Tamron A067 Game Changing Ultra Owner’s Manual

June 3, 2024
TAMRON

A067 Game Changing Ultra

TLM-A067-T/T-2208-01

Model: A067 Owner’s manual
50-400mm F/4.5-6.3 Di III VC VXD
for Sony E

14
Zooming
2 3
Sony 11 12

19

20

21 22

18

12
9
Focusing
11
13
15
10
7 8 6 5 4 1

2

5

5

3

19
18
22

9
19 18

21

20

18

18

15 16

16

17

  • The Marking is a directive conformity mark of the European Community (EC). Das -Zeichen entspricht der EC Norm. La marquage est un marquage de conformité à la direcive CEE (CE). La marca es marca de conformidad segun directiva de la Comunidad Europea (CE). Il marchio attesta la conformita alla directtiva della Comunità Europea (CEE). * (EC)
    The EEC Conformity Report applies to the Council Directive 2014/30/EU, 2011/65/EU and is used by Tamron Co., Ltd., manufacturer of this product.

CESKY

Dkujeme Vám za zakoupení tohoto objektivu TAMRON. Ped pouzitím nového objektivu si, prosím, pecliv pectte tento návod, který obsahuje pokyny pro jeho správné pouzívání. Zárove je teba si pecíst návod k fotoaparátu, na který tento objektiv nasadíte. Po pectení ulozte tento návod k pouzití na bezpecné místo. Rovnz si pectte dokument ,,Zásady bezpecného pouzívání objektiv Tamron”, který byl dodán s objektivem. Obsahuje podrobné bezpecnostní zásady, které je teba dodrzovat pi pouzívání objektivu TAMRON.
· Popisuje bezpecnostní opatení, kterým byste mli vnovat pozornost, abyste pedesli mozným problémm.

· Obsahuje upozornní, kterým byste mli nad rámec bzného pouzití objektivu vnovat pozornost.

NÁZVY CÁSTÍ (viz obr. )

Slunecní clona objektivu Znacka zajistní slunecní clony Znacka uvolnní slunecní clony Stupnice ohniskové vzdálenosti Znacka patice k upevnní na stativ Pepínac VC (redukce vibrací/stabilizace obrazu) Prstenec ostení Port konektoru Kontakty mezi objektivem a fotoaparátem

Znacka pro nasazení slunecní clony Obruba se závitem pro filtry Prstenec pro zmnu ohniskové vzdálenosti Znacka ohniskové vzdálenosti Tlacítko nastavení ostení Pepínac Vlastní Zajistní zmny ohniskové vzdálenosti Znacka pro nasazení objektivu

Patice k upevnní na stativ (model A035TM / prodává se samostatn)

Patice k upevnní na stativ Otvor pro sroub bezpecnostního zámku Sestihranný klíc

Sroub pro zajistní upevnní na stativ Sroub bezpecnostního zámku (×2)

HLAVNÍ SPECIFIKACE
Model Ohnisková vzdálenost Maximální otvor clony Obrazový úhel (úhlopícn) Konstrukce objektivu Minimální zaostovací vzdálenost Maximální pomr zvtsení
Velikost filtru Délka Maximální prmr Hmotnost Slunecní clona Typ konektoru

A067 50 – 400 mm F/4,5 – 6,3 46°48′ – 6°11′
18/24 0,25 m (9,8″) (Sirokoúhlý objektiv) / 1,5 m (59,1″) (Teleskopický objektiv) 1:2 (minimální zaostovací vzdálenost pi pouzívání sirokoúhlého objektivu) 1:4 (minimální zaostovací vzdálenost pi pouzívání teleskopického objektivu)
ø 67 mm 183,4 mm (7,2″)
ø 88,5 mm 1 155 g (40,7 oz)
HA067 USB Type-C

· Délka: Od spicky pední cocky k upevovacímu povrchu. · Specifikace, vzhled, funkce atd. se mohou mnit bez pedchozího upozornní.
NASAZENÍ A ODPOJENÍ OBJEKTIVU Sejmte zadní krytku objektivu. Nastavte znacku pro nasazení objektivu proti znacce pro upevnní na fotoaparátu a potom objektiv nasate. Otácejte objektivem doprava do zapadnutí pojistky. Chcete-li objektiv odpojit, stisknte a podrzte tlacítko pro uvolnní objektivu na fotoaparátu a zárove otocte objektiv opacným smrem.
· Ped nasazením nebo odpojením objektivu vypnte napájení fotoaparátu.

· Podrobnosti naleznete v návodu na pouzití svého fotoaparátu.

