Samsung account Mijn profiel en tik op Uitloggen onder aan het scherm. 3 Tik op Uitloggen, voer het wachtwoord voor uw Samsung account in en tik op OK.
20

Aan de slag
Gegevens overzetten vanaf uw vorige apparaat
(Smart Switch)
U kunt Smart Switch gebruiken om gegevens van uw vorige apparaat over te zetten naar uw nieuwe telefoon. Open de Instellingen en tik op Accounts en back-up Overzetten voor instellen apparaat. Als u de overgedragen gegevens wilt controleren, tikt u op Resultaat overzetten.
· Deze functie wordt mogelijk niet ondersteund op bepaalde apparaten of computers. · Er zijn beperkingen van toepassing. Ga naar www.samsung.com/smartswitch voor meer
informatie. Samsung neemt copyright uiterst serieus. U mag alleen inhoud overzetten die uw eigendom is of waarvoor u beschikt over overdrachtsrechten.
Gegevens overzetten via een USB-kabel
U kunt uw vorige apparaat met de USB-kabel op uw nieuwe telefoon aansluiten om gegevens over te zetten. Als u de app niet hebt op uw vorige apparaat, downloadt u deze via Galaxy Store of Play Store.
1 Sluit uw nieuwe telefoon en het vorige apparaat op elkaar aan met de USB- kabel van uw nieuwe
telefoon. Het is mogelijk dat een USB-connector niet nodig is, afhankelijk van uw vorige apparaat.
2 Als het pop-upvenster voor app-selectie wordt weergegeven, tikt u op Smart Switch Gegevens
ontvangen.
3 Tik op het vorige apparaat op Verbinden.
Uw nieuwe telefoon herkent het vorige apparaat en er verschijnt een lijst met gegevens die u kunt overzetten.
4 Selecteer op uw nieuwe telefoon de gewenste optie, tik op Volgende en volg de instructies op het
scherm om de gegevens over te zetten. Verwijder de USB-kabel van het apparaat niet tijdens de overdracht van bestanden. Hierdoor kunnen gegevens verloren gaan of kan het apparaat worden beschadigd. Als u gegevens overdraagt, neemt het batterijverbruik van uw apparaat toe. Zorg ervoor dat uw apparaat voldoende is opgeladen voordat u gegevens overdraagt. Als de batterij bijna leeg is, wordt de gegevensoverdracht mogelijk onderbroken.
21

Aan de slag
Draadloos gegevens overdragen
Via Wi-Fi Direct kunt u gegevens van uw vorige apparaat draadloos overzetten naar uw nieuwe telefoon.
1 Open Smart Switch op het vorige apparaat.
Als u de app niet hebt, downloadt u deze via Galaxy Store of Play Store.
2 Open op uw nieuwe telefoon de Instellingen en tik op Accounts en back-up Overzetten voor instellen
apparaat.
3 Plaats de apparaten bij elkaar in de buurt. 4 Tik op het vorige apparaat op Gegevens verzenden Draadloos. 5 Tik op uw nieuwe telefoon op Gegevens ontvangen, selecteer het besturingssysteem van uw vorige
apparaat en tik op Draadloos.
6 Tik op het vorige apparaat op Verbinden. 7 Selecteer op uw nieuwe telefoon de gewenste optie, tik op Volgende en volg de instructies op het
scherm om de gegevens over te zetten.
Back-upgegevens overdragen
Maak een back-up van de gegevens van uw vorige apparaat op een computer, Samsung Cloud of externe opslag en importeer deze gegevens naar uw nieuwe telefoon. Ga naar www.samsung.com/smartswitch voor meer informatie.
22

Aan de slag
Het scherm begrijpen
Coverscherm en hoofdscherm
U kunt het coverscherm gebruiken met het apparaat dichtgevouwen, en het hoofdscherm met het apparaat opengevouwen. Wanneer u het apparaat volledig openvouwt, kunt u informatie, zoals de klok of meldingen, op het coverscherm controleren.

Coverscherm

Hoofdscherm

23

Aan de slag
Het coverscherm gebruiken
U kunt de tijd en datum op het coverscherm controleren, zonder het apparaat open te vouwen. Als het coverscherm is uitgeschakeld, drukt u op de zijknop of dubbeltikt u op het scherm. Als u de achtergrond wilt wijzigen, blijft u het scherm aanraken, veegt u omhoog of omlaag over de lijst met achtergronden en selecteert u de gewenste achtergrond.
Voor het bewerken van het coverscherm, opent u Instellingen en tikt u op Coverscherm. Meldingen controleren Wanneer u nieuwe meldingen ontvangt, verschijnen ze op het coverscherm. U kunt berichten beantwoorden of gemiste oproepen beantwoorden vanaf het coverscherm zonder het apparaat open te vouwen. Als u een melding wilt controleren, veegt u op het coverscherm naar rechts en selecteert u een melding. Selecteer een optie onderaan het scherm om een antwoord te sturen of terug te bellen. Om de details van de melding te controleren, vouwt u het apparaat open.
Als het scherm is vergrendeld, moet u dit eerst ontgrendelen om de details van de melding te kunnen bekijken.
24

Aan de slag Widgets gebruiken Met de widgets op het coverscherm kunt u bepaalde apps en handige functies gebruiken. Veeg naar links op het coverscherm om de widgets te gebruiken. U kunt ook uw vingers samenknijpen op het scherm en de gewenste widget selecteren.
Als u meer widgets wilt toevoegen, blijft u het scherm aanraken, veegt u naar links en tikt u op . Om widgets te verwijderen, tikt u op op de widget. Snelle instellingen gebruiken Gebruik snelle instellingen om de Wi-Fi-functie in of uit te schakelen, de geluidsmodus te wijzigen en meer. Sleep omlaag vanaf de bovenkant van het scherm.
Als het scherm is vergrendeld, moet u dit eerst ontgrendelen voordat u bepaalde functies kunt gebruiken.
25

Aan de slag
Foto’s maken of video’s opnemen U kunt selfies maken of video’s opnemen met de camera aan de achterzijde, zelfs als het apparaat is dichtgevouwen. Raadpleeg Het coverscherm gebruiken voor meer informatie.
1 Sleep op het coverscherm buiten de grote cirkel.
U kunt ook twee keer op de zijknop drukken om de app Camera te openen.
2 Om de opnamestand te wijzigen, veegt u naar links of rechts op het voorbeeldscherm.
· Om de zoomfuncties te gebruiken, spreidt u twee vingers of knijpt u ze samen op het scherm. · Om de opnameopties te gebruiken, tikt u op .
3 Tik op het scherm om een selfie te maken of een video op te nemen. Als u de cameraknop wilt
gebruiken, tikt u op om de knop aan het scherm toe te voegen. Of laat uw handpalm aan de camera zien of druk op de volumeknop om een selfie te maken of een video op te nemen. Oproepen aannemen of weigeren Bij een inkomende oproep, sleept u naar rechts om de oproep te beantwoorden. Om de oproep te weigeren, sleept u naar links. Om een bericht te verzenden wanneer u een inkomende oproep weigert, sleept u omhoog vanaf de onderkant van het scherm en selecteert u een te verzenden bericht.
Als u een oproep beantwoordt vanaf het coverscherm, gaat de oproep automatisch naar de luidspreker.
26

Aan de slag
Het scherm bedienen
Tikken Tik op het scherm.
Slepen Blijf een item aanraken en sleep het naar de gewenste locatie. Vegen Veeg naar boven, naar beneden, naar links of naar rechts.

Blijven aanraken Blijf het scherm ongeveer 2 seconden aanraken.
Dubbeltikken Dubbeltik op het scherm.
Spreiden en samenknijpen Spreid twee vingers of knijp deze samen op het scherm.

· Zorg dat het scherm niet in aanraking komt met andere elektrische apparaten. Door elektrostatische ontladingen kan het scherm beschadigd raken.
· Beschadig het scherm niet, tik niet met scherpe voorwerpen op het scherm en oefen geen grote druk uit op het scherm met uw vingertoppen of andere objecten.
· Het wordt aanbevolen om geen vaste grafische afbeeldingen gedurende langere tijd weer te geven op het gehele of een deel van het scherm. Hierdoor kunnen nabeelden ontstaan (ingebrand scherm) of kan beeldschaduw optreden.
Het apparaat herkent invoer via aanraken mogelijk niet in de buurt van de randen van het scherm, omdat deze buiten het invoergebied voor aanraken vallen.

27

Aan de slag
Navigatiebalk (softkeys)
Wanneer u het scherm inschakelt, worden de softkeys op de navigatiebalk aan de onderzijde van het scherm weergegeven. De softkeys zijn standaard ingesteld op de knop Recent, de startknop en de knop Terug. De functies van de knoppen hangen o.a. af van de app die op dat moment wordt gebruikt.

Knop

Recent Start Terug

Functie
· Tik op deze toets om de lijst met recente apps te openen. · Tik hierop om terug te gaan naar het startscherm. · Blijf aanraken om Circle to Search te starten. Tik op of teken een
cirkel rond een afbeelding of tekst. · Tik hierop om terug te keren naar het vorige scherm.

De navigatiebalk verbergen
U kunt op een breder scherm bestanden bekijken of apps gebruiken door de navigatiebalk te verbergen. Open de Instellingen en tik op Display Navigatiebalk Veeggebaren.

28

Aan de slag
Startscherm en Apps-scherm
Het startscherm is het beginpunt voor het openen van alle functies van het apparaat. Hierop worden onder andere widgets en sneltoetsen voor apps weergegeven. Op het Apps-scherm worden pictogrammen weergegeven voor alle apps, waaronder apps die net zijn geïnstalleerd.
Schakelen tussen het startscherm en het Apps-scherm
Veeg op het startscherm omhoog om het Apps-scherm te openen. Veeg in het Apps- scherm omhoog of omlaag om terug te gaan naar het startscherm. U kunt ook op de Startknop ( ) of de knop Terug ( ) tikken.
Finder

Favoriete apps

Startscherm

Apps-scherm

Als u de Apps-knop aan het startscherm toevoegt, kunt u het Apps-scherm openen door op deze knop te tikken. Blijf op het startscherm een leeg gebied aanraken, tik op Instell. en tik vervolgens op de schakelaar Knop Apps-scherm weergeven op Startscherm om deze functie in te schakelen. De Apps-knop wordt
onderaan het startscherm toegevoegd.

Apps-knop

29

Aan de slag
Het startscherm bewerken
Blijf op het startscherm een leeg gebied aanraken of knijp uw vingers samen om de bewerkingsopties te openen. U kunt de achtergrond instellen, widgets toevoegen en meer. U kunt ook startschermvensters toevoegen, verwijderen of opnieuw indelen.
· Vensters toevoegen: veeg naar links en tik op . · Vensters verplaatsen: sleep een voorbeeldvenster naar een nieuwe locatie. · Vensters verwijderen: tik op in het venster.
· Achtergrond en stijl: de achtergrondinstellingen voor het startscherm en vergrendelscherm wijzigen. · Thema’s: het thema van het apparaat wijzigen. Visuele elementen van de interface, zoals kleuren,
pictogrammen en achtergronden worden gewijzigd afhankelijk van het geselecteerde thema. · Widgets: widgets zijn kleine apps die specifieke functies van apps opstarten om informatie te geven
en gemakkelijk toegang tot het startscherm te verlenen. Selecteer een widget en tik op Toevoegen. De widget wordt toegevoegd op het startscherm. · Instell.: instellingen configureren voor het startscherm, zoals de schermindeling.
Alle apps weergeven op het startscherm
U kunt zonder een apart Apps-scherm te gebruiken het apparaat zo instellen dat alle apps worden weergegeven op het startscherm. Blijf een leeg gebied op het startscherm aanraken en tik vervolgens op Instell. Lay-out startscherm Alleen startscherm Toepassen.
30

Aan de slag
Finder starten
Zoeken naar inhoud op het apparaat.
1 Tik op het scherm Apps op Zoeken. 2 Voer een zoekterm in.
Er wordt gezocht in de apps en inhoud op uw apparaat. Als u op het toetsenbord tikt op , kunt u meer inhoud zoeken.
Items verplaatsen
Sleep een item naar een nieuwe locatie. Als u het item naar een ander venster wilt verplaatsen, sleept u het naar de rand van het scherm. Als u een item blijft aanraken en dan op Selecteren tikt, kunt u meer items selecteren en ze dan tegelijk verplaatsen. Als u een snelkoppeling naar een app aan het startscherm wilt toevoegen, blijft u op het scherm Apps het item aanraken en tikt u op Toevoegen aan Start. De sneltoets wordt toegevoegd aan het startscherm. U kunt ook veelgebruikte apps naar het gedeelte met sneltoetsen onderaan het startscherm slepen.
Mappen maken
Sleep op het startscherm of het Apps-scherm een app over een andere app. Er wordt een nieuwe map gemaakt met de geselecteerde apps. Tik op Mapnaam en voer een mapnaam in.
· Meer apps toevoegen Tik op op de map. Tik op de toe te voegen apps en tik op Gereed. U kunt een app ook toevoegen door deze naar de map te slepen.
31

Aan de slag

· Apps verplaatsen uit een map Sleep een app naar een nieuwe locatie.
· Een map verwijderen Blijf een map aanraken en tik vervolgens op Verwijderen. Alleen de map wordt verwijderd. De apps van de map worden verplaatst naar het Apps-scherm.

Edge-venster
Uw favoriete apps en functies zijn toegankelijk via de Edge-vensters. Sleep de handgreep van het Edge-venster naar het midden van het scherm. Als de handgreep van het Edge-venster niet zichtbaar is, opent u de Instellingen, tikt u op Display en tikt u op de schakelaar Edge-vensters om deze functie in te schakelen.

