Yamato Alpin YW09G8-I Air Conditioning Unit User Manual

June 12, 2024
Yamato Alpin

YW09G8-I Air Conditioning Unit

Product Information: Aparat de aer condiționat de tip

split

The Aparat de aer condiționat de tip split is a split type air
conditioning unit. It is available in different models: YW09G8/I,
YW12G8/I, YW18G8/I, and YW24G8/I. The product uses the refrigerant
gas R32, which is flammable. It is important to follow the
installation instructions and safety guidelines provided in the
user manual.

Product Usage Instructions

  1. Installation Requirements:

    • Before installation, make sure to perform a leakage test.

    • Refer to the table for minimum room area requirements based on
      the unit’s placement (on the floor, wall-mounted, or
      ceiling-mounted).

    • Ensure proper ventilation and avoid obstructing air flow.

    • Installation and electrical wiring must be done by qualified
      professionals according to national regulations.

    • Use appropriate power supply circuit and safety measures as per
      local safety regulations.

    • All cables of the indoor and outdoor units should be connected
      by a professional.

  2. Safety Measures:

    • Make sure the power supply voltage matches the requirements of
      the air conditioning unit.

    • Avoid using the unit in unstable power supply or with improper
      cables to prevent electric shock, fire, or damage to the unit.

    • Do not use open flames or smoke near the unit during
      installation, transport, or storage.

    • Use a gas detector before discharging or opening the
      refrigerant container.

    • Do not wash the air conditioning unit with water to avoid
      electric shock.

    • Avoid spraying water on the indoor unit to prevent electric
      shock or damage.

    • Do not attempt to repair the unit on your own. Contact the
      distributor for repairs.

    • Avoid touching the unit’s blades to prevent injury.

  3. Moving and Installation Safety Measures:

    • Disconnect the power source before moving or installing the
      unit.

    • Leave at least 15 cm of space between the unit and the ceiling
      for proper installation.

Manual de utilizare
Instruciuni originale Aparat de aer condiionat de tip split
CUPRINS
Msuri de siguran ………………………………………………………………………….. 01 Informaii privind instalarea …………………………………………………………………. 05 Instalarea unitii interioare ………………………………………………………………… 07 Curare i întreinere ……………………………………………………………………….. 10 Elemente verificate înainte de întreinere ……………………………………………… 11 Denumirea componentelor ………………………………………………………………… 12 Utilizarea i prezentarea telecomenzii …………………………. ………………………. 13 Testare i utilizare …………………………………………………………………………….. 20 Configurarea evii de legtur ……………………………………………………………… 21 Manualul specialistului …………………………………………………………………….. 24
V mulumim c ai ales produsul nostru. V rugm s citii cu atenie acest manual de utilizare înainte de exploatare i s îl pstrai pentru consultri ulterioare.
NOT Produsul real poate fi diferit de imaginea de mai sus, v rugm s v raportai la produsele reale.

YW09G8/I YW12G8/I YW18G8/I YW24G8/I

Explicaia simbolurilor

AVERTIZARE Acest simbol indic riscul de deces sau vtmare grav.

ATENIE

Acest simbol indic riscul de vtmare corporal sau deteriorare a bunurilor.

AVERTISMENT

Indic informaii importante, dar nu legate de pericole, utilizate pentru a indica riscul de deteriorare a bunurilor.

Clauze de excepie

Productorul nu îi asum nicio rspundere în cazul în care vtmrile corporale sau distrugerile materiale sunt cauzate de situaiile descrise mai jos.

1. Deteriorarea produsului datorit utilizrii necorespunztoare sau folosirii în alte scopuri;
2. Modificarea, schimbarea, întreinerea, sau utilizarea produsului împreun cu alte echipamente, fr a respecta manualul de instruciuni al productorului;
3. În urma verificrii, se constat c defeciunea produsului este cauzat direct de utilizarea unui gaz coroziv;
4. În urma verificrii, se constat c defeciunile se datoreaz unei manipulri necorespunztoare a produsului în timpul transportului;
5. Utilizarea, repararea, întreinerea unitii fr a respecta manualul de instruciuni sau regulamentele conexe;
6. În urma verificrii, se constat c problema sau disputa este cauzat de specificaiile de calitate sau de performana pieselor i componentelor fabricate de ali productori;
7. Daunele sunt cauzate de calamiti naturale, de utilizarea într-un mediu necorespunztor sau de for major.
Dac este necesar s instalai, s mutai sau s întreinei aparatul de aer condiionat, v rugm s contactai în primul UkQGdistribuitorul sau centrul local de service, pentru ca reprezentanii acestora s realizeze aceste operaii. Aparatul de aer condiionat trebuie instalat, mutat sau întreinut de ctre un agent autorizat. În caz contrar, se pot produce daune sau vtmri corporale grave, sau chiar deces. În cazul în care se constat scurgeri de agent frigorific sau aparatul, în timpul instalrii, întreinerii sau demontrii, necesit s fie golit, agentul frigorific trebuie s fie manipulat de ctre specialiti autorizai, în conformitate cu legile i reglementrile locale. Acest aparat nu este destinat utilizrii de ctre persoane (inclusiv copii) cu capaciti fizice, senzoriale sau mHntale reduse sau care nu au experiena i cunotinele necesare, cu excepia cazului în care sunt supravegheate sau dup ce au primit instruciuni cu privire la utilizarea aparatului de la o persoan responsabil pentru sigurana lor. Copiii trebuie s fie supravegheai pentru a v asigura c nu se joac cu aparatul.

Agentul frigorific

Aparatul este umplut cu gaz inflamabil R32.
Înainte de a utiliza aparatul, citii mai întâi manualul de utilizare.

Înainte de a instala aparatul, citii mai întâi manualul de instalare. Înainte de a repara aparatul, mai întâi, citii manualul de reparaie.

Pentru ca aparatul de aer condiionat s funcioneze, în sistem circul un agent frigorific special. Agentul frigorific utilizat este fluorur R32, care este tratat special. Agentul frigorific este inflamabil i inodor. Mai mult decât atât, în anumite condiii, acesta poate provoca explozie. Inflamabilitatea agentului frigorific este, totui, foarte sczut. Acesta poate fi aprins doar de flacr deschis.
În comparaie cu agenii frigorifici obinuii, R32 este un agent frigorific nepoluant, care nu afecteaz stratul de ozon. Influena acestuia asupra efectului de ser este, de asemenea, mai sczut. R32 are caracteristici termodinamice foarte bune, care conduc la o eficien energetic foarte ridicat. Prin urmare, unitile necesit o cantitate mai mic de agent. AVERTIZARE Nu utilizai mijloace pentru a accelera procesul de dezgheare sau pentru curare, altele decât cele recomandate de productor. Dac sunt necesare reparaii, luai legtura cu cel mai apropiat centru autorizat pentru reparaii. Orice reparaii efectuate de personal necalificat pot fi periculoase. Aparatul trebuie s fie depozitat într-o încpere fr surse de aprindere cu funcionare continu. (De exemplu: flcri deschise, un aparat care funcioneaz cu gaz, sau un înclzitor electric în stare de funcionare.) Nu perforai i nu ardei. Aparatul trebuie instalat, utilizat i depozitat într-o încpere cu o suprafa mai mare de X m2. (Pentru a afla suprafaa X, consultai tabelul ,,a” din seciunea ,,Utilizarea în siguran a agentului frigorific inflamabil”.) Aparatul este umplut cu gaz inflamabil R32. Pentru reparaii, respectai cu strictee instruciunile Sroductorului. inei cont de faptul c agenii frigorifici pot fi inodori. Citii manualul Vpecialistului.

Acest aparat nu este destinat utilizrii de ctre persoane (inclusiv copii) cu capaciti fizice, senzoriale sau mHntale reduse sau care nu au experienaicunotinelenecesare,cu excepia cazului în care sunt supravegheate sau dup ce au primit instruciuni cu privirela utilizarH D aparatului de la o persoan responsabil pentru sigurana lor. Copiii trebuie s fie supravegheai pentru a v asigura c nu se joac cu aparatul. Prin prezenta, compania noastr declar c acest aparat de aer condiionat eVte în conformitate cu cerinele eseniale i alte dispoziii relevante ale DirectiveiRE 2014/53/ UE. Este anexat o copie a documentului complet Gama de frecven wireless: 2412MHz – 2472MHz Putere maximdetransmisie: 18dBm
R32: 675 Acest marcaj indic faptul c acest produs nu trebuie aruncat împreun cu alte deeuri menajere, pentru a preveni posibilele daune asupra mediului sau sntii umane cauzate de deeurile necontrolate pe teritoriul UE.
Pentru a preveni posibilele daune asupra mediului sau sntii umane rezultate în urma eliminrii necontrolate a deeurilor, reciclai aparatul în mod responsabil pentru a promova reutilizarea durabil a resurselor materiale. Pentru a returna produsul utilizat, v rugm s folosii sistemele de colectare i returnare sau s contactai magazinul de unde a fost achiziionat produsul. Acetia pot prelua produsul pentru reciclare în condiii sigure pentru mediu. Dac este necesar s instalai, s mutai sau s întreinei aparatul de aer condiionat, v rugm s contactai în primul rând distribuitorul sau centrul local de service, pentru ca reprezentanii acestora s realizeze aceste operaii. Aparatul de aer condiionat trebuie instalat, mutat sau întreinut de ctre un agent autorizat. În caz contrar, se pot produce daune sau vtmri corporale grave, sau chiar deces.
Manipularea în siguran a agentului frigorific inflamabil
Calificrile necesare pentru persoana care efectueaz instalarea i întreinerea
Toate persoanele care lucreaz la sistemul de refrigerare trebuie s aib certificarea valabil acordat de o organizaie oficial i calificarea pentru gestionarea sistemului de refrigerare recunoscut în aceast industrie. Dac este nevoie de ali tehnicieni pentru întreinerea i repararea aparatului, acetia trebuie supravegheai de persoana care deine calificarea pentru utilizarea agentului frigorific inflamabil. Aparatul poate fi reparat numai prin metoda recomandat de productorul echipamentului.

Manipularea în siguran a agentului frigorific inflamabil

Informaii privind instalarea
Aparatul de aer condiionat trebuie instalat într-o încpere mai mare decât suprafaa minim. Suprafaa minim a camerei este indicat pe plcua de identificare sau în tabelul a de mai jos. Nu este permis gurirea sau arderea evii de legtur.
Dup instalare, este necesar efectuarea testului de scurgere.
tabelul a – Suprafaa minim a camerei ( m)

Cantitatea de încrcare

amplasare

(kg)

pe podea

montat în fereastr

montat pe perete

montat pe plafon

1.2

1.3

14.5

5.2

1.6

1.1

1.4

16.8

6.1

1.9

1.3

1.5

19.3

7

2.1

1.4

1.6

22

7.9

2.4

1.6

1.7

24.8

8.9

2.8

1.8

1.8

27.8

10

3.1

2.1

1.9

31

11.2

3.4

2.3

2

34.3 12.4

3.8

2.6

2.1

37.8 13.6

4.2

2.8

2.2

41.5

15

4.6

3.1

2.3

45.4 16.3

5

3.4

2.4

49.4 17.8

5.5

3.7

2.5

53.6 19.3

6

4

Informaii privind întreinerea
Verificai dac zona de întreinere sau suprafaa camerei respect cerinele de pe plcua de identificare. – Este permis utilizarea numai în încperile
care respect cerinele de pe plcua de identificare.
Verificai dac zona de întreinere este bine ventilat. – În timpul funcionrii, trebuie meninut
starea de ventilare continu.

