scheppach CSD4-4Li Cordless Drill Instruction Manual

June 3, 2024
Scheppach

CSD4-4Li Cordless Drill

Art.Nr.
5909202900
AusgabeNr.
5903806850
Rev.Nr.
15/10/2018

CSD4-4Li

DE

AKKU-BOHRSCHRAUBER
Originalbedienungsanleitung

4

GB

CORDLESS DRILL
Translation of original instruction manual

16

FR

PERCEUSE-VISSEUSE SANS FIL
Traduction des instructions d’origine

26

WIERTARKO-WKRTARKA

PL AKUMULATOROWA

38

Przeklad z oryginalu instrukcji obslugi

CZ

AKU VRTACÍ SROUBOVÁK
Peklad originálního návodu k obsluze

50

SK

AKU VTACÍ SKRUTKOVAC
Preklad originálu návodu na obsluhu

61

HU

AKKUS FÚRÓ-CSAVAROZÓ
Az eredeti használati utasítás fordítása

72

Nachdrucke, auch auszugsweise, bedürfen der Genehmigung. Technische Änderungen vorbehalten. Abbildungen beispielhaft!

1 1

5

2

6 3

7 4
2

2 www.scheppach.com service@scheppach.com +(49)-08223-4002-99 +(49)-08223-4002-58

A

B4

C 7

3 www.scheppach.com service@scheppach.com +(49)-08223-4002-99 +(49)-08223-4002-58

Vysvtlení symbol na pístroji
Symboly pouzité v této pírucce vás mají upozornit na mozná rizika. Bezpecnostní symboly a vysvtlivky, které je provázejí, musejí být pesn pochopeny. Samotné výstrahy rizika neodstraní a nemohou nahradit správná opatení pro prevenci úraz.
Ped uvedením do provozu si pectte a dodrzujte návod k obsluze a bezpecnostní pokyny.
Noste ochranná sluchátka! Psobení hluku mze zpsobit ztrátu sluchu.
Bude-li se pi práci prásit, noste ochranu dýchacích cest! Pi zpracování deva a jiných materiál mze vznikat zdraví skodlivý prach. Materiál obsahující azbest nesmí být opracováván!
Noste ochranné brýle! Jiskry vznikající pi práci nebo odstpky deva, tísky a prachy vystupující z pístroje mohou zpsobit ztrátu viditelnosti.
Akumulátor chrate ped teplotami vyssími nez 40 °C

Li-Ion

Akumulátory nevyhazujte do domovního odpadu

50 | CZ www.scheppach.com service@scheppach.com +(49)-08223-4002-99 +(49)-08223-4002-58

Obsah:

Strana:

1. Úvod ……………………………………………………………………………… 52
2. Popis zaízení…………………………………………………………………. 52 3. Technická data ……………………………………………………………….. 52 4. Obsah dodávky ………………………………………………………………. 52 5. Rozbalení ………………………………………………………………………. 52 6. Montáz…………………………………………………………………………… 53 7. Vseobecné bezpecnostní pokyny ……………………………………… 53 8. Doplující bezpecnostní pokyny………………………………………… 55 9. Pouzití podle úcelu urcení………………………………………………… 57 10. Instalace ………………………………………………………………………… 57 11. Cistní …………………………………………………………………………… 58 12. Skladování……………………………………………………………………… 59 13. Údrzba…………………………………………………………………………… 59 14. Odstraování závad ………………………………………………………… 59 15. Likvidace a recyklace ………………………………………………………. 60

51 | CZ www.scheppach.com service@scheppach.com +(49)-08223-4002-99 +(49)-08223-4002-58

1. Úvod
Výrobce: scheppach Fabrikation von Holzbearbeitungsmaschinen GmbH Günzburger Straße 69 D-89335 Ichenhausen
Vázení zákazníci, Pejeme vám mnoho úspch a potsení pi práci s vasím novým pístrojem scheppach.
Upozornní: Podle platného Zákona o rucení za výrobek nerucí výrobce tohoto pístroje za skody vzniklé na pístroji nebo jeho pouzíváním v dsledku: · nepimeného zacházení, · nedodrzení návodu k obsluze, · oprav tetí, neautorizovanou osobou, · namontování a výmny neoriginálních náhradních
díl, · nesprávného pouzívání pístroje, · výpadku elektrického proudu pi nedodrzení elek-
trických specifikací a norem VDE 0100, DIN 57112/ VDE 0113.
Doporucení: Ped montází a uvedením pístroje do provozu si pozorn pectte celý návod k obsluze. Tento návod k obsluze vás seznámí s pístrojem a moznostmi jeho pouzití. Návod k obsluze obsahuje dlezité pokyny týkající se bezpecného, odborného a ekonomického zacházení s pístrojem, pedcházení nebezpecí, usetení náklad za opravu, snízení doby necinnosti a zvýsení spolehlivosti a zivotnosti stroje. Je nutné, abyste spolu s bezpecnostními pedpisy uvedenými v tomto návodu, dodrzovali i pedpisy platné ve vasí zemi, které se vztahují k cinnosti tohoto stroje. Návod k obsluze uchovávejte v plastovém obalu pro ochranu ped znecistním a vlhkostí a uchovávejte ho v blízkosti stroje. Ped pouzitím stroje je nutné, aby si návod k obsluze pecetl veskerý personál, který bude stroj obsluhovat, a aby ho pecliv dodrzoval. S pístrojem smí pracovat pouze osoby, které byly k jeho pouzití vyskoleny, a které byly informovány o mozných nebezpecích. Obsluzný personál stroje musí splovat minimální pozadovaný vk. Nepebíráme zádnou záruku za nehody nebo skody zpsobené nedodrzením tohoto návodu a bezpecnostních pokyn.

