SHARP YC-QS302A Microwave Oven with Grill User Manual

June 12, 2024
Sharp

YC-QS302A Microwave Oven with Grill

Product Information

Product Name: Inverter Microwave Oven

Model Numbers: YC-QS302A, YC-QG302A

AC Power Voltage: N/A

Fuse/Circuit Breaker: N/A

Power Consumption: 1400 W (Cooking), 900 W (Inverter), N/A
(Standby)

Exterior Dimensions (W x H x D): N/A

Interior Dimensions (W x H x D): N/A

Oven Capacity: N/A

Weight: N/A

Oven Lamp Type: LED

Product Usage Instructions

  1. Do not store food or any other items inside the oven.

  2. Do not use excessive cooking time.

  3. Do not move the oven while it is in use.

  4. Ensure that the rear surface of the oven is placed against a
    wall.

  5. Avoid placing the oven near radio and TV signals.

  6. Maintain a minimum distance of 10 cm from the sides, 20 cm from
    the top, and 30 cm from the back of the oven to any objects.

  7. Maintain a minimum distance of 20 cm from the bottom of the
    oven to the rotating plate/oven base.

  8. Be cautious as the surface may become hot during use.

  9. Follow the grounding instructions provided.

Please refer to the user manual for more detailed information on
disposal instructions, safety precautions, and troubleshooting. For
additional support, you can visit the following links:

INVERTER
User manual
YC-QS302A, YC-QG302A
Microwave oven
NO SV DA FI LT LV ET UA EL
*Product images are for illustration purpose only. Actual product may vary.

NO

Obs: Produktet ditt er markert med dette symbolet. Det betyr at brukte elektriske og elektroniske produkter
ikke skal blandes med generelt husholdningsavfall. Det er atskilte innsamlingssystem for disse produktene.
www.sharpconsumer.com/ contact/
www.sharpconsumer.com/ support/
www.sharpconsumer.com/ documents-of-conformity/

A. Informasjon om avhending for brukere (private husholdninger)
1. I EU Obs: Hvis du vil kvitte deg med dette utstyret, må du ikke bruke den vanlige søppelbøtten! Brukt elektrisk og elektronisk utstyr må behandles atskilt og i henhold til lovgivning som krever riktig behandling, gjenvinning og resirkulering av brukt elektrisk og elektronisk utstyr. Etter implementering av medlemsland, kan private husholdninger i EU-landene returnere brukt elektrisk eller elektronisk utstyr til utvalgte innsamlingssteder gratis. I noen land kan også den lokale forhandleren ta tilbake det gamle produktet gratis hvis du kjøper et lignende nytt produkt. *) Kontakt lokale myndigheter for nærmere informasjon. Hvis det brukte elektroniske utstyret har batterier eller akkumulatorer, må du avhende det separat på forhånd i henhold til lokale krav. Ved å avhende dette produktet på riktig måte, vil du hjelpe med å sikre at avfallet får riktig behandling, gjenvinning og resirkulering, dette kan dermed forhindre potensiell negativ påvirkning på miljøet og helse, noe som ellers kan oppstå fra uriktig avfallshåndtering.
2. I andre land utenfor EU Hvis du ønsker å kaste dette produktet, kontakt lokale myndigheter og spør om riktig deponeringsmetode. For Sveits: brukt elektrisk eller elektronisk utstyr kan returneres gratis til forhandleren selv om du ikke kjøper et nytt produkt. Flere innsamlingssteder listes på hjemmesiden til www.swico.ch eller www. sens.ch.
B. Informasjon om avhending for forretningsbrukere
1. I EU Hvis produktet brukes til forretningsformål og du vil kaste det: Kontakt SHARP-forhandleren som vil informere deg om tilbakegivning av produktet. Du kan bli belastet for kostnader som oppstår fra tilbakegivning og resirkulering. Små produkter (og små mengder) kan tas av lokale innsamlingssteder. For Spania: Kontakt det etablerte innsamlingssystemet eller lokale myndigheter for tilbakegivning av brukte produkter.
2. I andre land utenfor EU Hvis du ønsker å kaste dette produktet, kan du kontakte lokale myndigheter og be om riktig avhendingsmetode.

For service, vennligst se www.sharpconsumer.com/contact/, for dine garantirettigheter, gå til www.sharpconsumer.com/support/ eller kontakt forhandleren der du kjøpte produktet ditt. Samsvarserklæring er tilgjengelig på www.sharpconsumer.com/documents-of-conformity/
NO ­ 1

FORHOLDSREGLER FOR Å UNNGÅ MULIG EKSPONERING TIL MIKROBØLGEENERGI
1. Ikke bruk denne ovnen med døren åpen da dette kan føre til skadelig eksponering til mikrobølgeenergi. Det er viktig at du ikke ødelegger eller forstyrrer sikkerhetsforseglingene.
2. Ikke legg noe mellom fronten av ovnen og døren eller la avfall eller rester av rengjøringsprodukter samle seg på kontaktflatene.
3. Ikke bruk ovnen hvis den er skadet. Det er veldig viktig at døren lukkes og at det ikke oppstår skade på døren, hengslene, dørklinkene eller dørpakningene og kontaktflatene.
4. Ikke forsøk å reparere eller justere ovnen.
INNHOLD
VIKTIGE SIKKERHETSINSTRUKSJONER………………………………………………………………………………………………………………………………………… 3 INSTALLASJON………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………10 RADIOFORSTYRRELSE………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….11 INSTRUKSJONER FOR JORDING………………………………………………………………………………………………………………………………………………….11 SPESIFIKASJONER ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… 11 OVN OG TILBEHØR ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….12 KONTROLLPANEL………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….13 FØR BRUK AV OVNEN …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..13 STILLING AV KLOKKEN …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………14 MIKROBØLGETILBEREDNING………………………………………………………………………………………………………………………………………………………14 HURTIGSTART………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..14 GRILLING………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..15 MIKROBØLGEOVN + GRILL………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….15 AUTOMENY …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… 16 AUTO- OPPTINING…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………17 AUTO-GJENOPPVARMING …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..17 KJØKKENTIDSUR ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….. 17 STRØMSPARINGSFUNKSJON ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………17 LYDLØSFUNKSJON ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….18 SIKKERHETSLÅS…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….18 BARNESIKRING………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………18 RENGJØRING OG VEDLIKEHOLD ………………………………………………………………………………………………………………………………………………..18 PASSENDE KOKEKAR ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………19 MIKROBØLGEOVN TILVEREDNINGSRÅD……………………………………………………………………………………………………………………………………20 RÅD OM OPPTINING…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….22 RÅD OM OPPVARMING………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..23 FEILSØKING……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………24 STICKING BUTTON PROTECTION ……………………………………………………………………………………………………………………………………………….25 FØR DU RINGER ETTER HJELP …………………………………………………………………………………………………………………………………………………….25
NO ­ 2

NO
VIKTIGE SIKKERHETSINSTRUKSJONER
LES NØYE OG BEHOLD FOR FREMTIDIG REFERANSER
For å unngå fare for brann må ikke mikrobølgeovnen etterlates uten tilsyn når den er i bruk. Effektnivåer som er for høye, eller tilberedningstider som er for lange, kan overopphete maten og føre til brann.
Denne ovnen er konstruert for å bli brukt på en benk. Den er ikke konstruert for å bli innebygget i en kjøkkenenhet. Ikke plasser ovnen i et skap. Støpslet må være lett tilgjengelig, slik at enheten raskt kan trekkes ut i en nødsituasjon.
Strømmen må være vekselstrøm, 230­240 V, 50 Hz, med en 10 A sikring eller en minimum 10 A kretsbryter. En separat krets som bare betjener dette utstyret.
Ikke plasser ovnen i områder hvor det bygges opp varme, for eksempel nær en konvensjonell ovn. Ikke installer ovnen i et område med høy luftfuktighet eller hvor det kan samle seg fuktighet. Ikke oppbevar eller bruk ovnen utendørs.
Dersom det oppdages røyk må ovnen slås av eller støpslet på den elektriske ledningen trekkes ut av kontakten, og døren må holdes lukket for å hindre oppblussing av flammer.
Bruk kun mikrobølgetrygge beholdere og redskaper. Redskaper bør kontrolleres for å påse at de er egnet for bruk i mikrobølgeovner. Når det varmes opp mat i plast- eller papirbeholdere, må ovnen overvåkes på grunn av faren for antenning.
Rengjør mikrobølgedekselet og ovnsrommet. Disse må være tørre og fettfrie. Oppbygd fettbelegg kan overopphetes og begynne å ryke eller antennes.
Ikke plasser brennbare materialer nær ovnen eller ventilasjons-
NO ­ 3

åpningene. Ikke blokker ventilasjonsåpningene.
Fjern alle metallåser, ståltråd og annet fra matens emballasje. Elektriske overslag på metalloverflater kan føre til brann.
Ikke bruk mikrobølgeovnen til å varme opp olje for frityrsteking. Temperaturen kan ikke kontrolleres, og olje kan antennes.
Bruk kun spesielle popcornposer i mikrobølgeovn når du skal lage popcorn.
Ikke oppbevar mat eller annet inne i ovnen.
Kontroller innstillingene etter at du har startet ovnen for å forsikre deg om at ovnen virker som den skal.
Ikke la ovnen stå uten tilsyn under bruk.
For å unngå overoppheting og brann, må det tas spesielle hensyn når det tilberedes mat med høyt sukker- eller fettinnhold, f.eks. innbakte pølser, paier, juleribber osv. Se tilhørende råd i bruksanvisningen.
For å unngå risiko for skader. ADVARSEL:
Ikke bruk ovnen dersom den er skadet eller har en funksjonsfeil. Kontroller følgende før bruk:
a) Påse at døren lukkes korrekt og at den ikke er feiltilpasset
eller skjev.
b) Kontroller at hengslene og dørklinkene ikke er ødelagte
eller løse.
c) Påse at dørpakningene og kontaktflatene ikke er skadet. d) Påse at det ikke er bulker inne i ovnen eller på døren. e) Påse at den elektriske ledningen og støpslet ikke er skadet.
Hvis døren eller dørpakningen er skadet må ikke ovnen brukes før skaden er utbedret av en kvalifisert person.
Aldri juster, reparer eller modifiser aldri ovnen selv. Det er risik ofylt for enhver annen person enn en kvalifisert person å utføre service- eller reparasjonsarbeid som inne-
NO ­ 4

NO
bærer fjerning av dekselet som beskytter mot eksponering fra mikrobølgeenergi.
Ikke bruk ovnen med døren åpen eller endre dørklinkene på noen måte. Ikke bruk ovnen dersom det er en gjenstand mellom dørpakningen og pakningsoverflatene.
Ikke la fett eller smuss bygge seg opp på dørpakningen eller tilstøtende deler. Rengjør ovnen regelmessig og fjern alle matrester.
Følg instruksjonene i «Stell og rengjøring». Å ikke holde ovnen ren kan føre til nedbryting av overflatene, som i sin tur kan redusere utstyrets livslengde og muligens føre til farlige situasjoner.
Personer med PACEMAKER må kontakte lege eller pacemakerprodusent om forholdsregler ved bruk av mikrobølgeovn.
For å unngå muligheten for elektrisk støt. · Under ingen omstendighet må det ytre kabinettet ernes. · Unngå at det søles væske eller at gjenstander stikkes inn i
dørlåsåpningene eller ventilasjonsåpningene. Dersom det skulle komme væske inn i dørlåsen, trekk umiddelbart ut ledningen til ovnen og kontakt et autorisert SHARP-verksted. · Den elektriske ledningen og støpslet må ikke dyppes i vann eller annen væske. · Ikke la den elektriske ledningen henge over kanten av et bord eller arbeidsflate. · Hold den elektriske ledningen vekke fra varme overflater, inklusive baksiden av ovnen. · Hold apparatet og ledningen vekke fra barn yngre enn 8 år. · Ikke gjør forsøk på å skifte pære i ovnslampen selv eller la noen som ikke er elektriker godkjent av SHARP gjøre det. Dersom ovnslampen ikke virker, ta kontakt med din forhandler eller et autorisert SHARP-verksted.
NO ­ 5

· Hvis den elektriske ledningen er skadet må den skiftes av en autorisert SHARP-tekniker.
ADVARSEL: Væsker og annen mat må ikke varmes opp i forseglede beholdere siden de kan eksplodere. Mikrobølgeoppvarming av drikker kan føre til forsinket overkoking, derfor må det utvises forsiktighet ved håndtering av beholderen. For å unngå fare for eksplosjon eller brå overkoking:
Bruk aldri forseglede beholdere. Fjern forseglinger og lokk før bruk. Forseglede beholdere kan eksplodere som følge av oppbygging av trykk inne i beholderen, selv etter at ovnen er skrudd av. Vær forsiktig med mikrobølgeoppvarming av væsker. Bruk en beholder med vid åpning for å sørge for at eventuelle bobler slipper ut.
Varm aldri opp væsker i beholdere med smal åpning, som tåteflasker, siden det kan føre til at innholdet spruter ut, dette kan føre til skålding når innholdet varmes opp og koker over.
For å hindre brå overkoking av væske og mulig skålding:
1. Ikke bruk overdrevent mye tilberedningstid.
2. Rør i væsken før oppvarming/gjenoppvarming.
3. Det anbefales å sette en glasstgang eller lignende (ikke av
metall) i væsken mens den varmes opp.
4. La væsken stå i minst 20 sekunder i ovnen etter endt tilbe-
redning for å unngå forsinket overkoking.
Kok ikke egg i skallet. Hardkokte egg må ikke varmes opp i mikrobølgeovnen, siden de kan eksplodere når mikrobølgekokingen er ferdig. For å koke eller varme opp egg som ikke er gjort om til eggerøre eller eggeblandinger, må det stikkes hull på plomme og eggehvite. Skrell og del hardkokte egg opp i skiver før de varmes opp i mikrobølgeovnen.
NO ­ 6

NO
Stikk hull på skinnet til matvarer som poteter, pølser og frukt før tilberedning. Dersom dette ikke gjøres vil de kunne eksplodere.
ADVARSEL: Innholdet på tåteflasker og babymatglass må røres eller ristes og temperaturen kontrolleres før innholdet serveres til barnet for å unngå skålding. Bruk grytekluter eller ovnshansker når du fjerner mat fra ovnen for å unngå brannskader. For å unngå fare for brannskader:
· Lukk alltid opp beholdere, popcornposer, kokeposer og lignende med åpningen vendt vekk fra ansiktet og hendene for å unngå skålding fra damp og kokende væske. For å unngå brannskader eller skålding, test alltid temperaturen i maten og rør alltid i maten før den serveres. Vis spesiell aktsomhet hva gjelder temperaturen på mat og drikke som skal gis til spedbarn, barn og eldre. Tilgjengelige deler kan bli varme under bruk. Barn må holdes på avstand.
· Temperaturen på beholderen er ikke en indikasjon på matens eller drikkens virkelige temperatur; kontroller alltid temperaturen på det som er tilberedt.
· Stå ikke nær ovnsdøren når den åpnes slik at du unngår brannskader eller skålding fra damp eller varme som slippes ut.
· Skjær opp matvarer som er tilberedt i ovnen i deler for å slippe ut damp og unngå skålding.
· Hold barn vekke fra døren for å unngå at de brenner seg.
ADVARSEL: Barn over åtte år kan kun bruke ovnen uten overvåkning dersom tilfredsstillende instruksjon er gitt, slik at barnet er i stand til å bruke ovnen på en trygg måte og forstår farene ved feilaktig bruk.
Når mikrobølgeovnen brukes i GRILL-, MIX GRILL, VARMLUFT-, MIX VARMLUFT og AUTO MENU-modus (gjeldende modus for modellen), må barn kun bruke ovnen under overvåkning av voksne på grunn av varmen som utvikles.
NO ­ 7

Dette apparatet er ikke ment brukt av personer (inklusive barn) med reduserte fysiske, sensoriske og mentale evner, eller manglende erfaring og kunnskap, dersom de ikke overvåkes eller på forhånd er gitt tilfredsstillende instruksjon om bruk av apparatet av en person som er ansvarlig for deres sikkerhet.
Barn må overvåkes for å sikre at de ikke leker med apparatet. Barn bør overvåkes hvis de rengjør apparatet.
Modeller med elektronisk berøringspanel kommer med barnesikring.
Ikke len deg mot eller heng på døren når den åpnes eller lukkes. Ikke lek med ovnen eller bruk den som en leke.
Barn må læres alle viktige sikkerhetsregler: bruk grytekluter, ern lokk og forseglinger på kokekar og pakker forsiktig; vis
spesiell forsiktighet ved behandling av innpakning (dvs. selvoppvarmende materialer) som skal holde maten sprø, siden de kan være ekstra varme.
Andre advarsler
Foreta aldri noen form for endring på ovnen.
Ikke flytt ovnen mens den er i bruk.
Dette apparatet skal brukes i husholdninger. Ovnen er kun ment for tilberedelse av mat i hjemmet, og skal bare brukes til å lage mat og drikke. Å tørke mat eller klær, varme opp varmeputer, tøfler, svamper, fuktige kluter og lignende kan føre til skade, antennelse eller brann. Den er ikke egnet for kommersiell eller laboratorisk bruk.
For å sørge for problemfri bruk av ovnen og unngå skader.
Bruk aldri ovnen når den er tom. Når du bruker en bruningstallerken eller selvoppvarmende materialer, må du alltid plassere en varmebestandig isolator, som en porselentallerken, under for å unngå skade på ovnsbasen på grunn av varmebelastning.
NO ­ 8

NO
Forvarmingstiden som er spesifisert for retten må ikke overskrides.
Ikke bruk kjøkkenredskaper av metall idet disse kan reflektere mikrobølgene og føre til elektriske overslag. Ikke sett bokser av metall inn i ovnen.
For å unngå at dreieskiven eller basen til ovnen knuser:
a) La den kjøles ned før du rengjør med vann. b) Ikke plasser varm eller kald mat eller varmt utstyr på en kald
dreieskive/ovnsbase.
c) Ikke plasser noe på det ytre kabinettet når ovnen er i bruk.
MERK:
Ikke bruk plastbeholdere for tilberedning av mat i mikrobølgeovnen dersom ovnen fortsatt er varm fra bruk av kombi-modus (avhengig av ovnsmodell) da de kan smelte.
Plastbeholdere må ikke brukes under overnevnte forhold dersom ikke beholderprodusenten sier at de egner seg.
Dersom du er usikker på hvordan du skal tilkoble ovnen, ta kontakt med en autorisert, kvalifisert elektriker.
Hverken produsent eller forhandler kan akseptere ansvar for skader på ovn eller person som skyldes at korrekte elektriske tilkoblingsprosedyrer ikke er fulgt.
Vanndamp eller vanndråper kan fra tid til annen dannes på ovnens vegger eller rundt dørpakningen eller på kontaktflatene. Dette er normalt, og er ikke tegn på mikrobølgelekkasje eller feil på produktet.
Dette apparatet skal brukes i husholdninger og lignende små brukssituasjoner som: kjøkkenområder for ansatte i en butikk, på et kontor eller andre profesjonelle miljøer / gårder / av klienter i hoteller, moteller og andre steder det bor mennesker / pensjonater.
NO ­ 9

Dette symbolet betyr at overflaten kan bli varm under bruk .