Verificai dac exist surs de incendiu sau surs potenial de incendiu în zona de întreinere. – Este interzis utilizare flcrilor deschise în
zona de întreinere, iar semnul de avertizare ,,fumatul interzis” trebuie afiat la vedere.
Verificai dac marcajul aparatului este în stare bun. – Înlocuii semnul de avertizare neclar sau
deteriorat.
Sudarea
Dac în timpul procesului de întreinere trebuie s tiai sau s sudai evile prin care circul agentul frigorific, urmai paii de mai jos:
a. Oprii aparatul i întrerupei alimentarea
b. Eliminai agentul frigorific c. Aspirai d. Curai instalaia cu gaz N2 e. Tiai sau sudai
f. Pentru sudur, transportai unitatea în zona de reparaie
Agentul frigorific trebuie reciclat în rezervorul de stocare specializat. Asigurai-v c în apropierea orificiului de evacuare al pompei de vid nu exist nicio flacr deschis i c zona este bine ventilat.
Umplerea cu agent frigorific
Utilizai aparatele de umplere cu agent frigorific specializate pentru R32. Asigurai-v c tipurile diferite de agent frigorific nu se vor amesteca unele cu celelalte. Rezervorul de agent frigorific trebuie inut în poziie vertical în momentul umplerii cu agent frigorific. Lipii eticheta pe sistem dup ce ai terminat umplerea (sau dac nu ai terminat). Nu umplei excesiv. Dup finalizarea umplerii, efectuai operaia de detectare a scurgerilor înainte de a începe testul de funcionare; un alt moment pentru detectarea scurgerilor ar fi atunci când se elimin agentul frigorific.
Instruciuni de siguran pentru transport i depozitare
V rugm s folosii detectorul de gaze
inflamabile pentru verificare înainte de
descrcarea i deschiderea recipientului.
Este interzis utilizarea de flcri deschise,
respectiv fumatul.
Conform regulamentelor i legilor locale.

Msuri de siguran

AVERTIZARE

Instalare

Instalarea sau întreinerea

trebuie efectuate de ctre

profesioniti calificai.

Aparatul trebuie s fie instalat în

conformitate cu reglementrile

naionale referitoare la instalaiile

electrice.

Utilizai un circuit de alimentare

i o siguran corespunztoare,

în

conformitate

cu

reglementrile locale privind

sigurana.

Toate cablurile unitii interioare

i ale unitii exterioare trebuie

s fie conectate de ctre un

profesionist.

Asigurai-v c întrerupei

alimentarea cu energie electric

înainte de a efectua orice

lucrare legat de electricitate i

siguran.

Asigurai-v c tensiunea de

alimentare corespunde cerinelor

aparatului de aer condiionat.

Tensiunea de alimentare

instabil

sau

cablurile

necorespunztoare pot provoca

electrocutare, incendiu sau

defectarea aparatului. Înainte

de a utiliza aparatul de aer

condiionat, v rugm s

instalai cabluri de alimentare

corespunztoare.

Rezistena de împmântare trebuie s respecte reglementrile naionale privind sigurana electric. Aparatul de aer condiionat trebuie împmântat în mod corespunztor. Împmântarea necorespunztoare poate provoca electrocutare. Nu alimentai cu energie înainte de a termina instalarea. Montai un întreruptor. În caz contrar, se pot produce defeciuni. Cablurile fixe trebuie conectate la un separator multipolar, cu distan între contacte de cel puin 3 mm pentru toi polii. Se recomand includerea unui întreruptor cu funcia de protecie magnetic i termic. Aceasta protejeaz circuitul în caz de scurtcircuit sau suprasarcin.

1

Msuri de siguran

ATENIE

Instalare
Instruciunile privind instalarea i utilizarea acestui produs sunt furnizate de productor. Alegei o locaie care nu este accesibil copiilor i la distan de animale sau plante. În cazul în care aceste condiii nu pot fi respectate, din motive de siguran, îngrdii locul. Unitatea interioar trebuie montat aproape de perete. Nu utilizai un cablu de alimentare necorespunztor. În cazul în care lungimea cablului de alimentare nu este suficient, v rugm s contactai furnizorul pentru a obine un cablu nou. Aparatul trebuie s fie poziionat astfel încât tecrul s fie accesibil. În cazul aparatelor de aer condiionat cu tecr, dup finalizarea instalrii tecrul trebuie s fie accesibil.

În cazul aparatelor de aer condiionat fr tecr, pe circuitul de alimentare trebuie montat un întreruptor. Cablul galben-verde al aparatului de aer condiionat este cablul de împmântare, i nu poate fi utilizat în alte scopuri. Aparatul de aer condiionat este un aparat electric cu grad de protecie I. Acesta trebuie s fie împmântat corespunztor prin intermediul unui dispozitiv specializat de împmântare, de ctre un profesionist. V rugm s v asigurai c acesta este întotdeauna împmântat în mod corespunztor, în caz contrar exist riscul de electrocutare. Temperatura circuitului agentului frigorific va fi ridicat, v rugm s poziionai cablul de interconectare departe de eava de cupru.

2

Msuri de siguran

AVERTIZARE

Utilizare i întreinere
Acest aparat poate fi utilizat de copiii cu vârsta de peste 8 ani i de persoanele cu capaciti fizice, senzoriale sau mentale reduse sau fr experien i cunotine în acest sens numai dac acestea sunt supravegheate sau dac au fost instruite cu privire la utilizarea aparatului într-un mod sigur i îneleg pericolele implicate. Copiii nu au voie s se joace cu aparatul. Este interzis efectuarea operaiunilor de curare i întreinere care intr în responsabilitatea utilizatorului, de ctre copii nesupravegheai. În cazul în care cablul de alimentare este deteriorat, acesta trebuie s fie înlocuit de productor, de agentul de service al acestuia sau de persoane calificate în mod similar, pentru a evita pericolele. Nu conectai aparatul de aer condiionat la o priz multifuncional. În caz contrar, acest lucru poate provoca un

pericol

de

incendiu.

Deconectai sursa de ali-

mentare atunci când curai

aparatul de aer condiionat. În

caz contrar, acest lucru poate

provoca electrocutare.

Nu splai aparatul de aer

condiionat cu ap pentru a

evita electrocutarea.

Nu pulverizai ap pe uni-tatea

interioar. Acest lucru poate

provoca electrocutare sau

defectarea aparatului.

Nu reparai singuri aparatul

de aer condiionat. Acest

lucru poate

provoca

electrocutare sau deteriorarea

aparatului. În cazul în care

aparatul de aer condiionat

necesit reparaii, v rugm

s contactai distribuitorul.

Dup îndeprtarea filtrului, nu

atingei lamelele pentru a nu

v rni.

Nu introducei degetele sau

obiecte în fanta de admisie

sau în fanta de evacuare a

aerului. Acest lucru poate ca-

uza vtmri corporale sau

deteriorri.

3

Msuri de siguran

ATENIE

Utilizare i întreinere
Nu vrsai ap pe telecomand, în caz contrar telecomanda se poate defecta. Nu utilizai o flacr deschis sau usctorul de pr pentru a usca filtrul, pentru a evita deformarea acestuia sau pericolul de incendiu. Nu blocai fantele de admisie i de evacuare a aerului. Acest lucru poate cauza defeciuni. Nu clcai pe panoul superior al unitii exterioare i nu punei obiecte grele pe acesta. Acest lucru poate provoca defeciuni sau vtmri corporale. Când apare fenomenul de mai jos, v rugm s oprii aparatul de aer condiionat, s-l deconectai imediat de la sursa de alimentare i s contactai distribuitorul sau profesioniti calificai pentru reparaii.
Cablul de alimentare se supraînclzete sau este deteriorat. Se aude un zgomot anormal în timpul funcionrii.

Întreruptorul

declan-

eaz frecvent.

Aparatul de aer condiionat

eman miros de ars.

Unitatea interioar prezint

scurgeri.

4

Informaii privind instalarea

DistaCnelappuâinn1l5a

tavan cm

Distana pân la perete Cel puin 15 cm

Distana pân la perete
Cel puin 15 cm

Distana pân la un obstacol Cel puin 300 cm Distana pân la podea Cel puin 250 cm

Msuri de siguran pentru instalarea i mutarea aparatului
Pentru a garanta sigurana, v rugm s inei cont de urmtoarele msuri de precauie.
AVERTIZARE Atunci când instalai sau mutai aparatul,
asigurai-v c circuitul agentului frigorific nu conine aer sau alte substane cu excepia agentului frigorific specificat. Orice urm de aer sau alt substan strin în circuitul agentului frigorific va determina o cretere a presiunii în sistem sau la distrugerea compresorului, respectiv la rniri. Când instalai sau mutai aparatul, nu încrcai agent frigorific care nu corespunde cu cel indicat pe plcua de identificare, sau un agent frigorific necorespunztor. În caz contrar, acest lucru poate provoca o funcionare anormal, o reacie eronat, defeciuni mecanice sau chiar o serie de accidente. Când trebuie s recuperai agentul frigorific în timpul mutrii sau reparrii aparatului, asigurai-v c aparatul funcioneaz în modul de rcire.

AVERTIZARE În acest moment închidei complet VXSDSD de pe ramura de înalt presiune (VXSDSD de lichid). Dup aproximativ 30-40 de secunde, închidei complet VXSDSD de pe ramura de joas presiune (VXSDSD de gaz), oprii imediat aparatul i deconectai sursa de alimentare. Reinei c timpul pentru recuperarea agentului frigorific nu trebuie s depeasc 1 minut. Dac recuperarea agentului frigorific dureaz prea mult timp, înseamn c se aspir aer, iar acest lucru poate provoca o cretere a presiunii sau distrugerea compresorului, care poate duce la rnire. În timpul recuperrii agentului frigorific, asiguraiv c VXSDSD de lichid i VXSDSD de gaz sunt complet închise i c alimentarea este deconectat înainte de a scoate eava de legtur. În cazul în care compresorul începe s funcioneze atunci când VXSDSDeste deschis i eava de legtur nu este înc conectat, va fi aspirat aer, iar acest lucru va cauza o cretere a presiunii sau distrugerea compresorului, ceea ce va duce la rnire. Când instalai unitatea, asigurai-v c eava de legtur este bine fixat înainte GHvQFHSHUHD IXQFLRQULL compresorul. În cazul în care compresorul începe s funcioneze atunci când VXSDSD este deschis i eava de legtur nu este înc conectat, va fi aspirat aer, iar acest lucru va cauza o cretere a presiunii sau distrugerea compresorului, ceea ce va duce la rnire. Este interzis instalarea aparatului în locuri în care se pot degaja gaze corozive sau gaze inflamabile. Dac în mediul în care funcioneaz aparatul s-au produs scurgeri de gaze, pot avea loc explozii i alte accidente. Nu utilizai prelungitoare pentru conexiunile electrice. În cazul în care cablul electric nu este suficient de lung, v rugm s contactai un centru local autorizat pentru reparaii i s cerei un cablu electric adecvat. Conexiunile necorespunztoare pot provoca electrocutare sau incendiu. Utilizai tipurile de cabluri specificate pentru conexiunile electrice între unitile interioare i cele exterioare. Fixai ferm cablurile astfel încât bornele acestora s nu fie afectate de tensiuni externe. Cablurile electrice cu capacitate insuficient, conexiunile greite ale cablurilor i bornele incorect fixate pot duce la electrocutare sau incendiu.