PEPÍNÁNÍ REZIMU OSTENÍ Vyberte pozadovaný rezim ostení fotoaparátu. Pro rucní ostení otácejte prstencem ostení , dokud nedosáhnete pozadované zaostení. Podrobnosti naleznete v návodu na pouzití svého fotoaparátu.
· V závislosti na objektu mze být v rezimu AF obtízné automatické ostení.

TLACÍTKO NASTAVENÍ OSTENÍ (viz obr. ) Stisknutím tlacítka nastavení ostení pouzijte funkci, která je piazena fotoaparátem. Dalsí podrobnosti najdete v návodku k fotoaparátu.
PORT KONEKTORU (viz obr. ) Propojovací kabel TAMRON (prodává se samostatn) pipojte k Portu konektoru a k pocítaci. Potom mzete pomocí speciální aplikace ,,TAMRON Lens Utility TM” aktualizovat firmware a registrovat funkce do pepínace Vlastní . Dalsí podrobnosti jsou uvedeny v online nápovd k aplikaci ,,TAMRON Lens Utility TM” na následujícím odkazu. https://www.tamron.jp/en/support/lensutility/help/
· Propojovací kabel TAMRON (prodává se samostatn) pouzívejte pouze k pipojení objektivu TAMRON, který je vybaven Portem konektoru, k pocítaci.
· Nase spolecnost nenese zádnou odpovdnost za jakoukoli ztrátu nebo poskození dat pi pouzívání Propojovacího kabelu TAMRON (prodává se samostatn).
PEPÍNAC VLASTNÍ (viz obr. ) Pomocí pepínace Vlastní mzete pepínat funkce zaregistrované do objektivu ve speciální aplikaci ,,TAMRON Lens Utility TM”.
ZMNA OHNISKOVÉ VZDÁLENOSTI (viz obr. ) Otácením prstence pro zmnu ohniskové vzdálenosti upravte ohniskovou vzdálenost (poloha ohniskové vzdálenosti) do pozadované polohy.