INSTALLASJON
1. Fjern all emballasje fra innsiden av ovnsrommet og ern all beskyttelsesfilm fra mikrobølgekabinettets overflate. Kontroller ovnen nøye for ethvert tegn på skade.
2. Undersøk ovnen nøye for å se om det finnes tegn på skader. 3. Plasser ovnen på en solid og jevn overflate som er sterk nok til å tåle vekten av ovnen og det tyngste som vil
kunne bli tilberedt inne i den. Ikke plasser ovnen inne i et skap. 4. Velg en flat overflate med stor nok plass til å sikre inn- og utgående ventilasjon. Se bilde på den første siden. Den
bakre overflaten skal plasseres mot en vegg.
· Minimum installasjonshøyde er 85 cm. · En minimumavstand på 20 cm er nødvendig mellom sidene til mikrobølgeovnen og tilstøtende vegger eller objek-
ter. · La det være en fri plass på 30 cm over ovnen. · Ikke ern føttene på bunnen av ovnen. · Blokkering av innsug og/eller utluftingsåpninger kan skade ovnen. · Plasser ovnen så langt som mulig fra radioer og TV-apparater. Bruk av mikrobølgeovn kan føre til forstyrrelser av
radio- og TV-signaler.

10 cm 20 cm

30 cm

20 cm

85 cm
5. Sett ovnens støpsel inn i en standard jordet stikkontakt. ADVARSEL: Ikke plasser ovnen der det skapes varme, fukt eller høy luftfuktighet, (for eksempel nær eller over en konvensjonell ovn) eller nær brennbare materialer (for eksempel gardiner). Ikke blokker eller begrens ventilasjonsåpningene. Ikke plasser gjenstander på toppen av ovnen. Ikke berør utsiden av mikrobølgeovnen under eller rett etter drift da den vil være varm.
NO ­ 10

NO
RADIOFORSTYRRELSE
Bruk av mikrobølgeovnen kan forstyrre signalet til din radio, TV eller lignende utstyr. Hvis det oppstår forstyrrelser, kan det reduseres eller elimineres ved å ta følgende tiltak: 1. Rengjør døren og ovnsrommet hvor de møtes. 2. Endre stillingen til mottakerantennen til radioen eller TV-en. 3. Flytt mikrobølgeovnen i henhold til mottakeren. 4. Koble mikrobølgeovnen til en annen stikkontakt slik at ovnen og mottakeren er på forskjellige hovedforsyninger.
INSTRUKSJONER FOR JORDING
Dette apparatet må være jordet. Denne ovnen er utstyrt med en kabel som har en jordingsledning med en jordingsplugg. Den må være koblet til en stikkontakt som har blitt installert og jordet. I tilfelle en elektrisk kortslutning, vil jording redusere fare for elektrisk støt ved å gi en rømingsledning for den elektriske strømmen. Det anbefales at en separat krets som kun betjener ovnen skal følge med.
ADVARSEL: Feilaktig bruk av jordingspluggen kan resultere i fare for elektrisk støt.
MERK: 1. Hvis du har spørsmål om jording- eller elektriske instruksjoner, spør en kvalifisert elektriker eller serviceperson. 2. Hverken produsenten eller forhandleren kan akseptere ansvar for skader på ovn eller person som skyldes at
korrekte elektriske tilkoblingsprosedyrer ikke er fulgt. Nettledningen som brukes i mikrobølgeovnen din bruker følgende fargekodede ledninger: Grønn og gul = JORD | Blå = NØYTRAL | Brun = DIREKTE
SPESIFIKASJONER

Modellnavn:

YC-QS302A

YC-QG302A

AC-nettpenning

Sikring / kretsbryter

Effektforbruk

Effekt

Utgangseffekt for mikrobølge Grillutgangseffekt

Effekt i Av-modus

Mikrobølgefrekvens

Utvendige dimensjoner (B) x (H) x (D) mm

Dimensjoner i ovnsrommet (B) x (H) x (D)** mm

Flatbed-mål (V) x (D) mm

Ovnskapasitet

Størrelse på stekebrett (B) x (H) mm

Størrelse på grillstativ (W ) x (D) mm

Vekt

Ovnslampe (LED-type)

230­240 V, 50 Hz, enkeltfase 12 A
1400 W 900 W N/A <0,5 W 2450 MHz* 539 x 312 x 425 354 x 228 x 358 291 x 291 30 liter** N/A N/A 12,7 kg 1,5 W

230­240 V, 50 Hz, enkeltfase 12 A
1400 W 900 W 1050 W <0,5 W 2450 MHz* 539 x 312 x 425 354 x 228 x 358 291 x 291 30 liter** 351 x 303 250 x 315 13,7 kg 1,5 W

  • ­ Dette produktet innfrir kravene i europeisk standard EN55011. I samsvar med denne standarden er dette produktet klassifisert som gruppe 2 klasse B. Gruppe 2 betyr at utstyret med hensikt genererer radiofrekvensenergi i form av elektromagnetisk stråling for varmebehandlingen av mat. Klasse B-utstyr betyr at utstyret egner seg for bruk i husholdninger.

** ­ Intern kapasitet er beregnet ved å måle maksimum bredde, høyde og dybde. Faktisk kapasitet for å romme mat er mindre. SOM EN DEL AV VÅRT ARBEID MED KONTINUERLIGE FORBEDRINGER FORBEHOLDER VI OSS RETTEN TIL Å ENDRE DESIGN OG SPESIFIKASJONER UTEN FORUTGÅENDE VARSEL.

NO ­ 11

OVN OG TILBEHØR

1. Dørens sikkerhetslåsesystem

2. Ovnsvindu

3. Kontrollpanel 4. Display

2

5. Ovn

6. Flatbed, hold denne ren og fri fra matrester

7. Grillstativ (kun YC-QG302A)

8. Ventilasjonsåpninger

9. Utvendig kabinett

10. Elektrisk ledning

Undersøk at følgende tilbehør følger med:
Kun YC-QG302A:
· Grillstativ ­ kun til bruk for matlaging med grillfunksjonen.
· Grillstativet er utformet kun for bruk med grillovner. IKKE bruk tilbehør i metall når du bruker mikrobølgefunksjonen.
· For bruk av grillstativet, se GRILL-avsnittene i denne bruksanvisningen.

Berør aldri grillen når den er varm. MERK: Oppgi to elementer når du bestiller tilbehør; delenavn og modellnavn.

MERKNADER:

· Rengjør alltid innsiden av ovnen og utstyret grundig etter tilberedning av fet mat uten

10

lokk. Det må være tørt og uten fett. Fettbelegg

kan føre til overoppheting og utvikle røyk eller

antenning.

· Når du bruker mikrobølgeovnen, legg alltid

kokekar på ovnsbunnplaten.

· IKKE bruk grillstativet ved bruk av mikrobølgefunksjonen.

5

6

4 3

1

7

Kun YC-QG302A

8

9

ADVARSEL: Dette symbolet betyr at overflaten kan bli varm ved bruk. Døren, det utvendige kabinettet, ovnsrommet, tilbehøret og tallerkenen vil bli meget varm under bruk. For å hindre brannskader må det alltid brukes tykke kjøkkenhansker eller grytekluter.
Inverter-teknologi Denne ovnen bruker inverter-teknologi for å gi effekt til mikrobølgefunksjonen og tillate raskere og mer effektiv tilberedning.

NO ­ 12

NO

KONTROLLPANEL

1. DIGITALT DISPLAY ­ Viser

tilberedningstid, effekt, indikatorer og

1

1

klokke.

2. 10 SEKUNDER, 1 MINUTT, 10 MINUTTER

­ Bruk for å angi tilberedningstiden eller

klokken.

2

2

3. AUTO-MENY-taster ­ Trykk for å velge

autotilberedningsmeny. (Se side 16 for

råd om bruk).

4. START/QUICK START ­ (Side 14).

3

3

5. MIKROBØLGE EFFEKT­ Trykk for å velge

mikrobølgeeffektnivå. (Side 14).

6. GRILL ­ Trykk for å angi grillprogrammet. 4 (Side 15).

54

5

7. MIKROBØLGE+GRILL ­ Trykk for å

6

7

angi kombinasjonsprogrammet med

8

9

mikrobølge og grill. (Side 15).

8

9

8. OPP ­ Trykk for å angi matvekt eller 10 porsjoner.

11 12 10

11 12

9. NED ­ Trykk for å angi matvekt eller

porsjoner.

10. STOP/ECO ­ Trykk én gang for å stoppe tilberedningen midlertidig, eller to ganger for å avbryte tilberedningen

helt.

Bruk til å angi strømsparingsmodus.(Side 17).

11. BARNESIKRING ­ (Side 18).

12. TIME/SET (Klokke/tidsur) ­ Bruk til å angi klokketid. Bruk til å angi tidsur-funksjonen. (Side 14).

FØR BRUK AV OVNEN
Når ovnen først er koblet til, så vil du høre en pipelyd, og displayet vil vise «1:00». Merk at klokken ikke må stilles inn for at ovnen skal fungere riktig. For å stille klokken, følg instruksjonene i «Stilling av klokken»-avsnittet i denne bruksanvisningen. Når den er ny, og grillen og/eller varmluften brukes for første gang, så vil røyk og lukt avgis. For å unngå at dette skjer når maten blir tilberedt, bruk grill- og varmluftfunksjonen uten mat i ca. 20 minutter.
· Etter åpning og lukking av døren vil ovnen gå i standby-modus. Hvis ingen knapper blir trykket innen 1 minutt, så vil displayet forbli på og knappene vil ikke fungere. For å gå inn i standby-modus igjen, åpne og lukk døren.
· I løpet av matlagingen, hvis knappen STOP/ECO blir trykket én gang, så vil matlagingssyklusen pauses. For å starte matlagingen igjen, trykk på knappen START/QUICK START. Hvis knappen STOP/ECO blir trykket to ganger, så vil matlagingen avbrytes.
· Når du programmerer ovnen for en spesifikk funksjon, og det er en pause mellom knappetrykk i mer enn 30 sekunder, så vil ovnen gå tilbake til standby- modus.
· Når en matlagingssyklus er fullført, vil displayet vise «End» og en tone vil kunne høres hvert andre to minutt til en knapp blir trykket eller døren åpnes.

NO ­ 13

STILLING AV KLOKKEN
Denne ovnen har en klokke som kan brukes i enten 12- eller 24-timers modus. For å stille klokken, følg instruksjonene under: 1. I standby-modus, trykk og hold inne knappen TIME/SET CLOCK i minst 3 sekunder for å gå inn i stilling av klokke-
modus.. 2. Trykk på knappen TIME/SET CLOCK for å velge 12- eller 24-timers modus. 3. Bruk knappene 10 SEKUNDER, 1 MINUTT og 10 MINUTTER for å angi de ønskede timene og minuttene. 4. Trykk på knappen TID/STILL INN KLOKKE for å lagre og avslutte modusen for å stille inn klokken.
· Det er ikke nødvendig å stille inn klokken for at ovnen skal fungere normalt. · I tilberedningsmodus, trykk på knappen TIME/SET CLOCK for å se tiden på dagen (hvis innstilt). Tiden på dagen
vil endres tilbake til nedtellingen av tilberedningen etter fem sekunder. Merk at tiden på dagen ikke er synlig hvis kjøkkentidsuret har blitt stilt inn.

MIKROBØLGETILBEREDNING

Følg instruksjonene under for å bruke mikrobølgefunksjonen:
1. I standby-modus, trykk på knappen MICROWAVE POWER for å velge effektnivået. Hver gang denne knappen trykkes, vil displayet vise mikrobølgeeffektnivået.
2. Når det ønskede mikrobølgeeffektnivået har blitt valgt, bruker du knappene 10 SEKUNDER, 1 MINUTT og 10 MINUTTER for å velge tilberedningstiden.
3. Trykk på knappen START/QUICK START for å starte tilberedning. 4. Når en matlagingssyklus er fullført, vil displayet vise «End» og en tone vil kunne høres hvert andre to minutt til en
knapp blir trykket eller døren åpnes. Merk at tabellen under er for veiledning. Ovnen din har 10 mikrobølgeeffektnivåer. Disse er 10 %, 20 %, 30 % 40 %, 50 %, 60 %, 70 %, 80 %, 90 % og 100 %. Den faktiske effektutgangen kan kalkuleres ved å multiplisere mikrobølgeeffekten med prosenten.
Tilberedningsanvisning for mikrobølge:

Display

Mikrobølgeeffekt

Foreslått bruk

P100 P-80 P-60

100 % 80 % 60 %

Bruk denne innstillingen for hurtig tilberedning eller oppvarming, f.eks. for gryteretter, varme drikker, grønnsaker, osv.
Til kompakte matvarer som krever lengre tilberedningstid ved normal tillaging, f.eks. storfekjøtt. Dette effektnivået anbefales for å få kjøttet mørt.
Brukes for lengre tilberedning av kompakte matvarer, som stek, kjøttpudding og måltider på tallerken, og for sensitive retter, som ostesaus og sukkerbrød.

P-40

40 %

P-20

20 %

Tineinnstilling: velg denne effektinnstillingen for å sikre at retten tines jevnt. Denne innstillingen er også ideell for småkoking av ris, pasta, melboller og tilberedning av eggekrem.
Brukes til forsiktig tining, for eksempel av kremkaker eller finere bakverk.

· I løpet av tilberedning kan du sjekke tilberedningseffektnivået ved å trykke og holde inne knappen MICROWAVE POWER.
· Den lengste tilberedningstiden er 95 minutter.

HURTIGSTART
Hvis du trenger å tilberede på 100 %-effektnivået, bare trykk på knappen START/QUICK START mens den er i standby-modus. Hver gang knappen START/QUICK START blir trykket på, vil den legge 30 sekunder til tilberedningstiden.
NO ­ 14

NO

GRILLING

Grillelementet øverst i ovnsrommet har kun én effektinnstilling. Den er effektiv og økonomisk. Grillen er ideell for å tilberede bacon, nakkeskiver, fiskepinner og tekaker. Bruk grillstativet for å grille mindre matvarer, som bacon og pølser, snu rundt halvveis gjennom tilberedningen. Mat kan plasseres direkte på stativet eller plasseres i en form eller på en varmebestandig plate. Sørg for at fett eller olje, som kan dryppe ned fra maten som blir tilberedt, har et passende brett plassert under grillstativet. Ved bruning og gjøre overflaten på mats sprø i en kasserolleform, så kan grillstativet brukes hvis beholderen er grunn nok. Men det anbefales å plassere slike beholdere direkte på grunnplaten for å gi litt ekstra tid til å brune og gjøre maten så sprø som du ønsker. Det er ikke mulig å bruke grillstativet for grilling.
Følg instruksjonene under for å bruke grillfunksjonen:
1. I standby-modus, trykker du på knappen GRILL for å velge grillfunksjonen. Displayet vil vise «Grl» 2. bruk knappene 10 SEKUNDER, 1 MINUTT og 10 MINUTTER for å velge tilberedningstiden. 3. Trykk på knappen START/QUICK START for å starte tilberedning. 4. Når matlagingssyklusen er fullført, vil displayet vise «End» og en tone vil kunne høres hvert 2 minutt til en knapp
blir trykket eller døren åpnes.