Unelte necesare pentru instalare

Nivel

7 Cheie fix 12 Aparat de

2 urubelni

8 Dispozitiv de

3 Main de gurit tiat evi

msur universal

cu percuie 4 Burghiu

9 Detector de 13 Cheie imbus

scurgeri

cu loca

5 Dispozitiv de

10 Pomp de vid

hexagonal

lrgire evi

11 Manometru 14 Rulet

6 Cheie
dinamometric AVERTISMENT

V rugm s contactai agentul local pentru instalare. Nu utilizai un cablu de alimentare necorespunztor.

5

Alegerea locaiei de instalare
Cerin de baz
Instalarea aparatului în urmtoarele locuri poate provoca defeciuni. Dac acest lucru nu poate fi evitat, v rugm s consultai distribuitorul local: 1. Loc cu surse puternice de cldur, vapori, gaze
inflamabile, sau explozive, sau materiale volatile rspândite în aer. 2. Loc cu dispozitive de înalt frecven (cum ar fi mainile de sudur, echipamente medicale). 3. Loc în apropierea zonei de coast. 4. Loc cu petrol sau gaze rspândite în aer. 5. Loc cu gaz sulfurat. 6. Alte locuri cu circumstane deosebite. 7. Aparatul nu trebuie instalat în spltorie. 8. Nu este permis instalarea pe o structur de baz instabil sau mobil (cum ar fi camioanele) sau în mediu coroziv (cum ar fi o fabric de produse chimice).
Unitate interioar
1. Nu trebuie s existe nicio obstrucie în apropierea fantei de admisie a aerului i a fantei de evacuare a aerului.
2.Alegei o locaie în care apa format în urma condensului poate fi dispersat cu uurin i nu va afecta alte persoane.
3.Alegei o locaie convenabil pentru conectarea unitii exterioare, în apropierea prizei de alimentare.
4.Alegei o locaie care nu este accesibil copiilor. 5. Locul de amplasare trebuie s poat rezista la
greutatea unitii interioare i s nu amplifice zgomotul i vibraiile. 6. Aparatul trebuie instalat la 2,5 m deasupra podelei. 7. Nu instalai unitatea interioar chiar deasupra unui aparat electric. 8.V rugm s facei tot posibilul pentru a monta aparatul departe de lmpi fluorescente.
Msuri de siguran
1. La instalarea unitii, trebuie s respectai reglementrile privind sigurana electric.
2. Conform reglementrilor locale în materie de siguran, utilizai un circuit de alimentare i un întreruptor cu declanare automat corespunztor.
3. Asigurai-v c tensiunea de alimentare corespunde cerinelor aparatului de aer condiionat. Tensiunea de alimentare instabil sau cablurile necorespunztoare pot provoca defectarea aparatului. Înainte de a utiliza aparatul de aer condiionat, v rugm s instalai cabluri de alimentare corespunztoare.
4. Conectai corespunztor cablul de faz, cablul de nul i cablul de împmântare ale prizei de alimentare.
5. Asigurai-v c întrerupei alimentarea cu energie electric înainte de a efectua orice lucrare legat de electricitate i siguran.
6. Nu alimentai cu energie înainte de a termina instalarea.

Cerine pentru conexiunea electric
7. În cazul în care cablul de alimentare este deteriorat, acesta trebuie s fie înlocuit de productor, de agentul de service al acestuia sau de persoane calificate în mod similar, pentru a evita pericolele.
8. Temperatura circuitului agentului frigorific va fi ridicat, v rugm s poziionai cablul de interconectare departe de eava de cupru.
9. Aparatul trebuie s fie instalat în conformitate cu reglementrile naionale referitoare la instalaiile electrice.
Cerine privind împmântarea
1. Aparatul de aer condiionat este un aparat electric cu grad de protecie I. Acesta trebuie s fie împmântat corespunztor prin intermediul unui dispozitiv specializat de împmântare, de ctre un profesionist. V rugm s v asigurai c acesta este întotdeauna împmântat în mod corespunztor, în caz contrar exist riscul de electrocutare.
2. Cablul galben-verde al aparatului de aer condiionat este cablul de împmântare, i nu poate fi utilizat în alte scopuri.
3. Rezistena de împmântare trebuie s respecte reglementrile naionale privind sigurana electric.
4. Aparatul trebuie s fie poziionat astfel încât tecrul s fie accesibil.
5. Cablurile fixe trebuie conectate la un separator multipolar, cu distan între contacte de cel puin 3 mm pentru toi polii.

6

Instalarea unitii interioare
Pasul 1: Alegei locul de instalare
Recomandai locaia de instalare clientului i apoi confirmai-o cu acesta.

NOT Evitai formarea prafului i luai
msuri de siguran corespunztoare atunci când realizai gaura.

Interior 5-10

exterior 55 70

Pasul 2: Instalai cadrul de montare pe perete
1.Aezai cadrul de montare pe perete; reglai-l în poziie orizontal cu nivela i apoi marcai gurile de fixare a uruburilor pe perete.
2. Realizai cu ajutorul mainii de gurit cu percuie gurile pentru fixarea uruburilor, în locurile marcate (diametrul burghiului trebuie s fie corespunztor diblurilor din plastic) i apoi introducei diblurile de plastic în guri.
3. Fixai cadrul de montare pe perete cu ajutorul uruburilor autoforante i apoi verificai bun fixare a acestuia trgând de el. În cazul în care diblurile nu sunt bine fixate, v rugm s facei o alt gaur de fixare în apropiere.

Pasul 4: eav de evacuare
1. eava poate fi direcionat spre dreapta, spre dreapta spate, spre stânga sau spre stânga spate.

dreapta

stânga stânga spate dreapta spate

2. Dac alegei s direcionai eava spre stânga sau spre dreapta, tiai gaura corespunztoare în partea de jos a carcasei.

stânga

dreapta

Perete

Marcaj în mijlocul acesteia

Distan pân la perete de aprox. 150
mm Stânga
(gaur pentru eav în spate)

Nivel

Perete Distan pân la perete de aprox. 150 mm Dreapta

(Pentru unele modele) (gaur pentru eav în spate)

Pasul 3: Realizai gaura pentru eav

tiai gaura

Pasul 5: Conectai eava unitii interioare

1. Îndreptai racordul ctre corespunztoare.
2. Strângei piulia olandez cu mâna.

mufa

1. Alegei poziia gurii pentru eav în funcie de direcia evii de evacuare. Poziia gurii pentru eav trebuie s fie puin mai jos decât cadrul montat pe perete, aa cum este prezentat mai VXs. NOT &DGUXO de perete are doar scop ilustrativ, v rugm s analizai instalarea real.
V rugm s analizai circumstanele reale pentru numrul de uruburi i poziia uruburilor.

2. La terminarea instalrii, tragei caGUXO

de montare cu mâna pentru a verifica dac

este bine fixat. Distribuia forei trebuie

s fie uniform pe toate uruburile.

3. Realizai o gaur pentru eav cu diametrul

de 55 sau 70 în ORFXO aleas pentru

eava de evacuare. Pentru a facilita

scurgerea, realizai gaura prin perete pentru

conducta înclinat în jos spre exterior la un

unghi de 5-10°

7

Racord piuli olandez eav

3. Reglai fora cuplului de strângere conform specificaiilor din fia urmtoare. Aezai cheia fix pe racordul evii i punei cheia dinamometric pe piulia olandez. Strângei piulia olandez cu cheia dinamometric.
Cheie fix

cheie dinamometric

piuli olandez eav

eava unitii interioare

Diametrul piuliei hexagonale 1/4” 3/8” 1/2” 5/8” 3/4”

Cuplul de strângere (Nm)
15~20 30~40 45~55 60~65 70~75

4. Înfurai eava unitii interioare i racordul evii de legtur cu un tub izolator pentru evi i apoi înfurai-l cu band adeziv.

Tub izolator evi
Pasul 6: Instalai furtunul de scurgere
1. Conectai furtunul de scurgere la eava de evacuare a unitii interioare.

furtun de scurgere

tub izolator pentru evi
NOT Introducei furtunul de scurgere din unitatea
interioar în tubul izolator pentru a preveni formarea condensului. Diblurile din plastic nu sunt furnizate.

Pasul 7: Conectai cablul unitii interioare
AVERTISMENT
Toate cablurile unitii interioare i ale unitii exterioare trebuie s fie conectate de ctre un profesionist.
În cazul în care lungimea cablului de alimentare nu este suficient, v rugm s contactai furnizorul pentru a obine un cablu nou. Evitai s prelungii singuri cablul.
În cazul aparatelor de aer condiionat cu tecr, dup finalizarea instalrii tecrul trebuie s fie accesibil.
Pentru aparatul de aer condiionat fr tecr, pe cablu trebuie instalat un întreruptor cu declanare automat. Întreruptorul cu declanare automat trebuie s fie multipolar, iar distana de separare între contacte trebuie s fie de cel puin 3 mm.

1. Deschidei panoul, scoatei urubul de pe

capacul cXWLHL GH FRQH[LXQL i apoi scoatei

capacul.

panou

urub

Conduct de

eav de evacuare

scurgere

2. Înfurai racordul cu band adeziv.

capac cXWLHFRQH[LXQL
2. Introducei cablul de conectare prin gaura de trecere a cablului din partea din spate a unitii interioare i apoi tragei-l în afar.

furtun de scurgere eav de evacuare

gaura de trecere a cablului

band

cablu de conectare

8

3. Scoatei clema de fixare; conectai cablul de conectare la born în funcie de culoare; strângei urubul i apoi fixai cablul de conectare cu clema de fixare.

eav de legtur

furtun de scurgere band

N(1) 2 3
Albas- negru maro tru

galbenverde

Conectarea unitii exterioare

AVERTISMENT Schema electric este doar pentru referin, v
rugm s o consultai pe cea real.
4. Punei la loc capacul cablajului i apoi strângei urubul.
5. Închidei panoul.

Pasul 8: Înfurai eava

1. Înfurai eava de legtur, cablul de

alimentare i furtunul de scurgere cu band

adeziv.

cablu de alimentare

Unitate interioar

interior i exterior conduct

de gaz

cablu de alimentare interior
3. Înfurai-le uniform. 4. Conducta de lichid i conducta de gaz tre-
buie înfurate separat la final.
NOTICE Cablul de alimentare i cablul de control nu pot fi
încruciate sau rsucite. Furtunul de scurgere trebuie s fie legat în partea
de jos.

Pasul 9: Suspendai unitatea interioar
1. Introducei evile legate în tubul de trecere prin perete i apoi tragei-le prin gaura din perete.
2. Fixai unitatea interioar pe cadrul de montare pe perete.
3. Umplei spaiul dintre evi i gaura din perete cu gum de etanare.
4. Fixai tubul de trecere prin perete. 5.Verificai dac unitatea interioar este
instalat corect i aproape de perete.

Interior

exterior

WXE WUHFHUH SULQperete

gum de etanare

cârlig superior

band

conduct de lichid furtun de scurgere

2.Lsai o rezerv suficient din furtunul de scurgere i din cablul de alimentare pentru instalare atunci când le înfurai. Dup înfurarea pe o anumit distan, separai cablul de alimentare a unitii interioare i apoi separai furtunul de scurgere.
9

cârlig inferior al cadrului de montare pe perete
AVERTISMENT Nu îndoii prea mult furtunul de scurgere pentru a
împiedica blocarea acestuia.