Handgreep van het Edge-venster

Edge-venster

Instellingen van het Edge-venster
32

Aan de slag
Vergrendelscherm
Als u het apparaat dichtvouwt of als u op de zijknop drukt, wordt het scherm uitgeschakeld en vergrendeld. Het scherm wordt ook uitgeschakeld en automatisch vergrendeld als het apparaat niet wordt gebruikt gedurende een bepaalde periode. Als u het scherm wilt ontgrendelen, veegt u in een willekeurige richting wanneer het scherm wordt ingeschakeld. Als het scherm uit is of de Always On Display is ingeschakeld, drukt u op de zijknop of dubbeltikt u op het scherm. Raadpleeg voor meer informatie over de Always On Display Always On Display.
Snelkoppelingen bewerken
U kunt de snelkoppelingen onderaan het vergrendelde scherm veranderen in andere apps of functies. Blijf het vergrendelde scherm aanraken, tik op het snelkoppelingspictogram, selecteer vervolgens de gewenste functie en tik op Gereed.
De schermvergrendelingsmethode wijzigen
Als u de schermvergrendelingsmethode wilt wijzigen, opent u de Instellingen, tikt u op Vergrendelscherm en AOD Type schermvergrendeling en selecteert u een methode. Als u een patroon, pincode, wachtwoord of biometrische gegevens instelt voor de schermvergrendelingsmethode, kunt u uw persoonlijke gegevens beschermen door te voorkomen dat anderen toegang hebben tot uw apparaat. Nadat u de schermvergrendelingsmethode hebt ingesteld, moet u een ontgrendelingscode invoeren op het apparaat om het te ontgrendelen.
U kunt op uw apparaat instellen dat de fabrieksinstellingen worden hersteld als u de ontgrendelingscode meerdere keren achter elkaar verkeerd opgeeft en het maximum aantal pogingen bereikt. Open de Instellingen, tik op Vergrendelscherm en AOD Instell. veilige vergrendeling, ontgrendel het scherm met de vooraf ingestelde schermvergrendelingsmethode en tik vervolgens op de schakelaar Aut. reset fabrieksinst. om deze functie in te schakelen.
33

Aan de slag

Indicatorpictogrammen
Pictogrammen verschijnen in de statusbalk aan de bovenzijde van het scherm. De pictogrammen die in de tabel staan, worden het meest gebruikt.

Pictogram
/
/ /

Betekenis Geen signaal Signaalsterkte Roaming (buiten het gebruikelijke servicegebied) GPRS-netwerkverbinding EDGE-netwerkverbinding 3G/UMTS- netwerkverbinding HSDPA-netwerkverbinding HSPA+-netwerkverbinding 4G/LTE- netwerkverbinding 5G-netwerkverbinding Met LTE-netwerk verbonden in LTE- netwerk dat het 5G-netwerk bevat Wi-Fi-verbinding Bluetooth-functie ingeschakeld Locatieservices worden gebruikt Telefoongesprek gaande Gemiste oproep Nieuw SMS- of MMS-bericht Alarm ingeschakeld Dempen/Trilstand Vliegtuigstand ingeschakeld Fout opgetreden of voorzichtigheid vereist Batterij opladen/Batterijniveau

· De statusbalk verschijnt mogelijk niet aan de bovenkant van het scherm in alle apps. Sleep van de bovenkant van het scherm naar beneden om de statusbalk weer te geven.
· Sommige indicatorpictogrammen worden alleen weergegeven wanneer u het meldingenvenster opent.
· De indicatorpictogrammen kunnen er anders uitzien, afhankelijk van de serviceprovider of het model.

34

Aan de slag

Meldingenvenster

Wanneer u nieuwe meldingen ontvangt, verschijnen pictogrammen in de statusbalk. Als u meer informatie wilt bekijken over de pictogrammen, opent u het meldingenvenster en bekijkt u de details.
Sleep de statusbalk omlaag om het meldingenvenster te openen. Veeg omhoog op het scherm om het meldingenvenster te sluiten.
U kunt de volgende functies in het meldingenvenster gebruiken.

Snelle instellingen

Open de Instellingen.

Verbonden apparaten in de buurt, SmartThings-apparaten en
handmatige routines bedienen.
De meldingsdetails weergeven en verschillende acties uitvoeren.
De meldingsinstellingen openen.

De helderheid van het scherm aanpassen.
Media op uw telefoon en nabijgelegen aangesloten apparaten bedienen.
Alle meldingen wissen.

Het deelvenster Snelle instellingen gebruiken
Veeg omlaag in het meldingenvenster om het venster Snelle instellingen te openen.

35

Aan de slag Tik op de verschillende knoppen om specifieke functies in of uit te schakelen. Als u meer gedetailleerde instellingen wilt openen, tikt u op de tekst van een knop of blijft u een knop aanraken. Voor het bewerken van knoppen tikt u op Bewerken.
Afspelen van media bedienen
Bedien media op uw telefoon en op aangesloten apparaten in de buurt.
1 Open het meldingenvenster en tik op Media-uitvoer. 2 Tik op de pictogrammen in de controller om het afspelen te bedienen. Apparaten in de buurt bedienen
U kunt verbonden apparaten in de buurt, veelgebruikte SmartThings-apparaten en handmatige routines starten en bedienen op het meldingenvenster.
1 Open het meldingenvenster en tik op Apparaatbediening.
Er verschijnen verbonden apparaten in de buurt, SmartThings-apparaten en handmatige routines.
2 Selecteer een apparaat in de buurt of een SmartThings-apparaat om het te bedienen, of selecteer een
handmatige routine om deze te starten.
36

Aan de slag
Flexstand (apparaat dichtgevouwen gebruiken)
Gebruik het apparaat door het dicht te vouwen en het op een vlakke ondergrond te leggen. Als het apparaat is dichtgevouwen binnen een bepaald bereik, kunt u het apparaat rechtop neerzetten. Wanneer u het apparaat dichtvouwt, verandert de lay-out van enkele apps automatisch. Als u de Camera-app bijvoorbeeld gebruikt, worden de opname-opties bovenaan omlaag verplaatst voor eenvoudigere bediening. Raadpleeg De camera gebruiken met het apparaat dichtgevouwen (Flexstand) voor meer informatie. Als u de functie voor venster Flexstand gebruikt, kan het zijn dat de schermlay-out verandert. Raadpleeg Het venster Flexstand gebruiken voor meer informatie.
· Het apparaat herkent dat het apparaat volledig is dichtgevouwen of opengevouwen op basis van de hoek van het apparaat wanneer het is opengevouwen.
· De schermlay-out wordt slechts voor enkele apps gewijzigd.
37

Aan de slag
Het venster Flexstand gebruiken
Als u het venster Flexstand inschakelt en u het apparaat dichtvouwt, wordt de huidige app bovenaan weergegeven. Het venster Flexstand wordt dan onderaan het scherm weergegeven. In het venster Flexstand kunt u handige opties vinden voor de huidige app, en een touchpad. Als u het apparaat dichtvouwt terwijl u apps gebruikt die deze functie ondersteunen, wordt het pictogram
weergegeven in de navigatiebalk. Tik op om het venster Flexstand weer te geven. Voor het verbergen van het venster tikt u op . Als het pictogram niet wordt weergegeven, opent u Instellingen, tikt u op Geavanceerde functies Venster Flexstand. Tik vervolgens op de schakelaar om de functie in te schakelen.
· Als u het flexmodusvenster automatisch wilt weergeven wanneer u het apparaat openvouwt, opent u Instellingen, tikt u op Geavanceerde functies Venster Flexstand Autom. weergeven indien ingeklapt. Daarna tikt u op de knoppen naast de gewenste apps.
· Het venster Flexstand is alleen beschikbaar voor apps die ondersteuning bieden voor Multi window.
38

Aan de slag
Schermafbeelding en schermrecorder
Schermafbeelding
Maak een schermafbeelding terwijl u het apparaat gebruikt. U kunt daarna het vastgelegde scherm bijsnijden, delen of erin schrijven en tekenen. Het is ook mogelijk het huidige scherm en het gebied waarin u kunt bladeren vast te leggen.
Een schermafbeelding maken
Gebruik een van de volgende methoden om een schermafbeelding te maken. U kunt de vastgelegde schermafbeeldingen bekijken in Galerij.
· Vastleggen met knop Druk tegelijkertijd op de zijknop en de knop Volume omlaag.
· Vastleggen met vegen Veeg met de rand van uw hand naar links of rechts op het scherm. Als de functie voor het maken van een schermafbeelding door middel van vegen niet is ingeschakeld, opent u de Instellingen, tikt u op Geavanceerde functies Bewegingen en gebaren en tikt u op de schakelaar Vegen voor schermafbeelding om deze functie in te schakelen. Het is bij gebruik van sommige apps en functies niet mogelijk een schermafbeelding te maken.
Nadat u een schermafbeelding hebt vastgelegd, kunt u de volgende opties onderaan het scherm gebruiken:
· : u kunt de huidige inhoud en de verborgen inhoud op een lange pagina (zoals een webpagina) vastleggen. Wanneer u tikt op , schuift het scherm automatisch omlaag en wordt meer inhoud vastgelegd.
· : teken of schrijf op de schermafbeelding of snijd een deel van de schermafbeelding bij. U kunt het bijgesneden gedeelte bekijken in Galerij.
· : voeg tags toe aan de schermafbeelding. Om schermafbeeldingen op tag te zoeken, tikt u op en tikt u op het zoekveld in Galerij. U kunt de lijst met tags bekijken en naar de gewenste schermafbeelding zoeken.
39

Aan de slag · : de schermafbeelding delen met anderen. Als de opties niet zichtbaar zijn op het vastgelegde scherm, opent u de Instellingen, tikt u op Geavanceerde functies Schermafbeeldingen en schermopnamen en tikt u vervolgens op de schakelaar Werkbalk weerg. na vastlegging om deze functie in te schakelen.
Schermrecorder
U kunt het scherm opnemen terwijl u het apparaat gebruikt.
1 Open het meldingenvenster, veeg omlaag en tik op (Schermrecorder). 2 Selecteer een optie voor zichtbaarheid en tik op Opname starten.
Na een aftelling begint de opname. · Als u op het scherm wilt schrijven of tekenen, tikt u op . · Als u het scherm wilt opnemen met een video-overlay van uzelf, tikt u op .
3 Wanneer u klaar bent met het opnemen van de video, tikt u op .
U kunt de video bekijken in Galerij. Als u de instellingen van de schermrecorder wilt wijzigen, opent u de Instellingen en tikt u op Geavanceerde functies Schermafbeeldingen en schermopnamen.
40

Aan de slag

Tekst invoeren

Toetsenbordindeling
Er verschijnt automatisch een toetsenbord wanneer u tekst invoert.

Aanvullende toetsenbordfuncties gebruiken.

Meer toetsenbordfuncties openen.

Hoofdletters invoeren. Als u alles in hoofdletters wilt invoeren, tikt u twee
keer hierop.
Symbolen invoeren.

Een voorgaand teken verwijderen. Naar de volgende regel gaan.

Een spatie invoeren.
Tekstinvoer wordt in sommige talen niet ondersteund. Als u tekst wilt invoeren, moet u de invoertaal wijzigen in een van de ondersteunde talen.

De invoertaal wijzigen
Tik op Talen en typen Invoertalen beheren en selecteer de talen die u wilt gebruiken. Als u twee of meer talen selecteert, kunt u schakelen tussen de invoertalen door op te tikken. Als u het toetsenbordtype wilt wijzigen, tikt u op Talen en typen, selecteert u een taal en selecteert u het gewenste toetsenbordtype.
Op een 3 x 4 toetsenbord heeft een toets drie of vier tekens. Als u een teken wilt invoeren, tikt u herhaaldelijk op de betreffende toets totdat het gewenste teken wordt weergegeven.

41

Aan de slag

De toetsenbordknop gebruiken

U kunt de tekstinvoermethode wijzigen door op de toetsenbordknop op de navigatiebalk te tikken.

Als u de toetsenbordknop op de navigatiebalk wilt veranderen, blijft u de toetsenbordknop aanraken en selecteert u de gewenste optie.

· : tekst via spraak invoeren.

·

: het toetsenbord wijzigen.

Als de toetsenbordknop niet op de navigatiebalk wordt weergegeven, opent u de Instellingen, tikt u
op Algemeen beheer Toetsenbordlijst en standaard en tikt u op de schakelaar Knop Toetsenbord op navigatiebalk om deze functie in te schakelen.

Aanvullende toetsenbordfuncties gebruiken.

· : de schrijfstijl aanpassen, voorstellen krijgen voor spelling en grammatica en berichten vertalen in geselecteerde apps voor chats en sms. Als u het onderwerp opent waarover u het apparaat wilt laten schrijven, stelt het apparaat zinnen samen in de stijl die u selecteert.

·

: emoji’s, stickers en meer invoeren. U kunt ook emoji-stickers invoeren die op u lijken. Raadpleeg

Uw AR emoji-stickers in chats gebruiken voor meer informatie.

· : tekst vertalen en invoeren.

· : een item toevoegen van het klembord.

· : de toetsenbordinstellingen wijzigen.

Tik op om meer toetsenbordfuncties te gebruiken.

· : overschakelen naar de stand voor bediening met één hand.

·

: de toetsenbordstand wijzigen.

· : tekst herkennen van documenten of afbeeldingen en deze invoeren.

· : de lijst met toetsenbordfuncties bewerken.

Sommige functies zijn mogelijk niet beschikbaar, afhankelijk van de serviceprovider of het model.

42

Aan de slag
Kopiëren en plakken
1 Blijf een tekst aanraken. 2 Sleep of om de gewenste tekst te selecteren, of tik op Alles selecteren om alle tekst te selecteren. 3 Tik op Kopiëren of Knippen.
De geselecteerde tekst wordt naar het klembord gekopieerd.
4 Blijf het punt aanraken waar de tekst moet worden ingevoegd en tik op Plakken.
Als u tekst wilt plakken die u eerder hebt gekopieerd, tikt u op Klembord en selecteert u de tekst.
Tekst extraheren
Tijdens het gebruik van sommige apps, zoals Galerij of Camera, kunt u tekst extraheren uit afbeeldingen en deze daarna kopiëren of delen met de betreffende opties. De volgende acties zijn een voorbeeld van het extraheren van tekst in de app Galerij.
1 Tijdens het controleren van een afbeelding in de app Galerij tikt u op .
Het pictogram wordt alleen weergegeven als er tekst is om te extraheren.
2 Selecteer een gebied om tekst te extraheren.
3 Selecteer de gewenste optie.
43

Apps en functies

Apps installeren of verwijderen

Galaxy Store
Hier kunt u apps kopen en downloaden. U kunt apps downloaden die speciaal voor Samsung Galaxy-apparaten zijn gemaakt. Open de app Store. Blader door apps op categorie of tik op om te zoeken met een zoekterm.
· De beschikbaarheid van deze app is afhankelijk van de serviceprovider of het model. · Als u de instellingen voor automatisch bijwerken wilt wijzigen, tikt u op Menu Apps
automatisch bijwerken en selecteert u een optie.

Play Store
Hier kunt u apps kopen en downloaden. Open de app Play Store. Blader door apps op categorie of zoek naar apps met een zoekterm.
Als u de instellingen voor automatisch bijwerken wilt wijzigen, tikt u op het accountpictogram, tikt u op Instellingen Netwerkvoorkeuren Apps automatisch updaten en selecteert u een optie.