MIKROBØLGEOVN + GRILL

Ved å bruke både mikrobølge- og grillfunksjonen, så er det mulig å brune og tilberede maten hurtig. For å bruke mikrobølge- og grillfunksjonen, følg instruksjonene under:
1. I standby-modus, trykk på tasten MICROWAVE + GRILL én eller to ganger for å velge «Co-1» eller «Co-2». 2. Bruk knappene 10 SEKUNDER, 1 MINUTT og 10 MINUTTER for å angi tilberedningstiden. 3. Trykk på knappen START/QUICK START for å starte. 4. Når en matlagingssyklus er fullført, vil displayet vise «End» og en tone vil kunne høres hvert andre to minutt til en
knapp blir trykket eller døren åpnes.
Mikrobølge- + grillfunksjon

Display

Tilberedningsprosess

Foreslått bruk

Ovnen vil tilberede i følgende syklus:

Co-1

Bruk mikrobølgeovnen på full effekt i 10 sekunder, og deretter grillen i 23 sekunder. Dette vil repeteres til

Kyllingbiter, kyllingbryst, svinekoteletter

sluttiden av den totale tiden er angitt.

Ovnen vil tilberede i følgende syklus:

Co-2

Bruk mikrobølgeovnen på full effekt i 18 sekunder, og deretter grillen i 15 sekunder. Dette vil repeteres til

Hel kylling

sluttiden av den totale tiden er angitt.

· Maksimal tilberedningstid med grillen er 95 minutter.
· I løpet av grilling, la røyk og lukt oppløses ved å åpne et vindu eller slå på kjøkkenventilasjonen. Dette er normalt og ikke en feil på ovnen.
· I løpet av tilberedningen kan du sjekke den gjeldende kombinasjonen av tilberedningseffekt ved å ta på knappen MICROWAVE + GRILL.
· Når du bruker grill-funksjonen slår grillen seg regelmessig på og av for å forhindre overoppheting.
· Når du bruker funksjonen MIKROBØLGE+GRILL så kan mat plasseres i en passende beholder direkte på grunnplaten i ovnen eller på grillstativet som følger med.
ADVARSEL: Døren, det utvendige kabinettet, ovnsrommet og tilbehør vil bli svært varme under grillingen. For å unngå brannsår bruk alltid tykke kjøkkenhansker.

NO ­ 15

AUTOMENY

For enkelthets skyld, så lar auto-programmer maten bli tilberedt raskt og effektivt med kun et par knappetrykk. Det er ikke nødvendig å programmere varigheten og tilberedningseffekten. Alt som kreves, er at du trykker på den påkrevde autotilberedningsknappen, angir vekt/mengde ved å bruke UP- og DOWN- knappene og deretter trykker på START/ QUICK START-knappen.
For eksempel, tilbered to ovnsbakte poteter.
1. Åpne døren og plasser maten på innsiden av ovnen ved å bruke passende kokekar for tilberedningssyklusen som brukes.
2. Steng døren. 3. Trykk på knappen JACKET POTATO én gang. 4. Bruk knappene UP og DOWN for å angi antallet poteter. 5. Trykk på knappen START/QUICK START. 6. Når en matlagingssyklus er fullført, vil displayet vise «End» og en tone vil kunne høres hvert andre to minutt til en
knapp blir trykket eller døren åpnes.
Autotilberedningsmenyer:

Automeny

Metode for å velge vekt eller mengde

Størrelse/vekt

Frossent kjøtt Auto-opptining

Velg vekten ved å bruke knappekontrollene UP og DOWN og deretter trykke på knappen START/QUICK START for å begynne tilberedningen.

200 til 800 g 100 til 1800 g

Gjenoppvarm drikker

Velg antallet kopper velg å bruke knappene UP og DOWN og deretter trykke på knappen START/QUICK START for å begynne tilberedningen.

1 til 3 kopper (200 ml hver)

Ovnsbakt potet

Velg antallet poteter ved å bruke knappene UP og DOWN og deretter trykke på knappen START/QUICK START for å begynne tilberedning. Avhengig av antallet valgte poteter, kan det hende at du blir spurt om å omplassere potetene delvis gjennom tilberedningssyklusen.

1 til 3 poteter (230 g hver)

Popcorn

100 g

Ferske grønnsaker

200 til 600 g

Pizza

150 g / 300g / 450g

Grøt Grillet biff Grillet kylling

Velg vekten ved å bruke knappene UP og DOWN og deretter trykke på knappen START/QUICK START for å begynne tilberedningen.

50 til 150 g 200 til 600 g 200 til 600 g

Grillet fisk

100 til 500 g

Autogjennoppvarming*

200 til 800 g

  • ­ Kun grillmodeller
    · Resultatet på autotilberedningen avhenger av faktorer som formen og størrelsen på maten, dine personlige preferanser, slik som passe stekt/kokt for visse matvarer, og hvordan maten plasseres i ovnen. Hvis resultatet av tilberedningen ikke er tilfredsstillende, vennligst juster tilberedningstiden til passende.

NO ­ 16

NO
AUTO-OPPTINING
Auto-opptining lar deg tine opp mat fra vekt. Auto-opptiningstiden og effektnivået blir automatisk stilt inn når matkategorien og vekten er programmert. Vekten på den frosne maten varierer fra 100 g til 1800 g. 1. I standby-modus, trykk på knappen AUTO DEFROST. 2. Drei på kontrollen UP og DOWN for å velge vekten på maten som skal tines. 3. Trykk på knappen START/QUICK START for å starte opptiningssyklusen. 4. Hvis ovnen stopper i løpet av opptiningssyklusen, snu maten rundt for å sørge for jevn opptining, og trykk
deretter på START/QUICK START for å opptining for den gjenværende tiden. 5. Når en opptiningssyklus er fullført, vil displayet vise «End» og en tone kan høres hvert andre to minutt til en knapp
blir trykket ned eller døren åpnes.
AUTO-GJENOPPVARMING
Ovnen lar deg varme opp mat igjen basert på vekten angitt av brukeren. Gjenoppvarmingstiden og effektnivået blir automatisk stilt inn når matkategorien og vekten er programmert. Gjenoppvarmingsvekten varierer fra 200 g til 800 g. 1. I standby-modus, trykk på knappen AUTO REHEAT. 2. Drei på UP og DOWN-kontrollen for å velge vekten på maten som skal gjenoppvarmes. 3. Trykk på knappen START/QUICK START. 4. Når en matlagingssyklus er fullført, vil displayet vise «End» og en tone vil kunne høres hvert andre to minutt til en
knapp blir trykket eller døren åpnes.
KJØKKENTIDSUR
Ovnen er utstyrt med et kjøkkentidsur, som vil telle ned fra den angitte tiden. 1. Mens den er i standby-modus, trykk på knappen TIME/SET CLOCK én gang. 2. Using the 10 SECONDS, 1 MINUTE and 10 MINUTES to set desired time. The longest time is 95 minutes. 3. Trykk på knappen START/QUICK START for å bekrefte. 4. Displayet vil telle ned fra den angitte tiden. 5. Når displayer når null, vil en tone høres. Det er også mulig å bruke kjøkkentidsuret i tilberedningsmodus. For å gjøre det, følg trinnene fremstilt ovenfor når du tilbereder maten. Når kjøkkentidsuret er aktivert vil den vises på displayet i fem sekunder, deretter vil displayet vende tilbake til nedtellingstidsuret for tilberedningssyklusen. For å se tidsuret igjen, trykk på knappen TIME/SET CLOCK én gang og kjøkkentidsuret vil vises i fem sekunder, og deretter vende tilbake til tilberedningsnedtellingen. · For å avbryte programmet for TIMER, trykk på knappen STOP/ECO og displayet viser tiden. · Det er mulig å starte kjøkkentidsuret hvis en tilberedningssyklus har blitt startet ved å følge trinnene ovenfor.
STRØMSPARINGSFUNKSJON
Denne funksjonen lar ovnen spare strøm når den ikke er i bruk. For å aktivere denne funksjonen når den er i standby-modus, trykk og hold inne knappen STOP/ECO i 3 sekunder. Displayet vil slås av; ovnen vil gå inn i strømsparingsmodus. For å avbryte strømsparingsmodus, trykk på en hvilken som helst knapp eller åpne og lukke ovnsdøren.
NO ­ 17

LYDLØSFUNKSJON
Det er mulig å dempe enhver tone fra mikrobølgeovnen ved å bruke lydløsfunksjonen. For å angi lydløsfunksjonen, trykk på knappen CHILD LOCK én gang når displayet vil vise «oFF» i 5 sekunder. I lydløsmodus lager ikke knappene lyd når du trykker på dem. For å skru av lydløsfunksjonen, trykk på knappen CHILD LOCK én gang; displayet vil vise «on» i 5 sekunder for å indikere at lyden har blitt slått på igjen. Hvis lydløsfunksjonen er angitt og ovnen blir koblet fra strømforsyningen, så vil den avbrytes når strømmen blir koblet til igjen.
SIKKERHETSLÅS
Dette er en automatisk funksjon for å forhindre uovervåket bruk av ovnen av små barn. Hvis ingenting skjer på ett minutt mens ovnen er i standby-modus, går ovnen automatisk inn i Sikkerhetslås-modus og «Loc» vil vises på displayet. Når mikrobølgeovnen er i låst modus, er alle knappene deaktiverte. Hvis du trykker på en knapp, vises låseindikatoren på displayet i 5 sekunder for å minne brukere på å deaktivere låsen. For å deaktivere låsen åpner du døren til mikrobølgeovnen. Dette aktiverer tastene igjen og slukker lyset for låseindikatoren.
BARNESIKRING
For å stille inn BARNESIKRINGEN, trykk på og hold nede knappen CHILD LOCK i 3 sekunder. Du vil høre en lang pipelyd og displayet vil vise «Loc». Ovnen er nå i BARNESIKRING-modus. I denne modusen vil displayet vise klokken, hvis taster trykkes på eller døren åpnes, «Loc» vil være synlig i 5 sekunder. For å avbryte BARNESIKRINGEN, trykk og hold nede knappen CHILD LOCK i 3 sekunder inntil et langt lydsignal kan høres.
RENGJØRING OG VEDLIKEHOLD
· Slå av ovnen og dra ut strømledningen fra strømforsyningen når du rengjør den. · Hold innsiden av ovnen ren. Hvis mat spruter eller væsker søles og fester seg til veggene, taket eller grunnplaten
i ovnen, må du tørke det opp med en fuktig klut. Du kan bruke milde vaskemidler hvis ovnen blir veldig skitten. Unngå å bruke sprayer eller andre sterke rengjøringsmidler. De kan føre til misfarging, skraper eller kan gjøre døroverflaten uskarp. · Utsiden av ovnen må vaskes med en fuktig klut. For å unngå skade på delene inne i ovnen, må du unngå at vann slipper inn gjennom ventilasjonsåpningene. · Tørk begge sider av døren og vinduet, dørpakningene og nærliggende deler ofte med en fuktig klut for å erne eventuelt søl og sprut. · Ikke bruk slipende rengjøringsmidler. · Ikke bruk dampvaskere. · Ikke la kontrollpanelet bli vått. Vask med en myk, fuktig klut. Når du vasker kontrollpanelet, må døren stå åpen for å unngå at du slår ovnen på. · Hvis det samles damp inni eller rundt utsiden av ovnsdøren, tørker du det med en myk klut. Dette kan skje når mikrobølgeovnen brukes i fuktige omgivelser. Dette er ikke en feil. · Bunnplaten må rengjøres med jevne mellomrom for å unngå kontaminering og potensiell gnister/skade. Bare tørk bunnoverflaten av ovnen med et mildt vaskemiddel. · Fjern lukt fra ovnen ved å blande en kopp vann med jus og skrell fra en sitron i en mikrobølgevennlig skål. Sett i ovnen og skru den på i fem minutter. Tørk over grundig og tørk med en myk klut. · Ta kontakt med kundestøtte hvis lyspæren slutter å virke. · Ovnen må rengjøres med jevne mellomrom og matavfall må ernes. Å ikke holde ovnen ren kan føre til nedbryting av overflatene, som i sin tur kan redusere enhetens livslengde og muligens føre til en farlig situasjon. · Vennligst ikke kast dette apparatet i generelt søppel; se råd i landet ditt for hvordan du kaster denne typen produkt.
NO ­ 18

NO
PASSENDE KOKEKAR

1. Det ideelle materialet for et mikrobølgeredskap er gjennomsiktig til mikrobølgeovnen. Den lar energi passere gjennom beholderen og varme opp maten.
2. Mikrobølger kan ikke penetrere metall, så redskaper i metall eller fat med metallisk kant bør ikke brukes. 3. Ikke bruk resirkulerte papirprodukter når du tilbereder mat i mikrobølgeovnen, ettersom de kan inneholde små
metallfragmenter, som kan forårsake gnister og/eller brann. 4. Runde/ovale fat i stedet for firkantede/avlange, siden maten i hjørnene har en tendens til å bli overkokt. 5. Tynne striper med aluminiumsfolie kan brukes til å forhindre overkoking i utsatte områder. Men vær forsiktig med
å ikke bruke for mye og hold en distanse på 2,54 cm mellom folien og ovnsrommet

Listen under er en generell veiledning som hjelper deg med å velge riktige redskaper.

Kokekar Tallerkener for bruning Porselen og keramikk

Mikrobølge Trygg

Grill

/

/

Kommentar
Følg alltid produsentens instruksjoner. Ikke overskrid oppgitte oppvarmingstider. Vær meget forsiktig idet disse tallerkenene blir meget varme.
Porselen, leirvarer, glasert steintøy og benporselen er vanligvis brukbare, unntatt for de med metalldekorasjoner.

Varmebestandig glass Ikke-varmebestandig glass

Forsiktighet bør utøves for å sørge for at kokekar i glass er passende for bruk i en mikrobølgeovn.

Varmebestandig keramikk

Mikrobølgetrygt kokekar i plast

Kjøkkenpapir

/

Glassartikler fra f.eks. Pyrex®

/

Metallbrett

Metallstativ

Aluminiumfolie Foliebeholdere

/

Sørg for at det keramiske materialet ikke er for tykt eller har høyt mineralinnhold.
Du bør alltid sjekke om kokekar i plast er passende for bruk i en mikrobølgeovn.
Bruk kun kjøkkenpapir som er anbefalt til bruk i mikrobølgeovner.
Vis forsiktighet ved bruk av fint glass da glasset kan briste eller sprekke ved brå oppvarming.
Det anbefales ikke bruk av kokekar i metall i mikrobølgeovn da det kan oppstå elektrisk overslag som i sin tur kan føre til brann.
Det anbefales ikke bruk av kokekar i metall i mikrobølgeovn da det kan oppstå elektrisk overslag som i sin tur kan føre til brann.
Små biter av aluminiumfolie kan brukes til å skjerme matvarer fra overoppheting. Hold folien minst 2,54 cm fra ovnsveggen for å hindre overslag. Foliebeholdere anbefales ikke dersom de ikke er spesifisert av produsenten, for eksempel Microfoil®, følg instruksjonene nøye.

Plastfolie

Bør ikke berøre maten og må stikke hull for å slippe ut damp.

Plast/Polystyren, for eksempel beholdere for gatekjøkkenmat Poser for frysing/steking Papirtallerkener/ kopper og kjøkkenpapir Strå- og trebeholdere
Resirkulert papir og avispapir

Forsiktighet må utvises siden noen beholdere kan deformeres, smelte eller misfarge ved høye temperaturer.
Må stikkes hull på for å slippe ut damp. Påse at posen egner seg for bruk i mikrobølgeovn.
Ikke bruk plast- eller metalltråder idet de kan smelte eller føre til brann som følge av elektrisk overslag.
Bruk bare for oppvarming eller for å absorbere fuktighet. Forsiktighet må utvises da overoppheting kan føre til brann.
Hold alltid ovnen under oppsyn når slike materialer brukes da overoppheting kan føre til brann. Kan inneholde deler av metall som kan føre til overslag med tilhørende fare for brann.

ADVARSEL: Når det varmes opp mat i plast- eller papirbeholdere må ovnen overvåkes på grunn av faren for antenning.
MERK: Overvåk alltid ovnen når den er i bruk.