Curare i întreinere
AVERTIZARE Pentru a evita electrocutarea, înainte de a
curata aparatul de aer condiionat, oprii-l i deconectai-l de la sursa de alimentare. Nu splai aparatul de aer condiionat cu ap pentru a evita electrocutarea. Nu folosii lichide volatile pentru a cura aparatul de aer condiionat. Nu utilizai detergent lichid sau coroziv pentru a cura aparatul i nu stropii în interiorul aparatului cu ap sau cu alte lichide, în caz contrar, acest lucru poate provoca deteriorarea componentelor din plastic, sau chiar electrocutare.
Curarea suprafeei unitii interioare
Când suprafaa unitii interioare este murdar, se recomand utilizarea unei cârpe moi uscate sau a unei lavete umede pentru a o terge. AVERTISMENT Nu scoatei panoul când îl curai.
Curarea filtrului
1. Deschidei panoul
Tragei panoul într-un anumit unghi, aa cum este prezentat în figur.

2. Scoatei

filtrul

Scoatei filtrul aa cum

este indicat în fig.

3. Curai filtrul Utilizai un pmtuf de praf sau ap pentru a cura filtrul. Atunci când filtrul este foarte murdar, utilizai ap (sub 45°C) pentru a-l cura i apoi punei-l întrun loc umbros i rece pentru a se usca.

4. Instalarea filtrului Instalai filtrul i apoi închidei bine capacul panoului.

AVERTIZARE
Filtrul trebuie curat la fiecare trei luni. Dac exist mult praf în mediul în care funcioneaz aparatul, putei cura filtrul mai des.
Dup îndeprtarea filtrului, nu atingei lamelele pentru a nu v rni.
Nu utilizai o flacr deschis sau usctorul de pr pentru a usca filtrul, pentru a evita deformarea acestuia sau pericolul de incendiu.

ATENIONARE: Verificri înainte de utilizarea sezonier
1. Verificai dac fantele de admisie i de evacuare a aerului nu sunt blocate.
2.Verificai dac întreruptorul cu declanare automat, tecrul i priza sunt în stare bun.
3. Verificai dac filtrul este curat. 4.Verificai dac suportul de fixare al unitii exterioare
este deteriorat sau corodat. Dac da, contactai distribuitorul. 5.Verificai dac conducta de scurgere este deteriorat.
ATENIONARE: Verificri dup utilizarea sezonier
1. Deconectai sursa de alimentare. 2. Curai filtrul i panoul unitii interioare. 3.Verificai dac suportul de fixare al unitii exterioare
este deteriorat sau corodat. Dac da, contactai distribuitorul.

Informaii privind reciclarea
1. O mare parte din materialele de ambalare sunt materiale reciclabile. V rugm s le eliminai, ducându-le la un centru de reciclare autorizat.
2.Dac dorii s aruncai aparatul de aer condiionat, v rugm s contactai distribuitorul local sau consultantul de la centrul de service pentru a afla metoda corect de eliminare.
Cod de eroare

Când starea aparatului de aer condiionat este anormal, indicatorul de temperatur al unitii interioare va clipi pentru a afia codul de eroare corespunztor. Consultai lista de mai jos pentru identificarea codului de eroare.
Cod de eroare Identificarea i remedierea defeciunilor

E1,E5, E6, E8 H3, H6, U8

Poate fi eliminat prin repornirea aparatului. În caz contrar, v rugm s contactai persoane calificate pentru reparare.

C5, F0, F1, F2

V rugm s contactai persoane calificate pentru reparare.

NOT Dac exist alte coduri de eroare, contactai per-
soane calificate pentru reparare.
10

Articolele verificate înainte de întreinere

Analiza problemelor generale
Înainte de a contacta un centru de service pentru reparaii, v rugm s verificai elementele de mai jos. Dac defeciunea nu poate fi eliminat, contactai distribuitorul local sau profesioniti calificai.

Problem

Elemente de verificat

Soluie

Au existat fenomene grave Scoatei tecrul din priz.

(cum ar fi electricitate Reintroducei tecrul dup

static,

tensiune 3 minute, apoi pornii din

instabil)?

nou aparatul.

Telecomanda este în raza Raza de recepie a

de recepie a semnalului? semnalului este de 8 m.

Exist obstacole?

Îndeprtai obstacolele.

Unitatea interioar nu poate recepiona

Telecomanda

este

îndreptat spre senzorul

de recepie?

Alegei un unghi adecvat i îndreptai telecomanda spre senzorul de recepie a unitii interioare.

semnalul de la Sensibilitatea telecomenzii Verificai bateriile. Dac

telecomand sau este sczut; afiajul este puterea bateriilor este prea

telecomanda nu neclar sau nu este afiat mic, v rugm s le

reacioneaz. nici o informaie?

înlocuii.

Nu se afieaz nici o Verificai dac telecomanda

informaie atunci când pare a fi deteriorat. Dac

acionai telecomanda? da, înlocuii-o.

Apropiai telecomanda de

Exist

o

lamp unitatea interioar. Stingei

fluorescent în încpere? lampa fluorescent i apoi

încercai din nou.

Fantele de admisie sau de

evacuare a aerului din unitatea interioar sunt

Îndeprtai obstacolele.

blocate?

În modul înclzire, este

Nu este emis aer atins

temperatura

din unitatea selectat pentru interior?

interioar

În momentul atingerii temperaturii selectate unitatea interioar nu va mai sufla aer.
Pentru a împiedica suflarea

de aer rece, unitatea

Modul înclzire a fost interioar va fi pornit dup

activat de curând?

o întârziere de câteva

minute, ceea ce reprezint

un fenomen normal.

Ateptai pân la

Pan de curent?

restabilirea alimentrii cu

energie electric.

tecrul este introdus în priz?

bine 5HLQWURGXFHLWHFUXO

Întreruptorul

cu Solicitai unui profesionist s

Aparatul de aer condiionat nu funcioneaz

declanare automat declaneaz sau sigurana fuzibil este ars?

înlocuiasc întreruptorul cu declanare automat sau sigurana fuzibil.

Cablul este defect?

6ROLFLWDLXQXLSURIHVLRQLVWV vOvQORFXLDVF

Aparatul a fost repornit imediat dup oprire?

Ateptai timp de 3 minute i apoi pornii din nou aparatul.

Funcia setat pe telecomand estZ

Resetai

funcia.

Prin fanta de

Deoarece aerul din interior

evacuare a

este rcit rapid. Dup un

aerului

al Temperatura i umiditatea timp, temperatura i

unitii

din interior sunt ridicate? umiditatea din interior vor

interioare se

scdea, iar ceaa va

propag cea

disprea.

Problem
Sunt emanate mirosuri

Elemente de verificat Verificai dac exist o surs de miros, cum ar fi mobilierul i igrile etc.

Soluie
Eliminai sursa de miros. Curai filtrul.

Temperatura setat nu poate fi modificat

Temperatura

dorit

depete intervalul de

temperatur setat?

Intervalul de temperatur setat: 16°C ~ 30°C

Tensiunea este prea mic $WHSWDL SkQ FkQG WHQVLXQHD

UHYLQHODQRUPDO

Efectul de rcire (înclzire) nu este corespunztor.

Filtrul este murdar?

Curai filtrul.

Temperatura setat este Reglai temperatura

în intervalul corespunztor? intervalul corespunztor.

în

Ua sau fereastra sunt

deschise?

Închidei ua sau fereastra.

Aparatul de aer Verificai dac exist

Scoatei tecrul din priz,

condiionat interferene, cum ar fi

introducei din nou tecrul

funcioneaz fulgere, dispozitive

în priz i apoi repornii

anormal

wireless etc.

aparatul.

Zgomotul este sunetul

Zgomot de tip ,,ap care curge”

Aparatul de aer condiionat a fost pornit sau oprit chiar acum?

agentului frigorific care curge în interiorul aparatului, ceea ce reprezint un fenomen

normal.

Acesta este sunetul de

Zgomot pocnituri

de

Aparatul condiionat

de a fost

aer pornit

sau oprit chiar acum?

frecare cauzat de dilatarea

i/sau contracia panoului

sau a altor elemente din

cauza

modificrii

temperaturii.

AVERTIZARE
Când apare fenomenul de mai jos, v rugm s oprii aparatul de aer condiionat, s-l deconectai imediat de la sursa de alimentare i s contactai distribuitorul sau profesioniti calificai pentru reparaii.
Cablul de alimentare se supraînclzete sau este deteriorat. Se aude un zgomot anormal în timpul funcionrii. Întreruptorul cu declanare automat declaneaz frecvent. Aparatul de aer condiionat eman miros de ars. Unitatea interioar prezint scurgeri.
Nu reparai sau modificai singuri aparatul de aer condiionat. În cazul în care aparatul de aer condiionat funcioneaz în condiii anormale, pot aprea defeciuni, pericol de electrocutare sau de incendiu.

11

Denumirea componentelor
Unitate interioar
fant de admisie a aerului panou filtru

buton auxiliar

fant de evacuare a aerului

flaps orizontal

Dac telecomanda se pierde sau se deterioreaz, utilizai butonul auxiliar pentru a porni sau opri aparatul de aer condiionat. Procedura este urmtoarea: dup cum se arat în figur, deschidei panoul i apsai butonul auxiliar pentru a opri aparatul de aer condiionat. Atunci când aparatul de aer condiionat este pornit, acesta va funciona în modul automat.

Afiaj

Mod înclzire
Mod rcire
Mod dezumidificare
Indicator de temperatur Indicator de alimentare electric

R:indicator rou
R (numai pentru modelul cu înclzire)
W W indicator alb
G G indicator verde O indicator portocaliu

NOT
Aceasta este prezentarea general, iar culoarea indicatorului este doar pentru referin. V rugm s consultai afiajul real.
Coninutul afiat poate fi diferit de cel real. V rugm s consultai afiajul real.

12

Utilizarea i prezentarea telecomenzii
Butoanele telecomenzii

Prezentarea pictogramelor de pe afiaj

I feel Configurare vitez ventilator

Mod de funcionare

Mod durbo Trimite semnal Mod automat
Mod rcire Mod dezumidificare
Mod ventilare

Mod înclzire Mod de funcionare pe timpul
somnului Funcia de înclzire la 8°C
Mod sntate Funcie aer proaspt
Mod silenios
Funcia X-FAN

Tip de afiare temp.

Temperatura configurat
Temperatura ambiental interioar
Temperatura ambiental exterioar
Ceas
Configurare temperatur Funcia WiFi
Configurare or

FXQFLHGHSRUQLUHRSULUHSURJUDPDW /
Oscilare dreapta i stânga Oscilare sus i jos
Blocare pentru copii

13

Prezentarea butoanelor de pe telecomand

NOT

Aceasta este o telecomand universal. Poate fi

folosit pentru aparatele de aer condiionat cu mai

multe funcii. Pentru funciile pe care acest model nu le

are, dac apsai butonul corespunztor de pe

telecomand, aparatul îi va menine starea iniial de

funcionare.

Dup punerea în funciune, aparatul de aer condiionat

va emite un sunet. Indicatorul de alimentare ,, ” este

ACTIVAT. Din acest moment, putei utiliza aparatul de

aer condiionat folosind telecomanda.

Când aparatul este pornit, apsând butonul de pe

telecomand, pictograma de semnal ,,

” de pe

afiajul telecomenzii va clipi o dat i aparatul de aer

condiionat va emite un sunet ,,di”, ceea ce înseamn

c semnalul a fost trimis ctre aparatul de aer

condiionat.