MECHANIZMUS REDUKCE VIBRACÍ/STABILIZACE OBRAZU (viz obr. – ) Chcete-li redukovat vibrace/stabilizovat obraz, pepnte pepínac VC (redukce vibrací/stabilizace obrazu) do rezimu MODE 1 nebo MODE 2. (Viz obr. ) Pepínání rezim (Viz obr. )
Rezimy lze pepínat pomocí pepínace VC . MODE 1 Základní rezim stabilizace obrazu MODE 2 Rezim posouvání * Rezim MODE 1 nepodporuje posouvání. Funkce redukce vibrací/stabilizace obrazu je úcinná v následujících situacích · snímání na místech s nízkou úrovní osvtlení, · snímání na místech, na kterých je zakázáno fotografovat s bleskem, · snímání na místech, na kterých nelze pouzít stativu V následujících podmínkách se funkce redukce vibrací/stabilizace obrazu nemusí projevovat dostatecn · pi snímání ze siln se kymácejícího automobilu, · prudké pohyby fotoaparátu bhem snímání, · pi snímání ze stativu. · pi snímání s dlouhými casy závrky nastavte pepínac VC na OFF (VYPNUTO). V opacném
pípad mze funkce redukce vibrací/stabilizace obrazu zpsobit závadu.
· Kdyz je nastaven rezim MODE 1 nebo MODE 2, bezprostedn po stisknutí spoust do poloviny se mze obraz v hledácku rozostit. To je vlastností rezimu mechanizmu redukce vibrací/stabilizace obrazu a nejedná se o závadu.
· Kdyz fotografujete a fotoaparát je zajistný jinak, nez rukou (napíklad na stativu), nastavte pepínac VC na OFF (VYPNUTO).
· Pi vypínání fotoaparátu nebo pi snímání objektivu z fotoaparátu mzete cítit, jak objektiv klape. Nejedná se o závadu.
· Podrobnosti naleznete v návodu na pouzití svého fotoaparátu.
ZAJISOVACÍ MECHANIZMUS ZMNY OHNISKOVÉ VZDÁLENOSTI (viz obr. , , ) Prstenec pro zmnu ohniskové vzdálenosti lze zajistit v ohniskové vzdálenosti 50 mm proti otácení. Nastavení zajistní zmny ohniskové vzdálenosti (viz obr. )
Nastavte 50 mm na stupnici ohniskové vzdálenosti pomocí znacky ohniskové vzdálenosti . Nastavte zajistní zmny ohniskové vzdálenosti smrem k fotografovanému objektu. Uvolnní zajistní zmny ohniskové vzdálenosti (viz obr. ) Nastavte zajistní zmny ohniskové vzdálenosti smrem k fotoaparátu.
· Chcete-li zmnit ohniskovou vzdálenost, uvolnte zajistní a otácejte prstencem pro zmnu ohniskové vzdálenosti .
SLUNECNÍ CLONA (viz obr. , , ) Slunecní clona fotoaparátu mze omezit psobení skodlivého vedlejsího svtla na vase snímky. Pouzívání slunecní clony (viz obr. )
Nastavte znacku pro nasazení na slunecní clon proti znacce pro uvolnní slunecní clony objektivu. Otocte slunecní clonu ve smru sipky tak, aby se znacka zajistní slunecní clony nacházela proti znacce pro uvolnní slunecní clony . Sejmutí slunecní clony (viz obr. ) Nasate slunecní clonu objektivu opacn a otocte ji, dokud nezacvakne.
· Mjte na pamti, ze v pípad nesprávného nasazení slunecní clony mze být okraj fotografovaného obrazu ztmavený.
PATICE K UPEVNNÍ NA STATIV (Prodává se samostatn) (viz obr. , – ) Objektiv mzete zajistit ke stativu pouzitím patice pro upevnní na stativ (model A035TM), která se prodává samostatn. Nasazení a odpojení patice k upevnní na stativ (viz obr. , )
Patici pro upevnní na stativ mzete nasadit a odpojit otocením a uvolnním sroubu pro zajistní upevnní na stativ a následným zvednutím cásti se sroubem. Pi uchycování drzáku stativu se ujistte, ze je vycnívající cást na vnitní stran drzáku stativu zasunuta do drázky na hlavici objektivu, poté sroub pro zajistní upevnní na stativ pevn utáhnte . Pokud není pi uchycení drzáku stativu vycnívající cást na vnitní stran drzáku stativu zasunuta do drázky na hlavici objektivu, mze dojít k poskození hlavice objektivu a objektiv mze spadnout. Zmna smrového polohy fotoaparátu (viz obr. ) Pi zmn smrové polohy fotoaparátu mzete otácet objektiv uvolnním sroubu pro zajistní upevnní na stativ . Nastavte proti sob znacku upevnní na stativ na objektivu a znacku na patici pro upevnní na stativ . Po urcení snímací polohy sroub pro zajistní upevnní na stativ pevn utáhnte .
· Patici pro upevnní na stativ lze nasadit na platformu fotoaparát ARCA-SWISS.
SROUB BEZPECNOSTNÍHO ZÁMKU (Píslusenství pro patici pro upevnní na stativ) (viz obr. , ) Kdyz pouzíváte platformu fotoaparát nebo svorku kompatibilní se standardem ARCA-SWISS, doporucujeme namontovat srouby pro zajistní podle typu platformy. Pokyny pro pouzívání sroub bezpecnostního zámku (viz obr. )
Srouby bezpecnostního zámku zabraují pádu objektivu/fotoaparátu z platformy fotoaparát, kdyz je patice k upevnní na stativ pipevnna k platform fotoaparát nebo ke svorce, která je kompatibilní se standardem ARCA-SWISS. Podle obrázku utáhnte srouby bezpecnostního zámku ke dvma otvorm pro srouby sestihranným klícem .
· Po namontování sroub bezpecnostního zámku vstupují hlavy sroub z dolní strany patice k upevnní na stativ a zabraují pádu objektivu/fotoaparátu. Pouzíváte-li ovsem platformu fotoaparát nebo svorku jinou, nez kompatibilní se standardem ARCA-SWISS, nemusí být tyto srouby namontovány.