NO ­ 19

MIKROBØLGEOVN TILVEREDNINGSRÅD
Mikrobølgeovner tilbereder mat raskere enn konvensjonelle metoder. Det er derfor viktig at du følger enkelte teknikker for å sikre gode resultater. Mange av de følgende teknikkene ligner på de du bruker i konvensjonell matlaging.
ADVARSEL: Væsker og mat må ikke varmes opp i forseglede beholdere eller krukker/beholdere med lokk på, siden trykk bygges opp inne i beholderen/krukken, som kan føre til eksplosjon.
TILBEREDNINGSRÅD NOTATER: · Pass alltid på ovnen når den er i bruk. · Påse at redskapene passer for bruk i en mikrobølgeovn. · Bruk bare mikrobølgepopcorn i anbefalte poser (følg produsentens instruksjoner). Bruk aldri olje unntatt når det er
spesifisert av produsenten og bruk aldri lenger tilberedningstid enn instruert. ADVARSEL: Hvis du overskrider anbefalte tilberedningstider eller bruker effektnivåer som er for høye, vil maten kunne overopphetes, brenne og i ekstreme tilfeller ta fyr og skade ovnen.
Plasser Plasser den tykkeste delen av maten mot utsiden av tallerkenen, f.eks. kyllinglår. Mat som er plassert mot utsiden av tallerkenen får mer energi og tilberedes derfor raskere enn maten i midten. Deksel Enkelte matvarer drar nytte av å dekkes til under mikrobølgetilberedning. Bruk perforert mikrobølgeplastfolie eller et egnet lokk. Stikk hull Mat med skjell, skinn eller hinner må stikkes flere steder for tilberedning eller oppvarming siden damp kan bygges opp og kan føre til at maten eksploderer. F.eks. poteter, fisk, kylling, pølser. MERK: Egg må ikke tilberedes i mikrobølgeovnen da de kan eksplodere, også etter selve tilberedningen er over, f.eks. posjerte, stekte, hardkokte. Rør, snu og flytt For jevn tilberedning er det viktig å røre, snu og flytte maten under tilberedningen. Rør og flytt maten fra utsiden og inn mot sentrum. La stå Ståtid er nødvendig etter tilberedningen for å sørge for at varmen sprer seg jevnt gjennom maten.
NO ­ 20

NO

Matkarakteristikker Komposisjon
Tetthet Kvantitet
Størrelse Form
Matens temperatur

Matvarer med høyt fett- eller sukkerinnhold (f.eks. julepudding, kjøttdeig) krever mindre oppvarmingstid. Forsiktighet bør utøves da overoppheting kan føre til brann. Bein i mat leder varme, slik at maten tilberedes raskere. Forsiktighet må utøves slik at mates tilberedes jevnt.
Matens tetthet påvirker den nødvendige tilberedningstiden. Lett og porøs mat, som for eksempel kaker eller brød, tilberedes raskere enn tunge, tette matvarer som stek og gryteretter.
Antall mikrobølger i ovnen er de samme uansett hvor mye mat som skal tilberedes. Tilberedningstiden må med andre ord økes etterhvert som mengden mat som settes i ovnen øker. f.eks. tar det lenger tid å tilberede fire poteter enn to.
Liten mat og små biter tilberedes raskere enn større biter siden mikrobølgene kan trenge gjennom fra alle sider og inn mot midten. For jevn tilberedning sørg for at alle bitene er tilnærmelsesvis like store.
Matvarer med irregulær form, som kyllingbryst eller kyllinglår, bruker lenger tid på tilberedning av de tykke delene. For jevn tilberedning må dem tykkeste delene plasseres lengst ute på tallerkenen der de vil motta mer energi. Runde former tilberedes jevnere enn firkantede former ved mikrobølgetilberedning.
Matens opprinnelige temperatur påvirker nødvendig tilberedningstid. Avkjølt mat tar lengre tid å tilberede enn romtemperert mat. Temperaturen til beholderen er ikke en riktig indikasjon på temperaturen til matvaren eller drikken. Lag kutt i matvarer med fyllinger, for eksempel syltesmultringer, for å frigjøre varme eller damp.

ADVARSEL: Ansikt og hender: Bruk alltid ovnshansker for å ta mat eller kokekar ut av ovnen. Hold avstand når du åpner døren, slik at du ikke treffes av varme eller damp. Når du fjerner tildekninger (som plastfolie), åpner stekeposer eller popcornposer, sørg for at dampen ledes vekk fra ansikt og hender.

ADVARSEL: Kontroller temperaturen på mat og drikker og rør før servering. Vær spesielt forsiktig når du gir mat og drikke laget i mikrobølgeovn til babyer, barn eller eldre. Innholdet av tåteflasker og barnematglass må røres eller ristes og temperaturen kontrolleres før servering for å unngå skålding.

NO ­ 21

RÅD OM OPPTINING
Mikrobølgeovnen er den raskeste måten å tine mat på. Det er en enkel prosess, men følgende instruksjoner er avgjørende for å sikre at maten er fullstendig opptint. · Fjern all emballasje og innpakking før opptining. · For å tine opp mat, bruk mikrobølgeeffektnivå P-20 til P-40. · Se mer informasjon under. Rearranger Mat som er plassert mot utsiden av tallerkenen tiner raskere enn mat i midten. Det er derfor viktig at maten omorganiseres opptil fire ganger under tining. Flytt nøye pakkede biter fra utsiden til midten og omorganiser overlappende områder. Dette sikrer at alle deler av maten tiner jevnt. Separer Mat kan være festet til hverandre når den tas ut av fryseren. Det er viktig at maten skilles så raskt som mulig under opptiningen. f.eks. bacon, kyllingfileter. Beskytt Noen områder av mat som tines opp kan bli varm. For å unngå at den blir varmere og begynner å koke kan disse områdene dekkes med små biter av folie som reflekterer mikrobølgene, det vil for eksempel si lårene og vingene på en kylling. La stå Ståtid er nødvendig for å sørge for at maten er fullstendig opptint. Opptining er ikke nødvendig når maten er tatt ut av mikrobølgeovnen. Maten må stå tildekket over tid for å sikre at midten er fullstendig opptint. Snu All mat må snus opptil fire ganger under tiningen. Dette er viktig for å sikre grundig gjenopptining.
NO ­ 22

NO
RÅD OM OPPVARMING
For oppvarming av mat må nedenstående råd og retningslinjer følges for å sikre at maten er fullstendig oppvarmet før servering. Måltider på tallerken Fjern alt ærfe eller kjøtt og varm opp dette for seg, se nedenfor. Plasser mindre matbiter mot midten av tallerkenen, større og tykkere biter mot kanten. Dekk med perforert mikrobølgeplast og varm opp på effektnivå P-50, rør/beveg maten halvveis gjennom oppvarmingen. MERK: Påse at maten er gjennomvarm før servering. Oppskåret kjøtt Dekk med perforert mikrobølgeplastfolie og varm opp på effektnivå P-60. Flytt maten minst én gang for å sikre jevn oppvarming. MERK: Påse at kjøttet er ordentlig gjennoppvarmet før servering. Deler av fjærfe Plasser de tykkeste delene av porsjonene mot kanten av tallerkenen, dekk med perforert mikrobølgeplastfolie og varm opp på effektnivå P-70. Vend halvveis gjennom tiningen. MERK: Påse at ærkreet er ordentlig gjennoppvarmet før servering. Gryteretter Dekk med perforert mikrobølgeplastfolie eller et passende lokk og varm opp på effektnivå P-50. Rør regelmessig for å sikre jevn oppvarming. MERK: Påse at maten er gjennomvarm før servering. For å oppnå det beste resultatet når du varmer opp mat, velg et passende mikrobølgeeffektnivå tilpasset maten som skal varmes opp. En bolle grønnsaker kan for eksempel varmes opp på effektnivå P-100, mens lasagne, som inneholder ingredienser som det ikke kan røres i, bør varmes opp på effektnivå P-40. MERKNADER: · Fjern maten fra folie eller metallbeholdere før oppvarming. · Oppvarmingstiden påvirkes av matens form og mengde og temperaturen på maten sammen med beholderens
størrelse, form og materialer.
ADVARSEL: Varm aldri opp væsker i beholdere med smale åpninger idet det kan føre til at innholdet spruter ut fra beholderen og kan føre til skålding.
· For å unngå overoppheting og brann må det utvises spesiell forsiktighet når det varmes opp mat med høyt innhold av sukker og fett.
· Varm aldri opp olje eller fett for frityrkoking da det kan føre til overoppheting og brann. · Hermetiserte poteter skal ikke varmes opp i mikrobølgeovn, følg produsentens instruksjoner på boksen.
ADVARSEL: Innholdet i tåteflasker og babymatglass må røres og ristes og temperaturen kontrolleres før servering for å unngå skålding.
NO ­ 23

FEILSØKING

Hvis du tror ovnen ikke fungerer ordentlig finnes det noen små ting du kan sjekke selv før du tar med ovnen til en reparatør. Feilen kan være enkel å løse, og kan spare deg for mye tid og krefter. Skulle et problem oppstå, følg denne enkle sjekklisten,: Plasser en halvfull kopp vann på bunnplaten og lukk døren. Still inn tidsuret til å tilberedes på 1 minutt ved å bruke effektnivå P-100.
1. Lyser lampen når ovnen tilbereder? 2. Virker kjøleviften? (Sjekk ved å holde hånden over ventilasjonshullene). 3. Kommer det et varselsignal etter 1 minutt? 4. Er vannet i koppen varmt?
Hvis svaret er «NEI» på et av spørsmålene, sjekk om ovnen er plugget i ordentlig, og at en sikring ikke har gått. Oppdages ikke feilen fremdeles, sjekk feilsøkingstabellen nedenfor.

ADVARSEL: Aldri juster, reparer eller modifiser ovnen på egenhånd. Kun SHARPs teknikere er kvalifisert til å utføre reparasjoner eller servicearbeid på ovnen. Dette er viktig , ettersom det kan bety at dekselet som skjermer mot mikrobølgestråling må tas av.

· Dørpakningen stanser lekkasje av mikrobølger mens ovnen er i drift, men den er ikke lufttett. Det oppstår ofte vanndråper rundt ovnsdøren. Mat med høyt fuktighetsnivå danner damp som kan skape kondens inne i døren, og som kan dryppe ut av ovnen.
· Reparasjon og modifikasjon: Ikke bruk ovnen hvis den ikke fungerer ordentlig. · Tilgang til utvendig kabinett og lampe: Aldri erne det utvendige kabinettet. Dette er veldig farlig på grunn av
delene med høy spenning på innsiden som aldri skal berøres fordi de kan være livsfarlige. Ovnen er ikke utstyrt med et lampetilgangsdeksel. Hvis lampen slutter å fungere, må du ikke prøve å erstatte den selv ­ ring et SHARP- verksted.
FEILSØKINGSTABELL

PROBLEMSTILLING Det trekker rundt døren.
Kondens oppstår inne i ovnen, og kan dryppe ut av døren.
Blinking og gnistring inne i ovnsrommet ved matlaging.
Gnistrende poteter.
Ovnen fungerer ikke når knappen START/QUICK START blir trykket. Ovnen er for treg. Ovnen bråker.
Det ytre kabinettet er varmt.

SVAR
Når ovnen fungerer, sirkuleres luft inne i ovnsrommet. Døren er ikke lufttett, så luft kan slippe ut av døren.
Ovnens hulrom vil normalt være kaldere enn maten som tilberedes, og derfor vil damp som dannes under tilberedning kondenseres på den kaldere overflaten. Dampmengden som produseres avhenger av vanninnholdet til maten som tilberedes. Enkelte matvarer, som for eksempel poteter, har et høyt fuktighetsinnhold. Kondens som sitter på glasset til døren forsvinner etter et par timer.
Gnistring oppstår når et metallobjekt kommer for nærme ovnsrommet under tilberedning. Det kan røffe til overflatene inne i ovnsrommet, men er ellers ikke farlig.
Sørg for at alle «øynene» er ernet fra potetene og at de har blitt stukket hull på. Plasser dem rett på bunnplaten i en varmebestandig paiform eller lignende.
Sjekk om døren er ordentlig lukket.
Sørg for at riktig effektnivå har blitt valgt.
Mikrobølgeenergien pulserer av og på under tilberedning/tining. En pipelyd kan høres fra ovnen hvert minutt, og displayet indikerer «Fail». Hvis knappene på kontrollpanelet blir trykket på kontinuerlig i mer enn 1 minutt, så vil denne feilen oppstå.
Kabinettet kan bli svært varmt. Barn bør derfor holdes unna apparatet.

NO ­ 24

NO
STICKING BUTTON PROTECTION
In any state, if any button on the control panel is stuck for more than1 minute, the program stops working immediately and the display shows “FAIL”. The microwave will emit a bleep. If the button keeps sticking, bleep will sound every one minute. After troubleshooting, press STOP/ECO button to return to standby mode.
FØR DU RINGER ETTER HJELP
Sjekk hvert av elementene under før du ringer etter hjelp: · Kontroller at ovnen er sikkert koblet til. Hvis ikke må du koble den ut, og vente i ti sekunder før du kobler den til
igjen. · Se etter om en sikring er utløst eller om en hovedbryter har kortsluttet. Hvis disse fungerer som de skal, kan du teste
stikkontakten med et annet apparat. · Kontroller at effekt- og tidsurknottene er stilt inn riktig. · Kontroller at døren er sikkert lukket og tar i bruk dørens sikkerhetslåsesystem. Ellers vil mikrobølgeenergien ikke
flyte inn i ovnen. HVIS INGEN AV DE OVENNEVNTE FORSLAGENE LØSER PROBLEMET, KAN DU TA KONTAKT MED EN KVALIFISERT TEKNIKER. IKKE PRØV Å JUSTERE ELLER REPARERE OVNEN SELV.
NO ­ 25

Uppmärksamma:
Produkten är märkt med den här symbolen.
Det betyder att förbrukade elektriska och elektroniska produkter inte
ska blandas med vanliga hushållssopor. Det finns ett separat insamlingssystem för dessa produkter.
www.sharpconsumer.com/ contact/
www.sharpconsumer.com/ support/
www.sharpconsumer.com/ documents-of-conformity/

A. Information om återvinning för användare (privata hushåll)
1. I Europeiska unionen Obs: Om du vill kassera denna utrustning, använd inte den vanliga soptunnan! Använd elektrisk och elektronisk utrustning måste hanteras separat och i enlighet med lagstiftning som kräver korrekt hantering, återvinning och återanvändning av begagnad elektrisk och elektronisk utrustning. Följande implementationen av medlemsstaterna, kan privata hushåll inom EU-länderna återlämna deras begagnade elektriska och elektroniska produkter till särskilda insamlingsplatser gratis. I vissa länder kan din lokala återförsäljare också ta tillbaka din gamla produkt gratis om du köper en liknande ny. *) Vänligen kontakta din lokala myndighet för ytterligare detaljer. Om din använda elektriska eller elektroniska utrustning har batterier eller ackumulatorer, ska du kasta dem separat i förväg enligt lokala krav. Genom att avyttra denna produkt på korrekt sätt kommer du att bidra till att säkerställa att avfall genomgår nödvändig behandling, återvinning och materialåtervinning och därmed förhindra eventuella negativa effekter på miljön och människors hälsa som annars kan uppkomma på grund av felaktig sophantering.
2. I andra länder utanför EU Om du vill kassera denna produkt ska du kontakta de lokala myndigheterna och fråga efter rätt metod för avfallshantering. För Schweiz: Förbrukade elektriska eller elektroniska produkter kan returneras kostnadsfritt till återförsäljaren, även om du inte köper en ny produkt. Fler insamlingsställen finns listade på hemsidan www.swico.ch och www.sens.ch.
B. Information om avfallshantering för företagsanvändare
1. I Europeiska unionen Om produkten används för yrkesmässiga ändamål och du vill kassera den: Kontakta din SHARP återförsäljare som kommer att informera dig om återtagning av produkten. Du kan debiteras för de kostnader som uppstår vid återtagning och återvinning. Små produkter (och små mängder) kan tas tillbaka av dina lokala återvinningsstationer. För Spanien: Kontakta det etablerade insamlingssystemet eller de lokala myndigheterna för återtagning av dina förbrukade produkter.
2. I andra länder utanför EU Om du vill kassera denna produkt ska du kontakta de lokala myndigheterna och fråga efter rätt metod för avfallshantering.