În ceea ce privete modelele cu funcie WiFi sau

telecomand cu fir, unitatea interioar trebuie s fie

controlat iniial cu telecomanda standard în modul

automat i ulterior poate fi activat funcia de

temperatur reglabil în modul automat utilizând

aplicaia sau telecomanda cu fir.

Aceast telecomand poate regla temperatura în

modul automat. În cazul în care unitatea interioara nu

are funcia de reglare a temperaturii în modul automat,

temperatura setat în modul automat poate fi invalid

sau temperatura setat afiat pe aparat poate fi

diferit de cea afiat pe telecomand în modul

automat.

Buton
Apsai acest buton pentru a porni aparatul. Apsai din nou acest buton pentru a opri aparatul.

Când selectai modul dezumidificare, aparatul de aer condiionat funcioneaz la vitez mic în modul dezumidificare. În modul de dezumidificare, viteza ventilatorului nu poate fi reglat. Apsai butonul ” ” / ” ” pentru reglarea unghiului de suflare.
Când selectai modul ventilare, aparatul de aer condiionat doar va ventila (sufla), nu va rci sau înclzi. Apsai butonul ,,FAN” pentru reglarea vitezei ventilatorului. Apsai butonul ” ” / ” ” pentru reglarea unghiului de suflare.
Când selectai modul înclzire, aparatul de aer condiionat funcioneaz în modul de înclzire. Apsai butonul ,,” sau ,,” pentru a regla temperatura setat. Apsai butonul ,,FAN” pentru reglarea vitezei ventilatorului. Apsai butonul ,, ” /” ” pentru reglarea unghiului de suflare.
NOT
Pentru a evita suflarea de aer rece, dup pornirea modului deînclzire, unitatea interioar va porni dup 1~5 minute(timpul efectiv de întârziere depinde de temperaturaambiental din interior).
Setai intervalul de temperatur din telecomand:16~30°C(61-86°F).
Vitez ventilator: automat, mic, medie-mic, medie,medie-mare, mare.
În modul automat, temperatura poate fi afiat; în modul automat, temperatura setat poate fi reglat.

Buton

Acest buton este utilizat pentru selectarea

vitezei ventilatorului într-o ordine care trece de

la AUTO,

la

, apoi

înapoi la Auto.

Auto

Buton

Apsai acest buton pentru a selecta modul de

funcionare dorit.

AUTO COOL DRY FAN

HEAT

Când selectai modul automat, aparatul de aer

condiionat va funciona automat în funcie de

temperatura detectat. Apsai butonul ,,FAN”

pentru reglarea vitezei ventilatorului. Apsai

butonul ” ” / ” ” pentru reglarea unghiului

de suflare al ventilatorului.

Dup selectarea modului rcire, aparatul de

aer condiionat va funciona în modul de rcire.

Apsai butonul ,,” sau ,,” pentru a regla

temperatura setat. Apsai butonul ,,FAN”

pentru reglarea vitezei ventilatorului. Apsai

butonul ” ” / ” ” pentru reglarea unghiului

de suflare.

14

Vitez redus

vitez medie-mic

viteza medie

vitez medie-mare

vitez mare

NOT
În modul de dezumidificare, viteza ventilatorului este redus. Funcia X-FAN inei apsat butonul pentru viteza ventilatorului timp de 2 secunde în modul COOL (rcire) sau DRY (dezumidificare), se afieaz pictograma ,, ” i ventilatorul unitii de interior va continua s funcioneze timp de câteva minute pentru a usca unitatea interioar chiar dac ai oprit aparatul. Dup pornirea aparatului, funcia X-FAN este DEZACTIVAT automat. Funcia X-FAN nu este disponibil în modurile AUTO (automat), FAN (ventilare) sau HEAT (înclzire). Prin aceast funcie indic condensul format pe vaporizatorul unitii interioare se va evapora dup oprirea aparatului pentru a evita apariia mucegaiului.

Dup ce ai activat funcia X-FAN: dup oprirea aparatului prin apsarea butonului ,, “, ventilatorul unitii interioare va continua s funcioneze câteva minute la vitez mic. În acest interval, inei apsat butonul pentru viteza ventilatorului timp de 2 secunde pentru a opri direct ventilatorul unitii interioare.
Dup ce ai dezactivat funcia X-FAN: dup oprirea aparatului prin apsarea butonului ,, “, toat unitatea va fi oprit direct.
Butonul
În modul COOL (RCIRE) sau HEAT (ÎNCLZIRE), apsai acest buton pentru a reveni la modul de rcire rapid sau de înclzire rapid. Pe telecomand este afiat pictograma ,, “. Apsai din nou acest buton pentru a dezactiva funcia turbo i pictograma ,, ” va disprea. Dac activai aceast funcie, unitatea va funciona la cea mai mare vitez a ventilatorului pentru a rci sau a înclzi rapid, astfel încât temperatura ambiental s se apropie de temperatura presetat cât mai repede posibil.
Butoanele
Apsai butonul ,,” sau ,,” o dat pentru a crete sau reduce temperatura configurat cu 1°C (°F). Dac inei apsat butonul ,,” sau ,,”, dup 2 secunde , temperatura configurat pe telecomand se va schimba rapid. La eliberarea butonului, dup finalizarea selectrii, indicatorul de temperatur de pe unitatea interioar se va modifica corespunztor. Când configurai funcia TIMER ON (pornire programat), TIMER OFF (oprire programat) sau CLOCK (ceas), apsai butonul ,,” sau ,,” pentru a regla ora. (Consultai butoanele CLOCK, TIMER ON, TIMER OFF).
Butonul
Apsai acest buton pentru a selecta unghiul de oscilare spre dreapta i stânga. Unghiul de suflare al ventilatorului poate fi selectat în mod ciclic, dup cum urmeaz:

2 secunde mai târziu, starea se va modifica imediat în oprit; dac apsai din nou acest buton într-un interval de 2 secunde, modificarea strii de oscilare va depinde i de ordinea ciclic de mai sus. Funcia este disponibil numai pentru anumite modele.
Butonul
Apsai acest buton pentru a selecta unghiul de înclinare în sus i în jos. Unghiul de suflare al ventilatorului poate fi selectat în mod ciclic, dup cum urmeaz:

nicio informaie afiat (flapsurile orizontale se oprescvQSR]LWLDDFWXDO

Când selectai ,, “, aparatul de aer condiionat va

sufla aerul în mod automat. Flapsul orizontal va

oscila automat în sus i în jos, pân la unghiul

maxim. Când selectai

,,

“, aparatul de aer

condiionat sufl aerul în poziie fix. Flapsul

orizontal se va opri în poziie fix.

Când selectai ,,

“, aparatul de aer con-

diionat sufl aerul la un unghi fix. Flapsul orizontal

va trimite aerul la un unghi fix.

inei apsat butonul ,, ” mai mult de 2 secunde

pentru a seta unghiul de înclinare dorit. Când

obinei unghiul dorit, eliberai butonul.

NOT

,,

” este posibil s nu fie disponibil. Când

aparatul de aer condiionat primete acest semnal,

acesta va ventila automat.

Apsai acest buton continuu, mai mult de 2 secunde,

iar flapsul unitii interioare va oscila în continuu

de sus în jos; eliberai butonul, iar flapsul se va opri

din micare i îi va menine poziia.

În modul de oscilare sus-jos, atunci când starea este

modificat din off (dezactivat) în , dac apsai acest

buton 2 secunde, starea se va modifica imediat în

off; dac apsai din nou acest buton într-un interval de

2 secunde, modificarea strii de oscilare va depinde i

de ordinea ciclic de mai sus.

nicio informaie afiat (se
oprete în poziia actual)

NOT Apsai acest buton continuu mai mult de 2
secunde, iar deflectorul unitii interioare va oscila de

la stânga la dreapta; eliberai butonul, iar deflectorul unitii se va opri, poziia acestuia va fi meninut. În modul de oscilare spre stânga i spre dreapta, atunci când starea de funcionare este schimbat de

la oprit la

, în cazul în care apsai acest buton

Butonul
Prin apsarea acestui buton, se poate selecta funcia Sleep 1 ( 1), Sleep 2 ( 2 ), Sleep 3 ( 3 ) i se poate anula modul de funcionare pe timpul somnului, în mod ciclic; dup pornirea aparatului, modul de funcionare pe timpul somnului este dezactivat implicit. Sleep 1 este modul 1 de funcionare pe timpul somnului. În modul de rcire, dup o or de funcionare, temperatura configurat a unitii principale va crete cu 1°C; dup dou ore, temperatura configurat va crete cu 2°C, apoi
15 unitatea va funciona la aceast temperatur.

În modul de înclzire, dup o or, temperatura configurat va scdea cu 1°C; dup dou ore,

Butonul

temperatura configurat va scdea cu 2 °C, apoi Apsai acest buton pentru a activa funcia I FEEL

unitatea va funciona la aceast temperatur i telecomanda va afia ,, “. Dup setarea acestei

configurat.

funcii, telecomanda va trimite temperatura

Sleep 2 este modul 2 de funcionareSHWLPSXO ambiental detectat la controler i unitatea va

somnului, adic aparatul de aer condiionat va regla automat temperatura din interior în funcie de

funciona în funcie de un grup de curbe de temperatura detectat. Apsai acest buton din

temperatur de funcionare pe timpul somnului nou pentru a dezactiva funcia I FEEL i ,, ” va

prestabilite.

disprea.

Sleep 3 – configuraia proprie pentru curba de V rugm s inei telecomanda în apropierea

temperatur în modul de funcionare pe timpul utilizatorului atunci când aceast funcie este

somnului;

activat. Nu punei telecomanda în apropierea

(1) În modul Sleep 3, apsai butonul ,,Turbo” i obiectelor cu temperatur ridicat sau temperatur

inei-l apsat mai mult timp; telecomanda intr în sczut, pentru a evita msurarea inexacta a

starea de setare personalizat i în acest moment temperaturii ambientale. Atunci când funcia I

ceasul de pe telecomand va afia ,,1 or”, zona de FEEL este activat, telecomanda trebuie pus în

afiare a temperaturii setate ,,88″ va afia zona în care unitatea interioar poate recepiona

temperatura corespunztoare ultimei curbe i va semnalul trimis de telecomand.

clipi (la prima setare se va afia valoarea iniial a curbei, conform setrii din fabric);

Butoanele

/

(2) Apsarea butoanelor ,,” i ,,”, modific temperatura corespunztoare setat; dup reglare,