Apps beheren

Apps verwijderen of uitschakelen
Blijf een app aanraken en selecteer een optie. · Verwijderen: gedownloade apps verwijderen. · Uitschakelen: hiermee kunt u geselecteerde standaard-apps uitschakelen die niet van het apparaat kunnen worden verwijderd.
Bepaalde apps bieden mogelijk geen ondersteuning voor deze functie.

Apps inschakelen
Open de Instellingen, tik op Apps Inschakelen.

Uitgeschakeld OK, selecteer een app en tik vervolgens op

44

Apps en functies
App-machtigingen instellen
Sommige apps werken alleen goed als ze beschikken over machtigingen om informatie op uw apparaat te openen of te gebruiken. Als u de instellingen van uw app-machtigingen wilt bekijken, opent u de Instellingen en tikt u op Apps. Selecteer een app en tik op Machtigingen. U kunt de lijst met machtigingen van de app bekijken en de bijbehorende machtigingen wijzigen. Als u de instellingen voor app-machtigingen op machtigingscategorie wilt bekijken of wijzigen, opent u de Instellingen en tikt u op Apps Machtigingbeheer. Selecteer een item en selecteer een app.
Als u geen machtigingen verleent aan apps, werken de basisfuncties van de apps mogelijk niet goed.
Galaxy AI
Introductie
Gebruik functies voor geavanceerde intelligentie als hulpmiddel bij het gebruik van uw apparaat. · Sommige functies zijn mogelijk niet beschikbaar, afhankelijk van de regio, de serviceprovider of het model. · Als u gegevens alleen op uw apparaat wilt verwerken om uw persoonlijke informatie beter te beschermen, opent u Instellingen, tikt u op Galaxy AI en tikt u vervolgens op de schakelaar Geg. alleen op apparaat verwerken om de functie in te schakelen. Bij sommige functies is verwerking online vereist voor betere resultaten en gegevensverwerking.
Uw communicatie verbeteren
Telefoongesprekken vertalen in real time (Call assist)
Ontvang vertaling in real time in de taal die u selecteert tijdens spraakoproepen. Om deze functie te gebruiken, opent u de app Telefoon, tikt u op Instellingen Live translate en tikt u vervolgens op de schakelaar om deze functie in te schakelen. Tik tijdens het maken of ontvangen van een spraakoproep op Call assist Live translate. Selecteer de talen in het vertaalvenster aan de bovenzijde van het scherm. Als u wilt stoppen met vertalen, veegt u naar rechts op het oproepscherm en tikt u op Stoppen met vertalen. Om extra instellingen te wijzigen, opent u de app Telefoon en tikt u op Instellingen Live translate.
45

Apps en functies
Berichten vertalen in berichten-apps (Chat assist)
U kunt berichten in berichten-apps laten vertalen.
1 Tijdens het lezen of opstellen van een bericht tikt u hiervoor op op het Samsung-toetsenbord of tikt
u op Chatvertaling.
2 Selecteer de talen in het vertaalvenster aan de bovenzijde van het scherm.
Vertalingen worden onder elk bericht weergegeven.
De schrijfstijl veranderen (Chat assist)
U kunt de schrijfstijl veranderen, suggesties ontvangen voor spelling en grammatica en teksten automatisch laten genereren op basis van een onderwerp dat u beschrijft. Tik terwijl u een bericht opstelt op op het Samsung- toetsenbord en selecteer de gewenste optie.
· Composer: als u het onderwerp invoert waarover u het apparaat wilt laten schrijven, stelt het apparaat zinnen samen in de stijl die u selecteert.
· Schrijfstijl: wijzig de schrijfstijl. · Spelling en grammatica: krijg suggesties voor spelling en grammatica.
Gesprekken vertalen (Interpreter)
Krijg een live vertaling van uw gesprekken en voer deze uit naar spraak of tekst.
1 Open het meldingenvenster, veeg omlaag en tik vervolgens op (Interpreter). 2 Selecteer uw taal en de taal van de andere partij.
Als de gewenste taal niet in de lijst staat, tikt u op Talen toevoegen en downloadt u het betreffende taalpakket.
3 Tik op en begin aan het gesprek.
Als u de vertalingen van wat u zegt op het coverscherm wilt weergeven, tikt u op . De andere persoon kan de vertalingen in het coverscherm lezen terwijl u de vertalingen op het hoofdscherm leest.
46

Apps en functies
Vertaling van spraak (Interpreter)
Krijg een live vertaling van lezingen, vergaderingen en meer.
1 Open het meldingenvenster, veeg omlaag en tik vervolgens op (Interpreter). 2 Tik op Luisterstand. 3 Selecteer de talen in het vertaalvenster aan de bovenzijde van het scherm. 4 Tik op om de vertaling te starten.
Ontketen uw productiviteit
De functies van Note assist gebruiken (Samsung Notes)
U kunt notities automatisch formatteren of samenvatten, spelfouten corrigeren of notities vertalen. U kunt ook kunstwerken op basis van uw tekening genereren met de functie Schets naar afbeelding. Open de app Notes, maak een notitie, tik op op de werkbalk en selecteer de gewenste optie.
Spraakopnames omzetten naar tekst (Samsung Notes)
U kunt spraakopnames die u via de app Samsung Notes in uw notities hebt ingevoegd, omzetten naar tekst. Open de app Notes, selecteer een notitie met een spraakopname en tik op .
Spraakopnames samenvatten en vertalen (Spraakrecorder)
U kunt spraakopnames omzetten in schermtekst en samenvattingen doornemen. U kunt de omgezette tekst ook vertalen in andere talen.
1 Open de app Spraak recorder. 2 Selecteer een spraakopname. 3 Tik op Transcriberen.
· Als u de sleutelwoorden en samenvatting wilt doornemen, tikt u op Samenvatting. · Als u de geconverteerde tekst wilt vertalen, tikt u op en selecteert u een taal. · Als u de opname in een andere taal wilt vertalen, tikt u op Opnieuw transcriberen. · Als u de omgezette tekst wilt bewerken, tikt u op Transcriptietekst bewerken.
47

Apps en functies

Webpagina’s vertalen of samenvatten (Browsing assist)
Krijg eenvoudige samenvattingen van tekst uit webpagina’s naast volledige vertalingen. Open de app Internet, tik op en selecteer de gewenste optie.
Tekst vertalen met de camera (Camera)
U kunt tekst vertalen met de camera.
1 Open de app Camera en tik op FOTO in de lijst met fotostanden. 2 Richt de camera op een onderwerp en tik op .
Het pictogram verschijnt alleen als een document of tekst wordt herkend.
3 Tik op Vertalen.
De tekst wordt vertaald in de huidige apparaattaal.
Circle to Search
Zoek naar informatie over het gewenste deel van de afbeelding op het scherm. Blijf de Startknop ( ) aanraken en tik op of teken een cirkel rond een afbeelding of tekst.

Indrukwekkende afbeeldingen maken

Afbeeldingen bewerken met Photo assist (Galerij)

Afbeeldingen bewerken door mensen of voorwerpen erin te verplaatsen, verwijderen of het formaat ervan te wijzigen en vervolgens een nieuwe achtergrond te maken om eventuele ontbrekende delen in te vullen.

1 Open de app Galerij en selecteer een afbeelding.

2 Tik op . 3 Tik of teken rondom iets dat u wilt verwijderen of verplaatsen.
Als u de foto recht wilt zetten, sleept u de balk voor het aanpassen van de kanteling.
4 Blijf het geselecteerde gebied aanraken en sleep het naar waar u het wilt hebben of tik op
verwijderen.
5 Tik op Genereren. 6 Tik op Kopie opslaan om de afbeelding op te slaan.

om het te

48

Apps en functies
Voorwerpen aan een afbeelding toevoegen door te tekenen (Galerij)
U kunt voorwerpen aan afbeeldingen toevoegen door te tekenen.
1 Open de app Galerij en selecteer een afbeelding. 2 Tik op . 3 Teken voorwerpen op de afbeelding.
Als u de penkleur of -dikte wilt wijzigen, tikt u op .
4 Tik op Genereren. 5 Selecteer het gewenste resultaat en tik op Kopie opslaan om de afbeelding op te slaan. Nieuwe portretten genereren (Galerij)
U kunt verschillende nieuwe portretten laten genereren op basis van afbeeldingen (bijvoorbeeld 3D-afbeeldingen).
1 Open de app Galerij en selecteer een afbeelding. 2 Tik op Portretstudio. 3 Selecteer de gewenste stijl en tik op Genereren. 4 Selecteer het gewenste resultaat en tik op Kopie opslaan om de afbeelding op te slaan. Stereoscopische afbeeldingen maken (Galerij)
U kunt het stereoscopische effect toepassen op afbeeldingen van mensen of dieren (katten en honden).
1 Open de app Galerij en selecteer een afbeelding. 2 Veeg omhoog op het scherm en tik op Live effect. 3 Tik op om het bestand op te slaan. De functie Instant slow-mo gebruiken (Galerij)
U kunt een geselecteerd deel van de video in slow motion afspelen en meer details bekijken door dat deel te blijven aanraken.
1 Open de app Galerij en selecteer een video die u wilt afspelen. 2 Blijf het scherm aanraken terwijl de video wordt afgespeeld.
Afhankelijk van het bestand is deze functie mogelijk niet beschikbaar.
49

Apps en functies
De functie Schets naar afbeelding gebruiken
Genereer nieuwe kunst op basis van uw tekening.
1 Sleep de handgreep van het Edge-venster naar het midden van het scherm tik op . 2 Teken op het scherm, selecteer een afbeeldingstijl en tik daarna op Genereren. 3 Selecteer het gewenste resultaat en tik op Opslaan om de afbeelding op te slaan. De functie Slim selecteren gebruiken
Selecteer een gebied op het scherm en voer acties uit, zoals delen of opslaan. U kunt ook op het geselecteerde gebied tekenen en de functie Schets naar afbeelding gebruiken.
1 Sleep de handgreep van het Edge-venster naar het midden van het scherm tik op . 2 Tik op of teken een cirkel rond de inhoud die u wilt selecteren en tik op Schets naar afbeelding. 3 Teken op het scherm en tik op Genereren. 4 Selecteer het gewenste resultaat en tik op Opslaan om de afbeelding op te slaan. Uw eigen achtergrond maken
U kunt een achtergrond maken door categorieën en trefwoorden te selecteren of u kunt de achtergrond van het vergrendelingsscherm automatisch laten veranderen op basis van het tijdstip en het weer.
1 Open Instellingen en tik op Achtergrond en stijl. 2 Tik op Achtergronden wijzigen Maken met AI en selecteer de gewenste optie.
· Generative: genereer nieuwe achtergronden op basis van categorieën en trefwoorden die u selecteert.
· Foto-omgeving: wijzig de achtergrond van het vergrendelingsscherm automatisch op basis van het weer en het tijdstip.
50

Apps en functies
Een nieuwe profielkaart genereren (Contacten)
U kunt uw profielkaart wijzigen door nieuwe portretten te genereren.
1 Open de app Contacten en tik op uw profiel. 2 Tik op uw profielkaart en tik op Profielkaart bewerken Profielkaart. 3 Selecteer de gewenste portretafbeelding en tik op Portretstudio. 4 Selecteer de gewenste stijl en tik op Genereren. 5 Selecteer het gewenste resultaat en tik op Gereed Gereed. Automatisch zoomen gebruiken (Camera)
De camera past de zoom automatisch aan door mensen te detecteren.
Deze functie is alleen beschikbaar als je de camera start op het coverscherm terwijl het apparaat volledig is dichtgevouwen en het vervolgens uitklapt en rechtop zet. Als deze functie is uitgeschakeld, tikt u op om deze in te schakelen.
51

Apps en functies

Telefoon

Introductie
U kunt spraak- en video-oproepen plaatsen en aannemen.

Zelf bellen
1 Open de app Telefoon en tik op Toetsen. 2 Voer een telefoonnummer in. 3 Tik op om een spraakoproep te doen of tik op of om een video-oproep te doen.

Het nummer toevoegen aan de lijst met contacten.

Meer opties Zoeken naar een contactpersoon.

Het telefoonnummer weergeven.

Bellen vanuit logboeken of lijsten met contacten
Open de app Telefoon, tik op Recent of Contacten en veeg naar rechts op een contact of telefoonnummer om een oproep te starten.
Als deze functie is uitgeschakeld, tikt u op Instellingen Overige oproepinstellingen en tikt u op de schakelaar Vegen voor oproep of bericht om deze functie in te schakelen.

52

Apps en functies
Snelkiesnummers gebruiken
Als u een snelkiesnummer wilt instellen, opent u de app Telefoon, tikt u op Toetsen Snelkiesnummers, selecteert u een snelkeuzenummer en voegt u een telefoonnummer toe. Als u wilt bellen, blijft u een snelkeuzenummer op het toetsenblok aanraken. Voor snelkeuzenummers 10 en hoger, tikt u op het eerste cijfer/de eerste cijfers van het nummer en blijft u vervolgens het laatste cijfer aanraken. Als u bijvoorbeeld het nummer 123 instelt als snelkeuzenummer, tikt u op 1, tikt u op 2 en blijft u vervolgens 3 aanraken.
Bellen naar het buitenland 1 Open de app Telefoon en tik op Toetsen. 2 Blijf 0 aanraken totdat het teken + wordt weergegeven. 3 Voer het landnummer, netnummer en telefoonnummer in en tik op .
Oproepen ontvangen
Een oproep aannemen
Sleep buiten de grote cirkel bij een inkomende oproep.
Een oproep weigeren
Sleep buiten de grote cirkel bij een inkomende oproep. Als u bij het weigeren van een inkomende oproep een bericht wilt terugsturen, sleept u de balk Bericht verzenden omhoog en selecteert u een bericht om te verzenden. Als u verschillende weigerberichten wilt maken, opent u de app Telefoon, tikt u op Instellingen Berichten snel weigeren, voert u een bericht in en tikt u vervolgens op .
53

Apps en functies

Telefoonnummers blokkeren
U kunt oproepen blokkeren van specifieke nummers die zijn toegevoegd aan uw blokkeerlijst. Open de app Telefoon, tik op Instellingen Nummers blokkeren en selecteer vervolgens de contactpersonen of telefoonnummers die u in de lijst met geblokkeerde nummers wilt opslaan.
Wanneer via geblokkeerde nummers wordt geprobeerd contact met u op te nemen, ontvangt u geen meldingen. De oproepen worden geregistreerd in het oproeplogbestand.
U kunt ook oproepen blokkeren van personen die hun beller-id hebben uitgeschakeld. Tik op de schakelaar Oproepen onbekende nummers blokkeren om de functie in te schakelen.