ZÁSADY PI POUZÍVÁNÍ · Ke zkrácení minimální zaostovací vzdálenosti je pouzit systém vnitního ostení (IF). Pi vsech nastaveních mimo ,,nekonecno” mze být obrazový úhel sirsí, nez u objektiv, které pouzívají jiné systémy ostení. · Slunecní clona objektivu nebo hlavice objektivu mze blokovat svtlo z blesku. Doporucujeme provést pedem zkusební snímek. · Rozdíly v zobrazovacích systémech fotoaparát mohou zpsobit zobrazování hodnot, které se lisí od hodnot maximální a minimální clony ve specifikacích. Nejedná se o vadu. · Nedotýkejte se prsty kontakt mezi objektivem a fotoaparátem . V opacném pípad mze dojít k
závad. · Pokud se náhle zmní teplota, mze se vytvoit kondenzace a zpsobit chybné fungování. · Pední objektiv je opaten povrchovou úpravou, která zabrauje ulpívání skvrn. Odstrate prach z
povrchu objektivu pomocí ofukovátka nebo podobného prostedku a potom otete suchým hadíkem. · K cistní objektivu v zádném pípad nepouzívejte benzene, edidlo nebo jiná organická cinidla. · Objektiv uchovávejte na cistém a dobe vtraném míst. · Dalsí podrobnosti o cistní a uchovávání objektivu, o kompatibilních fotoaparátech a dalsí informace
o podpoe najdete na nasem webu. https://www.tamron.jp/en/support/
Likvidace elektrického a elektronického zaízení v domácnostech. Likvidace pouzitého elektrického a elektronického zaízení (platí pro Evropskou unii a dalsí evropské zem se samostatnými systémy sbru odpadu) Tento symbol znamená, ze s daným výrobkem nelze zacházet jako s bzným domácím odpadem. Namísto toho je nutno jej odevzdat do píslusné sbrny zajisující recyklaci elektrického a elektronického vybavení. Pi nákupu nových výrobk lze tento produkt odevzdat distributorovi, pípadn do sbrného systému pro pouzité elektrické a elektronické vybavení. Správnou likvidací tohoto výrobku pomzete zabránit mozným negativním dsledkm pro zivotní prostedí a lidské zdraví, které by jinak vznikly pi nesprávné likvidaci tohoto výrobku nebo jeho soucástí. Nezákonná likvidace tohoto produktu mze mít na následek postihy. Podrobné informace o recyklaci tohoto výrobku vám poskytnou místní úady, spolecnost zajisující likvidaci komunálního odpadu nebo obchod, ve kterém jste výrobek zakoupili.

TPL-CZ-Lens-T-2109

CESKY

Zásady bezpecného pouzívání objektiv Tamron
Ped pouzitím tohoto produktu si pozorn pectte bezpecností pokyny v tchto ,,Zásadách bezpecného pouzívání objektiv Tamron” a v pírucce. Po pectení tyto dokumenty ulozte, abyste je mli v pípad poteby po ruce. Pokyny jsou rozdleny do následujících dvou kategorií podle stupn nebezpecí.

VAROVÁNÍ

Zanedbáním nebo nesprávným provedením takto oznacených pokyn mze dojít k úmrtí nebo k váznému zranní.

· Nedívejte se do slunce nebo jiného zdroje silného svtla a ani nefotografujte tímto objektivem ani fotoaparátem, na kterém je tento objektiv nasazen. V opacném pípad mze dojít ke ztrát zraku, jinému poskození objektivu nebo fotoaparátu nebo k pozáru.
· Objektiv nerozebírejte, neopravujte ani neupravujte. Mohlo by dojít k poskození objektivu nebo fotoaparátu.
· Uchovávejte objektiv mimo dosah malých dtí. V pípad upustní nebo pádu objektivu hrozí nebezpecí zranní.

UPOZORNNÍ

Zanedbáním nebo nesprávným provedením takto oznacených pokyn mze dojít ke zranní osob nebo k poskození majetku.

· Neumísujte objektiv na pímé slunecní záení ani jej nenechávejte na extrémn horkém míst, napíklad v automobilu. V opacném pípad mze dojít k poskození vnitních cástí fotoaparátu nebo k pozáru.
· Není-li objektiv pouzíván, vzdy nasate krytku. · Objektiv je teba na fotoaparát správn nasadit a ádn zajistit.
Není-li objektiv nasazen správn, mze to pozdji zpsobit potíze pi jeho snímání z fotoaparátu, nebo se mze objektiv uvolnit, spadnout a zpsobit poskození nebo zranní.
· Tento objektiv pouzívejte pouze k fotografování. · Nepemísujte objektiv pipevnný ke stativu. · Informace k objektivu vybavenému portem konektoru

  1. Pi pizpsobování objektivu pomocí speciální aplikace (TAMRON Lens Utility TM) umístte objektiv na stabilní místo. Zabrate pádu nebo nárazu objektivu.
  2. Pi pipojování objektivu k pocítaci pouzijte propojovací kabel Tamron (prodává se samostatn). 3) Nedotýkejte se portu konektoru prsty ani kovovým pedmtem. Rovnz zabrate, aby se na portu
    konektoru usazoval prach nebo voda. Pokud je port konektoru znecistný, mze to zpsobit problémy s pipojením.
    · Spolecnost Tamron nenese odpovdnost za skody zpsobené selháním, pozárem nebo jinými nehodami, ke kterým mze dojít pi pouzívání jiného píslusenství, nez píslusenství Tamron. Upozorujeme vás, ze v pípad takového poskození bude úctována oprava objektivu Tamron, protoze se na nj nevztahuje záruka.

Read User Manual Online (PDF format)

Loading......

Download This Manual (PDF format)

Download this manual  >>

Related Manuals