Butonul TIMER ON Prin apsarea butonului ,,TIMER ON” se poate

apsai butonul ,,Turbo” pentru confirmare;

configura ora pentru pornirea programat a

(3) În acest moment, va fi adugat automat 1 or

aparatului. Dup apsarea acestui buton,

la poziia cronometrului de pe telecomand

pictograma ,, ” dispare i cuvântul ,,ON” de pe

(valorile posibile sunt ,,2 ore” sau ,,3 ore” sau ,,8

telecomand clipete. Apsai butonul ,,” sau ,,”

ore”), zona de afiare a temperaturii ,,88″ va afia temperatura corespunztoare ultimei curbe de funcionare pe timpul somnului i va clipi; (4) Repetai operaiunile de mai sus (2)~(3), pân la finalizarea setrii temperaturii pentru 8 ore; stabilirea curbei de temperatur este finalizat. În acest moment, telecomanda va relua afiajul iniial pentru or i temperatur. Sleep 3 – se poate vizualiza curba personalizat de temperatur din modul personalizat de funcionare pe timpul somnului: Utilizatorul poate utiliza metoda de configurare a curbei de funcionare pe timpul somnului pentru a vizualiza curba configurat, poate accesa setrile de configurare individualizat a modului de

pentru a regla ora de pornire programat (TIMER ON). Dup fiecare apsare a butonului ,,” sau ,,” ora de pornire programat (TIMER ON) va crete sau va scdea cu 1 minut. inei apsat butonul ,,” sau ,,” i, 2 secunde mai târziu, ora se va schimba rapid pân la atingerea orei dorite. Apsai butonul ,,TIMER ON” pentru a o confirma. Cuvântul ,,ON” nu va mai clipi. Se va relua afiarea pictogramei ,, “. Dezactivarea funciei de pornire programat (TIMER ON): în cazul în care funcia TIMER ON este activat, apsai butonul ,,TIMER ON” pentru a o dezactiva. Butonul TIMER OFF Prin apsarea butonului ,,TIMER OFF” se poate configura ora pentru oprirea programat a

funcionare pe timpXOVRPQXOXL, dar nu poate

aparatului. Dup apsarea acestui buton, picto-

modifica temperatura. Apsai direct butonul

grama ,, ” dispare iar cuvântul ,,OFF” de pe

,,Turbo” pentru confirmare. În timpul procedurii de

telecomand clipete. Apsai butonul ,,” sau ,,”

configurare sau de vizualizare de mai sus, în cazul

pentru a regla ora de oprire programat (TIMER

în care, în decurs de 10 secunde, nu este apsat

niciun buton, se va iei automat din starea de

configurare a curbei de funcionare pe timpul

somnului i se va relua afiarea informaiilor

iniiale. În timpul procedurii de configurare sau de

vizualizare, apsarea butonului ,,ON/OFF”, a

butonului ,,MODE”, a butonului ,,SLEEP”, are drept

efect ieirea din starea de configurare sau de

vizualizare a curbei de funcionare pe timpul

somnului.

16

OFF). Dup fiecare apsare a butonului ,,” sau ,,” ora de oprire programat (TIMER OFF) va crete sau va scdea cu 1 minut. inei apsat butonul ,,” sau ,,” i, 2 secunde mai târziu, ora se va schimba rapid pân la atingerea orei dorite. Apsai butonul ,,TIMER OFF” i cuvântul ,,OFF” nu va mai clipi. Se va relua afiarea pictogramei ,, “. În cazul în care funcia de oprire programat (TIMER OFF) este activat, apsai butonul ,,TIMER OFF” pentru a o dezactiva.

NOT Putei seta simultan orele pentru pornirea i oprirea
programat indiferent dac unitatea este pornit sau oprit. Înainte de a seta orele pentru pornirea i oprirea programat, reglai ceasul. Când activai funcia de pornire programat (TIMER ON) sau de oprire programat (TIMER OFF), setai-o astfel încât s fie activat tot timpul i aparatul de aer condiionat va fi pornit sau oprit în fiecare zi la temperatura configurat. Butonul ,, ” nu are efect asupra configurrii. Dac aceast funcie nu este necesar, utilizai telecomanda pentru a o dezactiva.
Butonul
Apsai acest buton pentru a seta ceasul. Simbolul ,, ” de pe telecomand va clipi. Apsai butonul ,,” sau ,,” timp de 5 secunde pentru a seta ceasul. Cu fiecare apsare a butonului ,,” sau ,,”, ora va crete sau va scdea cu 1 minut. Prin meninerea apsat a butonului ,,” sau ,,” timp de 2 secunde, ora se va modifica rapid. Eliberai acest buton când obinei ora dorit. Apsai butonul ,,CLOCK” pentru a confirma ora. Pictograma ,, ” nu mai clipete.
NOT Setarea ceasului adopt modul de 24 de ore. Intervalul dintre dou operaiuni trebuie s fie de
maxim 5 secunde. În caz contrar, telecomanda va iei din starea de setare. Acest lucru este valabil i pentru FUNCIA DE PORNIRE/OPRIRE PROGRAMAT.
Butonul
Apsarea acestui buton face ca funcia Quiet (funcionare silenioas) s intre în modul Auto Quiet (vor fi afiate simbolurile ,, ” i ,,AUTO”), apoi în modul Quiet (va fi afiat simbolul ,, “) sau s fie dezactivat (nu este afiat nici un simbol ,, “). Dup pornire, funcia Quiet este dezactivat automat.
NOT
Funcia Quiet este disponibil numai pentru anumite modele.
Funcia Quiet poate fi setat în toate modurile; în modul Quiet (funcionare silenioas), viteza ventilatorului nu este disponibil pentru configurare.
Când este selectat funcia Quiet În modul rcire: ventilatorul unitii interioare funcioneaz la viteza a 4-a. 10 minute mai târziu sau când temperatura ambiental interioar este < 28°C, ventilatorul unitii interioare va funciona la viteza a 2-a sau în modul silenios, în funcie de diferena dintre temperatura ambiental interioar i temperatura configurat.

În modul de înclzire: ventilatorul unitii interioare funcioneaz la viteza a 3-a sau în modul silenios, în funcie de diferena dintre temperatura ambiental interioar i temperatura configurat. În modul dezumidificare sau de ventilare: ventilatorul unitii interioare funcioneaz în modul silenios. În modul automat: ventilatorul unitii interioare funcioneaz în modul silenios automat în funcie de modul de rcire, înclzire sau ventilare.

Butonul
Apsai butonul ,,WiFi” pentru a activa funcia WiFi, pictograma ,,WiFi” va fi afiat pe telecomand; inei apsat butonul ,,WiFi” timp de 5 secunde pentru a dezactiva funcia WiFi, iar pictograma ,,WiFi” va disprea. Când aparatul de aer condiionat este oprit, apsarea simultan a butoanelor ,,MODE” i ,,WiFi” timp de 1 secund, va reseta modulul WiFi la configuraia din fabric.
NOT Aceast funcie este disponibil numai pentru
anumite modele.

Butonul

Apsai acest buton pentru a dezactiva funcia de iluminare a afiajului unitii interioare. Simbolul ,, ” de pe telecomand dispare. Apsai din nou acest buton pentru a activa funcia de iluminare. Se afieaz pictograma ,, “.

Butonul

Apsai acest buton pentru a activa i dezactiva

funciile Health (sntate) i Scavenging (aer

proaspt). Apsai prima dat acest buton pentru a

activa funcia Scavenging (aer proaspt); pe ecranul

LCD este afiat simbolul ,, “. Apsai butonul pentru

a doua oar pentru a activa simultan funciile Health

(sntate) i Scavenging (aer proaspt); ecranul

LCD afieaz simbolurile ,, ” i ,,

“. Apsai

acest buton pentru a treia oar pentru a dezactiva

simultan funciile Health (sntate) i Scavenging

(aer proaspt). Apsai butonul pentru a patra oar

pentru a activa funcia Health (sntate); ecranul

LCD afieaz simbolul ,, “. Apsai din nou acest

buton pentru a repeta operaiunea de mai sus.

NOT
Aceast funcie este disponibil numai pentru anumite modele.

17

Butonul

Apsând acest buton, putei vedea pe afiajul unitii

interioare temperatura setat pentru interior, tem-

peratura ambiental interioar sau temperatura

ambiental exterioar. Pe telecomand, temperatura

afiat este selectat ciclic, în modul prezentat mai

jos:

nicio informaie

afiat

Atunci când selectai ,, ” sau fr nicio informaie afiat pe telecomand, indicatorul de temperatur pentru unitatea interioar afieaz temperatura setat.
Atunci când selectai ,, ” prin intermediul telecomenzii, indicatorul de temperatur al unitii interioare afieaz temperatura ambiental din interior.
Atunci când selectai ,, ” prin intermediul telecomenzii, indicatorul de temperatur al unitii interioare afieaz temperatura ambiental din exterior.
NOT
Afiarea temperaturii exterioare nu este disponibil pentru unele modele. În acel moment, unitatea interioar primete semnalul ,, “, în timp ce afieaz temperatura configurat pentru interior.
Temperatura configurat va fi afiat implicit la pornirea aparatului. Pe telecomand nu este afiat nicio informaie.
Numai pentru modelele a cror unitate interioar are afiaj dual-8.
Când este selectat afiarea temperaturii ambientale interioare sau exterioare, indicatorul de temperatur de pe unitatea interioar afieaz temperatura corespunztoare i trece automat la afiarea temperaturii configurate dup 3-5 secunde.
Prezentarea funciilor activate prin combinarea butoanelor
Funcia de economisire a energiei
În modul de rcire, apsai simultan butoanele ,,TEMP” i ,,CLOCK” pentru a activa sau a dezactiva funcia de economisire a energiei. Atunci când funcia de economisire a energiei este activat, pe telecomand se va afia mesajul ,,SE”, iar aparatul de aer condiionat va regla automat temperatura configurat în funcie de setrile din fabric pentru a ajunge la cel mai bun efect de economisire a energiei. Apsai din nou simultan butoanele ,,TEMP” i ,,CLOCK” pentru a dezactiva funcia de economisire a energiei.

NOT Atunci când funcia de economisire a energiei este
activat, viteza ventilatorului este implicit viteza automat i nu poate fi reglat. Atunci când funcia de economisire a energiei este activat, temperatura configurat nu poate fi modificat. Apsai butonul ,,TURBO” i telecomanda nu va transmite semnalul. Funcia Sleep i funcia de economisire a energiei nu pot fi active simultan. Dac funcia de economisire a energiei a fost setat în modul de rcire, apsarea butonului ,,SLEEP” va dezactiva funcia de economisire a energiei. Dac funcia Sleep a fost setat în modul de rcire, activarea funciei de economisire a energiei va anula funcia Sleep.
Funcia de înclzire la 8°C
În modul de înclzire, apsai simultan butoanele ,,TEMP” i ,,CLOCK” pentru a activa sau a dezactiva funcia de înclzire la 8°C. Când aceast funcie este activat, pe telecomand vor fi afiate simbolurile ,, ” i ,,8°C”, iar aparatul de aer condiionat va menine starea de înclzire la 8°C. Apsai simultan butoanele ,,TEMP” i ,,CLOCK” pentru a iei din funcia de înclzire la 8°C.
NOT Atunci când funcia de înclzire la 8°C este activat,
viteza ventilatorului este implicit viteza automat i nu poate fi reglat. Atunci când funcia de înclzire la 8°C este activat, temperatura configurat nu poate fi modificat. Apsai butonul ,,TURBO” i telecomanda nu va transmite semnalul. Funcia Sleep i funcia de înclzire la 8 nu pot fi active simultan. Dac funcia de înclzire la 8°C a fost setat în modul de înclzire, apsai butonul ,,SLEEP” pentru a dezactiva funcia de înclzire la 8°C. Dac funcia Sleep a fost setat în modul de înclzire, activarea funciei de înclzire la 8 va anula funcia Sleep. La afiarea temperaturii în oF, telecomanda va afia o înclzire de 46 oF.
Funcia de blocare pentru copii
Apsai simultan ,,” i ,,” pentru a activa sau dezactiva funcia de blocare pentru copii. Când funcia de blocare pentru copii este activat, pe telecomand este afiat pictograma ,, “. Dac acionai telecomanda, pictograma ,, ” va clipi de trei ori fr a trimite semnal ctre aparat.