2. Popis zaízení (obr. 1, 2)
1 Przycisk do zmiany uchwytu 2 pepínac smru otácení / zablokování 3 spínac ZAP / VYP / regulace frekvence otácek 4 LED pracovní svtlo 5 sklícidlo vrtáku 6 pedvolba tocivého momentu 7 rychlá nabíjecka
3. Technická data
Aku vrtací sroubovák: Jmenovité naptí: 4 V Pocet otácek naprázdno: 1. chod: max. 200 min-1 Upínací rozsah sklícidla: max. 6 mm
Max. tocivý model: 3,5 N m
I pouzdro s bateriemi: Typ: LITHIUM-ION Jmenovité naptí: 4 V Kapacita: 1,5 Ah Energetický obsah: 6 Wh

Technické zmny vyhrazeny!

Hluk a vibrace m Výstraha: Hluk na pracovisti mze pesáhnout 85 dB (A). V takovém pípad jsou pro uzivatele nutná ochranná protihluková opatení (noste ochranu sluchu!)

Hlukové parametry
Hladina akustického výkonu LWA ISO 3744) Hladina akustického tlaku LpA ISO 11201) Nejistota Kwa/pA 3 dB(A)

Hodnota vibrací

Vibrace ah Nejistota Kh

0,3 m/s² 1,5 m/s²

4. Obsah dodávky

65 dB(A) (EN 54 dB(A) (EN

· Vrtacka · 2 drzák · 1,5 Ah baterie · 1ks nabíjecka · Peklad originálního návodu k obsluze
5. Rozbalení

· Otevete balení a opatrn vyjmte pístroj. · Odstrate materiál obalu a obalové a pepravní po-

52 | CZ www.scheppach.com service@scheppach.com +(49)-08223-4002-99 +(49)-08223-4002-58

jistky (pokud je jimi výrobek opaten). · Zkontrolujte, zda je obsah dodávky úplný. · Zkontrolujte pístroj a díly píslusenství, zda se pi
peprav neposkodily. O jakýchkoliv skodách ihned informujte dopravce. Na pozdjsí reklamace nebude brán zetel. · Uchovejte obal dle mozností az do uplynutí zárucní doby.
· Ped uvedením do provozu se obeznamte s pístrojem na základ návodu k pouzití.
· Jako píslusenství a místo opotebovaných a náhradních díl pouzívejte jen originální díly. Náhradní díly obdrzíte u Vaseho specializovaného prodejce scheppach.
· Na objednávkách uvádjte nase výrobní císla, typ a rok výroby pístroje.
m POZOR Pístroj a obalové materiály nejsou hracka! Dtem nepatí do rukou plastikové sácky, fólie ani drobné soucástky! Hrozí nebezpecí jejich spolknutí a udusení!
6. Montáz
Varování! Nez zacnete na pístroji provádt nastavení, vzdy z nj vyjmte akumulátor.
Ped uvedením akumulátorového pístroje do provozu si bezpodmínecn pectte tyto pokyny:
7. Vseobecné bezpecnostní pokyny
m VAROVÁNÍ Pectte si pecliv veskeré bezpecnostní pokyny a instrukce. Pokud nedodrzíte pokyny a instrukce, hrozí nebezpecí úrazu elektrickým proudem, pozáru a/nebo riziko vázných zranní.
Bezpecnost na pracovisti a) Svou pracovní oblast udrzujte tak, aby byla cistá a dobe osvtlená. Nepoádek a neosvtlené pracovní oblasti mohou vést k úrazm. b) Nepracujte se zaízením v okolí ohrozeném výbuchem, v nmz se nacházejí kapaliny, plyny nebo prachy. Elektrické nástroje vyrábjí jiskry, které mohou zapálit prach nebo páry. c) Elektrické nástroje bhem pouzívání chrate ped dtmi a jinými osobami. Pi rozptýlení byste mohli ztratit kontrolu nad zaízením.