För service gå till www.sharpconsumer.com/contact/, för dina garantirättigheter gå till www.sharpconsumer.com/support/ eller kontakta återförsäljaren där du köpte din produkt. Försäkran om överensstämmelse är tillgänglig från www.sharpconsumer.com/documents-of-conformity/
SE ­ 1

SV
FÖRSIKTIGHETSÅTGÄRDER FÖR ATT UNDVIKA MÖJLIG EXPONERING FÖR MIKROVÅGSENERGI
1. Försök inte att använda den här ugnen med luckan öppen eftersom det kan leda till skadlig exponering för mikrovågsenergi. Det är viktigt att inte åsidosätta eller mixtra med säkerhetslåsen.
2. För inte in något mellan ugnens framsida och luckan och låt inte skräp eller rester av rengöringsmedel samlas på tätningsytor.
3. Använd inte ugnen om den är skadad. Det är mycket viktigt att ugnsluckan stängs ordentligt och att det inte finns några skador på luckan, gångjärnen, spärrarna eller dörrtätningarna och tätningsytorna.
4. Försök inte reparera eller justera ugnen.
INNEHÅLL
VIKTIGA SÄKERHETSANVISNINGAR ……………………………………………………………………………………………………………………………………………. 3 INSTALLATION……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….10 RADIOSTÖRNINGAR……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..11 JORDINSTRUKTIONER …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………. 11 SPECIFIKATIONER …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………11 UGN OCH TILLBEHÖR…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..12 KONTROLLPANEL………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….13 INNAN DU ANVÄNDER UGNEN…………………………………………………………………………………………………………………………………………………..13 STÄLLA IN KLOCKAN…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….14 MIKROVÅGSTILLAGNING …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….14 SNABBSTART …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………14 GRILLTILLAGNING…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………15 MIKROVÅG + GRILL ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………15 AUTOMENY …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… 16 AUTOMATISK UPPTINING…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….17 AUTOMATISK UPPVÄRMNING …………………………………………………………………………………………………………………………………………………….17 KÖKSTIMER ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………17 ENERGISPARFUNKTION ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….17 MUTE- FUNKTION………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….18 SÄKERHETSLÅS……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..18 BARNLÅS………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..18 RENGÖRING OCH UNDERHÅLL ………………………………………………………………………………………………………………………………………………….19 LÄMPLIGA UGNSKÄRL…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………20 MATLAGNINGSRÅD FÖR MIKROVÅGSUGN ………………………………………………………………………………………………………………………………21 UPPTININGSRÅD ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….. 23 UPPVÄRMNINGSRÅD……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………24 FELSÖKNING………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….25 SKYDD MOT ATT KNAPPAR FASTNAR………………………………………………………………………………………………………………………………………..26 INNAN DU RINGER OM HJÄLP ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………26
SE ­ 2

VIKTIGA SÄKERHETSANVISNINGAR
LÄS NOGGRANT OCH SPARA FÖR FRAMTIDA BRUK
För att undvika brandfara. Mikrovågsugnen bör inte lämnas utan uppsikt under användning. Effektnivåer som är för höga, eller tillagningstider som är för långa, kan överhetta maten och orsaka brand.
Denna ugn är avsedd att endast användas på en bänkskiva. Den är inte avsedd att byggas in i en köksenhet. Placera inte ugnen i ett skåp. Eluttaget måste vara lättillgängligt så att enheten lätt kan kopplas ur i en nödsituation.
Växelströmförsörjningen måste vara 230-240 V, 50 Hz, med minst 10 A distributionssäkring, eller minst 10 A distributionsbrytare. En separat krets som endast tjänar denna apparat bör tillhandahållas.
Placera inte ugnen i områden där värme genereras. Till exempel nära en vanlig ugn. Installera inte ugnen i ett område med hög luftfuktighet eller där fukt kan samlas. Förvara eller använd inte ugnen utomhus.
Om rök observeras, slå av eller koppla ur ugnen och håll luckan stängd för att kväva eventuella flammor.
Använd endast mikrovågssäkra behållare och redskap. Redskapen bör kontrolleras för att säkerställa att de är lämpliga för användning i mikrovågsugnar. När du värmer mat i plast- eller pappersbehållare, håll koll på ugnen på grund av risken för antändning.
Rengör vågledarskyddet och ugnsutrymmet. Dessa måste vara torra och fria från fett. Gammalt fett kan överhettas och börja ryka eller fatta eld.
Placera inte lättantändliga material nära ugnen eller ventilationsöppningarna. Blockera inte ventilationsöppningarna.
SE ­ 3

SV
Ta bort alla metalltätningar, påsklämmor, etc., från livsmedel och förpackningar. Gnista på metallytor kan orsaka brand.
Använd inte mikrovågsugnen för att värma olja till fritering. Temperaturen kan inte kontrolleras och oljan kan fatta eld.
För att göra popcorn, använd bara speciella mikrovågsugnpopcornstillverkare.
Förvara inte mat eller andra föremål inuti ugnen.
Kontrollera inställningarna när du startar ugnen för att säkerställa att ugnen fungerar som du önskar.
Lämna inte ugnen utan uppsikt medan den är igång.
För att undvika överhettning och brand måste särskild försiktighet iakttas vid matlagning eller uppvärmning av mat med hög socker- eller fetthalt, t ex korvar, pajer eller puddingar. Se motsvarande tips i bruksanvisningen.
För att undvika möjligheten för skada. VARNING:
Använd inte ugnen om den är skadad eller inte fungerar. Kontrollera följande före användning:
a) Se till att luckan stängs ordentligt och att den inte är feljus-
terad eller skev.
b) Kontrollera att gångjärnen och säkerhetslucklåsen inte är
trasiga eller lösa.
c) Se till att dörrtätningarna och tätningsytorna inte har ska-
dats.
d) Se till att det inte finns några bucklor inuti ugnsutrymmet
eller på luckan.
e) Se till att strömkabeln och kontakten inte är skadade.
Om luckan eller tätningar är skadade, får ugnen inte användas förrän den har reparerats av en behörig person.
Justera aldrig, reparera eller ändra ugnen själv. Det är farligt för andra än en behörig person att utföra service eller
SE ­ 4

reparation som innefattar borttagande av ett hölje som skyddar mot exponering av mikrovågor.
Använd inte ugnen med dörren öppen eller ändra luckans säkerhetslås på något sätt. Använd inte ugnen om det finns något föremål mellan lucktätningen och tätningsytorna.
Låt inte fett eller smuts samlas på luckans tätningar och närliggande delar. Rengör ugnen med jämna mellanrum och ta bort eventuella matrester.
Följ instruktionerna för “Skötsel och rengöring”. Underlåtenhet att hålla ugnen ren kan leda till en försämring av ytan vilket kan negativt påverka livslängden för enheten och möjligen resultera i en farlig situation.
Personer med PACEMAKER bör kontrollera med sin läkare eller tillverkaren av pacemakern om försiktighetsåtgärder beträffande mikrovågsugnar.
För att undvika risken för elektriska stötar. · Under inga omständigheter bör du ta bort det yttre höljet. · Spill aldrig eller stoppa in föremål i dörrspärrarnas öppning-
ar eller ventilationsöppningarna. I händelse av spill, stänga av och koppla ur ugnen omedelbart och ring en auktoriserad SHARP servicetekniker. · Doppa inte strömsladden eller kontakten i vatten eller annan vätska. · Låt inte nätsladden hänga över kanten på ett bord eller arbetsyta. · Håll nätsladden borta från heta ytor, inklusive baksidan av ugnen. · Håll apparaten och dess sladd oåtkomliga för barn under 8 år. · Försök inte att byta ut ugnslampan själv eller låta någon som inte är en elektriker som godkänts av SHARP att göra det. Om ugnslampan inte lyser, kontakta din återförsäljare
SE ­ 5

SV
eller en auktoriserad SHARP servicetekniker. · Om strömsladden skadas måste den bytas ut av en auktori-
serad SHARP servicerepresentant.
VARNING: Vätskor och andra livsmedel får inte värmas i förslutna behållare eftersom de kan explodera. Mikrovågsuppvärmning av drycker kan leda till fördröjd kokning. därför måste man vara försiktig när man hanterar behållaren. För att undvika risken för explosion och plötslig kokning:
Använd aldrig slutna behållare. Ta bort förslutningar och lock före användning. Slutna kärl kan explodera på grund av en tryckökning även efter att ugnen har stängts av. Var försiktig när du mikrovågsvärmer vätskor. Använd en behållare med bred öppning så att bubblorna kan komma ut.
Värm aldrig vätska i behållare med smal hals såsom nappflaskor, eftersom detta kan resultera i att innehållet erupterar ur behållaren vid uppvärmning och orsakar brännskador.
För att förhindra plötslig eruption av kokande vätska och eventuell skållning:
1. Använd inte alltför mycket tid.
2. Rör om i vätskan före uppvärmning/återuppvärmning.
3. Det är lämpligt att infoga en glasstav eller liknande (inte
metall) i vätskan under återuppvärmning.
4. Låt vätskan stå minst 20 sekunder i ugnen i slutet av kokti-
den för att förhindra fördröjd eruptiv kokning.
Koka inte ägg i sina skal och hela hårdkokta ägg får inte värmas i mikrovågsugn eftersom de kan explodera även efter att mikrovågstillagningen har avslutats. Att koka eller värma ägg som inte är knäckta eller blandade, stick hål i vitan och gulan. Skala och skiva hårdkokta ägg innan du värmer dem i mikrovågsugnen.
SE ­ 6

Perforera skinnet på sådana livsmedel som potatis, korv och frukt före tillagning, annars kan de explodera.
VARNING: Innehållet i nappflaskor och barnmatsburkar skall röras om eller skakas och temperaturen kontrolleras före konsumtion, för att undvika brännskador. Använd grytlappar eller ugnshandskar när du tar ut mat ur ugnen för att förhindra brännskador. För att undvika risken för brännskador:
· Öppna alltid behållare, popcornpåsar, tillagningspåsar etc., vända bort från ansiktet och händerna för att undvika ångbrännskador och utsläpp av ånga. För att undvika brännskador, testa alltid mattemperaturen och rör om innan servering och ägna särskild uppmärksamhet åt temperaturen på mat och dryck som ges till spädbarn, barn eller äldre. Åtkomliga delar kan bli varma vid användning. Små barn bör hållas borta.
· Temperaturen på behållaren är inte en sann indikation på temperaturen på mat eller dryck, kontrollera alltid matens temperatur.
· Stå alltid en bit från ugnsluckan när du öppnar den för att undvika brännskador från ånga och värme.
· Skiva fyllda bakade maträtter efter uppvärmning för att släppa ut ånga och undvika brännskador.
· Håll barn borta från luckan för att förhindra att de bränner sig.
VARNING: Tillåt endast barn från 8 är och äldre använda ugnen utan tillsyn när tillräckliga instruktioner har getts så att barnet kan använda ugnen på ett säkert sätt och förstår riskerna med felaktig användning.
När apparaten används i GRILL, MIX GRILL, KONVEKTION, MIX KONVEKTION och AUTOMENY (läge gäller för modell), bör barn endast använda ugnen under överinseende av en vuxen på grund av den genererade temperaturen.
SE ­ 7

SV
Denna apparat är inte avsedd att användas av personer (inklusive barn) med nedsatt fysisk, sensorisk eller mental förmåga, eller brist på erfarenhet och kunskap, såvida de inte övervakas eller har blivit instruerade om användningen av apparaten av en person som ansvarar för deras säkerhet.
Barn bör övervakas för att se till så att de inte leker med apparaten. Rengöring av barn bör övervakas.
Modeller med elektronisk pekskärm är aktiverade med barnlåsläge.
Luta dig inte eller gunga på ugnsluckan. Lek inte med ugnen eller använd den som en leksak.
Barn bör lära sig alla viktiga säkerhetsinstruktioner: användning av grytlappar, försiktigt avtagande av matförpackningar, med speciell uppmärksamhet på förpackningar (t.ex. självupphettande material) som syftar till att göra mat frasig, eftersom de kan vara extra varma.
Andra varningar
Ändra aldrig ugnen på något sätt.
Flytta inte ugnen när den är i drift.
Denna apparat är avsedd att användas i hushåll. Denna ugn är avsedd för tillagning av hemmamat och får endast användas för tillagning av mat och dryck. Torkning av mat eller kläder och uppvärmning av värmekuddar, tofflor, svampar, fuktig trasa och liknande kan leda till risk för personskador, antändning eller brand. Den är inte lämplig för kommersiell användning eller laboratoriebruk.
För att främja problemfri användning av din ugn och undvika skador.
Använd aldrig ugnen när den är tom. När du använder en brynskål eller självupphettande material, placera alltid något
SE ­ 8

värmeisolerande t.ex. en porslinstallrik under för att förhindra skador på ugnens botten på grund av värmestress. Den föruppvärmningstid som anges i instruktionerna får inte överskridas.
Använd inte metallredskap, som återkastar mikrovågor och kan orsaka elektriska överslag. Ställ inte konservburkar i ugnen.
För att förhindra att den roterande tallriken eller ugnsbotten går sönder:
a) Innan du rengör med vatten, låt svalna. b) Placera inte varm eller kall mat eller heta husgeråd på en kall
roterande tallrik/ugnsbotten.
c) Placera inte någonting på det yttre höljet under använd-
ning.
OBS:
Använd inte plastbehållare för mikrovågsugn om ugnen fortfarande är varm från kombinationsläge (beroende av ugnsmodell) eftersom de kan smälta.
Plastbehållare får inte användas under dessa lägen såvida inte behållarens tillverkare säger att de är lämpliga.
Om du är osäker på hur du ansluter din ugn, kontakta en auktoriserad elektriker.
Varken tillverkaren eller återförsäljaren kan ta något ansvar för skador på ugnen eller personskador till följd av underlåtenhet att iaktta korrekt elektrisk anslutning.
Vattenånga eller droppar kan ibland bildas på ugnens väggar eller runt luckans tätningar och tätningsytor. Detta är en normal företeelse och är inte en indikation på mikrovågsläckage eller fel.
Denna apparat är avsedd för användning i hushåll och liknande applikationer som; Köksytor reserverade för personal i butiker, kontor och andra professionella miljöer / Gårdar / Användning
SE ­ 9

SV
av kunder på hotell, motell och andra boendemiljöer / Bed and breakfast- miljöer.
Symbolen betyder att ytorna kan bli heta under användning.

INSTALLATION
1. Ta bort allt förpackningsmaterial från insidan av ugnsutrymmet och ta bort skyddsfilmen som finns på mikrovågsugnens skåpsyta.
2. Kontrollera ugnen noga för tecken på skada. 3. Placera ugnen på en säker, plan yta, stark nog att bära ugnens vikt och det tyngsta föremål som sannolikt kommer
att tillagas i ugnen. Placera inte ugnen i ett skåp. 4. Välj en plan yta som ger tillräckligt öppet utrymme för luftintag och/eller luftutsläpp. Se bild på första sidan. Den
bakre ytan av apparaten kan placeras mot en vägg.
· Minsta installationshöjd är 85 cm. · Ett avstånd på minst 20 cm krävs mellan sidorna på mikrovågsugnen och eventuella angränsande väggar eller
föremål. · Lämna ett avstånd på minst 30 cm ovanför ugnen. · Ta inte bort fötterna från botten av ugnen. · Att blockera intags- och/eller utsläppsöppningarna kan skada ugnen. · Placera ugnen så långt bort från radio- och TV-apparater som möjligt. Användning av mikrovågsugnen kan orsaka
störningar på din radio- eller TV-mottagning.

10 cm 20 cm

30 cm

20 cm

85 cm
5. Anslut ugnens stickkontakt säkert till ett standard jordat hushållseluttag. VARNING: Placera inte ugnen där värme, fukt eller hög luftfuktighet alstras, (t.ex. nära eller ovanför en vanlig ugn) eller i närheten av brännbara material (t.ex. gardiner). Blockera inte eller stör luftventilsöppningar. Placera inga föremål ovanpå ugnen. Rör inte utsidan av mikrovågsugnen under eller strax efter användning eftersom den blir varm.
SE ­ 10

RADIOSTÖRNINGAR
Användning av mikrovågsugnen kan orsaka störningar på din radio, TV eller liknande utrustning. Om det finns störningar kan det minskas eller elimineras genom att vidta följande åtgärder: 1. Rengör luckan och hålrummet där de möts. 2. Ändra riktningen för den mottagande antennen på radion eller tv: n. 3. Omplacera mikrovågsugnen i förhållande till mottagaren. 4. Anslut mikrovågsugnen till ett annat uttag så att mikrovågsugn och mottagare inte är på samma nätkrets.
JORDINSTRUKTIONER
Denna apparat måste jordas. Denna ugn är utrustad med en sladd med en jordningskabel med en jordningskontakt. Den måste anslutas till ett vägguttag som är korrekt installerat och jordat. I händelse av elektrisk kortslutning minskar jordningen risken för elektriska stötar genom att tillhandahålla en utrymningskabel för den elektriska strömmen. Det rekommenderas att en separat krets som endast tjänar ugnen tillhandahålls.
VARNING: Felaktig användning av jordningskontakten kan leda till risk för elektriska stötar.
OBS: 1. Kontakta en behörig elektriker eller servicepersonal om du har några frågor om jordning eller elektriska
instruktioner. 2. Varken tillverkaren eller återförsäljaren kan ta något ansvar för skador på ugnen eller personskador till följd av
underlåtenhet att iaktta korrekt elektrisk anslutning. Nätkabeln som används i din mikrovågsugn använder följande färgkodade kablar: Grön och gul = JORD | Blå = NEUTRAL | Brun = STRÖMFÖRANDE
SPECIFIKATIONER

Modellnamn:

YC-QS302A

YC-QG302A

Nätspänning

Distributionsnätssäkring/kretsskydd

Strömförbrukning

Effekt

Mikrovågsuteffekt: Grilluteffekt:

Effektförbrukning AV-läge

Mikrovågsfrekvens

Yttermått (B) x (H) x (D) mm

Innermått (B) x (H) x (D)** mm

Bottnens mått (B) x (D) mm

Ugnsvolym

Bakplåtsmått (B) x (D) mm

Grillställ storlek (B) x (D) mm

Vikt

Ugnslampa (LED-typ)

230~240 V, 50 Hz enfas 12 A
1400W 900W ej tillämpligt <0,5W 2450 MHz* 539 x 312 x 425 354 x 228 x 358 291 x 291 30 liter** ej tillämpligt ej tillämpligt 12,7 kg 1.5W

230~240 V, 50 Hz enfas 12 A
1400 W 900 W 1050 W <0,5 W 2450 MHz* 539 x 312 x 425 354 x 228 x 358 291 x 291 30 liter** 351 x 303 250 x 315 13,7 kg 1,5 W

  • – Denna produkt uppfyller kraven i den europeiska standarden EN55011. I överensstämmelse med denna standard, är denna produkt klassificerad som grupp 2 klass B-utrustning. Grupp 2 innebär att utrustningen avsiktligt genererar radiofrekvent energi i form av elektromagnetisk strålning för uppvärmningsbehandling av livsmedel. Klass B-utrustning innebär att utrustningen är lämplig för användning i hemmiljö.