18

Funcia de comutare pentru afiarea temperaturii
Cu aparatul oprit, apsai simultan butoanele ,,” i ,,MODE” pentru a comuta afiarea temperaturii între °C i °F.
Funcia de auto curare
Când unitatea este oprit, meninei simultan apsate butoanele ,,MODE” i ,,FAN” timp de 5 secunde pentru a activa sau dezactiva funcia de auto curare. Când funcia de auto curare este activat, unitatea interioar afieaz ,,CL”. În timpul procesului de auto curare a vaporizatorului, unitatea va efectua o rcire rapid sau o înclzire rapid. Este posibil s se aud un zgomot, care este sunetul lichidului ce curge sau a dilatrii termice sau a contraciei la rece. Aparatul de aer condiionat poate sufla aer rece sau cald, ceea ce este un fenomen normal. În timpul procesului de curare, asigurai-v c încperea este bine ventilat pentru a evita afectarea confortului.
NOT Funcia de auto curare poate fi activat numai în condiii
normale de temperatur ambiental. În cazul în care cantitatea de praf din încpere este mare, v recomandm s efectuai curarea o dat pe lun; în caz contrar, curai aparatul o dat la 3 luni. Dup activarea funciei de auto curare, putei prsi încperea. Dup terminarea procesului de auto curare, aparatul de aer condiionat va intra în modul de ateptare. Aceasta funcie este disponibil numai pentru anumite modele.

AVERTISMENT
În timpul funcionrii, îndreptai transmitorul de semnal al telecomenzii ctre senzorul de recepie de pe unitatea interioar.
Distana dintre transmitorul de semnal i senzorul de recepie nu trebuie s depeasc 8 m, iar între aceste dispozitive nu trebuie s existe obstacole.
Semnalul poate fi perturbat uor în încperea unde exist o lamp fluorescent sau un telefon mobil; telecomanda trebuie s fie aproape de unitatea interioar în timpul funcionrii.
Atunci când este necesar înlocuirea bateriilor, înlocuii bateriile vechi cu unele noi de acelai tip.
Dac nu vei folosi telecomanda o perioad lung de timp, scoatei bateriile.
Dac afiajul de pe telecomand este neclar sau nu se afieaz nicio informaie, înlocuii bateriile.

Înlocuirea bateriilor telecomenzii

transmitorul de semnal reinstalai

baterie

scoatei
Capacul compartimentului pentru baterii
1. Apsai pe partea din spate a telecomenzii marcat cu ,, “, aa cum se arat în figur, apoi împingei capacul compartimentului pentru baterii în direcia indicat de sgeat.
2. Înlocuii cu dou baterii uscate de 7# (AAA 1,5 V) i asigurai-v c poziia polilor ,,+” i ,,-” este cea corect.
3. Punei la loc capacul compartimentului pentru baterii.
19

Testare i utilizare

Verificarea dup instalare

Dup finalizarea instalrii, verificai conform cerinelor de mai jos.

Elementele care trebuie verificate
Aparatul a fost instalat i fixat corespunztor?
Ai efectuat testul de scurgere a agentului frigorific?

Posibile defeciuni
Aparatul poate s cad, s trepideze sau s funcioneze zgomotos. Acest lucru poate duce la o capacitate insuficient de rcire (înclzire).

Izolaia termic a Poate cauza condens i scurgeri conductei este suficient? de ap sub form de picturi.

Apa se scurge în mod corespunztor?
Tensiunea sursei de alimentare este conform cu tensiunea marcat pe plcua de identificare?

Poate cauza condens i scurgeri de ap sub form de picturi.
Poate provoca defeciuni sau deteriorarea pieselor.

Cablul electric i conducta Poate provoca defeciuni

sunt instalate corect?

sau deteriorarea pieselor.

Unitatea este împmântat Poate provoca scurgeri de

în mod corect?

curent electric.

Cablul de alimentare respect specificaiile?
Exist vreo obstrucie în fantele de admisie i de evacuare a aerului? Praful i resturile mrunte produse în timpul instalrii au fost îndeprtate?

Poate provoca defeciuni sau deteriorarea pieselor.
Acest lucru poate duce la o capacitate insuficient de rcire (înclzire).
Poate provoca defeciuni sau deteriorarea pieselor.

Supapa pentru gaz i supapa pentru lichid a evii de legtur sunt deschise complet?
Gaura de trecere prin perete a evii este astupat?

Acest lucru poate cauza o capacitate insuficient de rcire (înclzire).
Acest lucru poate duce la o capacitate insuficient de rcire (înclzire) sau la risip de energie electric.

Testarea funcionrii
1. Pregtirea pentru testarea funcionrii Clientul aprob aparatul de aer condiionat. Transmitei clientului observaiile importante
privitoare la aparatul de aer condiionat. 2. Metoda de testare a funcionrii Introducei tecrul în priz, apsai butonul
ON/OFF de pe telecomand pentru a porni aparatul. Apsai butonul MODE pentru a selecta AUTO, COOL, DRY, FAN i HEAT (auto, rcire, dezumidificare, ventilare i înclzire) pentru a verifica dac funcionarea este normal sau nu. Dac temperatura ambiental este mai mic de 16°C, aparatul de aer condiionat nu va începe s rceasc.
20

280

280

Configurarea evii de legtur

1. Lungimea standard a evii de legtur: 5 m, 7,5 m, 8 m.
2. Lungimea minim a evii de legtur. Pentru unitatea cu eav de legtur standard de 5 m, nu exist nicio restricie privind lungimea minim a evii de conectare. Pentru unitatea cu eav de legtur standard de 7,5 m i 8 m, lungimea minim a evii de legtur este de 3 m.
3. Lungimea maxim a evii de legtur este prezentat mai jos

Lungimea maxim a evii de legtur

Capacitatea de rcire

Lungimea maxim a evii de legtur
(m)

5000Btu/h (1465W)

15

7000Btu/h (2051W)

15

9000Btu/h (2637W)

15

12000Btu/h (3516W)

20

Ventilul unitii interioare Ventilul unitii exterioare

Numai rcire, rcire Numai rcire

i înclzire (g/m)

(g/m)

rcire i înclzire
(g/m)

16

12

16

Cantitate suplimentar de încrcare cu agent frigorific pentru R32

40

12

40

80

24

96

136

48

96

200

200

200

280

_

_

1” or 1 1/4”

3/4” or 7/8”

5/8” or 3/4”

3/8” or 1/2”

Conduct de gaz

Dimensiunea conductei

18000Btu/h (5274W)

25

24000Btu/h (7032W)

25

7/8”

3/4”

5/8”

1/2”

1/4” or 3/8”

1/4”

Conduct de lichid

28000Btu/h (8204W)

30

36000Btu/h (10548W)

30

42000Btu/h (12306W)

30

48000Btu/h (14064W)

30

AVERTISMENT

4. Metoda de calcul a cantitii suplimentare de ulei de ungere i de agent de rcire dup

Cantitatea suplimentar de încrcare cu agent frigorific din tabel este cantitatea recomandat, nu obligatorie.

prelungirea evii de legtur.

Dac eava de legtur este prelungit cu 10 metri fa de lungimea standard, trebuie s

Metoda de prelungire a evii

adugai 5 ml de ulei de ungere pentru fiecare 5 m suplimentari de eav de legtur. Metoda de calcul a cantitii suplimentare de încrcare cu agent frigorific (în funcie de conducta de lichid):

AVERTISMENT Prelungirea necorespunztoare a evii este cauza principal a scurgerilor de agent frigorific. Prelungii eava respectând urmtorii pai:

(1) Cantitate suplimentar de încrcare cu agent frigorific = lungimea prelungit a conductei de lichid * cantitatea suplimentar de încrcare cu agent frigorific pe metru
(2) În funcie de lungimea evii standard, adugai agentul frigorific în conformitate cu cerinele prezentate în tabel. Cantitatea suplimentar de încrcare cu agent frigorific pe metru este diferit

A: Tiai eava

Asigurai-v c lungimea evii este aceeai cu distana

dintre unitatea interioar i unitatea exterioar.

Tiai lungimea necesar de eav cu dispozitivul de tiat evi.

eav

Înclinat neuniform bavur

în funcie de diametrul conductei de lichid. Consultai tabelul.

dispozitiv de tiat

evi

21

B: Eliminai bavurile
Îndeprtai bavurile cu debavuratorul i nu permitei ca acestea s intre în eav.
eav debavurator
în jos

suprafa neted prelungire necorespunztoare

înclinare suprafa fisur grosime

lungimea este egal

deteriorat

neuniform

C: Montai un tub izolator adecvat

D: Montai piulia olandez

Demontai piulia olandez de pe eava de

legtur din interior i Racordul pentru supapa din exterior; eav

montai piulia olandez

pe eav.

eav

E: Lrgii captul evii

Lrgii captul evii cu un dispozitiv de lrgire

a evilor.

Dispozitiv de lrgire
evi

matri dur

eav

AVERTISMENT ,,A” este diferit în funcie de diametru, v rugm s
consultai tabelul de mai jos:

Diametrul exterior (mm)

A(mm)

Max

Min

6 – 6.35(1/4″)

1.3

0.7

9 – 9.52(3/8″)

1.6

1.0

12-12.7(1/2″)

1.8

1.0

15.8-16(5/8″)

2.4

2.2

Intervalul de temperaturi de funcionare

Unitatea interioar Unitatea exterioar

DB/WB (°C)

DB/WB (°C)

Temperatur maxim de rcire
Temperatur maxim de înclzire

32/23 27/-

43/26 24/18

Pentru anumite modele:
NOT Intervalul de temperatur de funcionare
(temperatura exterioar) pentru unitile cu funcionare la temperatur sczut numai pe rcire este de -15°C ~ 43°C; unitile cu funcionare la temperatur sczut, cu pomp de cldur, intervalul de temperatur este -22°C ~ 43°C.

Unitatea interioar Unitatea exterioar

DB/WB (°C)

DB/WB (°C)

Temperatur maxim de rcire

32/23

50/26

Temperatur

maxim de

27/-

înclzire

30/18

Pentru anumite modele:
NOT Intervalul de temperatur de funcionare (temperatura
exterioar) pentru unitile cu funcionare la temperatur sczut numai pe rcire este de -15°C ~ 50°C; pentru unitile pompa de cldur, intervalul de temperatur este -15°C ~ 50°C.

F: Verificare
Verificai calitatea orificiului lrgit. Dac exist vreun defect, lrgii din nou orificiul urmând paii de mai sus.
22

Intervalul de temperaturi de funcionare

Temperatur maxim de rcire
Temperatur maxim de înclzire

Unitatea interioar Unitatea exterioar

DB/WB (°C)

DB/WB (°C)

32/23

50/26

27/-

30/18

Pentru anumite modele:
NOT Intervalul de temperatur de funcionare (temperatura
exterioar) pentru unitile cu funcionare la temperatur sczut numai pe rcire este de -15°C ~ 50°C; pentru pentru unitile cu funcionare la temperatur sczut, cu pomp de cldur, intervalul de temperatur este -25°C ~ 50°C.