Elektrická bezpecnost a) Síová zástrcka zaízení se musí hodit do zásuvky. Zástrcka se nesmí zádným zpsobem zmnit. Nepouzívejte zástrcky s adaptérem spolecn a se zaízeními s ochranným uzemnním. Nezmnné zástrcky a lícující zásuvky snizují riziko úrazu elektrickým proudem.
b) Vyhnte se tlesnému kontaktu s uzemnnými povrchy, jako jsou potrubí, topení, sporáky a chladnicky. Existuje zvýsené riziko úrazu elektrickým proudem, je-li vase tlo uzemnno. c) Zaízení chrate ped destm nebo vlhkem. Vniknutí vody do elektrického zaízení zvysuje riziko úrazu elektrickým proudem. d) Kabel nepouzívejte k nestanovenému úcelu jako je nosení zaízení, povsení nebo vytáhnutí zástrcky ze zásuvky. Chrate kabel ped horkem, olejem, ostrými hranami nebo se pohybujícími díly zaízení. Poskozené nebo zapletené kabely zvysují riziko úrazu elektrickým proudem. e) Pi práci s elektrickým nástrojem venku pouzijte jen prodluzovací kabely, které jsou povoleny pro vnjsí oblast. Pouzití prodluzovacího kabelu povoleného pro vnjsí oblast snizuje riziko úrazu elektrickým proudem.
f) Nelze-li se vyhnout provozu elektrického nástroje ve vlhkém okolí, pouzijte ochranný spínac proti chybnému proudu. Pouzití ochranného spínace proti chybnému proudu snizujte riziko úrazu elektrickým proudem.
3. Bezpecnost osob a) Bute neustále pozorní, dbejte na to, co ciníte a dejte se s rozumem do práce s elektrickým nástrojem. Nikdy nepouzívejte zaízení, jste-li unaveni nebo pod vlivem drog, alkoholu a lék. Uz okamzik nepozornosti pi pouzití zaízení mze vést k závazným poranním. b) Noste osobní ochranné vybavení a vzdy ochranné brýle. Nosení osobního ochranného vybavení, jako je maska proti prachu, protiskluzná bezpecnostní obuv, ochranná pilba nebo ochrana proti sluchu, v závislosti na druhu a pouzití elektrického nástroje, zmensuje riziko poranní. c) Zabrate nechtnému uvedení do provozu. Ped pipojením k napájecímu naptí, ped upnutím a nosením elektrického nástroje se ujistte, ze je vypnut. Máte-li pi nosení zaízení prst na spínaci ZAP / VYP nebo je zaízení zapnuto, mze dojít k úrazm. d) Ped zapnutím zaízení odstrate nastavovací náadí nebo sroubováky. Nástroj nebo sroubovák, který se nachází v rotujícím dílu zaízení mze zpsobit poranní. e) Vyhnte se neobvyklému drzení hlavy. Pecujte vzdy o bezpecnou stabilní polohu a udrzujte neustále rovnováhu. Tím mzete zaízení zejména v neocekávaných situacích lépe kontrolovat. f) Noste vhodný odv. Nenoste volný odv nebo sper-

53 | CZ

www.scheppach.com service@scheppach.com +(49)-08223-4002-99 +(49)-08223-4002-58

ky. Chrate vlasy, odv a rukavice ped pohyblivými díly. Volný odv, sperk nebo vlasy mohou být zachyceny samopohyblivými díly. g) Jsou-li namontována zaízení k vysávání a zachycování prachu, ujistte se, ze jsou tato pipojena a správn pouzita. Správné pouzití tchto zaízení snizuje ohrození prachem.
4. Peclivé zacházení s elektrickými nástroji a jejich pouzití a) Zaízení nepetzujte. Pro práci pouzijte k tomu urcených elektrických nástroj. S vhodným elektrickým nástrojem pracujete lépe a bezpecnji v udaném výkonnostním rozsahu. b) Nepouzívejte elektrický nástroj, jehoz vypínac je defektní. Elektrický Ped nastavením zaízení, výmn díl píslusenství nebo odstavením zaízení vytáhnte zástrcku ze zásuvky. Toto preventivní opatení brání nechtnému spustní zaízení. d) Nepouzité elektrické nástroje skladujte tak, aby byly z dosahu dtí. Zaízení nenechejte pouzívat osobami, které s ním nejsou seznámeny nebo které si nepecetly tyto návody. Elektrické nástroje jsou nebezpecné, pouzívají- li je nezkusené osoby. e) Osetujte zaízení s peclivostí. Zkontrolujte, fungují-li pohyblivé díly zaízení a neuvázly-li, jsou-li díly zlomené nebo poskozené, takze je funkce zaízení ohrozena. Ped pouzitím zaízení nechejte poskozené díly opravit. Pícina mnohých úraz tkví ve spatn udrzovaných elektrických nástrojích. f) Udrzujte ezací nástroje ostré a cisté. Pecliv osetované ezací nástroje s ostrými eznými hranami neuvíznou tak casto a lze je snadnji vést. g) Pouzijte elektrické nástroje, píslusenství, náhradní nástroje atd. Podle tchto návod a tak, jak je pro tento speciální typ nástroje pedepsáno.Pitom pihlédnte k pracovním podmínkám a provádné cinnosti. Pouzití elektrických nástroj pro jiná nez urcená pouzití mze vést k nebezpecným situacím.
Bezpecnostní pokyny pro akumulátorový vrtací sroubovák
Drzte zaízení na izolovaných plochách rukojeti, konáte-li práce, pi nichz se mze sroub strefit do skrytých vedení vedoucích proud nebo do vlastního síového kabelu. Kontakt sroubu s vedením pod naptím mze také uvést kovové díly zaízení pod naptí a zpsobit úraz elektrickým proudem. Dti a osoby, které nemají dostatecnou znalost a zkusenost se zacházením se zaízením, nebo jejichz tlesné, senzorické nebo dusevní schopnosti jsou omezeny, nesmjí zaízení pouzívat bez dohledu nebo návodu osoby zodpovdné za jejich bezpecnost. Je teba dávat pozor na dti, aby si se zaízením nehrály.