Opties tijdens gesprekken

· Call assist Text call: communiceer met de andere partij via tekst. Raadpleeg Text call voor meer informatie.

· Call assist Live translate: ontvang vertaling in real time in de taal die u selecteert tijdens spraakoproepen. Om deze functie te gebruiken, opent u de app Telefoon, tikt u op Instellingen Live translate en tikt u vervolgens op de schakelaar om deze functie in te schakelen. Raadpleeg
Telefoongesprekken vertalen in real time (Call assist) voor meer informatie.

· Oproep toevoegen: een tweede nummer bellen. De eerste oproep wordt in de wacht geplaatst. Wanneer u de tweede oproep beëindigt, wordt de eerste oproep automatisch hervat.

· In wacht: een oproep in de wacht plaatsen.

· Video-oproep: overschakelen naar een video-oproep.

· Bluetooth: overschakelen naar Bluetooth-oortjes als deze zijn verbonden met het apparaat.

· Luidspreker: de luidspreker in- of uitschakelen. Als u de luidspreker gebruikt, houd het apparaat dan niet te dicht bij uw oor.

· Stil: de microfoon uitschakelen zodat de andere persoon u niet kan horen.

· Toetsen/Verbergen: het toetsenblok openen of sluiten.

· : beëindiging van de huidige oproep.

· : tijdens een video-oproep overschakelen naar een spraakoproep.

·

: het apparaat zo instellen dat de opnamehoek en de zoom automatisch worden gewijzigd door

tijdens een video-oproep mensen te herkennen en te volgen.

·

: het scherm vergrendelen tijdens een video-oproep.

54

Apps en functies

· Effecten: verschillende effecten toepassen tijdens een video-oproep.

·

: de schermverhouding wijzigen tijdens een video-oproep.

· Camera: de camera tijdens een video-oproep uitschakelen zodat de andere persoon u niet kan zien.

· Schakel: schakelen tussen de camera aan de voorzijde en de camera aan de achterzijde.

Sommige functies zijn mogelijk niet beschikbaar, afhankelijk van de serviceprovider of het model.

Call assist
Text call
Communiceer met de andere partij via tekst. Tik tijdens het maken of ontvangen van een spraakoproep op Call assist Text call. Wanneer de verbinding tot stand is gebracht, krijgt de andere partij automatisch een gesproken begroeting te horen. De spraak van de andere partij wordt als tekst op uw scherm weergegeven. Als u een antwoord uit de lijst met snelle antwoorden selecteert of tekst invoert, wordt dit via spraak naar de andere partij verzonden. Als u wilt overschakelen naar een spraakoproep, veegt u naar rechts op het oproepscherm en tikt u op Overschakelen naar spraakoproep. Om de instellingen te wijzigen, opent u de app Telefoon en tikt u op Instellingen Text call.
Live translate
Ontvang vertaling in real time in de taal die u selecteert tijdens spraakoproepen. Raadpleeg Telefoongesprekken vertalen in real time (Call assist) voor meer informatie.

55

Apps en functies
Contacten
Introductie
U kunt nieuwe contacten toevoegen of contacten beheren op het apparaat.
Contacten toevoegen
Een nieuw contact maken 1 Open de app Contacten en tik op . 2 Een opslaglocatie selecteren. 3 Voer contactinformatie in en tik op Opslaan. Contacten importeren
Voeg contacten toe door deze uit andere opslagruimten naar uw apparaat te importeren.
1 Open de app Contacten en tik op Contacten beheren Contacten importeren. 2 Volg de instructies op het scherm om contacten te importeren. Contacten synchroniseren met uw webaccounts
Synchroniseer uw apparaatcontacten met online contacten die zijn opgeslagen in uw webaccounts, zoals uw Samsung account.
1 Open de Instellingen, tik op Accounts en back-up Accounts beheren en selecteer het account
waarmee u wilt synchroniseren.
2 Tik op Account synchroniseren en vervolgens op de schakelaar Contacten om deze functie in te
schakelen.
Zoeken naar contacten
Open de app Contacten. Tik op bovenaan de lijst met contacten en voer de zoekterm in. Tik op het contact. Voer vervolgens een van deze acties uit:
· : het contact bellen. · : een bericht samenstellen.
56

Apps en functies
· / : een video-oproep tot stand brengen. · : een e-mail schrijven.
Contacten verwijderen
1 Open de app Contacten en tik op Bewerk. 2 Selecteer contacten en tik op Verwijderen.
Als u contacten een voor een wilt verwijderen, tikt u op een contact in de lijst met contacten en tikt u op Meer Verwijderen.
Contacten delen
U kunt contacten met anderen delen via verschillende opties voor delen.
1 Open de app Contacten en tik op Bewerk. 2 Selecteer contacten en tik op Delen. 3 Selecteer een methode voor delen.
Groepen maken
U kunt groepen toevoegen, zoals familie of vrienden, en contacten per groep beheren.
1 Open de app Contacten en tik op Groepen Nieuwe groep. 2 Volg de instructies op het scherm om een groep te maken.
Dubbele contacten samenvoegen
Als uw lijst met contacten dubbele contacten bevat, voegt u ze samen om uw lijst met contacten te stroomlijnen.
1 Open de app Contacten en tik op Contacten beheren Contacten samenvoegen. 2 Vink contacten aan en tik op Samenvoegen.
57

Apps en functies
Uw profiel instellen
U kunt uw profielfoto en profielkaart instellen.
1 Open de app Contacten en tik op uw profiel. 2 Tik op Profielkaart maken. 3 Volg de instructies op het scherm om uw profielkaart in te stellen.
De afbeelding die u voor de profielkaart selecteert, wordt ook toegepast als uw profielfoto.
4 Als u uw profielfoto wilt wijzigen, tikt u op de profielfoto of -kaart en tikt u op . 5 Volg de instructies op het scherm om het instellen van uw profielfoto te voltooien. Uw profiel delen
Mensen kunnen uw profiel bekijken wanneer u ze belt of wanneer ze uw contactinformatie controleren.
1 Open de app Contacten en tik op uw profiel. 2 Tik op Profielkaart en -foto en tik op de schakelaar Profielkaart en -foto delen om de functie in te
schakelen.
58

Apps en functies
Berichten
Introductie
U kunt berichten verzenden en bekijken op conversatie. Voor berichten die u tijdens het roamen verstuurt of ontvangt, moet u wellicht extra betalen.
Berichten verzenden
1 Open de app Berichten en tik op . 2 Voeg ontvangers toe en voer een bericht in.
Als u een spraakbericht wilt opnemen en verzenden, blijft u aanraken en spreekt u uw bericht in. Het opnamepictogram wordt alleen weergegeven als het berichtinvoerveld verborgen is.
3 Tik op om het bericht te verzenden.

Ontvanger

Ontvangers invoeren.

Een bericht invoeren. Bestanden toevoegen.

Emoji’s of stickers invoeren. Het bericht verzenden.

Berichten bekijken
1 Open de app Berichten en tik op Gesprekken.
2 Selecteer een contact of telefoonnummer in de lijst met berichten.
· Als u op het bericht wilt reageren, tikt u op het berichtinvoerveld, voert u een bericht in en tikt u op .
· Als u de lettergrootte wilt aanpassen, spreidt u twee vingers of knijpt u deze samen op het scherm.

59

Apps en functies
Berichten sorteren
U kunt berichten op categorie sorteren. Open de app Berichten en tik op Gesprekken . Als de categorie-optie niet verschijnt, tikt u op Instellingen en vervolgens op de schakelaar Gesprekscategorieën om deze functie in te schakelen.
Berichten verwijderen
Blijf een te verwijderen bericht aanraken en tik op Wissen.
Berichtinstellingen wijzigen
Open de app Berichten en tik op Instellingen. U kunt ongewenste berichten blokkeren, meldingsinstellingen wijzigen en meer.
Camera
Introductie
U kunt foto’s maken en video’s opnemen met verschillende standen en instellingen. Cameragebruik
· Maak geen foto’s of video’s van andere personen zonder hun toestemming. · Maak geen foto’s of video’s waar dit wettelijk niet is toegestaan. · Maak geen foto’s of video’s op plaatsen waar u mogelijk de privacy van anderen schendt.
60

Apps en functies

Foto’s maken
1 Open de app Camera.
U kunt de app ook openen door twee keer op de zijknop te drukken of naar links te slepen op het vergrendelscherm.
· Sommige camerafuncties zijn niet beschikbaar als u de app Camera opent vanuit het vergrendelscherm of als het scherm is uitgeschakeld terwijl de schermvergrendelingsmethode is ingeschakeld.
· De camera schakelt automatisch uit wanneer deze niet wordt gebruikt. · Sommige methoden zijn mogelijk niet beschikbaar, afhankelijk van de serviceprovider of het
model.
2 Tik op de afbeelding in het voorbeeldscherm op de plek waarop de camera moet scherpstellen.
Voor het aanpassen van de helderheid van de afbeeldingen sleept u de aanpassingsbalk die verschijnt, boven of onder het cirkelvormige kader.
3 Tik op om een foto te maken.
Als u de fotostand wilt wijzigen, sleept u de lijst met fotostanden naar links of rechts of veegt u naar links of rechts op het voorbeeldscherm.

Camera-instellingen

Opties voor de huidige fotostand

In-/ uitzoomen
Voorbeeldminiatuur Een foto maken.

Lijst met fotostanden
Schakelen tussen de camera aan de voorzijde en de camera aan de achterzijde

61

Apps en functies

· Het voorbeeldscherm kan verschillen afhankelijk van de fotostand en camera die wordt gebruikt.
· Er wordt misschien niet goed scherpgesteld als het onderwerp dichtbij is. Maak foto’s of video’s van een goede afstand.
· Als de foto’s die u maakt onscherp lijken, maakt u de cameralens schoon en probeert u het opnieuw.
· Zorg dat de lens niet beschadigd of vuil is. Anders werkt het apparaat mogelijk niet correct in bepaalde standen waarvoor hoge resoluties zijn vereist.
· De camera van uw apparaat is uitgerust met een groothoeklens. Er kan een kleine vervorming optreden in groothoekfoto’s of -video’s, wat niet duidt op prestatieproblemen van het apparaat.
· Als het apparaat wordt blootgesteld aan plotselinge verschillen in de luchttemperatuur, kan zich condens vormen op de camera, vanwege het temperatuurverschil dat ontstaat tussen de buitenkant en de binnenkant van de camerabehuizing. Probeer dergelijke omstandigheden te voorkomen wanneer u de camera gebruikt. Als er condens wordt gevormd, moet u de camera op natuurlijke wijze laten drogen bij kamertemperatuur voordat u foto’s maakt of video’s opneemt, anders kunnen de resultaten wazig lijken.

De cameraknop gebruiken
· Blijf de cameraknop aanraken om een video op te nemen.
· Als u de cameraknop naar het pictogram sleept, kunt u een video opnemen zonder de knop ingedrukt te houden.
· Als u een reeks van snel achterelkaar genomen foto’s wilt maken, veegt u de cameraknop naar de rand van het scherm en houdt u deze ingedrukt. Als u tikt op op het voorbeeldscherm en daarna op Over Sluiterknop vegen voor GIF maken, kunt u GIF’s maken.
· Als u nog een cameraknop toevoegt, kunt u deze overal op het scherm verplaatsen en handiger foto’s maken. Tik op het voorbeeldscherm op Opnamemethoden en tik op de schakelaar Zwevende Sluiterknop om deze functie in te schakelen.

De lijst met fotostanden bewerken
Als u de lijst met fotostanden wilt bewerken, tikt u in de lijst op MEER, tikt u op naar de gewenste plek.

en sleept u de stand

62

Apps en functies
Zoomfuncties gebruiken
Om in of uit te zoomen tijdens gebruik van de camera aan de achterzijde selecteert u het gewenste zoompictogram op het voorbeeldscherm. U kunt ook het gewenste zoomniveau selecteren in de lijst met zoomniveaus die verschijnt wanneer u op het zoompictogram tikt. Om de zoom nauwkeuriger af te stellen sleept u het zoompictogram of knijpt u twee vingers samen of spreid u ze op het voorbeeldscherm.

In-/ uitzoomen

Lijst met zoomniveaus

De scherpstelling (AF) en belichting (AE) vergrendelen
U kunt de scherpstelling of belichting vergrendelen op een geselecteerd gebied om te voorkomen dat de camera deze automatisch aanpast op basis van veranderingen in de onderwerpen of lichtbronnen. Blijf het gebied aanraken waarop u wilt scherpstellen; het AF/AE-kader wordt weergegeven op het gebied en de instellingen voor scherpstelling en belichting worden vergrendeld. De instellingen blijven vergrendeld, ook nadat u een foto hebt gemaakt.
Deze functie is mogelijk niet beschikbaar, afhankelijk van de opnamestand.

63

Apps en functies

Opties voor de huidige fotostand

Gebruik de volgende opties op het voorbeeldscherm.

· : de flitser in- of uitschakelen.

· : de vertraging selecteren voordat de camera automatisch een foto maakt.

· 3:4: een beeldverhouding voor foto’s selecteren. · 12M: een resolutie voor foto’s selecteren.

·

: de functie Bewegingsfoto in- of uitschakelen. Als u deze functie inschakelt, wordt er enkele

seconden voordat u op de cameraknop klikt een video-opname gemaakt.

· : de functie Superstabiel in- of uitschakelen.

·

: de opnametijd voor hyperlapsevideo’s wijzigen.

· AUTO: een framesnelheid voor hyperlapsevideo’s selecteren.

· 9:16: een beeldverhouding voor video’s selecteren. · / / FHD: een resolutie voor video’s selecteren.

· : een filter- of beauty-effect toepassen.

· : het coverscherm in- of uitschakelen.

· : een meetmethode selecteren. Hiermee wordt bepaald hoe de lichtwaarden worden berekend. Centrumgerichte meting gebruikt het licht in het middelste gedeelte van de opname om de
belichting van de opname te berekenen. Matrixmeting stelt de volledige scène in op gemiddeld. Spotmeting gebruikt het licht op een geconcentreerd gebied in het midden van de opname om de
belichting van de opname te berekenen.

·

: de kleurtint aanpassen.

· : in de stand ETEN scherpstellen op een onderwerp binnen het kader en het beeld buiten het kader wazig maken.

· : in de stand ETEN de kleurtemperatuur aanpassen.

· : in de stand DUBBELE OPNAME de optie voor het opslaan wijzigen.

· : in de stand DUBBELE OPNAME het scherm wijzigen.

·

: pas de opnameopties aanpassen bij het maken van een enkele opname.

De beschikbare opties kunnen verschillen, afhankelijk van het model of de fotostand.