23

Manualul specialistului

Urmtoarele verificri sunt valabile pentru toate instalaiile care folosesc ageni frigorifici inflamabili:
­ cantitatea încrcat de agent este conform dimensiunea camerei în care se afl elementele care conin agent frigorific; ­ ventilatorul i fantele de evacuare funcioneaz mod corespunztor i nu sunt obstrucionate; ­ în cazul în care se utilizeaz un circuit de rci indirect, circuitul secundar trebuie s fie verificat pentru a determina prezena agentului frigorific; ­ marcajele de pe echipament sunt în continua vizibile i lizibile. Marcajele i semnele care sunt ilizibile trebuie s fie corectate; ­ conducta sau componentele de rcire sunt instalate într-o poziie în care este puin probabil ca acestea s fie expuse la aciunea unor substane care pot coroda componentele care conin agent frigorific, cu excepia cazului în care aceste componente sunt realizate din materiale care sunt rezistente la coroziune i sunt protejate în mod corespunztor împotriva coroziunii.
Operaiile de reparaie i de întreinere a componentelor electrice trebuie s includ verificri iniiale de siguran i proceduri de inspectare a componentelor. În cazul în care exist o defeciune care ar putea compromite sigurana, la circuit nu se poate conecta nici o surs de alimentare pân în momentul în care aceast defeciune nu a fost remediat în mod corespunztor. În cazul în care defeciunea nu poate fi remediat imediat, îns continuarea funcionrii este necesar, trebuie utilizat o soluie temporar adecvat. Acest lucru trebuie adus la cunotina proprietarului echipamentului, astfel încât toate prile s fie informate.
Verificrile iniiale de siguran trebuie s includ: ­ dac condensatoarele sunt descrcate: acest lucru se va face într-un mod sigur pentru a evita riscul de producere a scânteilor;
­ c nu exist componente electrice sub tensiunei cabluri expuse în timpul încrcrii, recuperrii sau golirii sistemului; ­ c legtura la pmânt (împmântarea) este continu.
Verificarea prezenei de agent frigorific Zona trebuie verificat cu un detector pentru agent frigorific adecvat înainte i în timpul lucrului, pentru a se asigura c tehnicianul este informat cu privire la atmosferele potenial toxice i inflamabile. Asiguraiv c echipamentul de detectare a scurgerilor utilizat este adecvat pentru utilizare cu agenii frigorifici folosii, nu produce scântei, este sigilat corespunztor sau dispune de siguran intrinsec.
Prezena unui extinctor În cazul în care asupra echipamentului de rcire sau a oricror componente asociate acestuia trebuie s

VHefectueze operaiuni care genereaz cldur, trebuie s fie disponibile echipamente adecvate de stingere a incendiilor. În apropierea zonei de încrcare, trebuie prevzut un extinctor cu pulbere sau CO2.
Zon ventilat Asigurai-v c zona este în aer liber sau c este ventilat corespunztor înainte de a aciona asupra sistemului sau de a efectua lucrri la cald. Ventilarea trebuie s continue pe parcursul desfurrii lucrrilor. Ventilarea trebuie s disperseze în siguran orice agent frigorific eliberat i, de preferin, s-l expulzeze în afar, în atmosfer.
Verificri ale echipamentului cu agent frigorific În cazul înlocuirii componentelor electrice, acestea trebuie s fie corespunztoare i s respecte specificaiile. Recomandrile de întreinere i reparaie emise de ctre productor trebuie s fie respectate în permanen. În cazul în care avei dubii, contactai departamentul tehnic al productorului pentru a obine asisten.
Verificarea dispozitivelor electrice ­ dac condensatoarele sunt descrcate: acest lucru se va face într-un mod sigur pentru a evita riscul de producere a scânteilor;
­ c nu exist componente electrice sub tensiune i cabluri expuse în timpul încrcrii, recuperrii sau golirii sistemului.
Reparaii ale componentelor sigilate
În timpul operaiunilor de reparaie efectuate asupra componentelor sigilate, toate sursele de alimentare trebuie s fie deconectare de la echipamentul asupra cruia se efectueaz lucrri, înainte de demontarea oricror capace etane etc. În timpul operaiunilor de reparaie este absolut necesar existena unei surse de alimentare electric a echipamentului, precum i a unui dispozitiv de detecie permanent a pierderilor care s fie amplasat în cel mai critic punct, pentru a avertiza asupra unei situaii potenial periculoase. Trebuie acordat o atenie deosebit urmtoarelor aspecte pentru a v asigura c în cadrul operaiilor efectuate asupra componentelor electrice, carcasa acestora nu este deteriorat într-un mod în care s fie afectat nivelul de protecie. Acest lucru trebuie s includ deteriorarea cablurilor, numr excesiv de conexiuni, borne care nu respect specificaia original, deteriorarea garniturilor, montarea incorect a manoanelor etc. ­ Asigurai-v c aparatul este montat în mod corespunztor. ­Asigurai-v c garniturile sau materialele de etanare nu s-au degradat pân în punctul în care acestea s nu îi mai îndeplineasc rolul de prevenire a ptrunderii gazelor inflamabile. Piesele de schimb trebuie s fie în conformitate cu specificaiile productorului. OBSERVAIE: Utilizarea unei substane de etanare pe baz de silicon poate reduce eficiena anumitor tipuri de echipamente de detecie a scurgerilor. Componentele cu siguran intrinsec nu trebuie izolate înainte de a se efectua lucrri asupra lor.

24

Manualul specialistului

Reparaia componentelor cu siguran intrinsec Nu aplicai asupra circuitului nici o sarcin permanent inductiv sau capacitiv, fr a v asigura c aceasta nu va depi tensiunea admisibil i curentul permis pentru echipament în timpul funcionrii acestuia. În cazul prezenei unei atmosfere inflamabile, singurele componente asupra crora se pot efectua lucrri, sunt cele cu siguran intrinsec. Echipamentul de testare trebuie s aib un interval corespunztor de msurare. Înlocuii componentele doar cu componente specificate de ctre productor. Alte componente pot duce la aprinderea agentului frigorific din atmosfer în cazul unei scurgeri.
Cablare
Verificaidaccablajelenuaufostsupuse uzurii, coroziunii,presiuniiexcesive,vibraiilor,muchiilor ascuite Vau altor factorL duntori pentru mediu. Verificrile trebuie s in cont i de efectele vmbtrâniriisauavibraiilor continuegeneratede surseprecum compresoarele sau ventilatoarele.
Detectarea agenilor frigorifici inflamabili Esteinterzisutilizareaunorsursepoteniale de aprindere în operaiile de cutare sauGetectare a VFXUJHULORU GH DJHQW IULJRULILF (VWH LQWHU]LV XWLOL]DUHD XQHL OPSL KDORLGH VDX D RULFUXL GHWHFWRUFDUHXWLOL]HD]RIODFUGHVFKLV
Metode de detecie a scurgerilor Fluidele de detectare a scurgerilor pot fi utilizate cu majoritatea agenilor frigorifici, îns trebuie Hvitat utilizarea detergenilor care conin clor, deoarece clorul poate reaciona cu agentul frigorific i poate coroda conductele din cupru.
Dezafectare
Înainte de realizarea acestei proceduri, este esenial ca tehnicianul s fie complet i în detaliu familiarizat cu echipamentul. Bunele practici recomand ca toi agenii frigorifici s fie recuperai în condiii de siguran. Înainte de a efectua aceast operaiune, trebuie prelevat o mostr de ulei i de agent frigorific pentru cazul în care este necesar o analiz înainte de reutilizarea agentului frigorific recuperat. Este esenial, ca înainte de începerea operaiilor s avei la dispoziie o surs de alimentare electric.
a) Familiarizai-v cu echipamentul i modul de funcionare al acestuia. b) Izolai sistemul din punct de vedere electric. c) Înainte de realizarea procedurii, asigurai-v c:
­ sunt disponibile echipamente mecanice manipulare, dac acestea sunt necesare, pentru manipularea buteliilor cu agent frigorific;
­ echipamentul individual de protecie este disponibil i utilizat corespunztor;

­ procesul de extragere este în permanent supravegheat de o persoan competent; ­ echipamentul de recuperare i butelii respect standardele corespunztoare.
d) Dac este posibil, golii sistemul de rcire. e) În cazul în care aspirarea nu este posibil, realizai un colector, astfel încât agentul frigorific s poat fi eliminat din diferite pri ale sistemului. f) Asigurai-v c butelia este pus pe un cântar, înainte de a efectua operaiunea de recuperare. g) Pornii echipamentul de recuperare i utilizai-l în conformitatea cu instruciunile productorului. h) Nu umplei în exces buteliile. (Nu mai mult de 80% din volumul lichidului încrcat). i) Nu depii presiunea maxim de lucru a buteliei, nici mcar temporar.
j) Atunci când buteliile au fost umplute în mod corect iar procesul este finalizat, asigurai-v c buteliile i echipamentul sunt scoase imediat din locaie i c toate supapele de închidere ale echipamentului sunt închise. k) Agentul frigorific recuperat nu poate fi încrcat într-un alt sistem de rcire, cu excepia cazului în care a fost curat i verificat.
Etichetare Echipamentul trebuie s fie marcat corespunztor cu etichete care s certifice faptul c acesta a fost scos din uz i golit de agent frigorific. Eticheta trebuie s fie datat i semnat. Pentru aparatele care conin ageni frigorifici inflamabili, asigurai-v c exist etichete pe echipament care s ateste c echipamentul conine agent frigorific inflamabil.
Recuperarea Atunci când eliminai agent frigorific dintr-un sistem în vederea reparrii sau dezafectrii acestuia, bunele practici recomand ca toi agenii frigorifici s fie eliminai în condiii de siguran. În momentul transferrii agentului frigorific în butelii, asigurai-v c sunt utilizate doar butelii corespunztoare pentru recuperarea agentului frigorific. Asigurai-v c avei la îndemân un numr corespunztor de butelii pentru recuperarea întregii cantiti de agent frigorific. Toate buteliile care vor fi utilizate trebuie s fie destinate recuperrii de agent frigorific i etichetate pentru agentul frigorific specific (adic sunt butelii speciale pentru recuperarea agentului frigorific). Buteliile trebuie s fie dotate cu reductoare de presiune i cu supape de închidere în stare bun de funcionare. Buteliile de recuperare goale trebuie curate i, dac este posibil, rcite înainte de recuperare.

25

Manualul specialistului
Echipamentul de recuperare trebuie s fie în stare bun de funcionare, s fie însoit de ghidul de utilizare i s fie adecvat pentru recuperarea tuturor agenilor frigorifici corespunztori, inclusiv, dac este cazul, a agenilor frigorifici inflamabili. În plus, trebuie s avei la dispoziie un set de greuti calibrate pentru cântrire, care s fie în stare bun de funcionare. Furtunurile trebuie s fie echipate cu cuplaje etane i s fie în bun stare. Înainte de utilizarea echipamentului de recuperare, verificai dac acesta este în stare bun de funcionare, a fost întreinut în mod corespunztor i dac toate componentele electrice asociate sunt etanate pentru a împiedica aprinderea în eventualitatea unor pierderi de agent frigorific. În cazul în care avei îndoieli, luai legtura cu productorul. Agentul frigorific recuperat trebuie s fie trimis înapoi la furnizorul de agent frigorific, în buteliile de recuperare corespunztoare, i s trebuie fie însoit de avizul de transport corespunztor. Nu amestecai agenii frigorifici în unitile de recuperare i mai ales în butelii. În cazul în care trebuie demontat compresorul, sau trebuie eliminat uleiul de compresor, asiguraiv c uleiul a fost golit pân la un nivel acceptabil, astfel încât agentul frigorific s nu rmân în ulei. Procesul de evacuare trebuie s fie realizat înainte de trimiterea compresorului înapoi la furnizor. Pentru a accelera acest proces, trebuie utilizat doar sistemul electric de înclzire a carcasei compresorului. Dup golirea uleiului din sistem, acesta trebuie s fie eliminat în condiii de siguran.
26

66139902148

Read User Manual Online (PDF format)

Loading......

Download This Manual (PDF format)

Download this manual  >>

Related Manuals