Zajistte obrobek. S upínacími zaízeními nebo svrákem je upevnný obrobek bezpecnji drzen nez vasí rukou. JEDOVATÉ PRACHY! Zpracováním vzniklých skodlivých / jedovatých prach pedstavuje ohrození zdraví pro obsluhující osoby nebo osoby vyskytující se v blízkosti. Noste proto ochranné brýle a ochrannou masku proti prachu! Nezpracujte materiál obsahující azbest. Azbest platí jako materiál vyvolávající rakovinu. Drzte pevn elektrický nástroj. Pi utazení a uvolnní sroub se mohou krátkodob vyskytnout reakcní momenty. Jakmile je pouzitý nástroj zablokovaný, okamzit elektrický nástroj vypnte. Bute pipraveni na velké reakcní momenty, které zpsobí zptný ráz. Pouzitý nástroj se zablokuje, jeli elektrický nástroj petízen nebo pootocený ke zpracovávanému obrobku. Pi práci se zaízením, jakoz i pi peprav, pop. skladování uvete pepínac smru otácení do stední polohy (zablokování). Tak zabráníte nechtnému rozbhu elektrického nástroje.
Pozor na rozvody!
Nebezpecí ! Ujistte se, ze pi práci s elektrickým zaízením nenarazíte na rozvody elektiny, plynu nebo vody. Díve nez zacnete vrtat do zdi nebo ji trhat, provete kontrolu zkouseckou.
8. Doplující bezpecnostní pokyny
Pokyny pro akumulátor 1. Jednotka bateriových zdroj akumulátorového
zaízení není ve stavu pi dodání nabitá. Ped prvním uvedením do provozu je proto teba akumulátor nabít. 2. Pro optimální výkon akumulátoru pedcházejte cyklm úplného vybití! Akumulátor nabíjejte casto. 3. Akumulátor skladujte v chladu, nejlépe pi teplot 15 °C a nabitý minimáln na 40 %. 4. Akumulátory Li- Ion podléhají pirozenému stárnutí. Akumulátor je teba vymnit nejpozdji, kdyz jeho výkonnost ciní pouze 80 % nového akumulátoru! Slabé clánky ve staré jednotce bateriových zdroj jiz nevyhovují vysokým pozadavkm na výkon a pedstavují bezpecnostní riziko. 5. Spotebované akumulátory nevhazujte do oteveného ohn. Nebezpecí výbuchu! 6. Akumulátor nezapalujte ani nepalte. 7. Akumulátory úpln nevybíjejte! Úplné vybití poskozuje akumulátorové clánky. Nejcastjsí pícinou úplného vybití jednotky bateriových zdroj