64

Apps en functies
De camera gebruiken met het apparaat dichtgevouwen (Flexstand)
U kunt uw apparaat dichtvouwen en op een vlak oppervlak leggen om de camera praktischer te gebruiken. Als u het apparaat dichtvouwt, verandert de cameralay-out automatisch.
Het coverscherm gebruiken
U kunt foto’s en video’s maken vanaf het coverscherm terwijl het apparaat is dichtgevouwen of opengevouwen. De camera gebruiken met het apparaat volledig dichtgevouwen U kunt selfies maken of video’s opnemen met de camera aan de achterzijde, zelfs als het apparaat is dichtgevouwen.
65

Apps en functies
1 Sleep op het coverscherm buiten de grote cirkel.
U kunt ook twee keer op de zijknop drukken om de app Camera te openen.
2 Om de opnamestand te wijzigen, veegt u naar links of rechts op het voorbeeldscherm.
· Om de zoomfuncties te gebruiken, spreidt u twee vingers of knijpt u ze samen op het scherm. · Om de opnameopties te gebruiken, tikt u op .
3 Tik op het scherm om een selfie te maken of een video op te nemen. Als u de cameraknop wilt
gebruiken, tikt u op om de knop aan het scherm toe te voegen. Of laat uw handpalm aan de camera zien of druk op de volumeknop om een selfie te maken of een video op te nemen.
Als u de camera gebruikt met het apparaat volledig dichtgevouwen, kunt u het apparaat opengevouwen en rechtop zetten om de camera eenvoudiger te gebruiken. Tot een bepaalde hoek wordt bereikt, zal het scherm niet overschakelen naar het hoofdscherm, zodat u de camera nog steeds op het coverscherm kunt gebruiken.
66

Apps en functies
De dubbele voorbeeldschermen gebruiken U kunt een voorbeeld bekijken van de scène die u opneemt op zowel het hoofdscherm als het coverscherm; zo kunt u controleren hoe het resultaat eruitziet. U kunt ook gerelateerde informatie controleren, zoals het video-opnamepictogram en het aftellen van de timer op het coverscherm.

Video-opname

Timer

Flitser

1 Tik op op het voorbeeldscherm.

Het coverscherm gaat aan.

Om het voorbeeldscherm aan te passen aan de werkelijke beeldverhouding, tikt u op coverscherm.

op het

2 Tik op om een foto te maken of tik op om een video op te nemen.

Gebruik de flits niet dicht bij uw ogen. Als u de flitser dicht bij uw ogen gebruikt, kan dit leiden tot tijdelijk gezichtsverlies of schade aan de ogen.

Deze functie is alleen beschikbaar in sommige opnamestanden.

67

Apps en functies
Fotostand
De camera past de opnameopties automatisch aan op basis van de omgeving. Tik op FOTO in de lijst met fotostanden en tik op om een foto te maken.
De resolutie wijzigen
U kunt foto’s met een hoge resolutie maken. Tik in de opnameopties op 12M om de resolutie in de door gewenste resolutie te wijzigen en maak een foto.
De resolutie kan afwijken afhankelijk van het model.
Suggesties opname
De camera stelt de ideale compositie voor de foto voor op basis van herkenning van de positie en de hoek van uw onderwerp. Tik op het voorbeeldscherm op en tik op de schakelaar Suggesties opname om deze functie in te schakelen.
1 Tik op FOTO in de lijst met fotostanden.
Er verschijnt een hulplijn op het voorbeeldscherm.
2 Richt de hulplijn op het onderwerp.
De camera herkent de compositie en de aanbevolen compositie verschijnt op het voorbeeldscherm.
3 Verplaats het apparaat zodat de hulplijn overeenkomt met de aanbevolen compositie.
Wanneer de ideale compositie is bereikt, verandert de hulplijn in geel.
4 Tik op om een foto te maken.
Ideale compositie
Richtlijn
68

Apps en functies
Selfies maken
U kunt selfies maken met de camera aan de voorzijde.
1 Veeg in het voorbeeldscherm omhoog of omlaag of tik op om naar de camera aan de voorzijde te
schakelen voor selfies.
2 Kijk naar de cameralens aan de voorzijde.
Als u selfies wilt maken met een groothoekopname van het landschap of personen, tikt u op .
3 Tik op om een foto te maken. Filters en beauty-effecten toepassen
U kunt een filtereffect selecteren en gezichtskenmerken, zoals uw huidtint of gezichtsvorm, aanpassen voordat u een foto maakt.
1 Tik op op het voorbeeldscherm. 2 Selecteer effecten en maak een foto.
Als u op tikt, kunt u filters downloaden of kunt u uw eigen filter maken met behulp van een afbeelding uit de Galerij met een kleurtoon die u mooi vindt.
Documenten of tekst scannen
U kunt documenten of tekst scannen.
1 Tik op FOTO in de lijst met fotostanden. 2 Richt de camera op een onderwerp en tik op .
Het pictogram verschijnt alleen als een document of tekst wordt herkend.
3 Tik op Scannen, selecteer het gewenste gebied en tik vervolgens op Opslaan.
69

Apps en functies

Videostand
De camera past de opnameopties automatisch aan op basis van de omgeving.
1 Tik in de lijst met opnamestanden op VIDEO en tik op om een video op te nemen.
· Om tijdens de opname te schakelen tussen de camera aan de voorzijde en de camera aan de achterzijde, veegt u omhoog of omlaag op het voorbeeldscherm of tikt u op .
· Als u een afbeelding wilt vastleggen van de video terwijl u opneemt, tikt u op . · Als u het geluid vanuit een specifieke richting op een hoger volume wilt opnemen terwijl u een video
opneemt, richt u de camera in die richting en past u de zoom aan.
2 Tik op om de opname van de video te stoppen.

Video’s stabiliseren (Superstabiel)
Als er veel trillingen zijn bij het opnemen van video’s, gebruik dan de functie voor extra stabiliteit voor verdere videostabilisatie. Tik in de lijst met fotostanden op VIDEO, tik in de opnameopties op om deze in te schakelen en neem vervolgens een video op.

De functie Automatisch kaderen gebruiken
(De opnamehoek en de zoom wijzigen door mensen te volgen)

U kunt het apparaat zo instellen dat de opnamehoek en de zoom automatisch worden gewijzigd door mensen tijdens het maken van video’s te herkennen en te volgen.

Tik in de lijst met opnamestanden op VIDEO, tik op video op.

om deze in te schakelen en neem vervolgens een

Als u een geselecteerde persoon wilt volgen, de opnamehoek wilt aanpassen en wilt inzoomen op die persoon, tikt u op het frame dat rondom de persoon wordt weergegeven. Als u het volgen wilt uitschakelen, tikt u nogmaals op het frame.

70

Apps en functies

Dubbele opnamestand
Neem video’s op met twee camera’s tegelijk. U kunt de video’s van elke camera afzonderlijk opslaan en bewerken. U kunt de video’s ook op verschillende manieren afspelen, zoals in gesplitste weergave of beeld-in-beeld-weergave.
1 Open de app Camera.
2 Tik in de lijst met fotostanden op MEER DUBBELE OPNAME. 3 Tik op , selecteer twee lenzen en tik vervolgens op OK.
· Om de video’s van elke camera afzonderlijk op te slaan, tikt u op . · Als u het scherm wilt wijzigen, tikt u op .
4 Tik op om een video op te nemen. 5 Tik op om de opname van de video te stoppen.

De optie voor opslaan wijzigen.

Het scherm wijzigen. Beeld-in-beeld-venster

71

Apps en functies
Het beeld-in-beeld-venster bedienen tijdens het afspelen van de video
Als u het scherm instelt op Beeld-in-beeld-weergave, kunt u het formaat of de plaats van het beeld-in-beeld-venster wijzigen, terwijl u de video opneemt of afspeelt.
1 Tik op het voorbeeldscherm op om de optie voor opslaan te wijzigen in Video’s in afzonderlijke
bestanden opslaan.
2 Tik op om een video op te nemen.
U kunt het formaat of de locatie van het beeld-in-beeld-venster vóór en tijdens de opname wijzigen. · Om het beeld-in-beeld-venster te wijzigen, tikt u op het venster en vervolgens op . · Om het beeld-in-beeld-venster te verplaatsen, sleept u het naar een willekeurige plek.
3 Tik op om de opname van de video te stoppen.
U kunt het beeld-in-beeld-venster ook bedienen terwijl u de video afspeelt. Tik op de voorbeeldminiatuur op het voorbeeldscherm of open de app Galerij, selecteer de video en tik vervolgens op Openen in Videospeler.
72

Apps en functies
Stand Single take
Maak verschillende foto’s en video’s in één opname. Uw apparaat selecteert automatisch de beste opname en maakt foto’s met filters of video’s met bepaalde secties die worden herhaald.
1 Tik in de lijst met fotostanden op MEER SINGLE TAKE. 2 Tik op om de gewenste scène vast te leggen. 3 Tik op de voorbeeldminiatuur op het voorbeeldscherm of open de app Galerij en selecteer het bestand.
Tik op het pictogram om andere resultaten te bekijken. Om de resultaten afzonderlijk op te slaan, blijft u een item aanraken, vinkt u de gewenste items aan en tikt u vervolgens op .
73

Apps en functies
Portretstand/portretvideostand
Door de Portretstand of Portretvideostand te gebruiken, kunt u foto’s of video’s maken waarbij de achtergrond wazig is en het onderwerp duidelijk naar voren komt. U kunt ook na het maken van een foto een achtergrondeffect toevoegen en bewerken.
1 Tik in de lijst met fotostanden op PORTRET of tik op MEER PORTRETVIDEO. 2 Tik op en selecteer het gewenste achtergrondeffect.
Als u de intensiteit van het achtergrondeffect wilt aanpassen, sleept u met de aanpassingsbalk.
3 Wanneer Gereed op het voorbeeldscherm verschijnt, tikt u op om een foto te maken of op om
een video op te nemen.

Aanpassingsbalk voor intensiteit achtergrondeffect

Achtergrondeffecten

· De beschikbare opties kunnen verschillen, afhankelijk van de fotostand. · Gebruik deze functie op een plaats met voldoende licht. · In de volgende omstandigheden wordt de achtergrondvervaging mogelijk niet correct toegepast:
­ Het apparaat of het onderwerp beweegt. ­ Het onderwerp is dun of transparant. ­ Het onderwerp heeft een vergelijkbare kleur als de achtergrond. ­ Het onderwerp of de achtergrond is effen.

74

Apps en functies

PRO-stand/PRO-videostand
U kunt foto’s of video’s vastleggen terwijl u verschillende opname-opties aanpast, zoals belichtingswaarde en ISO-waarde. Tik in de lijst met fotostanden op MEER PRO of PROFESSIONELE VIDEO. Selecteer opties en pas de instellingen aan, en tik vervolgens op om een foto te maken of op om een video op te nemen.

Beschikbare opties

·

: de instellingen resetten.

· ISO: een ISO-waarde selecteren. Hiermee wordt de lichtgevoeligheid van de camera bediend. Lage waarden zijn voor stilstaande of helder verlichte objecten. Hogere waarden zijn voor snel bewegende

of helder verlichte onderwerpen. Hogere ISO-waarden kunnen echter tot beeldruis op foto’s of video’s leiden.

· SPEED: de sluitertijd aanpassen. Met een lange sluitertijd valt meer licht binnen, waardoor de foto of video superhelder wordt. Dit is ideaal voor foto’s of video’s van landschappen of foto’s of video’s die ‘s nachts worden gemaakt. Met een korte sluitertijd valt minder licht binnen. Dit is ideaal voor het vastleggen van foto’s of video’s van snel bewegende onderwerpen.

· EV: de belichtingswaarde wijzigen. Hiermee wordt bepaald hoeveel licht de sensor van de camera

ontvangt. In omstandigheden met weinig licht, moet u een hogere belichting gebruiken.

· FOCUS: de scherpstelstand wijzigen. Sleep de aanpassingsbalk om de scherpstelling handmatig aan te passen.

· WB: een geschikte witbalans selecteren, zodat afbeeldingen een levensecht kleurbereik hebben. U kunt de kleurtemperatuur instellen.

· MIC: selecteren uit welke richting u geluid wilt opnemen op een hoger niveau. U kunt ook een USB- of

Bluetooth-microfoon gebruiken door deze aan te sluiten op uw apparaat (pro- videostand).

· ZOOM: de zoomsnelheid wijzigen (Pro-videostand).

75

Apps en functies
Het scherpstelgebied en het belichtingsgebied scheiden
U kunt het scherpstelgebied en het belichtingsgebied scheiden. Blijf het voorbeeldscherm aanraken. Het AF/AE-kader wordt op het scherm weergegeven. Sleep het kader naar het gebied waar u het scherpstelgebied en het belichtingsgebied wilt scheiden.
Nachtstand
Maak foto’s zonder de flitser te gebruiken wanneer er weinig licht is. Als u een statief gebruikt, is het resultaat nog helderder en stabieler. Als u in de Flexstand zit omdat het apparaat wordt dichtgevouwen, legt u het op een vlak oppervlak.
1 Tik in de lijst met fotostanden op MEER NACHT.
Als u de tijd die rechtsonder in het scherm verschijnt instelt op Max, krijgt u mogelijk duidelijkere foto’s.
2 Tik op en houd uw apparaat stabiel totdat de opname is voltooid.
Voedselstand
Maak foto’s van voedsel met levendigere kleuren.
1 Tik in de lijst met fotostanden op MEER ETEN.
Er verschijnt een kader op het scherm en het gebied buiten het kader wordt wazig.
2 Als u het formaat van het kader opnieuw wilt instellen, versleept u een hoek van het kader.
Tik op het gewenste gebied of sleep het kader om het te verplaatsen.
3 Tik op en versleep de aanpassingsbalk om de kleurtemperatuur aan te passen. 4 Tik op om een foto te maken.
76

Apps en functies

Panoramastand
Maak in de panoramastand een serie foto’s en voeg deze samen om een brede scène te maken.
1 Tik in de lijst met fotostanden op MEER PANORAMA. 2 Tik op en beweeg het apparaat langzaam in één richting.
Zorg ervoor dat het beeld binnen het kader van de zoeker van de camera blijft. Als de voorbeeldafbeelding buiten het lijnkader ligt of als u het apparaat niet beweegt, stopt het apparaat automatisch met foto’s maken.
3 Tik op om te stoppen met foto’s maken.
Vermijd het maken van foto’s met onduidelijke achtergronden, zoals een lege lucht of een kale muur.