** – Intern kapacitet beräknas genom att mäta maximal bredd, djup och höjd. Faktisk kapacitet att innehålla mat är mindre. SOM DEL AV EN POLICY FÖR KONTINUERLIG FÖRBÄTTRING FÖRBEHÅLLER VI OSS RÄTTEN ATT ÄNDRA FORMGIVNING OCH SPECIFIKATIONER UTAN FÖRVARNING.

SE ­ 11

UGN OCH TILLBEHÖR

1. Lucksäkerhetslåssystem 2. Ugnsfönster

5

3. Kontrollpanel 4. Display

2

5. Ugnsutrymmet

6. Botten, håll denna ren och fri från matrester

7. Grillställ (endast YC-QG302A)

8. Ventilationsöppningar

9. Ytterhölje

10. Nätsladd

Kontrollera att följande tillbehör finns med:

Endast YC-QG302A:

· Grillställ ­ endast för användning vid tillagning på grillfunktionen.

· Grillstället är endast utformat för

användning med grillugnar. ANVÄND INTE

några metalltillbehör när du använder

mikrovågsfunktionen.

· För användning av grillstället se avsnitten

7

GRILL i denna bruksanvisning.

Rör aldrig grillen när den är varm. OBS: Vid beställning av tillbehör ska två saker anges: delens namn och modellnamnet.

ANMÄRKNINGAR:

· Efter tillagning av feta livsmedel utan skydd,

10

rengör alltid utrymmet och köksredskap

noggrant, dessa måste vara torra och fria från

fett. Gammalt fett kan överhettas och börja

ryka eller fatta eld.

· Vid mikrovågstillagning, placera alltid kokkärl på ugnens bottenplatta.

· ANVÄND INTE grillstället när du använder mikrovågsfunktionen.

SV
6
4 3
1
Endast YC-QG302A:
8 9

VARNING: Symbolen betyder att ytorna kan bli heta under användning. Luckan, ytterhöljet, ugnsutrymmet, tillbehör och rätter blir mycket varma under drift. För att förhindra brännskador, använd alltid tjocka grillvantar.
Inverterteknik Denna ugn använder inverterteknik för att driva mikrovågsfunktionen och möjliggör snabbare och effektivare tillagning.

SE ­ 12

KONTROLLPANEL

1. DIGITAL DISPLAY ­ Tillagningstid, effekt,

indikatorer och klocktid visas.

1

1

2. 10 SEKUNDER, 1 MINUT, 10 MINUTER ­

Används för att ställa in tillagningstiden

eller klockan.

3. AUTOMENY-knappar ­ Tryck för att välja 2

2

menyn för automatisk tillagning. (Se sidan

16 för råd om användning).

4. START/SNABBSTART ­ (Sida 14).

5. MIKROVÅGSEFFEKT ­ Tryck för att välja 3

3

mikrovågseffektnivå. (Sida 14).

6. GRILL ­ Tryck för att ställa in

grilltillagningsprogrammet. (Sida 15).

4

7. MIKROVÅG+GRILL ­ Tryck

54

5

för att ställa in mikrovågs- och

6

7

grillkombinationsprogrammet. (Sida 15). 8

9

8. UPP ­ Tryck för att ställa in matens

8

9

vikt eller portioner.

10

9. NER ­ Tryck för att ställa in matens

11 12 10

11 12

vikt eller portioner.

10. STOPP/EKO ­ Tryck en gång för att

tillfälligt stoppa tillagningen, eller två gånger för att helt avbryta tillagningen.

Används för att ställa in energisparläge. (Sida 17).

11. BARNLÅS ­ (Sida 18).

12. TIS/STÄLL KLOCKA ­ Används för att ställa in klocktid.

Används för att ställa in timerfunktionen (Sida 14).

INNAN DU ANVÄNDER UGNEN
När ugnen först kopplas in hörs ett pip och displayen visar “1:00”. Observera att klockan inte behöver ställas in för att ugnen ska fungera korrekt. För att ställa klockan, följ instruktionerna i “Ställa klockan” avsnittet i denna användarmanual. När den är ny, första gången grillen och/eller konvektion används, kommer rök och lukt att avges. För att undvika att detta händer när mat tillagas, använd grill- och konvektionfunktionen utan mat i ca. 20 minuter.
· Efter att ha öppnat och stängt luckan går ugnen i standby-läge. Om inga knappar trycks in inom 1 minut förblir displayen på och knapparna fungerar inte. För att gå in i standby-läge igen, öppna och stäng luckan.
· Under tillagning, om knappen STOPP/EKO trycks en gång, pausas tillagningscykeln. För att starta om tillagningen tryck på knappen START/SNABBSTART. Om knappen STOPP/EKO trycks två gånger, kommer tillagningen att avbrytas.
· När ugnen programmeras för en viss funktion och det är en paus mellan knapptryckningar på mer än 30 sekunder återgår ugnen till standby-läge.
· När en tillagningscykel är klar visar displayen “Slut” och en ton kommer att höras varannan minut tills en knapp trycks in eller luckan öppnas.

SE ­ 13

SV

STÄLLA IN KLOCKAN
Denna ugn har en klocka som kan användas i antingen 12- eller 24-timmarsläge. För att ställa klockan, följ instruktionerna nedan: 1. I standby-läge, tryck och håll knappen TID/STÄLL KLOCKA i minst 3 sekunder för att gå in i klockinställningsläget. 2. Tryck på knappen TID/STÄLL KLOCKA för att välja 12- eller 24-timmarsläge. 3. Använd 10 SEKUNDER, 1 MINUT och 10 MINUTER knapparna för att ställa in önskade timmar och minuter. 4. Tryck på TID/STÄLL KLOCKA knappen för att lagra och avsluta klockinställningsläget.
· Det är inte nödvändigt att ställa klockan för att ugnen ska fungera normalt. · I tillagningsläget trycker du på knappen TID/STÄLL KLOCKA för att se tiden (om inställd). Tiden ändras tillbaka till
nedräkningen av tillagningen efter fem sekunder. Observera att tiden inte kan visas om kökstimern har ställts in.

MIKROVÅGSTILLAGNING

För att använda mikrovågsfunktionen, följ instruktionerna nedan:
1. I standby-läge, tryck på knappen MIKROVÅGSEFFEKT för att välja effektnivå. Varje gång den här knappen trycks in visar displayen mikrovågseffektnivån.
2. När önskad mikrovågseffektnivå har valts, tryck på 10 SEKUNDER, 1 MINUT och 10 MINUTER knapparna för att välja tid för tillagning.
3. Tryck på knappen START/SNABBSTART för att starta tillagningen. 4. När tillagningscykeln är klar visar displayen “Slut” och en ton kommer att höras varannan minut tills en knapp
trycks in eller luckan öppnas. Observera att tabellen nedan är vägledande. Din ugn har 10 mikrovågseffektnivåer. Dessa är 10%, 20%, 30%, 40%, 50%, 60%, 70%, 80%, 90% och 100%. Den faktiska effekten kan beräknas genom att multiplicera mikrovågseffekten med procentsatsen.
Matlagningsguide för mikrovågsugn:

Display

Mikrovågseffekt

Rekommenderad användning

P100

100 %

Använd denna inställning för snabb tillagning eller uppvärmning, t.ex. för grytor, varma drycker, grönsaker etc.

P-80

80 %

För kompakt mat som behöver lång tillagningstid när den tillagas på vanligt sätt, t.ex. kötträtter, rekommenderas denna effektinställning för att köttet ska bli mört.

P-60

60 %

Används för längre tillagning av kompakt mat som t.ex. stekar, köttfärslimpa och färdiga måltider, samt för känsliga rätter som t.ex. sockerkaka.

P-40

40 %

Upptiningsinställning, välj denna effektinställning, för att se till att maten tinas jämnt. Denna inställning är också idealisk för att sjuda ris, pasta, dumplings och koka äggkräm.

P-20

20 %

För skonsam upptining, t.ex. gräddtårtor eller bakverk.

· Under tillagning kan du kontrollera tillagningseffektnivån genom att trycka och hålla knappen MIKROVÅGSEFFEKT.
· Längsta tillagningstid är 95 minuter.

SNABBSTART
Om du behöver laga mat på 100 % effektnivå, tryck bara på knappen START/SNABBSTART i standbyläge. Varje gång knappen START/SNABBSTART trycks in lägger den till 30 sekunder till tillagningstiden.

SE ­ 14

GRILLTILLAGNING

Grillvärmeelementet överst i ugnsutrymmet har endast en effektinställning, det är effektivt och ekonomiskt. Grillen är idealisk för att laga bacon, gammonbiff, fiskpinnar och tekakor. Använd grillstället för att grilla små föremål som bacon och korv, vänd halvvägs genom grillningen. Mat kan läggas direkt på stället eller läggas i en form eller på en värmebeständig tallrik. För att säkerställa att eventuellt fett eller olja som kan droppa från maten som tillagas, se till att en lämplig bricka placeras under grillstället. När du bryner och fräser ytan på mat i en grytform, kan grillstället användas om behållaren är tillräckligt grund. Det är dock lämpligt att placera sådana behållare direkt på bottenplattan, ge lite extra tid till att bryna och fräsa efter önskemål. Det är inte möjligt att använda grillstället för grillning.
För att använda grillfunktionen, följ instruktionerna nedan:
1. I standby-läge, tryck på knappen GRILL för att välja grillfunktionen. Displayen kommer att visa “Grl” 2. Använd 10 SEKUNDER, 1 MINUT och 10 MINUTER knapparna för att välja tillagningsiden. 3. Tryck på knappen START/SNABBSTART för att starta tillagningen. 4. När tillagningscykeln är klar visar displayen “Slut” och en ton kommer att höras varannan minut tills en knapp
trycks in eller luckan öppnas.

MIKROVÅG + GRILL

Med både mikrovågs- och grillfunktionen är det möjligt att bryna och laga maten snabbt. För att använda mikrovågsoch grillfunktionen, följ instruktionerna nedan:
1. I standby-läge, tryck på knappen MIKROVÅG+GRILL en eller två gånger för att välja “Ko-1” or “Ko-2”. 2. Använd 10 SEKUNDER, 1 MINUT och 10 MINUTER knapparna för att ställa in tillagningsiden. 3. Tryck på knappen START/SNABBSTART för att starta tillagningen. 4. När tillagningscykeln är klar visar displayen “Slut” och en ton kommer att höras varannan minut tills en knapp
trycks in eller luckan öppnas.
Mikrovåg + grillfunktion

Display

Tillagningsprocess

Rekommenderad användning

Ugnen kommer att tillaga i följande cykel:

Ko-1

Mikrovågsugn på full effekt i 10 sekunder och sedan grill i 23 sekunder. detta kommer att upprepas till

Kycklingbitar, kycklingbröst, fläskkotletter

slutet av den inställda totala tiden.

Ugnen kommer att tillaga i följande cykel:

Ko-2

Mikrovågsugn på full effekt i 18 sekunder och sedan grill i 15 sekunder. detta kommer att upprepas till

Hel kyckling

slutet av den inställda totala tiden.

· Max tillagningstid med grillen är 95 minuter.
· Låt rök eller lukt försvinna under grillning genom att öppna ett fönster eller slå på köksventilationen. Detta är normalt och inte ett fel på ugnen.
· Under tillagning kan du kontrollera den aktuella kombinationseffekten genom att trycka på knappen MIKROVÅG + GRILL.
· Vid användning av grillfunktionen slås grillen på och av med regelbundna intervaller för att förhindra överhettning.
· När du använder MIKROVÅG+GRILL-funktionen kan maten placeras i en lämplig behållare direkt på ugnens bottenplatta eller på det medföljande grillstället.
VARNING: Luckan, ytterhöljet, ugnsutrymmet, tillbehör och rätter blir mycket heta under drift. Se till att undvika brännskador genom att använda tjocka ugnsvantar.

SE ­ 15

SV

AUTOMENY

För enkelhetens skull tillåter de automatiska programmen att laga mat snabbt och effektivt med bara några få knapptryckningar. Det är inte nödvändigt att programmera varaktighet och tillagningseffekt, allt som krävs är att trycka på önskad autotillagningsknapp, ange vikten/bitarna genom att använda UPP och NER-knapparna och sedan trycka på knappen START/SNABBSTART.
Till exempel att tillaga två bakpotatisar.
1. Öppna luckan och placera maten inuti ugnen med hjälp av lämplig ugnsform för den tillagningscykel som används.
2. Stäng luckan. 3. Tryck på knappen BAKPOTATIS en gång. 4. Använd UPP och NER-knapparna för att ange antal potatisar. 5. Tryck på knappen START/SNABBSTART. 6. När tillagningscykeln är klar visar displayen “Slut” och en ton kommer att höras varannan minut tills en knapp
trycks in eller luckan öppnas.
Automatisk tillagning menyer:

Automeny

Metod för att välja vikt eller stycken

Storlek/vikt

Frysta måltider
Automatisk upptining

Välj vikt genom att använda knapparna UPP och NER och tryck sedan på knappen START/SNABBSTART för att börja laga mat.

200 till 800 g 100 till 1800 g

Värma upp drycker

Välj antal koppar genom att använda knapparna UPP och NER och tryck sedan på knappen START/SNABBSTART för att börja tillaga.

1 till 3 koppar (200 ml vardera)

Bakad potatis

Välj antalet potatisar genom att använda knapparna UPP och NER och tryck sedan på knappen START/SNABBSTART för att börja tillaga. Beroende på antalet valda potatisar kan du bli ombedd att flytta runt potatisen halvvägs genom tillagningscykeln.

1 till 3 potatisar (230 g vardera)

Popcorn

100 g

Färska grönsaker

200 till 600 g

Pizza
Gröt Grillad stek

Välj vikt genom att använda knapparna UPP och NER och tryck sedan på knappen START/SNABBSTART för att börja tillaga.

150 g / 300 g / 450 g
50 till 150 g
200 till 600 g

Grillad kyckling*

200 till 600 g

Grillad fisk

100 till 500 g

Autouppvärmning*

200 till 800 g

  • – Endast grillmodeller
    · Resultatet av automatisk tillagning beror på faktorer som formen och storleken på maten, dina personliga preferenser när det gäller hur klar maten är och hur maten placeras i ugnen. Om resultatet av matlagningen inte är tillfredsställande, vänligen anpassa tillagningstiden så att den passar.

SE ­ 16

AUTOMATISK UPPTINING
Automatisk upptining låter dig tina mat efter vikt. Upptiningstid och effektnivå ställs in automatiskt när matkategorin och vikten har programmerats. Den frysta matens vikt varierar från 100 g till 1800 g. 1. I standby-läge, tryck på knappen AUTOMATISK UPPTINING. 2. Använd UPP och NER- knapparna för att välja vikten på maten som ska tinas. 3. Tryck på knappen START/SNABBSTART för att starta upptiningscykeln. 4. Om ugnen stannar under upptiningscykeln, vänd på maten för att säkerställa en jämn upptining och tryck sedan
på START/SNABBSTART för att tina upp den återstående tiden. 5. När upptiningscykeln är klar visar displayen “Slut” och en ton kommer att höras varannan minut tills en knapp
trycks in eller luckan öppnas.
AUTOMATISK UPPVÄRMNING
Ugnen låter dig värma upp mat baserat på vikten som användaren har angett. Uppvärmningstiden och effektnivån ställs in automatiskt när matkategorin och vikten har programmerats. Uppvärmningsvikten varierar från 200 g till 800 g.