54 | CZ

www.scheppach.com service@scheppach.com +(49)-08223-4002-99 +(49)-08223-4002-58

je dlouhé skladování, resp. nepouzívání cástecn nabitých akumulátor. Kdyz výkon zeteln poklesne, nebo zareaguje ochranná elektronika, ukoncete práci. Akumulátor uskladnte teprve po úplném nabití. 8. Akumulátory, resp. Zaízení chrate ped petízením! Petízení vede rychle k pehátí a poskození clánk uvnit tlesa akumulátoru, aniz by se pehátí projevilo navenek. 9. Pedcházejte poskozením a nárazm! Akumulátory, které spadly z výsky vyssí nez jeden metr nebo byly vystavené silným nárazm, neprodlen vymte, i kdyby tleso jednotky bateriových zdroj vypadalo neposkozené. Akumulátorové clánky uvnit mohou být vázn poskozené. ite se také pokyny pro likvidaci. 10. Pi petízení a pehátí vypne integrované ochranné odpojení z bezpecnostních dvod zaízení. Pozor! Pokud ochranné odpojení vypnulo zaízení, jiz nepouzívejte vypínac. Mze to vést k poskození akumulátoru. 11. Pouzívejte pouze originální akumulátory. Pouzití jiných akumulátor mze vést ke zranním, expozici a nebezpecí pozáru.
Upozornní! Tento elektrický nástroj vytváí bhem provozu elektromagnetické pole. Toto pole mze za urcitých podmínek ovlivovat aktivní nebo pasivní zdravotní implantáty. Pro snízení rizika vázných nebo smrtelných úraz doporucujeme osobám se zdravotními implantáty, aby se ped obsluhou tohoto elektrického nástroje obrátily na svého lékae nebo na výrobce zdravotního implantátu.
Pokyny pro nabíjecku a nabíjení 1. ite se údaji uvedenými na typovém stítku na-
bíjecky. Pipojujte nabíjecku pouze k naptí uvedenému na typovém stítku. 2. Chrate nabíjecku a kabel ped poskozením a ostrými hranami. Poskozené kabely musí neprodlen vymnit kvalifikovaný elektriká. 3. Nabíjecku, akumulátory a akumulátorové zaízení chrate ped dtmi. 4. Nepouzívejte poskozené nabíjecky. 5. Dodanou nabíjecku nepouzívejte k nabíjení jiných akumulátorových zaízení. 6. Pi velké námaze se jednotka bateriových zdroj zaheje. Ped zahájením nabíjení nechte jednotku bateriových zdroj vychladnout na pokojovou teplotu. 7. Akumulátory nenabíjejte nadmrn! Dodrzujte maximální dobu nabíjení. Tyto doby nabíjení platí pouze pro vybité akumulátory. Nkolikanásobné vlození nabitého nebo cástecn nabitého akumulátoru vede k nadmrnému nabití a k poskození clánk. Akumulátory nenechávejte v nabíjecce více dn. 8. Nepouzívejte a nenabíjejte akumulátory, o

kterých se domníváte, ze byly naposledy nabité ped více nez 12 msíci. Existuje vysoká pravdpodobnost, ze akumulátor je nebezpecn poskozený (úplné vybití). 9. Nabíjení pi teplot nizsí nez 10 °C vede k chemickému poskození clánku a mze vést k pozáru. 10. Nepouzívejte akumulátory, které se bhem nabíjení zahály, protoze akumulátorové clánky by mohly být nebezpecn poskozené. 11. Nepouzívejte akumulátory, které se bhem nabíjení vyklenuly, zdeformovaly, nebo vykazují neobvyklé symptomy (únik plynu, sycení, praskání…) 12. Akumulátor úpln nevybíjejte (doporucená úrove vybití max. 80 %). Úplné vybití vede k pedcasnému zestárnutí akumulátorových clánk. 13. Baterie nikdy nenabíjejte bez dohledu!
Zbytková rizika Stroj je zkonstruován podle aktuálního stavu techniky a podle uznávaných bezpecnostn-technických norem. Pesto se mohou bhem práce vyskytnout jednotlivá zbytková rizika. · Ohrození zdraví zásahem elektrickým proudem pi
pouzití elektrických pívodních kabel, které nebudou v poádku. · Krom toho mohou pes vsechna pijatá preventivní opatení vzniknout zbytková rizika, která nebudou zjevná. · Zbytková rizika mohou být minimalizována, budete-li dodrzovat jak ,,Bezpecnostní pokyny”, tak ,,Urcené pouzití” a pokyny k obsluze. · Zabrate náhodnému spustní stroje: pi vlození vidlice do elektrické zásuvky nesmí být stisknut hlavní spínac. Pouzijte nástroj doporucený v této pírucce. Tím zajistíte optimální výkon vaseho stroje. · Pi provozu stroje nevkládejte ruce do pracovního prostoru.
9. Pouzití podle úcelu urcení
Stroj smí být pouzíván pouze podle svého úcelu urcení. Kazdé dalsí, toto pekracující pouzití, neodpovídá pouzití podle úcelu urcení. Za z toho vyplývající skody nebo zranní vseho druhu rucí uzivatel/obsluhující osoba a ne výrobce. Soucásti pouziti podle úcelu urceni je take dbat bezpecnostnich pokyn, tak jako navodu k montazi a provoznich pokyn v navodu k pouziti. Osoby, ktere stroj obsluhuji a udrzuji, musi byt s timto seznameny a byt pouceny o moznych nebezpecich. Krom toho musi byt co nejpisnji dodrzovany platne pedpisy k pedchazeni urazm. Dale je teba dodrzovat ostatni vseobecna pravidla v pracovnlekaskych a bezpecnostn technickych oblastech. Zmny na stroji zcela vylucuji ruceni vyrobce a z toho vznikle skody.