Slow motion-stand
Een video opnemen voor weergave in slow motion. U kunt delen van uw video opgeven die moeten worden afgespeeld in slow motion.
1 Tik in de lijst met videostanden op MEER SLOW MOTION en tik op om een video op te nemen.
2 Tik op wanneer u klaar bent met de opname. 3 Tik op het voorbeeldscherm op de voorbeeldminiatuur.
Het snelle gedeelte van de video wordt als slow motion-gedeelte ingesteld en de video wordt afgespeeld. Er worden automatisch maximaal twee slow motion- gedeelten gemaakt op basis van de video. Als u het slow motion-gedeelte wilt bewerken, tikt u op en sleept u de bewerkingsbalk van het gedeelte naar links of rechts.

De afspeelsnelheid wijzigen.

Bewerkingsbalk van sectie

Slow motion-gedeelte Startgreep

Eindgreep

77

Apps en functies

Hyperlapse-stand

Neem scènes, zoals voorbijlopende personen of voorbijrijdende auto’s, op en bekijk deze als snel bewegende video’s.

1 Tik in de lijst met fotostanden op MEER HYPERLAPSE.

2 Tik op AUTO en selecteer een optie voor de framesnelheid.

· Als u de framesnelheid instelt op AUTO, past het apparaat de framesnelheid automatisch aan volgens de veranderende snelheid van de scène.

· Als u sterrensporen wilt opnemen, stelt u de framesnelheid in op

en tikt u op .

3 Tik op om de opname te starten.

4 Tik op om de opname te stoppen.

U kunt de functie nacht-hyperlapse gebruiken door op AUTO

of

te tikken in de

opnameopties. Deze functie is bijvoorbeeld handig voor het maken van foto’s vanuit bewegende

auto’s waardoor het lijkt alsof het licht ook beweegt.

Camera-instellingen aanpassen
Tik op op het voorbeeldscherm. Sommige opties zijn wellicht niet beschikbaar, afhankelijk van de fotostand.
Intelligente functies
· Documenten en tekst scannen: als een document of tekst door de camera aan de achterzijde wordt herkend, verschijnt het pictogram .
· QR-codes scannen: instellen dat het apparaat QR-codes scant via het voorbeeldscherm. · Suggesties opname: het apparaat stelt de ideale compositie voor de foto voor op basis van herkenning
van de positie en de hoek van uw onderwerp. · Intelligente optimalisatie
­ Kwaliteitsoptimalisatie: een kwaliteitsoptie selecteren. ­ Scène- optimalisatie: instellen dat de kleurinstellingen worden aangepast en het geoptimaliseerde
effect automatisch wordt toegepast op basis van het onderwerp of de scène.
Foto’s
· Over Sluiterknop vegen voor: hier kunt u een actie selecteren die u wilt laten uitvoeren als u de cameraknop naar de rand van het scherm veegt en ingedrukt houdt.
· Watermerk: een watermerk toevoegen bij het maken van foto’s.

78

Apps en functies
· Geavanceerde foto-opties: selecteren hoe u foto’s wilt opslaan. ­ Foto’s hoge efficiëntie: foto’s maken in High Efficiency Image Format (HEIF). ­ Foto- indeling Prof-stand: het bestandsformaat selecteren voor het opslaan van foto’s die in de pro-stand zijn gemaakt. JPEG-bestanden comprimeren foto’s en nemen daardoor minder opslagruimte in beslag. RAW-bestanden (DNG- bestandsformaat) behouden alle gegevens van een foto voor de beste beeldkwaliteit en slaan foto’s ongecomprimeerd op, waardoor ze meer opslagruimte in beslag nemen. Wanneer u RAW- en JPEG-indelingen selecteert, wordt elke foto opgeslagen in twee indelingen: DNG en JPG.
Selfies · Selfies zoals voorbeeld opslaan: instellen dat het apparaat foto’s opslaat zoals ze worden weergegeven op het voorbeeldscherm wanneer ze met de camera aan de voorzijde worden gemaakt zonder ze te draaien. · Omhoog/Omlaag vegen voor camerawissel: schakel deze functie in om tussen camera’s te schakelen door omhoog of omlaag te vegen op het voorbeeldscherm.
Video’s · Auto FPS: instellen dat het apparaat helderdere video’s opneemt in omstandigheden met weinig licht door de framesnelheid automatisch te optimaliseren. · Videostabilisatie: de functie Anti-trilling inschakelen om vage beelden als gevolg van het trillen van de camera tijdens het opnemen van een video te beperken of te voorkomen. · Geavanceerde video-opties ­ Video- indeling: de video-indeling selecteren. ­ Video’s met hoge bitrate: de bitrate verhogen van video’s. Als u deze functie gebruikt, kan de bestandsgrootte groter zijn dan die van normale video’s. ­ HDR10+-video’s: u kunt video’s opnemen waarin het contrast en de kleur van elke scène worden geoptimaliseerd. ­ Inzoomen microfoon: terwijl u een video opneemt, kunt u geluid vanuit de ingezoomde richting opnemen met een hoger volume. ­ 360-audio opnemen: u kunt meeslepende video’s met 3D-geluid opnemen met behulp van een Bluetooth- koptelefoon die de functie 360-audio-opname ondersteunt. · U kunt HEVC-video’s mogelijk niet op andere apparaten afspelen of online delen. · In bepaalde opnamestanden kunt u geen video’s opnemen in de HEVC-indeling. · Als u de HDR10+-video goed wilt laten afspelen, moet het apparaat HDR10+ ondersteunen.
79

Apps en functies
Algemeen · Passend op scherm (verh. 3:4): het voorbeeld van het hoofdscherm zo instellen dat het scherm wordt gevuld bij gebruik van de flexmodus. · Autofocus traceren: instellen dat een geselecteerd onderwerp wordt gevolgd en er automatisch op wordt scherpgesteld. Wanneer u op het vorige scherm een onderwerp selecteert, stelt het apparaat scherp op het onderwerp, ook als het onderwerp beweegt of wanneer u de positie van de camera wijzigt. Onder de volgende omstandigheden kan het volgen van een onderwerp mislukken: · Het onderwerp is te groot of te klein. · Het onderwerp beweegt te veel. · Er is veel tegenlicht of u maakt opnames op een donkere plaats. · Kleuren of patronen van het onderwerp en de achtergrond zijn gelijk. · Het onderwerp bevat horizontale patronen, zoals jaloezieën. · De camera trilt te veel. · De video heeft een hoge resolutie. · Hulplijnen: rasterlijnen weergeven in de zoeker om te helpen bij het samenstellen van het beeld bij de selectie van onderwerpen. · Locatietags: een GPS-locatietag toevoegen aan de foto. · De sterkte van het GPS-signaal kan afnemen op locaties waar het signaal wordt geblokkeerd, zoals tussen gebouwen, in laaggelegen gebieden of in slechte weersomstandigheden. · Uw locatie kan worden weergegeven op uw foto’s wanneer u deze uploadt naar internet. Schakel de instelling voor locatietags uit om dit te voorkomen. · Opnamemethoden ­ Volumeknoppen indrukken voor: foto’s te nemen of video’s op te nemen, in of uit te zoomen of het volume te regelen. ­ Spraakopdrachten: foto’s nemen of video’s opnemen met spraakopdrachten. ­ Zwevende Sluiterknop: een andere bewegende knop op een willekeurige plek op het scherm toevoegen om foto’s te nemen. ­ Palm weergeven: laat uw handpalm aan de camera aan de voorzijde zien om selfies te nemen of een video-opname te starten.
80

Apps en functies · Instellingen om te bewaren: de laatste instellingen behouden die u hebt gebruikt, zoals de opnamestand, wanneer u de camera opent. · Feedback trilsignaal: instellen dat het apparaat in bepaalde situaties trilt, bijvoorbeeld wanneer u op de cameraknop tikt.
Privacy · Machtigingen: de machtigingen weergeven die voor het gebruik van de camera-app zijn vereist. · Instellingen resetten: de camera-instellingen resetten. · Info Camera: de versie van de camera-app en juridische informatie weergeven. · Neem contact op: vragen stellen of veelgestelde vragen bekijken. Sommige functies zijn mogelijk niet beschikbaar, afhankelijk van het model.
81

Apps en functies
Galerij
Introductie
Afbeeldingen en video’s openen die op uw apparaat zijn opgeslagen. U kunt afbeeldingen en video’s ook per album beheren of verhalen maken.
Galerij gebruiken
Open de app Galerij. Zoeken naar foto’s en video’s. Meer opties Foto’s en video’s synchroniseren.
82

Apps en functies
Afbeeldingen weergeven
Open de app Galerij en selecteer een afbeelding. Als u andere bestanden wilt weergeven, veegt u op het scherm naar links of rechts.
Meer opties
Bixby Vision
De inhoud op een groot scherm bekijken met behulp van de Smart View functie.

Miniaturen van afbeeldingen en video’s

De afbeelding toevoegen aan Favorieten.
De afbeelding wijzigen.

De afbeelding verwijderen. De afbeelding delen met anderen. Fotohulp

Afbeeldingen remasteren
U kunt wazige en fletse afbeeldingen en afbeeldingen met een lage resolutie retoucheren.
1 Open de app Galerij en selecteer een afbeelding. 2 Veeg naar omhoog op het scherm en tik op Remasteren.
U kunt het origineel en het resultaat controleren.
3 Tik op om de geremasterde afbeelding op te slaan.

83

Apps en functies
Voorwerpen uit afbeeldingen extraheren
Een onderwerp losmaken van en extraheren uit de achtergrond. U kunt de geëxtraheerde afbeelding kopiëren of op verschillende manieren gebruiken door hem op te slaan als sticker of afbeelding.
1 Open de app Galerij en selecteer een afbeelding. 2 Blijf het gewenste onderwerp aanraken en selecteer een optie.
Wanneer u een afbeelding selecteert die is gemaakt met de functie Bewegingsfoto, wordt de functie Opslaan als GIF weergegeven. Als u de geëxtraheerde afbeelding als GIF wilt opslaan, tikt u op Opslaan als GIF.
Vergrote afbeeldingen bijsnijden 1 Open de app Galerij en selecteer een afbeelding. 2 Spreid twee vingers op het gebied dat u wilt opslaan en tik op .
Het bijgesneden gebied wordt als bestand opgeslagen.
Pictogram opgeslagen afbeelding
84

Apps en functies

Video’s bekijken
Open de app Galerij en selecteer een video die u wilt afspelen. Als u andere bestanden wilt weergeven, veegt u op het scherm naar links of rechts. Als u meer opties wilt gebruiken tijdens het afspelen, tikt u op Openen in Videospeler.

De inhoud op een groot scherm bekijken met behulp van de Smart View functie.
Naar de vorige video gaan. Blijven aanraken
om terug te spoelen.
Terug- of vooruitspoelen door de balk te verslepen.

De instellingen voor ondertiteling configureren.
Meer opties
Naar de volgende video gaan. Blijven aanraken om snel vooruit te spoelen.
Het afspelen onderbreken en hervatten.

Het huidige scherm vastleggen.
Een GIF maken.

Het afspeelscherm vergrendelen.
Het scherm draaien.

De schermverhouding wijzigen.

De afspeelsnelheid wijzigen.

Overschakelen naar de pop-up-videospeler.

Sleep omhoog of omlaag aan de linkerzijde van het afspeelscherm om de helderheid aan te passen of sleep omhoog of omlaag aan de rechterzijde van het afspeelscherm om het volume aan te passen. Als u terug of snel vooruit wilt spoelen, veegt u naar links of rechts op het afspeelscherm.
Video’s helderder en duidelijker weergeven
Verhoog de helderheid van het scherm en maak kleuren levendiger bij het afspelen van video’s. Open de Instellingen en tik op Geavanceerde functies Helderheid video Helder.
· Deze functie is alleen beschikbaar in bepaalde apps. · Door gebruik van deze functie neemt het batterijverbruik toe.

85

Apps en functies
Albums
Open de app Galerij, tik op Albums en selecteer een albumtype. · Album: nieuwe albums maken en handmatig afbeeldingen en video’s toevoegen. · Automatisch bijgewerkt album: albums maken waarin automatisch afbeeldingen van door u geselecteerde mensen in worden verzameld. · Groep: een groep maken van verwante albums. · Gedeeld album: albums maken die u met anderen kunt delen.
Verhalen
Wanneer u afbeeldingen en video’s vastlegt of opslaat, worden op het apparaat de datum- en locatietags ervan gelezen, de afbeeldingen en video’s gesorteerd en vervolgens verhalen gemaakt. Open de app Galerij, tik op Verhalen en selecteer een verhaal. Als u op tikt, kunt u verschillende opties gebruiken, zoals het wijzigen van de titel van het verhaal. Wanneer u in de lijst met verhalen op Verhaal maken tikt, kunt u handmatig verhalen maken.
Foto’s en video’s synchroniseren
Open de app Galerij, tik op en volg de instructies op het scherm om de synchronisatie te voltooien. Wanneer de app Galerij en de cloudopslag zijn gesynchroniseerd, verandert het pictogram in . Tijdens het synchroniseren, worden de foto’s en video’s die u maakt ook in de cloud opgeslagen. U kunt in de app Galerij en via andere apparaten bekijken welke afbeeldingen en video’s in de cloud zijn opgeslagen.
Wanneer u uw Samsung account en Microsoft-account koppelt, kunt u de cloudopslag instellen als Microsoft OneDrive.
Afbeeldingen of video’s verwijderen
Open de app Galerij, blijf een te verwijderen afbeelding, video of verhaal aanraken en tik op Wissen.
De prullenbakfunctie gebruiken
Afbeeldingen en video’s die u verwijdert, worden tijdelijk opgeslagen in de prullenbak. De bestanden worden na een bepaalde periode verwijderd. Als u de bestanden in de prullenbak wilt weergeven, opent u de app Galerij en tikt u op Prullenbak. Als u bestanden wilt herstellen, tikt u op Bewerken, selecteert u bestanden en tikt u vervolgens op Herst.
86

Apps en functies
AR-zone
Introductie
AR-zone biedt u AR-verwante functies. Kies een functie en leg leuke foto’s of video’s vast.
AR-zone starten
Gebruik de volgende methoden om AR-zone te starten: · Tik in de app Camera op MEER op de lijst met fotostanden en tik op AR-ZONE. · Als u het pictogram van de app hebt toegevoegd aan het Apps-scherm, opent u de app AR-zone. Sommige functies zijn mogelijk niet beschikbaar, afhankelijk van de serviceprovider of het model.
AR Emoji-studio
Maak emoji’s zoals u wilt en gebruik ze in verschillende functies.
Een AR emoji maken 1 Start AR-zone en tik op AR Emoji-studio. 2 U kunt een vooraf gemaakte emoji kiezen. Veeg naar links of rechts, selecteer een emoji en tik op .
Als u uw eigen emoji wilt maken, maakt u een selfie of selecteert u een afbeelding.
87

Apps en functies
3 Volg de instructies op het scherm om een emoji te maken.