  1. I standby-läge, tryck på knappen AUTOMATISK UPPVÄRMNING. 2. Använd UPP och NER-knapparna för att välja vikten på maten som ska värmas upp. 3. Tryck på knappen START/SNABBSTART. 4. När tillagningscykeln är klar visar displayen “Slut” och en ton kommer att höras varannan minut tills en knapp
    trycks in eller luckan öppnas.
    KÖKSTIMER
    Ugnen är utrustad med en kökstimer som räknar ner från den inställda tiden. 1. I standby-läge trycker du på knappen TID/STÄLL KLOCKA en gång. 2. Använd 10 SEKUNDER, 1 MINUT och 10 MINUTER-knapparna för att ställa in önskad tid. Längsta tiden är
    95 minuter 3. Tryck på knappen START/SNABBSTART för att bekräfta. 4. Displayen räknar ned från den inställda tiden. 5. När displayen når noll hörs en ton. Det är också möjligt att använda kökstimern i tillagningsläget. För att göra detta följ stegen som beskrivs ovan medan maten tillagas. När kökstimern har aktiverats visas den på displayen i fem sekunder, sedan återgår displayen till nedräkningstimern för tillagningscykeln. Tryck en gång på knappen TID/STÄLL KLOCKA för att se timern igen och kökstimern visas i fem sekunder och återgår sedan till tillagningsnedräkningen. · För att avbryta TIMER-programmet tryck på knappen STOPP/EKO och displayen visar tiden. · Om en tillagningscykel har startat är det möjligt att starta kökstimern genom att följa stegen enligt ovan.
    ENERGISPARFUNKTION
    Denna funktion gör det möjligt att spara ström medan ugnen inte används. För att aktivera den här funktionen i standby-läge, tryck och håll ned knappen STOPP/EKO i 3 sekunder, skärmen stängs av; ugnen går in i energisparläge. För att avbryta energisparläget, tryck på valfri knapp eller öppna och stäng ugnsluckan.
    SE ­ 17

SV
MUTE-FUNKTION
Det är möjligt att stänga av alla toner från mikrovågsugnen med mute- funktionen. Tryck på knappen BARNLÅS en gång för att ställa in mute- funktionen, displayen visar “AV” i 5 sekunder. I tyst läge hörs inget ljud när knapparna trycks ned. För att stänga av mute-funktionen, tryck på knappen BARNLÅS en gång; displayen visar “PÅ” i 5 sekunder för att indikera att ljudet har slagits på igen. Om mute-funktionen är inställd och ugnen kopplas bort från elnätet, kommer den att avbrytas när elnätet återansluts.
SÄKERHETSLÅS
Detta är en automatisk funktion för att förhindra obevakad användning av ugnen av barn. När ugnen är i standbyläge, om ingen åtgärd sker inom en minut, går ugnen automatiskt in i säkerhetslåsläge och “LOC” visas på displayen. I låst läge är alla knappar inaktiverade. Tryck på valfri knapp, låsindikation visas på displayen i 5 sekunder för att påminna användaren om att avbryta säkerhetslåset. För att stänga av säkerhetslåset, öppna och stäng bara luckan till mikrovågsugnen och knappsatsen blir aktiv igen och låsindikatorlampan släcks.
BARNLÅS
För att ställa in BARNLÅS, tryck och håll knappen BARNLÅS intryckt i 3 sekunder, ett långt pip hörs och displayen visar “LOC”. Ugnen är nu i läget BARNLÅS. I detta läge visar displayen klockan. Om någon knapp trycks ned eller luckan öppnas kommer “LOC” att ses i tio sekunder. För att avaktivera BARNLÅS, tryck och håll knappen BARNLÅS intryckt i 3 sekunder tills en lång pipsignal hörs.
SE ­ 18

RENGÖRING OCH UNDERHÅLL
· Stäng av ugnen och dra ut nätsladden ur vägguttaget vid rengöring. · Håll insidan av ugnen ren. När livsmedel stänker eller utspilld vätska fäster på ugnsväggarna, toppen eller
bottenplattan, torka av med en fuktig trasa. Milda rengöringsmedel kan användas om ugnen blir mycket smutsig. Undvik att använda spray eller andra starka rengöringsmedel. De kan fläcka, repa eller matta luckytan. · Ugnens utsida ska rengöras med en fuktig trasa. För att förhindra skador på manöverdelarna inuti ugnen bör vatten inte tränga in i ventilationsöppningarna. · Torka av luckan och fönstret på båda sidor, lucktätningarna och intilliggande delar ofta med en fuktig trasa för att avlägsna spill eller stänk. · Använd inte slipande rengöringsmedel. · Ångtvätta inte. · Låt inte kontrollpanelen bli våt. Rengör med en mjuk, fuktig trasa. När du rengör kontrollpanelen, låt ugnsluckan vara öppen så att ugnen inte slås på av misstag. · Om ånga ackumuleras inuti eller runt utsidan av ugnsluckan, torka av med en mjuk trasa. Detta kan uppstå när mikrovågsugnen används under hög luftfuktighet. Det här är inte ett fel. · Ugnsbottnen bör rengöras regelbundet för att undvika kontaminering och potentiell bågbildning/skada. Torka bara av ugnens bottenyta med milt rengöringsmedel. · Ta bort lukt från ugnen genom att kombinera en kopp vatten med saften och skalet från en citron i en mikrovågstålig skål. Mikra i 5 minuter. Torka noggrant och torka med en mjuk trasa. · Om glödlampan inte fungerar, kontakta kundtjänst för råd. · Ugnen ska rengöras regelbundet och eventuella livsmedelsavlagringar ska tas bort. Underlåtenhet att hålla ugnen i ett rent tillstånd kan leda till att ytan försämras vilket kan påverka enhetens livslängd negativt och eventuellt leda till en farlig situation. · Vänligen släng inte denna apparat i hushållssoporna; se till ditt lands råd om kassering av denna typ av produkt.
SE ­ 19

SV

LÄMPLIGA UGNSKÄRL

1. Det idealiska materialet för ett mikrovågsugnstillbehör är transparent för mikrovågor, det låter energi passera genom behållaren och värma maten.
2. Mikrovågor kan inte tränga in i metall, så metallredskap eller tallrikar med metalldetaljer bör inte användas. 3. Använd inte återvunna pappersprodukter vid mikrovågstillagning, eftersom de kan innehålla små metallfragment
som kan orsaka gnistor och/eller bränder. 4. Runda/ovala tallrikar snarare än fyrkantiga/avlånga rekommenderas, eftersom maten i hörnen tenderar att bli
överkokt. 5. Smala remsor av aluminiumfolie kan användas för att förhindra överkokning av utsatta områden. Men var försiktig,
använd inte för mycket och håll ett avstånd på 2,54 cm mellan folie och hålighet
Listan nedan är en allmän guide som hjälper dig att välja rätt redskap.

Husgeråd Stekkärl Porslin och keramik

Mikrovåg-

sugn

Grill

-säkert

/

/

Kommentar
Följ alltid tillverkarens anvisningar. Överskrid inte angivna uppvärmningstider. Var mycket försiktig då dessa kärl blir mycket heta. Porslin, keramik, fajans och benporslin är vanligtvis lämpligt, med undantag för de med metalldekoration.

Värmebeständigt glas Icke värmebeständigt glas

Var noga med att se till att alla glashusgeråd är lämpliga för användning i en mikrovågsugn.

Värmebeständig keramik

Mikrovågsugnssäker plasttallrik

Hushållspapper

/

Glasföremål t.ex. Pyrex®

/

Metallbricka

Metallställ

Aluminiumfolie Foliebehållare

/

Plastfolie
Plast/Polystyren t.ex. snabbmatsförpackningar
Frys-/Stekpåsar
Papper – Tallrikar, muggar och hushållspapper
Halm- och träbehållare

Returpapper och tidningar

Se till att allt keramiskt material inte är för tjockt eller med högt mineralinnehåll.
Kontrollera alltid att plasthusgerådet är lämpligt för användning i en mikrovågsugn.
Använd endast hushållspapper som rekommenderas för användning i mikrovågsugnar.
Försiktighet bör iakttas vid användning av tunna glasföremål eftersom de kan gå sönder eller spricka om de värms plötsligt.
Det rekommenderas inte att använda metallhusgeråd eftersom det bildar gnistor, vilket kan leda till brand.
Det rekommenderas inte att använda metallhusgeråd eftersom det bildar gnistor, vilket kan leda till brand.
Små bitar av aluminiumfolie kan användas för att skydda mat från överhettning. Håll folien minst 2,54 cm från ugnens väggar, ljusbågar kan uppstå. Foliebehållare rekommenderas inte såvida inte annat anges av tillverkaren, t.ex. Microfoil®, följ instruktionerna noga.
Det får inte röra vid maten och måste penetreras för att låta ångan komma ut.
Man måste vara försiktig eftersom en del behållare förvrids, smälter eller missfärgas vid höga temperaturer.
Måste penetreras för att låta ångan komma ut. Se till att påsarna är lämpliga för mikrovågsugnsanvändning.
Använd inte plast- eller metallband, eftersom de kan smälta eller fatta eld på grund av att metallen avger “ljusbågar”.
Använd endast för uppvärmning eller för att absorbera fukt. Man måste vara försiktig eftersom överhettning kan orsaka brand.
Övervaka alltid ugnen när du använder dessa material eftersom överhettning kan orsaka brand. Kan innehålla metallfragment som orsakar “gnista” och kan leda till brand.

VARNING: Vid uppvärmning av mat i plast- eller pappersbehållare, övervaka ugnen på grund av risken för antändning.
OBS: Lämna inte ugnen utan uppsikt under användning.
SE ­ 20

MATLAGNINGSRÅD FÖR MIKROVÅGSUGN
Mikrovågsugnar lagar mat snabbare än konventionell matlagning. Det är därför viktigt att vissa tekniker följs för att säkerställa goda resultat. Många av följande tekniker liknar de som används vid konventionell matlagning.
VARNING: Vätskor och livsmedel får inte värmas i förseglade behållare eller burkar/behållare med lock på, eftersom trycket kommer att byggas upp inuti och kan medföra att behållaren/burken exploderar.
MATLAGNINGSTIPS ANMÄRKNINGAR: · Ha alltid uppsikt över ugnen när den används. · Se till att redskapen är lämpliga för användning i mikrovågsugn. · Använd endast mikrovågspopcorn med den rekommenderade förpackningen (följ tillverkarens instruktioner).
Använd aldrig olja såvida inte annat anges av tillverkaren och tillred aldrig längre än instruerat. VARNING: Om du överskrider rekommenderade tillagningstider och använder effektnivåer som är för höga, kan maten överhettas, brännas vid och i extrema fall, fatta eld och skada ugnen.
Placera Lägg de tjockaste delarna av mat mot utsidan av tallriken. t.ex. kycklingklubbor. Livsmedel som placeras mot utsidan av tallriken får mer energi, alltså tillagas snabbare än de i mitten. Hölje Vissa livsmedel gynnas av att täckas under mikrovågstillagning. Använd ventilerad mikrovågsugnsfolie eller ett lämpligt lock. Stick hål Livsmedel med skal, skinn eller hinna måste penetreras på flera ställen innan tillagning eller återuppvärmning eftersom ånga kommer att byggas upp och kan orsaka maten att explodera. t.ex. potatis, fisk, kyckling, korv. OBS: Ägg bör inte värmas upp med mikrovågseffekt eftersom de kan explodera, även efter tillagningen. t.ex. pocherade, stekta, hårdkokta. Rör, vänd och omplacera För jämn tillagning är det viktigt att röra, vända och omplacera maten under tillagningen. Rör alltid och omplacera utifrån och in mot mitten. Låt stå Väntetid är nödvändig efter tillagningen, eftersom det gör att värmen sprids jämnt i hela maten.
SE ­ 21

SV

Matkännetäcken Sammansättning
Densitet Kvantitet Storlek Form
Temperaturen på mat

Livsmedel som innehåller mycket fett eller socker (t.ex. julpudding, köttfärspajer) kräver mindre uppvärmningstid. Försiktighet bör iakttas eftersom överhettning kan leda till brand. Ben i maten leder värme och får maten att tillagas snabbare. Försiktighet måste iakttas så att maten tillagas jämnt.
Matens densitet kommer att påverka mängden krävd tillagningstid. Lätt, porös mat såsom kakor och bröd, tillagas mycket snabbare än tung, kompakt mat såsom stekar och grytor.
Antalet mikrovågor i din ugn är samma oavsett hur mycket mat du tillagar. Tillagningstiden måste ökas när mängden livsmedel som placeras i ugnen ökar. T.ex., tar fyra potatisar längre tid att tillaga än två.
Små livsmedel och små bitar tillagas snabbare än stora, eftersom mikrovågor kan tränga igenom från alla håll till mitten. För jämn tillagning gör alla bitar i samma storlek.
Livsmedel som är oregelbundet formade, t.ex. kycklingbröst eller kycklingklubbor, tar längre tid att tillaga i de tjockare delarna. För jämn tillagning, placera de tjockaste delarna i utkanten av tallriken, där de kommer att få mer energi. Runda former tillagas jämnare än kvadratiska former i mikrovågsugn.
Den ursprungliga temperaturen på maten påverkar mängden tillagningstid som behövs. Kylvaror tar längre tid att tillaga än mat i rumstemperatur. Behållarens temperatur är inte en sann indikation på maten eller drycken. Skär i livsmedel med fyllningar, till exempel syltmunkar, för att släppa ut värme eller ånga.

VARNING: Ansikte och händer: Använd alltid ugnshandskar för att ta bort mat eller husgeråd från ugnen. Ta ett steg tillbaka när du öppnar ugnsluckan för att låta värme eller ånga att skingras. När du tar bort höljen (t.ex. plastfolie), öppnar stekpåsar eller popcornförpackningar, rikta ångan bort från ansikte och händer.

VARNING: Kontrollera temperaturen på mat och dryck och rör om före servering. Var särskilt försiktig vid servering till spädbarn, barn eller äldre. Innehållet i nappflaskor och barnmatsburkar skall röras om eller skakas och temperaturen skall kontrolleras innan förtäring för att undvika brännskador.

SE ­ 22

UPPTININGSRÅD
Att använda din mikrovågsugn är den snabbaste upptiningsmetoden. Det är en enkel process, men följande instruktioner är nödvändiga för att säkerställa att maten är helt upptinad. · Avlägsna allt förpackningsmaterial och emballage innan upptining. · För att tina mat, använd mikrovågseffektnivåer P-20 till P-40. · Se ytterligare information nedan. Omplacera Livsmedel som är placerade mot utsidan av tallriken kommer att tina snabbare än livsmedel i centrum. Det är därför viktigt att maten flyttas om upp till 4 gånger under upptining. Flytta tätt packade bitar från utsidan till centrum och omplacera överlappande områden. Detta kommer att säkerställa att alla delar av maten tinar jämnt. Separera Livsmedel kan fästas ihop när de tas ur frysen. Det är viktigt att skilja på maten så fort som möjligt under upptiningen. T.ex. baconskivor, kycklingfilé. Skydda Vissa områden av mat som tinas kan bli varm. För att hindra dem att bli varmare och börja tillagas, kan dessa områden skyddas med små bitar av folie, som reflekterar mikrovågor. T.ex. ben och vingar på en kyckling. Låt stå Väntetid är nödvändigt för att maten ska tinas ordentligt. Upptiningen är inte färdig när maten tas bort från mikrovågsugnen. Maten måste stå, täckt, ett tag för att säkerställa att mitten har blivit helt upptinad. Vänd Det är viktigt att alla livsmedel vänds upp till fyra gånger under upptiningen. Detta är viktigt för att säkerställa grundlig upptining.
SE ­ 23

SV
UPPVÄRMNINGSRÅD
För uppvärmning av mat, följ de råd och riktlinjer som anges nedan för att säkerställa att maten är ordentligt uppvärmd före servering. Måltider på tallrik Ta bort alla äderfä- eller köttbitar, värm dessa separat, se nedan. Placera mindre delar av livsmedel i mitten av tallriken, större och tjockare mat vid kanten. Täck med ventilerad mikrovågsfolie och värm på effektnivå P-50 , rör/omplacera halvvägs igenom uppvärmningen. OBS: Se till att maten är ordentligt uppvärmd före servering. Skivat kött Täck med ventilerad mikrovågsfolie och värm på effektnivå P-60. Omplacera minst en gång för att säkerställa jämn uppvärmning. OBS: Se till att köttet är ordentligt uppvärmt före servering. Fjäderfädelar Placera de tjockaste delarna vid kanten av skålen, täck med ventilerad mikrovågsfolie och värm på effektnivå P-70. Vänd efter halva uppvärmningen OBS: Se till att äderfäet är ordentligt uppvärmt före servering. Grytor Täck med ventilerad mikrovågsfolie eller ett lämpligt lock och värm på effektnivå P-50. Rör ofta för att säkerställa jämn uppvärmning. OBS: Se till att maten är ordentligt uppvärmd före servering. För att uppnå bästa resultat vid uppvärmning, välj en lämplig mikrovågseffektnivå anpassad till typen av mat. T.ex. en skål med grönsaker kan värmas med effektnivå P-100, medan en lasagne som innehåller ingredienser som inte kan röras, bör värmas med effektnivå P-40. ANMÄRKNINGAR: · Ta bort mat från folie eller metall innan du värmer. · Uppvärmningstiderna kommer att påverkas av formen, djupet, mängden och temperaturen på maten tillsammans
med storlek, form och material i behållaren.
VARNING: Värm aldrig vätska i behållare med smal hals, eftersom detta kan resultera i att innehållet erupterar ur behållaren och orsakar brännskador.
· För att undvika överhettning och brand måste särskild försiktighet iakttas vid matlagning eller uppvärmning av mat med hög socker- eller fetthalt, t ex köttfärspajer och puddingar.
· Värm aldrig olja eller fett för fritering eftersom detta kan leda till överhettning och brand. · Konserverad potatis bör inte värmas i mikrovågsugnen, följ tillverkarens instruktioner på burken.
VARNING: Innehållet i nappflaskor och barnmatsburkar skall röras om eller skakas och temperaturen kontrolleras före konsumtion, för att undvika brännskador.
SE ­ 24

FELSÖKNING

Om du tror att ugnen inte fungerar ordentligt finns det några enkla kontroller du kan utföra själv innan du ringer en ingenjör. Detta kommer att bidra till att förhindra onödiga servicesamtal om felet är något enkelt. Följ denna enkla kontroll nedan: Placera en halv kopp vatten på bottenplattan och stäng luckan. Ställ in timern för att tillaga i 1 minut med mikrovågseffektnivå P-100.
1. Tänds ugnslampan vid tillagning? 2. Fungerar kylfläkten? (Kontrollera genom att placera handen ovanför luftventilationsöppningarna.) 3. Efter 1 minut, hörs signalen? 4. Är vattnet i koppen varmt? Om du svarar “nej” på någon fråga kontrollera först att ugnen är korrekt ansluten och
att säkringen inte har löst ut. Om det inte finns något fel med något kontrollera mot felsökningstabellen nedan.