55 | CZ

www.scheppach.com service@scheppach.com +(49)-08223-4002-99 +(49)-08223-4002-58

Stroj smí být pouzíván jen s originálním píslusenstvím a originálními nástroji výrobce. Je nutné dodrzovat veskeré pedpisy výrobce týkající se bezpecnosti, práce a údrzby stroje, a také rozmry uvedené v technických datech.
Dbejte prosím na to, ze nase pístroje nebyly podle svého úcelu urcení konstruovány pro zivnostenské, emeslnické nebo prmyslové pouzití. Nepebíráme zádné rucení, pokud je pístroj pouzíván v zivnostenských, emeslných nebo prmyslových podnicích a pi srovnatelných cinnostech.
10. Instalace
m POZOR! Ped uvedením do provozu pístroj bezpodmínecn kompletn smontujte!
V zájmu dlouhé zivotnosti akumulátoru, byste se mli starat o vcasné nabití LI akumulátorového clánku. To je v kazdém pípad teba tehdy, kdyz zjistíte, ze výkon akumulátorového pístroje klesá.
Nabíjení pouzdra s bateriemi
NEBEZPECÍ ÚRAZU ELEKTRICKÝM PROUDEM! Ped cistním nebo údrzbou nabíjecky nebo pouzdra s bateriemi vytáhnte vzdy zástrcku ze sít.
Upozornní! Nové nebo dlouho nepouzívané pouzdro s bateriemi se musí ped prvním / optovným pouzitím znovu nabít. Své plné kapacity dosáhne pouzdro s bateriemi po ca 3­5 nabíjecích cyklech.
POZOR! Nez pouzdro s bateriemi vytáhnete z nabíjecky nebo je do ní vlozíte, vytáhnte vzdy zástrcku ze sít. Pouzdro s bateriemi nenabíjejte, je-li okolní teplota nizsí nez 10 °C nebo vyssí nez 40 °C.
Pouzdro s bateriemi nikdy nenabíjejte bezprostedn po rychlonabíjení jest podruhé. Hrozí nebezpecí, ze se pouzdro s bateriemi nabije pílis, címz se zkrátí zivotnost akumulátoru a nabíjecky. Mezi po sob následujícími nabíjeními vypínejte nabíjecku alespo na 15 minut. Vytáhnte síovou zástrcku ze zásuvky.
Vlození / vyjmutí pouzdra s bateriemi do / ze zaízení
Ujistte se, ze zaízení je vypnuté, nez do nj vlozíte akumulátor. Vlození akumulátoru do elektrického nástroje, který je zapnutý, mze zpsobit zranní.

Výmna nástroj
Vrtací sroubovák má pln automatickou aretaci vetene a je vybaven jednopouzdrovým sklícidlem.
Je-li motor v klidu, vtev pohonu se automaticky zablokuje, takze rychloupínací sklícidlo 5 mzete otevít otácením. Po upnutí pozadovaného nástroje a utazení sklícidla vrtáku mzete okamzit pokracovat v práci. Aretace vetene se automaticky uvolní spustním motoru (aktivace spínace ZAP / VYP 3 ).
Pedvolba tocivého momentu
Pomocí pedvolby tocivého momentu 6 mzete nastavit otácivou sílu. Zvolte nizsí stupe pro malé srouby, mkké materiály. Zvolte vyssí stupe pro velké srouby, tvrdé materiály, resp. pi vysroubovávání sroub. Pi vrtacích pracích zvolte stupe vrtání tak, ze pedvolbu tocivého momentu nastavíte do polohy. Pi vrtacích pracích posute také pepínac rychlosti 1 dopedu (poloha: 2). Nastaveni rukojeti Sroubovak mze byt zaaretovan ve 2 rznych nastavenich rukojeti. K tomu musi byt stlaceno blokovaci tlacitko (3) a sroubovak otocen do pozadovane polohy. Pote blokovaci tlacitko (3) opt pustit. _ Pozor! Ped uvedenim do provozu zkontrolovat, zda je sroubovak zaaretovan v pislusne poloze rukojeti. Dvourychlostní pohon
POZOR! Volic chodu 1 stisknte jen za klidového stavu zaízení. Jinak hrozí poskození zaízení.
V první rychlosti (pepínac rychlosti 1 v poloze: 1) dosáhnete frekvence otácek ca min-1 a vysoký tocivý moment. Toto nastavení je vhodné pro veskerá sroubování, ale také k pouzití píslusenství (viz píklad obr. B).
Ve druhé rychlosti (pepínac rychlosti 1 v poloze: 2) dosáhnete frekvence otácek ca min-1 pro provádní vrtacích prací (viz píklad obr. A).
Uvedení do provozu
Zapnutí / vypnutí
Zapínání: Pro spustní zaízení stisknte spínac ZAP / VYP 3 a drzte jej stisknutý. LED pracovní svtlo 4 svítí pi lehce nebo úpln stisknutém spínaci ZAP / VYP 3 a umozní tak osvt-