Meer opties Lijst met mijn emoji’s
De emoji bewerken.

Een AR emoji selecteren om te gebruiken Tik op het hoofdscherm van AR emoji- studio op en selecteer de gewenste emoji.

AR emoji’s verwijderen
Tik op het hoofdscherm van AR Emoji-studio op vervolgens op Verwijderen.

, vink de emoji’s aan die u wilt verwijderen, en tik

AR-emoji’s synchroniseren
U kunt uw AR-emoji’s op al uw apparaten gebruiken als u op de apparaten bent ingelogd op hetzelfde Samsung account. Tik op het hoofdscherm van AR Emoji- studio op Instellingen en tik op de schakelaar Synchroniseren met Samsung Cloud om deze functie in te schakelen.

Een korte AR emoji-video maken en uw apparaat hiermee versieren
U kunt een korte video met een emoji maken en deze gebruiken als achtergrond of achtergrondafbeelding voor oproepen. Selecteer in het hoofdscherm van AR Emoji-studio Video maken, Alarmachtergrond, Oproepscherm of Vergr.scherm en maak een video. U kunt de opgeslagen video’s bekijken in Galerij.

88

Apps en functies
Een contactprofielfoto of -kaart maken met een AR Emoji
Stel een emoji in als uw profielafbeelding of -kaart in de app Contacten. U kunt kiezen uit verschillende poses of uw eigen uitdrukkingen maken. Een profielfoto maken
1 Tik op het hoofdscherm van AR Emoji-studio op Profiel Profielfoto en selecteer een emoji. 2 Tik op om uw uitdrukking vast te leggen of selecteer de gewenste pose. 3 Tik op Opslaan Opslaan.

Emoji

Een foto maken. Pose

Een profielkaart maken
1 Tik op het hoofdscherm van AR Emoji-studio op Profiel Afbeelding en selecteer een emoji.
Als u een profiel wilt maken met een korte AR-video, tikt u op Video en maakt u een video.
2 Tik op om uw uitdrukking vast te leggen of selecteer de gewenste pose. 3 Tik op Opslaan, bewerk de kaart en tik daarna op Gereed.
Video-oproepen maken met een AR-emoji
Tik tijdens een videogesprek op Effecten Emoji’s en selecteer de gewenste emoji.

89

Apps en functies
AR Emoji-camera
Maak leuke foto’s of video’s met emoji’s met behulp van verschillende fotostanden.
1 Start AR-zone en tik op AR Emoji-camera. 2 Selecteer de emoji en de stand die u wilt gebruiken. De beschikbare standen kunnen verschillen,
afhankelijk van de emoji die u selecteert. · SCÈNE: de emoji bootst uw uitdrukkingen na. U kunt ook de achtergrondafbeelding wijzigen. · MASKER: het gezicht van de emoji verschijnt over uw gezicht zodat het lijkt alsof u een masker
draagt. · SPIEGELEN: de emoji bootst uw lichaamsbewegingen na. · AFSPELEN: de emoji beweegt in een echte achtergrond.
3 Tik op het emoji-pictogram om een foto te maken of blijf het pictogram aanraken om een video op te
nemen. U kunt de foto’s en video’s die u in de Galerij hebt vastgelegd, bekijken en delen.
AR Emoji-stickers
Wanneer u AR-emoji’s maakt, worden automatisch stickers met emoji- uitdrukkingen en -acties aangemaakt. U kunt ook uw eigen stickers maken door de uitdrukking of de achtergrond te wijzigen. U kunt uw emoji-stickers gebruiken tijdens het verzenden van berichten of op sociale media.
Uw eigen stickers maken 1 Start AR-zone en tik op AR Emoji-stickers. 2 Tik op bovenaan de lijst met stickers. 3 Bewerk stickers naar wens en tik op Opslaan.
U kunt bovenaan de lijst met stickers de door u gemaakte stickers bekijken.
90

Apps en functies
AR emoji-stickers verwijderen
Start AR-zone en tik op AR Emoji-stickers Bewerken. Selecteer de emoji- stickers die u wilt verwijderen en tik op Verwijderen.
Uw AR emoji-stickers in chats gebruiken
U kunt uw emoji-stickers gebruiken tijdens een gesprek via berichten of een sociaal netwerk. De volgende acties zijn een voorbeeld van het gebruik van uw emoji-stickers in de app Berichten.
1 Tik tijdens het opstellen van een bericht in de app Berichten op op het Samsung-toetsenbord. 2 Tik op het emoji-pictogram. 3 Selecteer een van uw emoji-stickers.
De emoji-sticker wordt ingevoegd. Emoji-pictogram
91

Apps en functies

AR-schets
(Video’s opnemen met de AR-functie)
Neem leuke video’s op met virtueel handgeschreven tekst of tekeningen op gezichten van personen of huisdieren (katten en honden) of andere plekken. Als de camera een gezicht of ruimte herkent, volgen de schetsen op het gezicht het gezicht als het beweegt en de schetsen in de ruimte blijven op dezelfde plaats, zelfs bij het bewegen van de camera.
1 Start AR-zone en tik op AR-schets.
Als de camera het onderwerp herkent, verschijnt het herkenningsgebied op het scherm.
2 Schrijf of teken in het herkenningsgebied.
· Als u overschakelt naar de camera aan de achterzijde, kunt u ook buiten het herkenningsgebied schrijven of tekenen.
· Als u tikt op en vervolgens begint te schetsen, kunt u vastleggen hoe u schetst.

Een resolutie voor video’s
selecteren.

Schets verwijderen.

Herkenningsgebied
GIF Pen-tool 3D-scan
Tekst Gum

Het geluidseffect in- of uitschakelen.
Ongedaan maken/ opnieuw doen

92

Apps en functies
3 Tik op om een video op te nemen. 4 Tik op om de opname van de video te stoppen.
U kunt de video bekijken en delen in Galerij. De beschikbare functies op het voorbeeldscherm kunnen verschillen afhankelijk van welke camera wordt gebruikt.
Bixby
Introductie
Bixby is een gebruikersinterface die u helpt uw apparaat efficiënter te gebruiken. U kunt tegen Bixby praten of tekst typen. Bixby opent de door u gevraagde functie of toont u de gewenste informatie. Ga naar www.samsung.com/bixby voor meer informatie.
Bixby is slechts in enkele talen beschikbaar en is, afhankelijk van uw regio, mogelijk niet beschikbaar.
Bixby starten
Houd de zijknop ingedrukt om Bixby te starten. De Bixby-intropagina wordt weergegeven. Nadat u de taal hebt geselecteerd die met Bixby moet worden gebruikt, meldt u zich aan bij uw Samsung account en voltooit u de installatie door de instructies op het scherm te volgen. Daarna verschijnt het Bixby- scherm.
Bixby gebruiken
Vertel Bixby wat u wilt terwijl u de zijknop ingedrukt houdt. U kunt ook de ontwakingszin zeggen en vertellen wat u wilt. Zeg bijvoorbeeld ‘How’s the weather today?’ terwijl u de zijknop ingedrukt houdt. Het weerbericht wordt weergegeven op het scherm. Als u het Bixby-app-pictogram niet kunt vinden ( ) in het scherm Apps, opent u Instellingen, tikt u op Geavanceerde functies Bixby en tikt u daarna op Show Bixby on Apps screen om deze functie in te schakelen.
93

Apps en functies
Bixby wekken met uw stem
U kunt een gesprek starten met Bixby door ‘Hi, Bixby’ of ‘Bixby’ te zeggen. Registreer uw stem zodat Bixby op uw stem reageert.
1 Open Instellingen en tik op Geavanceerde functies Bixby Voice wake-up. 2 Tik op de schakelaar om deze functie in te schakelen. 3 Selecteer een door u gewenste ontwakingszin onder Wake-up phrase. 4 Tik op de schakelaar Respond to my voice om deze functie in te schakelen. 5 Volg de instructies op het scherm om het instellen te voltooien.
U kunt nu de ontwakingszin zeggen om een gesprek te starten.
Communiceren met getypte tekst
Als uw stem niet wordt herkend wegens luidruchtige omgevingen of als u zich in een situatie bevindt waarin u niet kunt spreken, kunt u communiceren met Bixby via getypte tekst. Open de Bixby-app, tik op en typ wat u wilt. Tijdens de communicatie antwoordt Bixby ook via tekst in plaats van via gesproken feedback.
94

Apps en functies
Bixby Vision
Introductie
Bixby Vision is een service die verschillende functies biedt op basis van beeldherkenning. U kunt Bixby Vision gebruiken om naar informatie te zoeken door herkenning van objecten. Gebruik een verscheidenheid aan handige Bixby Vision-functies.
· Deze functie is mogelijk niet beschikbaar of u ontvangt mogelijk geen correcte zoekresultaten afhankelijk van de afbeeldingsgrootte, -indeling of -resolutie.
· Samsung is niet verantwoordelijk voor de productinformatie die door Bixby Vision wordt aangeboden.
Bixby Vision starten
Start Bixby Vision met behulp van een van deze methoden. · Tik in de app Camera op MEER op de lijst met fotostanden en tik op BIXBY VISION. · Selecteer in de app Galerij een afbeelding en tik op . · Als u het pictogram van de Bixby Vision-app aan het Apps-scherm hebt toegevoegd, opent u de app Bixby Vision.
Bixby Vision gebruiken
1 Start Bixby Vision. 2 Selecteer een functie die u wilt gebruiken.
· VERTALEN: tekst herkennen van documenten of afbeeldingen en deze vertalen. · TEKST: tekst herkennen van documenten of afbeeldingen en deze extraheren. · ONTDEKKEN: zoeken naar afbeeldingen die lijken op het online herkende object en de bijbehorende
informatie. · De beschikbare functies en zoekresultaten kunnen afwijken, afhankelijk van uw regio of
serviceprovider. · Als sommige functies niet worden weergegeven, start u Bixby Vision, tikt u op Instellingen en
tikt u op de schakelknoppen naast de functies die u wilt inschakelen.
95

Apps en functies
Multi window
(Meerdere apps tegelijk gebruiken)
Introductie
Met de functie kunt u twee apps tegelijkertijd gebruiken in een gesplitst scherm. U kunt ook meerdere apps tegelijk in de pop-upweergave gebruiken.

Weergave met gesplitst scherm

Pop-upweergave

Bepaalde apps bieden mogelijk geen ondersteuning voor deze functie.

96

Apps en functies
Multi window starten door op het scherm te vegen
U kunt Multi window starten door op het scherm te vegen. Veeg met twee vingers vanaf de onderkant van het scherm naar het midden van het scherm. Op het scherm wordt dan de gesplitste weergave geopend. Als u naar de pop-upweergave wilt overschakelen, veegt u van de bovenhoek naar het midden van het scherm. Als u deze functie wilt gebruiken, opent u Instellingen en tikt u op Geavanceerde functies Multi window. Daarna tikt u op Vegen voor gesplitst scherm of Vegen voor pop-upweergave om de functie in te schakelen.

Weergave met gesplitst scherm

Pop-upweergave

Apps openen met de knop Recent
1 Tik op de knop Recent ( ) om de lijst met recent gebruikte apps te openen. 2 Veeg naar links of rechts, tik op het pictogram van een app en tik vervolgens op Openen in gesplitste
schermweergave of op Openen in pop-upweergave.

97

Apps en functies
Aanvullende functies gebruiken
De Multi window-menu’s gebruiken
Wanneer u op de Multi window-handgreep tikt, worden de beschikbare menu’s weergegeven. Multi
windowhandgreep

Weergave met gesplitst scherm

Pop-upweergave

De venstergrootte aanpassen
Sleep de cirkels tussen de app-vensters om het formaat van de vensters aan te passen. Als u de cirkels tussen de app-vensters versleept naar de rand van het scherm, wordt het venster gemaximaliseerd.
Pop-upvensters verplaatsen
Als u een pop-upvenster wilt verplaatsen, tikt u op de Multi window-handgreep en sleept u deze naar een nieuwe locatie.
Uw eigen lay-out met gesplitst scherm opslaan
Voeg vaak gebruikte apps toe als app-paar om ze met één tik samen te openen in een weergave met gesplitst scherm.
1 In de weergave met gesplitst scherm tikt u op de cirkels tussen de app- vensters. 2 Tik op . 3 Selecteer een locatie om het app-paar toe te voegen.
De apps die u in de weergave met gesplitst scherm gebruikt, worden als een app-paar opgeslagen op de locatie die u selecteert.
Inhoud invoegen
Sleep verschillende soorten inhoud zoals tekst, koppelingen en afbeeldingen naar het scherm van de andere app.
Bepaalde apps bieden mogelijk geen ondersteuning voor deze functie.

98

Apps en functies

Samsung Internet

U kunt op internet informatie opzoeken en webpagina’s die u vaak bezoekt als favoriet instellen zodat u ze gemakkelijk snel kunt openen.
1 Open de app Internet. 2 Voer het webadres of een zoekterm in en tik op Ga.
Als de werkbalk niet wordt weergegeven, veegt u een beetje omlaag op het scherm. Als u tussen tabbladen wilt schakelen, tikt u op of veegt u naar links of naar rechts op het adresveld.

Huidige pagina als favoriet instellen.

De huidige webpagina vernieuwen.

Webpagina’s vertalen of samenvatten. De startpagina openen.
Wisselen tussen pagina’s.

Uw favorieten openen.
Tabbladen beheren / Geheime stand gebruiken. Meer opties

Geheime stand gebruiken
Als u een wachtwoord instelt voor de Geheime stand, kunt u voorkomen dat anderen uw zoekgeschiedenis, browsegeschiedenis, favorieten en opgeslagen pagina’s kunnen bekijken.
1 Tik op Geheime stand inschakelen.
2 Tik op de schakelaar Vergrendeling Geheime stand om deze functie in te schakelen, tik op Start en stel
vervolgens een wachtwoord in voor de Geheime stand. In de Geheime stand worden de kleuren van de werkbalken op het apparaat veranderd. Tik op Geheime stand uitschakelen om de Geheime stand uit te schakelen.
In de Geheime stand kunt u sommige functies niet gebruiken, waaronder schermafbeelding.