WARNING: Du får aldrig justera, reparera eller ändra ugnen själv. Det är farligt för någon annan än en av SHARP utbildad ingenjör att utföra service eller reparationer. Detta är viktigt eftersom det kan innebära borttagandet av höljen som ger skydd mot mikrovågsenergi.

· Lucktätningen stoppar mikrovågsläckage under ugnsdrift, men bildar inte en lufttät tätning. Det är normalt att se vattendroppar, ljus eller känna varm luft runt ugnsluckan. Mat med en hög fukthalt kommer att avge ånga och orsakar kondens innanför luckan som kan droppa från ugnen.
· Reparationer och modifieringar: Försök inte reparera, modifiera eller använda ugnen om den inte fungerar som den ska.
· Ytterhölje och lampåtkomst: Ta aldrig bort ytterhöljet. Detta är mycket farligt på grund av högspänningsdelar inuti som aldrig får beröras, eftersom detta kan vara dödligt. Din ugn är inte utrustad med ett lampskydd. Om lampan går sönder, försök inte att byta ut lampan själv, kontakta en SHARP-godkänd serviceverkstad.
FELSÖKNINGSTABELL

FRÅGA Drag cirkulerar runt dörren.
Kondens bildas i ugnen, och kan droppa från dörren.
Blinkande eller ljusbågar inifrån utrymmet vid matlagning. Ljusbågsbildning potatisar.
Ugnen fungerar inte när knappen START/SNABBSTART trycks in. Ugnen tillagar för långsamt. Ugnen ger ifrån sig ljud.
Yttre höljet är varmt.

SVAR
När ugnen är i drift, cirkulerar luft i utrymmet. Dörren bildar inte en lufttät tätning så luft kan strömma ut från dörren.
Ugnsutrymmet är normalt kallare än maten som tillagas, och ånga som produceras vid tillagningen kondenseras på den kallare ytan. Mängden ånga som produceras beror på vatteninnehållet i maten som tillagas. Vissa livsmedel, såsom potatis, har högt fuktinnehåll. Kondens som fastnat i luckglaset bör klarna efter några timmar.
Ljusbågsbildning kommer att inträffa om ett metallföremål kommer i närheten av ugnsutrymmet under tillagning. Detta kan möjligen rugga ytan av utrymmet, men bör annars inte skada ugnen.
Se till att alla “ögon” tas bort från potatisen och att de har penetrerats, placera direkt på bottenplattan i en värmetålig pajform eller liknande.
Kontrollera om luckan är ordentligt stängd.
Säkerställ att korrekt effektnivå har valts.
Mikrovågenergin pulserar PÅ och AV under tillagning/upptining. Pip hörs från ugnen varje minut och displayen visar “Fel” Om kontrollpanelens knappar trycks ned kontinuerligt i mer än 1 minut kommer detta fel att inträffa.
Höljet kan bli varmt vid beröring – håll barn borta.

SE ­ 25

SV
SKYDD MOT ATT KNAPPAR FASTNAR
I vilket läge som helst, om någon knapp på kontrollpanelen har fastnat i mer än 1 minut, slutar programmet att fungera omedelbart och displayen visar “FEL”. Mikrovågsugnen kommer att avge ett pip. Om knappen fortsätter att sitta fast hörs pip varannan minut. Efter felsökning, tryck på knappen STOPP/EKO för att återgå till standby-läge.
INNAN DU RINGER OM HJÄLP
Innan du ber om service, kontrollera varje post nedan: · Kontrollera att ugnen är ordentligt ansluten. Om inte, ta ut kontakten ur uttaget, vänta i 10 sekunder och sätt i den
ordentligt igen. · Kontrollera om en säkring har gått eller en utlöst huvudbrytare. Om dessa verkar fungerar korrekt, testa uttaget med
en annan apparat. · Kontrollera att effekt- och timervreden är rätt inställda. · Kontrollera att luckan är ordentligt stängd och går i låssystemet. Annars kommer inte mikrovågsenergin att
strömma in i ugnen OM INGET AV OVANSTÅENDE KORRIGERAR SITUATIONEN, KONTAKTA EN KVALIFICERAD TEKNIKER. FÖRSÖK INTE JUSTERA ELLER REPARERA UGNEN SJÄLV.
SE ­ 26

Vigtigt: Bemærk: Dit produkt er markeret med dette symbol. Det betyder, at brugte elektriske og elektroniske produkter ikke må blandes med almindeligt husholdningsaffald. Der findes et separat indsamlingssystem for disse produkter.
www.sharpconsumer.com/ contact/
www.sharpconsumer.com/ support/
www.sharpconsumer.com/ documents-of-conformity/

A. Oplysninger om bortskaffelse for brugere (private husholdninger)
1. I EU Vigtigt: Hvis du vil bortskaffe dette udstyr, må du ikke bruge en almindelig skraldespand. Brugt elektrisk og elektronisk udstyr skal behandles separat og i overensstemmelse med lovgivningen, der kræver korrekt behandling, indsamling og genbrug af brugt elektrisk og elektronisk udstyr. Efter implementeringen i medlemslandene kan private husholdninger inden for landene i EU gratis returnere deres brugte elektriske og elektroniske udstyr på angivne genbrugsstationer. I nogle lande vil din lokale forhandler muligvis også modtage dit gamle produkt uden omkostninger, hvis du køber et tilsvarende nyt produkt. *) Kontakt de lokale myndigheder for yderligere detaljer. Hvis dit brugte elektriske eller elektroniske udstyr indeholder batterier eller akkumulatorer, skal du bortskaffe dette produkt i henhold til lokale krav. Ved at bortskaffe dette produkt på korrekt vis, hjælper du med at sikre, at affaldet underkastes den nødvendige behandling, genindvinding og genbrug og således forebygger potentielle, negative virkninger på miljøet og menneskers sundhed, som ellers kunne opstå som følge af uhensigtsmæssig håndtering af affaldet.
2. I lande uden for EU Hvis du vil bortskaffe dette produkt, bedes du kontakte de lokale myndigheder og spørge efter den korrekte bortskaffelsesmetode. I Schweiz: Brugt elektrisk eller elektronisk udstyr kan returneres gratis til forhandleren, selv hvis du ikke køber et nyt produkt. Yderligere genbrugsstationer er angivet på hjemmesiden www.swico.ch eller www.sens.ch.
B. Oplysninger om bortskaffelse for erhvervsbrugere
1. I EU Hvis produktet anvendes til forretningsformål og du vil bortskaffe det: Kontakt venligst din SHARP-forhandler, som vil informere dig om returnering af produktet. Du kan blive opkrævet for omkostningerne i forbindelse med returnering og genbrug. Mindre produkter (og små mængder) kan muligvis afleveres til din lokale genbrugsstation. I Spanien: Kontakt venligst det etablerede indsamlingssystem eller de lokale myndigheder for returnering af dine brugte produkter.
2. I lande uden for EU Hvis du vil bortskaffe dette produkt, bedes du kontakte de lokale myndigheder og spørge efter den korrekte bortskaffelsesmetode.

For at få oplysninger om service bedes du se www.sharpconsumer.com/contact/, for at få oplysninger om dine garantirettigheder bedes du se www.sharpconsumer.com/support/ eller kontakt forhandleren, hvor du købte produktet. Erklæringer om overensstemmelse kan hentes fra www.sharpconsumer.com/documents-of-conformity/
DA ­ 1

DA
FORHOLDSREGLER FOR AT UNDGÅ MULIG UDSÆTTELSE FOR MIKROBØLGEENERGI
1. Forsøg ikke at betjene denne ovn med lågen åben, da det kan medføre skadelig eksponering for mikrobølgeenergi. Det er vigtigt ikke at virke mod hensigten eller pille ved sikkerhedslåsene.
2. Indsæt ikke noget mellem ovnens forside og lågen, og lad ikke snavs eller rester af rengøringsmiddel ophobe sig på tætningsoverfladerne.
3. Brug ikke ovnen, hvis den er beskadiget. Det er meget vigtigt, at ovnlågen lukkes korrekt, og at der ikke er skader på lågen, hængslerne, låsene eller dørpakningerne og tætningsoverfladerne.
4. Forsøg ikke at reparere eller justere ovnen.
INDHOLD
VIGTIGE SIKKERHEDSANVISNINGER……………………………………………………………………………………………………………………………………………. 3 INSTALLATION……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….11 RADIOINTERFERENS …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….12 VEJLEDNING OM JORDFORBINDELSER …………………………………………………………………………………………………………………………………….12 SPECIFIKATIONER …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………12 OVN OG TILBEHØR ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….13 BETJENINGSPANEL ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….14 FØR BRUG AF OVNEN…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..14 INDSTILLING AF UR………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………15 MIKROBØLGETILBEREDNING………………………………………………………………………………………………………………………………………………………15 HURTIGSTART………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..15 GRILLTILBEREDNING …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….16 MIKROBØLGE + GRILL ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….16 AUTO MENU ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….17 AUTOMATISK OPTØNING…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….18 AUTO- GENOPVARM …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….. 18 KØKKENTIMER ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………18 STRØMBESPARENDE FUNKTION ………………………………………………………………………………………………………………………………………………..18 FUNKTIONEN LYDLØS………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….19 BØRNESIKRINGSLÅS …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….19 BØRNESIKRING ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..19 RENGØRING OG PLEJE…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………19 OVNFAST PORCELÆN OG EGNEDE BEHOLDERE ……………………………………………………………………………………………………………………..20 GODE RÅD OM TILBEREDNING MED MIKROBØLGER………………………………………………………………………………………………………………21 GODE RÅD OM OPTØNING …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………23 GODE RÅD OM GENOPVARMNING ……………………………………………………………………………………………………………………………………………24 FEJLFINDING …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………25 BESKYTTELSE MOD KNAPPER, DER SIDDER FAST ……………………………………………………………………………………………………………………26 FØR DU RINGER EFTER HJÆLP ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………26
DA ­ 2

VIGTIGE SIKKERHEDSANVISNINGER
LÆS OMHYGGELIGT OG GEM TIL FREMTIDIG REFERENCE.
Således undgås risiko for brand. Mikrobølgeovnen bør ikke efterlades uden opsyn under drift. Effektniveauer, der er for høje, eller tilberedningstid, der er for lang, kan overophede madvarer og forårsage brand.
Denne ovn er kun designet til at blive brugt på en bordplade. Den er ikke beregnet til indbygning i et køkkenskab. Placér ikke ovnen i et skab. Stikkontakten skal være let tilgængelig, så ovnen kan frakobles stikket i en nødsituation.
Ovnen skal tilsluttes en stikkontakt med 230-240 V, 50 Hz, som sikres med en 10 A sikring eller en overspændingsbeskyttelse på minimum 10 A. Det anbefales, at apparatet tilsluttes en separat gruppe.
Anbring ikke ovnen i områder, hvor der udvikles varme. F.eks. tæt på en almindelig ovn. Installer ikke ovnen i et område med høj luftfugtighed, eller hvor der kan samle sig fugt. Opbevar eller brug ikke ovnen udendørs.
Hvis der forekommer røg i mikrobølgeovnen, skal der slukkes for kontakten eller stikket skal tages ud. Lad lågen være lukket for at kvæle flammerne.
Brug kun mikrobølgeegnede beholdere og køkkenredskaber. Køkkenredskaber skal kontrolleres for at sikre, at de er egnet til brug i mikrobølgeovne. Ved opvarmning af fødevarer i plastik- eller papirbeholdere skal du holde øje med ovnen på grund af muligheden for antændelse.
Rengør bølgelederdækslet og ovnrummet. Disse dele skal være tørre og uden fedt. Fedt, der samler sig på delene,
DA ­ 3

DA
kan blive overophedede og begynde at ryge eller bryde i brand.
Stil ikke brændbare genstande nær ved ovnen eller dens ventilationsåbninger. Bloker ikke ventilationsåbningerne.
Fjern forseglinger af metal, lukkebånd osv. fra maden og indpakningerne. Buedannelse på metaloverflader kan resultere i ild.
Anvend ikke mikrobølgeovnen for at varme fritureolie op. Det er ikke muligt at kontrollere temperaturen og olien kan antænde.
Hvis du påtænker at lave popcorn, skal du anvende specielle popcornsbeholdere for mikrobølgeovne.
Opbevar ikke mad eller andet inde i ovnen.
Kontrollér indstillingerne, når du starter ovnen, for at være sikker på, at den anvendes korrekt.
Efterlad ikke ovnen uden opsyn, når den er i brug.
Vær ekstra opmærksom, når madretter med højt sukkerindhold eller fedtindhold tilberedes eller genopvarmes, for eksempel, pølsehorn, tærter eller budding. Risiko for overophedning eller brand. Se de tilsvarende fif i brugervejledningen.
Sådan undgås risiko for skader. ADVARSEL:
Anvend ikke ovnen, hvis den er beskadiget eller ikke fungerer rigtigt. Kontroller følgende, inden ovnen anvendes:
a) Kontroller, at ovnlågen lukker korrekt, og at den ikke hæn-
ger på skrå eller er skæv.
b) Kontroller, at hængslerne og sikkerhedslåsene på lågen
ikke er knækkede eller løse.
c) Sørg for, at ovnlågens tætninger og tætningsoverflader
ikke er beskadigede.
DA ­ 4

d) Kontroller, at ovnens og ovnlågens indvendige sider ikke
har nogen buler.
e) Sørg for, at netledningen og stikkontakten ikke er beskadi-
gede. Mikrobølgeovnen må ikke anvendes, hvis lågen eller hængslerne er beskadigede. Ovnen skal først repareres af en kompetent tekniker før videre anvendelse.
Forsøg aldrig selv at justere, reparere eller modificere ovnen. Det kan være farligt for personer uden specielle kundskaber at udføre service eller reparere ovnen, da dette kræver, at kapper, som beskytter mod farlig mikrobølgeenergi, fjernes.
Anvend ikke ovnen, hvis ovnlågen er åben, og forsøg ikke at ændre på ovnlågens sikkerhedslåseklinker på nogen måde. Anvend ikke ovnen, hvis der sidder noget i klemme mellem ovnlågens tætningslister og kontaktfladerne.
Tillad ikke fedt og snavs at opbygges på lågens pakninger og tilstødende dele. Rengør oven med regelmæssige mellemrum og fjern fødevareaflejringer.
Følg instruktionerne om “Pleje og rengøring”. Hvis ovnen ikke holdes ren, kan det føre til ødelæggelse af overfladen, der kan

References

Read User Manual Online (PDF format)

Loading......

Download This Manual (PDF format)

Download this manual  >>

Related Manuals