56 | CZ

www.scheppach.com service@scheppach.com +(49)-08223-4002-99 +(49)-08223-4002-58

lení pracovní oblasti pi nepíznivých svtelných podmínkách. Vypínání: Pro vypnutí zaízení uvolnte spínac ZAP / VYP 3 .
Nastavení rychlosti
Pepínac ZAP / VYP 3 disponuje promnnou regulací otácek. Lehké stisknutí spínace ZAP / VYP 3 zpsobí nízký pocet otácek. S pibývajícím tlakem se pocet otácek zvýsí.
Upozornní: Integrovaná brzda motoru pecuje o rychlý klidový stav.
Pepínání smru otácení Smr otácení zmníte tak, ze pepínac smru otácení 2 stisknete smrem doprava, resp. doleva.
Tipy a triky
Ped spustním zkontrolujte, zda je sroubovací nebo vrtací vlozka správn umístna, tzn. Zda sedí uprosted sklícidla vrtáku. Sroubovací bity jsou charakteristické svými mírami a svým tvarem. Nejste-li si jistí, vyzkousejte nejprve, zda je bit umístn ve sroubovací hlav bez vle.
Tocivý moment: Speciáln mensí srouby a bity se mohou poskodit, pokud nastavíte pílis vysoký tocivý moment a / nebo pílis velkou frekvenci otácek na stroji.
Tvrdý sroubovací spád (v kovu): Zvlás vysoké tocivé momenty vznikají nap. U kovových sroubových spoj pi pouzití vlozek nástrcných klíc. Zvolte nizsí frekvenci otácek. Mkký sroubovací spád (nap. v mkkém dev): I zde sroubujte pi nízké frekvenci otácek, aby se neposkodily nap. devné povrchy pi kontaktu se sroubovací hlavou z kovu. Pouzijte záhlubník.
Pi vrtání do deva, kov a jiných materiál dodrzujte bezpodmínecn tyto pokyny: U malého prmru vrtáku pouzívejte vysokou frekvenci otácek a u velkého rmru vrtáku nízkou frekvenci otácek. U tvrdých materiál vybírejte nízkou frekvenci otácek, u mkkého materiálu vysokou frekvenci otácek. Obrobek zajistte nebo upevnte (je-li to mozné) do upínacího zaízení. Oznacte místo, na nmz se má vrtat, dlcíkem nebo hebíkem a k navrtání zvolte nízkou frekvenci otácek. Rotující vrták vytáhnte nkolikrát z vrtaného otvoru, abyste odstranili odstpky nebo vrtnou moucku a abyste otvor odvzdusnili.

Vrtání do kovu: Pouzívejte vrták na kov z vysoce výkonné ezné oceli (HSS). Chcete-li dosáhnout nejlepsích výsledk, mli byste vrták chladit olejem. Vrták na kov se mze pouzít i k vrtání do umlé hmoty.
Vrtání do horniny: Pouzijte vrták na horninu osazený tvrdým kovem.
Vrtání do deva: Pouzijte vrták do deva s vycentrovanou spickou. U hlubokých otvor pouzívejte ,,sroubovitý vrták”, u vel-kých prmr Forstnerv vrták. Malé srouby v mkkém dev mzete pímo zasroubovat I bez pedvrtání.
Elektrická pípojka Instalovaný elektromotor je zabudován v provozuschopném stavu. Pípojka musí odpovídat píslusným pedpism VDE a DIN. Tmto pedpism musí odpovídat síová pípojka zákazníka i pouzité prodluzovací kabely.
Vadný elektrický pívodní kabel U elektrických pívodních kabel casto dochází k poskození izolace. Jeho pícinami mohou být: · Poskození tlakem, je-li pívodní kabel veden ok-
nem nebo strbinou ve dveích. · Prohnutí kvli nevhodnému upevnní nebo vedení
pívodního kabelu. · Zlomení kvli pejízdní pes pívodní kabel. · Poskození izolace kvli vytrhnutí z elektrické zá-
suvky ve stn. · Protrzení v dsledku stárnutí izolace.
Tyto vadné elektrické pívodní kabely nesmí být pouzívány a kvli poskození izolace jsou zivotu nebezpecné.
Pravideln kontrolujte poskození elektrických pívodních kabel. Dávejte pozor, aby nebyl pívodní kabel pi kontrole pipojen do elektrické sít. Elektrické pívodní kabely musí odpovídat píslusným pedpism VDE a DIN. Pouzívejte pouze pívodní kabely s oznacením H05VV-F.
Uvedení typového oznacení na pívodním kabelu je povinné.
11. Cistní
Nebezpecí! Ped vsemi cisticími pracemi vyjmte akumulátor.
Cistní · Udrzujte bezpecnostní zaízení, vtrací otvory a