99

Apps en functies
Samsung Health
Introductie
Met Samsung Health kunt u uw gezondheid en conditie bijhouden en vastleggen. U kunt fitnessdoelen instellen, uw voortgang bijhouden en uw algehele gezondheid en conditie in de gaten houden. U kunt vastgelegde stappenaantallen ook vergelijken met andere Samsung Health-gebruikers en gezondheidstips bekijken. Ga naar www.samsung.com/samsung-health voor meer informatie.
Samsung Health gebruiken
Open de app Health. Wanneer u deze app voor het eerst uitvoert of opnieuw start na het herstellen van de fabrieksinstellingen, volgt u de instructies op het scherm om de installatie te voltooien. Als u items op het Samsung Health- startscherm wilt bewerken, tikt u op Start bewerken.
Home-kaarten
· Start: uw gezondheid en conditie bijhouden. · Together: uw vastgelegde stappenaantallen vergelijken met andere Samsung Health-gebruikers of
een wedstrijdje houden met uw vrienden. · Fitness: gezondheidstips bekijken. · Mijn pagina: uw profiel beheren en uw gezondheids- en fitnessgeschiedenis bekijken.
· Sommige functies zijn mogelijk niet beschikbaar, afhankelijk van uw regio. · Als u de stappenkaart gebruikt terwijl u met de auto of de trein reist, kunnen trillingen van
invloed zijn op uw stappentelling.
100

Apps en functies

Samsung Notes
Maak notities door tekst in te voeren via het toetsenbord of door te schrijven of te tekenen op het scherm. U kunt ook afbeeldingen of spraakopnames in uw notities invoegen.
Notities maken
1 Open de app Notes, tik op en maak een notitie.
U kunt de invoermethode wijzigen door op of te tikken.

Een titel invoeren.

Bestanden invoegen. Leesstand

2 Wanneer u klaar bent met het samenstellen van de notitie, tikt u op de knop Terug ( ) om deze op te
slaan. Als u de notitie in een andere bestandsindeling wilt opslaan, tikt u op Best. opslaan.

Notities verwijderen
Blijf een te verwijderen notitie aanraken en tik op Wissen.

Notities synchroniseren
U kunt notities op al uw apparaten bekijken en bewerken die zijn ingelogd op hetzelfde Samsung account. Open de app Notes, tik op en tik vervolgens op de schakelaar Synchroniseren met Samsung Cloud om deze functie in te schakelen.

101

Apps en functies
Samsung Members
Samsung Members biedt ondersteuningsservices aan klanten, zoals apparaatprobleemdiagnose, en gebruikers kunnen hier vragen stellen en foutrapporten indienen. U kunt ook informatie delen met anderen in de community van de Galaxy-gebruikers of de laatste nieuwsberichten en tips bekijken. Samsung Members kan u helpen met het oplossen van problemen die u kunt tegenkomen tijdens het gebruik van uw apparaat.
Samsung Kids
U kunt de toegang van kinderen tot bepaalde apps beperken, gebruikstijden instellen en instellingen configureren om een leuke en veilige omgeving te maken voor kinderen wanneer ze het apparaat gebruiken. Open het meldingenvenster, veeg omlaag en tik vervolgens op (Kids). Als u (Kids) niet kunt vinden in het deelvenster Snelle instellingen, tikt u op Bewerken en sleept u de knop erover om het toe te voegen. Wanneer u Samsung Kids voor het eerst opent of na het herstellen van de fabrieksinstellingen, volgt u de instructies op het scherm om het instellen te voltooien. Selecteer in het Samsung Kids-scherm de app die u wilt gebruiken.
Uw vooringestelde methode voor schermontgrendeling of uw gemaakte pincode wordt gebruikt wanneer de functie Ouderlijk toezicht wordt ingeschakeld of Samsung Kids wordt afgesloten.
Functies voor ouderlijk toezicht gebruiken
U kunt de instellingen voor Samsung Kids configureren en de gebruiksgeschiedenis bekijken. Tik op het Samsung Kids-scherm op Ouderlijk toezicht en voer de ontgrendelingscode in.
Samsung Kids sluiten
Als u Samsung Kids wilt sluiten, tikt u op de knop Terug ( ) of tikt u op Samsung Kids sluiten en voert u de ontgrendelingscode in.
102

Apps en functies
Samsung Global Goals
De Global Goals, die in 2015 door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties zijn opgesteld, bestaan uit doelstellingen die gericht zijn op het creëren van een duurzame samenleving. Met deze doelstellingen kan een einde worden gemaakt aan armoede, ongelijkheid worden bestreden en de klimaatverandering een halt toe worden geroepen. Met Samsung Global Goals komt u meer te weten over de wereldwijde doelstellingen en sluit u zich aan bij de beweging voor een betere toekomst.
Samsung TV Plus
Selecteer de zenders net als op een tv en geniet gratis van verschillenden soorten video-inhoud. Open de app TV.
De beschikbaarheid van deze app is afhankelijk van de serviceprovider of het model.
Samsung Zoeken
U kunt uw apparaat opsporen, zelfs als het niet met een netwerk is verbonden. U kunt uw locatie ook delen met andere mensen die u vooraf hebt ingesteld. Open de app Zoeken.
Samsung Shop
Samsung Shop is de mobiele winkelservice van Samsung. Ontvang aanbiedingen of informatie over de producten en services van Samsung en zijn partners. Open de app Samsung Shop.
De beschikbaarheid van deze app is afhankelijk van de serviceprovider of het model.
103

Apps en functies
Galaxy Shop
Ga naar de Samsung-website en bekijk de verschillende gegevens met betrekking tot producten. Open de app Galaxy Shop.
De beschikbaarheid van deze app is afhankelijk van de serviceprovider of het model.
Galaxy Wearable
Met de Galaxy Wearable-app kunt u uw draagbare apparaten beheren. Wanneer u uw telefoon verbindt met het draagbare apparaat, kunt u de instellingen en apps van het draagbare apparaat aanpassen. Open de app Wearable. Tik op Start om uw telefoon te verbinden met het draagbare apparaat. Volg de instructies op het scherm om de installatie te voltooien. Raadpleeg de gebruikershandleiding van het draagbare apparaat voor meer informatie over hoe u verbinding maakt met het draagbare apparaat en hoe u dit gebruikt met uw apparaat.
104

Apps en functies
Agenda
U kunt uw agenda beheren door aankomende gebeurtenissen in te voeren in uw agenda.
Agenda-items toevoegen 1 Open de app Agenda en tik op of dubbeltik op een datum.
Tik op de datum en tik op als de datum al opgeslagen agenda-items of taken bevat.
2 Voer de informatie van de gebeurtenis in en tik op Opslaan. Gebeurtenissen synchroniseren met uw accounts 1 Open de Instellingen, tik op Accounts en back-up Accounts beheren en selecteer het account
waarmee u wilt synchroniseren.
2 Tik op Account synchroniseren en tik op de schakelaar Agenda om deze functie in te schakelen.
Als u accounts wilt toevoegen waarmee moet worden gesynchroniseerd, opent u de app Agenda en tikt u op Agenda’s beheren . Selecteer een account om mee te synchroniseren en meld u aan. Wanneer het account is toegevoegd, wordt een blauwe cirkel weergegeven naast de accountnaam.
105

Apps en functies

Reminder
(Meldingen ontvangen voor actiepunten)
Leg actiepunten als herinneringen vast en ontvang meldingen op basis van de voorwaarden die u hebt ingesteld.
· Als u nauwkeurigere meldingen wilt ontvangen, verbindt u het apparaat met een Wi-Fi-netwerk of mobiel netwerk.
· Als u locatieherinneringen wilt gebruiken, moet de GPS-functie zijn ingeschakeld. De beschikbaarheid van locatieherinneringen is afhankelijk van het model.

Reminder starten
Open de app Agenda en tik op Herinneringen . Het scherm Reminder wordt weergegeven en het pictogram Reminder ( ) wordt toegevoegd aan het Apps- scherm.

Herinneringen maken

1 Open de app Reminder. 2 Tik op , vul de gegevens in en tik op Opslaan.

Herinneringen voltooien
Tik op de lijst met herinneringen op

of selecteer een herinnering en tik op Voltooien.

Herinneringen herstellen
U kunt voltooide herinneringen herstellen.
1 Tik in de lijst met herinneringen op Voltooid. 2 Selecteer een herinnering om deze te herstellen en tik op Herstellen.
Herinneringen worden toegevoegd aan de lijst met herinneringen en u ontvangt opnieuw een herinnering.

Herinneringen verwijderen
Als u een herinnering wilt verwijderen, selecteert u de herinnering en tikt u op Wissen. Als u meerdere herinneringen wilt verwijderen, blijft u een herinnering aanraken, vinkt u de te verwijderen herinneringen aan en tikt u op Wissen.

106

Apps en functies

Spraakrecorder

Neem een spraakopname op of speel deze af.
1 Open de app Spraak recorder.
2 Tik op om de opname te starten. Spreek uw boodschap in de microfoon in.
· Tik op om de opname te pauzeren. · Terwijl u een spraakopname maakt, tikt u op om een favoriet in te voegen.
3 Tik op om de opname te stoppen. 4 Voer een bestandsnaam in en tik op Opslaan.

De opnamestand wijzigen
Tik op Opnamestand en selecteer een stand. · Standaard: dit is de standaard opnamestand. · Gesprek: het apparaat neemt via de boven- en onderkant op hoog volume geluid op terwijl het volume van geluid van de zijkant wordt gedempt.

Geselecteerde spraakopnames afspelen

Wanneer u opnames van gesprekken beluistert, kunt u bepaalde geluidsbronnen in de opname dempen of het dempen daarvan opheffen.

1 Selecteer een spraakopname die is gemaakt in de stand Gesprek.

2 Als u bepaalde geluidsbronnen wilt dempen, tikt u op

voor de richting die overeenkomt met het

geluid dat moet worden gedempt.

Het pictogram verandert in en het geluid wordt gedempt.

Gedempte geluidsbron Niet-gedempte geluidsbron

107

Apps en functies

Mijn bestanden
(Bestanden bekijken en beheren)
Hier kunt u verschillende bestanden openen en beheren die zijn opgeslagen op het apparaat. Open de app Mijn bestanden. Als u wilt controleren op overbodige gegevens om uw apparaatopslag op te schonen, tikt u op Opslag beheren. Als u bestanden of mappen wilt zoeken, tikt u op .

Klok
U kunt alarmen instellen, de huidige tijd in veel steden over de gehele wereld bekijken, de tijd bijhouden voor een evenement of een specifieke tijd instellen. Open de app Klok.

Calculator

Voer eenvoudige rekenkundige of wetenschappelijke berekeningen uit.

Open de app Calculator.

· : de calculatiehistorie bekijken. Als u de geschiedenis wilt wissen, tikt u op Historie wissen. Als u het venster met de calculatiehistorie wilt sluiten, tikt u op .

·

: de eenhedenconverter gebruiken. U kunt verschillende waarden converteren naar andere

eenheden, bijvoorbeeld oppervlakte, lengte of temperatuur.

· : de wetenschappelijke calculator weergeven.

108

Apps en functies
Gaming Hub
Gaming Hub verzamelt de games die u hebt gedownload via Play Store en Galaxy Store op één plek. Open de app Gaming Hub en selecteer de gewenste game.
Games die u via de Play Store en Galaxy Store hebt gedownload, worden automatisch weergegeven op het Gaming Hub-scherm. Als u uw games niet ziet, tikt u op Mijn games Games toevoegen.
Een game verwijderen uit Gaming Hub
Tik op Mijn games, blijf een game aanraken en tik vervolgens op Verwijderen uit Gaming Hub.
De prestatiestand wijzigen
U kunt de gameprestatiestand wijzigen. Open de app Gaming Hub, tik op Meer Game Booster Game-optimalisatie en selecteer de stand die u wilt gebruiken.
· Prestaties: hiermee ligt de focus op de best mogelijke prestaties tijdens het spelen van games. Als u deze stand gebruikt, wordt uw apparaat mogelijk warm vanwege het toegenomen batterijverbruik.
· Standaard: hiermee worden de prestaties en het batterijgebruik op elkaar afgestemd. · Batterijbesparing: hiermee wordt energie van de batterij bespaard tijdens het spelen van games.
De efficiëntie van het batterijvermogen varieert per game.
109

Apps en functies

Game Booster
(Uw gameomgeving configureren)

U kunt games in een betere omgeving spelen met Game Booster. U kunt Game Booster gebruiken terwijl u games speelt.

Tik op op de navigatiebalk om het venster Game Booster te openen tijdens het spelen van games.
Als de navigatiebalk verborgen is, sleept u van de onderkant naar boven om deze weer te geven. Als u de navigatiebalk hebt ingesteld om Veeggebaren te gebruiken, opent u het meldingenpaneel en tikt u op Tik om Game Booster te openen.

·

: het scherm vergrendelen terwijl de game wordt gespeeld. Als u het scherm wilt ontgrendelen,

sleept u het slotpictogram in een willekeurige richting.

· : de knoppen op de navigatiebalk verbergen. Tik op op de navigatiebalk om de knoppen weer te geven.

·

: schermafbeeldingen maken.

·

: uw gamesessies opnemen. Als u het opnemen wilt stoppen, tikt u op .

· : instellingen voor Game Booster configureren.
· Prioriteitstand: instellen dat binnenkomende oproepen en alle meldingen worden geblokkeerd, behalve alarmen, zodat uw game niet wordt onderbroken.
· Game-optimalisatie: de prestatiestand wijzigen.
· Batterij: de resterende gebruiksduur van de batterij bekijken.
· Temperatuur / Geheugen: de temperatuur en de geheugenstatus van het apparaat bekijken. U kunt het apparaat ook zo instellen dat het volume of de beeldsnelheid van de video automatisch wordt aangepast om te voorkomen dat het apparaat oververhit raakt en om de apps op de achtergrond stop te zetten als er onvoldoende geheugen is.
· U kunt instellen dat het venster Game Booster wordt geopend vanaf de navigatiebalk terwijl de navigatiebalk is ingesteld op Veeggebaren. Tik op het venster Game Booster op Blokkeren tijdens game en tik op de schakelaar Navigatiegebaren om deze functie in te schakelen.

· De beschikbare opties kunnen verschillen afhankelijk van de game.

· De prestaties van games kunnen worden beperkt om de temperatuur van het apparaat te reguleren als de temperatuur boven een bepaald niveau stijgt.

Apps in pop-upvensters openen tijdens het spelen van games
U kunt apps in pop-upvensters openen tijdens het spelen van een game. Tik op en selecteer een app in de lijst met apps.

110

Apps en functies

SmartThings
U kunt slimme huishoudelijke apparaten en IoT-producten (Internet of Things) bed

References

Read User Manual Online (PDF format)

Loading......

Download This Manual (PDF format)

Download this manual  >>

Related Manuals