57 | CZ

www.scheppach.com service@scheppach.com +(49)-08223-4002-99 +(49)-08223-4002-58

kryt motoru tak prosté prachu a necistot, jak jen to je mozné. Otete pístroj cistým hadrem nebo ho profouknte stlaceným vzduchem pi nízkém tlaku. · Doporucujeme pímo po kazdém pouzitípístroj vycistit. · Pravideln pístroj cistte vlhkým hadrem a trochou mazlavého mýdla. Nepouzívejte cisticí prostedky nebo rozpoustdla; tyto by mohly narusit plastové díly pístroje. Dbejte na to, aby se do pístroje nedostala voda. Vniknutí vody do elektrického pístroje zvysuje riziko úderu elektrickým proudem.
12. Skladování
Ulozte pístroj a jeho píslusenství na tmavém, suchém míst, chránném ped mrazem a nedostupném pro dti. Optimální skladovací teplota se pohybuje mezi 5 a 30°C. Elektrický pístroj uchovávejte v originálním obalu. Elektrický pístroj zakryjte, aby byl chránný ped prachem nebo vlhkem. Návod k obsluze ulozte u pístroje.
13. Údrzba
Uvnit pístroje se nevyskytují zádné dalsí díly vyzadující údrzbu.
Pipojení a opravy elektrického
Pipojení a opravy elektrického vybavení mohou provádt pouze odborní elektrikái.
Pi zptných dotazech uvádjte prosím tyto údaje: · Typ proudu napájejícího motor · Údaje z typového stítku stroje · Údaje z typového stítku motoru
Servisní informace Je teba dbát na to, ze u tohoto pístroje podléhají následující díly opotebení pimenému pouzití nebo pirozenému opotebení, resp. jsou potebné jako spotební materiál. Rychle opotebitelné díly*: Brusné kotouce, uhlíkové kartáce

  • není nutn obsazeno v rozsahu dodávky!
    14.Odstraování závad
    Následující tabulka zobrazuje chybové píznaky a popisuje, jak lze provést nápravu, pokud Vás stroj nepracuje správn. Pokud nemzete problém lokalizovat a odstranit, obrate se na Vasi servisní dílnu.
    58 | CZ
    www.scheppach.com service@scheppach.com +(49)-08223-4002-99 +(49)-08223-4002-58

Porucha

Mozná pícina

Pístroj se nespoustí
Motor se zastavuje bhem provozu

Vybitý akumulátor Vadný spínac/vypínac Vadný motor Vybitý akumulátor Akumulátor není správn nasazen
Akumulátor je vadný

Snízený výkon

Spotebovaný akumulátor Akumulátor není zcela nabitý

15.Likvidace a recyklace

esení Zkontrolujte akumulátor a pípadn zajistte opravu kvalifikovaným elektrikáem Oprava autorizovaným servisním stediskem Oprava autorizovaným servisním stediskem Nabijte akumulátor Znovu vlozte akumulátor
Vycistte kontakty, vymte originální akumulátor
Akumulátor vymte Nabijte akumulátor

Pístroj je ulozen v balení, aby bylo zabránno poskození pi peprav. Toto balení je surovina a tím znovu pouzitelné nebo mze být dáno zpt do cirkulace surovin. Píslusenství je vyrobeno z rozdílných materiál, jako nap. kov a plasty. Defektní soucástky odevzdejte k likvidaci zvlástních odpad. Zeptejte se v odborné prodejn nebo na místním zastupitelství!

· Ped likvidací zaízení a baterií vyjmte baterie z laseru.

Odpadní zaízení nesmjí být likvidována spolu s domácím odpadem!
Tento symbol upozoruje, ze tento výrobek nesmí být podle smrnice o odpadních elektrických a elektronických zaízeních (2012/19/EU) a vnitrostátních zákon likvidován spolu s domácím odpadem. Tento výrobek musí být odevzdán ve sbrném stedisku urceném k tomuto úcelu. To lze provést napíklad vrácením pi nákupu podobného výrobku nebo odevzdáním v autorizovaném sbrném stedisku pro recyklaci odpadních elektrických a elektronických zaízení. Nesprávné zacházení s odpadními zaízeními mze mít vzhledem k potenciáln nebezpecným látkám, které jsou v odpadních elektrických a elektronických zaízeních casto obsazené, negativní dopad na zivotní prostedí a lidské zdraví. Správnou likvidací tohoto výrobku pispíváte také k efektivnímu vyuzívání pírodních zdroj. Informace o sbrných stediscích pro odpadní zaízení mzete získat u svého magistrátu, veejnoprávní instituce pro nakládání s odpady, autorizovaného orgánu pro likvidaci odpadních elektrických a elektronických zaízení nebo sluzby svozu odpadu.

Baterie a akumulátory nesmí být likvidovány spolu s domácím odpadem!
Jako spotebitelé jste ze zákona povinni odevzdat vsechny baterie a akumulátory, a uz obsahují ci neobsahují znecisující látky, do sbrného stediska ve Vasí obci/okrese nebo v prodejn, aby bylo mozné je zneskodnit setrn k zivotnímu prostedí. oznaceno: Cd = kadmium, Hg = rtu, Pb = olovo

59 | CZ

www.scheppach.com service@scheppach.com +(49)-08223-4002-99 +(49)-08223-4002-58

60 | CZ www.scheppach.com service@scheppach.com +(49)-08223-4002-99 +(49)-08223-4002-58

References

Read User Manual Online (PDF format)

Loading......

Download This Manual (PDF format)

Download this manual  >>

Related Manuals